základní část, 11. kolo
01.11.2014 18:30 CET
4 : 0
(1:0)

Reportáž

AFC Ajax - FC Dordrecht 4:0

Ajax v domácím prostředí "v suchém triku" porazil Dordrecht a pokračuje ve stíhání vedoucího PSV Eindhoeven. Naopak nováček nejvyšší nizozemské soutěže od prvního kola nevyhrál a připsali si již šestou soutěžní prohru v řadě. Domácí o svém vítězství rozhodli v závěrečné půlhodině, kdy už hostě dohrávali v deseti po vyloučení stopera Josimara Limy.

Nicméně úvod utkání patřil outsiderovi z Dordrechtu. Hned v první minutě přihrál Lieder do dobré pozice Jorisi van Overeemovi, ale ten poslal míč pouze do rukavic gólmana Cillessena. Overeema to mohlo mrzet, neboť iniciativu postupně převzali Ajacieden a začali si vytvářet brankové příležitosti.

V 19. minutě zahrával Lasse Schöne zajímavou standardní situaci, avšak jeho střela mířila nad Kurtovu svatyni. V tu chvíli ještě nikdo netušil, že se osmadvacetiletý Dán pouze zastřeloval. Ani ne dvě minuty na to se perfektně uvolnil Anwar El Ghazi a zmiňovanému Schönemu připravil gól na zlatém podnosu. Rychlonohý křídelník neměl problém trefit odkrytou bránu a otevřel skóre.

Po změně stran si ojedinělou šanci vytvořili i fotbalisté Dordrechtu. Ten Voorde se dostal za obranu Ajaxu, ale pozorný brankář Jasper Cillessen skvěle vyběhl, zbrzdil hostujícího útočníka a ze zajímavé šance nakonec hosté vytěžili pouze rohový kop.

Zanedlouho přišel klíčový moment celého zápasu. Zadák z Kapverdských ostrovů Josimar Lima po faulu na půlce hřiště obdržel druhou žlutou kartu a musel předčasně pod sprchy. Od této chvíle ještě více vzrostla dominance Ajaxu a z toho rezultovaly i další góly. V 65. minutě si postavil míč k přímému kopu znovu Lasse Schöne a tentokrát již mířil naprosto přesně, gólman Kurto byl bez jakékoliv šance zasáhnout a za nechytatelným projektilem se pouze ohlédl.

Svěřenci Frank de Boera přidali nakonec ještě další dvě trefy. Na prahu 70. minuty si Joël Veltman vyměnil míč s Klaassenem, po geniálním obloučku postupoval sám na Kurta a talentovaného Poláka chladnokrevně přehodil. Pět minu na to se po exhibiční hlavičkované dostal k balónu Lucas Andersen a propálil brankáře Dordrechtu. Ten ještě v závěru několika skvělými zákroky zabránil většímu debaklu.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele