Zajímavosti z Ligy mistrů (2)

07.04.2008, 11:41, aktualizováno 07.04.2008, 11:41
Komentáře a souhrny
Nejdřív někdo někoho kopne, strčí, podrazí, udeří loktem. A dostane žlutou, případně červenou kartu. Ještě jsou tu také ruce, přehnané reakce, nadávky a urážky, svlečené dresy, případně zdržování. To vše ve statistikách patří do kolonek fauly a karty. Dělí se na "zločince" a "oběti", neoblíbené barvy jsou žlutá a červená.

Potkat se s nimi bolí...

Mehmet Aurélio z Fenerbahçe je na hřišti téměř pořád. Jeho tým sehrál 6 zápasů ve skupině, dvě osmifinále a z nich jedno o 30 minut prodloužené. A poslední utkání proti Chelsea doma. To máme 9 x 90 + 30 = 840 minut. On jich má na svém osobním kontě 812. Za tu dobu fauloval 27x a je tedy nevyhlášeným "Králem hříšníků"! Má to pěkně naplánované, každou půlhodinku si do někoho kopne...

Náskok před pronásledovateli má ovšem minimální. Dokonce se dá říci, že ostatní na přibližně stejný počet faulů a dalších provinění proti pravidlům potřebují mnohem měně času. Massimo Ambrosini (26), Zlatan Ibrahimović (25) a Scott Brown (23) již pro něj žádné nebezpečí neznamenají, ale jejich "potence" stojí za zaznamenání. Na co se Mehmet Aurélio dře 30 minut, oni stihli rychleji. Faulují totiž každých 24, 25 a 27 minut. Pěkně jeden za druhým, tak, jak si stojí na tomto žebříčku.

Počet 23 hříšků mají ve svém osobním "Výpisu z trestního rejstříku" ještě Claude Makelele, Jermaine Jones a Semih Şentürk. Všichni tři jsou ještě ve hře, ale zejména na toho posledního, spoluhráče z Fenerbahçe, si musí dát Mehmet Aurélio pozor. Chce ho z trůnu sesadit a dělá proto všechno možné i nemožné. Fauluje totiž každých 19 minut!

Hledal jsem take naše, tedy české "delikventy". Takový Daniel Pudil může jen litovat vyřazení Slavie ve skupině. Kdo ví, zda by v těchto chvílích nebojoval o pocty nejvyšší. V oněch 6 sešívaných startech si "kopnul" 15x, jednou za 36 minut. Matej Krajčík (13), Jiří Jarošík (9), Mickaël Tavares (9), Tijani Belaid (8), patří do kategorie začátečníků... To Ondřej Šourek je jiný borec! Ligu mistrů si zakopal 119 minut a za tu dobu stačil faulovat 6x. Drží se tedy těsně za 19 minutovým Semihem Şentürkem.

Zločin a trest...

Nebojte se, nebudu vám popisovat skvělé dílo klasika ruské literatury Fjodora Michajloviče Dostojevského. Podíváme se do řad "zločinců", kteří byli po svém provinění oprávněně a přísně potrestáni. Někteří vyfasovali podmínku, tedy žlutou kartu, a když si nedali říct a nepolepšili se, putovali za katr. Jiní si šli sednout hned, bez čekací lhůty. Jedná se o karetní specialisty a jejich "oblíbenou” barvou je červená!

Musím vás ale zklamat. Hráči jsou letos jak velikonoční beránci s růžovou mašličkou okolo krku. Nebo rozhodčí patří mezi chovance "Ústavu pro osoby se ztrátou zraku a sluchu"? Těžko říct, ale fakta jsou fakta. Nejvíce žlutých karet dostal, již v kategorii faulujících zmíněný, Jermaine Jones ze Schalke 04. Měl žluto před očima celkem 5x! Fandíme ti, hochu, a věříme, že svou sbírku v Barceloně a případně někde v Anglii ještě rozšíříš. Zlatým, tedy pardon, žlutým hřebem tvého vystoupení pak můžou být moskevské Lužniky!

Celkem šest fotbalistů dostalo po 4 žlutých kartách: Lugano, Seydou Keita, Scott Brown, Kevin Thomson, Marco Cassetti a Cristian Chivu. Někteří z nich to již mají za sebou, jiní se ještě těší...

Hned dvě desítky borců si vykoledovaly 3 napomenutí. Kdo z nich má šanci svou karetní sbírku ještě rozšířit? Simone Perrotta a Gökhan Gönül. Nikdo jiný.. Ale, buďme hrdi! Mezi "trojkaretníky" máme hned 2 zástupce! Matej Krajčík a Ladislav Volešák! Gratulace na Slovensko a do Edenu!

A je zde ještě jeden, tentokráte čistě český, primát! Zatímco chudák Matej se na ty 3 karty nadřel a musel lítat po hřišti celých 6 zápasů, Ládík Volešáků to stihnul za rekordních 214 minut! Jedna karta za 71 minut! Kam se na něj hrabe "karbaník" Jermaine Jones! Ten musel čekat na jednu každou ze svých karet 2 hodiny a 11 minut... Jen tak mezi námi, lepší je Nicolás Burdisso z Interu. Ten dostal dvě a byl na hrací ploše jen 64 minut!

A ven!

Zklamání! Král je mrtev a nový se ani nenarodil. Zdá se, že rod červeno - karetníků vymřel po přeslici. Patnáct karet, patnáct jmen. Ale někdo se přeci na prázdný trůn musí posadit, ne? Třináct hráčů je již mimo hru, dva se budou snažit. Deivid z Fenerbahçe a Jermaine Pennant z Liverpoolu. Prozatímním místodržícím se stává Nicolás Burdisso z Interu. Ten opravdu po 64 minutách přidal ke dvěma žlutým jednu červenou. Je nej...

Fotbal bolí...

Vypadá to, že ve světě fotbalu, tedy speciálně v Lize mistrů, je módou "kopnout si" do Ricarda Quaresmy z Porta. Za 750 minut svého pobytu na hřišti, byl faulován 41x...Každých 18 minut. Jak se říká, čeho je moc, toho je příliš... S odstupem šesti obdržených faulů je na 2. místě Mehmet Aurélio z Fenerbahçe, který má šanci nějaký ještě schytat, ale minutový rekord již asi nedožene. To by do něj museli na Chelsea kopat jak do hadráku. Zatím si musel na nedovolený zákrok počkat vždy 23 minut.

Skvěle finišuje Cristiano Ronaldo. V posledním utkání na stadiónu AS Roma byl faulován 7x a tím se dostal na 3. místo. Drží ho společně s Diegem z Werderu Brémy. Oba byli obětí nedovolených zákroků ve 28 případech. Kdo je tím naším malým českým otloukánkem? Zdeněk Šenkeřík ze Slavie hrál 347 minut a za fauly na něj bylo písknuto ve 13 případech.

V příštím pokračování tohoto seriálu se podíváme na jednotlivé kluby a zápasy. A věřte, že se objeví hodně zajímavých údajů, které v reportážích o utkání nenajdete.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (14)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Hmmm, Vildo, tvé články jsoui jasně nejlepší.Díky za ně

Reagovat
smazaný uživatel

Už se těším na další pokračování

A neivíce mě pobavila věta : To by do něj museli na Chelsea kopat jak do hadráku

Reagovat
smazaný uživatel

nápodobně jinak Vile ty jedeš, to jsou spešl články se všim všudy

Reagovat
M11

Reagovat
smazaný uživatel

kdo umí, umí. smekám klobouk

Reagovat
smazaný uživatel

moje noblíbené barvy jsou žlutá, modrá , červená...

Reagovat
smazaný uživatel

neoblíbené

Reagovat
One-Real

To je k tématu???

Reagovat
smazaný uživatel

sorry neni no, ale je jasny ze to jsou zase tvoje oblibeny barvy

Reagovat
One-Real

Njn

Reagovat
smazaný uživatel

To Ondřej Šourek je jiný borec...

Reagovat
smazaný uživatel

To by do něj museli na Chelsea kopat jak do hadráku

Reagovat
smazaný uživatel

jé, koukám, že už to tady v komentářích je, nicméně nevadí

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele