Zajímavosti z Ligy mistrů (1)

06.04.2008, 12:32
Komentáře a souhrny
Liga mistrů vstupuje do své závěrečné fáze a tak nezaškodí podívat se na statistiky. Kdo je králem střelců? A kdo nejlépe přihrává? Počet střel na branku, fauly, postavení mimo hru, karty... Desítky, stovky, tisíce čísel vám nabízí náš pohled na Ligu mistru. Chybí posledních 9 zápasů...

Nejvíc branek dal...

Kdo z vás řekl Cristiano Ronaldo (Manchester United), má první bod! Dal těch branek 7 a potřeboval na jejich vstřelení 717 minut, což dává výslednou bilanci gól každých 102 minut. Stříbrnou pozici, tedy druhé místo, drží přes své zranění Lionel Messi z Barcelony, který dal o branku méně, tedy šest, hrál 628 minut a na vstřelení jednoho gólu potřeboval 105 minut. Následuje pětice pětigólových. Z nich ale někteří již svou bilanci nezlepší. Raúl González, Zlatan Ibrahimović a Frédéric Kanouté se z LM 2007/08 rozloučili, jejich týmy vypadly. Ale Steven Gerarrd z Liverpoolu a Deivid z Fenerbahce jistě rádi z pětky udělají šestku a z té sedmičku a kdo ví, co zamýšlejí dál.

Celkem 13 fotbalistů dalo 4 branky, mezi nimi najdeme celou řadu vyhlášených střelců a mnozí z nich patří mezi vyvolené, mezi ty, kteří stále pokračují a věří, že trofej bude patřit právě jim. Didier Drogba, Mirko Vučinić, Wayne Rooney, Cesc Fabregas, Dirk Kuyt, Fernando Torres... Filippo Inzaghi je sice mimo hru, jeho AC Milán nepřežil osmifinále, ale i tak mu patří, v této skupině, jeden rekord. Na 4 branky potřeboval 381 minut a to znamená, že se trefil v každé 95. minutě svého pobytu na hrací ploše.

Hledejme dál, protože musí existovat někdo, kdo sice dává méně gólů, ale potřebuje na jejich vstřelení také méně času! Peter Crouch je z kategorie "třígólových", hrál 217 minut, to dává výsledek co 73 minut to jeden zásah. A jen tak pro zajímavost. Stejný počet branek, tedy tři, dalo 17 fotbalistů.

V cyklistické hantýrce se davu za vedoucí skupinou říká peleton a právě takové označení si zaslouží ti, kteří následují. Jsou to autoři maximálně dvou gólů. Přesně tento počet dalo 36 hráčů a mezi nimi se objevuje konečně jedno jméno nám blízké, Zdeněk Šenkeřík z pražské Slavie se opravdu trefil 2x! Jediný gól má na svém kontě 77 borců. Jiří Jarošík, David Kalivoda, Daniel Pudil, Tijani Belaid, to je čtyřlístek těch, kteří mají českou občanku, nebo hrají za český klub. I oni se dostali na seznam střelců, byť jen s oním jediným zápisem na svém kontě.

Dobrá, Crouch potřeboval na gól 73 minut, ale to se opravdu nenajde někdo, kdo dá gól ihned po svém příchodu a pak hned odejde? Ne, nenajde, ale... Dorel Zaharia ze Steauy Bukurešť se objevil na 58 minut a jednu branku dal. Překonal ho jeden hráč. Jeho jméno je Javier Ángel Balboa, hraje za Real Madrid a na gól mu stačilo 16 minut. Komu čest, tomu sláva.

Někdo na ten gól musí přihrát...

Máte pravdu, občas střelec branky žádnou asistenci nepotřebuje, sebere míč na vlastní polovině, obejde pár protihráčů a bum, gól. Něco jako Maradona proti Anglii na MS 1986! Ale jsou střelci, kteří číhají za bukem, někdo jim tam ten balón pošle a oni jsou slavní. Koho autoři branek milují? Kdo jim předkládá míče na stříbrném podnosu? Oním nejvíce zbožňovaným je Alex z Fenerbahçe. Celkem 6x se proměnil v onoho "číšníka" servírujícího přihrávku, po které přichází "Jeho veličenstvo gól".

Na 4 góly přihráli 3 hráči a ani jeden z nich letos již na víc branek nepřihraje. Predrag Djordjević, Robinho a Andrea Pirlo se totiž na zápasy LM dívají od jisté doby v pohodlí u televize. Při pohledu na ty, kteří si připisují asistence, jsem si všiml jednoho jména. Ruud van Nistelrooy. Vyhlášený střelec. Dal 4 branky, na hřišti byl 613 munut. Ale on na další 3 góly přihrál. A to se kanonýrům zase tak často nestává. Klobouk dolů.

Na těch 5 sešívaných gólů musel také někdo přihrávat, ne? Stanislav Vlček, Mickaël Tavares, František Dřížďal... Objevují se ve vybrané společnosti. Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney, Patrice Evra, Carlos Tévez, Paul Scholes, Emmanuel Eboué, Nicklas Bendtner, Didier Drogba a mnozí další, si brousí zoubky a kolíky na kopačkách pro finálový souboj. A také přihráli na gól jen jednou.

Střílet se musí umět...

Ne každá střela končí gólem. To by tam pak ti brankáři ani nemuseli být. Ale srdce zajásá radostí i při pěkné ráně a perfektním zákroku strážce svatyně. Juninho Pernambucano z Lyonu patří k těm, kteří rádi střílejí, ale zároveň brankáře vyniknout nechají. Góly dal tři, ale za 725 minut svého běhání po zeleném pažitu vyslal míč mezi brankové tyče 18x. A předběhnu čas a zmíním se o další kategorií. Střely mimo branku. K oněm osmnácti musíme připočíst třináctku a vychází nám, že Juninho Pernambucano střílel jednou za 23 minut.

Kdo mu šlape na paty? Samozřejmě, náš starý známý Cristiano Ronaldo. Brankářům dal šanci vyniknout v 17 případech. Ale jen 10x byli úspěšní. A jestliže do černého mířil "o jednou měně" než Juninho, mimo branku zase pro změnu vyslal o střelu víc. A tak je to vlastně plichta 31:31! Odevzdejme pomyslnou zlatou medaili hráči Lyonu. Byl na hrací ploše o 2 minuty méně...

Pro úplnost dodejme, že bronzová medaile v disciplíně "Střely na branku" patří Óscaru Cardozovi z Benfiky Lisabon (16), neexistující "bramborovou" získává Lionel Messi z Barcelony (14). Bude mít šanci Cristiana Ronalda dohnat?

Někdy to malinko "ulítne"...

Ricardo Quaresma šíleně moc touží po gólu. A proto střílí z každé možné i nemožné pozice. Tento hráč Porta dostal 2x příležitost zdvihnout ruce nad hlavu a zakřičet si ono magické slovíčko "góóól"! Ale že se na to nadřel. V dresu svého týmu hrál 750 minut, do branky se trefil 9x, ale celkem 16x mu to pěkně uletělo. Frédéric Kanouté (15x), Didier Drogba, Zlatan Ibrahimović a již dříve zmíněný Cristiano Ronaldo měli vychýlenou mušku 14x. A na nešťastné "třináctce" doprovází Juninha Pernambucana Luis Fabiano ze Sevilly. Vyhlášený střelec Steven Gerrard se netrefil 12x.

Tím to ale nekončí...

Statistika přináší tisíce jmen, tisíce zajímavých čísel, údajů. Nechme si ale něco do dalšího pokračování tohoto miniseriálu. V jeho druhé části se podíváme na hříšníky. Na ty, kteří se tak rádi "schovávají” a věří, že sudí s praporkem je slepec, ale také na faulující a okopávané. A vše řádné natřeme žlutou a červenou barvou.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (40)

Přidat komentář
smazaný uživatel

ani sa necudujem,ze ronaldo je najlepsi strelec.teraz si robi na ihrisku co chce.len ma stve,ze sa nepiskaju na nho fauly-aj ked si za to moze sam.ja len dufam,ze sa nezrani a pomoze portugalsku k titulu

Reagovat
smazaný uživatel

já doufám, že se nezraní, ale nepomůže Portugalsku k titulu

Reagovat
smazaný uživatel

já doufám, že se zraní, pak uzdraví a pomůže Portugalsku k titulu

Reagovat
smazaný uživatel

Drogba se dostal do jediné statistiky nahoru - střely mimo branku

Jinak pěknej článek,ještě by se mi líbilo číslo kdo toho nejvíc naběhal ale to toho chci asi moc

Reagovat
smazaný uživatel

podle mne jsou dva favoriti běhavci.. kdybychom vzali průměr km/zápas, tak si myslím, že jsou to Gattuso a Flamini.

Reagovat
smazaný uživatel

Ballack ono se to nezdá, ale téměř každý zápas, ve kterém nastoupí toho naběhá nejvíce

Reagovat
smazaný uživatel

Právě že by mě zajímalo jak na tom je těch top 10 běhavců nebo nejběhavější týmy apod

Ale jak jsem psal,moc pěknej článek,tohle není nedostatek jen nápad na další pokračování

Reagovat
smazaný uživatel

tak třeba od nás Ballack to je největší sprinter když teda nastoupí ale pozadu neni ani Lampard nebo J. Cole

Reagovat
smazaný uživatel

no právě,myslím že Ballack bude třeba nahoře,ale uvidíme Autor nám sem třeba ty čísla hodí

Reagovat
Devil

Nejvedsi rychlik v Chelsea je Wright Phillips.

Reagovat
smazaný uživatel

NejvěDší možná jo :)

Ale naběhá toho nejvíc Ballack,navíc odehraje zápas celej...

Reagovat
Devil

To jo,ale sprint je spise o rychlosti.A Wozy se zminil o sprintu.

Reagovat
fantomas

ale tak bavíme se o rychlosti nebo o naběhání? to je totiž rozdíl ...

Reagovat
Devil

Tak me vysvetli vyznam slova sprint??

Reagovat
alegre

Sprint je beh na kratkou trat. muze byt soucasti delsi behu. ve fotbale se da sprintovat s micem nebo za micem, tak e se muze sprintem vracet od branky soupere, ale po dobu zapasu se vetsinou beha, nesprintuje.

Reagovat
Devil

Presne tak.

Reagovat
fantomas

tady nejde o vysvětlování, ale o to o čem se bavíte, jinak snad chápe každé děcko jakej je mezi tema dvema pojmy rozdíl

Reagovat
alegre

devil se ptal, ja odpovidal, nic vic...

Reagovat
fantomas

já taky nereaguju na tebe

Reagovat
smazaný uživatel

já mluvil o naběhaných km a myslím že wozy chtěl napsat běžec

Reagovat
alegre

Take proto se rika: je nejrychlejsi sprinter na 100m a je nejlepsi bezec na 10km.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

ono jde i o ta jména :) Lamps ani Ballack nejsou žádní sprinteři,jen si neuvědomil pojem asi

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

tak koukám že mojí chybu pochopil každý kromě Devila ale stane se, ale zas já bych nepsal o spinterech v tématu, který spadá na běžce, snad ještě tak zaostalej nejsu abych to nepochopil ale nyní byla chyba na mé straně samozřejmě běžci

Reagovat
Devil

Ty jsi,ale o sprintu psal,ale ja se jen k tomu vyjadril,vic nic v tom nehledej.

Reagovat
smazaný uživatel

Každý pochopil že je myšleno nejvíce naběhá... Lamps ani Ballack nejsou sprinteři,proto se k tobě vyjadřuje

Reagovat
Devil

Ok ja to chapu,ale kdyz uz tam to slovo (sprint)padlo ,tak jsem napsal jmeno hrace,to tak vadi nebo je to zakazany,ze je z toho takova kovbojka?

Reagovat
smazaný uživatel

nikomu nevadí že si napsal našeho největšíso sprintera (i když bych s s tebou možná hádal) ale o to že jsi tady rozvedl v podstatě debatu o tom že jsem řekl sprint atd.... ale neřeš, už jsme si to vysvětlili takže hlavně bez hádek

Reagovat
smazaný uživatel

pane jo, jedno přehozený slovíčko, a jak se dokážete na dobu zabavit

Reagovat
smazaný uživatel

dobré..

Reagovat
Devil

Reagovat
smazaný uživatel

jinak velmi pěkný článek.. těším se na pokračování

Reagovat
Devil

Psat ti jde lip jak tipovat!

Reagovat
Staenly10

Dobry clanek,tesim se na pokracovani.

Reagovat
Staenly10

A jeste by tu mohla byt nejvetsi prumerna navstevnost a na jakej tym to bylo a na nejmensi navstevnost.

Reagovat
smazaný uživatel

super clanek tesim se na dalsi taky byste mohli dat nej brankare nejvic nabehanych kilometru za žzapas!

Reagovat
smazaný uživatel

jen tak dál Viléme

Reagovat
smazaný uživatel

jde mu to lépe nez Vilémovy housky....

Reagovat
alegre

Pekárnu nemám, věštírnu také ne. Ale mozek a klávesnice u počítače mi stále fungují!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele