V Bilbau věří, že na půdě Realu dokáží uspět

19.11.2010, 11:49
Aktuality
Athletic Bilbao pojede k zítřejšímu utkání na hřišti Realu Madrid pln odhodlání. Svěřencům trenéra Joaquina Caparrose se zatím ve venkovních utkáních příliš nedaří, přesto jim nechybí před bitvou na Santiago Bernabeu víra v úspěch. Real letos v lize ještě neprohrál.

"Chceme odehrát dobrý zápas. Nejen proto abychom přerušili sérii Realu, chceme konečně zabrat i mimo náš stadion," hlasí Caparros. "Jsme připraveni. Uděláme všechno pro to, aby se zápas vyvíjel podle našich představ."

Realu se zatím velmi daří, trenér Jose Mourinho se díky devíti výhrám a dvěma remízám stal nejúspěšnějším debutantem v historii španělské ligy. Bílý balet se navíc chlubí nejlepším útokem a zároveň ze všech týmů nejméně inkasuje. V tabulce je o bod první před Barcelonou.

To je velká výzva pro Athletic, který se v rámci ligy představí na Santiago Bernabeu podevětasedmdesáté. Jedenapadesátkrát zatím vyhráli domácí, přičemž v posledních letech střílejí Bilbau v průměru víc než tři branky na zápas.

"Vyhrát na Bernabeu je něco speciálního. Bude to pro nás mimořádně těžké, protože Real má vynikající tým, ale tak to bylo vždycky. Hrál jsem proti Zidanovi, Ronaldovi či Figovi, ale současní hráči jsou na stejné úrovni. Takový je Real," uvedl kapitán Bilbaa Pablo Orbaiz.

"Jako pokaždé přistoupíme k utkání s respektem, ale také s maximální nadějí, že odehrajeme dobrý zápas. Čeká nás mimořádně silný protivník, my mu však nedáme nic zadarmo. Už se zápasu nemůžeme dočkat," dodal Orbaiz. Bibao je zatím osmé se šestnácti body.

Autor: Radim Šantrůček / football365.com

Komentáře (122)

Přidat komentář
Puskas

Uděláme všechno pro to, aby se zápas vyvíjel podle našich představ."

Obávám se, že jim to stačit nebude.

Reagovat
madridcan

mam ich rad,ale v dvoch zapasoch sezony im palce nedrzim a zajtra musia fasnut

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkný, chlapci, bylo by fajn uhrát bod, moc tomu samozřejmě nevěřím. Hlavně se ale nezranit a nevykartovat, protože PO tomhle zápase přichází náš čas, pak teoreticky můžeme získat tři body v každým zápase až do zimy a dostat se na pohárový příčky.

Reagovat
smazaný uživatel

Zdravim, mam jen dotaz... Ty jsi fanouskem Athletica, ci v Bilbau zijes, ci jsi bask? Dnes jsem tu narazil na komentare ob Tebe a od "illnoir"a jen jsem zvedavej. Diky za odpoved

Reagovat
Robbie

ten kdo vždycky něco řekne že chce uspět tak dostanou vetšinou rychtu

Reagovat
Puskas

Je to lepší než jako fyvorit říkat, že balon je kulatý a soupeř je těžký.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak my se hlavně těžko můžeme tvářit, že na půdu rivala jedeme prohrát. A Jáchym tyhle prohlášení mívá, chce nabudit hráče. Pamatju si, jak snad před rokem říkal, že má nejlepší kádr ve Španělsku.

Což samozejmě má.

Reagovat
Puskas

Tak to si nedovedu představit, co by říkal, kdyby seděl na lavičce Realu

Reagovat
smazaný uživatel

To je jasný. Že Athletic má sice nejlepší kádr ve Španělsku a toužil by ho vést, ale přesto věří, že i tak získá titul.

Reagovat
Puskas

Tak to by měl začít vyhrávat

Reagovat
smazaný uživatel

Taky začne.

Reagovat
Puskas

V tom případě je o titulu dopředu rozhodnuto

Reagovat
smazaný uživatel

Většina negativních reakcí ovšem souvisí s českou připosraností, kdy si nikdo neodváží dopředu nic říct, nedejbože, že vyhraje, protože by to "zakřikl"

Reagovat
Puskas

Alibismus, takový Bílek ho má i po zápase - silný vítr, Azerbajdžán remizoval s Ruskem atd.

Reagovat
Robbie

stačí si pohlídat J.Martíneze a Llorenteho a je vymalováno

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

4:0 HALA MADRID!!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

V Bilbau věří, že na půdě Realu dokáží uspět - čo to znamená? Neprehrať o viac ako tri góly? To bude ten úspech? No, to sa Vám možno podarí

Reagovat
smazaný uživatel

To se to blbě kecá za ty prachy, že?

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám,že jim to vyjde a Barcelona půjde na první místo!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Na Bilbau je mi neskutečně sympatický, že tam nehrajou žádní cizinci, ani Španělé, ale jen Baskové Jediný tým, který mám ve Španělsku rád.

Reagovat
X-bano-X

Hmmmm by ma zaujímalo či máš nejaký dôvod sympatizovať s Baskickom ako takým alebo sa len vezieš na vlne modernizmu, že všetko čo je veľké, bohaté a úspešné je nutne zlé.

Reagovat
smazaný uživatel

Například já jasně vidím důvod v tom, že není idiot.

Reagovat
X-bano-X

Heh ja sa v tých pomeroch nevyznám ale Baskicko ako také, mi príde ako chudobnejšie Katalánsko s krvavými rukami. Proti Atletic clubu nič nemám popri Barcelone, Valencii, San Sebastiane a aktuálne aj Herculesu patrí k sympatickým klubom v La lige.

Reagovat
smazaný uživatel

Krvavé ruce... když začala občanská válka, zaútočila Falanga v první řadě na Baskicko jako nejdůležitější oblast Španělska, až potom na Madrid. Průmyslové srdce země. V roce 1930 byla plná polovina prvoligových klubů z Baskicka: Athletic, Real Sociedad, Real Union, Club Arenas a Deportivo Alavés. Kromě Recreativa, založeného těžařskou firmou Rio Tinto není ve Španělsku klub, který by vznikl dřív, než Athletic. Proč? Basicko bylo centem průmyslu. ím je doposud, Katalánsko má Barcelonu a jinak nic, Baskicko má milionovou průmysovu aglomeraci Bilbaa, královské přímořské lázně světvého významu v San Sebastianu... Baskicko není chudé. A ty krvavé ruce souvisí právě s tou občanskou válkou.

Baskové žili ve Španělsku před Maury, před Vizigóty, před Římany, dokonce před Kelty. Ještě ve vrcholném středověku měli samostatný stát - Navarské království. Proč by ho neměli mít nyní, když s to přejí?

Proč mohou mít Češi vlastní stát a Baskové ne?

Reagovat
X-bano-X

Dík za vysvetlenie. Myslel som že väčšina priemyslu Španielska je sústredená v Katalánsku a spolu s cestovným ruchom odtiaľ prúdi veľká časť príjmov do štátnej kasy a to je jeden z hlavných dôvodov snáh o samostatné Katalánsko - nechuť doplácať na zvyšok Španielska.

K tým krvavým rukám myslel som to skôr k situácii s ETOU kde bomby vo vlakoch alebo odpadkových košoch nie sú riešením. Ale tak to je na dlhšiu debatu. Inak ako tak čítam tvoje príspevky máš celkom prehľad o histórii. Či to bola legendárna debata o komunizme alebo teraz toto celkom fajn čítanie

Reagovat
Puskas

Tu se řešil i komunismus? No, jsem tu nový pár dní, o něco jsem asi přišel.

Reagovat
X-bano-X

Tak to si pozri :

http://www.eurofotbal.cz/clanky/primera-division-souhrn-11-kola-131931/?forum=1#forum

či už komunizmus, Marcelo alebo "perspektivni zkresleni" oplati sa to prejsť.

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, bomby askatasuny jsou právě do značný míry dědictvím tý války, nebejt války, nebyly by bomby, ale tohle je hrozně složitý. Málokterej Bask by každopádně činnost askatasuny schvaloval.

Katalánsko i Basicko jsou nadprůměrně bohaté regiony. Ale spíš než ekonomické zájmy (jako např. v Itálii) tu jde o nacionalismus podobný třeba zrovna tomu českému z 19. století. Pocit útlaku centrální vlády, pocit potlačování osobité regionální kultury. A pokud pro Čechy bylo třeba symbolem odporu divadlo, pro Španělské menšiny je jím fotbal, konkrétně Barcelona a Athletic Club. Proto ta neskutečná rivalita, podobná je myslím jen mezi Old Firms.

Jinak já nacionalismu nefandím, ale jasně vidím morální právo Katalánců i Basků ná národní stát, pokud o něj stojí.

Reagovat
smazaný uživatel

paradni souhrn

jedinej problem, tunaku, je v tom, ze historicky prava a prava na sebeurceni se v dnesnim svete neznamenaji nic. globalizace, multi-kulti a kosmopolitni spolecnost smazavaji rozdily a stare hodnoty...

Reagovat
Puskas

Zase jak u koh a jak kde? Viz nezávislé Kosovo.

Reagovat
smazaný uživatel

tak tohle bych taky oznacil za jeden z nejvetsich mezinarodnich skandalu poslednich desitek let navic myslim, ze duvody budou (jako vzdy v dnesni diplomacii) nekde uplne jinde. nemluve o tom, ze tahle hovadina zase uvedla spousta nestabilnich regionu do chaosu...

tady je ta situace jeste komplikovanejsi tim, ze kosovci vlastne zadny pravo na sebeurceni nemaji (jsou to povetsinou muslimsky kolonisti dovezeny na sever za osmansky nadvlady), respektive nemaji pravo na to uzemi. kosovo a metohije je nejvyznamnejsi srbsky historicky uzemi, jeho hodnotu pro ne si ani neumime predstavit - rekl bych jako jeruzalem pro krestany a zidy, mekka pro muslimy. je to naprosto smesny, ze vetsina velmoci uzna nezavislost statu, kterej si tu pozici vydobyl vicemene brutalnim terorem a do cela si jeste postavi toho nejvetsiho teroristu. jaka je tedy zprava pro jine "utiskovane" narody? vrazdete, palte, vyhanejte, vyhlaste samostatnost a bude to ok...

ale balkan je proste komplikovanej region, tam to fungovat ani snad nemuze. vlastne se mi skoro chce rict "diky bohu za benesovy dekrety" - bylo to kruty, mozna nezaslouzeny, ale vyresilo to nas nekolik stoleti se tahnouci problem s nemci na nasem uzemi. kdyby tohle kdysi udelali srbove s "kosovany", tak takovy problemy ted nemaj...

Reagovat
smazaný uživatel

jeste jsem zapomnel: co se tyce te zminene "diplomaticke hry", myslim si, ze je to zalezitost toho, ze si americane chteji udelat "mustek" na balkan, najit si zavazaneho spojence ve strategickem regionu...

to samy izrael - kdyby to nebyl mimoradne vyhodne umistenej region, tak se mozna na zidy po valce vsichni vykaslou. prezivsim vyplati nejaky odskodny a vrati je jejich materskymu statu...

Reagovat
Puskas

Souhlasím kromě Benešových dekretů

Reagovat
Puskas

Souhlasím kromě Benešových dekretů

Reagovat
smazaný uživatel

nevim, mne prisly benesovy dekrety jako snad nejlepsi mozny reseni. vlastne je to trest za vlastizradu. kolektivni vina nikdy neni dobra, ale obcas neni jina moznost...

s tim odsunem kosovanu jsem asi mimo. vlastne nebyl ani moznej - srbove by pro to nemeli zadny duvodny opodstatneni...

Reagovat
Puskas

No právě s těmi Němci, kteří tu byli po staletí a ne všichni sympatizovali s Třetí říší, to je trochu jiné. Navíc jako obrovská síla a protiváha proti KSČ, ne nadarmo |Kopecký už v r. 1932 horoval pro Sudety Němcům. A Beneš to připustil už v r. 1919.

Reagovat
smazaný uživatel

Protiváha KSČ to třeba byla, ale tohle bych jim k dobru nepřičítal, protože před válkou KSČ neměla šanci vyhrát volby takovým způsobem, jako po válce. A protiváhou komunismu byl i Hitler, konec konců jeho režim byl na základě tohohle plánu vytvořenej a jak to dopadlo. Nebo si vem, jak taková více méně uměle vytvořená protiváha dopadla v Řecku. A po válce by komunisti vyhráli i v Itálii, kdyby Vatikán nezasáhl a komunisty paušálně neexkomunikoval.

Což v tehdejší Itálii například znamenalo, že jsi se nemohl ženit, nemohl jsi být pohřben...

Reagovat
Puskas

Nemůžeš dávat do jedné roviny uměle vytvořenou protiváhu v Řecku a stav, ketrý tu byl sta let. Navíc nový stát po r. 1918 skutečně nebl k menšinám nakloněn, parkticky jim dělal to, nač si stěžoval za monarchie.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to samozřejmě, ono taky Němců bylo víc, než Slováků (proto národ Československý, Slováci furt nechápou, že by byli v postavení až třetího národa a žádnou autonomii beztak neměli...) a pro stát znamenali problém. Jenže taková tehdy byla situace, holt, stát to vnímal jako problém, protože nechtěl přijít o ta (bohatá) území.

Já myslím, že je to všechno strašná škoda především pro nás. Mít tu výraznou Německou menšinu, mluvíme všichni Německy. To by bylo ještě lepší řešení, než Palandovo "odjet do Frankfurtu" , zkrátka než být součást Německa. Mohli jsem být tím, čím je dneska Schweiz.

Reagovat
Puskas

Jdi ještě dál, zpět. Berozbít se Rakousko-Uhersko, kdyby vyšlo Ferdinandovi to snažení se o trialismus nebo potom Karlovi o federaci, to by teprve bylo něco. Tak vzniklo něco podobného jako ppředtím, ovšem v mnohem jiném postavení vůči světu. Navíc s hegemonií Prahy, trpce pociťovanou jinde.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím, já jsem rozhodně PROTI Dunajskýmu systému, ta zkostnatělá stará říše s centrem ve Vídni, pupek světovýho kýčařství...

Reagovat
Puskas

To já zase jsem pro, takže to by bylo věčné t=ma anekonečné polemizování.

Reagovat
smazaný uživatel

vzestup komunistu byl dan necim jinym

a proto v poslednich predvalecnych volbach hlasovala vetsina sudet pro henleina? mne je sudetaku lito - nikdy nebyli soucasti republiky a treti rise s nima vlastne silene vyjebala, akorat je vyuzila. ale co jinyho se dalo delat? nemci proste svuj stat zradili (i kdyz paradoxne nezradili svou vlast ), udelali chybu a ac si to mnozi z nich pozdeji uvedomili, bylo uz pozde. bez dekretu by navic pokracovaly i ty masakry v pohranici...

od doby premyslovcu tu existoval urcity problem s nemci, ktery se s reformaci a nacionalismem jeste prohluboval. ten problem bylo potreba nejak vyresit a cesi to vyresili jako vitezna strana konfliktu (ktery mimochodem vyvolali sami nemci)

Reagovat
smazaný uživatel

To je právě to, řízenej odsun řešil to, co se beztak dělo, neskutečně brutální zacházení Čechů s Němci. Na druhou stranu, podobně se po Mnichivu chovala druhá strana.

Imo bychom se s touhle věcí měli ale umět vyrovnat, přiznat, že to bylo svinstvo. Samozřejmě bez nároků na nějaký odškodnění, ty by byly prostě absurdní, ostatně ČSR beztak nedostala odškodnění za WWII. Nicméně popírat to, co se dělo, nemá smysl.

Reagovat
smazaný uživatel

jj, svinstvo to bezpochyby bylo. ale svinstvo provedli i nemci a takhle bychom sli donekonecna. nema to smysl. byla povalecna situace, byl tu problem, ktery bylo potreba vyresit a nakonec vyresen byl, za coz jsem do jiste miry rad. mozna se mohl resit setrneji, ale jak konkretne?

Reagovat
Puskas

Radit dnes, jak tedhy postupovat? To nejde. Prvada je ale to, že nejviíc Němcům škodili ti, co s nimi byli předtím nejvíc zadobře.

Reagovat
smazaný uživatel

to uz tak holt bejva...

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně se po válce okamžitě začalo hrát nový kolo velký hry. Churchillovi a Anglii šlo v první řadě o kolonie, proto tak usilovali o bipolární svět, rozhodně mnohem víc, než Stalin. Američanům šlo o odbytiště v Evropě, jistě taky trochu o demokracii a navíc se Británií nechali vmanévrovat tam, kam potřebovala. Stalinovi šlo o čas a nárazníkový pásmo. On nebyl Trocký, že jo, chtěl ten svůj píseček; ale nějakej export revoluce a Stalin

A tak třeba USA vyloženě kradli ČSR majetek už od roku 1946, nejmíň. Sám jsem se jako pomocný nevzdělaný pracovník podílel na historickým výzkumu v týhle oblasti a některý dokumenty jsou fakt docela šokující. Dokonce ani SSSR se nechovala - pokud šlo o restituce - tak sviňsky jako USA, částečně i proto, že Rusové skoro nic neměli, kromě toho, co se nedalo odvézt do rukou západních spojenců.

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud někdo zpochybňuje dekrety prezidenta republiky, holt zpochybňuje poválečný uspořádání jako takový. Takže Lvov Polákům, Gdaňsk Němcům...

Reagovat
Puskas

Jde mi spíše o místní poměry, i když samozřejmě ty dekrety vycházely i z dění ve světě. Dekrety týkající se majetku či lidí byly prostě, mírně řečeno, nepříliš šťastným přehmatem.

Reagovat
smazaný uživatel

To byla při jednání o poválečným uspořádání dojednaná věc. Podle mne se teda dá říct, že přehmatem byl i Danzig. jakej je rozdíl?

němci prostě prohráli válku a ten, kdo prohraje, vždycky trpí. Já proboha neříkám, že je to správný, nebo že se spousta věcí nedala udělat jinak, líp. Jenže si vem, že jsi v situaci lidí, kteří pět let žili v denodenním strachu z němců (říkalo se němci, nikoliv nacisti nebo okupační správa)... dobová perspektiva se prostě musí vzít v úvahu, pokud chceš tu situaci pochopit. Interpretace z dnešního pohledu je už odlišná věc.

Reagovat
Puskas

To píšu tady někde, že to nelze nazírat dnešníma očima. A nepodsouvám ti, že to hájíš. Ale stejně si myslím, že ten výlev zlosti pramenil z něčeho jiného než z toho strachu, protože hitlerovi se celkem povedlo čechy koupit - prací a různými dalšími vymoženostmi. Ti, co drželi hubu, myslím ty, co njim toto stačilo, pak nejvíc řvali. A celé to uspořádání muselo být jaké bylo, když vláda byla řízena báťuškou z Moskvy. To se pak nutně projevilo i do dekretů.

Reagovat
smazaný uživatel

Počkej, vláda byla z Moskvy řízená až o dost pozdějic

Českej Pepík je holt Českej pepík, to máš pravdu. A pogrom v Topolčanech je taky úsměvná historka...

Reagovat
Puskas

Později - oficiálně. Takový Beneš coby Agent č. 16, spolupracující skrze Majského s Moskvou i v době, kdy platil pakt Molotov-Ribentrop, jeho poklomkování Moskvě, zbavení se Nečase, slib komunistům, že bude po válce dělat takovou politiku, aby byli v každé vládě atd.

Reagovat
Puskas

Jak se k tomu ství velmoci, bylo vidět po 1. s. válce - právo na sebeurčení pro čechy, Slováky atd. ale Iry ne. A kolonie všude po světě...

Reagovat
smazaný uživatel

hodne vzdycky nahrava to, kdo prohraje valku. spojenci treba urcite chteli rozlozit rakousko-uhersko (i kdyz ono by se stejne rozlozilo behem par let samo). souvisi s tim i ty benesovy dekrety...

Reagovat
Puskas

právě že ne, Ferdinand by to zachránil trialsimem, popř. Karel federací.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak teoreticky to právo na sebeurčení národy mají, no. Resp. De Iure. Politicky je to samozřejmě neprůchodný.

Reagovat
Puskas

a teď jde o to, kdo určí co je národ, resp. které společenstí na to označení má nárok a které pak má právo na sebeurčení...

Reagovat
smazaný uživatel

Jistě, jenže baskové národ evidentně jsou. Třeba u Moravanů je to složitější, ačkoliv já bych to prostě nechyl na nich.

U Kosova, což Sebyk neznímil, hraje roli hlavně to, že oni jsou příslušníky národa, který národní stát má - jsou Albánci. Takže z hlediska mezinárodního práva tam tohle pořádně haprovalo, ale když mohl projít Irák, tak asi cokoliv.

Reagovat
Puskas

Basky nezpochybňuji, šlo mi spíše o skupinu, která rozhoduje a za jakým úcelem. Ale nechci se pouštět do něčeho jako spiklenecká teorie, Baskové neprojdou, stejně jako třeba Skotové, kdyby chtěli.

Reagovat
smazaný uživatel

Bohužel, no. Skotům bych to přál, to jsou taky takoví historický otloukánci trochu. Na druhou stranu, kdo by si v roce 1900 vsadil na svobodnou Indii do 50 let...

Reagovat
Puskas

A rozdělenou vejpůl.

Reagovat
smazaný uživatel

Na čtyři státy, no...

Reagovat
smazaný uživatel

vidis, diky za poznamku

Reagovat
smazaný uživatel

Baskicko je podle cisel nejbohatsi region (autonomni oblast) Spanelska...a ten baskickej problem je tak slozitej, ze s k nemu snad ani nechci vyjadrovat..zvlast nejak souhrnne

a co se tyce ty globalizace...tak mam pocit ze by se to casem mohlo vratit zase hezky zpatky do 19. stoleti, jakmile lidi zacnou pocitovat ze prichazi o svoji vylucnost, ze vlastne s tim svym narodem souciti a ze neni uplne spatny udrzovat svy charakteristicky tradice a hodnoty...

Reagovat
smazaný uživatel

kez by to tak dopadlo...

Reagovat
smazaný uživatel

Vypadá to, že to tak dopadá. Okcitánci dokonce zase vydávaj v okcitánštině a tak

Byla by děsná škoda, kdyby všichni mluvili jen Anglicky.

Reagovat
smazaný uživatel

ale myslis, ze je to dano spis narodnim uvedomenim, nebo i zajmem odjinud?

Reagovat
smazaný uživatel

njn... Ono je i tohle složitější, leckdo se sice vrací "ke kořenům", ale v rámci multikulti perspektivy a přitom přejímá rysy takový tý světový superkultury. například na Číňanech je to děsně vidět, jejich kinematografie je neskutečně blbej průnik hollywoodu a prvků jejich kultury často. Totéž Rusové, bohužel. Přitom třeba Poláci umí bez problémů natočit vynikající nehollywoodskej velkofilm, kterej se stane skoro kultovním dílem.

http://www.csfd.cz/film/48311-ohnem-a-mecem/

Přestože k němu mám řadu výhrad (typická snaha dehonestovat muslimy skrze narážky na homosexualitu je vyloženě hnusná, dneska jsem shodou okolností viděl slovenský velkofilm majster kat, mimochodem hrozně špatnej, kde bylo použitý totéž...).

Reagovat
smazaný uživatel

jj, videl jsem

polaci trochu prekvapive fakt tyhle "velkofilmy" umi...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Poláci jsou Poláci, no, velmoc

Reagovat
smazaný uživatel

rekl bych, ze u nich je tohle hodne dany jejich nacionalismem, narodnim sebeuvedomenim, ktery je neuveritelny (to na polacich fakt obdivuju)

Reagovat
Puskas

Kdysi to říkal Třeštík - polský šlechtic zchudl, oral s koněm, ale u pasu měl šavli, aby bylo vidět, kým je. Polský patriotismus je pro mnoho čechů nepochopitelný, proto se mu smějí.

Reagovat
smazaný uživatel

třeštík akorát zamlčel, že většina polskejch šlechticů šavli v životě neměla, protože v podstatě každej sedlák byl šlechtic, že jo Velmi podobný je to ve Španělsku, každej blbej statkář Hidalgem. Na druhou stranu, v Ohněm a mečem je krásně vidět, jak knížata na dnešní Ukrajině žila v roubenkách

Reagovat
Puskas

To řekl samozřejmě obrazně, aby vyjádřil rozdíl mezi českým a polským pocitem sebe sama a vlasti.

Reagovat
smazaný uživatel

Jistě, jen mi to přišlo vtipný, jako cokoliv, co souvisí s polskou šlechtou Ale Poláci jsou obecně mnohem nakloněnější jakýkoliv formě idealizmu, než Češi. My jsme holt víc ti jižní Němci, než Slovani.

Reagovat
Puskas

Jo, Poláci umí natočit dobrý film, oni vždy spíš tíhli k orientaci na Francii. I když třeba Potopa je nesrovnatelně lepší než Ohněm a mečem, ale to je jedno.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jak pro koho, Pan Wolodyovský, Potopa, to je filmovej jazyk, kterýmu dnešní divák nemůže rozumět, ačkoliv i to natočil Hoffmann.

Reagovat
Puskas

Však je to taky 40 let rozdíl. On to ale točil pro Poláky, ti tomu budou rozumět vždy.

Reagovat
smazaný uživatel

To asi jo, ačkoliv to jejich nadšení ze Sienkiewicze je pro mě dost nepochopitelný, protože tenhle literární jazyk je už dosti ... ale holt nejsem Polák, no. Ačkoliv táta prej nějaký polský předky taky měl.

Reagovat
Puskas

Já jsem poliviční Polák, tudíž to celkem dost chápu a rozumím tomu. sienkiewicz je národní autor, jelikož vyzdvihoval národní ctnosti, u nás je to spíše Němcová s takovým tím, teď nevím, jak to nazvat,a le asi mi budeš rozumět - nejde o kritiku.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, jenže přesto je ta literatura i v dobovým kontextu jaksi out a z dnešního pohledu už vůbec, ale asi má holt ten status, jako u nás Babička a jako měl Jirásek.

Reagovat
Puskas

No právě že v době, kdy to psal, kdy Polsko vlastně neexistovalo, tak to mělo mimořádný dopad. Stejně jako Norwidovy nebo Mickiewiczovy verš - nad slovo láska není jiné krom slova otčina rodná - pokud cituji zpaměti dobře Konráda Wallenroda. Oni to mají ve škole jako my tu Němcovou, taky to nemají rádi, ale v sobě mají jakési ztotožnění se s tím. Wolodyjowski, Skrzetuski. Litvín Kmicic nebo Zbyšek z Křižáků, to jsou postavy, které my v literatuře nemáme.

Reagovat
Puskas

Mně je ten klub taky sympatický, ale stejně jako jinde, nemám v zahraničí ten, jemuž bych extra fandil. Právě pro tty Basky - já to míím i z beletrie - četl jsem třeba F. Jammese, kde se to vše odehrává v Baskicku a moc se mi ta atmosféra líbila.

Reagovat
X-bano-X

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kokesh

Jakýkoliv zaváhání před El Clásicem nesmíme připustit, ideální by to bylo s nulou vzadu. I když Ferda nám tam asi jednoho pošle.

Reagovat
smazaný uživatel

Taky bych to viděl na x-1. Doufám, že x nebude z intervalu nějakých vysokých čísel

Reagovat
smazaný uživatel

Na druhou stranu my jsme momentáně podstatně oslabení (Gurpe by se hodil, zdravej Toquero by se hodil a nechci vidět Gabilonda jak hraje na Ronalda...) a tak mi střízlivost velí uznat, že moc šancí tentokrát nemáme a další zápasy udou podstatně důležitější, čeká nás asi desetpapírově slabších soupeřů za sebou a ta se bude rozhodovat o sezoně, takže... tenhle víkend ať to hlavně není ostuda.

Reagovat
smazaný uživatel

Nám zase chybí Garay, Gago, Kaka' a zatím nejistý start Carvalho, Khedira, Cristiano a Higuaín, rozhodne se asi za hodinu po tréninku. Máte velkou šanci, budeme utahaní.

Reagovat
Kokesh

Co je s Khedirou a Higuaínem? Jen je šetřili, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Cristiano po tom poločase proti ploužícímu se Španělsku bude rozhodně utahanej

Vymlouvat se na absence Garaye, Kaká a gaga je dost vtipný, když tu mluvíme o základní sestavě, kvalitních hráčích a oslabení týmu

Reagovat
smazaný uživatel

Všichni byli loni v základu, to jsou všechno ztráty, rozhodně ne menší než Toquero . Ale Gurpegiho vám uznám . A únava se netýká jen naťuknutého Cristiana, který lehce trénoval až dnes, ve středu hrálo myslím 12 hráčů, to se musí někde projevit.

Reagovat
smazaný uživatel

Cože? Garay je podle tebe srovnatelná ztráta s Toquerem? Gago? kaká? Kolik toho prosímtě letos odehráli? A kolik z nich by se dostalo do sestavy? je sice hezký, že loni hráli, ale loni jste měli jinýho trenéra, herní systém, koncepci, neměli jste Mamuta, Carvalha, Khediru!

Reagovat
smazaný uživatel

Gagovi vyšla příprava a možná by v tom základu byl, uvidíš na jaře. O Kaka' se nemusíme bavit, ten bude v základu určitě, teď máme na tři místa jen tři hráče, kterým Mou věří, už se těším, až budou čtyři, protože Özil to vytížení nedává. Nic strašnýho to není, ale zarazilo mě to, že píšeš podstatné ztráty, to možná tak ten Gurpegi a naopak se vám zase vrací klíčový stoper.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Toquero by zrovna proti vám byl moc platnej, to víš. Takhle bude muset napadat sám Ferda a akorát se vyšťaví.

Tvoje argumenty neberu. Mourinho má fungující sestavu, jistěže by k rotaci docházelo, ale fakt to nepovažuju za ztráty a předpokládám, že skoro nikdo ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale Mourinhova přetížená sestava hrála i ve středu a ti hráči nám na točení chybí, protože Canales, Lass a Diarra mají špatnou sezonu. A vůbec, zatím ani nevíme, kdo vůbec nastoupí, zítra si povíme, kdo komu nehrál . Vy jste v mých očích až na vykartovaného Gurpegiho v plné síle.

Reagovat
Kokesh

Čtverka ještě není vysoká, ne? Já osobně tipuju 3:1, ale poločas bez gólů a rozhodovat bude druhá polovina zápasu. Uvidíme, jak Merengues budou připraveni po repre pauze...

Reagovat
smazaný uživatel

Na čtyřku se zeptej házenkářský reprezentace.

Reagovat
Kokesh

To se jich zeptám až po veleboji na Nou Campu. 0:4 a čau.

Reagovat
X-bano-X

hh 4 góly ste na Nou Campe nedali snáď nikdy

Reagovat
Kokesh

Změna je život.

Reagovat
smazaný uživatel

4x

Reagovat
X-bano-X

Nj ale tak

1930 1:4

1943 remizka 5:5

1963 1:5

1977 2:3

2007 - remizka 3:3

Reagovat
smazaný uživatel

nejvíc gólů jsme Barceloně na Nou Campu dali myslím my

Reagovat
Kily

přesně kvůli tomuhle jsem dneska koukal na bwin, výhru Realu nemá moc smysl dávat, tam je nízký kurz, překvapení se taky moc čekat nedá, ale na to, že Baskové dají jeden gól, je kurz 2,25

Reagovat
Kokesh

Jjjo jeden jim tam asi padne, ale hlavně ať není rozhodující. Nevím, kdo by měl hrát na Marcelově straně, ale proti "slabším" by měl být ok, takže předpokládám, že ten buřt padne spíš po nějaké standartce nebo centru...ale nemusel by.

Reagovat
smazaný uživatel

To záleží na tom, jak je na tom Markel, minule musel střídat, pokud bude v pohodě, bude napravo on, pokud ne, těžko říct. Osobně bych na Marcela posla Muniaina.

Reagovat
Kokesh

Marcelo piloval v reprezentační pauze obranu, s Muniainem by si vytřel svou čokodíru jako nic.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo se dívat může, dívejte se, protože jsou tu ti, co by se na tenhle šlágr dívali strašně moc rádi, ale nemohou...

Není o čem! Tady bije ta dvojka do očí jako dlouhé roky před tím ne! A právě proto věřím, že to nějak Lvi "uhaluzí" a bude před El Clásicem postaráno o zajímavější podívanou ... ba ne ... uhaluzí to Merengues ...

Reagovat
X-bano-X

heh posledné kolá ma La liga pekne zápasy, človek nevie čo si vybrať keď nechce sedieť pred telkou/netom celý víkend.

Reagovat
smazaný uživatel

Caparrós se nechal inspirovat Osasunou a chce hrat 4-2-3-1

neco takovyho:

Iraizoz

Iraola-San Jose-Amorebieta(konecne zdrav?)-Aurtenetxe

Orbaiz-J.Martinez

Susaeta-Muniain-Gabilondo

Llorente

Reagovat
smazaný uživatel

Bez Gaizky?

Reagovat
smazaný uživatel

to neni jisty...ale Toquero je po zraneni strasne mimo formu... i kdyz zrovna tady by se moh chytit

Reagovat
smazaný uživatel

aha, tak si mozna zase zraneni obnovil, neni v nominaci..navrat Amorebiety je skvela zprava pokud je teda dolecenej...

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, Amorebieta je samozřejmě potřeba jako sůl, jen aby si to neobnovil.

Já právě na Goalu četl, že Gaizka by už měl bejt.

Reagovat
smazaný uživatel

nj, musime doufat ze nam sila GT2 a Gurpeho nebude chybet...na druhou stranu, letos uz obcas hrajem i fotbal

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ronaldo je v nominacii.. takze by mal byt v poriadku

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele