Úžasný večer a zadostiučinění pro celý Newcastle, řekl Howe po výhře nad PSG

05.10.2023, 11:22
Aktuality
Eddie Howe (© AFP)

Podle trenéra fotbalistů Newcastlu Eddieho Howea je středeční výhra 4:1 nad Paris St. Germain odměnou a zadostiučiněním pro fanoušky i celý klub. Liga mistrů se vrátila na St. James' Park poprvé od sezony 2002/03 a po letech trápení, během kterých "Straky" dvakrát sestoupily do druhé ligy. V obnovené domácí premiéře v milionářské soutěži Newcastle deklasoval favorita skupiny G, kouč PSG Luis Enrique vzal vysokou porážku na sebe.

Newcastle si už v prvním poločase vytvořil dvoubrankový náskok díky dorážce Miguela Almiróna a hlavičce Dana Burna. Krátce po změně stran zvýšil Sean Longstaff. Pařížané odpověděli hlavičkou Lucase Hernándeze, ale domácí už větší drama nepřipustili, navíc Fabian Schär v nastaveném čase výstavní ránou dokonal debakl PSG.

"Úžasný večer, je to neskutečný pocit. Pro lidi v Newcastlu i hráče, kteří s klubem prožili složitá období, je to velké zadostiučinění. A zároveň důkaz, že jsme za poslední dva roky udělali spoustu dobré práce," řekl Howe na tiskové konferenci.

Jeho tým nepustil favorita do mnoha šancí a ubránil i hvězdného útočníka Kyliana Mbappého. "Z taktického hlediska to byl těžký zápas dvou skvěle připravených týmů. Nechtěli jsme soupeři nechat klid na rozehrávku, proto jsme napadali hodně vysoko. Takhle musíme hrát proti týmům jako PSG, který má výjimečné individuality," ocenil pětačtyřicetiletý trenér, jehož tým se mohl spolehnout na bouřlivou podporu více než 50 tisíc fanoušků na tribunách.

"Atmosféra na stadionu je každý zápas úžasná, ale tohle byl ještě jiný level. Nechci říkat, že to byl nejlepší večer v kariéře, protože nás spoustu výzev ještě čeká, nesmíme polevit. Ale samozřejmě to byl naprosto výjimečný zážitek," přidal anglický kouč.

Howe převzal tým před dvěma lety po nástupu nových saúdskoarabských majitelů. V minulé sezoně s ním došel do finále anglického Ligového poháru a v lize obsadil čtvrté místo. Ve středu skórovali tři hráči (Almirón, Longstaff, Schär), kteří zažili i sezony před změnou majitele, ve kterých se "Straky" pohybovaly ve druhé polovině tabulky anglické ligy.

"Připadám si jako ve snu, pořád čekám, až někdo přijde a probudí mě. V 25 letech jsem dostal výpověď ve Fulhamu a pak hrál nižší soutěže. Teď jsem zpátky doma a hraji Ligu mistrů," radoval se střelec vítězné branky a odchovanec Newcastlu Burn.

PSG utrpěl ve skupinové fázi LM nejvyšší porážku od září 2004, kdy podlehl 0:3 londýnské Chelsea. "Newcastle vyhrál zaslouženě, ale skóre 1:4 je trochu kruté. Takový rozdíl mezi oběma týmy nebyl," podotkl Enrique. Jeho tým vyhrál pouze dva z posledních pěti soutěžních zápasů a ve skupině G je druhý za svým přemožitelem.

"Odpovědnost beru samozřejmě na sebe. S přístupem hráčů nemám problém, na hřišti plnili pokyny, se kterými jsme do zápasu šli. Neporadili jsme si ale s jejich vysokým presinkem a udělali jsme příliš mnoho chyb v defenzivě," dodal španělský kouč.

Autor: ČTK

Komentáře (13)

Přidat komentář
Mönchengladbach

Poslední tři venkovní zápasy Lojzy Enriqueho v LM:

PSG - Barcelona 4:0

Juventus - Barcelona 3:0

Newcastle - PSG 4:1

Reagovat
Moshe Dajan

Mno když narval Dembelého do zálohy, tak 4:1 je ještě dobrý výsledek

Reagovat
shitcool

Právě PSG v prvním poločase hrálo 4-2-4 a Dembelé hrál křídlo

Reagovat
Moshe Dajan

Tak to vypadá jako ještě větší píčovina.

Reagovat
dantetomas

Busbyho statistickoi logikou hrali Nove Zamky uplne hovno a vyhrali nezasluzene

“Newcastle United zaznamenal v zápase proti PSG v Lize mistrů nejméně dotyků v soupeřově pokutovém území (23) a nejnižší xG (1,2) ze všech týmů v aktuálním ročníku soutěže. I přes nepříznivé hodnoty ale vyhrál 4:1”

Reagovat
Kucka

To nechápu, na Livesportu mají včera xG 1,0, ale hlavně jsou v LM týmy, které ho měli pod jedna.

Reagovat
wyqinac

jak nejnizsi xG? Manu meli na bayernu 0.85

Reagovat
VersaceChain

Asi jim zacnu fandit

Reagovat
kissak

nejsou United jako United

Reagovat
Salfovic

PSG favorit skupiny

Reagovat
kissak

zápas se povedl, ale ještě jsou před námi 4 zápasy

Reagovat
ouninpohja

Jestli někdo neumí pracovat s penězi, tak je to Chelsea a moje žena. Oběma fandím.

Reagovat
ouninpohja

Dá se komentář smazat? Netrefil jsem správný článek...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele