Tuchel už nemá prostor na chyby, další nezdar může znamenat odvolání

20.02., 18:47
Aktuality
Thomas Tuchel (© AFP)

Bayern Mnichov pod vedením Thomase Tuchela (50) už druhou sezonu hazarduje s možností získat mistrovský titul. Loni sice po selhání Dortmundu v posledním kole slavil pojedenácté v řadě, letos to však na úspěšnou misi nevypadá. Bavorský velkoklub totiž ztrácí už osm bodů na první Leverkusen. A přestože vedení Bayernu veřejně vyjádřilo současnému trenérovi podporu, v zákulisí už se spekuluje o jeho možných nástupcích.

Loni věnoval Bayernu titul Dortmund, který v posledním kole doma pouze remizoval s Mohučí (2:2) a nechal si tak historický moment protéct mezi prsty. V aktuální sezoně se Bavorům daří ještě méně - klíčové body ztratili v přímém souboji o čelo v Leverkusenu (0:3), načež přišla šokující prohra v Bochumi (2:3).

Domácí titul je tak téměř ztracen a nejistá je i budoucnost v Lize mistrů. V milionářské soutěži Bayern prohrál první osmifinálový duel na hřišti Lazia Řím 0:1. Tři porážky v řadě zaznamenal německý hegemon naposledy v roce 2015 a Tuchel je tak v médiích logicky tvrdě kritizován. I proto, že je co do úspěšnosti nejhorším manažerem poslední dekády.

Thomas Tuchel má bezkonkurenčně nejhorší úspěšnost z posledních trenérů Bayernu. (©Livesport)

Vedení sice vyjádřilo někdejšímu kouči PSG či Chelsea podporu, ovšem pokud bavorský gigant nezabere a přidá další nezdary - ať už o víkendu s Lipskem, nebo v dalším bundesligovém kole ve Freiburgu, současný trenér jen těžko obrovský tlak ustojí. I proto televizní stanice skloňuje jména tří jeho možných nástupců.

Zinedine Zidane

Pravděpodobně nejvýraznějším jménem na seznamu je Zinedine Zidane. Bývalý francouzský středopolař Juventusu nebo Realu Madrid, který se v roce 1998 stal mistrem světa a zároveň vyhrál Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa, se vydal na trenérskou dráhu v roce 2012. Začínal u mládeže Realu (U17), ale brzy se propracoval až na samotný vrchol, neboť v lednu 2016 převzal první tým.

Jeho působení v Bílém baletu mohlo být těžko úspěšnější. Během necelých šesti sezon vyhrál Zidane třikrát Ligu mistrů, dvakrát La Ligu a doma ve vitríně má také dvě ocenění FIFA pro trenéra roku.

Spolupráce skončila na Zidanovo přání v roce 2021. Od té doby je Francouz opakovaně spojován s potenciálně neobsazenými trenérskými posty, naposledy se jeho jméno skloňovalo ve spojitosti s Chelsea či francouzským národním týmem.

Analýza Livesport Zpráv: Zidane v Bayernu? Rozhodně zajímavá varianta, která by neměla dopadnout špatně. Historie ukazuje, že podobná řešení v minulosti vyšla. Zidanova trenérská minulost je nápadně podobná té, kterou má Pep Guardiola. Španěl trénoval v Barceloně v letech 2008 až 2012, pak si dal pauzu a následně během tří let v Mnichově získal tři mistrovské tituly a dvě vítězství v poháru. Pro Bayern by to mohl být nový nebundesligový impuls, koneckonců vedle Guardioly byl v Bavorsku úspěšný i Ancelotti, jenž rovněž přišel z cizího prostředí. Pokud by k sobě obě strany našly cestu, mohla by Zidanova éra v Mnichově přinést úspěchy.

Ole Gunnar Solskjaer

Další bývalý špičkový fotbalista, který s Manchesterem United vyhrál šestkrát anglický titul, dvakrát FA Cup a v roce 1999 Ligu mistrů. Po ukončení kariéry v roce 2007 byl Solksjaer v United aktivní jako trenér mládeže, aby se pak vrátil do svého rodného města a v norské lize trénoval Molde.

V United ale nakonec dostal šanci i jako manažer A týmu, když v roce 2018 skončil José Mourinho. Nejprve se Solskjaer ujal pozice dočasně, ve druhé polovině sezony 2018/2019 byl ale oficiálně povýšen do pozice hlavního manažera. S Old Trafford se bývalý kanonýr loučil po katastrofálním vstupu do sezony v listopadu 2021. Během svého trenérského angažmá nezískal ani jednu trofej.

Analýza Livesport Zpráv: Po odchodu z United se po Solskjaerovi slehla zem, od začátku roku 2023 pracuje jako zápasový analytik pro organizaci UEFA. I proto není příliš pravděpodobné, že by mu Bayern nabídl práci. Mnichovský tým hledá trenéra, který špatný kurs otočí okamžitě. Se svou skromnou bilancí ve sbírání trofejí (vyhrál dvakrát norskou ligu v letech 2011 a 2012 a jednou Norský pohár v roce 2013) zjevně není tím správným nástupcem Tuchela.

Hansi Flick

Není to tak dlouho, co byl vyhozen. Ale pravda je taková, že Flick byl jedním z nejúspěšnějších trenérů poslední doby. A pokud se dá věřit nedávným spekulacím, návratu by se nebránila ani jedna strana. Poté, co i v Bayernu proběhly personální změny, prý i sám Flick, který byl nedávno odvolán od německé reprezentace, velmi touží po návratu.

Z pohledu Bayernu lze jen stěží získat lepšího trenéra, který dobře zná prostředí klubu. Flick v 86 zápasech ve funkci vyhrál 70 duelů a dosáhl bodového průměru 2,53, což je nejvíce od doby Andriese Jonkera, jenž v roce 2011 jako prozatímní kouč dosáhl bilance 2,60 bodu na zápas. Z oficiálních trenérů měli lepší bilanci jen Jupp Heynckes a Pep Guardiola.

Také Flickovy úspěchy na pozici trenéra Bayernu jsou velmi působivé: v roce 2020 vyhrál Ligu mistrů, dvakrát se stal německým šampionem a slavil i zisk domácího poháru (2020). Na to vše mu stačilo pouhých 20 měsíců.

Proč tahle úspěšná kapitola mnichovských dějin vůbec skončila? Jedním z důvodů prý byly odlišné názory na přestupovou politiku. Dále pak touha po zisku Juliana Nagelsmanna, jenž byl vykoupen ze smlouvy v RB Lipsko.

Analýza Livesport Zpráv: Může být návrat Flicka řešením? Proč ne. V klubu už na pozici trenéra působil, zná prostředí a ví co čekat od mnoha hráčů současného kádru. Adaptace do týmu tak může být daleko rychlejší než u ostatních dvou kandidátů, část hráčů totiž vedl i v německé reprezentaci.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Claas Becker

Komentáře (52)

Přidat komentář
Mönchengladbach

Spíš se dá čekat souboj s LFC o Xabiho.

Reagovat
St. Pauli

Šabi by mel jit spis do PL.

Reagovat
Seydou Doumbia

Bayern je zase pro něj větší jistota

Reagovat
Hachim Mastour

Uvidíme, či hráči budú poctiví, alebo to vypustia.

Reagovat
Heresy

poctive to vypusti

Reagovat
Rich

Tuchel nemá kabinu Bayernu pod kontrolou... On má podporu pár hráčů jako je Kane, Musiala, Sané a jiní... Ale v základu srdcaře jako je Muller, Kimmich či Goretzka, tak ty dávno ztratil... Otázka je u absenterů jako je Coman a Gnabry... Ale jednoduše, další zápas a bude další porážka...

Reagovat
Seydou Doumbia

Zaného možná na své straně má, protože mu dává prostor, ale i tak hraje mizerně poslední zápasy, Musiala je taky dost za očekaváním...takže k čemu to potom je

Reagovat
Nickname 9

,,Srdcaře"... no Müller jo...

Reagovat
vladino10

1) flick nebol vyhodený

2) cez víkend každý kto ma rad bayern povinne: reeed bull mit coooola...Red bull mit wodka...Red bulll fuuur uns und ganz eurooooopa

Reagovat
Kincl

Fuj vodka s redbullem

Reagovat
Maroš

Aj tak ziskaju titul podla mna.

Reagovat
Rich

Všeobecně nejideálnějším kandidátem by byl Flick, který vlastně převzal funkci po Kovačovi a vyhrál treble... Jenomže problém je v U. Hoenessovi, ten s Flickem od počátku měl napjaté vztahy a u mnoho fanoušků převažuje názor, že on byl tím, kdo Flicka z Bayernu vyštval... Jelikož Flick prohlašoval, že s Bayernem chce dodržet smlouvu... Neví se, kde je pravda, ale jedna věc je jistá, vedení Bayernu ví, že hra pod Tuchelem není o ničem a jednoznačně to ukazuje, že mají problém najít náhradu... Proto je pravděpodobné, že Tuchel bude do konce sezony s Bayernem... Ale já na místě vedení Bayernu bych to nenechal do konce, jelikož aby vůbec Bayern hrál LM...

Jinak snad vyjde Flick... Zidane by taky nebyl špatný... Plus v posledních dnech se hovoří o Sebastianu Hoenessovi či Miru Klosem...

Reagovat
St. Pauli

Ja si nemyslim, ze je Flick favorit. (I kdyz bych ho v Bayernu videl s potesenim.) Prece jen v repre to mezilidsky skripalo mezi nim a hraci, no a predtim v Bayernu zase mezi nim a vedenim.

Ta alternativa s tim Klosem zni bezva. Ale to je asi moc velky pank na Bayern.

Reagovat
bayern987

Flick hlavní, Klose jako asistent, to by byla srdcovka.

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Rich

To je jedna věc a asi i argument Hoenesse, ale na druhou stranu v Bayernu měl vztahy dobrý s hráči a zřejmě mu prostě nesedla ta reprezentace. Jako Klose by byl zajímavý, ale obávám se trochu toho, aby ho respektovali, protože víme, jak mladí trenéři v Bayernu moc respektu nemají...

Bayern by potřeboval přísného trenéra, který se nebude bát posadit hráče jako je Musiala, protože v poslední době nic moc nehraje... A hlavně ten tým dát do kupy, aby hráli jako tým, ne jako individuality nebo hvězdy...

Reagovat
Seydou Doumbia

Přísného trenera, Simeone nebo conte ti by je tam profackovali ale obojí nereálný takoví do Bayernu nechodí

Reagovat
Rich

Abychom se nedivili s tím Contem, ve vedení Bayernu jsou jeho fanoušci...

Reagovat
Rudnevs

Ja mám pocit, že v poslednej dobe žiadni tréneri rešpekt v Bayerne nemajú. Ani mladí, ani starí. Ancelotti nemal respekt, Kovac nemal respekt, Nagelsmann nemal respekt, Tuchel nemal respekt.. skoro o kazdom sa to pisalo. Ak je to pravda, tak je skor problem uz aj v tych hracoch nez v treneroch.

Reagovat
Seydou Doumbia

Protože dnes jsou hráči víc než trenér tak si dovolují no.

Reagovat
Rich

Mě třeba doteď překvapuje, že Ancelotti nebyl v Bayernu úspěšný, nebo takhle, nebyl to úplný propadák, ale je zajímavý, že prostě ho hráči potopili... Protože on nestavil Mullera, měl problém s Riberym a Robbenem a víme, jak to dopadlo... Na druhou stranu, přivedl si Jamese Rodrigueze a to byl průměrák... Kovač byl omyl...

Reagovat
Nickname 9

Naprostá pravda

Reagovat
Nickname 9

Flick za mě není nejlepší kandidát. Ne, že by byla repre měřítko, ale tohle by mi připadalo spíš jako angažmá z nostalgie. Mnohem radši bych Xabiho, nebo De Zerbiho.

Reagovat
Rich

Alonso je nereálný, ten buď zůstane v Leverkusenu nebo odejde do Liverpoolu... Druhý jméno nic mi neříká, můžeš přiblížit.

Reagovat
Unai

Reagovat
Nickname 9

Trenér Brightonu, mladý, inovativní, skvěle rozvíjí mladý hráče a nebojí se hrát svůj fotbal i proti velkým týmům. Některé úspěchy budou dané taky skvělou prací celého klubu, ale i tak je to velmi zajímavý trenér. I Guardiola o něm říkal něco jako, že je to trenér budoucnosti.

Reagovat
vladino10

Nebol odtiaľ o potter o ktorom sa hovorilo to isté?

Reagovat
Psy_cho

Jenže Flick se v repre s hráči Bayernu hádal. Mu dělali trošku toxickou atmosféru.

Reagovat
St. Pauli

Nakonec prijde po sezone Klopp.

Reagovat
Seydou Doumbia

jen to ne prosím

Reagovat
Nickname 9

??

Reagovat
Seydou Doumbia

Nemám ho rád stejně jako TT na ten jeho ksicht jsem alergický

Reagovat
Nickname 9

To já taky, ale zase je to něco jiného, když sedí na lavičce tvého klubu. A trenér je to skvělej, naopak si myslím, že on je jeden z nejideálnějších kandidátů.

Reagovat
Seydou Doumbia

Nejsem člověk co když jejich tým podepíše někoho koho předtím neměl rád tak si ho najednou oblíbím. Lewu jsem si taky nikdy neoblíbil a to u nás dával všechny goly, ale jednou ho nemám rád tak se to nezmění, to samý Klopisko. Proto doufám že příjde někdo jiný, klidně Šabi, Fliček, Nage, Zebra, Zidane, to je jedno.

Reagovat
Ferragamo7

Aj ja som presvedčený,že zo svojou filozofiou,by bol top tréner pre nás.Stačí sa pozrieť na to,že Liverpool pred jeho príchodom čakakl 30 rokov!!! na titul a o LMmohol tiež len snívať.On titul získal a 2 krát priviedol tím do finále LM.Ja veľmi dúfam,že príde k nám.

Reagovat
Rich

Ten nepřijde, chce si dát pauzu a pak převezme reprezentaci...

Reagovat
St. Pauli

Ja mu teda na rozdil od Tebe, Richie, do diare nevidim, nicmene tuhle Tvou verzi rozhodne vitam a zapisuji si.

Reagovat
Rich

Však je to logický, zkus trochu se naučit německy a možná se něco dozvíš od zdrojů nebo dokonce i od fanoušků...

Reagovat
St. Pauli

Dobre, tak ja se zkusim trochu naucit nemecky... Obdivuju Te, ze umis nemecky. Jak moc dobre umis nemecky? A jak dlouho Ti to trvalo naucit se tak dobre nemecky? A ovladas jeste nejake dalsi zvlastni schopnosti? A Ty se potkavas i s fanousky? A o jakych zdrojich pises?

Reagovat
Psy_cho

To by ses divil, co se např. dozvíš od pupíků z Allianz. Kolikrát už běželi po Allianz informace, které ses dozvěděl z internetu daleko později nebo ti zapadali do skládačky od někoho jiného. Kámoš pracuje v německé pobočce, tak má mnoho informací ze zákulisí. Naše firma byla generální sponzor hokejového klubu, také jsme ve firmě věděli s jakými hráči se jedná, jaké kdo s kým má vztahy, proč někdo hraje a druhý ne. Kolik kdo bere a pod. Měl jsem permici do Vipky, tam si poslouchal drby od jiných trenérů, vedení českého hokeje, kteří na utkání občas chodili. To byla nepřeberná studnice informací.

Reagovat
Jardman

Jak jste prosím přišli na OLE GUNNAR SOLSKJAER? Nebo koho to napadlo? Dekuji za odp

Reagovat
Nickname 9

Prej oblíbenec Freunda

Reagovat
smazaný uživatel

Každý článek by měl být aspoň trochu k zasmání se

Reagovat
Kincl

Snad bude příští zápas Neuer skákat na druhou stranu kam poletí střela plus třeba nějaký vlastňák nebo redka

Reagovat
Greny

Mohl by se Kane a Dier primluvit že by chtěli aby přišel Pochetino

Reagovat
Greny

Mohl by se Kane a Dier primluvit že by chtěli aby přišel Pochetino

Reagovat
vladino10

Reagovat
vladino10

+ kúpiť alliho

Reagovat
jenage

Neuvěřitelné, co všechno už se dneska nazývá "analýza"

Reagovat
St. Pauli

Oficialne: Tuchel po sezone papa.

Reagovat
Visca el barca

Co je pravdy na tom, že Flick piluje Španělštinu a chce v létě do Barcelony?

Reagovat
bayern987

nic (snad)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele