SUPERPOHÁR POTŘETÍ PRO LIVERPOOL

27.08.2005, 01:04
Aktuality
Vítěz Ligy mistrů potvrdil svou letošní nadvládu nad klubovou Evropou, když v Monaku porazil CSKA Moskva, vítěze Poháru UEFA. Po většinu normální hrací doby sice anglický klub prohrával, jenže příchodem Djibrila Cissého se skóre nejdřív srovnalo a v prodloužení jasně překulilo na stranu Liverpoolu.

Úřadující šampion Ligy mistrů se musel vypořádat s nejcitelnější možnou ztrátou – chyběl kapitán Steven Gerrard, jehož lýtko ještě není v pořádku. Oporou podobného významu je na opačné straně Vágner Love, ten se však stačil dát do pořádku.

Aktivněji začal Liverpool, Hamann hned ve druhé minutě poprvé vyzkoušel pozornost brankáře Akinfeeva. I dál se hrálo podle not anglického mužstva, jenže soupeř byl v defenzivě pozorný. Navíc se hned od začátku projevovala kvalita některých individualit na straně CSKA. Před Vágnerem museli být pro jeho důraz všichni obránci na pozoru, Carvalho nasazoval potupující jesle na počkání a když se k tomu přidala velmi nejistá rozehrávka, jako v podání Josemiho, převaha byla opravdu jen platonická.

I druhou desetiminutovku se pohyboval míč převážně mezi kopačkami Reds, jejichž majitelé už se o něco častěji odhodlávali ke střelbě. Nadějně vypadala akce Morientese v 15. minutě, jenže po dobré kontrole míče přišlo nepřesné zakončení. Finální fáze se nedařila ani Luisi Garcíovi, který střílel několikrát mimo brankovou konstrukci. CSKA poprvé zahrozilo v 27. minutě Krasičem. Člen srbské jednadvacítky nebojácně prošel od lajny k vápnu a mířil jen těsně vedle Reinovy branky.

Již dva týdny kotvila podél Azurového pobřeží luxusní jachta Romana Abramoviče, její majitel si zápas CSKA nemohl nechat ujít a v hledišti stadiónu Luise II. nechyběl. Hráči z ruské metropole mu největší radost nachystali na 28. minutu. Vágner Love vystihl správný moment na přihrávku a Daniel Carvalho najednou uháněl sám na Reinu. Jelikož byl brankář hodně daleko z branky, Carvalho ho pohodlně obešel a ještě snáz zakončil do prázdné brány.

Vedoucí branka CSKA vyvolala změnu poměru sil v hledišti. Ruští fanoušci byli najednou daleko více slyšet a Angličanům chvíli trvalo, než se probrali z mírného šoku. Trochu jim nejspíš pomohla i dýmovnice, která zápas asi na dvě minutky zastavila. Na dění na hřišti toho ale úvodní branka příliš nezměnila, Reds sice drželi míč, jenže do vyložené šance se ne a ne dostat. Všechny střely posílali z uctivé dálky, povětšinou stále mimo branku. Poklidný průběh první půle už narušily jen dva tvrdší zákroky v podání Hamanna a Zendena.

O přestávce ani jeden z koučů ke změně nesáhl. Sestavu neměnil ani Rafael Benítez. Přecejen oproti finálovému zápasu Ligy mistrů nebyla situace jeho týmu vůbec zoufalá, na případnou ofenzivní bouři bylo ještě mnoho času. Druhý poločas načal další tvrdý zákrok a žlutá karta pro Luise Garcíu za skluz na Krasiče. Poté mělo možnost zahrávat dvě standardky CSKA, ale ani Carvalho Reinu nepřekvapil. Naopak na druhé straně se v dobré pozici zjevil Josemi, jenže střela mu vůbec nesedla a skončila vysoko nad.

V 55. minutě začal Benítez z gruntu měnit rozestavení, což začalo výměnou Riiseho za Pongolleho. Po jeho příchodu začal hrát Liverpool efektivněji po křídlech, jenže nadějné centry celkem bez problémů odklízeli vysocí zadáci CSKA. Anglický tým začal znatelněji tlačit na pilu. To otevíralo soupeři prostor pro nebezpečné brejky. V 67. minutě centr Aldonina srazil až jeden z vracejících se zadáků a o minutu později už Carvalho v nebezpečné pozici zakončoval, míč však trefil jen velice slabě.

Carvalho se o pět minut později ocitl nedobrovolně na trávníku. Po nevybíravém skluzu zezadu v podání Hypiiäho musel být odnesen na nosítkách. Jakmile byl zpět, hned nastartoval číhajícího Vágnera Love. Mladý Brazilec se už chystal k zakončení, nakonec si ale šlápl na míč a Josemimu tak velmi usnadnil jeho úlohu. V 79. minutě se dostal na hřiště další liverpoolský útočník – Djibril Cissé. Reds v tuto chvíli už na nic nečekali a tlačili se před Akinfeevea. Další rohový kop zakončil zaskakující kapitán Carragher hlavičkou mimo.

Ovšem v 82. minutě žolík Cissé zaslouženě vyrovnal. Gólová akce začala u brankáře Reiny, který nakopl míč až na Garcíu, ten ho hrudí přiťukl rozběhnutému Cissému. Všechno mohl zachránit Ignaševič, jenže jenom nastřelil Cissého tak nešťastně, že přeloboval vlastního brankáře a francouzský kanonýr už pohodlně usměrňoval míč do prázdné brány. Vyrovnávací branka nebyla úplně podle pravidel, jelikož Cissého trefil míč do ruky. Rozhodčí však neměl šanci jeho prohřešek spatřit a ani postižení neprotestovali.

Na řadu přišlo prodloužení. V jeho prvním dějství si hráči asi vzpomněli na začátek zápasu a předváděli velice opatrnou hru. Proto byla vedoucí branka Liverpoolu hotovým bleskem z čistého nebe. Záložní řada vybojovala míč, Hamann ho bleskově poslal na rychlíka Cissého, který se dostal před Akinfeeva a napodruhé ho překonal. Obrana CSKA působila velice suverénním dojmem, až na gólové momenty. U prvního se dá mluvit o smůle, ale druhá branka padá jednoznačně na vrub kapitána Ignaševiče, který špatně odhadl Hamannův centr.

Na začátku druhého prodloužení podržel Liverpool brankář Reina. Výborná dvojka Carvalho – Vágner si vytvořila další šanci a proti nebezpečné střele druhého jmenovaného musel zakročit Reina. Za dvě minuty už bylo definitivně rozhodnuto. Sprinter Cissé od lajny nacentroval přesně na hlavu Luise Garcíi, který z malého vápna prázdnou bránu minout jednoduše nemohl. Poslední pokus o zvrat vzešel z hlavy Berezutského, jenže po jeho nepřesném pokusu už hráči CSKA rezignovali a o triumfu Angličanů nebylo nejmenších pochyb.

Liverpool slaví zisk Superpoháru potřetí v historii. Proti Moskvě se ale dlouho trápil ve finální fázi. Až příchody Pongolleho a Sissoka trochu rozpohybovaly statickou hru a nástup Cissého znamenal úspěšné vystupňování tlaku a zaslouženou výhru. Mužem zápasu se stal jednoznačně Djibril Cissé. Francouzský reprezentant hrál až od 79. minuty, přesto dvě branky sám vstřelil a na poslední nahrál.

Góly: 82. Cissé, 103. Cissé, 109. Luis García - 28. Carvalho.

Žluté karty: 38. Zenden, 50. Josemi, 73. Hyypiä, 95. Pongolle - 101. Silva De Sousa.

Liverpool: Reina, Finnan (55. Sinama-Pongolle), Hyypiä, Riise (79. Cissé), Luis García, Xabi Alonso (70. Sissoko), Hamann, Josemi, Morientes, Carragher, Zenden.

CSKA Moskva: Akinfeev, Ignashevich, Alexei Berezoutski, Carvalho, Vágner Love, Odiah (90. Gusev), Krasic (85. Silva De Sousa), Zhirkov (66. Semberas), Aldonin, Vassili Berezoutski, Rahimic.

Rozhodčí: René Temmink (NED) - Rob Meenhuis (NED), Adriaan Inia (NED).

Autor: Radim Šantrůček

Komentáře (37)

Přidat komentář
smazaný uživatel

No ako hráč sa ukázal skvele, ale charakter prachmizerný. Takú jasnú ruku ako pred vyrovnávajúcim gólom by priznal snáď aj Maradona Ale ide o prachy, úspech, slávu a bola už 82.minúta, takže na gestá fair-play asi nebol čas

Reagovat
HOST*Tomik10

Ano vasquezi me cissé neni ani trochu sympaticky už jen učesem a ksichtem k tomu jestě jeho nemotorny styl hry ale zakončovatel to je dobry a včera to ukazal

Reagovat
HOST*PUYOL

Ako hrac sa ukazal skvele????Ved oba goly boli uplnou nahodou,nic nehral,ako cely Liverpool,ani CSKA.Inak hraci Liverpoolu mali dostat aspon 2 cervene karty{nedostali ani zltu} .

Daniel Carvalho bol o triedu lepsi ako ostatni,robil si z hracov Liverpoolu dobry den..

A Krasic -do Barcy na lavu stranu obrany..

Reagovat
smazaný uživatel

njn, to je Liverpool, nejdřív sežere Slavii nasazení do LM ( tuhle protekci, politikaření a změnu pravidel zvýhodňující 1 stranu nenávidim ) a teď tohle. Ale co, zase hrajou prd, aspoň dostanou v Premier League od každýho lepšího, budou nejlíp 5., LM po druhý nevyhrajou a bude klid. Upřímně jim přeju co nejhorší rok, už kvůli Slavii

Reagovat
smazaný uživatel

A jakoco ty tam Slavia dělala? Je snad jasné, že Salvia se s Liverpoolem nemůže srovnávat, a je dobré, že jsou v Lm ti nejlepší. Lm bude zajímavější s Liverpoolem, jako jedním z favoritů, než týmem do počtu, jakým je Slavia.

Reagovat
smazaný uživatel

Liverpool hraje nejhorší fotbal na světě. Slavie by to trochu zatraktivnila.Aspoň by padalo víc branek.A ta výjímka je stejně na piču,pátej mančaft z ligy v lize mistrů nemá co dělat.Škoda,že je dostal právě Betis.S těma kopáčama si bohužel španělský tým neporadí.Doufám v překvápko...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tohle silně konkuruje srovnání Ujfalušiho s Puyolem

Reagovat
smazaný uživatel

Jak chceš! Řeknu ti to tak:Ujfaluši je rychlejší,obratnější,má lepší hlavu a o něco lépe čte hru.Tohle dohromady dělá velkej rozdíl,a proto jsem je nikdy nesrovnával,ale řekl jsem,že Ujfaluši je lepší.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo vlastně tak to bylo. Tak to odvolávám tu předešlou větu, protože tomuhle to konkutovat nemůže

Reagovat
smazaný uživatel

Opět jsi předvedl své skělé argumenty.Na to se nedá nic říct.l

Reagovat
smazaný uživatel

co už no, budeš se dívat dnes na Valencii?

Reagovat
smazaný uživatel

Nemám kde.

Reagovat
smazaný uživatel

A jak tedy víš, že je Ujfaluši rychlejší, obratnější a lépe čte hru?

Reagovat
smazaný uživatel

Stačí mi ty zápasy,co jsem viděl.Možná je to subjektivní,ale podle mě hrál Puyol lépe napravo.Na stoperu není vůbec dobrej.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdes ho viděl? To ti stačí tři zápasy v Lm a repre zápasy Ujfalušiho?

Reagovat
smazaný uživatel

Máš recht,ale jak už jsem jednou psal,tak ve španělské lize se neukáže kvalita stopera Barcelony.A v LM jsem neviděl hrát Puyola dobře,což mě opravňuje k mému názoru.Mimochodem Ujfaluši hraje dobře jak za repre,tak ve Fiorentině.

Reagovat
smazaný uživatel

A o té Fiorentině to víš jak?

Reagovat
smazaný uživatel

Věř nebo ne,ale tu jsem párkrát viděl.Mimochodem Barca 89. 0:0.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tu Barcu samozřejmě vím moc dobře.

A kdes ji viděl?

Reagovat
smazaný uživatel

Zajímavý výsledek

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle nejsou výmluvy, ale tady nám chybí to štěstí, o kterém sjem mluvil ohledně Chelsea. ZAtímco oni z ojedinělé šance dají velmi štastný gol, my tlačíme celý zápas a dáme dvě tyče

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlasím, k fotbalu štěstí patří. Já jsem si jenom nemohl nechat ujít si do tebe rýpnout, když mám tu možnost (a asi nebudu sám).

Reagovat
smazaný uživatel

Nehraje se na tlak,ale na góly.Každému to štěstí jednou dojde a zpravidla to bývá v těch nejdůležitějších zápasech.Třeba si Barca tu smůlu vybrala dnes.

Reagovat
smazaný uživatel

Na Italech program nevím.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak vám ten začá te nevyšel.Hodně štěstí do dalších kol.

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže v týmu těch kopáčů je docela dost Španělů...

Reagovat
smazaný uživatel

Jo dobře,ale pokud se hraje tak,že záloha se jenom dívá,jak přes ňu lítají balóny,tak tam může být Španělů kolik chce.Nenadělají nic.A Morientese neberu jako šp. hráče,protože to je extratřída a je jedno jaké je národnosti.

Reagovat
smazaný uživatel

To je zajímavá teorie Kdo ještě patří do té extratřídy, že u něho na národnosti nezáleží a kdo už tam nepatří a na národnosti u něho záleží? Vždycky jsem jen slyšel, že záleží nebo nezáleží na velikosti. Ale na národnosti...

Reagovat
smazaný uživatel

Špatně jsem to napsal. Myslel jsem tím Útočníky světové extratřídy,u kterých vůbec nezáleží jakým hraje jejich mužstvo stylem.

Reagovat
smazaný uživatel

Ano padali by góly, ale do brány Slavie. A jestli by to trochu zatraktivnila. To je vtip !!!!!!!!!! To je asi stejný, jako kdyby se řek, že by Opava mohla zatraktivnit Gambrinus Ligu

Reagovat
smazaný uživatel

a proč by nemohla slavie překvapit

Reagovat
HOST*derek

A Bary před chvilkou zavěsil. Wow

Reagovat
smazaný uživatel

Měl jsem včera fandit až do konce

Reagovat
HOST*PUYOL

Chlapci uz sa zobudte Puyol=najlepsi obranca na svete.Moze ist doprdele aj Terry,ci Nesta,na Puyola nemaju..

Reagovat
smazaný uživatel

Puyol nejlepší pravej obránce na světě, jako stoper horší ale pořád jasně lepší než Ujfi

Reagovat
smazaný uživatel

Meli stesti ze to stihli!!

Reagovat
Xavi

Morientese neberu jako esp. hráče, protože je to extratřída Ujfaluši je rychlejší, obratnější, má lepší hlavu a lépe čte hru v esp. lize se neukáže kvalita stopera Barcelony atd.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele