Superliga má být pro 64 mužských a 32 ženských týmů, slibuje přenosy zdarma

21.12.2023, 12:31, aktualizováno 21.12.2023, 13:38
Aktuality
Bernd Reichart (© AFP)

Společnost A22 po dnešním verdiktu Soudního dvora Evropské unie představila nový návrh fotbalové Superligy, podle kterého by v soutěži hrálo 64 mužských a 32 ženských týmů ligovým systémem. Zápasy by se konaly uprostřed týdne, uvedla v prohlášení. Firma, kterou řídí bývalý šéf německé televize RTL Bernd Reichart, slibuje z utkání elitních evropských celků streamované přenosy zdarma.

Založení Superligy oznámilo loni v dubnu 12 evropských velkoklubů. Projekt kvůli obrovské vlně odporu nevydržel ani 48 hodin. Devět klubů se od něj poté odvrátilo a nadále ho oficiálně podporují jen Real Madrid a FC Barcelona. Podle dřívějších plánů mělo soutěž hrát až 80 klubů. Letos v únoru představili zástupci Superligy pozměněný formát nezávislé soutěže.

Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku dnes rozhodl, že Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) a mezinárodní federace FIFA blokováním Superligy jednaly v rozporu s evropským právem. Podle soudců zneužily obě organizace dominantní postavení tím, že hrozily sankcemi klubům a hráčům.

Mužská varianta Superligy má tři výkonnostní divize - nejnižší modrou, prostřední zlatou a nejvyšší hvězdnou, mezi kterými budou kluby postupovat a sestupovat. V hvězdné a zlaté divizi bude 16 celků rozděleno do dvou skupin po osmi. Modré ligy se zúčastní 32 týmů ve čtyřech osmičlenných skupinách. Během základní fáze se od září do dubna mužstva spolu utkají doma a venku, každý tým tak sehraje minimálně 14 zápasů.

Nejlepší čtyři celky ze skupin hvězdné i ze zlaté ligy a dva ze skupin modré ligy postoupí do čtvrtfinále. To se bude hrát obvyklým pohárovým systémem doma - venku, finále proběhne na neutrální půdě.

Kluby, které skončí poslední ve skupinách hvězdné ligy, po sezoně sestoupí a nahradí je finalisté ze zlaté ligy. Stejně to bude fungovat mezi zlatou a modrou ligou. Z modré ligy sestoupí 20 ze 32 klubů, které nahradí jiné kluby na základě výkonů ve svých národních ligách.

"Nebudou tady žádní stálí členové a kluby zůstanou ve svých ligových soutěžích. Tento formát zaručuje otevřenost, soutěživost a úspěch založený na sportovních výkonech," vysvětlil Reichart.

Výběr událostí spojených s plány na vytvoření fotbalové Superligy (Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku rozhodl, že Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) a Mezinárodní fotbalová federace FIFA blokováním plánované fotbalové superligy jednaly v rozporu s evropským právem):

1996 - Evropská fotbalová unie (UEFA) jednala se zástupci 36 velkých evropských klubů mimo jiné o možnosti vytvořit superligu, se kterou přišly nejsilnější kluby v čele s AC Milán, FC Barcelona a Manchesterem United. Projekt předpokládal, že by určitý počet velkoklubů hrál místo domácích soutěží mezinárodní ligu, v níž by měl místo více méně jisté. UEFA se návrhu bránila, viděla v něm ohrožení vlastních pohárových soutěží.

1998 - První vážný projekt polouzavřené soutěže vyhrazené velkoklubům představila společnost Media Partners, která se zabývá sportovními právy. Polovina celků měla být stálými účastníky, o zbývajících měly rozhodnou jejich výsledky v sezoně. Představitelé 14 klubů nabídku italské společnosti Media Partners na vytvoření nové soutěže odmítli a podpořili plány UEFA na změnu systému pohárů. Výsledkem jednání nakonec bylo rozšíření Ligy mistrů na 32 klubů a sloučení Poháru UEFA a Poháru vítězů pohárů (PVP), do soutěže (nynější Evropská liga) navíc začala postupovat část neúspěšných účastníků Ligy mistrů.

2001 - Šéf výkonného výboru UEFA Gerhard Aigner zopakoval, že unie nadále nemá zájem na vytvoření superligy. Ta měla podle tehdejších představ být konkurencí Ligy mistrů a měly v ní hrát Manchester United, AC Milán, Bayern Mnichov, Leverkusen či Borussia Dortmund.

2009 - Prezident Realu Madrid Florentino Perez znovu oživil bez výsledku myšlenku superligy, která by zajistila, že "ti nejlepší budou hrát s těmi nejlepšími". Magazín France Football napsal, že by v Evropě měla do roku 2012 vzniknout nová elitní fotbalová soutěž jako náhrada za Ligu mistrů a Pohár UEFA. V superlize by podle časopisu mělo hrát po čtyřech klubech z anglické, italské a španělské ligy, po třech z německé a francouzské a další přední evropské celky. K informacím časopisu se však nikdo nehlásil a kluby i UEFA myšlenky na novou ligu popřely. Spíše negativně se k ní postavil tehdejší prezident Evropské fotbalové unie Michel Platini. "Pro nás je superliga předem ztracený případ. Taková idea je proti filozofii našeho prezidenta," uvedl tehdy mluvčí UEFA William Gaillard.

2013 - Prezident Galatasarye Istanbul Ünal Aysal na setkání zástupců předních celků kontinentu v Londýně prohlásil, že debaty o založení superligy pro dvacet největších evropských klubů opět nabírají na intenzitě. Podle Aysala měla soutěž nejpozději do pěti let nahradit Ligu mistrů. UEFA tehdy oznámila, že zatím nemá žádné náznaky, že by se velké celky chtěly odtrhnout. O plánech na superligu oficiálně nevěděla ani asociace evropských klubů ECA. "Naší superligou je Liga mistrů. Současný model nám vyhovuje a spolupráce s UEFA nese opravdu šťavnaté ovoce. Proto naše partnerství bude pokračovat i po roce 2018," prohlásil šéf Bayernu Mnichov a ředitel ECA Karl-Heinz Rummenigge. "Chtěl bych také zdůraznit, že asociace klubů založení superligy nikdy neprojednávala.

2018 - O plánech na vznik ligy pro největší kluby z Anglie, Francie, Itálie, Německa a Španělska informoval německý magazín Spiegel s tím, že podle dokumentů, které má list k dispozici, by soutěž mohla odstartovat už v roce 2021. Předseda UEFA Aleksander Čeferin v reakci na to označil možnost vzniku elitní klubové superligy za nesmysl. Podpořil ho i šéf Juventusu a ECA Andrea Agnelli, přestože italský celek měl být jedním ze zakládajících členů nové soutěže.

2020 - UEFA zkritizovala myšlenku turnaje pro elitní kluby zaštítěného mezinárodní federací FIFA, o jehož možném vytvoření informovala televizní stanice Sky News. Takzvaná Evropská Premier League by podle UEFA byla nudná a ohrozila by její elitní soutěž Ligu mistrů. Podle Sky více než 12 klubů z pěti nejlepších evropských lig jednalo o založení turnaje, který by mohl odstartovat v roce 2022. V průběhu sezony by se utkávalo 18 celků, nejvýše umístěné týmy v lize by se kvalifikovaly do vyřazovací fáze.

18. dubna 2021 - Dvanáct velkoklubů z Anglie, Španělska a Itálie oznámilo založení nezávislé a uzavřené superligy, jejíž členové budou mít k dispozici fond ve výši 3,5 miliardy eur (90,7 miliardy korun). Proti se postavily FIFA i UEFA, která pohrozila přísnými tresty. Vytvoření soutěže ostře odsoudili současní i bývalí hráči, fanoušci, národní svazy a politici. Lídry projektu byly Manchester United, Juventus Turín a Real Madrid, jehož prezident Florentino Pérez se stal prvním předsedou superligy. Dalšími členy soutěže byly Liverpool, Manchester City, Chelsea, Arsenal, Tottenham, Barcelona, Atlético Madrid, AC Milán a Inter Milán.

21. dubna 2021 - Všech šest anglických fotbalových klubů, tři italské a také Atlético Madrid oznámily odchod z projektu superligy. Jeden z lídrů superligy Andrea Agnelli z Juventusu naznačil, že projekt končí. Anglické kluby odstoupily ze zamýšlené ryze komerční nezávislé soutěže po mimořádně silné kritice fanoušků, hráčů, trenérů, národních vlád, fotbalových svazů a mezinárodních federací UEFA a FIFA, které účastníkům pohrozily sankcemi.

11. května 2022 - Podle prezidenta Unie evropských fotbalových asociací Aleksandera Čeferina projekt tzv. superligy minimálně na několik let skončil. První muž UEFA nechtěl komentovat případné potrestání Juventusu Turín, Barcelony a Realu Madrid, které stále jevily ambice založit novou soutěž elitních týmů. Ve stejnou dobu UEFA představila novou podobu Ligy mistrů, kterou bude od sezony 2024/25 hrát 36 týmů v upraveném formátu základní části. "Nikoho nenutíme hrát naše soutěže, žádnou federaci nenutíme být naším členem. Každý si může založit svou vlastní fotbalovou unii. Pokud ale chce hrát svoje soutěže, tak nemůže hrát ty naše," podotkl prezident UEFA.

20. října 2022 - Bývalý šéf německé televizní stanice RTL Bernd Reichart byl jmenován výkonným ředitelem madridské společnosti A22 Sports Management, která se nadále snaží vytvořit samostatnou elitní soutěž. Nová podoba neuzavřené ligy bez stálých členů by se teoreticky mohla rozjet od sezony 2024/25. "To je první rozumný a realistický odhad. Ale je tady hodně proměnných, které opravdu neumím předvídat," řekl novinářům Reichart, podle něhož soutěž ponese i jiné jméno.

21. prosince 2023 - Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku rozhodl, že UEFA a FIFA blokováním plánované Superligy jednaly v rozporu s evropským právem. Podle soudců obě organizace zneužily svoje dominantní postavení tím, že hrozily sankcemi klubům a hráčům za vstup do jimi neschválených soutěží. "Soud rozhodoval o regulích FIFA a UEFA, nikoli o tomto specifickém projektu," uvedl soud s ohledem na plány na vznik Superligy.

- Vzápětí A22 Sports představila nový návrh Superligy, podle kterého by v soutěži hrálo 64 mužských a 32 ženských týmů ligovým systémem. Zápasy by se konaly uprostřed týdne. Z utkání elitních evropských celků slibuje streamované přenosy zdarma.

Autor: ČTK

Komentáře (60)

Přidat komentář
JakubOcko

32 tymů plných kuchařek Tak ten byl dobrý

Reagovat
Benzema

Reagovat
Greny

32 ženských týmu tak to hodně štěstí ty jo..

A 64 mužských takže 4 ligy po 16? Takže top liga pro nejlepší kluby a ostatní aby se neřeklo když budete chtít tak budete moci hrát nižší soutěž...

Jsem zvědav jak k tomu kluby přistoupí nebude třeba pro nějaký týmy atraktivnější hrát LM v novém formátu? Nebudou tam top týmy ale má to prwstiz, můžeš dojít daleko a tím pádem i dostat víc penez

Reagovat
fenixLFC

lenze bez tych top timov to nebude mat prestiz a v dosledku ani peniaze. sponzory a televizie nedavaju do toho peniaze kvoli balkanskycm a vychodoeuropskym timom, ale kvoli top timom. to je ako by si povedal ze je dobre zrusit spartu, slaviu, plzen a banik pretoze ostatni budu mat vacsiu sancu vyhrat a peniaze sa budu rozdelovat medzi menej timov

Reagovat
Greny

A superliga případně bude mít prwstiz třeba bez týmu z Anglie případně třeba Německa??

Reagovat
mesyas

buď se přidají všichni nebo nakonec nic nevznikne. Real a Barca jsou velkokluby, ale klíčové budou právě kluby z Anglie a německa. Takhle je to Španělsko, Itálie vs Německo, Francie a Anglie. Angličani si budou tu PL chránit, protože to je svým způsobe už superliga. Pokud by tu byly 2 formáty Superliga a LM, tak nakonec utrpí oba soutěže.

Reagovat
Greny

Však ano ale dokonce si myslím že toto teoreticky můžou ten klubum zakázat národní asociace, vždyť je to úplně jednoduché, v nějakých soutěžních řadě je

Reagovat
Greny

Řádech je že z ligy se kvalifikujes do evropskych poháru soutěži UEFA když nenastoupis a půjdeš hrát superligu tak ti určitě bude hrozit nějaký trest, vyřazení z ligy atd

Reagovat
mistr129

přesně tak, budeš připravovat asociaci o body do koeficientu a tím ji poškozovat.

Reagovat
Greny

Reagovat
Imos

Reagovat
fenixLFC

s tym suhlasim

Reagovat
Greny

A pokud to má být spolu s národní ligou co když se třeba klub kvalifikuje jak do LM tak do superligy co pak???

Reagovat
Jordi Alba

Sebere prachy a do obou postaví béčko, aby se tam mohl další rok zase dostat.

Reagovat
Talker

Pustí LM dalšímu. Podobně jako některé kluby pouští postup v rámci lig, pokud na to nemají. Celkem běžné to bylo tuším dříve u nás.

Reagovat
oli9

Strcte si tu superligu třeba doprdele

Reagovat
thewall

Reagovat
Salfovic

Reagovat
Imos

Reagovat
Gryphonheart

A smíšené týmy nebudou?

Reagovat
pobody's nerfect

Jen smíšené sprchy. Ale tam už nebudou streamy gratis.

Reagovat
nani92

dúfam, že budú spolu v jednej lige

Reagovat
oli9

Anglické týmy nebudou, v Německu to také nemá šanci na úspěch od klubu.. Takže očekávám že to budou hrát nějaké farmy Lipska atd... A nějaké kluby které se teď placaji ve 3 ligach a nemají sportovně na postupy

Reagovat
Man__United

Reagovat
Man__United

Nikdy to nebude

Reagovat
Mass

Minulej rok s tim byli nakopáni do zadku, tak se teď vrátili s tím stejným, přidali k tomu charitu (víc týmů, ligu i pro ženy) a myslí si, že to bude lepší?

Reagovat
Greny

já bych to banoval na národních asociacích, chces hrát ligu musíš hrát případně evropské soutěže UEFA , nehrajes, odečty bodů, přeřazení do nižší soutěže atd

Reagovat
smazaný uživatel

To právě nemůžou udělat, na základě dnešního rozhodnutí soudu.

Reagovat
Greny

Píšou že to nemůže udělat UEFA a FIFA ale může to udělat národní asociace jako takova

Reagovat
smazaný uživatel

A pod koho spadá národní asociace?

Reagovat
Greny

Třeba v Česku si ligu vedou sami kluby proč by se oni nemohli rozhodnout a vytvořit upravit ligu tak aby v ní nemohli hrát týmy které se účastní superligy ... ??? Když si to můžou udělat kluby jako Real a Barcelona takhle tak podle mého názoru můžou ostatní kluby udělat to stejne ale opačné, když by chtěli a měli zajem

Reagovat
Imos

právě že můžou, však to jinak nedává smysl

Reagovat
pobody's nerfect

Což by skončilo tím, že top týmy si opravdu založí regulérní ligu a ne takovou nahrazku evropských pohárů

Reagovat
mistr129

Reagovat
oli9

Ještě tým uprchlíků a budou kompletní

Možná vicepohklavní tým a nebude se hrát na výsledek

Reagovat
dave30

Zapomněl jsi samozřejmě na Araby...

Reagovat
Neutron

A nebinarni by tiez mali mat ligu.

Reagovat
Zaschrona

Jasně, přenosy zdarma...

Reagovat
kilobyte

Pokud to bude zdarma, tak ty peníze vytáhnou jiným způsobem.

Reagovat
fabec1222

Reklamou, to je jasný.

Reagovat
Albert Rusnák ml.

Keď to ten Fritzko z RTLky sľúbil, tak to snáď platí a nebude si predsa robiť z huby (_._)

Reagovat
zorz767

Strčte si to za klobouk, to radši budu koukat na arabskou ligu.

Reagovat
xjert02

Reagovat
Heisenberg

Plešáky Rusáka a Taloše nahradí jako hlavní hlava Skopčák bílej jak stěna, to teda nevím.

Jinak tu první skupinu bych nazval Liga Mistrů, tu druhou Evropská Liga a tu třetí Intertoto Cup.

Reagovat
Heisenberg

Jinak podle fotky ten Skopčák 100% przní děti, možná i zvířata.

Reagovat
Mr.Dalby

Možná první mláďata...

Reagovat
Albert Rusnák ml.

Pravda zvíťazila a zločinecké organizácie FIFA a UEFA konečne pochopili, že nie sú nad zákonom. Už sa na ten elitársky futbalík teším. Som zvedavý, koľko klubov zo Slovenska do Superligy, pozvú, tak 2-3 počítam určite

Reagovat
Imos

konečně bude znova derby Bratislava x Praha

Reagovat
Neutron

Reagovat
Spalovač šancí

To bude super, až mužský A-team Realu bude hrát proti ženskému ačku sparty

Reagovat
Zaschrona

Nejvíc mě pobavila zpráva, že by Real a Barca měli dostat "loyalty bonus" miliardu eur za to, že ze superligy neutekli... to tak nějak vypovídá o všem.

https://www.football-espana.net/2023/12/21/barcelona-and-real-madrid-due-e1b-bonus-if-superleague-goes-ahead-premier-league-sides-risk-e300m-penalty

Reagovat
JohnnyBravo

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Lojd

podle toho, co pisou, tak je to proste jenom novej format evropskych poharu. A jestli se to ma hrat v tydnu, tak to spis vidim tak, ze chcou vyjebat s FIFou a udelat si ligu mistru podle sebe.

Reagovat
Maximm9

No zatim to vypada, ze kazdou stredu bude hrat Real vs Barcelona nekde u Saudu a po kazdem zapase dostane vitez zlate medaile

Reagovat
lajka30

Reagovat
Benfica

Reagovat
fischer20

Ale tak to bylo v plánu od začátku, nevím proč se tak rozneslo, že by to mělo nahradit působení klubů v národních soutěžích. Teď jen nově přidali ženskou ligu a zvedli počet týmů. Nápad asi zajímavej a nejspíš o tom přemýšlel kde kdo, ale moc tomu nevěřím že se jim to povede rozjet.

Reagovat
Nihilister

Za ty ženský týmy, vám nepřeju nic pěknýho.

Reagovat
Talker

Kde je diskuze o typkovi z fildy?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele