LFA znovu odsoudila Superligu. Český klubový fotbal by utrpěl, uvedla

22.12.2023, 19:44
Aktuality
Dušan Svoboda a Petr Fousek (© LFA)

Ligová fotbalová asociace, která v Česku řídí profesionální soutěže, znovu odsoudila plánovanou Superligu. I po čtvrtečním verdiktu Soudního dvora Evropské unie v Lucemburku, který rozhodl, že Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) a mezinárodní federace FIFA blokováním projektu jednaly v rozporu s právem, stojí LFA pevně za UEFA. Asociace stejně jako předseda Fotbalové asociace ČR Petr Fousek v tiskové zprávě upozornila, že vznik Superligy by měl mimořádně negativní dopad na český klubový fotbal.

Soud ve čtvrtek uvedl, že rozhodoval o regulích FIFA a UEFA a nikoliv o projektu. Také podle UEFA verdikt neznamená podporu či potvrzení Superligy. Naprostá většina klubů a národních asociací rovněž stojí za současným systémem soutěží.

"Bereme na vědomí rozhodnutí, které bylo v Lucemburku učiněno, ovšem i nadále zůstáváme pevně na straně UEFA a European Leagues, které odmítají aktivity několika subjektů toužící po vzniku Superligy, jež by mohla ohrozit ustálené a funkční struktury evropského fotbalu. Tyto struktury jsou klíčové pro rozvoj lig a klubů v rámci celé Evropy a jejich narušení by nepříznivě ovlivnilo nejen domácí soutěže, ale i evropský fotbal jako celek," uvedla LFA.

Založení Superligy předloni oznámilo 12 evropských velkoklubů, projekt ale kvůli obrovské vlně odporu nevydržel ani 48 hodin. I pod hrozbou sankcí od UEFA se od něj poté devět klubů odvrátilo, letos se k nim přidal ještě Juventus Turín. Myšlenku nadále oficiálně podporují jen Real Madrid a FC Barcelona.

"LFA je pevně přesvědčena, že každý klub by měl mít právo vybojovat si na hřišti lepší budoucnost a zajistit si šanci zahrát si evropské poháry bez ohledu na to, z které země v rámci Evropy pochází. Toto právo nejen motivuje kluby, hráče, trenéry a fanoušky, ale je klíčové pro celý ekosystém fotbalu, a proto je nutné ho i nadále ochraňovat," uvedla LFA.

Pro české kluby je finanční příjem ze současné podoby pohárových soutěží klíčový. V této sezoně poprvé v samostatné historii prošly tři tuzemské týmy do jarní vyřazovací fáze a za podzim v součtu vydělaly v přepočtu asi 760 milionů korun.

"Věříme, že současné úspěšné nastavení, které umožňuje Slavii, Spartě i Plzni v této sezoně pohárů tak skvěle prezentovat sílu a kvalitu českého ligového fotbalu, zůstane neměnné. Ligová fotbalová asociace je odhodlána spolupracovat s UEFA a European Leagues na zachování stability a na dalším rozvoji evropského fotbalu," dodala LFA.

Autor: ČTK

Komentáře (20)

Přidat komentář
Cotton

Vždyť jediné dvě světové superligy provozuje právě LFA.

Reagovat
GabrielBatistuta

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
ratusek

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
žrout

Reagovat
Witcher

To by bylo hustý kdyby po tom co sme si vykopali koeficient na primej postup do LM by to zrusily

Reagovat
Cotton

Reagovat
BrutusGargamel

Utrpěly by Sparta, Slavia a Plzeň, takže superliga✅

Reagovat
okokolo

Je usmevne, jak vsichni odmitaji konkurenci. A pritom vzdy zvysuje kvalitu.

Reagovat
xjert02

Reagovat
Pablos

Dobrej žvást

Reagovat
Imos

Reagovat
Vinci

To mas od Marcuse Revolty?

Reagovat
db18

Reagovat
0:1

Když použiješ klišé, tak si dej alespoň pozor, jestli dává smysl v daném kontextu. Rozkol by opravdu kvalitu hlavně ze začátku nezvýšil. Plus některá konkurence tě může celého sežrat.

Reagovat
Elliasson

Když nad tím přemýšlím, tak tenhle upravený formát není úplně špatný. Naopak by to mohlo pomoci i týmům, které mají ambiciozní majitele, ale hrají vcelku neatraktivní ligu (Salzburg, Slavia, Sparta, Zvezda, Olympiakos, výhledově Šachťar), protože ty týmy mají jasno, že ve zlaté skupině by hrály mnohem větší porci atraktivních utkání, zatímco tady jenom 6. Do ligy se může dostat v podstatě každý tým (20 sestupujících je zajímavé číslo) a je to cesta, jak dostat na delší dobu týmy z jiných zemí než Anglie, Španělsko, Itálie a Německo mezi špičku. Teď je bohužel superliga Premier League. Ty týmy mají neuvěřitelnou kvalitu a v každé ze soutěží je anglický tým favorit. Anglická liga svým způsobem předběhla jiné ligy.

Ano, je pravda, že Liga Mistrů má své kouzlo. Neměnil bych. Ta značka je úžasná. Nicméně superliga přišla se zajímavým řešením inspirovaný basketbalovou Euroligou (a že popularita Euroligy od nového formátu vzrostla, o tom není pochyb) a zároveň řeší i největší problém Euroligy (A licence některých týmů).

Preferuji Ligu Mistrů, ale tenhle formát má rozhodně něco do sebe.

Reagovat
žrout

Teď už bude místo 6 zápasů 8 a navíc každý s jiným soupeřem, to podle mě bude o dost zajímavější formát.

Reagovat
Elliasson

Máš pravdu, ale stále tomu ještě něco chybí. Ovšem je pravda to, že už teď je zápasů pro hráče až mooc a takhle by to bylo šílené pro hráče... Nicméně pro dlouhodobý úspěch týmů typu Ferencváros je možná lepší superliga.

Ale pokud by to mělo být na úkor zdraví hráčů, tak... Prosím ne.

Reagovat
žrout

Je otázkou, jak by to fungovalo ohledně kvalifikace do té nejnižší úrovně Superligy. Protože těch adeptů může být strašně hodně a nakonec si třeba moc nepolepšíš oproti UEFA pohárům.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele