Juventus chce odstoupit od projektu superligy

14.07.2023, 10:31
Aktuality

Juventus oznámil, že chce odstoupit od projektu superligy. Jeden ze zakládajících členů kontroverzní soutěže o tom informoval v prohlášení na klubovém webu.

"Potvrzujeme, že jsme zahájili jednání s kluby Real Madrid a FC Barcelona ohledně vystoupení z projektu. Zároveň ale víme, že podle smluvních podmínek je k tomu nutný souhlas všech klubů zapojených do projektu superligy," uvedl Juventus.

Uzavřenou superligu se v květnu 2021 pokusilo založit dvanáct velkoklubů, ale po obrovské vlně odporu fanoušků, hráčů, trenérů i ze strany FIFA a UEFA z projektu během pouhých 48 hodin sešlo. Ruce pryč od superligy dali zástupci Manchesteru United, Liverpoolu, Manchesteru City, Chelsea, Tottenhamu, Arsenalu, AC Milán, Interu Milán a Atlética Madrid. Z původních zakladatelů zbyly už jen Real Madrid, Barcelona a Juventus.

Na začátku tohoto roku představila společnost A22 Sports, která má za úkol soutěž vytvořit, nový formát původně uzavřené superligy. Účastnit by se jí mělo 60 až 80 klubů ze všech evropských států a hrát by se mělo v několika ligách. Vznik soutěže je ale nadále nejistý.

Autor: ČTK

Komentáře (51)

Přidat komentář
ratusek

Ústupek jen pro to, aby byli "lepší" v očích veřejnosti po těch průserech

Reagovat
The Krupy

Alebo že by tam bolo nové vedenie, ktoré sa možno použilo z minulosti a chce robiť veci inak?

Reagovat
10

alebo jim mafiánský praktiky UEFA nedaly jinou možnost..?

Reagovat
EaP

Tomu verím asi najviac. Najskôr smiešna pokuta , následne odsúhlasenie

Reagovat
EaP

Následne im odklepli , že nebudú musieť hrať EKL a tak sa vyhnú stratám a môžu štartovať v LM ďalšiu sezónu. UEFA má neuveriteľný monopol na futbal. Ale myslím, že príchodom Arabských peňazí už nebude v bezpečí ani PL ani Čeferin a v dohľadnej dobe projekt Superligy vznikne.

Reagovat
Benfica

Uefa nie je monopol a arabske peniaze spadaju pod pravidla AFC..

Reagovat
tr1p

uefa monopol je, nema konkurenciu...

Reagovat
exot12

Reagovat
exot12

Menuj prosím konkurenciu

Reagovat
Benfica

AFC, CAF, OFC, COMNEBOL, CONCACAF

Reagovat
jsemdement

To mi nepřijde jako konkurence, když působí v jiném prostoru.

Reagovat
Benfica

Akoze nie? Vsetky posobia na planete zem..a pod FIFA

Ide o to, ze UEFA je konfederacia, to je nieco ako EU, OECD.. to nie je firma, aby to mohol byt monopol..

Reagovat
jsemdement

Prostor v ramci Evropy. UEFA Champions League, UEFA Europa League, UEFA Confederation league, UEFA EURO Cup, UEFA Nations League do toho mas zenske UEFA Champions League, UEFA EURO Cup. Opravdu zde nevidim jineho poradetele velkych turnaju v Evrope.

Reagovat
Benfica

No ved od toho tu je ta konfederacia, aby organizovala tie sutaze.. kto iny by ich mal organizovat v Europe?

Reagovat
jsemdement

Dobre, tak je to konfederacni monopol .

Reagovat
Benfica

Tak to potom vlada CR je monopolom na uzemi CR

Reagovat
Benfica

Ale ma..

Reagovat
The Krupy

To je samozrejmé, niekedy je lepšie uzavrieť dohodu s diablom než sa nechať šikanovať. Ale Agnelliho to vraj nepotešilo

Page five of today’s Gazzetta detail how Agnelli was personally informed of Juventus’ decision to withdraw from the Super League in a phone call with the club’s directors.

The former Bianconeri president didn’t take the news well, furiously accusing them of managing the club with a ‘medieval attitude’.

Reagovat
Truffaldino

https://www.calcioefinanza.it/2023/07/07/nuovo-fair-play-finanziario-uefa-2/

Čtvrtý odstavec odspoda, za mě je správná to cesta, jak udržet pohromadě evr. fotbal a zamezit zvětšující se propasti mezi EPL a zbytkem. Kluby z Anglie by si udržely převahu a celky typu Bayern, Barca, Juve atd. by stále měly možnost být se svými rozpočty konkurence schopny. Tak doufám, že nové vedení Juve bude ve spolupráci s ostatními konečně pracovat na něčem smysluplném, ať tu člověk nemusí neustále a dokola číst, jak je UEFA zlá po tom, co jste založili konkurenční soutěž s cílem ji nahradit.

Reagovat
kilobyte

Absolutní strop je blbost. Zaprvé by to nahrálo ligám mimo UEFA. Zadruhé je nesmysl, aby měli dva kluby stejný strop, když by jeden měl poloviční příjmy.

Strop musí být nastavený na základě příjmů. A zavedl bych nějaká omezení, aby se ty příjmy nedali uměle nafukovat.

Reagovat
Truffaldino

Tohle by byl maximální strop, FFP regule by byly pořád v platnosti, ergo kdo by vydělával méně, ten by mohl i méně utrácet, tak jak to platí nyní.

Pokud se někdo ve světě rozhodne nastavit si u každého týmu v soutěži rozpočet třeba na jednu mld eur ročně a aplikovat to po dobu deseti let, tak tomu stejně žádná evr. soutěž konkurovat nemůže. Američané chtějí zisk a jediní, kdo jsou jsou ochotni vložit do fotbalu peníze bez vidiny návratu, jsou lidé s přísunem ke státním pokladnám z blízkého východu. A opravdu bych se nechtěl dostat do situace, kdy v Německu budou muset zrušit 50+1, socios a culés prodají své celky a všechny top kluby v Evropě budou vlastnit lidé z arabských zemí. To ať raději hráči odejdou k Saudům a v Evropě zůstanou jen ti, kteří mají alespoň trochu vztah k vlastní zemi a fotbal se zde bude hrát pro lidi a ne pro pár prodejců ropy ....

Reagovat
kilobyte

Dobře, takže uděláš strop třeba 500 mega. Tým A bude mít příjmy 1200 mega a tým B bude mít příjmy 500 mega. Oba budou moct utratit 500 mega. To je podle mě nesmysl. To zvýhodňuje kluby a ligy, které mají horší ekonomiku.

Když by se FFP udělalo pořádně a neobcházelo se, tak by to stačilo. Jenže k tomu není vůle. A stejně jako se teď obchází FFP, tak stejným způsob by se obcházel i ten strop.

Když nemůže Evropa konkurovat Saudům, tak jí uděláme ještě méně konkurenceschopnou?

Reagovat
EaP

Nieje to skôr tak, ze ak zarobis 1,2 mld budes mat ten strop 500 mega a ak zarobis 500 mega budes ho mat v urcitom percente k prijmom ? Teda, neviem ako si to Čeferin predstavuje, ale moze to byt nastavene bud ako v Spanielsku , kde sa to preratava na percenta a pocita sa prijem za tusim 3 roky ale k tomu je niekoko dalsich poloziek ktore liga bere do uvahy alebo to bude tak, ze bude minimalna hranica , povedzme 100 mega a nasledne z kazdeho dalsieho miliona zarobeneho naviac budes moct pouzit 50%. Moznosti, ako to nastavit je hned niekolko, ale do uvahy treba brat aj to, aby to niekoho nediskriminovalo. Ja sa skor priklanam k nazoru, ze vznikne novy produkt,, Superliga,, zrejme pod hlavickou UEFA aby neprisli o prachy ale s vacsimi pravomocami samotnych klubov.

Reagovat
Truffaldino

Co jsme četl, tak UEFA neustále hledá cesty, jak správně a efektivně FFP hlídat. Je to třeba vidět na PSG, které již nemůže rozhazovat jako dříve. Sice tu finanční pravidla máme cca 15 let nebo kolik, nástroje na její hlídání se ale neustále vyvíjí a stále se je nedaří nastavit tak, aby je nikdo nedokázal obejít. Jak se má např. postihnout přestup Hassane Kamara mezi Udine a Watfordem?

Tady je to o samotných klubech, jestliže si Američané v Anglii odsouhlasí určitý limit, tak to tak být může a bude to fungovat. Myslím, že tohle je zrovna jedna z mála kladných věcí na unii, že s změny snaží konzultovat i s kluby a nejde proti nim. A když se podíváš na reálná čísla, tak hypotetická situace, kterou zmiňuješ, nenastane.

https://www2.deloitte.com/uk/en/pages/sports-business-group/articles/deloitte-football-money-league.html

Jinak, jak chceš konkurovat třeba Saudům, pokud si nastaví rozpočty třeba na dvojnásobky příjmů nej. klubů v Evropě?

Reagovat
10

Víš, že v tomhle jsme se už několikrát neshodli, naše vnímání je dost odlišný.

Já to vnímám tak, že ten produkt tvoří kluby, ty argumentuješ způsobem, který to staví spíš tak, že ten produkt je UEFA.

Zastávat se jich po tom všem, s tvým přehledem a znalostma té situace, je pro mě přiznám se těžko pochopitelný.

Reagovat
Truffaldino

Původně jsem ti chtěl odepsat ve formě eseje, ale už jsme o tom tady napsali dost a určitě se neshodneme. Produkt opravdu tvoří kluby, smyslem UEFA pak je, aby tu byl produkt jednotný, který spojí množství klubů z řady zemí a dá fotbalovému kalendáři řád. Já se na to dívám optikou menších klubů, tedy především AS, které chce zachovat UEFA jako organizaci, chce být její součástí a s dalšími kluby ji, dá se říci, i zaštiťuje, není to přece jen o vás, Barce a Realu. Jestli se někdo chce osamostatnit, udělat to může. Jenže plné osamostatnění se nehodí nikomu, znamenalo by to opustit domácí soutěže či přesvědčit ostatní ligové kluby k vyvázání ligové asociace z řad UEFA. Chtěli jste být součástí uskupení jen do té míry, do které se to hodilo vám, UEFA se následně zachovala stejně bezcharakterně. Mé zastávání se unie je dosti omezené.

Já vnímám, jaké kroky proti Juve Čeferin a spol. vede, jakého jsou charakteru jsou a nelíbí se mi, ale celá ta problematika Juve, odpočtu bodů, dohody o vzdání se EKL atd. je dost složitá, pro mne tu není ani jedna strana bez viny. Kdyby někdo napsal příspěvek na oslavu UEFA a jak je Juve prohnilé, tak se budu samozřejmě zase zastávat Juve. Jsou tu a byly kroky, které se mi nelíbí ani z jedné strany.

Reagovat
Benfica

Reagovat
stuff

Reagovat
Eichel

Reagovat
DelPiero137

Bol by som zvedavy ci by to spravili ak by bol u nas CR7 a jednalo sa o LM

Reagovat
kilobyte

Taky to mohlo být součástí dohody s UEFA.

Reagovat
ratusek

to máš pravdu. Asi to bude oboje. Využijí dohodu s UEFA ke zlepšení svého obrazu

Reagovat
naheCZ

Reagovat
10

Leo Bonucci podle všeho odstaven z prvního týmu, nepojede na turné, má si hledat nové angažmá. Údajně chtěl zabojovat o důvěru, ale bylo mu důrazně vysvětleno, že se s ním nepočítá.

Pokud je to pravda, tak je to docela drsný konec legendy. Na druhou stranu zrovna u Lea bych se nedivil tomu, že vnímá realitu trošku jinak, neodpovídající jeho výkonnosti, která už je delší dobu neadekvátní týhle úrovni. Chiello to pochopil, Leo nepřekvapivě ne.

Každopádně to vypadá, že Juventus poprvé v historii půjde do sezony se zahraničním kapitánem. A z těch všech jmen historie klubu to bude zrovna Danilo...

Reagovat
Aldist

Když si vzpomenu na Danilovo angažmá v Realu, tak je až neuvěřitelné kam to "dotáhl"

Reagovat
Seydou Doumbia

neskutečná kariéra ten byl snad dobrý jen v santosu a portu ne?

Reagovat
10

na mě působí jako dokonalá brazilská kopie Jirky Luňáka se vším všudy

Reagovat
Kixi Syhimour

Poprvé v historii, slušný

Reagovat
10

ano, pokud nepočítám "italský" Argentince Sívoriho a Montiho

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Recoba Inter

Třeba bude kapitánem Lakaka

Reagovat
Raffaello

Role kapitána je ostuda, zvlášť v rukou člověka jako Danilo. Smutný.

Reagovat
10

Nic není víc symbolické...

Reagovat
stuff

Mne sa ten Danilo celkom pozdava. Taky Brad Pitt z bastardov z wishu. Mna okrem futbalovych kvalit si celkom ziskal. Za mna pri momentalnych moznostiach fajn volba

Reagovat
kilobyte

Mají strach, aby je za podvody nevyloučili, tak jdou radši sami.

Reagovat
Nuno čomes

ostudy

Reagovat
GrimeBaller98

Presvedcila je Rebecca, majitelka Richmondu?

Reagovat
Spagetka

Juventus klidně nechat zbankrotovat, nikomu by nechyběl...

Reagovat
Nuno čomes

Reagovat
stuff

Spravny krok

Reagovat
nani92

Aby si Arabi nezalozili Superligu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele