Souhrn kvalifikace o ME 2016 - sobota 10.10.

10.10.2015, 19:56, aktualizováno 10.10.2015, 22:48
Komentáře a souhrny
Nizozemsko veze tři body z Kazachstánu, radost ovšem v jeho táboře nepanuje, jelikož Turecko uspělo v Praze. Chorvatsko vyhrálo nad Bulharskem a stále má možnost skončit na druhém místě, postupovou jistotu má i přes prohru v Bosně Wales...
Skupina A

Česko - Turecko 0:2

10.10.2015 20:45

Góly: 62. Selçuk Inan (pen.), 79. Hakan Çalhanoğlu

Česká reprezentace podlehla Turecku 0:2 a může si oddychnout, již má postup v kapse. Češi dnes nebyli horším týmem a klíčovým momentem celého zápasu byl přísný pokutový kop, který proměnil Selcuk Inan. Pojistku následně přidal Hakan Calhanoglu.

Od úvodních minut se na Letné rozhodně nehrál žádný strhující fotbal a fanouškům, stejně jako oběma brankářům, musela být v chladném sobotním večeru zima. Tato slova potvrzují i statistiky, během prvního poločasu totiž ani jeden z týmů nevystřelil mezi tři tyče. Přesto jedna velká šance k vidění byla a měl ji na svědomí domácí tým. Bořek Dočkal rozehrál doprava na Kadeřábka, na jehož centr si naběhl osamocený Josef Šural, v nadějné pozici však mířil hodně nepřesně.

Docela povedeně se při svém reprezentačním debutu prezentoval Filip Novák, který na levé straně obrany nahradil Davida Limberského. Po jednom z ofenzivních výpadů exjabloneckého zadáka přihrál do vápna Dočkalovi a ten z nadějné pozice přestřelil. Záložník pražské Sparty se chvíli nato postaral o premiérovou střelu na bránu v dnešním utkání, jeho tečovaný pokus ale brankář Babacan ztlumil ve svých rukavicích.

Turci byli neškodní až do 62. minuty. V tu chvíli po centru Novák ve vápně lehce přidržel Serdara Azize, ten se teatrálně skácel k zemi a sudí Atkinson odpískal velmi přísnou penaltu. Nařízený pokutový kop bezpečně proměnil Selcuk Inan a poslal hosty do vedení. Nutno poznamenat, že se jednalo o první střelu Turecka na branku v zápase.

Dlouho hodně neviditelný byl v Generali Aréně Arda Turan, pro něhož jsou reprezentační duely v současné chvíli jedinou příležitostí, kde po přestupu do Barcelony může nastoupit. Nicméně v 71. minutě si mohl připsat asistenci, když vyhrál hlavičkový souboj se Suchým a vyslal do nadějné příležitosti střídajícího Volkana Sena, jenž ale naštěstí z úhlu trefil pouze tyč.

Svěřenci Pavla Vrby pak hru otevřeli, jenomže místo vyrovnání podruhé inkasovali. Nikým neobtěžovaný Arda Turan prokázal, že když dostane trochu volného prostoru, dokáže s míčem velké věci. Nádherným obloučkem našel zcela osamoceného Hakana Calhanogla a hráč Bayeru Leverkusen přesnou dělovkou propálil Tomáše Vaclíka.

Gólman Basileje na dnešní klání nebude vzpomínat v dobrém, neboť z dvou nechytatelných střel dvakrát inkasoval a svůj jediný těžší zákrok si připsal až v nastaveném čase, kdy zlikvidoval samostatný nájezd Özbayrakliho. Jeho spoluhráči se v závěru na žádné zdramatizování stavu nezmohli, v ofenzivě dnes působili dosti bezzubě a po zásluze přenechali všechny body Turecka.

Více informací k zápasu

Island - Lotyšsko 2:2

10.10.2015 18:00

Góly: 5. Kolbeinn Sigthórsson, 27. Gylfi Sigurdsson - 49. Aleksandrs Cauņa, 68. Valērijs Šabala

Island sice na domácí půdě vedl nad Lotyšskem dokonce o dvě branky, jenže ani to mu nestačilo ke třem bodům. Dvě branky totiž dostal a promrhal tak dvougólové vedení! Island je nyní zatím na první příčce "české" skupiny, Lotyšsko je stále předposlední.

Reykjavík hostil zajímavé utkání mezi domácím Islandem a hosty z Lotyšska. Domácí si postup již zajistili, hosté na něj zase neměli nárok. Přesto se jednalo o vyrovnanou partii. Domácí nastoupili s hráči jako Sigurdsson, A. Skúlason, Gudmundsson, Sigurdsson nebo Finnbogason se Sigtórssonem, záda jim kryl Hallfredsson. Hosté vsadili na ofenzivně smýšlející záložní řadu v podobě Rakels, Zjuzins, Cauņa a Višņakovs, která podporovala Šabalu.

Domácí do úvodu nenastoupili. Oni do něj přímo vlétli. Se vším, co měli, se vrhli na soupeře z Lotyšska a zasypali jej mnoha útoky. Jeden takový vyšel domácím hned v páté minutě a domácí tribuny jásaly. Exekuce standardní situace se ujal Sigthórsson, jehož střelu vyrazil před sebe Vanins. Tam byl ale zkušený zakončovatel Kolbeinn Sightórsson, který už míč do sítě dostal.

O čtyři minuty později mohlo být ještě veseleji - alespoň pro domácí fanoušky. Sigurðsson dostal skvělou nahrávku a navíc obešel Vaninse. Následně místo střely volil nahrávku na spoluhráče, před kterým však balon odkopl Dubra. Po čtvrt hodině hry musel domácí trenér sáhnout k prvnímu vynucenému střídání, když se zranil Kári Árnason. Jeho místo zaujal Ottesen, který se ihned dostal do permanence.

Aktivnější domácí celek chtěl navýšit své vedení a málem se mu to povedlo díky Bjarnassonovi, který hledal ještě lépe postaveného Finnbogasona. Ten se však mýlil. Po pětadvaceti minutách se dostal na straně ke střele Gylfi Sigurdsson, který postupoval nenuceně a nikým neatakován stihl vypálit. Jeho rána zalétla přesně k tyči a Island vedl o dvě branky!

Domácí byli nadále aktivní. Záložník Emil Hallfredsson, který krásnou přihrávkou na pravou stranu uvolnil Johanna Gudmundssona, jenže ani ten se z gólu neradoval. Pět minut před koncem první půle se ke střele dostali i hosté. Arturs Zjuzins napřáhl ke střele zpoza vápna a jen skvělý brankář Halldórsson stál mezi ním a brankou. Pak se zase o slovo přihlásili domácí hráči. Přihrávku do vápna dostal Sightórsson, který kombinoval se Sigurdssonem a pálil, jenže nepřesně.

Pět minut po změně stran se vstup do poločasu povedl zase hostům, kterým se konečně vyplatila aktivita. Na levé straně kombinoval Višnakovs se Zjuzinsem a nahrával před bránu. Tam si seběhl Aleksandrs Cauna, který se nemýlil! Hosté se dostali opět do zápasu.

Lotyši ucítili šanci a dostali chuť útočit. Jejich snaha však často narážela buď na pozornou obranu, nebo scházela hráčům přesnost. Dvacet minut před koncem se na hřiště dostal i legendární útočník Eidur Gudjohnsen. Mnoho štěstí svému týmu ale nepřinesl, protože právě tehdy Lotyši konečně srovnali! Po pravé straně postupoval Deniss Rakels, který našel ve vápně Valērijse Šabalu a po jeho zakončení Island kapituloval!

Patnáct minut před koncem utkání se ke standardní situaci postavil Gylfi Sigurdsson, který však mířil těsně vedle tyče! Deset minut před koncem se mohl slavným stát Šabala, který si naběhl za obranu a dostal skvělou nahrávku po chybě domácí obrany, jenže z úhlu nestačil přesně zamířit a pálil mimo! Island se tak rozešel s Lotyšskem remízou.

Více informací k zápasu

Kazachstán - Nizozemsko 1:2

10.10.2015 18:00

Góly: 90+6. Islambek Kuat - 33. Georginio Wijnaldum, 50. Wesley Sneijder

Nizozemci poprvé pod vedením nového kouče Dannyho Blinda nezaváhali a vezou si z Kazachstánu tři body za vítězství 2:1. Oranjes tak jeden zápas před koncem kvalifikace udrželi naději na postup do baráže, jenže i tak budou muset spoléhat na zaváhání Turecka, které nad nimi drží dvoubodový náskok a lepší vzájemné zápasy k tomu.

Pro Nizozemce šlo o poklidné utkání, v němž jasně herně dominovali a zásluhou branek Wiljnalduma se Sneijderem vedli již 2:0. Až v šesté minutě nastavení pak korigoval Islambek Kuat. Přesto zemi tulipánů vážně hrozí, že se poprvé od roku 2002 nekvalifikuje na závěrečný fotbalový šampionát.

Šanci zaujmout dostal teprve dvacetiletý Anwar El Ghazi, jenž v letošní sezoně stihnul v dresu Ajaxu nasázet již deset branek. Jeho první kroucenou ránu musel likvidovat brankář Pokatilov, druhou hlavičkovou poté poslal mladičký křídelník těsně vedle. Posléze se El Ghazi postavil do role asistenta, jenže Wijnaldum jeho centrovanou pobídku trestuhodně zahodil a míč poslal nad břevno. Když pak další slibnou šanci zahodil i Memphis Depay, zdálo se, že nizozemský tým prodlouží své čekání na první gól pod trenérem Blindem i na další zápas...

Veškeré podobné obavy však uhasil poměrně záhy záložník Newcastlu Wijnaldum, jenž tentokrát po přihrávce aktivního El Ghaziho nezaváhal a přízemní ranou z hranice šestnáctky poslal hosty do vedení. Pět minut po změně stran pak pojistil vedení Oranjes Wesley Sneijder, když zakončil pohlednou akci, na níž se podílelo trio Riedewald, Depay a Huntelaar. Právě poslední jmenovaný vybídl nizozemského kapitána, aby z hloubi pokutového území z prvního doteku napálil míč pod břevno.

Zbytek utkání již skýtal pouze prostor k navýšení náskoku hostí, ovšem El Ghazi se své trefy nedočkal, neboť kazašská obrana vykopla jeho gólovou ránu z brankové čáry do bezpečí. Pak se snad vůbec poprvé v zápase prosadili směrem kupředu také domácí, jenže Logviněnko trestuhodně zblízka nedokázal využít zaváhání nesehrané nizozemské obrany a přestřelil. Kazaši se však nakonec přece jen dočkali alespoň symbolického úspěchu v podobě snížení, když Kuat na samotném sklonku nastavení překonal střídajícího brankáře Zoeta, jenž vystřídal zraněného Krula.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Island962117:520
2.Česko961216:1219
3.Turecko943213:915
4.Nizozemsko941415:1113
5.Lotyšsko90546:185
6.Kazachstán90276:182
Skupina B

Andorra - Belgie 1:4

10.10.2015 20:45

Góly: 51. Ildefons Lima (pen.) - 19. Radja Nainggolan, 42. Kevin De Bruyne, 56. Eden Hazard (pen.), 64. Laurent Depoitre

Fotbalisté Belgie dokázali potvrdit úlohu favorita na půdě trpaslíka z Andorry a po výhře 4:1 si zajistili přímý postup na evropský šampionát, v tuto chvíli jsou na vedoucí pozici s dvaceti body a před třetí Bosnou mají nedostižný šestibodový náskok. Na závěr kvalifikace se utkají s Izraelem a pokud zvítězí, tak si zajistí první místo ve skupině B. Andorra je v tabulce na jasně posledním místě s nulovým bodovým ziskem a se skóre 4:34.

Favorizovaní hosté si už v prvním poločase vytvořili dvoubrankový náskok, a i když domácí snížili zhruba pět minut po přestávce, tak dvě další branky Belgie během osmi minut definitivně tento duel rozhodly. Diváci se rozhodně mohli bavit pohledným fotbalem, k vidění byly dokonce tři pokutové kopy. Hosté poprvé zahrozili ve 13. minutě, do šance se dostal ostrostřelec anglického Manchesteru City Kevin De Bruyne.

Ten vypálil z přímého volného kopu a jeden z bránících hráčů ještě míč přizvedl, brankář Pol ho s vypětím všech sil vytěsnil do bezpečí. O tři minuty později vypálil velmi tvrdě z hranice pokutového území Mertens a Pol famózně konečky prstů vyškrábl balón alespoň na rohový kop. Za další tři minuty otevřel skóre utkání Radja Nainggolan, který si naběhl blíže do středu a překrásnou ranou z více jak pětadvaceti metrů zamířil přímo k pravé tyčce.

Hosté se znovu ozvali zhruba deset minut před přestávkou. Po přihrávce Mertense a následné narážečce Laurenta Depoitreho vystřelil z úhlu De Bruyne a trefil levou tyč. Stejný hráč však navýšil vedení svého výběru ve 42. minutě, když se postavil k přímému volnému kopu z téměř třiceti metrů a balón nádherně zakroutil k bližší tyči, Pol ani tentokráte brance nezabránil. Belgičané zahrozili do přestávky ještě jednou, jenže hlavičku Depoitreho skvěle zlikvidoval Pol.

Domácím svitla naděje na bodový zisk v 51. minutě, kdy Vertonghen fauloval na pravé straně pokutového území unikajícího Sáncheze, dostal žlutou kartu a následný pokutový kop s přehledem proměnil Ildefons Lima střelou po zemi do protipohybu brankáře Mignoleta. Hostům vrátil dvoubrankové vedení Eden Hazard o pět minut později. Ve vlastní šestnáctce zahrál rukou Vieira a Hazard chladnokrevně zakončil kolem Pola.

V 64. minutě pojistil vedení hostů Depoitre, který si po centru Mertense z pravé strany naběhl na hranici malého brankového území a ze vzduchu sklepl balón ke vzdálenější tyčce - 1:4. Belgie zahrozila do konce zápasu ještě jednou, když ve vápně zahrál rukou střídající Riera a míč na si penaltový puntík opět postavil Hazard. Ten ale nezakončil dobře, mířil po zemi doprostřed branky a domácího strážce tentokráte nepřekvapil.

Více informací k zápasu

Bosna a Hercegovina - Wales 2:0

10.10.2015 20:45

Góly: 71. Milan Đurić, 90. Vedad Ibišević

Wales sice dost možná předvedl na půdě Bosny a Hercegoviny svůj dosavadní nejhorší výkon za celou kvalifikaci na mistrovství Evropy, ovšem ani prohra 0:2 jej nakonec nepřipravila o jistý postup na francouzský šampionát. Izrael totiž padl s Kyprem, a tak už Velšané jedno kolo před koncem nemohou přijít o druhé postupové místo.

V druhé půli rozhodli utkání v Zenici Milan Djurić s Vedadem Ibiševićem, kteří se postarali o vůbec první prohru Walesu ve skupině. Ne že by to hosty mrzelo - na závěrečný fotbalový turnaj se podívají poprvé od mistrovství světa z roku 1958.

V sestavě svěřenců Chrise Colemana se poprvé od svalového zranění z poloviny září objevil na hřišti Gareth Bale, ovšem jeho takřka měsíční absence byla na výsledném výkonu viditelně patrná. Největší hvězda domácího výběru Edin Džeko začal pouze na lavičce, neboť jej sužují drobné potíže s kolenem. Bosenský útok bez útočníka římského AS zvláště v první půli působil značně bezradným dojmem.

Velšanům stačila k definitivní jistotě postupu i remíza, navíc měli v rukávu i závěrečný zápas kvalifikace, na který za několik dní dojde v Cardiffu proti trpaslíkovi z Andorry. Bosňané podobný luxus neměli - ze čtvrtého místa ztráceli na postup do baráže dva body. Podle očekávání tak diktovali tempo hry domácí, zatímco Wales se snažil hrozit z rychlých protiútoků za využití střelhbitého pohybu dua Bale a Hal Robson-Kanu. Hned ve třetí minutě málem Colemanova taktika slavila úspěch, když Aaron Ramsey vybídl k úniku Balea, jenže hvězda Realu Madrid již Robsonu-Kanuovi míč před prázdnou branku připravit těsně nedokázala.

Za bouřlivé podpory diváků se však hnali dopředu také hráči Bosny a Hercegoviny, zvláště Miralem Pjanić si žádal co nejvíce míčů do středu pole, aby mohl tvořit hru. Přesto co se střeleckých pokusů týče, byli jednoznačně aktivnější hosté. Asmir Begovič musel být na špičkách, aby nekapituloval po žádné z šancí Balea či Ramseyho. Do kabin se v poločase odcházelo za bezbrankového stavu.

Po změně stran znovu zahrozil Bale, jenže po úprku od Sunjiće v zakončení selhal. Nervozita domácích s přibývajícím časem nabírala na obrátkách, ovšem zprávy z Izraele mohly upokojit oba zúčastněné týmy. Devatenáct minut před koncem si navíc mohli fanoušci oslavně zakřičet, neboť se prosadil střídajíí Djurić. Ten využil ojedinělého zaváhání kapitána Ashleyho Williamse, jenž poskočil centr ze standardní situace, a Djurić přesnou hlavičkou pod břevno nedal brankáři Hennesseymu šanci na úspěch.

Wales se tak musel pustit do zteče domácí obrany, jenže tím zároveň otevíral i větší okénka vzadu, čehož v poslední minutě využil Ibišević po centru Djuriće bezprostředním doklepnutím míče do sítě. Přesto si mohlo cca 700 cestujících velšských fanoušků na tribuně slavit dle libosti - Izrael s Kyprem prohrál 2:1 a jejich národní tým tak dokonal historický úspěch.

Více informací k zápasu

Izrael - Kypr 1:2

10.10.2015 20:45

Góly: 76. Nir Bitton - 58. Dossa Júnior, 80. Jason Demetriou

Fotbalisté Izraele nedokázali v domácím prostředí potvrdit úlohu favorita proti Kypru a o třetí barážové místo se tak ve skupině B ještě strhne velký boj. Domácí jsou po prohře 1:2 na čtvrté pozici s třinácti body a pokud chtějí myslet na baráž, tak musejí na závěr kvalifikace vyhrát na půdě vedoucí Belgie. Kypr se posunul na páté místo s dvanácti body a v posledním utkání se popere v přímém souboji s třetí Bosnou, na kterou ztrácí dva body.

Sobotní duel byl bohatý na vyložené příležitosti, branky ale začaly padat až po změně stran. Hosté vedli po necelé hodině hry, ovšem zhruba čtvrthodiny před koncem Izrael srovnal. O vítězství Kypru rozhodl v 80. minutě Jason Demetriou. Hosté zahrozili již ve 2. minutě utkání, kdy se v pokutovém území dostal ke střele Efrem a brankář Marciano dokázal jeho střelu skvěle chytit. Izrael byl blízko vedení o devět minut později.

Po krásném pasu za obranu si sice nezpracoval ideálně míč Dabbur, poté ovšem vymyslel v šestnáctce nádhernou kolmici na Vermoutha, který z první minul vzdálenější tyčku o pár decimetrů. Zhruba po dvaceti minutách centroval Efrem a vyzval ke skórování nabíhajícího Antoniadese, který placírkou mířil nad horní tyčku. Ve 25. minutě znovu zahrozil Efrem, který vystřelil z deseti metrů a fantastický Marciano vytěsnil míč konečky prstů na roh.

Po půl hodině hry zkusil na druhé straně vypálit ze střední vzdálenosti Dasa a trefil boční síť. Po změně stran měl Izrael herní převahu a skórovat mohl v 55. minutě, ovšem střelu Zahaviho doprostřed branky zlikvidoval gólman Georgallides. O tři minuty později přišel na druhé straně trest v podobě vedoucí branky Kypru. Po dalekonosném přímém volném kopu Labana z pravé strany se na hranici brankového území uvolnil Dossa Júnior a nekompromisní hlavičkou nedal Marcianovi žádnou šanci na úspěch.

V 72. minutě mohl srovnat střídající Hemed, jenže v tváří tvář proti Georgallidesovi selhal a jeho svatyni vůbec netrefil. Domácí po zásluze srovnali o čtyři minuty později. Nir Bitton si navedl míč blíže do středu a nikým neatakován vypálil z dvaadvaceti metrů, trefil přesně pravý horní roh. Za další čtyři minuty však definitivně rozhodl na druhé straně již zmiňovaný Demetriou, který se po přiťuknutí střídajícího Charalambidese ocitl sám na pravé straně pokutového území a tvrdou ranou zamířil do bližšího horního rohu. V 85. minutě spálili domácí svou poslední možnost na vyrovnání, když ze stejné pozice jako u první branky vypálil Bitton, tentokráte ale zamířil jen doprostřed tří tyčí a Georgallides balón vyrazil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Belgie962121:420
2.Wales95319:418
3.Bosna a Hercegovina942314:1014
4.Izrael941415:1113
5.Kypr940514:1412
6.Andorra90094:340
Skupina H

Chorvatsko - Bulharsko 3:0

10.10.2015 20:45

Góly: 2. Ivan Perišić, 42. Ivan Rakitić, 81. Nikola Kalinić

Chorvatsko neponechalo nic náhodě a drtivým vítězstvím 3:0 nad Bulharskem zůstává pevně v boji o přímý postup na mistrovství Evropy. Druhé Norsko sice nadále drží na svého balkánského soka dvoubodový náskok, ovšem v posledním kvalifikačním zápase jej čeká náročný výjezd k lídrovi z Itálie, zatímco Chorvaté zavítají na půdu poslední Malty.

Šťastnými střelci se v zápase s Bulhary stali Ivan Perišić, Ivan Rakitić a Nikola Kalinić, kteří hosty definitivně připravili alespoň o drobnou naději v podobě postupu do baráže. Domácí kouč Ante Čačić si tak odbyl nadmíru úspěšnou premiéru po svém nástupu do funkce na úkor Nika Kovaće, vždyť vedení se jeho svěřenci ujali hned v druhé minutě. Luka Modrić vysunul Perišiće k zakončení z bezprostřední blízkosti a křídelník milánského Interu snadno vsítil svůj pátý reprezentační gól v osmi kvalifikačních zápasech, do nichž nastoupil.

Deset minut nato mohl značně zdramatizovat utkání Aleksandar Tonev, jenže Danijel Subašić si s jeho prudkou ranou zdálky dokázal poradit. Tři minuty před odchodem do kabin pak zaslouženě aktivnější domácí podtrhli své vedení trefou číslo dvě. Křižnou střelou překonal brankáře Mitreva barcelonský záložník Rakitić.

Po změně stran již Bulhaři museli vrhnout všechny síly do útoku, jenže ukázněná obrana Chorvatska jim nedávala ani centimetr prostoru zadarmo. Devět minut před koncem pak dokonal suverénní prvenství domácích Kalinić, jenž po centru Perišiće zakončil bleskurychlý protiútok. Přesto Chorvaté před posledním zápasem s Maltou nemají přímý postup na Euro ve svých rukou - musí spoléhat na Itálii, že si doma s Nory poradí. Alespoň baráž však již jistou mají.

Více informací k zápasu

Ázerbájdžán - Itálie 1:3

10.10.2015 18:00

Góly: 31. Dimitrij Nazarov - 11. Éder, 43. Stephan El Shaarawy, 65. Matteo Darmian

Italové dnes večer porazili domácí Ázerbájdžán a jsou na mistrovství Evropy! O tři branky v síti brankáře Ağayeva se postarali Eder, Stephan El Shaarawy a Matteo Darmian. Domácí skórovali zásluhou Nazarova a dokonce jsme se dočkali i jedné červené karty, jejímž vlastníkem se stal Cavid Hüseynov.

Národní stadion v Baku vřele vítal domácí hrdiny, kteří dnes večer změřili síly s favorizovanými Italy. Domácí vsadili na čtyřčlennou záložní řadu v podání Ismajilov, E. Pascual, Amirkuliev a Nazarov, která podporovala jediného vysunutého hrota - Quarbanova. Italové přivezli plejádu nadějných fotbalistů i zkušených veteránů. V bráně se opět skvěl brankář Gianluigi Buffon, před kterým působili Darmian, Bonucci, Chiellini a De Sciglio. Candreva s El Shaarawym podporovali dvojici Pellè a Eder.

Italové se od prvních minut hnali vpřed a jako první zakončoval nebezpečně monacký "kníže" Stephan El Shaarawy, který pálil z otočky. Itálie chtěla především udržet čisté konto, aby tím oslavila jubilejní sto padesátý start v bráně pro Buffona a v poli padesátý pro obránce Juventusu Giorgia Chielliniho. V desáté minutě napřáhl ke střele Amirkuliev, jenže trefil jen brankáře Buffona.

Známé pravidlo o tom, kdo selže v jedné situaci a následně z další inkasuje, se opět potvrdilo. Mladý záložník Paris Saint-Germain Marco Verratti vyslal skvělým pasem vpřed útočníka Edera, který potvrdil skvělou fazónu ze Sampdorie Janov a vsítil první branku dnešního utkání - 1:0 pro Squadru Azzurru.

Ederovi šla nejen střelba, ale rovněž nahrávka. Další kombinací se míč od něj dostal ke spoluhráči Grazianovi Pellému, který poslal míč na rohový kop! Ačkoli se velmi často míč pohyboval na kopačkách domácích hráčů, v jednoduchosti je Italové předčili. Po třiceti minutách se přeci jen měnilo skóre a dočkali se právě domácí. Od Quarbanova se míč dostal po jednoduchém sklepnutí k Dimitrijovi Nazarevovi, který si poradil jako zkušený mazák a propálil brankáře Buffona!

Italové opět zabrali, protože ztratit body s Ázerbájdžánem se jim opravdu nechtělo. Stephan El Shaarawy se dostal k míči a z otočky tvrdě vypálil, což museli domácí likvidovat i za pomoci teče na rohový kop. Stephan El Shaarawy chtěl dnes ukázat trenérovi reprezentace i klubu, že by měl hrávat častěji. A dostalo se mu zadostiučinění pět minut před koncem první půle, když počkal na nahrávku od Antonia Candrevy a zasunul míč do prázdné brány!

Na začátku druhé půle se pokračovalo ve stejném tempu, v jakém skončila první půle. Candrevův centr byl přetažený, avšak přesto se stal kořistí útočníka Edera, který pálil těsně vedle. Domácí tým se ve druhé půli moc nesnažil dostat se alespoň na stejnou výsledkovou úroveň Itálie, takže se omezil na bránění. Toho málem využil opět Stephan El Shaarawy. Po hodině hry mohli Italové vést, jenže radost jim zkazil domácí kapitán Sadygov, který míč vykopl z čáry!

Následně se však Italové přeci jen dočkali. Brankář Kamran Ağayev neměl šanci zasáhnout proti skvěle mířené ráně obránce Manchesteru United Mattea Darmiana. Odchovanec AC Milán krásně vypálil a Ağayev nestačil zasáhnout - 3:1 pro Italy!

Několikrát se do šance dostal domácí Maksim Medveděv jako důkaz toho, že se Ázerbájdžán ještě nevzdal. Neměl ale ani štěstí, ani mu příliš nepomáhali jeho spoluhráči. Deset minut na hřišti pobyl také útočník Toronta Sebastian Giovinco, který vystřídal unaveného Edera. Právě Giovinco orazítkoval pět minut před koncem břevno domácí svatyně! To už hrál domácí tým o deseti, když dostal červenou kartu Cavid Hüseynov.

Více informací k zápasu

Norsko - Malta 2:0

10.10.2015 18:00

Góly: 19. Alexander Tettey, 52. Alexander Søderlund

Norsko zvládlo úlohu favorita a získalo povinné tři body doma nad Maltou. Před posledním zápasem na půdě Itálie je tak jisté, že se udrží na druhé příčce bez ohledu na to, jak ve večerním klání dopadne třetí Chorvatsko s Bulharskem. Hosté po této porážce definitivně stvrdili svou poslední pozici ve skupině.

Možná se čekal trošku jasnější výsledek, pro severskou zemi jsou ale daleko důležitější tři body. Hlavní cíl byl jednoznačně splněn poté, co se v první půli trefil Alexander Tettey a ve druhé Alexander Söderlund. Radovat z postupu na EURO se přitom Norové mohou už po tomto kole, pokud Chorvaté s Bulharskem jakkoli zaváhají.

Domácí se hnali za vítězstvím už od začátku. Iniciativu hry převzali oni a zaslouženého vedení se dočkali po devatenácti minutách. Chvilku předtím sice zazdil velkou tutovku Söderlund, z následného rohového kopu se už ovšem Tettey prosadil, jakmile se k němu odrazil míč do volné pozice.

Hostující gólman Hogg byl i nadále ve velké ráži a byl to především on, kdo držel Maltu nad vodou. Výborně se předvedl proti šancím Skjelbreda a opět aktivního Söderlunda. Na druhé straně se soupeř dostal do větší příležitosti těsně před půlkou, Effiongův pokus levačkou ovšem dokázal zlikvidovat jednoruč brankář Nyland.

I po přestávce bylo Norsko lepším týmem. Ve 47. minutě mohlo navýšit náskok díky Forrenově hlavičce po centru z rohového kopu, ovšem s velkým štěstím nakonec dokázal zasáhnout záložník Fenech, jenž míč odvrátil do bezpečí. Přesto na sebe druhý gól nakonec nenechal dlouho čekat.

Henriksen skvěle zapracoval na levé straně, poslal přihrávku do malého vápna, kde Hogg balón nezachytil a Söderlundovi ho stačilo jen doklepnout do prázdné branky. Ve zbytku utkání si již svěřenci Pera-Mathiase Högma tři body pohlídali. Do střelecké listiny se mohl ještě zapsat Ödegaard, jenže selhal v koncovce a nastřelil jen Hogga.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Itálie963014:621
2.Norsko961212:819
3.Chorvatsko953119:517
4.Bulharsko92257:128
5.Ázerbájdžán91357:166
6.Malta90273:152
Bodové odečty
Chorvatsko-1za rasistické chování v utkání Chorvatsko - Itálie

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (56)

Přidat komentář
smazaný uživatel

hehe, dobře Lotyši...jedeme na první místo!

Reagovat
smazaný uživatel

Vůbec to není jisté že pro první.

Reagovat
smazaný uživatel

no samozřejmě, ale vzhledem k tomu, že Islanďani pak hrají v Turecku, tak máme šanci. Oni už nemusí bodovat vůbec, nam může stačit jedna výhra nebo 2 remízy, což reálné je.

Reagovat
smazaný uživatel

Nuž Donalde, opravdu máte reálnou šanci dobít fotbalovou Evropu, tedy jestli se poučíte z chyb Slováků

Reagovat
smazaný uživatel

*dobýt

Reagovat
Rišan

To je další smutný důkaz mezi jakými blby v Česku žijeme. Tady ten se raduje, že domněle směřujeme na 1. místo ve skupině, jež je mimochodem zcela bezvýznamné, protože rovnocenné tomu druhému. Přitom mu vůbec nevadí, že naši (obdobně jako třeba předtím Plzeň proti Tel Avivu) hráli proti Turkům tak, aby nedali ani gól a s jistotou prohráli. Těžko spekulovat zda to jen odflákli, protože postup měli již jistý nebo přímo zápas prodali. Jedno je hnusnější než druhé, a to i tím, že tak definitivně vyřadili Holanďany, 3. tým z MS a druhý mezi evropskou padesátkou. Protože Islanďané se taky moc nepřetrhnou. Nehledě na nečekaný a záhadný holandský kolaps dlouhodobě jejich repre patří na ME rozhodně spíš než naši , Turci, ba i Islanďané. A to nemluvím o souvislostech politických, etnických, kulturních, náboženských aj., pro něž jsou mi Holanďané asi tak desetkrát bližší než Turci a v celé Evropě (pokud do ní vůbec patří - spíš ne) jsou mi jednoznačně nejprotivnější, ještě tak s Albánci. Navíc jejich repre podobně jako kluby nejsou v nijak oslnivé formě. Tupý fotbalový "fanda" ovšem patrně ani neví o Turecku nic, jen jména pár klubů či hráčů. Takže Češi se ukázali opět jako demoralizovaní hajzlové, kteří vůbec nevědí co je to hráčská i týmová čest, co je to v každém zápase poctivě hájit čest a dobré jméno své země, neřkuli pomoci zemi jiné, jež tu pomoc právě potřebuje (málokdo ví, že Holanďané nám mj. pomohli zachránit krkonošské lesy). Blbce ovšem nic z toho nezajímá.

Reagovat
smazaný uživatel

Éder, kurvicka

Reagovat
smazaný uživatel

Proč? Protože dal jeden gol slabému soupeři?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jsem to v tomto případě nepochopil..

Reagovat
smazaný uživatel

on je Brazilcan

Reagovat
smazaný uživatel

Dík za vysvětlení, vím že pochází z Brazílie, bohužel v Itáli se v poslední době vyskytují často neitalští hráči nebo takoví s velmi vzdáleným příbuzenstvím, občanstvím apod.

Osobně se mi to nelíbí, ale bohužel jsem si už na to trochu zvykl. Ani u toho Pellého si nejsem jistý. Navíc útočník Itálie, to býval vždy z italského velkoklubu, teď takový slabší nadprůměr, možná. El Shaarawy, také typický Ital... Se Zazou nevím jak to je, ale příjmení na mě nepůsobí úplně italsky.

Reagovat
smazaný uživatel

U Pellého? To jako opravdu? Postav vedle sebe současné italské reprezentanty a Pellého ti 9 z 10 lidí označí za typického Itala. Tím desátým člověkem budeš ty.

Podle té vaší logiky by mohli Francouzi s Němci rozpustit tým, to jen na okraj. Navíc, když už chcete být důslední, Argentinci, Brazilci, atd. jsou přistěhovalci z Evropy, kteří osídlili Jižní Ameriku - Portugalci, Španělé, Italové... Takže de facto by se vám nemělo líbit, že za Argentinu hrají hráči s původem z Itálie nebo za Brazílii hráči s původem ze Španělska či Portugalska. No ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Pls

Reagovat
smazaný uživatel

Bez argumentu, jako vždy. Olíku, Olíku.

Reagovat
smazaný uživatel

ked si napisal sprsku hluposti, ale zajtra zareagujem, ak si spomeniem

Reagovat
smazaný uživatel

Sprška hloupostí jsi ty sám o sobě.

Reagovat
smazaný uživatel

Podla Tvojej logiky by potom Argentina nemala 3/4 repre a ked uz to aj pripustime Eder ma talianskych predkov? Co ma spolocneho s Talianskom? Ked si chceme pozriet prestupy, tak sledujme klubovy futbal ...

Reagovat
smazaný uživatel

Norsko Chceme Messiho na Eure

Reagovat
blaugrana

Reagovat
smazaný uživatel

Vrba prokoučoval

Reagovat
smazaný uživatel

Vrba není trenér! Měl jsem ho rád,ale trenér si nemá nechat kecat do řemesla Peltou,Křetínským...

Reagovat
smazaný uživatel

Tady to bude zase samej blb, co bude plivat na Lafatu a na Vrbu

Reagovat
smazaný uživatel

No,to jsou ty lidi,kteři se vyznají ve fotbale. Lafata no coment,Krejči.. Ale oni za to nemůžou,to Vrba je tam staví. A to je pro mě nepochopitelný.

Reagovat
smazaný uživatel

Krejčí je jasnej, ale Lafata nehrál nějak zle, stahoval se, občas pomohl v obraně, měl myšlenku. To, že mu ostatní nebyli schopní přihrát je věc druhá.

Reagovat
Jeňa

Za blba se nepovažuju, ale na Lafatu si plivnu. Byl úplně k ničemu. Měl tam být Necid. Lafata na repre už prostě nemá.

Reagovat
smazaný uživatel

Necidátor nám to na Islandu ukázal, jak se má hrát.

Reagovat
smazaný uživatel

Wales

Reagovat
smazaný uživatel

Márnejší než včera naši. S takými výkonmi prinesú do Francúzska akurát slušnú porciu betónu.

Reagovat
SunFells

Ty vole ten Lafata s Vrbou ...mají učesanou pěšinku na špatnou stranu.

Reagovat
smazaný uživatel

Má Vrba dceru? Protože jestli jo,tak mu jí Krejčí asi musí klátit,jinak si to nevysvětlíte.

Reagovat
SunFells

Otcové totiž vždycky odměňují ty, kteří jim klátí dcery.

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, Moyes by mohl povídat příběh se Zahou

Reagovat
jsemdement

Reagovat
Realita

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to tě docela lituju.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Manik...

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

By mě zajímalo, za kolik jsme ten zápas Turkům prodali o půli.

Reagovat
Acrocephalus

Dnes to byl celkově divnej kvalifikační den. My, Wales, Island, Izrael...

Reagovat
Realita

Když TUR remizuje a Nizozemci zvítězí, baráž bude hrát kdo? Jde o skóre nebo vzájemný zápas?

Reagovat
smazaný uživatel

Turecko, má lepší vzájemný zápas.

Reagovat
smazaný uživatel

Do úvahy sa berie bilancia zo vzájomných zápasov, čiže Turkom stačí s Islanďanmi i remíza.

Reagovat
smazaný uživatel

No ak sa obrátim k poslednému kolu, tak Maďarov môže o priamy postup obrať už len víťazstvo Ukrajiny nad Španielskom a súčasne slovenská remíza či prehra v Luxembursku, nie? Tí ani nevedia ako, ale geniálne im sadla práve zlá forma Grékov.

Reagovat
smazaný uživatel

Či to to trepem, len výhra Ukrajiny so Španielskom za predpokladu, že i Slovensko vyhrá Tak.

Reagovat
Shevchenko

Ale pokud Rumuni nevyhrajou s Faerama a Ukrajina neporazí Španělsko, tak má šanci ještě Chorvatsko, popřípadě Norsko.

Reagovat
fenixLFC

ako je mozne ze ukrajinci maju sancu na priamy postup z tretieho ale my by sme nemali??

Reagovat
Shevchenko

Protože na to musí mít aspoň 22 (-6) bodů, vy byste měli na 3. místě maximálně 20 bodů.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale měli kdyby Makedonie porazila Bělorusy.

Reagovat
Masi

http://www.livesport.cz/zapas/61gUxPUT/#video

Co myslíte, že se honilo hlavou obránci Bulharska? Akce 19. vteřina sestřihu.

Reagovat
Hokaido

ty vole

Reagovat
smazaný uživatel

hlina

Reagovat
monty25

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele