Souhrn kvalifikace o ME 2016 - neděle 29.3.

29.03.2015, 19:59, aktualizováno 29.03.2015, 22:44
Komentáře a souhrny
Portugalci si poradili se Srbskem. Maďarsko s Řeckem a Irsko s Polskem hrály nerozhodně. Německo potvrdilo na hřišti Gruzie roli favorita a zapisuje si do tabulky důležité tři body. Albánie těsně porazila Arménii, Severní Irsko si poradilo s Finskem a výhry slaví rovněž Skotsko a Rumunsko...
Skupina D

Irsko - Polsko 1:1

29.03.2015 20:45

Góly: 90+1. Shane Long - 26. Sławomir Peszko

Souboj Irska s Polskem nabídl napínavou podívanou až do samého konce, která nakonec vyvrcholila vyrovnáním z kopačky Shanea Longa na konečných 1:1. Irské šance na mistrovství Evropy tak zůstávají naživu, byť jen s odřenýma ušima.

Stalo se již potřetí z posledních pěti zápasů, že Irové skórovali na samotném konci utkání, aby proměnili zklamání v relativně slibný výsledek. Ve značně vyrovnané skupině D se však kvůli těmto pozdním eskapádám momentálně nacházejí až na čtvrtém místě, a tak z jejich strany nastává nejvyšší čas začít vítězit. Nebýt Longovy trefy v nastaveném čase, snížila by se kvalifikační naděje na minimum.

"Stále jsme se vším všudy v přímém boji," prohlásil po zápase trenér Martin O’Neill, jenž nyní usilovně vyhlíží dost možná klíčový červnový boj se Skotskem v Dublinu. "Myslím, že asi budeme muset porazit Skoty. Jestli o něčem má svědčit náš výkon z druhé půle, tak o tom, že toho budeme schopní."

V případě zápasu s Polskem neměli Irové až takovou domácí výhodu, jakou by si nejspíš představovali. Početná polská komunita na Britských ostrovech se totiž postarala o víceméně neutrální prostředí. Irové oproti předchozímu zápasu ve Skotsku, kde po nevýrazném výkonu prohráli 1:0, sáhli hned k sedmi změnám, vesměs mířeným k posílení ofenzivy a kreativity. Přesto se vedení ujali hosté zásluhou Slawomira Peszka z pětadvacáté minuty. Střelec prvního gólu večera nejprve obral o míč Robbieho Bradyho, pak si vyměnil rychlou narážečku s Maciejem Rybusem a přesným zakončením poslal hosty do vedení.

Po změně stran však Irové přepnuli na vyšší obrátky, aniž by museli sáhnout k hráčským změnám. Zvláště evertonský James McCarthy ve středu zálohy začal herně dominovat, což po zápase zdůraznili trenéři obou týmů. Přestože však Irové svého soupeře dokázali přitlačit na vlastní polovinu, docílit vyrovnání se jim nedařilo. Bradyho tečovaný centr skončil pouze na tyči, Keanovu hlavičku dokázal brankář Fabianski vytlačit na brankovou konstrukci a ven, a osm minut před koncem po kvalitní práci McCleana výrazně nepřesně z dobré pozice pálil Seamus Coleman.

Přesto se domácí přece jen dočkali zaslouženého vyrovnání. V jednadevadesáté minutě přizvednul Hoolahan Bradyho rohový kop a střídající Shane Long následně míč zblízka uklidil do sítě na konečných 1:1.

Více informací k zápasu

Gruzie - Německo 0:2

29.03.2015 18:00

Góly: 39. Marco Reus, 44. Thomas Müller

Německo podle očekávání zvládlo svůj duel s Gruzií a získalo tři body. V zápase sice nepadalo tolik branek, jak by si hostující fanoušci možná přáli, ale reprezentanti německého celku jednoznačně dominovali. Trefili navíc dvakrát brankovou konstrukci.

Od Německa se očekávalo jasné vítězství a trenér Joachim Löw před zápasem sliboval jasně ofenzivní rozestavení. I proto poslal na hřiště Reuse, Müllera, Götzeho nebo Schweinsteigera. Ten nastoupil s kapitánskou páskou na ruce. Jeho protějškem se stal Kankava. Ten měl tvořit hru pro jediného hrotového útočníka domácí Gruzie, kterým se opět stal Mčedlidze.

Německo vstoupilo do zápasu jednoznačně aktivněji. Özil se dostal k míči na pravé straně, přiťukl jej do běhu Müllerovi a ten odcentroval do vápna. Jeho pokus ale nikdo ze spoluhráčů nezachytil. Po další přesné spolupráci Götzeho s Müllerem mohl zakončovat Marco Reus, ale těsně před ním odklidila míč z cesty obrana Gruzie. Prvního střídání jsme se dočkali už po 4 minutách hry, kdy musel ze hřiště odejít Amisulašvili, kterého nahradil Dvali.

O chvíli později se mohli Němci dostat do vedení, když si do vápna naběhl na skvělou Müllerovu nahrávku Marco Reus, ale jeho střela skončila na břevně domácí brány! Na opačné straně se jej pokoušel napodobit Kobachidze, jenž pálil za vápnem. Brankář Manuel Neuer byl připraven a ránu lapil. Další rohový kop Němců se od Rudyho snesl k Müllerovi, který na vápna pálil těsně nad!

Po devatenácti minutách se další rohový kop snášel od Rudyho opět k Müllerovi, který tvrdě napálil Kvěrkveliju do obličeje. Tomu následně začala téct krev z nosu, ale byl včas ošetřen. Z pravé strany přilétl do vápna další centr od Müllera, který se následně dostal i s přispěním špatného zásahu obránce k Özilovi, jenže ten pozdě reagoval. Po spolupráci Rudyho s Müllerem se dostal do zakončení z úhlu Mario Gótze, ale pálil těsně vedle. Reus poslal míč do vápna na Özila, který sklepl na Götzeho, který míč vrátil Reusovi. Záložník Dortmundu mířil těsně vedle.

Německo se poté na chvíli odmlčelo, ale možná to byl úmysl, jak uspat svého soupeře. Pět minut před koncem první půle totiž udeřilo. Od Özila se míč dostal do vápna na Götzeho, který si míč zpracoval, obhodil si Kašiu a ještě nahrál Reusovi. Hvězda Borussie se nemýlila a poslala Německo do kýženého vedení!

Stejný hráč se mohl prosadit také o minutu později, když po pár krocích vypálil, jenže mířil jen do brankáře Lorii. Ten dokázal tvrdou ránu vyrazit na břevno. O minutu později Müller vstřelil branku, jenže stál v ofsajdu. Vše si ale vynahradil hned z další akce, když dostal míč od Özila. Ten si obhodil Kašiu a střelou k tyči překonal i Loriu - 2:0 pro favorita.

V nastaveném čase ještě pálil k tyči Özil, jenže narazil na pružného brankáře Loriu. Do druhé půle už nastoupil Čanturija, který vystřídal Okriašviliho. První střelu Gruzie vyslal Lobžanidze, jenže zamířil hodně vysoko nad břevno. Němci se poté přesunuli opět před vápno domácího týmu a postupnou kombinací čekali na šanci ke vstřelení branky. Reus nahrával na Müllera, ale jeho pokus se do finální fáze nedostal díky skvělému zásahu Dvaliho. Özil poslal pěkný míč do vápna na Götzeho, ale ten vybojoval jen rohový kop.

Hodně vidět byl Čanturija, který disponuje skvělou technikou i solidní rychlostí a několikrát obehrával veličiny v soupeřově obraně s ledovým klidem. Po hodině hry zahrávali Němci další rohový kop a celou akci zakončil Marco Reus střelou do břevna! Marco Reus se změnil ze střelce na nahrávače o chvíli později, kdy Německo kontrolovalo hru. Reus nahrával na vápno Götzemu, ale ten pálil těsně mimo! Reus pálil nebezpečně také po faulu na svou osobu, ale Loria byl připraven. Německo si nakonec poradilo a vyhrálo.

Více informací k zápasu

Skotsko - Gibraltar 6:1

29.03.2015 18:00

Góly: 18. Shaun Maloney (pen.), 29. Steven Fletcher, 34. Shaun Maloney (pen.), 39. Steven Naismith, 77. Steven Fletcher, 90. Steven Fletcher - 19. Lee Casciaro

Skotsko se sice stalo historicky první zemí, která v soutěžním zápase obdržela gól proti Gibraltaru, ovšem ostudu si nakonec neutrhlo. Zvláště díky hattricku Stevena Fletchera totiž domácí favorit zvítězil 6:1 a pokračuje v tuhém boji o kvalifikaci na mistrovství Evropy.

Třígólová smršť útočníka Sunderlandu byla vůbec první v skotském národním týmu po dlouhých šestačtyřiceti letech, kdy se podobně proti Kypru prosadil Colin Stein. K Fletcherovi se gólově přidali Shaun Maloney ze dvou pokutových kopů a také Steven Naismith, zatímco za hosty snižovaů Lee Casciaro.

Domácí manažer Gordon Strachan poněkud zaskočil všechny zúčastněné nasazením pouhého jednoho stopera v tříčlenné obraně. Dost možná i proto se Lee Casciaro, povoláním policista, dostal k nečekanému vyrovnání na 1:1 v devatenácté minutě. Vzhledem k tomu, že Gibraltar hned v první půli daroval soupeři dva pokutové kopy, však ani tento historicky první gól neměl na konečný výsledek nijak podstatný význam.

Po nepříliš vydařeném vstupu do utkání se Skotové dočkali jedinečné příležitosti ujmout se vedení v osmnácté minutě, kdy hostující brankář Robba srazil Maloneyho ve vlastním pokutovém území. Sám postižený pak nařízený pokutový kop s přehledem proměnil, jenže hosté dokázali nečekaně zareagovat hned vzápětí. Zmatků v pochybně poskládané skotské obraně totiž využil pravý záložník Casciaro, jenž propálil gólmana Marshalla mezi nohama a užil si ohromnou radost v podobě vyrovnání.

V devětadvacáté minutě se však Skotsko z nečekaného šoku přece jen oklepalo. Steven Fletcher vrátil domácím vedení díky Anyově odvráceném centru dorážkou z několika metrů. Když pak pět minut nato přidal Maloney další proměněnou penaltu za Casciarův faul na Naismithe, uklidnilo se definitivně i publikum v Hampden Parku. Ještě do poločasu navíc Fletcher trefil tyčku a Naismith chvíli nato sám skóroval díky dobré práci Morrisona s Anyou.

Po změně stran se skotská defenziva přece jen dočkala druhého stopera v podobě Gordona Greera, a tak působila o poznání pevněji. Ovšem útok od té doby poněkud strádal, až do závěrečné čtvrthodiny. V té době možná hostům došly síly, možná se Skoti konečně odhodlali i díky čerstvým střídáním více otestovat hostující obranu. Tak jako tak, domácí fanoušci se dočkali hattricku Stevena Fletchera. Ten nejprve skóroval v sedmasedmdesáté minutě po centru střídajícího Rhodese a pak zakončil svůj povedený večer v poslední minutě základní hrací době přízemní ranou zpoza pokutového území.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Polsko532016:311
2.Skotsko531111:510
3.Německo53119:410
4.Irsko522111:48
5.Gruzie51044:93
6.Gibraltar50051:270
Skupina F

Maďarsko - Řecko 0:0

29.03.2015 20:45

Góly: -

Nový řecký kouč Sergio Markarián sice svoji anabázi výhrou nezačal, bod z horké maďarské půdy však poskytl fanouškům alespoň nějakou úlevu po katastrofálních podzimních prohrách se Severním Irskem a Faerskými ostrovy. Helénští bojovníci však i přesto zůstávají ve své skupině poslední, zatímco Maďarům bezbranková remíza stále poskytuje naději na postup..

Prolomit suverenitu unikajícího vedoucího dua Rumunsko - Severní Irsko sice může být už pořádně těžké, Maďaři ale na druhou příčku stále ztrácejí pouhé čtyři body. Svěřenci Pála Dardáie byli dnes na hřišti o něco lepším týmem, ačkoliv Řekové po většinu času drželi míč a sami se také dostali do několika velice dobrých šancí. Celkově se dá říci, že navzdory konečnému skóre sledovali diváci v Budapešti vydařený zápas.

Jako první zahrozil hostující kapitán Vasilis Torosidis, jeho hlavičce však scházela razance i přesnost; o minutu později zkoušel štěstí na druhé straně Ádám Szálai, který byl před bránou úplně sám, přesto však poslal míč příliš vysoko. Jeho spoluhráč Balázs Dzsudzsák pak prověřil pozornost řeckého gólmana Orestise Karnezise tvrdou ránou k bližší tyči.

Ještě v prvním poločase bylo k vidění několik dalších šancí - na řecké straně selhal Stefanos Athanasiadis, jemuž zkazil radost skvělý obranný zákrok Rolanda Juhásze, stejně jako Giannis Fetfatzidis, střílející pouze do gólmana Gábora Királyho. Na té maďarské se mohlo urodit po pokusech Zoltána Gery a Zoltána Stiebera, leč první jmenovaný pálil příliš vysoko a druhého vychytal Karnezis.

Začátek druhé půle patřil Řekům, ačkoliv vytěžit gól z herní dominance se jim opět nepodařilo; nejblíže k němu byl nepřesně pálící Panagiotis Koné. Dárdaiův tým se poté ve zbývajících minutách soustředil na pozorné bránění a nebezpečné brejky, což se mu málem vyplatilo - Ádáma Pintéra však odzbrojil dnes skvělý Karnezis, a vůbec největší šanci celého zápasu potom spálil střídající Nemanja Nikolić, který z malého vápna nepochopitelně přestřelil.

Více informací k zápasu

Severní Irsko - Finsko 2:1

29.03.2015 18:00

Góly: 33. Kyle Lafferty, 38. Kyle Lafferty - 90+1. Berat Sadik

Severní Irové nakonec zvládli duel s Finskem a mohou slavit. Belfast přihlížel výhře svých miláčků, kterou zajistil především střelec dvou branek Kyle Lafferty. Finové se snažili srovnat, ale krátce před koncem utkání se jim podařilo pouze vstřelit kontaktní branku, když se prosadil Sadik.

Domácí trenér O'Neill se snažil poslat do zápasu ofenzivní sestavu, aby se diváci bavili. Vedle sebe se postavili McGinn, Lafferty nebo Ward. Před brankářem Carrollem měli prostor čistit McLaughlin, Evans, McAuley a Brunt. Hostující Finové vyslali na hrací plochu ofenzivní čtveřici Ring, Hämäläinen, Eremenko a Mattila, která měla podporovat jediného hrotového útočníka Teemu Pukkiho.

Diváci se mohli poprvé zvedat ze sedaček po šesti minutách, kdy se ke střele dostal Matilla, ale jeho volej mířil nakonec dost vysoko nad bránu. Pukki později unikl domácím obráncům, ale v závěru jen napálil Carrolla, takže z toho byl jen rohový kop. Ten už hosté nevyužili. Stadion poprvé propukl v jásot v 9. minutě, když se po rohovém kopu míč dostal na hlavu Bairda, který jej napálil do brány. Jenže stál v ofsajdu, takže branka nemohla být uznána. Po patnácti minutách se dostal rychlý míč od Davise k Laffertymu, ale střelec domácího celku nakonec míč nezpracoval.

Finům se vpřed moc nechtělo, ale krátce před půl hodinou odehraného času se míč od Toivia dostal k Pukkimu. Ten se sice hnal do útoku, ale včas byl na svém místě Evans, který hráče vytlačil ze střeleckého úhlu a míč nakonec doputoval do zámezí. McGinn se po Wardově přihrávce dostal před Hradeckeho, ale brankář Finů se vyznamenal a zachránil svůj celek skvělým zákrokem. Po třiceti minutách se už fandové Severního Irska mohli regulérně radovat. Po přímém volném kopu se míč dostal ke Kylu Laffertymu, který propálil soupeřova brankáře krásnou ranou z první - 1:0.

O pět minut později se po dalším ataku Severního Irska domácí dostali do druhé obrovské šance, kterou bezezbytku využili. Centr do vápna obrana Finska neodvrátila, naopak nechala osamoceného Kylea Laffertyho hlavičkovat. A střelec první branky se opět nemýlil - přesnou hlavičkou navýšil vedení domácích.

Za první poločas toho Finové opravdu moc nepředvedli a chtěli-li se dostat k bodům, museli zvýšit tempo a zlepšit finální fázi svých akcí. Také proto se na hřiště dostal Paulus Arajuuri. Finsko se ale trápilo a s urostlými obránci Irska si nevědělo rady. Po rohovém kopu se míč dostal k McGinnovi, který z hranice malého vápna trestuhodně minul! O minutu později se Finové mohli dostat do velké šance, když Teemu Pukki zvládl osobní souboj s Evansem, dostal se přes něj a centroval před bránu, ale tam se jen těsně míč k nikomu ze spoluhráčů nedostal.

Mattila vyzkoušel Carrollovu pozornost z velké dálky, ale nebyl úspěšný. S postupem času Finové chtěli přidávat na tempu, ale stále více faulovalo a uchylovalo s k zákrokům mimo hranici pravidel, ale sudí Szymon Marciniak byl poněkud benevolentní. Nakonec udělil jen dvě žlutá napomenutí v závěru utkání, i když se mohl pro tento typ trestu rozhodnout mnohem častěji. Eremenko pálil deset minut před koncem utkání hodně mimo.

Přesto se Finové dočkali. V první nastavené minutě obrana domácího týmu, jistá si svým čistým kontem, vyrobila chybu. Nedůsledně bránila atak finského celku, míč se dostal ke střídajícímu Beratu Sadikovi a ten propálil gólmana Roye Carrolla. Finové vstřelili kontaktní branku, ale víc už nestihli.

Více informací k zápasu

Rumunsko - Faerské ostrovy 1:0

29.03.2015 18:00

Góly: 21. Claudiu Keșerü

S notnými potížemi udrželo Rumunsko ve skupině F vedoucí pozici a je velmi blízko přímému postupu na šampionát. O jediný gól utkání s Faerskými ostrovy se postaral svým čtvrtým zásahem v reprezentačním dresu Claudiu Keserü. Hosté, kteří naposledy venku senzačně skolili Řecko, se za svůj výkon zase stydět určitě nemusejí.

Domácí sice výsledkově nakonec potvrdili roli favorita a získali povinné tři body, ale herně výrazně nepřesvědčili. I když šancí si vytvořili celkem dost, v koncovce uspěli jen jednou. V první třicetiminutovce se gólman Nielsen moc potit nemusel, vychytal střelu z dálky od Rusescua a také možnost Keserüa po pěkném pasu od Pintiliiho.

Ve 21. minutě Nielsen inkasoval z dost nešťastné situace. Maximův centr z přímého kopu byl ve vzduchu tečován a míč nečekaně skončil na tyčce. Protože však Faerské ostrovy jako by vůbec nereagovaly, že se v blízkosti jejich brány ocitá hned několik dorážejících protihráčů, mohl se Keserü o vteřinku později radovat z úspěchu.

Hosté v první půli zahrozili snad jen jednou jedinkrát a ani po obrátce to z jejich strany nebylo lepší. Skvěle se ovšem předvedl brankář Nielsen. V 65. minutě se musel činit proti standardce Maxima, jehož pokus likvidoval snad až na třetí pokus, neboť Popa se snažil ještě hlavou k balónu propracovat a skórovat.

Těsně poté musela zaúřadovat také domácí obrana, konkrétně Chiriches, jenž zastavil unikajícího Edmundssona. Rozhodnout o třech bodech mohli následně Keserü s Maximem, avšak první jmenovaný trefil tyčku a druhý ztroskotal na Nielsenovi. V závěru Rumunsko podržel fantastickým zákrokem brankář Pantilimon proti dobré střele Edmundssona.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Rumunsko54107:113
2.Severní Irsko54018:412
3.Maďarsko52214:38
4.Finsko51135:74
5.Faerské ostrovy51042:73
6.Řecko50231:52
Skupina I

Portugalsko - Srbsko 2:1

29.03.2015 20:45

Góly: 10. Ricardo Carvalho, 63. Fábio Coentrão - 61. Nemanja Matić

Se srbskými nadějemi na postup je dost možná amen už po polovině odehraných zápasů. Nový kouč Radovan Čurčić totiž svoji první zkoušku nezvládl, na půdě favorizovaného Portugalska prohrál 1:2. Domácí se naopak vyšvihli do čela tabulky..

Blamáž z úvodního zápasu s Albánií se zdá být zapomenuta - Portugalci dnes zvítězili i potřetí v řadě, po trefách Ricarda Carvalha a Fábia Coentraa. Za Srby sice dokázal vyrovnat parádním volejem Nemanja Matić, na body to ale nakonec nestačilo. Pro portugalský tým jde o vůbec první výhru v historii vzájemných střetnutí.

Srbové šli do zápasu ve velice špatné formě - z předcházejících sedmi venkovních duelů vyhráli jediný, a jestliže dnes pomýšleli na prolomení této série, jejich naděje vzaly za své už po deseti minutách. Domácí rozehráli rohový kop a míč se dostal k Coentraovi, který přesným pasem našel hlavu číhajícího Carvalha - 1:0.

Čurčićův tým se však odmítal vzdát a brzy málem vyrovnal - Dušan Tadić si udělal místo na okraji vápna, jeho přízemní rána však pouze prosvištěla kolem pravé tyče Ruie Patrícia. Portugalci spoléhali zejména na svoji největší hvězdu Cristiana Ronalda, který byl dnes ve formě, představoval konstantní hrozbu a ještě v první půli málem zvýšil na 2:0, když vypálil z dobrých 30 metrů; gólman Vladimir Stojković však vytáhl parádní robinzonádu a šanci zlikvidoval.

Také po změně stran byly zajímavé příležitosti na obou stranách - Naniho pokus zablokoval na bližší tyči skvělý zásah bránícího Matiji Nastasiće, a Aleksandar Mitrović ve výtečné pozici hlavičkoval příliš vysoko. Srbové se však kýženého vyrovnání přece jen dočkali: po hodině hry Aleksandar Kolarov rozehrál rohový kop, Radoslav Petrović poslal míč Matićovi, a záložník Chelsea akrobaticky zavěsil.

O Selecao se však odmítali smířit s pouhým bodem, a krátce po Matićově brance šli opět do vedení. Ve formě hrající Joao Moutinho rozhodil srbskou obranu přesným pasem na zadní tyč, kam si naběhl Coentrao a dorazil míč do sítě. Když potom Rui Patrício ještě zlikvidoval nebezpečně vypadající Petrovićův volej, bylo o výsledku definitivně rozhodnuto.

Více informací k zápasu

Albánie - Arménie 2:1

29.03.2015 18:00

Góly: 77. Mërgim Mavraj, 81. Shkëlzen Gashi - 4. Mërgim Mavraj (vl.)

Fotbalisté Albánie zvládli důležité utkání v souboji o postup na evropský šampionát, ovšem jejich vítězství 2:1 se nerodilo vůbec lehce. Hosté z Arménie totiž ještě čtvrthodiny před koncem vedli 1:0, avšak poté dvakrát inkasovali během pěti minut. Domácí se bodově dotáhli na konkurenční Dány. Se sedmi body jsou zatím velkým překvapením skupiny I. Arménie naopak získala ve čtyřech duelech jen jeden bod a ve zbývajícím průběhu to bude mít obtížné.

Přitom hosté se dostali do vedení už ve 4. minutě ze své první vážnější akce. Skvěle to udělal Henrik Mchitarjan, který ustál souboj na hranici pokutového území a po úchvatném sólu přihrával z levé strany před branku, kde balón snadno uklidil ke vzdálenější tyčce Jura Movsisjan. Po čtvrthodině hry se poprvé ozvali domácí, když po pasu Agolliho hlavičkoval těsně vedle Xhaka. O tři minuty později byli domácí znovu blízko vyrovnání.

Po dalším skvostném pasu Agolliho hlavičkoval nikým nehlídán ze tři metrů Agrashi, ale o pár decimetrů hostující branku minul. Deset minut před přestávkou se do obrovské příležitosti dostal Cikalleshi, jenže v jasné pozici poslal balón pouze do pravé tyče. Stejný hráč zahrozil v první nastavené minutě úvodního dějství, kdy hlavičkoval zhruba z osmi metrů a gólman Berezovskij dokázal míč zlikvidovat na brankové čáře.

Po změně stran hosté zpřesnili svou hru a náskok mohli pojistit krátce po hodině hry. Z více jak třiceti metrů zkusil technicky vypálit Pizzelli a balón letěl zhruba o půl metru nad horní tyčku. Jeden z klíčových momentů byl k vidění přesně dvacet minut před koncem. Hovhannes Hambardzumjan se dopustil nedovoleného zákroku v blízkosti půlící čáry a byl vyloučen. V 73. minutě trefil podruhé v zápase tyč Cikalleshi po kroucené ráně z osmnácti metrů.

Albánie se dočkala zaslouženého vyrovnání v 77. minutě. Po rohovém kopu rozehraném nakrátko odcentroval Xhaka a míč do sítě dopravil hlavou Mergim Mavraj - 1:1. Hrdinou tohoto zápasu se nakonec stal v v 81. minutě tradiční střelec Shkëlzen Gashi. Na levé straně pokutového území to udělal skvěle střídající Lenjani a poslal pas na zadní tyč, kde hlavou zblízka dopravil balón do branky šestadvacetiletý záložník Basileje.

V poslední minutě tohoto střetnutí mohl vyrovnat Andonian. K němu prošel míč po rohovém kopu a měl na zadní tyči dostatek času vystřelit, jenže před odkrytou brankou orazítkoval jen bližší tyč a Albánie proto dosáhla na nesmírně důležité tři body.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Portugalsko43014:29
2.Dánsko42116:47
3.Albánie42114:57
4.Srbsko41126:61
5.Arménie40133:61
Bodové odečty
Srbsko-3za nedohrané utkání Srbsko - Albánie

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (103)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tvl člověk dá over na Němce a oni dají dva šmudláky

Reagovat
smazaný uživatel

to samý Rumuni

Reagovat
smazaný uživatel

právě že tam jsem dal under 2,5 tihle kluci ze severu umí bránit

Reagovat
smazaný uživatel

mě stačily jen 2 branky

Reagovat
db18

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
smazaný uživatel

ti portugalci su fakt zufali, v obrane Bosingwa, Carvalho

Reagovat
Miguel19

Tak snad dají Srbové fíkus

Reagovat
smazaný uživatel

podla mna to je tutovka necudoval by som sa, keby aj vyhrali

Reagovat
stas87

bohuzial sa ti trapaci zazrakom kvalifikuju na zaverecne turnaje.To casom skonci.

Reagovat
smazaný uživatel

maju celkom silnu 21-tku teraz..ale ako to je fakt totalna priemerna repre, nevidim ani rozdiel medzi ich a nasou repre, akurat maju Ronalda, alebo Naniho no

Reagovat
Hokaido

akorát no

Reagovat
Pipo123

Akurát sú individuálne podstatne lepší

Reagovat
smazaný uživatel

no jasne, ked tam maju individuality ako Ronaldo, alebo Nani

Reagovat
Pipo123

Ty si optimista, majú tam Moutinha, Vierinhu, Dannyho, Quaresma, Gomesa, Carvalha atd, to my to uhráme vždy bojovnosťou a nie kvalitou, problém u Portugálska je tréner, Bento na to nemá a nedokáže využiť kvalitu hráčov ktorých má

Reagovat
smazaný uživatel

tak treba si verit jasne, ze maju lepsich hracov

Reagovat
Pokahontas

Což samozřejmě není náhoda,ta jejich individuální kvalita přece nespadla z nebe.

Jestliže na dospělé klubové úrovni hrají jistě svou roli i finance,díky čemuž si Porto,Benfica či Sporting můžou dovolit angažovat šikovné Jihoameričany,které bysme u nás nezaplatili ,tak na mládežnické úrovni tenhle argument použít nelze.Stačí senapř. mrknout,jak výborně si vede každý rok v červnu výběr Sportingu na pražském turnaji Bican Cup(turnaj kategorie do 16 let).

Jistě,jižané dospívají o něco dřív,ale na pilování techniky mají všichni času stejně-a právě v Portugalsku se na to hodně soustředí a to se nemůže pak hřišti neprojevit.Portugalci proto byli,jsou a budou běhaví hračičkové,co bude fotbal fotbalem.

Reagovat
smazaný uživatel

tak Ronaldovi je uz 30, Danny 31, Pepe 32, Quaresma 31, Almeida 30. Ta repre jde pomalu do prdele.

Reagovat
FC Porto FC

vyjmenoval si 5 hráčů z toho 3 jsou jen nahrádnici kteří prakticky nemaj vliv

Reagovat
bayern987

Burno Alves 33, Tiago 33, Fonte 31, Bosingwa, 32, Carvalho 36, Pereira 31, Eliseu 31, Postiga 32,

Ta repre je hodně stará, ale těžko říct jestli jim to uškodí. Protože jestli postoupí na euro, tak stejně asi ten kádr omladí.

Reagovat
FC Porto FC

Jen že bez Dannyho, Quaresmi, Almeidy, Bosingwy, Carvalha, Pereiry, Postigy se v klidu obejdou. A to že je Ronaldovi 30, Pepemu 32, Alvesovi 33, Tiagovi 33, Fontemu 31, Eliseuovi 31 není žádná tragedie

Reagovat
vanGomm

Tak Rosický 35,Lafata 34,Čech 33,Plašil 33,Limberský 32,Sivok32,V.Procházka 30,Mich.Kadlec 30.Ani u nás to nejsou žádní mladíciTakže v tomto kritizovat Portugalsko nemůžem.Jsme na tom totiž podobně.A možná hůř.

Reagovat
stas87

To prepac ale hraca akeho oni maju v Dannym my treba nemame.Moutinho ked chce tak tiez zahra skvely zapas.Individualne su daleko lepsi,len v sebe maju kus lajdaka.Mi pridu niekedy ako Rusko v hokeji,individualne fantasticki ale timovo to stoji za vylizprdel.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
FC Porto FC

zrovna vypichnout Dannyho no nevim... :D

Reagovat
smazaný uživatel

sú tam aspoň skúsenosti takže stále na tom niesu najhoršie, každopadádne defenzíva s menami Ivanovič, Kolarov, Nastasič..samozrejme Matič pred nimi.. je o trošku inej sile

Reagovat
Pipo123

+ Basta

Reagovat
smazaný uživatel

hneď som si myslel že si fanúšik Lazia nepopieram kvalitu ale 3/4 mojich vymenovaných hráčov dlhodobo patria k špičke anglického futbalu. nechcem samozrejme porovnávať kvality líg a podobne ale predsa len sú to väčšie mená

Reagovat
Pipo123

Kolarova vychovalo pred veľký futbal Lazio, Nastasiča Fiorentina takže patria k špičke taliánskeho futbalu

Reagovat
smazaný uživatel

o Nastasičovi som hovoril že patrí k špičke ostrovného futbalu? a okrem toho neviem kto okrem fandu Lazia by považoval Kolarova za špičku talianskeho futbalu

Reagovat
Pipo123

Já som ho nikdy nepovažoval za špičku taliánskeho futbalu, ak si nájdeš moje staršie príspevky, tak už v čase jeho prestupu do City som ďakoval Man City za 24 miliónov eur za absolútne priemerného futbalistu. Neviem ako je na tom teraz, ale v Laziu to nikdy nebolo žiadne terno

Reagovat
Hokaido

Reagovat
Pipo123

Reagovat
Hokaido

přišel, viděl, zvítězil

Reagovat
smazaný uživatel

to je sila

Reagovat
paver

Northern Ireland

Reagovat
smazaný uživatel

Andre Gomes na lavce a Coentrao v zaloze.

Reagovat
smazaný uživatel

S tím Coentrãem to má logiku. Portugalci bývají v domácích zápasech herně lepší, ale úplně impotentní v ofenzivě, vždycky se akorát čeká na nějaký záblesk geniality Cristiana nebo gól obránce ze standartky. Navíc Srbové mají největší kvalitu koncentrovanou jednoznačně v defenzivě, takže Portugalci tam prostě chtějí mít jednoho dynamického kreativního hráče do ofenzivy navíc, což Fábio rozhodně je a potvrdil to už tím gólovým centrem.

Reagovat
smazaný uživatel

A vis, co umi Andre? Logicky to fakt neni.

Reagovat
smazaný uživatel

Nebo aspon ne z toho duvodu, co pises. Protoze Gomes je genialni dynamickej zaloznik a v tech vlastnostech daleko lepsi nez Fabio. Ten je tam spis kvuli braneni za CR.

Reagovat
smazaný uživatel

A taky kvůli sehranosti s ním, což dělá fakt hodně.

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, kdyby hral na LB, tak se na hristi nepotkaji.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale takhle jsou si blíž a navíc má za sebou dalšího tahového hráče Eliseua.

Reagovat
smazaný uživatel

Zase z něho nedělej nějakou spásu, je to mladý kluk, kterému se začalo dařit ve Valencii, mi na té variantě s Fábirem nepříjde nic k odsouzení.

Reagovat
smazaný uživatel

*Fábiem

Reagovat
smazaný uživatel

Jaka spasa? Jen se proste do zalohy hodi daleko vic zaloznik, co letos skvele hraje v jednom z nejlepsich tymu La ligy, nez bek, co letos skoro nehraje.

Reagovat
smazaný uživatel

V reprezentaci platí v tomhle ohledu trošku jiná pravidla, tam jsou zaběhnuté vazby (myslím teď hlavně tu sehranost Fábia s Cristianem na levé straně) a s přihlédnutím k tomu, že chybí i Pepe, což je pilíř obrany, nechtěl experimentovat v záloze. Já to chápu, pokud to Santosovi výjde, těžko něco namítat.

Reagovat
smazaný uživatel

Jasne, takze Cristiano a Coentrao jsou sehrani, tak dam Fabia mimo jeho nejlepsi pozici a nejlepsiho zaloznika, kteryho Portugalsko momentalne ma, necham sedet.

Reagovat
smazaný uživatel

Moutinho ale hraje.

Reagovat
smazaný uživatel

Moutinho.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím, čemu se směješ, Moutinho je obzvlášť v reprezentaci výborný. Když už Portugalci najdou klíč k obraně soupeře, najde ho většinou on, co ten už rozdal přesných gólových přihrávek a centrů, dost nedoceněný hráč. Stačí si vzpomenout na baráž proti Švédsku, ty jeho dvě gólové přihrávky byly famózní. Jedním pasem úplně vyřadil ze hry 4 Švédy a přesně přihrál do běhu Ronaldovi tak, že ani nemusel zpracovávat míč.

Reagovat
smazaný uživatel

Andre si mazal na chleba Real i Barcelonu.

Reagovat
smazaný uživatel

Úplně brutálně ho idealizuješ, od Williama se na MS taky čekaly bůhvíjaké zázraky, strkal se do kdovíjakých velkoklubů a skutek utek.

Reagovat
smazaný uživatel

Nic neidealizuju, jen si staci vzpomenout na ty vykony. Williama mi nepredhazuj, to jde mimo me, navic Andre uz za velkoklub (da se rict) hraje, Valencia je spicka.

Reagovat
smazaný uživatel

Valencia je špička, ale daří se jí především jako týmu, ve kterém pak vyniknou jednotlivci, myslet si, že Gomes teď sám potáhne hru Portugalska, je podle mě zcestné. Třeba ho uvidíme jako střídajícího hráče.

Reagovat
stas87

On ale nepise ze by Gomes tiahol hru Porugalska..

Reagovat
smazaný uživatel

Ja ale nerikam, ze potahne hru Portugalska, jen ze je do zalohy lepsi volba nez Fabio.

Reagovat
smazaný uživatel

Ok, já zas říkám, že chápu to rozhodnutí nechat ho na střídačce a kdyžtak ho tam pustit ve druhém poločase.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak a teď se ti Santos směje, s nadsázkou řečeno.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo.

Reagovat
FC Porto FC

Kámo Gomes se nemůže s Moutinhem vůbec měřit....navíc je Moutinho hned po Ronaldovi nejduležitější hráč pro repre kdyby si jako nevěděl

Reagovat
smazaný uživatel

Protoze jsem ho sledoval ve Vale, tak vim, ze muze uplne v klidu, kamo.

Reagovat
FC Porto FC

Moutinho má neotřesitelnou pozici

Reagovat
Minister

Szczesny už nechytá ani v repre...

Reagovat
SunFells

On tam není taková ikona, kterou by se trenér bál posadit, když nemá pravidelnou zápasovou praxi. To jen u nás tak fungujem.

Reagovat
Minister

goool Poľsko

Reagovat
smazaný uživatel

někdo link na Poláky?

Reagovat
smazaný uživatel

Matic.

Reagovat
smazaný uživatel

Takhle bojovat a pressovat jsem CR dlouho nevidel.

Reagovat
lampard8

zápas slušně odflákl, jen co je pravda

Reagovat
smazaný uživatel

Jindy flaka vic.

Reagovat
smazaný uživatel

Quaresma hroznej traged.

Reagovat
LAM

A jak hrál CR?Vidim že gol ani asistenci neměl.

Reagovat
lampard8

asi jako Quaresma krom jedný střely v prvním poločase neměl za zápas nic.. směrem dozadu asi jedna z největších flákaček, kterou sem kdy viděl

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
FC Porto FC

Uplně stejnej jako dneska Ronaldo, Danny a hlavně Nani

Reagovat
db18

já měl haluz v pátek. http://tinyurl.com/of4wjj5 nadávam si, že jsem dal jen 5 kč a během víkendu projebu 500 (blbý Německo )

Reagovat
smazaný uživatel

Veledůležité 3 body! 8 bodů náskoku na Srbsko a od 2 body na 1. místě.

FORÇA PORTUGAL!

Reagovat
stas87

irski ovcomrdi mali zasa stastie,Nemecko a Polsko postup,s v barazi skonci jeden z tych dvoch kopacov a budem spokojny.

Reagovat
frankiefcb

Nechci nic říkat, ale Skotové hrají tuto kvaldu hodně dobře a smolně prohráli v Německu, kde by tomu zápasu slušela remíza.

Reagovat
stas87

To neries,ja vsetkych tych ostrovnych kopacov nemam rad.Zvedavy by som ale bol na Severne Irsko,to dufam postupi.

Reagovat
frankiefcb

heh tak to máme opačně, já přeji všem ostrovním týmům.

Reagovat
aurelio

Pravda, Škóti hrajú momentálne skvelý technický futbal. Gól po roku proti Írom stál za to. A ľavá strana s Anyom a Robertsonom zvykne vymýšľať skvelé veci.

Reagovat
Minister

No, šťastie... tiež som fandil Poliakom, ale v druhom polčase nič nehrali, Íri 2 tyčky plus niekoľko ďalších šancí. Ale zasa je pravda, že ten vyrovnávajúci gól čo dali, padol z rohu, ktorý podľa mňa nemal byť... lebo tam zrejme bol pri tom zákroku Fabianski faulovaný.

Reagovat
stas87

Polsko uz to chcelo ukopat ziadna snaha pridat pojistku,z toho som sklamany.Vyhravat 1:0 na ihrisku priameho konkurenta a nechat si dat gol v 91.minute mrzi.Takto by ich odrezali od prvych dvoch miest.

Reagovat
CubONE

ta pasivita v druhom polcase sa nevyplatila. Iri remiza asi zasluzene, aj ked skoda, ze po takom rohu. A McCarthy mal byt vonku.

Reagovat
CHONG

Força Portugal

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem rad za Reky

Reagovat
frankiefcb

Ti mi tuto kvaldu dělají radost.

Reagovat
Leo Rekordman

Reagovat
smazaný uživatel

koukám docela gólostroj

Reagovat
CubONE

Ked som pozeral na tu tabulku, nevedel som, kto je z prveho kosa. az potom som si ich vsimol.

Reagovat
lampard8

tak ME 2016 bez Srbů.. tragédie od trenéra a hráčů.. nulové napadání, žádná agresivita; pouze taktika, aby hrot a křídelní hráči stáli na ofsajd lajně a záložníci s obránci něco vymysleli.. katastrofa.. Kolarov veliké zklamání, takhle vypustit souboj na mezinárodní úrovni a ještě v tak důležitém zápase, mi hlava nebere.. veliká jména v repre, ale výkony za 4 zápasy tragický. HNUS

Reagovat
smazaný uživatel

Je to daný tou jejich pomrdanou mentalitou, dobře jim tak

Reagovat
fenixLFC

skoda no, pritom by som ich tam videl stokrat radsej ako portugalcov

Reagovat
smazaný uživatel

V jakym rozestaveni to ti Nemci hrali?

Reagovat
db18

4-2-3-1

Reagovat
smazaný uživatel

A to hral Rudy pravyho beka?

Reagovat
db18

Přesně tak... hrával ho i několikrát v BL.

Reagovat
smazaný uživatel

mohli by to urvat Maďaři

Reagovat
C-M@ster

100. pro výhru ČR nad Slovenskem a diskuze pod článkem poté

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele