Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2016

skupina D
29.03.2015 18:00 CET
6 : 1
(4:1)

Reportáž

Skotsko - Gibraltar 6:1

Skotsko se sice stalo historicky první zemí, která v soutěžním zápase obdržela gól proti Gibraltaru, ovšem ostudu si nakonec neutrhlo. Zvláště díky hattricku Stevena Fletchera totiž domácí favorit zvítězil 6:1 a pokračuje v tuhém boji o kvalifikaci na mistrovství Evropy.

Třígólová smršť útočníka Sunderlandu byla vůbec první v skotském národním týmu po dlouhých šestačtyřiceti letech, kdy se podobně proti Kypru prosadil Colin Stein. K Fletcherovi se gólově přidali Shaun Maloney ze dvou pokutových kopů a také Steven Naismith, zatímco za hosty snižovaů Lee Casciaro.

Domácí manažer Gordon Strachan poněkud zaskočil všechny zúčastněné nasazením pouhého jednoho stopera v tříčlenné obraně. Dost možná i proto se Lee Casciaro, povoláním policista, dostal k nečekanému vyrovnání na 1:1 v devatenácté minutě. Vzhledem k tomu, že Gibraltar hned v první půli daroval soupeři dva pokutové kopy, však ani tento historicky první gól neměl na konečný výsledek nijak podstatný význam.

Po nepříliš vydařeném vstupu do utkání se Skotové dočkali jedinečné příležitosti ujmout se vedení v osmnácté minutě, kdy hostující brankář Robba srazil Maloneyho ve vlastním pokutovém území. Sám postižený pak nařízený pokutový kop s přehledem proměnil, jenže hosté dokázali nečekaně zareagovat hned vzápětí. Zmatků v pochybně poskládané skotské obraně totiž využil pravý záložník Casciaro, jenž propálil gólmana Marshalla mezi nohama a užil si ohromnou radost v podobě vyrovnání.

V devětadvacáté minutě se však Skotsko z nečekaného šoku přece jen oklepalo. Steven Fletcher vrátil domácím vedení díky Anyově odvráceném centru dorážkou z několika metrů. Když pak pět minut nato přidal Maloney další proměněnou penaltu za Casciarův faul na Naismithe, uklidnilo se definitivně i publikum v Hampden Parku. Ještě do poločasu navíc Fletcher trefil tyčku a Naismith chvíli nato sám skóroval díky dobré práci Morrisona s Anyou.

Po změně stran se skotská defenziva přece jen dočkala druhého stopera v podobě Gordona Greera, a tak působila o poznání pevněji. Ovšem útok od té doby poněkud strádal, až do závěrečné čtvrthodiny. V té době možná hostům došly síly, možná se Skoti konečně odhodlali i díky čerstvým střídáním více otestovat hostující obranu. Tak jako tak, domácí fanoušci se dočkali hattricku Stevena Fletchera. Ten nejprve skóroval v sedmasedmdesáté minutě po centru střídajícího Rhodese a pak zakončil svůj povedený večer v poslední minutě základní hrací době přízemní ranou zpoza pokutového území.

Autor: Martin Kantor / espnfc.co.uk

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

tip 1...6:0

Reagovat
smazaný uživatel

5:0

Reagovat
smazaný uživatel

10:0

Reagovat
Noustress

4:0

Reagovat
EverlastD

4:0

Reagovat
vanGomm

Podobně jako je tomu v LM,tak i zde by měly týmy jako Gibraltar,San Marino,Andorra atp.hrát předkola.Nevím co se tím sleduje,ale za stávající situace jsou ve skupinách pouze do počtu a vlastně tak max. na překonávání rekordních výsledků.

Reagovat
smazaný uživatel

5:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele