Skotská Premier League souhrn - 6. kolo

20.09.2008, 15:40, aktualizováno 21.09.2008, 18:58
Komentáře a souhrny
Rangers si poradili s Motherwellem, úspěšný byl i Celtic. Hearts potvrdili velmi slušný start do sezóny výhrou nad Inverness. Jen o málo hůř je na tom po úspěchu na hřišti Hamiltonu městský rival Hibernian. St. Mirren remizoval s Falkirkem, Dundee vyhrálo v Aberdeenu.

Aberdeen FC - Dundee United 0:1

20.09.2008 13:30

Góly: 47. Francisco Sandaza (pen.)

Utkání mezi Aberdeenem a Dundee United skončilo překvapivým vítězstvím hostů, kteří z minima šancí dokázali vytěžit rozhodující branku zápasu. Tu zařídil ve 47. minutě z pokutového kopu Francisco Sandaza.

Napůl zaplněný Pittodrie Stadium sledoval utkání s překvapivou porážkou domácího týmu, jenž měl po celý zápas převahu nad Dundee United, jedna z mála šancí hostů byla ale pro svěřence kouče Calderwooda osudnou. V prvním poločase měl Aberdeen velkou převahu a vzhledem k aktivnímu stylu hry bylo na domácích vidět, že nic jiného než výhru neberou. V 6. minutě zahrával Lee Miller volný kop a míč z kopačky McDonalda následně mířil jen nad bránu Dundee.

Ve 23. minutě přihrával Charlie Mulgrawe a Lee Miller svojí hlavičkou jen těsně minul Zaluskovu bránu. Na straně hostí se do velké šance dostal Scott Robinson, nedokázal ale balón usměrnit do brány Aberdeenu. Krátce před poločasem byl Aberdeen velmi blízko prvnímu gólu, McDonaldovu střelu ale zázračně vyrazil Zaluska.

Druhá půle začala pro Dundee nejlépe jak mohla. Sandaza nejprve otestoval gólmana Langfielda, po následném rohovém kopu ale fauloval Wright v pokutovém území Conwaye a rozhodčí ihned nařídil penaltu. K ní se postavil Sandaza a přesnou střelou poslal Dundee do vedení. Wright mohl v 55. minutě napravit svoji chybu, nemířil ale přesně a tým kouče Leveina dál držel vedení na své straně.

Aberdeen měl čím dál méně šancí, naopak Daly ještě vystrašil domácí diváky, míč z jeho kopačky ale letěl těsně vedle branky. Aberdeen nedokázal proměnit své gólové šance a doposud poslednímu Dundee United tak "daroval" tři body.

Více informací k zápasu

Heart of Midlothian - Inverness CT 1:0

20.09.2008 16:00

Góly: 8. Saulius Mikoliūnas

V zápase mezi Hearts a Invernessem sice padl jen jeden gól, utkání ale zajímavé šance nepostrádalo. Hearts si díky brance Mikoliunase zajistili čtvrté vítězství v letošní sezóně.

První šanci měli domácí v sedmé minutě zápasu, po přihrávce Kingstona ale Karipidis mířil hodně mimo bránu. Ovšem ani ne o šedesát sekund později se už domácí radovali z vedoucího gólu. Ksanavicius pronikl do blízkosti Fraserovi brány, poslal míč Mikoliunasovu a litevský reprezentant se nemýlil. V 18. minutě už Hearts málem vedli o dvě branky, Stewart střílel z pravé strany hřiště, Fraser byl ale připraven a míč chytil. V bráně domácích nastoupil exvítkovický gólman Marián Kello a u fandů Hearts je po dnešním zápase jedním z nejoblíbenějších hráčů. Imrie se dostal do gólové příležitosti, slovenský brankář ale skvěle zakročil a gólu zabránil. Menší šance měli ještě Tokely a McGuire, branka už ale v první půli nepadla.

Do druhé části zápasu lépe vstoupili hosté, ale prostřelit výtečného Kella byl nadlidský úkol. Do příležitosti se dostával Rooney, Zaliukas ale letící míč zblokoval. Šanci měl i McBain, Kello ale svůj tým držel. Zápas se postupně blížil ke konci a Inverness tak musel ještě více otevřít hru. Imrie, Cowie, ani nikdo jiný ovšem vyrovnání nezařídil. Hearts hlavně díky propracované defenzivě a gólmanu Kellovi získali tři body.

Více informací k zápasu

Hamilton Academical - Hibernian FC 0:1

20.09.2008 16:00

Góly: 39. Derek Riordan

Hibernian vyhrál podruhé v řadě, když v New Douglas Parku porazil Hamilton 1:0. O jediný gól se postaral Derek Riordan, jenž v průběhu první půle nahradil na hřišti Stevena Fletchera.

V první půli měl mírnou převahu domácí Hibernian, do první šance se ale dostalo domácí mužstvo. Simon Mensing zkusil střelu proti brankáři Hibs Yvesu Ma-Kalambaymu, míč ale skončil vedle. Poté se hosté pokoušeli odpovědět na úvodní šanci Accies, centr Davida Van Zantena se dostal až k Johnu Rankinovi severoirský záložník však mířil z hranice pokutového území nad bránu.

Domácí byli velmi blízko gólu když na bránu vypálil Brian Easton, jeho střela ale trefila spoluhráče Sebastiana Sorsu a nakonec skončila vedle. Na druhé straně hřiště potom neuspěl po rohovém kopu Colin Nish.

Ve 38. minutě přišla pro tým z hlavního skotského města velká rána, když se zranila největší hvězda Hibs Steven Fletcher. Na hrací ploše ho nahradil Derek Riordan, jenž se ani nestihl pořádně rozkoukat a po čtyřiceti vteřinách pobytu na hřišti skóroval, když z osmnácti metrů trefil krásnou střelou horní roh Černého svatyně.

V druhém dějství převzal větší iniciativu na hřišti Hamilton. Velký talent domácích James McCarthy střílel z voleje mimo. Pak se zaskvěl brankář Ma-Kalambay, když zlikvidoval hlavičku bývalého hráče Hibernianu Martina Canninga. Belgický gólman poté lapil i pokusy Joela Thomasa a James McArthur. Tečku za zápasem udělal střelec jediného gólu Riordan, jeho ránu ale Tomáš Černý chytl.

Díky dnešnímu vítězství se Hibernian dostal v tabulce na páté místo právě před Hamilton, před kterým má jednobodový náskok.

Více informací k zápasu

St. Mirren FC - Falkirk FC 1:1

20.09.2008 16:00

Góly: 50. Billy Mehmet (pen.) - 47. Graham Barrett

Remízou 1:1 skončilo utkání mezi St. Mirrenem a Falkirkem. Skóre otevřel na začátku druhé půle hostující Graham Barrett, hned za tři minuty vyrovnal z pokutového kopu Billy Mehmet.

V prvních pěti minutách měl míč na svých kopačkách hlavně Falkirk, bránu soupeře ale jako první ohrozil domácí tým. Po přihrávce Mehmeta střílel těsně vedle Jim Hamilton, který poté namířil hlavičkou míč po přímém kopu Franca Mirandy do brankáře Falkirku Roberta Olejníka.

První příležitost hostů přišla v devatenácté minutě, když si Scott Arfield naběhl na centr Thomase Scobieho a hlavičkoval nad bránu. Velkou možnost vstřelil gól měl Falkirk pět minu před přestávkou, Mark Howard však předvedl proti střele Michael Higdona vynikající zákrok.

Nejdůležitější částí zápasů byla úvodní pětiminutovka druhé půle. Ve čtyřicáté sedmé minutě nacentroval McCann míč před bránu St. Mirrenu a Graham Barrett ho dopravil do brány, otevřel tak skóre utkání. O tři minuty později už však bylo vyrovnáno. Kevin McBride zahrál v pokutovém území rukou a rozhodčí nařídil penaltu, ke které se postavil nejlepší střelec St. Mirrenu z loňské sezony Billy Mehmet a nezaváhal.

Oba týmy poté předváděly daleko ofenzivnější fotbal než doposud. Burton O'Brien mířil nad horní konstrukci brány, po centru Scobbieho neuspěl ani Higdon. Brankář hostí Olejník pak téměř zařídil další gól, když vyhodil míč přímo na kopačky domácího Andyho Dormana, ten ale Falkirk znovu do vedení neposlal.

Falkirk pak zachránil Lee Bullen, když zablokoval ránu Hamiltona, jenž zakončoval po centru Arfielda. Navzdory velkému úsilí obou týmů vstřelit gól, už žádná branka nepadla a kluby se tak rozešly smírně.

Falkirk je stále přišpendlen na posledním místě skotské ligy, St. Mirren si po šestém kole udržel devátou příčku.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Motherwell FC 2:1

21.09.2008 16:00

Góly: 57. Steven Davis, 76. Nacho Novo - 87. David Clarkson

Rangers jsou i po šestém ligovém kole na čele tabulky nejvyšší skotské soutěže. Rozhodlo o tom vítězství 2:1 nad Motherwellem. Všechny tři góly padly až v druhé půli utkání, za Rangers se trefili Davis a Novo, za hosty poté už jen snižoval Clarkson.

Po dnešním zápase drží Rangers sérii 21 domácích utkání bez prohry. Motherwell je velkým zklamáním letošní sezóny, dlouho ale proti vedoucímu týmu tabulky držel bezbrankový stav. V sestavě Rangers nemohl kvůli kartám nastoupit Saša Papac a na postu levého obránce proto do zápasu vyběhl Kirk Broadfoot. Už na začátku zápasu měli domácí velkou šanci, Millerovu střelu ale gólman Smith vyrazil.

O několik minut později měl Miller další příležitost, znovu ale Smithe neprostřelil. Po chytré přihrávce Boyda měl tentýž hráč další šanci ohrozit bránu Motherwellu, Smith ovšem vyběhl, zmenšil Millerovi prostor ke střele a útočník Rangers mířil vedle. I když Motherwell vsadil na ofenzivní rozestavení, na hře to nebylo poznat a tým kouče McGheeho převážně jen bránil.

I ve druhé půli se Motherwell snažil udržet bezbrankový stav, což se mu podařilo jen do 57. minuty. Kris Boyd našel volného Millera, který připravil svojí přihrávkou gólovou šanci pro Davise, jenž si s ní poradil, 1:0. V 69. minutě měl Motherwell největší šanci na vyrovnání stavu, Clarksonovu střelu ale zázračně vytěsnil mimo bránu gólman Neil Alexander.

Ovšem v 76. minutě vedli domácí již o dvě branky, po přesné přihrávce Millera zakončoval Novo. Motherwell stihl snížit vedení Rangers v 87. minutě, kdy přesně střílel Clarkson, na tom, že si Motherwell odveze z Ibrox Parku prohru, to ale nic nezměnilo.

Více informací k zápasu

Kilmarnock FC - Celtic FC 1:3

21.09.2008 17:00

Góly: 89. Mehdi Taouil (pen.) - 26. Shaun Maloney, 56. Georgios Samaras, 82. Georgios Samaras (pen.)

Řecký brankostroj jménem Georgios Samaras opět pálil ostrými a dvěma góly zařídil Celticu výhru nad Kilmarnockem 3:1. Třetí branku zelenobílých vsítil Shaun Maloney.

Manažer Gordon Strachan opět nechal irskou hvězdičku Aidena McGeadyho od úvodních minut pouze na lavičce náhradníků, do hry se dostal až půl hodiny před koncem zápasu. Na zelený trávník vůbec nevyběhl Scott McDonald.

První vážnější šanci si vypracoval domácí Kilmarnock, když letní posila Manuel Pascali hlavičkoval vedle. První půle nebyla pro oko diváka příliš záživná, střed hřiště byl velmi zaplněný, a tak létaly přes záložní řady obou týmů samé dlouhé míče a gólmani si mohli stěžovat na nedostatek práce. Nicméně v devatenácté minutě domácí Garry Hay stáhl k zemi ve velkém vápně Shauna Maloneyho a rozhodčí McCurry ukázal na značku pokutového kopu, ke kterému se postavil sám postižený, ale skóre utkání neotevřel, Alan Combe Maloneyho pokus zneškodnil.

O sedm minut později však bývalý hráč Aston Villy své penaltové zaváhání napravil. Jan Venegoor of Hesselink si na hranici velkého vápna poradil s domácími obránci a vyslal do zakončení Shauna Maloneyho, ten pohotovou střelou trefil horní růžek Combeho branky. Celtic měl až do konce první půle na hřišti jasnou převahu, ve které pokračoval i v druhém dějství.

V 50. minutě musel Combe skvělým zákrokem likvidovat po centru Maloneyho hlavičku Venegoora of Hesselinka. Chvíli po této akci však Strachanovi chlapci zdvojnásobili své vedení, když Georgios Samaras převzal centr od Marca Crosase a propálil domácího brankáře.

Po hodině hry se na hřišti objevil Aiden McGeady, kterého nechal Strachan opět sledovat zápas pouze z lavičky náhradníků, a hned poslal do šance Samarase, jeho střela ale tentokrát gólem neskončila. Jiné už to bylo 82. minutě, Craig Bryson fauloval v pokutovém území Nakamuru a k následné penaltě se tentokrát místo Maloneyho postavil právě bývalý hráč Manchesteru City a bez problému proměnil.

Když už se zdálo, že vše v poklidu směřuje ke konečnému hvizdu, zahrál obránce Celticu Garry Cadlwell ve velkém vápně rukou a poté, co mu rozhodčí ukázal červenou kartu, musel předčasně do sprch. K penaltě se postavil Maročan Taouil a zpečetil skóre utkání na konečných 3:1 pro hosty z Glasgowa.

Celtic si udržel druhé místo za vedoucími Rangers, Kilmarnock se propadl na páté místo, za čtvrtým Hibernianem je však pouze o skóre.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC651012:516
2.Celtic FC641114:813
3.Heart of Midlothian64029:812
4.Hibernian FC63127:610
5.Kilmarnock FC63126:510
6.Hamilton Academical63037:69
7.Inverness Caledonian62136:67
8.Aberdeen FC62134:67
9.St. Mirren FC61234:65
10.Dundee United61235:95
11.Motherwell FC61147:114
12.Falkirk FC61146:114

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (24)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Hamilton go go

Reagovat
smazaný uživatel

Hamilton pojede příští týden v Singapuru.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ten byl dobrej.

Reagovat
smazaný uživatel

Mikoliunas je odkedy obranca? Nehraje cirou nahodou kridlo?

Reagovat
smazaný uživatel

Křídlo nebo útočník.

Reagovat
smazaný uživatel

Ved viem..Narazam tym na chybu v clanku "Hearts si díky brance Mikoliunase zajistili čtvrté vítězství v letošní sezóně. "

Reagovat
smazaný uživatel

(¯`'•.¸(¯`'•.¸*♫♪♫♪*¸.•'´¯)¸.• '´¯)

♫(¯`'•.¸(¯`'•.¸*♫♪*¸.•'´¯)¸.•' ´¯)♫

♫♪(¯`'•.¸(¯`'•.¸**¸.•'´¯)¸.•'´ ¯)♫♪

--==-----Celtic-rocks!-------==--

(_¸.•'´(_¸.•'´*♫♪♫♪*`'•.¸_)`'• .¸_)

♫(_¸.•'´(_¸.•'´*♫♪*`'•.¸_)`'•. ¸_)♫

♫♪(_¸.•'´(_¸.•'´**`'•.¸_)`'•.¸ _)♫

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Nice.

Reagovat
Radin

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrý

Reagovat
smazaný uživatel

Ježiši, ten Samarasák se nějak rozstřílel. Jsem tak pevně doufal, že se neprosadí a vykluše zpátky do Řecka...

Reagovat
smazaný uživatel

Zatím posledních 5 zápasů nějak 8 fíků,ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, tak nějak. buď je to náhoda nebo zázrak. Kvalitou to určitě není :)

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Vem si Jendu,to také nebyl žádný technický zázrak,na Spartě mu nadávali do kopyt a jak to tam sypal.

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže Jenda je aspoň sympaťák a nesimuluje :)..No, i když jednou v Německu předvedl pěkné letecké představení :)

Reagovat
smazaný uživatel

No tak, přesněji je to 6 zápasů a 7 golů. On ale hraje to, co se po něm chce. Stačí se podívat na jeho letošní goly, Samaras tam vždycky ten míč nějak dokope. Někdy dokonce založí pěkné akce a je užitečný při standartkách, momentálně lepší volba než Vennegoor of Hesselink.

Ale jinak příjemně překvapil po té blamáži u citizens.

Reagovat
smazaný uživatel

Já počítal i LM a hlavně jsem počítal góly v řadě,ne ty první 2 zápasy,kdy hrál asi 30 minut celkem.

Reagovat
smazaný uživatel

Teď jsem si vzpomněl,že Celtic hrál s Aalborgem 0:0. Nevím,kde jsem si zafixoval,že zde dal Samaras góla.

Reagovat
smazaný uživatel

OT:

Barošovy goly:

http://www.youtube.com/watch?v=zQXRK4yKVu4

a

http://www.youtube.com/watch?v=KzNC32SS6CQ

A ten Marián Kello dnes chytal opravdu výborně, škoda, že je ve skotské lize v tak nesympatickém mužstvu.

Reagovat
fantomas

Zajímavý koment pod prvním gólem. Co by na to asi řekl michalfcb?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele