Skotská Premier League preview - 6. kolo

20.09.2008, 09:00, aktualizováno 21.09.2008, 08:13
Previews
Neděle patří ve Skotsku glasgowským klubům. Lépe začali novou sezónu Rangers, kteří hostí Motherwell. Konkurenční Celtic zajíždí na půdu Kilmarnocku.
Aberdeen FC - Dundee United  (sobota 13:30)
Aberdeen se na svém stadiónu pokusí napravit zaváhání z minulého kola, proti ale nyní stojí Dundee United, od kterého se čekají mnohem lepší výsledky, než tým doposud předvedl.

Manažer Jimmy Calderwood udělá podle všeho v sestavě několik změn, kvůli slabému výkonu v prohraném zápase s nováčkem z Hamiltonu. Zander Diamond by se mohl v sobotu ukázat na hřišti, Jamie Smith ale stále není uzdraven. Calderwood byl po zápase s Hamiltonem zklamán, ale pochybuje, že by se prohra opakovala.

"Udělal jsem průzkum a na vlastním stadionu jsme prohráli jen čtyři zápasy z dvaceti sedmi, mezi nimiž jsou i ty proti Bayernu Mnichov, Dněpru a Lokomotivu Moskva. Myslím, že je trochu nespravedlivé kritizovat hráče, když prohrají jen čtyři zápasy z 27, měl bych být velmi šťastný manažer," prohlásil Calderwood.

Dundee United je bezpochyby největším zklamáním nového ligového ročníku, tři prohry, dvě remízy a žádné vítězství hovoří za vše. Fanoušky Dundee určitě nepotěšil ani zápas v Hibernianu, ze kterého si jejich hráči přivezli prohru 1:2. Navíc chybět budou v sobotním zápase Warren Feeney kvůli kotníku a Ray O'Donovan kvůli kolenu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.25 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Heart of Midlothian - Inverness Caledonian  (sobota 16:00)
Souboj Hearts a Invernessu, dvou sousedů ze středu tabulky, by měl být jedním z nejzajímavějších zápasů šestého ligového kola. Hearts i Inverness minulé zápasy prohrály, jinak ale start sezóny zvládly dobře.

Hearts jsou o dva body lepší než soupeř z Invernessu a momentálně obydlují pátou příčku tabulky. Na minulý zápas se ale svěřenci kouče Csaby Laszla snaží zapomenout. Utkání ve Falkirku Hearts nevyšlo a po prohře 1:2 se nyní očekává výhra nad Invernessem. Hearts mají oproti soupeři mnoho zdravotních problémů. Křídlo Andy Driver se sice stačil zotavit ze zranění kotníku, ale David Obua, Deividas Cesnauskis, Robbie Neilson, Mirsad Beslija ani Bruno Aguiar do zápasu nezasáhnou.

Inverness ale nebude rozhodně lehkým soupeřem, trenér Craig Brewster si se svým týmem užívá dobrý začátek sezóny a náladu mu příliš nezkazila ani prohra se St. Mirrenem. Zajímavostí je, že Invernessu se v nové sezóně daří hlavně ve venkovních utkáních a Brewster doufá, že tým napodobí výhry z Aberdeenu a Falkirku. "Je těžké určit, proč se tahle věc děje, ale myslím, že může být snadnější vyhrát venku. Domácí tým je vždy pod tlakem od fanoušků. Někdy je snadnější jen nečině přihlížet a náhle udeřit z protiútoku," prohlásil Brewster.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.40 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hamilton Academical - Hibernian FC  (sobota 16:00)
Další zajímavý zápas přinese skotská Premier League v šestém kole, kde na sebe v New Douglas Parku narazí domácí Hamilton a hosté z Hibernianu.

Hamilton Academical se i po pěti odehraných utkáních drží v horní polovině tabulky a stále má zatím na svém kontě více výher než porážek, a to určitě těší jak samotné hráče a manažera Billyho Reida, tak i všechny příznivce klubu. V minulém kole se Accies vrátili na vítěznou vlnu, když na Pittodrie Stadium překvapivě zvítězili nad Aberdeenem 2:1. Reid nemá hlášena žádná nová zranění, dlouhodobě je mimo hru Mark McLaughlin.

Hibernian se v tabulce nachází o tři místa za svým soupeřem, kdyby Hamilton dokázal porazil, v tabulce by se dostal o bod před něj. Tým Mixu Paatelainena před týdnem zaznamenal druhé vítězství v letošní sezoně, když zvítězil nad Dundee United 2:1, v tomto utkání konečně procitl skotský kanonýr Steven Fletcher, jenž vstřelil obě branky. Mixu Paatelainen ví, že ho nyní čeká velmi těžký boj a své svěřence upozorňuje, že Hamilton bude chtít zvítězit. "Bude to hodně náročný zápas, Hamilton poslední dobou hraje ve fantastické formě. Soupiska Accies se prakticky od loňské sezony nezměnila a po vítězství v druhé lize se cítí skvěle. Jestli chcete vyhrát druhou ligu, musíte předvádět dobrý fotbal, což Hamilton dokázal. Billy Reid je dobrý manažer a se svým týmem pracuje skvěle. Nebude to tedy lehké. Abychom vyhráli, musíme ze sebe vydat to nejlepší," zdůraznil Paatelainen, který bude v utkání postrádat čtveřici Filipe Morais, Alan O'Brien a Kevin McCann jsou zraněni a Sol Bamba si odpykává karetní trest. Po problémech s třísly by se měla v základní sestavě objevit posila ze Celticu Derek Riordan.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.25 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
St. Mirren FC - Falkirk FC  (sobota 16:00)
Souboj dvou mužstev ze spodní části tabulky uvidí diváci na St. Mirren Parku, kde se utkají domácí Saints s předposledním týmem skotské ligy Falkirkem.

St. Mirren zatím dle očekávání okupuje spodní polovinu tabulky. S jedním vítězstvím, jednou remízou a třemi porážkami se nachází na deváté příčce. Svěřenci Gusa MacPhersona si v posledním ligovém kole poradili na Caledonian Stadium s Invernessem 2:1, nyní je však čeká asi o něco těžší utkání, protože Falkirk zatím neplní cíl, který si před sezonou vytyčil a teď si bude chtít bezpodmínečně odvézt všechny body. Kvůli zranění chodidla se na hřišti neobjeví Antonio Tonet, mimo hru je i David Barron, toho trápí problémy s kolenem. Statistika vzájemných zápasů slibuje velmi vyrovnaný duel, v minulé sezoně každý zvítězil dvakrát.

Manažer Falkirku John Hughes je velice nespokojený s postavením svého týmu v tabulce, zatím to vůbec nevypadá, že by měli Bairns alespoň zopakovat sedmou pozici z loňské sezony. V minulém kole ale naštěstí letos poprvé okusili radost z vítězství, když přehráli Hearts of Midlothian v poměru 2:1. Předtím nestačili na Celtic, Rangers, Hibernian ani Inverness. Hughes ví, že každý zápas ve skotské lize je nesmírně těžký, nyní však musí jeho tým podat maximální výkon a naplno bodovat. "Vítězství ve skotské Premier League nepřijdou samy, my však musíme udělat vše pro to, abychom zvítězili. Prohry se Celticem a Rangers nejsou žádná ostuda, s těmito kluby prohraje ve Skotsku téměř každý," bránil svůj tým Hughes, jenž má stále na listině zraněných Carla Finnigana, Arnau Rieru, Deana Holdena a Briana Allisona. Veterán Russell Latapy je fit a s týmem na St. Mirren Park vyrazí.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.25 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Rangers FC - Motherwell FC  (neděle 16:00)
Rangers vkročili do nové sezóny famózně, z pěti zápasů totiž dokázali vytěžit čtyři výhry a jednu remízu. Motherwell je pravým opakem, po skvělé minulé sezóně se v té letošní pohybuje na spodku tabulky.

Kris Boyd sice zařídil dvěma góly vítězství v minulém kole nad Kilmarnockem, zda nastoupí proti Motherwellu ale kouč Walter Smith neprozradil. "V minulé sezóně hrál hodně zápasů a i v této jich nebude méně," prohlásil Smith. Rangers vstoupili do sezóny 2008/2009 nejlépe jak mohli a po pěti prvních kolech vévodí ligové tabulce. Rangers mají stále několik zraněných hráčů, na výsledcích to ale v poslední době není poznat. Saša Papac je suspendován a Steven Whittaker se Stevem Burkem nenastoupí kvůli zraněním. U Kevina Thomsona a Kylea Laffertyho se rozhodne až bezprostředně před utkáním.

Motherwell si v minulé sezóně zajistil skvělými výkony místo v Poháru UEFA, první zápas v evropských pohárech po 13 letech mu ale nevyšel. V Nancy skotský tým prohrál 0:1 a porážku si připsal i před týdnem v domácí lize proti Celtiku. "První dva opravdu důležité zápasy jsme pokazili a byli jsme za to potrestáni. Hrajeme proti technicky zdatným soupeřům a v neděli tomu nebude jinak. Posledních 135 minut ale špatných nebylo, blížili jsme se k našim standardním výkonům," prohlásil obránce Motherwellu, Paul Quinn. Zápas proti Rangers by měl stihnout Stephen Hughes, jenž se proti Nancy zranil, Brian McLean a Maroš Klimpl jsou ovšem stále mimo hru.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.22 - 5.50 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Kilmarnock FC - Celtic FC  (neděle 17:00)
Čtvrtý tým skotské Premier League, Kilmarnock, dnes přivítá na Rugby Parku obhájce titulu Celtic, který se nachází na třetí příčce za Hearts, ti však už mají zápas šestého kola za sebou.

Manažer Celticu Gordon Stratchan minulý víkend překvapil všechny fanoušky zelenobílých, když v zápase s Motherwellem, který Celtic vyhrál 4:2, nepostavil do základní sestavy Shunsuke Nakamuru ani Aidena McGeadyho, místo toho hrál od první minuty Španěl Marc Crosas. Ve středu Celtic zahájil Ligu mistrů soubojem s dánským Aalborgem, se kterým uhrál bezbrankovou remízu.

Stratchan, jenž popřel zprávy o tom, že se nepohodl s McGeadym, je připraven na další utkání. "Plnění reprezentačních povinností bylo pro hodně hráčů vysilující, tak jsem proti Aalborgu trochu pozměnil sestavu. Musíme vyhrát každý zápas a proti Motherwellu jsme ukázali, že můžeme vyhrát i v jiné sestavě. Nesmíte z hráčů na tréninku sedřít kůži, oni potřebují i odpočinek," prohlásil manažer Hoops, jenž má k dispozici kompletní kádr.

Kilmarnock v posledním ligovém kole poprvé letos prohrál, když nestačil na Ibrox Parku na Rangers. Dnes se tým Jima Jefferiese postaví proti druhému glasgowskému klubu a když nahlédneme na vzájemná utkání, zjistíme, že Killie v minulé sezoně dokázali že čtyř zápasů se Celticem vydolovat pouze jediný bod. V Kilmarnocku nejsou žádná nová zranění, dlouhodobě mimo hru jsou pouze Allan Russell a Ryan O'Leary.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.80 - 3.60 - 1.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC541010:413
2.Celtic FC531111:710
3.Kilmarnock FC53115:210
4.Hamilton Academical53027:59
5.Heart of Midlothian53028:89
6.Inverness Caledonian52126:57
7.Hibernian FC52126:67
8.Aberdeen FC52124:57
9.St. Mirren FC51133:54
10.Motherwell FC51136:94
11.Falkirk FC51045:103
12.Dundee United50234:92

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Rangers 4 Motherwell 0 (Boyd 3, Pedro Mendes)

Killie 1 C....c 0 (Invincibile)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele