Skotská Premier League souhrn - 35. kolo

26.04.2008, 15:32, aktualizováno 27.04.2008, 15:29
Komentáře a souhrny
Celtic porazil Rangers a zdramatizoval boj o titul. Utkání Motherwellu s Dundee United boj o třetí místo nevyřešilo. Aberdeen porazil Hibernian a dotírá na páté místo. Gretna odváží bod Kilmarnocku, ostatní domácí týmy, Hearts a St. Mirren, braly po třech bodech.
O titul

Motherwell FC - Dundee United 2:2

26.04.2008 13:30

Góly: 17. Chris Porter, 50. Chris Porter - 45. Stephen Craigan (vl.), 86. Lee Wilkie

Velmi vyrovnaný byl souboj mezi Motherwellem a Dundee United a po právu si oba kluby připisují na své konto bod za remízu 2:2. Do vedení šli už v 17. minutě domácí, gólem Portera, těsně před koncem poločasu ale bylo vyrovnáno, když si vlastní gól vstřelil Craigan. V 50. minutě znovu vedl Motherwell, podruhé se trefil Porter a až 86. minuta znamenala vyrovnání z kopačky Wilkieho.

Hráči Dundee vlétli do zápasu a Smith měl co dělat, aby všechny střely lapil. Už v prvních minutách se do dvou šancí dostal Willo Flood, poprvé Smith krásně zasáhl a míč chytil, druhá střela letěla mimo bránu. Flood se do šancí dostával přes chybující obranu, kde si Hammell a Quinn nedokázali s protihráčem poradit. V 17. minutě ale udeřili domácí. Stephen Hughes zleva centroval a Chris Porter dopravil hlavou míč do sítě, 1:0. O pár minut později se znovu ukázal Porter, jehož střelu nadzvedl vítr a Zaluska musel předvést dobrý zákrok, aby míč nepustil.

Po půlhodině zahrával volný kop Bob Malcolm a jeho nebezpečná střela málem zamířila do brány. O pár minut později se do šance dostal Lee Wilkie, naštěstí pro domácí ale zaváhal a střelu v gól neproměnil. Až v poslední minutě první půle padl vyrovnávací gól. Grainger centroval, Hunt posunul míč a nešťastně si hlavou do vlastní brány vstřelil balón Craigan.

Ve druhé půli domácí diváci už po pěti minutách slavili branku. McCormack přihrál a kanonýr Porter dostal Motherwell znovu do vedení. United se tlačili dopředu a blízko vyrovnání byl Flood, jehož volný kop zastavila až tyč. Na gól se čekalo do 86. minuty, kdy si hosté zajistili remízu. Dods našel volného Wilkieho, jenž se hlavou nemýlil. Zápas skončil spravedlivě 2:2.

Více informací k zápasu

Aberdeen FC - Hibernian FC 2:1

26.04.2008 16:00

Góly: 63. Darren Mackie, 70. Lee Miller (pen.) - 54. Dean Shiels

Ve vyrovnaném souboji na Pittodrie Stadium, ve kterém byly k vidění i dvě červené karty, zvítězil Aberdeen nad Hibernianem 2:1. Do vedení šel nejdříve zásluhou Deana Shielse hostující tým, Aberdeen potom ale díky brankám Darrena Mackieho a Lee Millera utkání otočil a připsal si do tabulky tři body.

V první velké příležitosti se ocitl ve čtvrté minutě domácí Chris Maguire, jenž po přihrávce Miller netrefil ze šesti metrů odkrytou branku. O tři minuty později se na druhé straně hřiště do koncovky dostal Abdessalam Benjelloun. Jeho střelu z ostrého úhlu ale brankář Dons Jamie Langfield lapil. Poté se Aberdeen doslat do velkého tlaku, z čehož rezultovala šance Lee Millera, který po parádním centru Alana Mayburyho hlavičkou do připraveného Andyho McNeila.

Hned v úvodu druhého dějství musel proti tvrdé střele hostujícího útočníka Benjellouna předvést skvělý zákrok Jamie Langfield. V druhé pětačtyřicetiminutovce se hrál mnohem lepší fotbal než v první půli a v 54. minutě se mohli hostující fanoušci radovat z vedoucího gólu, když Dean Shiels napálil míč, který letěl z dvanácti metrů kolem obránce Zandera Diamonda a nakonec skončil za zády Jamieho Langfielda.

Aberdeen se ale nevzdával a hned za devět minut se mu podařilo vyrovnat. Střídající Darren Mackie prokázal skvělou rychlost, když se odpoutal od svých strážců a prostřelil hostujícího gólmana. To však ze strany červených nebylo vše. V sedmdesáté minutě Gathuessi stáhl k zemi v pokutovém území domácího útočníka Lee Millera a rozhodčí Stuart Dougal bez váhání nařídil penaltu. Té se chopil sám postižený a poslal domácí tým do vedení.

Hibernian konec utkání nezvládl hlavně po psychické stránce, jelikož rozhodčí musel poslat předčasně do kabin Thierryho Gathuessiho a Colina Nishe. Hosté tak zápas dohrávali v devíti a na výsledku 2:1 pro Aberdeen už nic změnit nedokázali.

Po dnešním vítězství to s Aberdeenem, co se týče evropských pohárů, vypadá o trochu lépe, na třetí Motherwell ztrácí šest bodů.

Více informací k zápasu

Celtic FC - Rangers FC 3:2

27.04.2008 13:30

Góly: 4. Scott McDonald, 43. Scott McDonald, 70. Barry Robson (pen.) - 17. David Weir, 29. Daniel Cousin

Nádherné fotbalové představení viděli diváci v Celtic Parku, kde domácí Celtic bojoval proti městským soupeřům Rangers. Po velmi napínavém zápase si nakonec zajistili tři body domácí za výhru 3:2.

Nad Celtic Parkem svítilo slunce a diváci i hráči byli s počasím velmi spokojeni. Rangers začali aktivně, do první šance se ale dostali domácí. Vennegoor of Hesselink našel McDonalda, jenž dostal Celtic přesnou trefou do rychlého vedení. Hosté žádali odpískání ofsajdu, prosby ale nepomohly a gól byl uznán. Rangers se snažili o rychlé vyrovnání. Saša Papac zahrával volný kop, našel hlavu Daillyho, který si ovšem se zakončením neporadil. Sedmnáctá minuta znamenala vyrovnání. Steven Davis dostal šanci zahrávat rohový kop, přesným centrem našel stopera Weira, který se nemýlil a vyrovnal na 1:1.

Rangers se dál tlačili dopředu. Whittaker posouval míč Cousinovi, Caldwell naštěstí pro domácí stačil odkopnout na roh. Rohový kop zahrával znovu Davis a i tentokrát našel hlavu spoluhráče, Cousin si naskočil a dostal míč za záda gólmana Boruce, 1:2. Cousin hrál povedené utkání a jeho fyzický styl hry byl pro tým kouče Smithe přínosem. Parkhead ztichl, přesto domácí hráči stále bojovali a chvíli před koncem první půle bylo srovnáno. Po spolupráci mezi Robsonem a McGeadym dostal míč McDonald, udělal otočku a krásnou střelou překonal Alexandera.

Druhá půle už tak pohledná nebyla, hru kouskovala zranění. Nejprve odešel zraněný Weir, jenž byl vystřídán Fayem. Na druhé straně odešel ze hřiště McManus, místo kterého vyběhl na trávník O'Dea. Nebezpečnou střelu vyslal Novo, ovšem míč do brány nezapadl. Rozhodující gól zápasu se urodil v 70. minutě. McDonald se dostal do pokutového území a byl faulován Broadfootem. Rozhodčí ukázal na pokutový kop, jenž zahrával Robson a s přehledem ho proměnil, 3:2. Rangers najednou došly síly a Celtic si vedení držel. Rangers tak podlehli Celticu 2:3 a k tomu si ještě přivodili několik zranění. Konec sezóny bude ještě velmi zajímavý.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC35255579:2580
2.Rangers FC32243576:2975
3.Motherwell FC331651244:4153
4.Dundee United3514101151:4152
5.Hibernian FC351491249:4151
6.Aberdeen FC351381445:5547
O udržení

Heart of Midlothian - Inverness CT 1:0

26.04.2008 16:00

Góly: 80. Gary Glen

V utkání mezi Hearts a Invernessem přišel rozhodující moment až v 80. minutě. Teprve osmnáctiletý útočník Gary Glen se trefil už ve druhém zápase po sobě a rozhodl o výhře Hearts 1:0.

Mladík Gary Glen tak brankou oslavil podepsání nové, čtyřleté smlouvy v klubu. Po čtyřech minutách hry už domácí ohrožovali soupeřovu bránu. Goncalves zahrál dlouhý aut přesně k Elliotovi, jehož hlavičku stačili obránci hostí vyčistit. Na druhé straně pálil Barry Wilson, ovšem těsně vedle. Nejblíže gólu byli hráči Hearts ve 20. minutě. Palazuelos zahrával rohový kop, našel před bránou Karipidise, jehož hlavička skončila na břevnu. V další šanci byl Glen, střela se mu ale nepovedla a mířil mimo bránu. Velmi nebezpečnou střelu měl ve 34. minutě Don Cowie, Steve Banks musel vytáhnout parádní zákrok. V další šanci se ocitl Wyness a Banks se znovu ukázal, míč vyrazil mimo.

Začátek druhé půle byl nudnější, v 53. minutě proběhlo střídání na straně domácích, kdy odešel Cesnauskis a nahradil ho Wallace. A právě Wallace měl na noze gól, Fraser ale fantasticky míč vyrazil. Dalekonosnou střelou zkusil Frasera vystrašit Palazuelos, gólman Invernessu byl znovu připraven. Až 80. minuta přinesla rozhodující gól zápasu. Palazuelos uviděl v pokutovém území osamoceného Glena a ten už neměl s proměněním šance v gól problémy. Invernessu se podcenění mladého hráče nevydařilo a stálo ho to body. V nastaveném čase Glen za skvělých ovací odešel ze hřiště a nahradil ho další mladý hráč, nejmladší fotbalista historie Hearts, který kdy nastoupil do ligového utkání, šestnáctiletý Scott Robinson. Hearts dotáhli zápas do vítězného konce a připsali si všechny body.

Více informací k zápasu

Kilmarnock FC - Gretna FC 1:1

26.04.2008 16:00

Góly: 57. David Fernández - 74. Craig Barr

Gretna i ve třetím zápase po sobě dokázala bodovat, tentokrát remízovala na Rugby Parku s tamním Kilmarnockem 1:1. Domácí poslal do vedení David Fernandez, za hosty vyrovnal Craig Barr.

V prvním poločase se nehrál příliš záživný fotbal. Největší šance přišla z kopaček domácího Kilmarnocku, když Iain Flannigan vybídl k zakončení Garryho Haye, mladík však ztratil klid v koncovce a hostující brankář Artur Krysiak měl jednoduchou práci. Před přestávkou mohl domácí dostat do vedení David Lilley, Krysiak ale jeho hlavičku zlikvidoval.

Vedení se Kilmarnock dočkal až v 57. minutě. Po přihrávce Dannyho Invincibila pálil Flannigan, Krysiak jeho střelu vyrazil přímo před nohy Davida Fernandeze, pro kterého už nebyl problém poslat míč do sítě.

Gretna však bojovala dál a za své úsilí byla čtvrthodiny před koncem odměněna vyrovnávacím gólem. Na rohový kop Gavina Skeltona si naskočil Craig Barr a nadvakrát překonal domácí defenzívu.

Kilmarnock ještě v poslední minutě sahal po vítězství, ale proti ráně Invincibila se zaskvěl hostující gólman Krysiak.

Kilmarnock se po této porážce propadl na předposlední místo skotské ligy. Gretna opět ukázala, že chce letošní ročník dohrát se ctí.

Více informací k zápasu

St. Mirren FC - Falkirk FC 1:0

26.04.2008 16:00

Góly: 82. Andy Dorman

Ze střetnutí na St. Mirren Parku vyšel vítězně domácí tým, který porazil Falkirk 1:0. Hrdinou zápasu se stal Andy Dorman, jenž vsítil branku v poslední desetiminutovce.

Hned od začátku utkání dominovali na hřišti hosté z Falkirku, do první příležitosti se dostal Michael Higdon, ale brankář St. Mirrenu Mark Howard byl pozorný a jeho střelu chytl. Pak zkoušeli štěstí domácí hráči, když se do míče z dalekonosných pokusů opřeli postupně Ryan McCay a Billy Mehmet, ani jedna rána však gólem neskončila. Při další akci ukázal hostující Scott Arfield, proč byl nominován na cenu Mladý hráč roku, když svůj čtyřiceti metrový běh zakončil střelou těsně nad břevno. Bezprostředně před přestávkou se Jim Hamilton ocitl v největší šanci domácího mužstva. Jeho rána však jen lízla horní část břevna.

V druhé půli se dostali do šance hráči Falkirku Finnigan a Riera, ani jeden z nich však nedokázal hosty poslat do vedení. Tak, jak v průběhu celého zápasu Falkirk svého soupeře výrazně přehrával, mu v poslední čtvrthodině hry došly síly. Nejdříve byl v 75. minutě po faulu na Andyho Dormana vyločen Arnau Riera a osm minut před koncem hosté dokonce inkasovali. Na domácí bránu vyslal nechytatelnou střelu z voleje právě Dorman a zajistil St. Mirrenu nečekané vítězství 1:0.

Falkirku se po dnešním dnu sedmá pozice ještě vzdálila, jelikož Hearts zvítězili a vytvořili si na mužstvo Johna Hughese už pětibodový náskok.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
7.Heart of Midlothian351391346:5048
8.Falkirk FC3511101440:4543
9.Inverness Caledonian351232044:5939
10.St. Mirren FC34991625:5136
11.Kilmarnock FC358101735:5034
12.Gretna FC35472430:779

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (10)

Přidat komentář
smazaný uživatel

nooo Celtic nakoniec dvomi výhrami nad Rangers trochu zdramatizovali titul ale aj tak to maju protestanti vo svojich rukach a verim ze tie 3 zapasy co maju k dobru vyhraju ...Let´s Go Rangers...

Reagovat
cubinho

Skvěle Celtic! Ještě tu ligu vyhrajem!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

pěkné derby

Reagovat
Slejdy

Reagovat
matZz

nějak nechápu tu tabulku, proč má aberdeen mín bodů mín než Hom a je v tabulce výš?

Reagovat
fantomas

protože ted už je to rozdělený na skupinu o titul a skupinu o udržení (máš to proto rozdeleny i tady v souhrnu )...

Reagovat
GEGE

vyborne derby ale Vennegoor to prase mel jit jasne ven

Reagovat
smazaný uživatel

Mohli nechat McDonalda zahrávat tu penaltu, aby dokonal hattrick...

ale jinak Celtic paráda

Reagovat
smazaný uživatel

dva z těch tří odložených zápasů je třeba vyhrát a irští katolící mohou jít brečet do Vatikánu...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele