Skotská Premier League souhrn - 33. kolo

05.04.2008, 18:02, aktualizováno 07.04.2008, 23:41
Komentáře a souhrny
Skotsko už zná rozdělení Premier League na skupiny o titul a o záchranu, dnešním posledním zápasem 33. kola se do elitní šestky prodral Aberdeen, když zdolal svého přímého konkurenta, Falkirk, 2:1. Vedoucí Rangers v neděli jen remizovali v Dundee, přesto navýšili náskok na Celtic, ten totiž doma senzačně podlehl Motherwellu.

Celtic FC - Motherwell FC 0:1

05.04.2008 16:00

Góly: 33. Simon Lappin

Velké překvapení se zrodilo v Glasgow, kde domácí Celtic podlehl Motherwellu 0:1. Jednou branku zápasu obstaral po půl hodiny hry Simon Lappin.

Domácí tým nechtěl ponechat nic náhodě a hned od prvních minut se tlačil před bránu soupeře. V páté minutě vybídl Shunsuke Nakamura na hranici vápna k zakončení Scotta Browna, ten ale pálil mimo. Japonský záložník byl strůjcem další brankové příležitosti, když poslal přihrávku na Aidena McGeadyho, tomu ale rána vůbec nesedla. Ve 31. minutě centroval McGeady balon na hlavu Venegoor of Hesselinka, holandský reprezentant se však ke koncovce nedostal, jelikož hostující brankář Smith letící míč ukryl do svých rukavic. O dvě minuty později přišel pro domácí velký šok, když hostující hráč Simon Lappin potrestal nevyužité šance Celticu. Po rychlém protiútoku Motherwellu vyrazil Artur Boruc střelu Fitzpatricka přímo před nohy Lappina, jenž nedal polskému gólmanovi žádnou šanci a poslal The Well nečekaně do vedení. Těsně před přestávkou nepropálili brankáře Smithe Scott McDonald ani Venegoor of Hesselink.

Pět minut po zahájení druhého dějství musel předčasně do sprch Bob Malcolm, který ošklivě fauloval Massima Donatiho. Po hodině hry si Celtic vytvořil velký tlak, z čehož resultoval centr Nakamury a následný střelecký pokus McGeadyho, který však na úspěch neměl nárok. Osm minut před koncem ještě vypálil nad bránu střídající Barry Robson. I přes šance, které si domácí tým vytvořil, odešli svěřenci Gordona Strachana ze zápasu poraženi.

Po této prohře je obhajoba titulu pro Celtic velmi nepravděpodobná. Když Rangers v neděli vyhrají, zvýší svůj náskok už na devět bodů.

Více informací k zápasu

Gretna FC - Inverness CT 1:2

05.04.2008 16:00

Góly: 80. Craig Barr - 71. Roy McBain, 73. Don Cowie

Vítězstvím Invernessu 2:1 skončil souboj s Gretnou. Všechny góly padly až v poslední dvacetiminutovce. Hostující tým poslali do dvoubrankového vedení Roy McBain a Don Cowie. Deset minut před koncem snižoval Craig Barr.

Hosté začali utkání velmi aktivně a brankář Gretny Fleming musel během prvních pěti minut předvést hned tři zákroky. V patnácté minutě se do koncovky dostával Wyness, domácí obránce Craig Barr však vynikajícím zákrokem zabránil Wynessovi zakončit. Poté byl velmi blízko úvodní brance zápasu Markus Paatelainen. Finský hráč trefil tyč, od které si míč odrazil přímo do náručí brankáře Fleminga.

Na začátku druhého poločasu se po zákroku Fleminga na Imrieho dožadoval hostující hráč pokutového kopu, rozhodčí však místo toho udělil Imriemu žlutou kartu za filmování. V padesáté osmé minutě už Imrie nesimuloval a hlavičkou zakončil těsně nad bránu. V sedmdesáté první minutě se hostující tým dočkal vedení, když Dougie Imrie našel Roye McBaina, jenž poslal míč za záda domácího brankáře. O dvě minuty později vedli hosté už o dva góly. Don Cowie nadvakrát překonal Fleminga. Deset minut před koncem ještě domácí tým zkorigoval výsledek zápasu na 2:1 z pohledu Invernessu. Po střele Naughtona se k odraženému míči dostal Craig Barr, který překonal hostujícího strážce branky.

Inverness i přes výhru zůstává na deváté pozici. Gretna má už od minulého týdne jistý sestup do nižší soutěže.

Více informací k zápasu

Hibernian FC - St. Mirren FC 2:0

05.04.2008 16:00

Góly: 4. Colin Nish, 5. Merouane Zemmama

Zápas mezi Hibernianem a St. Mirren měl vítěze už po pěti minutách hry. Ve čtvrté minutě vsítil vedoucí gól domácích Nish a o minutu později zvýšil na konečných 2:0 Zemmama. Do konce utkání už diváci gól neviděli a Hibernian tak získává tři body za výhru 2:0.

Hned v první minutě hry přihrával Haining malou domů, útočník Fletcher se málem dostal k míči, Smith byl ale připraven a míč odkopl. Ve 4. minutě už ale ani Smith nestačil na Nishovu dalekonosnou ránu a Hibernian vedl 1:0. St. Mirren byl inkasovaným gólem omráčen a už o minutu později ho soupeř dorazil. Zemmama převzal míč a krásnou střelou zvýšil vedení domácích na 2:0. O chvíli později už mohli hráči Hibernianu vést o tři branky, Fletcher ovšem hlavičku nenamířil přesně. Na druhé straně měl velkou šanci ke snížení vedení Dargo, těsně před bránou ale zaváhal a míč poslal vedle.

Do druhého poločasu lépe vkročili hosté, Hibs jakoby vedení stačilo. Velkou příležitost měl ale znovu Zemmama, zdálo se, že jeho střela skončí za zády Smithe, Alan Reid míč stačil odklidit. V 61. minutě odešel ze hřiště zraněný Hogg a nahradil ho Chisholm. Hibs mnohokrát podržel gólman McNeil, hráči St. Mirrenu si s ním nevěděli rady. V nastaveném čase měl poslední příležitost ohrozit bránu domácích Haining, McNeil předvedl fantastický zákrok a udržel čisté konto. Hibs zvítězili 2:0.

Více informací k zápasu

Kilmarnock FC - Heart of Midlothian 0:0

05.04.2008 16:00

Góly: -

V zápase mezi Kilmarnockem a Hearts čekali diváci na gól marně. Oba týmy tak získávají po bodu a končí až za první šestkou, budou zařazeni do druhé skupiny.

Hearts bojovali o šestou pozici, nakonec jim ale dech nestačil a končí tak ve spodní polovině tabulky. Oba týmy začaly aktivně, první šanci si vytvořil Kilmarnock. Frazer Wright dostal míč, mířil ale hodně mimo. Na druhé straně pálil Mikoliunas, ovšem střela byla nepřesná. Velkou šanci měl James Fowler, ani on neprostřelil Bassa. O chvíli později vytáhl Basso skvělý zákrok, chytil nebezpečnou střelu Invincibila. Domácí byli při chuti, tentokrát mířil na bránu Lilley, Basso jeho hlavičku čekal a znovu balón nepustil za svá záda. V dobré pozici byl i Clancy, střelil ale vedle. Hearts se nedařilo a Tall byl napomenut žlutou kartou za faul na Fernandeze. Právě Fernandez byl dalším, kdo otestoval Bassovu připravenost, gólman Hearts znovu zasáhl.

Hearts se po dlouhé době dostali do příležitosti, po Kingstonově volném kopu hlavičkoval Berra, mířil ovšem mimo bránu. Po hodině hry byl ze hřiště stažen Ivaskevicius, nahradil ho Gary Glen, ani mu se ale nepodařilo rozvlnit síť Combeho brány. Čas běžel a na světelné tabuli bylo stále skóre 0:0. Změnit to mohl Mehdi Taouil, Basso chytal skvěle a míč vytěsnil. Basso byl možná nejlepším hráčem zápasu, na druhé straně hřiště ale byli Hearts poloviční. Utkání tak skončilo bezbrankovou remízou.

Více informací k zápasu

Dundee United - Rangers FC 3:3

06.04.2008 15:00

Góly: 37. Christian Kalvenes, 51. Noel Hunt, 65. Carlos Cuéllar (vl.) - 44. David Weir, 58. Nacho Novo, 67. Kris Boyd

Šestigólová přestřelka byla k vidění na Tannadice Parku, v zápase mezi Dundee United a Rangers FC. Do vedení šli v 37. minutě domácí gólem Kalvenese, minutu před koncem poločasu ale vyrovnal Weir. Ve druhé půli se za domácí trefil Hunt a vlastní gól si dal obránce Rangers Cuellar. Za hosty potom skórovali Novo a Boyd, zápas tak skončil smírně 3:3.

Rangers mohli v tomto zápase ještě zvýšit náskok na čele tabulky před Celticem, jenž zaváhal s Motherwellem. Lépe ale začali domácí a hned v první šanci mířil těsně vedle brány hlavičkující Flood. Do druhé větší šance dostal Robertson přesnou přihrávkou de Vriese, jehož výstřel byl ovšem příliš slabý a gólman McGregor s ním neměl větší problémy. McGregor musel o pár minut později znovu zasahovat, k míči se blížil osamocený Hunt, brankář hostí byl ovšem rychlejší.

Ve 37. minutě už šli hráči Dundee United do vedení. Po přímém kopu se k hlavičce dostal Dods, McGregor stačil míč vyrazit, bohužel pro Rangers jen ke Kalvenesovi, který už neměl se zakončením problém, 1:0. Vedení drželi domácí do 44. minuty. Ferguson zahrával volný kop, v pokutovém území nejvýše vyskočil Weir a Zaluska už na míč nedosáhl. Po prvním poločase bylo skóre 1:1.

Šest minut po začátku druhé půle se vedení znovu ujali domácí. Kalvenes poslal míč Dillonovi, jenž vystřelil na bránu, McGregor na míč nedosáhl a Hunt už jen dorazil balón do sítě, 2:1. Hráči Dundee vedení příliš dlouho neudrželi, v 58. minutě přišlo vyrovnání. Novo prošel přes obránce, vystřelil a míč doplachtil až do sítě, 2:2. Domácí se snažili a v 65. minutě přestřelka pokračovala. Dillon posílal nebezpečný míč do pokutového území, Cuellar se ho snažil odkopnout do bezpečí, nešťastně si ale balón srazil do vlastní brány, 3:2.

Rangers se přesto nevzdali a dál bojovali. Boyd dostal míč, zkusil štěstí a míč prošel až za Zaluskova záda, 3:3. Hosté si věřili a chtěli získat tři body. Ze hřiště tak odešel Thomson a přišel útočník Darcheville. Místo toho mohl gól padnout na druhé straně, McGregor byl ale připraven a Robertsonovu ránu vyrazil. Utkání mezi Dundee United a Rangers FC skončilo 3:3 a oba týmy získávají bod.

Více informací k zápasu

Aberdeen FC - Falkirk FC 2:1

07.04.2008 20:45

Góly: 22. Chris Maguire, 82. Chris Maguire - 49. Carl Finnigan

V souboji o "Top Six" zvítězil Aberdeen, který na svém hřišti přehrál Falkirk v poměru 2:1. Hrdinou večera se stal Chris Maguire, jenž vstřelil obě branky domácích.

Falkirku sice k jistotě šesté příčky stačila remíza, nicméně se hned v úvodu do domácího týmu pustil s vervou, když ve čtvrté minutě Carl Finnigan zakončoval po centru Thomase Scobbieho hlavou. Brankář Dons Derek Soutar byl ale pozorný a jeho pokus bez problémů kryl. O pět minut později se po přihrávce Jacka Rosse dostal Finnigan opět do zakončení, Soutar ale předvedl další ze svých skvělých zákroků. Ve dvaadvacáté minutě The Bairns zaplatili za své spálené šance. Scott Severin našel dlouhým autem z levé strany na bližší tyči soupeřovy brány Zandera Diamonda, domácí obránce prodloužil na Chrise Maguira a ten poslal hlavou míč za záda brankáře Falkirku Roberta Olejnika a otevřel skóre.

Velmi hladový po vyrovnávacím gólu působil hostující tým hned v první minutě druhé půle. Scott Arfield adresoval přihrávku Grahamu Barrettovi, který se ocitl ve velké šanci. Domácí záložník Foster však skvělým obranným zákrokem znemožnil Barrettovi skórovat. O tři minut později se Falkirk vyrovnávací branky přece jenom dočkal. Arfield nacentroval na Carla Finnigana, jenž ze dvou metrů nedal Soutarovi žádnou šanci.

Domácí se ale nevzdávali, dnešní zápas chtěli za každou cenu vyhrát, a tak vrhli všechny síly do útoku a výsledkem toho byl vítězný gól, který střelil osm minut před koncem utkání Chris Maguire. Po spolupráci Lee Millera a Soneho Aluky se k míči dostal právě domácí útočník, jenž nádhernou střelou ke vzdálenější tyči rozjásal fanoušky Aberdeenu. Ti tak mohli svému týmu gratulovat k postupu do elitní šestky.

Aberdeen se díky této výhře posunul na šesté místo skotské nejvyšší soutěže a zahraje si skupinu o titul, na Falkirk zbyla pouze spodní šestice skotské Premier League.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC30243373:2475
2.Celtic FC31215569:2168
3.Motherwell FC311641141:3552
4.Dundee United331481148:3850
5.Hibernian FC331481147:3850
6.Aberdeen FC331281343:5344
7.Falkirk FC331191340:4442
8.Heart of Midlothian331191342:4842
9.Inverness Caledonian331131941:5836
10.Kilmarnock FC33891634:4633
11.St. Mirren FC31881522:4832
12.Gretna FC32442429:7616

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Celtic

titul už je v Prčicích

Reagovat
fantomas

tojono

Reagovat
smazaný uživatel

co to vidim? tak koukám že ten roztrhanej tiket byl oprávněnej....

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele