Skotská Premier League souhrn - 30. kolo

15.03.2008, 18:46
Komentáře a souhrny
Hibernian porazil Kilmarnock a posunul se již na třetí příčku tabulky. Aberdeen neměl problémy s Gretnou, Falkirk veze tři body z Invernessu a v utkání St. Mirren s Hearts se body dělily...

Celtic FC - Dundee United 0:0

12.03.2008 20:45

Góly: -

Celticu se o trochu vzdálila obhajoba titulu ve skotské Premier League, jelikož na domácím stadionu uhrál s Dundee United pouze bezbrankovou remízu.

Domácím se nepodařilo vstřelit branku ani přes územní převahu a šance, které si svěřenci Gordona Strachana připravili. Hned v úvodu utkání představovali pro United velké nebezpečí Shunsuke Nakamura a Scott McDonald. Japonský záložník v začátku střetnutí nastřelil po dobré práce Aidena McGeadyho tyč. O minutu později obrana United zablokovala pokus McDonalda. Poté Nakamura vyslal do zakončení Georgia Samarase. Řecký útočník však mířil těsně nad. Branková příležitost se ovšem zrodila i před bránou gólmana Celticu Artura Boruce, ten však ránu Dannyho Graingera vytěsnil na roh. Hostující tým si nějaký trvalý tlak nevytvořil, a tak znovu zahrozili domácí. Scott Brown mířil hlavičkou vedle a gólem neskončila ani rána nejlepšího střelce ligy McDonalda. Ve 38. minutě se zrodila největší šance Dundee. Michael Kovacevic, který se ve středu pole zbavil svého strážce, našel centrem Craiga Conwaye, ten však hlavou přestřelil.

Na začátku druhé půle se Celtic do svého soupeře znovu opřel a vytvořil si několik slibných šancí. Scott Brown prověřil pozornost hostující defenzívy, když se pokusil hlavičkou dostat míč za brankáře United, bohužel pro domácí fanoušky marně. Smůlu měl o několik minut později i Shunsuke Nakamura, když z přímého kopu jen těsně minul horní roh brány. V průběhu druhého dějství předváděl hostující brankář Zaluska excelentní zákroky. Postupně zlikvidoval pokusy Stephena McManuse a Garyho Caldwella.

Gólman Dundee odchytal jeden ze svých nejlepších zápasů této sezony a hlavně díky němu vezou United ze Celtic Parku cenný bod.

Více informací k zápasu

Aberdeen FC - Gretna FC 3:0

15.03.2008 16:00

Góly: 40. Chris Maguire, 71. Lee Miller (pen.), 73. Barry Nicholson

Na Pittodrie Stadionu nedošlo k žádnému překvapení a domácí Aberdeen si po vítězství 3:0 nad Gretnou odnáší z utkání všechny tři body. Branky obstarali Chris Maguire, Lee Miller a Barry Nicholson.

Aberdeen začal velice aktivně a už ve druhé minutě se do příležitosti dostal po přihrávce Jeffreyho de Visschera Lee Miller, jeho střela však hostujícímu brankáři Arturu Krysiakovi žádný problém nenadělala. Následujících dvacet minut hry Gretny odráželo její současné problémy uvnitř klubu. Hra hostů byla velice bezmyšlenkovitá, bez nějakého nápadu. Další pokus domácího útočníka Millera zneškodnil opět Krysiak. Největší šance hostujícího týmu přišla ve třicáté minutě, když Ryan Baldacchino našel na bližší tyči dobře postaveného Bena Wilkinsona, jeho pokus ale skvěle lapil Derek Soutar. Poprvé se mohli příznivci Aberdeenu radovat z gólu ve čtyřicáté minutě. Po spolupráci de Visscher a Barryho Nicholsona se do zakončení dostal Chris Maguire, jenž nedal hostujícímu brankáři žádnou šanci.

Ve druhé minutě druhého dějství opět Aberdeen vystrašil hostující defenzívu. Lee Miller vyslal do útoku Scotta Severina, který ránou z dvaadvaceti metrů netrefil Krysiakovu svatyni. V 71. minutě se Aberdeen dostal už do dvoubrankového vedení. Lee Miller posunul míč na Fostera, jenž se vyhnul ofsajdové pasi a sám se řítil na hostujícího brankáře, ten domácího hráče poslal k zemi a rozhodčí Dougie McDonald nařídil pokutový kop, ke kterému se postavil Lee Miller a propálil hostujícího gólmana. O dvě minuty později pečetil vítězství domácích na 3:0 Barry Nicholson, jenž poslal míč, po spolupráci Soneho Aluka a Steva Lovella, do horního rohu brány.

Více informací k zápasu

Hibernian FC - Kilmarnock FC 2:0

15.03.2008 16:00

Góly: 29. Filipe Morais, 73. Steven Fletcher

Utkání mezi Hibernianem a Kilmarnockem vyznělo lépe pro domácí, jenž si po výhře 2:0 zajistili tři body. Vedoucí gól vsítil ve 29. minutě utkání Morais a v 73. ještě pojistil výhru na konečných 2:0 Steven Fletcher.

První zajímavá šance zápasu se zrodila v osmé minutě utkání. Zemmama přihrál Moraisovi, jehož hlavička jen přeletěla pokutovým územím, Fletcher byl blízko, na míč ale nedosáhl. Rozhodčí napomínal několik hráčů Kilmarnocku, kteří neustále faulovali domácí, hlavně potom útočníka Fletchera, žluté karty zatím nepadaly. První Moraisova střela na bránu znamenala ve 29. minutě vedení domácích. Dlouhý centr obránce Roba Jonese doletěl až do pokutového území, kde míč vstřelilo za Combovi záda právě portugalské křídlo. Hostitelé mohli o chvíli později své vedení zdvojnásobit po přímém kopu, Combe ale zasáhl a míč vyrazil. Poslední šance prvního poločasu byla na druhé straně, Fernandez ovšem před bránou na míč těsně nedoskočil.

Kilmarnock do druhé půle vkročil mnohem lépe a Ma-Kalambay měl co dělat, aby svůj tým ochránil před inkasováním. Velmi blízko vyrovnání byl Invincibile, jenž mířil jen těsně mimo bránu. Hibs si i přes soupeřův tlak několik příležitostí vytvořili, všechny z protiútoků. Velkou šanci měli Zemmama a Fletcher, zdvojnásobit vedení ale nedokázali. Gólman Kilmarnocku Alan Combe předvedl v 69. minutě fantastický zákrok po Fletcherově tvrdé střele. Kouč Hibs Paatelainen vystřídal Moraise za Shielse a ihned po střídání padl druhý gól. Zemmama našel volného Fletchera, na jehož střelu tentokráte ani Combe nedosáhl. Těsně před koncem zápasu mohli Hibs své vedení ještě zvýšit, Shiels využil své rychlosti, střelu ovšem nenamířil přesně. Hibs získávají tři body, za výhru nad Kilmarnockem v poměru 2:0.

Více informací k zápasu

Inverness CT - Falkirk FC 0:1

15.03.2008 16:00

Góly: 86. Billy Clarke

V sobotu dokázal Falkirk dobýt Caledonian Stadium, když porazil domácí Inverness brankou Billyho Clarka těsně 1:0.

Jako první zahrozili hosté, když v osmé minutě z hranice velkého vápna vypálil Carl Finnigan. Oránce Invernessu Grant Munro však jeho střelu zablokoval na roh. O sedm minut později byl Finnigan opět velice blízko gólu. Jeho pokus po rohovém kopu Pedra Moutinha ale zastavila noha domácího brankáře Michaela Frasera. Ve 36. minutě zaútočil také domácí tým. Střela z kopačky Maria Niculaeho šla však mimo bránu.

Hra domácích se zlepšila ve druhé půli a v 64. minutě byl blízko první branky zápasu opět Niculae, k němuž se míč dostal přes Dona Cowieho a Roye McBaina. Ránu rumunskému útočníka ale zneškodnil brankář Falkirku Robert Olejnik. Díky nepozorné obraně hostí se ocitl po centru Iana Blacka v zakončení domácí Bayne, ten však svou možnost zahodil a míč poslal metr vedle tyče. O tři minuty později opět úřadoval hostující tým, když střídající veterán Russell Latapy vyslal střelu, která byla zablokována Munrem. Nicméně gólu se fanoušci na Caledonian Stadium přece jenom dočkali. Čtyři minuty před koncem střetnutí propálil domácího brankáře ze šesti metrů Billy Clark a bylo rozhodnuto.

Falkirk díky dnešnímu vítězství stále hájí šestou pozici. Inverness zůstává devátý.

Více informací k zápasu

St. Mirren FC - Heart of Midlothian 1:1

15.03.2008 16:00

Góly: 59. Jim Hamilton - 87. Saulius Mikoliūnas

Až v posledních minutách hry si hráči Hearts zajistili alespoň bod za remízu 1:1. St. Mirren své fanoušky mile překvapil, v 59. minutě se dokonce dostal do vedení gólem Hamiltona, sen o výhře nad těžkým soupeřem se nakonec rozplynul až v 87. minutě vyrovnáním Mikoliunase.

Hosté nastoupili bez tria zraněných hráčů, Laryea Kingstona, Christiana Nadeho a Ibrahima Talla. Do hry od začátku nastoupil devatenáctiletý hrot Jamie Mole a byl to jeho debutový zápas za první tým Hearts. Naopak domácí nastoupili v plné síle. Hra byla zpočátku na obou stranách spíše defenzivní, ani jeden tým se příliš nepouštěl do útočení. První střela na bránu letěla v 6. minutě, Palazuelosovu střelu si pohlídal gólman Smith. Po dvanácti minutách přišla šance na druhé straně, Maxwell se po nízkém rohu dostal k míči a ihned vystřelil, Berra včas stačil míč zablokovat. Domácí se dožadovali penalty za Berrovu ruku, volání ale nebylo vyslyšeno a hrálo se dál. Ve 27. minutě se poprvé střídalo na straně St. Mirrenu, zraněného Pottera nahradil veterán Millen. Domácí Dorman zkusil překvapit Bankse, dalekonosná rána ale letěla vysoko. St. Mirren měl převahu, nedokázal ji ale zúročit ve větší šanci, hosté totiž dobře bránili.

V první větší šanci druhé půle se ocitl útočník Hearts Calum Elliot, jeho halfvolej ovšem mířil mimo bránu. O chvíli později se po Palazuelosově přihrávce dostal do další šance Elliot, i tentokrát mířil nepřesně. St. Mirren trestal v 59. minutě. Dargo chytře přihrál Hamiltonovi, který zkusil proti Banksovi tvrdou ránu. Banks se míče ještě dotkl, střela byla ale velmi tvrdá, než aby se dala chytit. St. Mirren byl v 68. minutě blízko zdvojnásobení vedení, Dorman se ale netrefil. St. Mirren svého soupeře tlačil, v 81. minutě byl blízko pojištění vedení Dargo, ani on nemířil přesně. Tři minuty zbývaly do konce regulérního hracího času, St. Mirren ale vedení neudržel. Špatný odkop bránícího hráče potrestal dokonalou střelou z okraje vápna Mikoliunas. Smith neměl žádnou šanci. Poslední šanci zápasu měl náhradník St. Mirrenu Billy Mehmet, ani on nedokázal zajistil výhru. Utkání tak skončilo remízou 1:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC27222367:2068
2.Celtic FC28205366:1965
3.Hibernian FC30138944:3547
4.Dundee United301371043:3446
5.Motherwell FC281441039:3346
6.Falkirk FC301171239:4240
7.Heart of Midlothian301071341:4837
8.Aberdeen FC301071336:4837
9.Inverness Caledonian301031735:4933
10.Kilmarnock FC30771630:4528
11.St. Mirren FC28771419:4528
12.Gretna FC29442128:6916
Zbývající zápasy
15.03. 16:00Motherwell FC - Rangers FC

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele