Skotská Premier League - souhrn 30. kola

21.03.2009, 15:27, aktualizováno 22.03.2009, 17:12
Komentáře a souhrny
Rangers ztratili dvougólový náskok s Hearts a hodili rukavici směrem k rivalskému Celtiku. Ten ji ale nezvedl a jenom remizoval na hřišti Dundee United. Falkirk si zastřílel proti Invernessu. V souboji Kilmarnocku s Motherwellem, stejně jako v dalších dvou zápasech branka nepadla...

Kilmarnock FC - Motherwell FC 0:0

21.03.2009 13:30

Góly: -

Kilmarnock odehrál s Motherwellem velice vyrovnaný zápas, ovšem ani jeden z klubů si vítězství nezasloužil více, než jeho soupeř. Utkání příliš fotbalové krásy nenabídlo a podle očekávání skončilo bez branek.

Kilmarnock do utkání vstoupil lépe, Kyleův pokus ale bránu Motherwellu neohrozil. První střelu na bránu si připsal Bryson, větší nebezpečí ale nepřinesl. Oba týmy byly jinak bezzubé a svého soupeře nedokázaly ohrozit.

Rozkouskovaná první půle přinesla další příležitost až chvíli před koncem, Kyle ji ale nevyužil. Nejlepší šanci Motherwellu založil Sutton, jenž našel na okraji pokutového území Hughese. Záložník poslal centr před bránu, ale Sheridan, který je v týmu na hostování z Celticu mířil vedle.

Ve druhé půli si jako první zapsal do statistik zápasu střelu Motherwell, O'Brien ale mířil příliš vysoko nad bránu Kilmarnocku. Chvíli poté upadl v souboji s Reynoldsem na okraji pokutového území Taouil a domácí tým se dožadoval odpískání penalty. Zahrával se ale jen volný kop, který byl zablokován a Hay poslal míč do hlediště.

Zajistit vedení Kilmarnocku měl možnost Kyle, mířil ale nad bránu. Šanci měl také Klimpl, ani mu se však střelecky nedařilo. Taouil zahrál nebezpečný rohový kop, k hlavičce se dostal Pascali a brankář Smith musel jeho pokus vyrážet. Když se chvíli před koncem zápasu nedokázal trefit ani Clarkson, skončilo utkání bez branek.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Heart of Midlothian 2:2

21.03.2009 16:00

Góly: 9. Kyle Lafferty, 45. Barry Ferguson - 64. Christos Karypidis, 67. Rubén Palazuelos

Naděje Rangers na ligový titul se znovu o kus vzdálily, kvůli nečekané domácí remíze s Heart of Midlothian. Rangers přitom po první půli vedli brankami Laffertyho a Fergusona už 2:0, v rozmezí tří minut však Hearts dokázali náskok smazat.

Rangers dostali už před zápasem špatnou zprávu, že Bougherra ani Broadfoot nebudou kvůli zranění k dispozici a navíc Weir je suspendován a do zápasu nemohl být nominován. Walter Smith proto musel improvizovat a do obrany postavil McCulloche. Na křídle nastoupil místo Millera překvapivě Beasley, Boyd se však vrátil do sestavy a postavil se do útoku k Laffertymu.

Už v deváté minutě hry udělal chybu Obua a nabídl přihrávku Beasleymu, jenž ihned našel Laffertyho. Reprezentant Severního Irska se nebál vystřelit a zdálky překonal gólmana Hearts, McDonalda. Rangers poté dál kontrolovali hru, pokusy Whittakera, Beasleyho, ani Fergusona však gólem neskončily.

Ve 35. minutě domácí celek utrpěl těžkou ztrátu v podobě zranění Laffertyho, kterého musel nahradit Novo. V posledních vteřinách první půle přišel gól Rangers na 2:0, když Mendes našel Fergusona a kapitán domácích se nemýlil. O přestávce udělali změnu jen hosté, do druhé půle místo Cesnauskise vyběhl Elliot.

Rangers vypadali, že si zápas už jen užívají a střela Nova lízla tyč McDonaldovy brány. Pár minut po hodině hry však přišla černá chvíle domácího celku. Nejprve v 64. minutě po rohovém kopu Aguiara dostal míč na hlavu Karipidis a ani Beasley nestačil jeho střelu zastavit.

O tři minuty později dostal po dobré práci Elliota a Obuy míč Palazuelos a vyrovnal na 2:2. Rangers si do konce zápasu nedokázali vypracovat další příležitost, naopak Elliot byl v posledních minutách blízko gólu, také díky McGregorovi však Rangers ubránili remízu 2:2.

Více informací k zápasu

Hamilton Academical - St. Mirren FC 0:0

21.03.2009 16:00

Góly: -

Zápas mezi domácím Hamiltonem a týmem ze St. Mirren mnoho fotbalové krásy nenabídl, a tak se oba soupeři po bezbrankové remíze o body rozdělili.

Nejdůležitější událost zápasu přišla až v 82. minutě. Český brankář Tomáš Černý tvrdě atakoval unikajícího Craiga Darga a rozhodčímu Finnienovi nezbylo, než nadějného gólmana vyloučit. Přestože se zdálo, že zákrok přišel uvnitř pokutového území, sudí nařídili pouze přímý kop, z něhož se hostům skórovat nepodařilo.

Začátek zápasu nabídl velkou šanci domácím. James McCarthy uvolnil Joela Thomase a ačkoliv si tento útočník poradil i s defenzivou soupeře, na brankáře Howarda nevyzrál. Jinak se ale Hamilton v prvním poločase do přílišných brankových příležitostí nedostával. Na druhé straně mohli jít těsně před přestávkou do vedení hosté. Obrana domácích svou hrubkou prakticky nabídla gólovou šanci Mehmetovi, ale jeho střelu ještě stačil zblokovat Canning.

Hosté odpověděli ve 12. minutě, kdy se míč po Bradyho rohu dostal k Thomsonovi. Ten si přihrál Dargovi, jehož pokus na poslední chvíli odvrátil Canning. Po podobné standardní situaci hostujícího týmu se zase vyznamenal Černý. Ve 42. minutě si na druhé straně McCarthy krásně naběhl na Gibbonův pas, jeho snahu však včas s vypětím všech sil utnul obránce Cuthbert.

Druhá půle přinesla ještě méně vzrušivých akcí než ta první. Na obhajobu obou celků je však nutno dodat, že nechyběla snaha a vůle po vítězství. Když už se například řítil do slibné pozice domácí McCarthy, perfektním skluzem jej zastavil Thomas.

V 63. minutě opět pozapomněla chybující domácí obrana na Bradyho, který nikým neatakován poslal míč nepochopitelně vysoko nad bránu. Poslední příležitost ke všem bodům měli hosté již v nastaveném čase, jenže ani John Potter svou příležitost nezužitkoval. Deset statečných mužů z Hamiltonu se tak po ubráněné remíze proti jedenáctičlenné přesile mohlo radovat.

Více informací k zápasu

Falkirk FC - Inverness CT 4:0

21.03.2009 16:00

Góly: 37. Carl Finnigan, 65. Mark Stewart, 82. Scott Arfield, 90. Mark Stewart

Nečekaně jasné utkání bylo k vidění na Falkirk Stadium, kde domácí tým rozdrtil Butcherův Inverness vysoko 4:0. Dvakrát se prosadil Carl Finnigan, do černého mířili také Mark Stewart a Scott Arfield.

V úvodních minutách utkání byl aktivnějším týmem domácí celek, vytvořil si také několik skvělých šancí ke skórování. V jedné takové se octil Mark Stewart, který v sedmnácté minutě mířil z hranice pokutového území nad bránu.

Skóre se poprvé měnilo v sedmatřicáté minutě, když na hostujícího brankáře Essona vypálil krajní obránce McNamara, gólman Invernessu balon vyrazil přímo na kopačky Carla Finnigana, jenž se ze šesti metrů nemýlil.

Další branky padaly až v druhém dějství. Na 2:0 zvyšoval v 65. minutě Mark Stewart, jenž po centru útočníka Michaela Higdona propasíroval balon za Essona.

Osm minut před koncem utkání byl zfaulován v pokutovém území hostí Carl Finnigan. Ke značce pokutového kopu si přinesl balon Scott Arfield, jenž zvýšil už na 3:0.

Skóre pečetil v nastaveném čase svou druhou brankou v zápase Carl Finnigan, jenž po přihrávce McCanna nedal Essonovi šanci.

Falkirk dokázal, že se zdaleka nevzdává a stůj, co stůj, se chce ve skotské Premier League zachránit. Na Inverness nyní ztrácí pouhý bod.

Více informací k zápasu

Hibernian FC - Aberdeen FC 0:0

21.03.2009 16:00

Góly: -

Hibernian mohl po zápase litovat několika neproměněných gólových šancí, které ho stály dva body. S Aberdeenem uhráli Hibs pouze bezbrankovou remízu a připsali si tak bod.

Domácí vstoupili do utkání dobře a vypracovali si několik příležitostí ke vstřelení branky, ani jednu však neproměnili. Riordan se dostal do útoku, pokusil se v pokutovém území najít spoluhráče, ale Nish ani Fletcher na míč nedosáhli. O minutu později dostal balón Nish, svoji šanci ale nevyužil.

Až poté Aberdeen ožil a ukázal, že má vysoké ambice. Po rohu Smithe se ke střele dostal Diamond, gólman Hibs však napodruhé míč lapil do rukavic. O dvě minuty později přihrál Foster Wrightovi, jehož hlavička ale letěla příliš vysoko nad bránu.

Po půlhodině hry se oba týmy stáhly více do defenzivy a moc šancí se neurodilo. Po rohu Smithe se dostal k hlavičce McDonald, míč šel ale mimo bránu. Dvě minuty před koncem první půle vstřelili sice hráči Hibs gól, rozhodčí ho však kvůli faulu Nishe na gólmana neuznal.

Nepříjemnou střelu vyslal Fletcher, Langfield ji ale s přehledem vyrazil. Tentýž hráč se dostával do šancí také ve druhé půli, postrádal však střeleckou formu z jiných zápasů. Příležitost měl i Rankin, Langfield však jeho střelu vyrazil nad bránu. Deset minut před koncem zápasu byl vyloučen Kerr z Aberdeenu, jenž si červenou kartu vysloužil za faul na Jonese. Poslední šanci ke vstřelení vítězného gólu měl Rankin, Langfield byl ale bezchybný a vychytal Aberdeenu bod.

Více informací k zápasu

Dundee United - Celtic FC 2:2

22.03.2009 15:00

Góly: 47. Francisco Sandaza, 58. Francisco Sandaza - 24. Scott McDonald, 81. Lee Naylor

Celtic nevyužil šance vzdálit se druhým Rangers na pět bodů a na Tannadice Stadium pouze remízoval 2:2 s Dundee United.

Skóre otevřel Scott McDonald, poté ale začal úřadovat domácí záložník Francisco Sandaza, jenž dvěma góly poslal domácí celek do vedení. Alespoň bod Celticu zajistil devět minut před koncem Lee Naylor.

Do první příležitosti se dostal hostující tým, když Jan Venegoor of Hesselink, jenž si při absenci Stephena McManuse navlékl kapitánskou pásku, našel přesným centrem McDonalda, ten však tentokrát síť ještě nerozvlnil. Ve 24. minutě už ale australský kanonýr skóre otevřel, když si nejprve po rohovém kopu Paula Hartleyho nejprve málem vstřelil vlastní branku Warren Feeney, brankář Dundee Lukasz Zaluska byl ale pozorný a tento nečekaný pokus vyrazil přímo na Scotta McDonalda, jenž hlavičkou dostal míč za polského gólmana.

Krok s favoritem srovnal dvě minuty po zahájení druhého dějství Francisco Sandaza, když po centru Dixona domácí záložník hlavou překonal Artura Boruce. O jedenáct minut později se Dundee dostalo dokonce do vedení a prsty v tom měl opět Sandaza, když si vyměnil balon opět s Dixonem a přesnou střelou k tyči vyzrál na Boruce podruhé. Celtic ale přijel na Tannadice Stadium pro tři body, na které nicméně nedosáhl. Bod si ale domu přece jenom přivezl, když devět minut před koncem vyrovnal z hranice velkého vápna levý obránce Lee Naylor.

Celtic si na prvním místě skotské ligy stále drží tříbodový náskok na Jezdce, kteří v sobotu také remízovali. United zůstali pátí.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC29197364:2964
2.Rangers FC29187459:2261
3.Heart of Midlothian30147933:3249
4.Aberdeen FC301281034:3044
5.Dundee United301111840:3844
6.Hibernian FC3010101033:3540
7.Motherwell FC301171234:3840
8.Hamilton Academical301031725:4133
9.Kilmarnock FC30861627:4030
10.St. Mirren FC29791323:3930
11.Inverness Caledonian30841829:4928
12.Falkirk FC29691432:4027

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (34)

Přidat komentář
smazaný uživatel

v suboji kilmarnocku s falkirkom ani nemohla

tieto detinske chyby zhadzuju vaznost tohto servra mili pani autori

Reagovat
smazaný uživatel

dekuji Ally,uz jsem mel o ten titul strach kdyz Celtic tak prohospodaril svuj naskok,ale tvoji Hunove nam to ted usnadnuji a ponevdz ses jediny zastupce tohoto klubu ktereho tu potkavam,citim povinnost podekovat ti za to,co delate pro nas 4titul v rade

Dekuji

Reagovat
smazaný uživatel

zajace sa pocitaju az po hone

a pre tvoje info nie som jediny, este je tu terry-26, nacho novo a xavi8. ak som na niekoho zabudol nech sa prihlasi k najlepsiemu klubu na svete.

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlepší klub ve Skotsku je stejně Livingston...

Reagovat
smazaný uživatel

Rangers v Livvi v SPL:

11 - 4 - 1

Lepsi je len od C....cu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Xavi8

Rangers

Reagovat
smazaný uživatel

Ti Rangers jsou ale zoufalci

Reagovat
smazaný uživatel

Celtic si to už snad nedá vzít. Leťs go the hoops.

Reagovat
smazaný uživatel

co si ma sa vziat ked este nic nema?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak se omlouvam Terrymu,Nacho novovi a Xavimu a dodatecne dekuji i jim a vubec vsem fanouskum nejlepsiho klubu na vsete. Myslim,ze"stribrna medaile" z tak nedupane ligy jako je ta Skotska je uspech,ale jeste vam nebudu gratulovat,aby vam to nestouplo do hlav,protoze by vas jeste mohli predjet Jam Tarts

tak naposled,diky za dnesek

Reagovat
smazaný uživatel

zajtra budem dakovat ja. Tangerines

Reagovat
irik

Asi to není tak, že sestupuje půlka ligy, že? To se hraje nějaká baráž?

Reagovat
smazaný uživatel

po 33 zapasoch sa liga rozdeli na 2 skupiny. prva 6-ka hra o titul (ale hraju vzdy len dvaja ) a druha o zostup. Posledny mancaft ide do First Division, predposledny hra baraz z druhym timom tejto ligy. Co sa tyka miestenky do LM, kedze koeficient Skotska klesa, do LM ide od novej sezony uz len majster (3.predkolo). Cize Rangers.

Reagovat
smazaný uživatel

tak to jsou zajímavé informace sem vůbec netušil

Reagovat
smazaný uživatel

este pripomeniem ze body zostavaju a odohra sa len jednokolovo kazdy po 5 zapasov

Reagovat
smazaný uživatel

Chtěl jsem se zeptat zdejších Skotů, jestli znají a jestli jo, jak to vypadá s Callumem Elliotem?

Reagovat
smazaný uživatel

co mas konkretne na mysli? Je kmenovym hracom Hearts ale prvu polovicu sezony stravil na hostovani v najlepsom klube na svete - v Livingston Football Club. Kedze sa mu tam pomerne darilo, v 13 zapasoch strelil 11 golov, kouc Hearts Csaba Laszlo si ho stiahol naspat.

Sanci ale opat vela nedostava (dnes vynimocne odohral na Ibrox druhy polcas a pomohol svojim dohnat dvojgolovy naskok Gers) a tak je jeho buducnost otazna.

Reagovat
smazaný uživatel

No tka třeba proč nehraje tak pravidelně, vždyť má dobrou bilanci... (Ano, ptal jsem se proto, protože byl v Livingstonu. )

Reagovat
smazaný uživatel

asi to bude preto ze tolko golov co dal v Livvi za 5 mesiacov, nedal v SPL za 5 rokov

Reagovat
smazaný uživatel

Zitra hned po zapase jsem tu a prebiram gratulace za 3body Ally ma samozrejme prednost,za to jak nam celou sezonu drzi palce

Reagovat
smazaný uživatel

to uz neni mozny

drzim hubu a stydim se

Reagovat
smazaný uživatel

gratulujem za zisk 1 bodu

vamos sandazaaaa

Reagovat
smazaný uživatel

diky za gratulaci,zaslouzim si to

Vecer se jdu podivat live na Ujfalusiho,tak snad me prejde ten chmur z dneska

Reagovat
smazaný uživatel

tak to si potom vsimaj aj modru 17-ku. jeho velicenstvo vyrastlo na tom istom ihrisku kde este predtym hviezdila moja malickost

Reagovat
smazaný uživatel

tak napokon to zostava po dvoch remizach 2-2 aj po tomto weekende na -3.

nasleduje 2-tyzdnova pauza, hraci sa, ako je to uz pri Old Firms zvykom, rozutekaju po svete a ked sa menej ci viac scestovani ci unaveni vratia, opat sa rozputa boj o titul v SPL.

Treba povedat ze sucasna situacia (3 bodovy rozdiel) nie je pri vyrovnanosti oboch gigantov uplne samozrejma zalezitost. Parkrat totiz v tejto casti sezony uz nebolo o co hrat. Pred 3 rokmi bol Celtic sampion uz 22.aprila a rok predtym dokonca 5.aprila. Skor sa teda schyluje k boju aky sme mali moznost vidiet na jar 2005 ked sa vsetko rozhodlo v poslednom kole sezony.

Celtic bol pred nim na cele ligy a na pode Motherwellu mu stacila remiza. Vsetko bolo pripravene na majstrovske oslavy Bhoys. Trofej ktora hrdo stala na tribune Fir Parku, mala zeleno-biele stuhy.Zapas vyzeral jasne pre Hoops ked Chris Sutton otvoril v prvom polcase skore a jednogolove vedenie drzali zeleno-bieli az takmer do sameho zaveru zapasu. Dve minuty pred koncom vsak isty McDonald vyrovnal a v nadstavenom case, ten isty hrac poslal Celtic na kolena vitaznym golom na 2-1.

Ze vam je to meno povedome? Nie nie, to nie je ten americky fastfood. To je australsky...Scott McDonald, sucasna hviezda - Celticu.

Rangers, ktori hostovali v hlavnom meste na pode Hibs uz v zazrak neverili ale v kutiku duse dufali v pre nich priaznivy vyvoj zapasu v Motherwell. Sami vsak potrebovali najskor vyhrat. Hoci to bola od zaciatku jednostranna zalezitost, jediny gol padol po takmer hodine hry. To sa Nacho Novo predral obranou Hibs a vydarenou strelou zariadil vedenie jazdcov. Ti ho napokon aj udrzali a po skonceni zapasu cakali na ihrisku so spravou s Fir Parku. Ked skoncil zapas na Easter Road, v Motherwelli to bolo v tom case 1-1 co zarucovalo titul Celticu. Prisiel vsak uz spominany druhy zasah McDonalda a nadeje Celticu sa rozplynuli. Z nedalekeho polneho letiska vystartoval vrtulnik ktory musel trofej previest z Motherwellu do Edinburghu. Ked nan prisiel, uz mala modro-biele stuhy. Na znak toho, ze titul vyhral Rangers. Tento den nazvali jeho fanusikovia "Helicopter Sunday".

To bol maly ale skutocny pribeh o tom aky napinavy moze byt boj o titul v SPL. Verim tomu ze aj tento rok nas caka nieco podobne. Ak by to bolo aj s rovnakym koncom...

Reagovat
smazaný uživatel

Chlapčce, Tebe si cením... Tady vždy nasbírám moudra o SPL a můžu jít machrovat...

Reagovat
Radin

Reagovat
smazaný uživatel

Zdravim. Moc pekny prispevek. Jsem fanda SPL, a jsem tu novy.

Reagovat
smazaný uživatel

Jeste doplnim, ze mam Celtic a Hibernian je mi sympaticky...mam taky rad tym Urawa Reds, ale to je J-league. Jinak v cechach jsem chodil hodne na teplice, pri studijich na Olomouc a liberec a hodne na repre. Posledni dobou, od kauz s uplatkama se o gambac ligu moc nezajimam.. Muj sen je zazit derby Celtic-Rangers. Jinak v FM09 hraji za celtic a v PES3 na playstationu taky .. Ups. Jsem slusny fanda.

Reagovat
smazaný uživatel

Modra 17?? tusim ze v Athleticu ma 17prave Ujfalusi a na Mallorce ji ma Diaz,takze netusim kdo je jeho velicenstvo

Reagovat
smazaný uživatel

sorry som si to poplietol s jankulom. neviem preco ale automaticky ma napadol zapas napoli-milan ktory budem sledovat ja

Reagovat
smazaný uživatel

MAm dojem ze i minuly rok letela helicoptera,startovala z mista,ktere bylo na pul cesty od Celticu i Hunu a kam nakonec doletela a s jakymi pruhy,to uz vsichni asi vite

Reagovat
smazaný uživatel

pozor aby si od silackych reci nedostal aj ty pruh

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele