Skotská Premier League - preview 30. kola

21.03.2009, 08:59, aktualizováno 22.03.2009, 09:49
Previews
Jen duel Celtiku na půdě Dundee United má na prgoramu v neděli skotská nejvyšší soutež. Zelenobílí mohou v případě vítězství odskočit Rangers na solidních pět bodů...
Kilmarnock FC - Motherwell FC  (sobota 13:30)
Kilmarnock prožívá těžké období sezóny a navíc v sobotním zápase přivítá na svém hřišti silný Motherwell. Hosté pokračují v dobré formě, kterou odneslo i Dundee United a zaváhání nechtějí připustit ani proti Kilmarnocku.

Kilmarnocku se nedaří a jasně vidět to bylo také v posledním odehraném kole, ve kterém podlehl 1:2 v Invernessu. Domácí tým nemá žádné čerstvé zranění a přestože byl start Simona Forda a Davida Fernandeze ještě před pár dny nejistý, oba by měli nastoupit.

Kouč Jim Jefferies zůstává optimistou a doufá ve zlepšení výkonů. "Svým hráčům plně důvěřuji. Neproměňujeme šance, tak jako tomu bylo minulý týden v Invernessu a sám Terry Butcher řekl, že by jsme si body zasloužili. Každý klub ve spodní části tabulky bojuje o přežití, ale my nejsme v nejhorší pozici a proto jsem optimistický," řekl Jefferies.

Motherwell dokázal porazit i o evropské poháry bojující Dundee United a proti Kilmarnocku tedy od něj každý očekává plný bodový zisk. Také hosté mají kompletní složení a ani v sestavě by změny nastat neměly. David Clarkson se jako náhradník osvědčil a také proti Kilmarnocku by měl začínat zápas na lavičce a v průběhu zápasu poté udeřit.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.25 - 2.60
více informací
Rangers FC - Heart of Midlothian  (sobota 16:00)
Heart of Midlothian v posledním kole nečekaně podlehl slabšímu Hibernianu a svoji chybu bude muset napravovat na hřišti Rangers, druhého celku ligové tabulky, jenž se plánuje dotáhnout na Celtic.

Rangers se minulého kola nezúčastnili a jejich zápas proti St. Mirrenu byl odložen kvůli finále Ligového poháru. Ačkoliv byli hráči Rangers silným soupeřem, góly v nastavení rozhodly o vítězství Celticu. Domácí tým pravděpodobně neposílí zranění obránci Madjid Bougherra a Kirk Broadfoot a místo nich by tak mohl v obraně nastoupit někdo z trojice McCulloch, Dailly, nebo Webster.

Kouč Rangers Walter Smith připouští, že porážka ve finále Ligového poháru byla pro každého obtížná, ale nyní se tým soustředí jen na další zápasy. "Pokud na tým kritika příliš nepůsobí, je to v pořádku. Poslední sezónu jsme byli v pozici, kdy jsme vedli ligu, dostali se do finále pohárů a nakonec i hráli finále Poháru UEFA a lidé si stěžovali jak hrajeme," řekl Smith.

Hosté nebudou na poslední kolo vzpomínat v dobrém, Hibernianu totiž podlehli 0:1 a domů odjížděli nečekaně bez bodů. Hosté mají několik zraněných hráčů, kteří budou v zápase chybět. Křídlo Andrew Driver má problém s kolenní šlachou a stejné zranění už dříve postilo i Laryeu Kingstona, Garyho Glena a Jasona Thomsona. Brankář Balogh je suspendovaný a jeho místo bude muset obsadit některý z náhradních gólmanů.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.00 - 7.00
více informací
Hamilton Academical - St. Mirren FC  (sobota 16:00)
Na New Douglas Parku bude Hamilton hájit v utkání s desátým St. Mirrenem osmou pozici. Tým Guse MacPhersona zaostává za Accies o pouhé tři body.

Hamilton po sérii skvělých zápasů ze začátku roku opět zažívá horší časy, když nedokázal bodovat v posledních třech střetnutích. Na vině také byla četná marodka, která v současné době Hamilton provází. Český brankář Tomáš Černý, který si přeje v klubu zůstat i příští sezonu, potvrdil nepříjemnou situaci. "V posledních třech zápasech jsme se museli vyrovnat s početnou marodkou. Je to pro nás velmi těžké, nicméně věřím, že se vše zas k dobrému obrátí," řekl Černý, jenž věří v záchranu svého týmu. "V Premier League bychom se chtěli udržet, byl by to skvělý výsledek. K záchraně musíme ale ještě do konce sezony pár zápasů vyhrát."

St. Mirren měl minulý týden volno, když musel být odložen zápas s Rangers kvůli finále Ligového poháru. MacPherson tak mohl své svěřence řádně připravit na tento duel, kterým by rád navázal na předešlá dvě vzájemná utkání s Hamiltonem, která Saints vyhráli. St. Mirren potřebuje vítězství jako sůl, nevyhrál již devětkrát v řadě.

Dlouhá listina zraněných se v táboře Hamiltonu o něco ztenčila, když se po zranění vrací do sestavy útočník Richard Offiong. V černobílém dresu se na hřišti neobjeví Hugh Murray.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.25 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Falkirk FC - Inverness Caledonian  (sobota 16:00)
Pověstný souboj o šest bodů proběhne na Falkirk Stadium, kde mužstvo Johna Hughese, které okupuje poslední pozici, hostí jedenáctý celek skotské Premier League Inverness.

Zdá se, že Caley to se záchranou ve skotské nejvyšší soutěži myslí opravdu vážně a s nástupem nového manažera Terryho Butchera se začíná blýskat na lepší časy a především na další sezonu v Premier League. V posledním duelu zvítězil Inverness nad Kilmarnockem 2:1 a na poslední Falkrik, který má však zápas k dobru, si vytvořil náskok už čtyř bodů.

Manažer Butcher ví, že sezona ještě není u konce a i přes případné vítězství na Falkirk Stadium nemá Inverness ještě záchranu jistou. "Sobotní zápas ještě nic nerozhodne, ať už prohrajeme, remizujeme nebo zvítězíme. Máme pouze čtyřbodový náskok, na vavřínech usnout nesmíme. Není pochyb, že to bude velmi těžké utkání. Musíme podat náš standardní výkon, který jsme předvedli v předchozích zápasech," zdůraznil Butcher.

S Falkirkem to vůbec nevypadá dobře. Minulou sezonu touhle dobou bojovala Hughesova družina o horní polovinu tabulky, nyní má jednou nohou nakročeno do druhé ligy. Z posledních devíti zápasů se podařilo Falkirku vyhrát pouze jediné utkání s Aberdeenem. Na tento duel by ale Bairns měli mít více sil než jejich soupeř, neboť jejich zápas se Celticem byl kvůli Ligovému poháru odložen.

Falkirk se bude muset obejít bez svého klíčového obránce a kapitána Darrena Barra, jenž si odpykává dvouzápasový karetní trest. Po zranění zad se však na soupisku vrací Kevin McBride. Terry Butcher nemůže počítat s útočníkem Ericem Odhiamboem, jenž je mimo hru kvůli zraněnému kolenu. Naopak do hry se vrací dvojice Russell Duncan, Andy Barrowman.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.25 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hibernian FC - Aberdeen FC  (sobota 16:00)
Aberdeen se poslední dobou vzdálil od třetí ligové příčky zajišťující postup do třetího předkola Poháru UEFA a nyní bude navíc hrát na hřišti Hibernianu, který plánuje získat pozici svého soupeře a tím i kvalifikovat se do evropských pohárů.

Hibernian se po špatné formě dokázal oklepat a v posledních dvou zápasech neochutnal hořkost porážky. V tom posledním porazil 1:0 silné Hearts a ukázal, že se nebojí ani Aberdeenu. Chybět bude týmu obránce Sol Bamba, který je pro zápas vykartován. Nejistý je navíc start křídla Alana O'Briena, jenž má problém s kolenní šlachou.

Manažer Mixu Paatelainen moc dobře ví, že jeho mužstvo čeká těžký zápas, sní ale o dobrém výsledku. "Bude to obtížné z mnoha důvodů. Aberdeen je odhodlaný odrazit se zpět na vítěznou cestu, po konci v poháru ale má venku ze hry několik důležitých hráčů. Byli velmi úspěšní proti Old Firm a to pro mě znamená, že mohou porazit kohokoliv," prohlásil Paatelainen.

Aberdeen poslední zápas nezvládl a po penaltovém rozstřelu s Dunfermlinem skončil ve Skotském poháru. Hostujícímu celku budou scházet dva důležití hráči. Darren Mackie má problém s kolenní šlachou a spolu s Leem Millerem do zápasu nenastoupí. Do týmu se naopak vrací Gary McDonald a Jamie Smith.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.25 - 2.80
více informací
Dundee United - Celtic FC  (neděle 15:00)
Na Tannadice Stadium přijede k dohrávce třicátého kola skotské Premier League mistrovský Celtic, jenž bude chtít proti domácímu Dundee United urvat další tři body.

V táboře zelenobílých panuje nadmíru dobrá nálada. Tým Gordona Strachana v neděli zdvihl nad hlavu pohár pro vítěze ligového poháru, když ve finále porazil úhlavní nepřátele Rangers 2:0 po prodloužení. Sobotní ligové utkání Celticu s Falkirkem tak muselo být odloženo. Hoops opět začínají najíždět na vítěznou vlnu, tři body si odnesli z posledních dvou zápasů, naposledy porazili Kilmarnock těsně 2:1 a vrátili se na první místo skotské ligy před Jezdce, kteří nečekaně ztratili doma s Invernessem.

Celtic stále řeší problém s neproduktivními útočníky, ani jeden z trojice McDonald, Venegoor of Hesselink a Samaras není schopen pravidelně skórovat. Po nedávné kritice, které mířila na holandského reprezentanta, se nyní média zaměřila na řeckého dlouhána Georgia Samarase, který si však ze svého střeleckého půstu těžkou hlavu nedělá, myslí především na úspěch celého mužstva.

"Moc nad tím nepřemýšlím, góly sice nedávám, ale abych byl upřímný, těžkou hlavu si z toho nedělám. Proti Rangers skórovali Darren O’Dea a Aiden McGeady, tento víkend se může prosadit kdokoliv jiný. Jako klub chceme vyhrát ligu. Pokud bych za sezonu nastřílel třicet gólů, ale tým ligu nevyhrál, za úspěch bychom to určitě nepovažovali. Prioritou je úspěch celého mužstva. Já také chci zvítězit ve skotské Premier League, je to pro všechny nejdůležitější. Pokud tým vyhraje ligu, tak mi nebude vadit, když se do konce sezony už vůbec neprosadím. Nemyslím na to, že musím dát gól, chci pouze pomoct Celticu k dalšímu titulu," řekl Samaras.

Dundee okupuje pátou pozici a stále bojuje o pozice zaručující účast v evropských pohárech, nicméně boj o Pohár UEFA nebude mít vůbec jednoduchý, protože jak Aberdeen, tak Hearts chtějí pohárovou Evropu vybojovat také. Minulé kolo svěřencům Craiga Leveina příliš nevyšlo, když prohráli na Fir Parku s Motherwellem 1:2. I když tento duel má předem jasného favorita, podle vzájemných utkání z této sezony nemůže být nic předem jasné, protože United se Celticem v obou letošních střetnutí remízovali.

Terrors budou postrádat záložníka Scotta Robertsona, který má potíže s třísly. Zatímco z lehkých zranění se zotavili Prince Buaben a Andis Shala a pro zápas budou k dispozici. Do sestavy Celticu se vrací levý obránce Lee Naylor, jenž měl v minulých dnech problémy s lýtkem. Po zranění kolenní šlachy je fit i japonský záložník Koki Mizuno. Dlouhodobě mimo hru jsou Barry Robson a Shaun Maloney.
Celtic FC - pravděpodobná sestava:
Boruc - Hinkel, Caldwell, MaManus, Naylor - Nakamura, Brown, Crosas, McGeady - McDonald, Samaras
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.75 - 3.60 - 1.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC28196362:2763
2.Rangers FC28186457:2060
3.Heart of Midlothian29146931:3048
4.Aberdeen FC291271034:3043
5.Dundee United291110838:3643
6.Hibernian FC291091033:3539
7.Motherwell FC291161234:3839
8.Hamilton Academical291021725:4132
9.Kilmarnock FC29851627:4029
10.St. Mirren FC28781323:3929
11.Inverness Caledonian29841729:4528
12.Falkirk FC28591428:4024

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

vedeme o poločase snad to udržíme, tip Dundee United - Celtic 1:2

Reagovat
smazaný uživatel

Nas Australsky zabijak to rozehral dobre,ale nic nezakriknout,Hunove vcera vedli v polocase 2:0 a nakonec se na Ibroxu neslavilo l

Reagovat
smazaný uživatel

vcera sa neslavilo zato dnes ano

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele