Skotská Premier League - souhrn 26. kola

11.02.2012, 15:00, aktualizováno 11.02.2012, 18:00
Komentáře a souhrny
Celtic porazil Inverness a drží náskok před Rangers, kteří po výhře 4:1 vyloupili Dunfermline. Ještě o jednu branku více venku dalo Dundee United, jinak to gólově bylo v tomto kole slabé - ani jednu branku neviděli diváci v St. Mirrenu a Hibernianu, remízou 1:1 skončil duel Kilmarnocku s Hearts...

Celtic FC - Inverness CT 1:0

11.02.2012 16:00

Góly: 16. Joe Ledley

Fotbalisté Celticu sice nepředvedli nijak úchvatný výkon a tentokráte soupeř živil naději na bodový zisk až do posledního okamžiku, ovšem nakonec prohrál 0:1. I tak ale hosté předvedli velice sympatický výkon a nemusí se za něj stydět, cesta do nejlepší šestky stále není ztracená. Zelenobílí si udrželi na čele SPL čtyřbodový náskok na Jezdce z Rangers a jejich šňůra vítězství v řadě za sebou se již protáhla na číslo čtrnáct.

Domácí se dostali do vedení už po čtvrthodině hry, kde svou sedmou branku v sezóně vsítil Joe Ledley. Nicméně zápas rozhodně neprobíhal v klidu, sudí totiž hned dvakrát vylučoval. Jedinou kartu Celticu vytáhl pro Daniela Majstoroviče, jenže ta měla po hodině hry hned barvu červenou. Od této chvíle se hosté snažili za každou cenu vyrovnat, jenže jejich naděje se zmenšily necelou čtvrthodinu před koncem po vyloučení Steva Williamse.

V první šanci zápasu byl domácí Victor Wanyama, ovšem jeho hlavičkový pokus šel těsně nad branku gólmana Ryana Essona. Na druhé straně se v náznaku šance objevil Nick Ross, avšak v 16. minutě padl jediný gól zápasu. Scott Brown uvolnil svým pasem Jamese Forresta, který z křídla nacentroval balón přímo na volného Ledleyho a jemu už stačilo pouze dorazit balón do poloprázdné branky.

O něco později mohl navýšit skóre Charlie Mulgrew z přímého volného kopu. Jeho pokus mířil na vzdálenější tyč, avšak gólman Esson předvedl brilantní zákrok a vyrazil míč na roh. Přesně v 60. minutě šel Majstorovič do sprch po kontroverzním faulu na obránce Johnyho Hayese. A ihned na to Inverness ožilo. Z úhlu pálil jen do boční sítě Gnakpa, o něco později netrefil branku z dobré pozice Williams.

V 77. minutě fauloval Williams ostře Georgiose Samarase a po druhé žluté kartě šel také do sprch, ambice hostů tak hodně klesly. Celtic až do konce duelu kontroloval průběh a protivníka do ničeho nepustil, po divokém duelu ale zůstávají všechny body podle očekávání v Celtic Parku.

Více informací k zápasu

Hibernian FC - Aberdeen FC 0:0

11.02.2012 16:00

Góly: -

Hibernian v posledních deseti ligových duelech dokázalo vyhrát pouze jednou a to na půdě posledního Dunfermlinu, cenné body mu tak chybějí. Nyní na Easter Road opět nedokázalo vyhrát, nicméně připsalo si alespoň cenný bod za remízu 1:1. Díky tomu přeskočilo v tabulce soupeře o jeden bod a blíží se k dvacetibodové hranici, k tomu má ještě jeden duel k dobru. Aberdeen se naopak dostal na hranici třiceti bodů a o skóre klesl na sedmé místo.

Přeskočilo ho totiž Dundee United, avšak do konce základní části zbývá ještě sedm kol a tabulka se vskutku může hodně promíchat. Diváci se v mrazivém počasí rozhodně nemohli kochat nijak úchvatnou hrou a skvělými kombinacemi, naopak se museli smířit s mnoha souboji a bojem o každý balón. Nicméně po celou dobu se hrálo v klidu bez ostřejších zákroků, o čemž vypovídá pouze jediná žlutá kartě na straně domácích v celém zápase.

Hned v úvodu zápasu si oba brankáři připsali dobré zákroky. Hostující Mitchel Megginson se musel vytáhnout proti ráně Scotta Vernona, který byl ve vápně nikým nehlídán a měl velkou možnost otevřít skóre. Ihned na to na druhé straně po výkopu Megginsona a centru Frasera Fyvieho hlavičkoval Rory McArdle, avšak gólman Graham Stack míč zkrotil v rukavicích. Hibs byli dále aktivnější, hlavička Davida Wotherspoona se však mezi tři tyče nevešla.

Dlouhých míčů postupem času přibývalo. Další hlavička Joshe Magennise šla přímo do náruče Stacka, na druhé straně hlavičkoval mimo Andrew Considine. Až do konce zápasu příliš šancí k vidění nebylo. Jednou na každé straně byla k vidění ruka v pokutovém území, píšťalka sudího však zůstala němá. Dons v příštím kole přivítají St. Johnstone a mají velkou možnost přiblížit se pátému místu při případné výhře, Hibs doma přivítají silný Celtic.

Více informací k zápasu

Kilmarnock FC - Heart of Midlothian 1:1

11.02.2012 16:00

Góly: 79. Paul Heffernan - 90. Suso Santana

Kilmarnock doma v těžkém zápase remizoval s Heart of Midlothian 1:1, ale s konečným bodem nemůže být vzhledem k vývoji spokojen. Jedinou branku domácích vstřelil jedenáct minut před koncem Heffernan, bylo to v době, kdy hráli pětadvacet minut v oslabení. Za dalších pět minut se síly vyrovnaly vyloučením Hamilla a paradoxně v nastaveném čase vyrovnal Santana.

Obě strany si začaly vytvářet šance velmi záhy. Killies mohl poslat do vedení pozdější hříšník Van Thornout, jenže svojí šanci zazdil. Velkou příležitost zmařil i Heffernan, jehož hlavičku brankář Hearts vychytal. Srdce měla pomalejší začátek a poprvé skutečně ohrozila branku Bella po patnácti minutách, kdy si Blackovu střelu srazil na břevna Fowler. V prvním poločase měli ještě dobré příležitosti Skácel a z přímého kopu Grainger, ani jeden však Bella v brance Killies nepřekonal.

Až ve druhém poločase byl k vidění mnohem zajímavější fotbal. V 54. minutě uviděl Van Thornout po faulu na Hamilla druhou žlutou kartu a domácí šli do oslabení. Kilmarnock se musel bránit, Hearts čím dál více útočili, obrovskou šanci měl hlavičkující Elliott, ke změně skóre však stále nedocházelo.

To se změnilo až v 79. minutě, ale kdo očekával, že se prosadí Hearts, ten byl šokován. Killies i v deseti dokázali vybojovat rohový kop a z něho následně udeřit. Tím, kdo prostřelil golmana MacDonalda, se stal Heffernan - 1:0 pro Kilmarnock. Po inkasované brance neudržel nervy na uzdě Hamill a i on byl po druhé žluté kartě vyloučen.

Kilmarnock v závěru pohodlně držel vedení a vypadalo to, že si tři body nenechá ujít. Ovšem v nastaveném čase udeřil jako blesk z čistého nebe Santana. Stalo se tak poté, co ho parádním pasem našel McGowan. Hearts tak v závěru doslova vydřeli bod.

Více informací k zápasu

St. Johnstone FC - Dundee United 1:5

11.02.2012 16:00

Góly: 66. Steven Anderson - 35. Steven Anderson (vl.), 61. Callum Davidson (vl.), 84. Johnny Russell, 89. Jon Daly, 90. Miloš Lačný

Dundee United vyloupilo stadion St. Johnstone a po jasné výhře 5:1 proniklo už do první poloviny tabulky. Pravdou je, že domácí si zápas prohráli sami, neboť si vstřelili hned dva vlastence. Trefil se i nedávný hráč Sparty Praha Miloš Lačný.

St. Johnstone sice začal aktivněji, ale nebylo to nic platné. Ve 35. minutě totiž brankář Saints Enckelman minul míč při přímém kopu a Anderson si vstřelil nechtěného vlastence - 1:0 pro Dundee United. Výsledek byl ale jenom 1:0, takže stále bylo o co hrát. Ovšem morálka Saints hodně utrpěla ve druhém poločase, kdy došlo k druhému vlastnímu gólu. Obránce Davidson ve snaze zabránit ve vstřelení branky Russellovi zasáhl tak nešťastně, že si vstřelil také on vlastní gól. Dundee United vedlo od 61. minuty 2:0 a přitom obě branky si vstřelili domácí.

Autor prvního vlastence ale dokázal své zaváhání napravit. Pět minut po druhé brance zahrával Craig volný přímý kop, míč se dostal až k Andersonovi a ten snížil. Ještě před tím, tedy mezi druhou a snižující brankou, mohl zvýšit už na 3:0 Armstrong, ale jeho dobrou střelou zlikvidoval fantastickým zákrokem Enckelman. St. Johnstone se tedy vrátil do hry, ale šest minut před koncem zápasu bylo zase všechno jinak.

Gunninga ještě zastavilo břevno, ale Russellova hlavička šest minut před koncem už skončila za zády nešťastného Enckelmana - 1:3. Obrana Saints se rázem naprosto sesypala a Dundee United vstřelilo další dvě branky. Minutu před koncem zavěsil taktéž neomylně hlavou Daly a v nastaveném čase vstřelil z jednoduché pozice pátou branku Miloš Lačný.

Více informací k zápasu

St. Mirren FC - Motherwell FC 0:0

11.02.2012 16:00

Góly: -

Bez branek skončilo utkání v Saint Mirren Parku, kde domácí vyzvali třetí Motherwell. S bodem nakonec budou spokojenější spíše hosté, kteří i přestože nevyhráli, udrželi svůj náskok na třetím místě před Hearts.

Do prvního šance se dostal domácí McGowan, avšak trefil pouze zadáka hostí Clancyho. V o něco lepší situaci se ocitl Dougie Imrie, při jeho ofenzivní akci musel výrazně zasahovat brankář Motherwellu Randolph. Pozadu nezůstal ani brankář Samson, jenž se pro změnu činil při přímém kopu Hateleyho v desáté minutě utkání.

Zápas sice nenabídl příliš fotbalové krásy, zato byl plný osobních soubojů ve středu hřiště. Bojovalo se o každý míč. Výjimkou byla pohledná kombinace Imrieho s Tealem, po které pálil Thompson, ale opět se do cesty postavil obětavý obránce Clancy. Ve 37. minutě došlo ke klíčové události, McAusland fauloval Lawa a Motherwell se dožadoval právem pokutového kopu. Hlavní sudí Charleston však jasně ukázal, že pískat nehodlá - bylo to však chybné rozhodnutí, které později ovlivnilo celé utkání.

Motherwell se musel s touto skutečností prozatím smířit, nicméně druhý poločas začal velmi aktivně. Nebezpečně hlavičkoval Hutchinson a stejně tak Higdon, kterého vychytal Samson. Hosté nadále pokračovali v náporu, ale ani jedna z šancí neskončila v domácí síti. Nerozhodný stav se nezměnil ani po další velmi dobré hlavičce Hutchinsona a poslední šanci Humphreyho, zde opět předvedl skvělý zákrok Samson. St. Mirren tedy se štěstím remizoval s Motherwellem 0:0.

Více informací k zápasu

Dunfermline Athletic - Rangers FC 1:4

11.02.2012 13:00

Góly: 16. Andy Kirk - 24. David Healy, 39. Lee McCulloch, 71. Sone Aluko, 85. Salim Kerkar

Dunfermline dle očekávání nestačil na Rangers, se kterými nakonec prohrál vysoko 1:4, a to i přestože po čtvrthodině hry vedl zásluhou Kirka. Jezdci s odpovědí nečekali dlouho a nakonec vyhráli díky brankám Healyho, McCullocha, Aluka a Kerkara celkem jednoznačně.

První šanci zápasu měl hostující McCulloch, ovšem z dobré pozice nedokázal usměrnit míč mezi tři tyče. V úvodu zahrozili i domácí, Buchananovi zabránil ve vstřelení branky až dobrý zákrok brankáře McGregora. Každopádně Rangers se z této situace nepoučili a pykali v podobě inkasovaného gólu. Boyle naservíroval míč před branku a na zadní tyči jej dopravil do odkryté branky Andy Kirk. Dunfermline překvapivě vedl nad Rangers 1:0.

Favorizovaní hosté však neotáleli a za osm minut bylo srovnáno. Edua ve vápně zabrzdil jeden z obránců, avšak tak nešikovně, že vlastně nabídl míč Healymu. Na toho v daném okamžiku zívala odkrytá svatyně - 1:1. Dunfermline se náhle ocitl pod tlakem, neboť Rangers po vyrovnání ještě více přidali. Od další inkasované branky zachránilo domácí břevno, které napálil Steven Davis. Skotský mistr se nakonec vedení přeci jenom ujal. Davis našel přímým kopem Bocanegru, jenže sklepl pro McCullocha, jehož střela skončila za záda Smithe - 2:1 pro Rangers.

Po změně stran mohl McCulloch přidat další branku, jenže tentokrát mu chyběla patřičná přesnost. Zápas definitivně rozhodl dvacet minut před koncem Aluko. Ofenzivní hvězda hostů převzala od McCullocha míč a z pětadvaceti metrů neomylně zamířila - 3:1. Dunfermline byl po třetí brance na kolenou, do konce zápasu však stále zůstávalo dvacet minut. Rangers si ale zápas hlídali a pět minut před koncem udělal tečku za utkáním překvapivou střelou Salim Kerkar. Rangers vyhráli v East End Parku jednoznačně 4:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC26212353:1665
2.Rangers FC26194351:1561
3.Motherwell FC25126731:2942
4.Heart of Midlothian261061031:2336
5.St. Johnstone FC251051033:3235
6.Dundee United2579938:3930
7.Aberdeen FC26791027:3030
8.Kilmarnock FC25611829:3629
9.St. Mirren FC266101025:3628
10.Inverness Caledonian25751330:4126
11.Hibernian FC25471424:4519
12.Dunfermline Athletic26461628:5818

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
czech_mira

Lačný

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele