Skotská Premier League - preview 26. kola

11.02.2012, 09:04
Previews
Kompletní kolo je dnes na programu ve Skotsku. Celtic přivítá Inverness a bude si chtít minimálně udržet čtyřbodový náskok před Rangers, kteří cestují na hřiště posledního Dunfermlinu. Motherwell má na třetím místě poklidný šestibodový náskok a nic z něho nebude chtít ztratit po souboji na půdě St. Mirrenu...
Dunfermline Athletic - Rangers FC  (sobota 13:00)
Snadnou úlohu by měli mít krátce po sobotním poledni fotbalisté Rangers, jenž se představí na půdě aktuálně nejslabšího celku skotské soutěže Dunfermlinu Athletic. Hostující favorit ztrácí na první místo čtyři body a proto nic jiného než vítězství nepřipadá v úvahu.

Po porážkách s Motherwellem a Aberdeenem si fotbalisté Dunfermlinu opět připsali tolik potřebný bod, když remizovali v domácím prostředí s Kilmarnockem 1:1. Ovšem na situaci opačného pólu tabulky to nemělo vliv, Athletic je nadále poslední, společně s Hibernianem má shodný počet bodů, avšak edinburský celek má jedno utkání k dobru. I přes tuto nelichotivou situaci si v klubu stále věří.

"V každém zápase musíme odvést maximum a sobota nebude výjimkou. Nastoupíme proti kvalitnímu týmu, ovšem my prostě musím ke každému zápasu přistupovat, jakoby byl poslední. Doufáme, že z tohoto zápasu můžeme něco vytěžit," věří v úspěch proti Rangers domácí útočník Liam Buchanan.

Rangers jsou ale v East End Parku jako doma. S Dunfermline mají dlouhodobě vynikající bilanci a všichni očekavají, že tam Jezdci bez problémů zvítězí. A to i navzdory ne úplně ideální formě. Hosté totiž naposledy nečekaně nestačili na Dundee United, se kterým v rámci Skotského poháru doma prohráli 0:2. "Je zklamáním, když prohrajete zápas se soupeřem, se kterým jste předtím odehráli dva fantastické zápasy. Nicméně kluci vědí, co je potřeba. Vědí, že musejí vyhrát," reagoval na domácí pokoření od Dundee United manažer Ally McCoist.

Manažer domácích Jim McIntyre se bude muset vypořádat s absencí Kyla Huttona, Paula Gallachera, Nicka Phinna a Stevena Bella. Situace v táboře Rangers je takřka shodná, zde budou chybět Steven Naismith, Kyle Lafferty, Steven Whittaker a Jamie Ness.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 11.00 - 5.25 - 1.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Celtic FC - Inverness Caledonian  (sobota 16:00)
Fotbalisté Celticu dokázali zvítězit na půdě Hearts 4:0 a připsali si tak už svou třináctou výhru v SPL v řadě. A jen škoda, že už neúčinkují v evropských pohárech, s touto formou by se zelenobílí mohli dostat hodně daleko. Nyní svěřenci Neilla Lennona přivítají Inverness, který se sice nachází v dolní polovině tabulky, jenže v poslední době chytil druhý dech a má před poslední příčkou vcelku slušný náskok.

Celtic má v tuto chvíli náskok čtyř bodů na Jezdce z Rangers, k tomu se jako první dostal přes hranici 60 bodů. Ovšem sezóna je ještě dlouhá a Celtic nemá rozhodně nic jistého. Celticu se nyní daří i v obou pohárech, kdy v tom ligovém postoupil do finále a hladce se dostal též z 5. kola národního poháru, kde vyhrál právě na půdě Inverness v poměru 2:0. Stejným poměrem vyhrál nad Caledonian už třikrát v řadě, naposledy prohrál na jeho půdě loni v květnu 2:3.

Inverness více jak polovinu sezóny bojoval o záchranu a dlouho se nacházel na posledním místě, nyní si ale na desáté příčce vytvořil už osmibodový náskok a je jen tři body od šestého Aberdeenu. Inverness neprohrál v SPL pětkrát v řadě a získal slušných jedenáct bodů, celkově i s pohárem neprohrál sedmkrát v řadě až do posledního duelu s Celticem. Nyní se očekává, že i série z SPL přeci jen skončí, Celtic je opravdu hodně těžký soupeř.

Celtic nemá příliš velké problémy s marodkou a nikdo na ní nepřibyl, už ve středeční dohrávce nemohl hrát pouze Mikael Lustig. Navíc vedení nyní jedná o přestupu Daryla Murpyho, který v klubu pouze hostoval z Ipswiche. Neil Lennon byl po zápase s Hearts velmi spokojen. "Předvedli jsme pravděpodobně nejlepší výkon od té doby, co jsem na lavičce. Naše hra byla zničující, rychlá a celková kvalita byla výjimečná."

Lennon navíc cítí, že jeho svěřenci výkonnostně rostou. "Byla to dlouhá cesta, ovšem zlepšujeme se každým zápasem a jestli nám to vydrží, mohli bychom získat všechny trofeje," dodal sebevědomě Lennon. Manažer hostů Terry Butcher hodnotil pohárové vystoupení s Celticem a upozorňoval na chyby. "Byl jsem hodně zklamaný, hráči nedodrželi to, co měli. Pro všechny to ale byla obrovská zkušenost a každý se chce ukázat v sobotním zápase. Všichni vědí, na co se musí připravit," řekl Butcher.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.22 - 5.50 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hibernian FC - Aberdeen FC  (sobota 16:00)
Hibernian prožívá jednu z nejhorších sezón poslední doby a mohutně bojuje o udržení v soutěži. V posledních letech se sice nacházel v dolních patrech tabulky, ovšem nikdy nebyl několik kol před koncem základní části takhle blízko sestupu. Hibs jsou totiž jedenáctí s osmnácti body na kontě a před posledním Dunfermlinem jsou pouze o skóre. Aberdeen byl na tom dlouhou dobu podobně a ještě hůře, nicméně nyní hraje skvěle.

Na kontě má devětadvacet bodů a je šestý, může se tedy umístit po delší době v horní polovině tabulky. Ovšem ta je velice vyrovnaná a určitě nemůže ztrácet cenné korálky. Aberdeen naposledy prohrál v prosinci na půdě Invernessu 1:2, od té doby neprohrál sedmkrát v řadě a z toho pětkrát v SPL, kde získal devět bodů. Hibs postoupili v 5. kole národního poháru přes Kilmarnock, v lize ale dvakrát prohráli s Rangers a doma se St. Johnstone.

V letošní sezóně dokázali Dons zdolat Hibernian 3:1, na Easter Road se oba celky rozešly smírně po bezbrankovém výsledku. Domácí i v tomto duelu budou postrádat trio zraněných Isaaca Osbourna, Peter Pawletta a Roba Milsoma. Kouč Dons Craig Brown vyhrál cenu manažera měsíce ledna SPL a se současnými výkony svých svěřenců je vcelku spokojen, jenže poslední pohárové vstoupení s celkem z nižší soutěže mu dělá mírné vrásky.

"Bohužel jsem z pohárového výkonu zklamán, avšak soupeř hrál opravdu velice dobře. Stále jsme ale nevypadli a v odvetě do toho dáme všechno. Možná nám k tomu pomůže ligové utkání s Hibs, proti kterému ale musíme předvést mnohem lepší výkon," řekl Brown.

Hosté postrádají Leigha Griffithse a Garryho O'Connora, manažer Pat Fenlon si začíná dělat iluze na lepší výsledky po vítězství v poháru nad Kilmarnockem. "Konečně jsme hráli jako tým. Kilmarnock hrál dobře, nicméně naše obrana pracovala fantasticky a celý tým předváděl organizovaný výkon. Pokud předvedeme podobnou hru proti Aberdeenu, mohli bychom bodovat," věří si Fenlon.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.20 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Kilmarnock FC - Heart of Midlothian  (sobota 16:00)
Fotbalisté Kilmarnocku jsou těsně za šestým místem v SPL, navíc vypadli překvapivě z národního poháru po prohře v Hibernian a určitě tak neprožívají stejně úspěšnou sezónu jako v loňském roce. Killie mají na kontě prozatím osmadvacet bodů a jsou na sedmém místě, Aberdeen má o bod více, ovšem desáté Inverness jen o dva korálky méně. Hearts se nachází s pětatřiceti body na čtvrtém místě o skóre před St. Johnstone.

Hearts by se ještě rádo popralo o třetí místo Motherwellu, jenže na něj ztrácí šest bodů a k tomu má o jeden odehraný duel více. Hearts naposledy v lize podlehlo Inverness 1:0 a v následné dohrávce utržilo debakl od Celticu v poměru 0:4. Zatím Srdce nemají jistotu ani v národním poháru, kde remizovali 1:1 se St. Johnstone a čeká je odveta. Kilmarnock se utká ve finále ligového poháru s Celticem a v lize naposledy remizoval 1:1 s Dunfermlinem.

Minulé vzájemné klání vyznělo ve prospěch hostů, kteří dokázali zvítězit na Tynecastle Stadium v poměru 1:0. Druhý letošní vzájemný duel v Rugby Parku skončilo dělením bodů po bezbrankové remíze. Hearts už by mělo počítat s Ianem Blackem po karetním trestu, fit by měl být také Danny Grainger. Ovšem třísla trápí Davida Templetona a ten ještě nebude připraven, celkově je marodka hostů hodně našlapaná.

Kilmarnock nyní jedná o příchodu Lee Johnsona z Bristolu City, který by měl podepsat smlouvu na dva a půl roku. Mimo hru stále zůstávají Gary Harkins, Michael Nelson, Danny Buijs, Ryan O'Leary a Alex Pursehouse. Kouč Killie Kenny Shiels byl rozčilený z pohárového neúspěchu. "Takovéto výpadky se nám nesmějí stávat, nebyli jsme přesní v koncovce. Nyní se chceme ukázat proti Hearts a dostat se do horní poloviny tabulky," uvedl Shiels.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.80 - 3.10 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
St. Johnstone FC - Dundee United  (sobota 16:00)
St. Johnstone se v letošní sezóně pere o pohárové příčky a je velkým překvapením tojoto ročníku. V tuto chvíli mu patří páté místo s 35. body a je pouze o skóre za čtvrtým Hearts. Nyní přivítá Dundee United, které na tom není v lize tak dobře, ovšem daří se mu v národním poháru, kde v 5. kole vyřadilo Jezdce z Rangers. Dundee United je prozatím na osmé příčce se sedmadvaceti body a doufá alespoň v umístění v horní polovině tabulky.

St. Johnstone sehrálo duely s velice těžkými soupeři, a proto se v tabulce zastavilo a nedokázalo dohánět ztrátu Motherwelu. Doma prohrálo s Rangers 1:2 a po vítězství v Hibernian nestačilo na půdě Hibernian. Ovšem alespoň částečně si spravilo chuť v poháru s Hearts, kde na jeho půdě remizovalo 1:1 a o postup se bude bojovat v opakovaném duelu. Naopak Dundee v minulém kole nehrálo kvůli odloženému utkání.

Předtím ovšem konkurovalo Motherwellu a uhrálo doma bod, navíc poté přišla senzační pohárová výhra a Dundee proto rozhodně nebude mít špatnou formu. Oba celky se spolu utkaly v 6. a 12. kole a oba duely skončily nerozhodným výsledkem. Nejprve se dělily body po přestřelce 3:3, následně byl k vidění bezbrankový výsledek. Nyní se čeká podobně vyrovnané utkání a remíza určitě není vyloučena.

Dundee nyní sehnalo brankářskou náhradu za odcházejícího slovenského gólmana Dušana Perniše, jenž opustí klub v srpnu. Je jím osmadvacetiletý polský gólman Radoslaw Cierzniak, který přišel na zkoušku. Kouč Peter Houston si pochvaluje výhru nad Rangers. "Je pěkné zvítězit v Ibrox Paku. Nyní se konečně dostavuje sehranost, máme totiž výborně vyvážený kádr mladých a zkušených hráčů. Snad to bude pokračovat i v SPL," doufá Houston.

Kouč St. Johnstone Steve Lomas oceňuje perfektní morálku týmu. "Jsme na tom opravdu velice dobře po psychické stránce a hráči i přes těžký los dokážou zůstat v pohodě. Všichni hráči pracují naplno, tímto tempem by jsme si mohli zajistit účast v pohárech," řekl Lomas.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.20 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
St. Mirren FC - Motherwell FC  (sobota 16:00)
St. Mirren přivítá ve svém svatostánku Saint Mirren Parku ambiciózní Motherwell. Domácí zatím marně bojují o první polovinu tabulky, hosté zase naopak velmi úspěšně hájí tvrdě dobytou třetí pozici.

Poslední výhru slavili hráči St. Mirrenu na Štědrý den, když doma senzačně porazili Rangers 2:1. Pro fanoušky to byl skvělý dárek, vůbec ten nejlepší, jaký mohli od svého týmu dostat. Ovšem po Vánocích to šlo s týmem opět z kopce. Po remíze s Dundee United následovaly tři prohrané duely a naposledy se Saints rozešli s Invernessem bez branek. Domácím teď patří deváté místo, s relativně bezpečným devítibodovým náskokem před posledním Dunfermline. Avšak ztráta na dnešního soupeře Motherwell je už čtrnáctibodová.

"Motherwell je dobrým týmem, mají skvělou sezonu a sobotní zápas bude velmi těžký. Ale pokud předvedeme maximum, pak budeme mít dobrou šanci na úspěch," věří v tříbodový zisk posila z Hamiltonu Dougie Imrie.

Už se v jednu chvíli zdálo, že Motherwell pomalu, ale jistě vyklidí třetí příčku a přenechá jí celku Hearts. Jenže tým zabral a nejenže se vrátil zpět na třetí místo, ale dokonce si vypracoval slušný šestibodový náskok. Motherwell dokázal naposledy vyhrát dvakrát v řadě a pokaždé přitom nastřílel svému soupeři tři branky. Stalo se tak proti Dunfermline (3:1) i St. Johnstone (3:2). V rámci Skotského poháru pak hosté jednoznačně dominovali, druholigový Greenock Morton seřezali 6:0.

Saints budou bez Hugha Murrayho, Kennyho McLeana a Darrena McGregora. Kompletní nebude ani Motherwell, byť návrat kapitána Stephena Craigana je velkým posílením, mimo jsou Steven Saunders a Lee Hollis.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.10 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC25202352:1662
2.Rangers FC25184347:1458
3.Motherwell FC24125731:2941
4.Heart of Midlothian251051030:2235
5.St. Johnstone FC24105932:2735
6.Aberdeen FC25781027:3029
7.Kilmarnock FC24610828:3528
8.Dundee United2469933:3827
9.St. Mirren FC25691025:3627
10.Inverness Caledonian24751230:4026
11.Hibernian FC24461424:4518
12.Dunfermline Athletic25461527:5418

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Dnes nas urcite ceka tezsi zapas nez Jezdce,ale meli bychom to zvladnout,forma tu je,vykon je na urovni a vysledky mame,navic nas tahne skvely kapitan(hrac Ledna),I KDYZ treba proti Hearts by se nam to dost zkomlikovalo kdyby tam byl videorozhodci ale nebyl.

Rangers prisli o Jelavice a adekvatni nahrada je tu,dorazila z Gabonu zpet na Ibrox po cca 4letech a v 35se da ocekavat ze strci Jelavice do kapsy,myslim ze az ho uvidi v Barcelone,zkusi ho vymenit za Messiho i s Xavim Pokud ma AMC v rukavu jeste nejake napady,tak urcite dovede zpet na travnik na Ibrox i Gazzu

to jen ukazuje v jake zapeklite situaci se Modri nachazeji,v Glasgow se mluvi o nejvetsi krizi za posledni roky a to v zelenych castich samozrejme vyvolava spokojeny usmev.Vyhrat ligu je jasny cil,slabsi Rangers nez ty co ted hraji uz nemusime nikdy potkat.

Kdyby se zadarilo,mohl by z toho byt letos i treble,ale nebudeme predbihat,prioritou je liga.

Dnes kazdopadne obe OF zrejme vyhraji,protoze souperem Jezdcu je to nejhorsi co ted SPL hraje,bohuzel.

Reagovat
smazaný uživatel

co to je tyvole za prognózy tady

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele