Skotská Premier League - souhrn 24. kola

31.01.2009, 15:27, aktualizováno 01.02.2009, 16:55
Komentáře a souhrny
Rangers díky povedenému závěru porazili Dundee United a přiblížili se na rozdíl dvou bodů vedoucímu Celtiku, který jenom remizoval na hřišti posledního Invernessu. Skvělou formu potvrdil Hamilton, v boji o záchranu si polepšil i St. Mirren. Další zápasy skončily dělbou bodů...

St. Mirren FC - Kilmarnock FC 1:1

31.01.2009 13:30

Góly: 83. Dennis Wyness - 29. Kevin Kyle

St. Mirren si díky svému odhodlání nakonec připsal na konto bod za remízu 1:1 s Kilmarnockem. Hosty dostal do vedení v 29. minutě Kevin Kyle, domácí se však nevzdali a v 83. minutě přišlo vyrovnání z kopačky Dennise Wynesse.

Domácí se mohli ujmout vedení už v prvních minutách hry, kdy se Ross pokoušel najít na okraji pokutového území Darga. Míč nebezpečně vykopl bránící Pascali a až Wright ho dostal do bezpečí. O chvíli později upadl pod nátlakem Wrighta v pokutovém území McGinn, rozhodčí ale penaltu nenařídil.

Velkou šanci k vedení zmařil nepovedenou střelou Dorman a příležitost tak dostal soupeř. Garry Hay se přihrál Kyleovi, který v 29. minutě zajistil Kilmarnocku vedení 1:0. St. Mirren dostal o pár minut později šanci k vyrovnání, když se do úniku dostal Dargo a byl faulován gólmanem Combem.

Combe obdržel žlutou kartu a kopala se penalta, kterou však Hamilton neproměnil, Combe svůj faul napravil skvělým zákrokem. Do velké šance se prodral Kyle, jeho pokus však Howard vyrazil. St. Mirren se také ve druhé půli pokoušel o vyrovnání, skvělá obrana Kilmarnocku však fungovala výborně.

Po hodině hry se Kyle marně dožadoval pokutového kopu, když se míče dotkl rukou Potter. Hamilton mohl napravit špatně zahraný pokutový kop, jeho rána však letěla mimo. Gólovou šanci měl také Wyness, po přihrávce Mehmeta, Combe ale míč chytil. V 83. minutě přišlo vyrovnání. Robb zahrál volný kop a po závaru před bránou prostřelil Combea Wyness. Remízu udržel St. Mirren také díky Robbovi, který v posledních minutách odkopl pokus Invincibilea.

Více informací k zápasu

Hamilton Academical - Heart of Midlothian 2:0

31.01.2009 16:00

Góly: 12. Simon Mensing, 52. Simon Mensing (pen.)

Další velice cenné vítězství na cestě za záchranou ve skotské nejvyšší soutěži si připsali hráči Hamiltonu, kteří ve svém stánku porazili Heart of Midlothian 2:0. Vítězství domácímu týmu zajistil dvěma brankami Simon Mensing.

Hned v první minutě zápasu se do šance propracoval mladý záložník Hamiltonu James McCarthy, jehož střelu však zablokoval Marius Zaliukas. Ve dvanácté minutě se už ale síť hostující brány rozvlnila, když Brian Easton našel pěkným centrem volného Simona Mensinga, který propasíroval balon za záda brankáře MacDonalda.

Hearts byli blízko vyrovnání o chvíli později, když dlouhý balon Davida Obuy skoro přetavil v gól Michael Stewart. Chvíli před přestávkou na druhé straně hřiště fantasticky vychytal MacDonlad domácího útočníka Paula McGowana. Poté předvedl Tomáš Černý důležitý zákrok proti ráně středopolaře Obuy.

Šest minut po zahájení druhého dějství Accies zdvojnásobili své vedení. V pokutovém území Hearts stáhl Neilson k zemi McCarthyho a rozhodčí nařídil penaltu, ke které se postavil tradiční exekutor pokutových kopů v červenobílém dresu Simon Mensing a svou durhou brankou v utkání zvýšil na 2:0.

Hearts se potom hnali do útoku s cílem vyrovnat. Na dostřel Černého brány se dostal Andrew Driver, na stavu utkání už ale nic nezměnil. Hamilton tak nad Hearts zvítězil poprvé od sezony 1979/80.

Díky čtvrtému vítězství v řadě se Hamilton posunul na osmou příčku a místo boje o záchranu nastává pro svěřence Billyho Reida snaha probojovat se mezi první šestici týmů. Hearts zůstali čtvrtí.

Více informací k zápasu

Falkirk FC - Aberdeen FC 1:0

31.01.2009 16:00

Góly: 55. Michael Higdon

Důležité vítězství si připsal Falkirk, který na svém hřišti porazil mírného favorita zápasu Aberdeen 1:0. Jedinou branku vstřelil kanonýr Michael Higdon.

V úvodu utkání byl aktivnějším týmem Aberdeen, který svého soupeře "přišpendlil" k pokutovému území. Díky velkému tlaku se do první šance propracoval Scott Severin, jehož ránu po centru Charlieho Mulgrewa vykopl z brankové čáry Arnau Riera.

Poté se do koncovky dostali i domácí, když střelu Michaela Higdona z hranice pokutového území vychytal Jamie Langfield. Aberdeenský Darren Mackie prošel přes zkušeného stopera Stevena Pressleyho a ze šestnácti metrů slabou střelou prověřil španělského gólmana Daniho Malla.

Do druhého poločasu vstoupil Falkirk daleko aktivněji než do první pětačtyřicetiminutovky, z čehož v 55. minutě rezultovala jediná branka zápasu. Steve Lovell připravil balon pro svého kolegu z útoku Michaela Higdona a nejlepší střelec Bairns krásnou ránu z osmnácti metrů prostřelil brankáře Langfielda.

Poté opět Dons vyvíjeli na svého soupeře ustavičný tlak, který vrcholil v posledních deseti minutách utkání. Pozornost Daniho Malla vyzkoušel jak Chris Maguire, tak i Sone Aluko, ani jeden však neuspěl a Falkirk tak hubené vedení udržel až do konce duelu.

Díky plnému bodovému zisku odskočil Falkirk poslednímu Invernessu na rozdíl pěti bodů. Caley však utkání 24. kola skotské ligy hrají až zítra. Aberdeen zůstal pátý.

Více informací k zápasu

Hibernian FC - Motherwell FC 1:1

31.01.2009 16:00

Góly: 7. Derek Riordan - 77. David Clarkson (pen.)

Hibernian a Motherwell se po dnešním utkání musely spokojit s pouhým bodem za remízu 1:1. Domácí se dostali do brzkého vedení díky gólu Dereka Riordana, remízu ale svoji brankou z penalty zařídil David Clarkson.

Do utkání v dresu Hibernianu nenastoupil Dean Shiels, který jedná o smlouvě s Doncasterem, naopak premiéru si odbyl Denes Rosa. První skutečná šance v utkání ihned znamenala vedoucí branku domácího mužstva. Díky skvělé práci Chrisholma se k míči dostal Riordan a proměnil příležitost ve svůj osmý gól za Hibernian.

Motherwell se snažil o vyrovnání, brankáři Hibernianu ale pomohl zablokováním letícího míče Rob Jones. Po slibném začátku se hra vyrovnala a delší dobu nebyla k vidění zajímavější šance. Hamell zkoušel štěstí z volného kopu, ovšem pouze do rukou Szamotulskiho.

Do příležitosti se probojoval O'Brien, gólman Szamotulski byl však znovu připraven. Ve druhé půli si Motherwell zajistil několik trestných a rohových kopů, gólové šance však nepřicházely. Do šance se dostal Rosa, jeho střela ale do brány nezamířila. Riordan si mohl o chvíli později připsat další gól, Smith ale míč lapil.

Rychlost útočníka Hibernianu dělala hostům problémy, jeho další střela ale mířila vysoko nad bránu. Velkou příležitost k vyrovnání měl Murphy, nepochopitelně ale mířil vedle. Vyrovnávací branka nakonec přišla. Stevenson fauloval v pokutovém území Murphyho a následnou penaltu proměnil Clarkson.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Dundee United 2:0

31.01.2009 16:00

Góly: 78. John Fleck (pen.), 90. Kyle Lafferty

Rangers si ve vypjatém zápase proti Dundee United nakonec připsali vítězství, díky gólu teprve sedmnáctiletého Johna Flecka. Fleck se prosadil v 78. minutě z pokutového kopu a v nastavení ještě zvýšil na konečných 2:0 Lafferty.

Hosté už do utkání nastoupili bez Willo Flooda, který přestoupil do Celtiku, na hře to ale v prvních minutách nebylo ani poznat. Floodova náhrada David Robertson měl první větší šanci a Allan McGregor musel předvést skvělý zákrok. Z domácího týmu byl blízko brance Boyd, mířil ale těsně vedle.

Do šance se dostal také mladík Fleck, Zaluska však jeho střelu konečky prstů vyrazil na roh. Krátce před poločasem ze hry odstoupil zraněný Nacho Novo a Kenny Miller tak dostal šanci zazářit. Jako první ve druhé půli zahrozili hráči United, Feeneyho nebezpečná přihrávka ale nebyla v gól proměněna.

V utkání nevýrazný Kris Boyd byl v 74. minutě nahrazen Laffertym a severoirský reprezentant byl ihned blízko gólu. O chvíli později vítězný gól přišel. Fleck byl v pokutovém území faulován Kovačevičem a sám následnou penaltu proměnil. Zvýšit vedení na konečných 2:0 se ještě v závěru podařilo dalekonosnou ránou Laffertymu.

Více informací k zápasu

Inverness CT - Celtic FC 0:0

01.02.2009 15:00

Góly: -

Cenný bod uhrál ve svém stánku Inverness s vedoucím celkem skotské ligy Celticem. Utkání obra s trpaslíkem skončilo bezbrankovou remízou.

Manažer hostí Gordon Strachan udělal v sestavě oproti středečnímu zápasu Ligového poháru tři změny. Na lavičku posadil Jana Vennegoora of Hesselinka, Marca Crosase a Glenna Loovense. Místo nich nasadil do základní sestavy Stephena McManuse, Barryho Robsona a Georgia Samarase.

V páté minutě utkání se nečekaně rozvlnila síť hostujícího týmu, když po špatném odkopu Garryho Caldwella propálil Artura Boruce Foran. Branka však pro postavení mimo hru nebyla uznána.

O dvě minuty později na druhé straně hrací plochy ostře pálil Soctt Brown, jeho střela, po přímém kopou Shunsuke Nakamury, byla však zablokována domácí defenzivou.

Ve 24. minutě se na dostřel domácí brány dostal po parádním centru Browna sám Nakamura, jeho pokus však postrádal přesnost. Za další dvě minuty se z gólu mohl radovat Georgios Samaras, po centru Aidena McGeadyho však hlavičkoval vedle.

Poté Nakamura nadále produkoval velmi kvalitní akce, když šest minut před přestávkou mohl opět otevřít skóre. Ale po pěkné kombinaci McGeadyho s McDonaldem pálil nad bránu.

Druhé dějství nepřineslo příliš záživný fotbal, diváci viděli zejména bitvu ve středu hřiště. Trochu vzruchu na Caledonian Stadium způsobilo až čtvrt hodiny před koncem domácí mužstvo, když Duncan nacentroval balon před bránu Boruce, ani jeden z dobíhající dvojice Proctor, Rooney ale míč do brány usměrnit nedokázal.

Celtic má po 24. kole skotské Premier League už pouze dvoubodový náskok na Rangers, kteří v sobotu nezaváhali. Inverness zůstávají poslední.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC24174352:2555
2.Rangers FC24165353:1853
3.Dundee United24108633:3038
4.Heart of Midlothian24115825:2638
5.Aberdeen FC24114929:2537
6.Hibernian FC2487930:3231
7.Motherwell FC24851127:3329
8.Hamilton Academical24921323:3629
9.Kilmarnock FC24831323:3227
10.St. Mirren FC24751219:2826
11.Falkirk FC24571225:3522
12.Inverness Caledonian24531622:4118

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

saints maju novy stadion, toto bol jeho otvaraci zapas. nevyhrali ho, rovnako ako rozluckovy na love street. to by musel asi prist celtic aby ho oslavili vitazstvom ako sa patri

Reagovat
smazaný uživatel

vyborne gers, zajtra ti smradi zeleni na highlands zamrznu a dostanu po hube.

ozaj, viete co znamena ten skaredy nazov jedneho maleho bezvyznamneho klubu? look:

C eltic

E ven

L ost

T o

I nverness

C aley

Reagovat
Maverick 65

Reagovat
smazaný uživatel

ooo prima,Hunove jsou bod od nas,ale mam dojem,ze 3body proti Caley Thistle jsou podminkou,takze pokud se nestane zazrak,zase odskocite na 4.

Navic krome Old firm ktere nas ceka po Valentynu se uvidime jeste jednou ve finale poharu,takze i Ally bude mit dostatek prilezitosti aby se naucil perfektne hlaskovat nazev toho "bezvyznamneho"klubu,ktery byl za posledni 3roky..trikrat mistr ligy a ma naslapnuto na dalsi titul i letos.A pak prijde jeho cas ..muze spolecne se svymi hvezdami slavit to hezke druhe misto..znovu

http://es.youtube.com/watch?v=GXdO0EoprDc

Reagovat
smazaný uživatel

koukán, že ti zelení irští papeženci byli dneska impotentní.......měli by si asi dojet do Vatikánu pro požehnání aby se probrali k životu, ale kde nic není tam ani smrt nebere.... ....Old Firm o mnohém rozhodne

Reagovat
smazaný uživatel

Celtic

Reagovat
smazaný uživatel

Derby je naše, o tom není pochyb. Glasgow zaplavý zelenobílé vlny. GO HOOPS GO

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele