Skotská Premier League - preview 24. kola

31.01.2009, 09:14, aktualizováno 01.02.2009, 09:06
Previews
Rangers díky povedenému závěru porazili Dundee United, nyní je na tahu Celtic. Vedoucí tým skotské nejvyšší soutěže zajíždí na půdu posledního Invernessu a pokud vyhraje, bude mít na čele tabulky opět čtyřbodový náskok...
St. Mirren FC - Kilmarnock FC  (sobota 13:30)
St. Mirren ve čtyřiadvacátém kole nejvyšší skotské soutěže změří na novém stadionu síly s Kilmarnockem. Ani jeden z klubů v posledních zápasech neexceloval a oba se tak propadají tabulkou směrem dolů.

St. Mirren v poslední době poněkud přibrzdil, následkem čehož už jsou dvě porážky v řadě. V posledním kole podlehl St. Mirren 2:3 Dundee United a momentálně se nachází na desátém ligovém místě. Manažer Gus MacPherson bude postrádat Franca Mirandu, kterého čeká operace kolena. Záložník Stephen O'Donnell bude po operaci chybět ještě několik týdnů, Will Haining se ale do tréninku vrátí příští týden.

Přestupové okno se uzavírá už v pondělí a St. Mirrenu nastala zapeklitá situace, do týmu měl totiž na hostování přijít Steven Smith, vše ale zhatilo pravidlo v hostování hráčů do 21 let. "Dohoda padla a to nás frustruje. Dohodli jsme se s Rangers i hráčem, který by rád přišel. Ale podle pravidel pro hostování může v rámci země přijít jen jeden hráč pod 21 let," prozradil MacPherson.

Ani Kilmarnocku se v uplynulém kole nedařilo a osmý celek tabulky prohrál 0:1 s posledním Hamiltonem. V zápase budou chybět David Fernandez a Ryan O'Leary. Nejisté jsou starty Allana Johnstona a Davida Lilleyho. "Bude to dobrý zápas, je vyprodáno, hrajeme na novém stadionu a navíc to bude v televizi," řekl obránce Frazer Wright.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.25 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hamilton Academical - Heart of Midlothian  (sobota 16:00)
Velice atraktivní duel bude k vidění v New Douglas Parku, kde se střetnou dvě mužstva, které v současné době pravidelně bodují a tabulkou směřují směrem vzhůru. Hamilton přivítá ve své těžko dobytelné pevnosti Hearts.

Svěřenci Billyho Reida míří ke splnění cíle, který si vytyčili na tuto sezónu, což je záchrana v nejvyšší skotské soutěži. Zvítězit se jim podařilo v posledních třech utkáních za sebou, přičemž výhra v posledním střetnutí na půdě Kilmarnocku byla obzvláště cenná. Díky těmto skvělým výsledkům se červenobílí v tabulce vyhoupli na devátou příčku. Dnešní zápas ale bude pro Accies velmi složitou záležitostí, zvlášť, když s Hearts nedokázali uhrát ani bod v předchozích dvou vzájemných střetnutích. Na hřišti se neobjeví David Elebert, který bude Hamiltonu kvůli potížím s kolenní šlachou scházet jeden měsíc. Mimo hru je i čerstvá posila s Rangers, mladíček Jordan McMillan, jenž má stejné zdravotní potíže jako Elebert.

Hearts of Midlothian kromě dvou nedávných proher v posledních zápasech pravidelně sbírají body a právem okukují ve skotské Premier League čtvrtou pozici. V posledním ligovém utkání si na edinburghském klubu vylámal zuby Inverness, který Hearts podlehl 2:3.

Manažer Csaba Laszlo cítí, že dnešní duel nebude jednoduchý. Bývalý lodivod národního týmu Ugandy označil Hamilton po vítězství nad Killie jako "nebezpečný tým". "Musíme se na hru Hamiltonu velmi koncentrovat, určitě to bude velmi náročné utkání. Minulý týden jsem byl pozorovat hru Accies v Kilmarnocku, mám o tomto mužstvu mnoho informací. S počínáním Hamiltonu v nejvyšší skotské soutěži jsem ohromen," smekl poklonu před Reidovými svěřenci Laszlo, který se znovu bude muset obejít bez brankáře Janose Balogha, jenž nemůže nastoupit kvůli stále nedokončenému přestupu z Deberecenu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.85 - 3.25 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Falkirk FC - Aberdeen FC  (sobota 16:00)
Sestupovým pásmem ohrožený Falkirk přivítá ve svém stánku pátý celek skotské Premier League, Calderwoodův Aberdeen.

Falkirk se momentálně nachází až na jedenácté pozici a od poslední příčky ho dělí tenké dva body. V minulém utkání proti Motherwellu sice uhrál remízu 1:1, v posledních deseti zápasech však utrpěl šest porážek. Už tak těžká situace bude pro manažera Bairns ještě těžší, jelikož kvůli zranění kolene bude v dnešním střetnutí postrádat klíčového hráče Gerarda Aafjese. Na zelený povrch nevyběhne ani Patrick Cregg, jenž si odpykává karetní trest. Debut by si mohl odbýt nový španělský brankář ve službách Falkirku Dani Mallo, který nechyběl mezi tyčemi při semifinále ligového poháru proti Rangers, ve kterém Falkirk podlehl favoritovi 3:0.

Aberdeen už delší dobu hraje velmi kvalitní fotbal, který je podložen velmi slušnými výsledky, z posledních deseti utkání si Dons odnesli šest výher, dvě remízy a pouhé dvě prohry, navíc v posledním ligovém zápase obrali o body glasgowské Rangers, když s nimi na Pittodrie Stadium uhráli bezbrankovou remízu. Právem Aberdeenu náleží pátá pozice. Manažer Jimmy Calderwood bude zřejmě postrádat stavební kámen defenzivní řady Zandera Diamonda, který má zraněný kotník. Naopak fit by měla být brankářská jednička Jamie Langfield, jenž v utkání proti Rangers utrpěl úder do hlavy. Fanoušci Dons jsou před utkáním s Falkirkem optimisté, jelikož jejich "miláčci" dokázali vyhrát poslední čtyři vzájemné střetnutí. A vůbec od doby, kdy Falkirk postoupil do nejvyšší skotské soutěže, nedokázal nad Aberdeenem zvítězit.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.85 - 3.25 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Hibernian FC - Motherwell FC  (sobota 16:00)
Na Easter Road se v sobotu uskuteční boj o šestou příčku tabulky. Domácí Hibernian přivítá na svém hřišti zvedající se Motherwell, jen o dva body horší celek.

Hibernian v minulém kole podlehl 1:3 silnému Celticu a stále se tak nachází na šesté ligové příčce, o kterou ho může připravit prohra s Motherwellem. Hosté neprohráli ani jednou z posledních pěti zápasů, v minulém kole remizovali 1:1 s Falkirkem a na svého sobotního soupeře z Leithu ztrácí pouhé dva body.

Manažer Hibernianu, Mixu Paatelainen, má před zápasem vrásky na čele, které mu přidělaly problémy s výběrem týmu. Steven Fletcher a Sol Bamba jsou suspendováni, gólman Yves Ma-Kalambay je vyřazen kvůli zranění kolenní šlachy, Ian Murray kvůli slabinám a koleno nedovolí start Kevinu McCannovi.

Do zápasu by se tak mohl postavit navrátilec z hostování Paul Hanlon a maďarská posila do zálohy, Denes Rosa. "Hrajeme doma proti týmu přímo pod námi, chceme proto předvést dobrý výkon a získat tři body. Jsme pevně rozhodnuti zapomenout na Celtic," řekl John Rankin. Motherwell nemá žádné nové zraněné hráče, jediným chybějícím členem sestavy tak bude Brian McLean, který se ale po zranění křížového vazu brzy vrátí do hry.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.25 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rangers FC - Dundee United  (sobota 16:00)
Ibrox Park uvidí velmi zajímavý souboj mezi druhými Rangers a třetím celkem tabulky, Dundee United. Domácí mužstvo si nesmí dovolit zaváhat, Dundee United ale hodlají z Glasgowa přivést body.

Rangers v posledním ligovém kole remizovali 0:0 v Aberdeenu a další ztrátu bodů nesmí tým kouče Waltera Smithe připustit. Dundee United v posledním kole nezaváhalo a díky výhře 3:2 nad St. Mirrenem si připsalo další důležité tři body.

Rangers by mohl v zápase posílit útočník Kyle Lafferty, který měl problémy s kotníkem a později i s kolenem. Maurice Edu je však kvůli kolenu stále mimo hru, spolu s dlouhodobě zraněným Kevinem Thomsonem. Rangers mohou těžit z toho, že opory týmu zůstaly, mrzet může snad jen odchod Chrise Burkea do Cardiffu.

Často se hovořilo také o přestupu nejlepšího střelce týmu, Krise Boyda, jeho odchod do Birminghamu ale ztroskotal na osobních podmínkách. "Nejsem překvapený. Stejně jako všichni, kdo čtou noviny, vím, že kvůli finanční krizi nebude mít nikdo moc peněz," řekl Walter Smith.

Dundee United bude chybět zraněný Scott Robertson a navíc kouč Craig Levein musí najít náhradu za Willo Flooda, který zamířil do Celticu. "Zkusím získat někoho před koncem přestupového okna. Problém je, že Willo mohl hrát na několika pozicích, ztratili jsme chlapce, který byl všestranný," řekl Levein.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.50 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Inverness Caledonian - Celtic FC  (neděle 15:00)
Souboj obra s trpaslíkem uvidí fanoušci v neděli odpoledne na Caledonian Stadium, kde poslední celek skotské ligy Inverness přivítá mistrovský Celtic.

Celticu i po minulém ligovém kole, ve kterém Hoops porazili Hibernian 3:1, náleží první pozice v tabulce. Náskok Celticu na druhé Rangers je díky sobotní výhře Jezdců nad Dundee United už pouze jednobodový, pokud dnes ale tým Gordona Strachana splní roli jasného favorita, náskok se opět navýší na čtyři body.

Během týdne manažer glasgowského mužstva Strachan opět rozvířil spekulace o odchodu záložníka Shunsuke Nakamury, když dal souhlas japonskému hráči k návratu do své vlasti. "Naka nikdy neřekl, že se chce vrátit domů. Nikdy se mi o svých budoucích plánech nezmínil. Ale jestli mi řekne, chci se vrátit do Japonska a ukázat zde, co se v Celticu naučil, tak mu poděkuji a nebudu bránit v cestě," konstatoval Strachan, který ale zdůraznil, že Nakamura rozhodně není nenahraditelným hráčem: "Kolik hráčů může být nenahraditelných v takovém klubu, jako je Celtic? Možná tak Jock Stein, Jimmy Johnstone a Henrik Larsson. Moc takových hráčů určitě není."

Premiéru v zelenobílém dresu by si mohl odbýt Willo Flood, záložník podepsal s týmem smlouvu na dva a půl roku. Kapitánskou pásku by si měl navléknout opět Stephen McManus, jenž v týdnu kvůli problémům s kolenem chyběl u semifinále skotského Ligového poháru proti Dundee United, ve kterém Celtic zvítězil až na penalty.

Inverness zažívá pravděpodobně jedno z nejhorších období od postupu do nejvyšší soutěže, z posledních deseti zápasů uhrál díky dvěma vítězstvím pouhých šest bodů a propadl se na dno tabulky. Dnes se na Caledonian Stadium mohou akorát pokusit o zázrak, jelikož jsou považováni za jednoznačného outsidera. V letošní sezoně ještě nedokázali Caley proti obhájcům titulu uhrát ani bod, což na morálce mužstva také moc nepřidá. Nový manažer Invernessu Terry Butcher přivedl do klubu dvě nové tváře, jimiž jsou Richie Foran a Eric Odhiambo, dnes si tak mohou odbýt debut. Mimo hru je ale levý obránce Richard Hastings, na trávník by neměli vyběhnout ani Thierry Gatheussi, Filipe Morais a Roy McBain.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 7.00 - 5.00 - 1.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC23173352:2554
2.Rangers FC23155351:1850
3.Dundee United23108533:2838
4.Heart of Midlothian23115725:2438
5.Aberdeen FC23114829:2437
6.Hibernian FC2386929:3130
7.Motherwell FC23841126:3228
8.Kilmarnock FC23821322:3126
9.Hamilton Academical23821321:3626
10.St. Mirren FC23741218:2725
11.Falkirk FC23471224:3519
12.Inverness Caledonian23521622:4117

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele