Skotská Premier League - souhrn 21. kola

03.01.2009, 15:28, aktualizováno 04.01.2009, 15:27
Komentáře a souhrny
Remízové bylo 21. kolo skotské nejvyšší soutěže. Celtic doma ztratil s Dundee United a nabídl šanci Rangers, kteří vyhráli v Invernessu a snížili ztrátu na městského rivala. Body se dělily ještě ve třech sobotních zápasech a vyhrál pouze Hamilton, který si doma poradil s Aberdeenem...

Heart of Midlothian - Hibernian FC 0:0

03.01.2009 13:30

Góly: -

Hearts předvedla v dnešním zápase velmi dobrý výkon, na tři body ze zápasu proti Hibernianu to však nestačilo. Utkání skončilo bezbrankovou remízou, která může více těšit hostující tým.

Hvězdy Hibernianu, John Rankin, Colin Nish a Dean Shiels doplatily na špatný výkon z minulého utkání a zápas začínaly jen na lavičce. Bývalý hráč Rangers, finský útočník Jonatan Johansson odehrál za Hibernian svůj debutový zápas a špatně si nevedl.

První šanci měli domácí a už po sedmi minutách hry byli velice blízko vedoucí brance. Andrew Driver si poradil s Chrisem Hoggem a z okraje pokutového území poslal nebezpečnou střelu, kterou musel Ma-Kalambay vyrazit na roh. Hearts měla další velké šance, hlavička Nadeho se ale odrazila jen od tyče brány Hibs.

Na druhé straně prošel Stevenson a přihrál volnému Fletcherovi, ten však příležitost zahodil nepřesnou střelou. Po půlhodině hry musel být vystřídán Thomson, kterého v domácím týmu nahradil Glen. Nepříjemnou střelu vyslal na Ma-Kalambaye Kingston, gólman byl ale připraven.

Další šanci měl Glen, který využil chyby Hogga, Ma-Kalambay ale svůj tým i tentokrát zachránil. Ve druhé půli se k bráně Hibs blížil Nade, střela však zamířila jen do boční sítě Ma-Kalambayovi brány. Kingston musel v 54. minutě opustit kvůli zranění hřiště, kde ho nahradil Cesnauskis. O několik minut později mohl udeřit Fletcher, Balogh se ale prostřelit nenechal. Utkání tak skončilo bezbrankovou remízou.

Více informací k zápasu

Hamilton Academical - Aberdeen FC 2:0

03.01.2009 16:00

Góly: 52. Simon Mensing (pen.), 78. Richard Offiong

Velmi cenné tři body získal v New Douglas Parku domácí Hamilton, který porazil Aberdeen 2:0. Z pokutového kopu otevřel skóre Simon Mensing, druhou branku přidal Richard Offiong.

Do brzké šance se dostal domácí Hamilton, když přímý kop Mensinga našel Martina Canninga, který hlavičkoval do brankáře Langfielda. Na druhé straně otestoval Tomáše Černého Jeffrey De Visscher, český brankář ale jeho střelu vyrazil nad bránu.

Poté zahrával Scott Severin přímý kop z velmi výhodné pozice, balon však poslal nad Černého bránu. Před poločasovou přestávkou zatlačili hráči Aberdeenu svého soupeře hluboko na jeho polovinu, z čehož rezultovala série rohových kopu, ani jeden z nich však Dons nedokázali přetavit v gól.

De Vissher chtěl na začátku druhého dějství překvapit domácí tým tvrdou střelou, která však nakonec na bránu nemířila. Naopak v 52. stáhl v pokutovém území hostí Zander Diamond k zemi Jamese McCarthyho a rozhodčí ukázal na značku pokutového kopu, ke kterému se postavil Simon Mensing a dostal Hamilton do vedení.

Dvanáct minut před koncem utkání se domácí fanoušci radovali už podruhé, když Richard Offiong obešel bránícího Scotta Severina a vsítil svůj pátý gól v letošní sezoně. Ovšem v nastaveném čase už anglickému útočníkovi tolik do zpěvu nebylo, protože musel po druhé žluté kartě předčasně do sprch.

Accies se díky dnešnímu vítězství dostali minimálně na týden ze sestupové propasti, nyní jsou desátí. Aberdeen hájí pátou pozici.

Více informací k zápasu

Falkirk FC - Kilmarnock FC 1:1

03.01.2009 16:00

Góly: 41. Steve Lovell - 68. David Fernández

Remízou 1:1 skončil duel domácího Falkirku s Kilmarnockem. Bairns poslal do vedení v první půli Steve Lovell, za hosty v druhém dějství odpověděl David Fernandez.

Manažer Falkirku John Hughes byl nucen provést změny v defenzivě svého týmu, protože kvůli zranění kolene nemohl nastoupit Gerard Aafjes a díky trestu se na hřišti neobjevil ani kapitán Darren Barr. Hosté se naopak museli obejít bez Burtona O'Briena, kterého v sestavě nahradil Kevin McBride.

Do první vážnější příležitosti se dostal domácí Falkirk, když Scott Arfield střílel z hranice velkého vápna mimo bránu. Ve dvanácté minutě zkoušel štěstí na druhé straně Allan Russell, jeho pokus ale zablokoval Tom Scobbie. Ve 33. minutě se Allan Russell prokousal k dalšímu zakončení, po přihrávce Fernandeze ale na brankáře Olejnika nevyzrál.

Skóre otevřel domácí tým až čtyři minuty před odchodem do šaten, když se dlouhý balón z kopačky Kevina McBrida dostal až ke Stevu Lovellovi, jenž svým osmým gólem v letošní sezoně poslal Falkirk do vedení.

Domácí své vedení ale v průběhu druhé půle ztratili a nakonec si odnesli pouze bod za remízu 1:1, když v 68. minutě hlavičkou překonal Olejnika David Fernandez. O branku se pokoušel v nastaveném čase ještě Gavin Skelton, jenž ale neuspěl.

Protože Hamilton dnes zvítězil nad Dons, propadl se Falirk v tabulce na jedenáctou příčku a pokud by zítra získal Inverness proti Invernessu tři body, klesli by svěřenci Johna Hughese na samotné dno skotské Premier League.

Více informací k zápasu

Celtic FC - Dundee United 2:2

03.01.2009 16:00

Góly: 12. Georgios Samaras, 58. Georgios Samaras - 60. Paul Dixon, 77. Warren Feeney

Překvapivý výsledek se zrodil na Celtic Parku, kde domácí borci pouze remizovali s Dundee United 2:2. Za Hoops se dvakrát prosadil nejlepší střelec týmu Georgios Samaras, za hosty Dixon a Feeney.

Shunsuke Nakamura, který minulý týdne scházel kvůli zranění v derby, dnes na kraji zálohy nastoupil místo Mizuna. Mark Wilson nahradil zraněného Andrease Hinkela.

První šance zápasu přišla v deváté minutě ze strany Celticu, když Stephen McManus našel volného Scotta McDonalda, jemuž ještě pročistil cestu Scott Brown, australský útočník ale mířil z dvaceti metrů vedle.

O tři minuty později se fanoušci Hoops už mohli radovat se vstřelené branky, když skvělou práci odvedl Scott Brown a předložil balon Georgiu Samarasovi, jenž z osmnácti metrů nedal brankáři Zaluskovi žádnou šanci.

Po necelé půlhodině hry mohl být Brown strůjcem dalšího gólu, tentokrát však po jeho přihrávce pálil Barry Robson vedle. Do konce první půle se už žádná nebezpečná šance nezrodila, a tak mohli jít hráči Celticu do šaten spokojeni.

Navíc v 58. minutě bylo v táboře zelenobílých ještě veseleji, když Nakamurův přímý kop usměrnil do brány z pěti metrů hlavou opět řecký kanonýr Samaras. O dvě minuty později se však United povedlo snížit, když byl po faulu McManuse na Gomise nařízen přímý kop, ze kterého se parádně trefil Dixon.

V sedmasedmdesáté minutě se hostujícímu týmu povedlo dokonce vyrovnat, když Daly vyhrál klíčový hlavičkový souboj s McManusem a prodloužil tak balon na Feeneyho, jenž propálil Artura Boruce.

Celtic se pak ještě pokoušel o závěrečný tlak, ze kterého nakonec nic nebylo, spíše mohl být rád, že se na druhé straně hřiště nedostal po přihrávce Flooda k míči včas Feeney a neposlal Dundee do vedení.

Celtic navýšil v tabulce skotské ligy náskok na Rangers na osm bodů, svěřenci Waltera Smithe však svůj zápas hrají až zítra, kdy náskok zelenobílých mohou stáhnout.

Více informací k zápasu

St. Mirren FC - Motherwell FC 0:0

03.01.2009 16:00

Góly: -

Domácí St. Mirren šel do utkání s cílem vyhrát pátý zápas v řadě, což se mu ale nakonec nepodařilo. St. Mirren ani Motherwell gól nevstřelily a utkání tak skončilo bezbrankovou remízou.

První šanci v zápase měl domácí tým, kdy McGinn našel Dormana, jehož střelu zastavil až gólman Smith. Na druhé straně střílel z dálky Lasley, míč však letěl daleko od Howardovy brány. Příležitost ke vstřelení vedoucí branky měl i Porter, střela mu však nesedla.

Po půlhodině hry měli hosté největší šanci zápasu. Před bránou St. Mirrenu se ocitl Lasley, šanci ale zahodil nepřesnou střelou. Hrdinou Saints mohl být Murray, míč ale do brány nezamířil. Ve druhé půli měl zpočátku navrch Motherwell a jen díky Howardovi byl stav stále nerozhodný.

Do velké příležitosti se dostal Clarkson, Howard však jeho tvrdou ránu chytil. O několik minut později zkusil štěstí Dargo, Smith byl však připraven a míč lehce chytil. Poslední pokus měl Maroš Klimpl, ani jeho střela ovšem gólem neskončila a utkání tak vítěze nepoznalo.

Více informací k zápasu

Inverness CT - Rangers FC 0:3

04.01.2009 13:30

Góly: 46. Pedro Mendes, 81. Kris Boyd, 87. Kris Boyd

Rangers nedopustili překvapení a ze hřiště posledního celku skotské soutěže, Invernessu, si odváží tři body za výhru 3:0. Do vedení dostal Rangers krátce po přestávce Mendes a v posledních deseti minutách hry si ještě na své střelecké konto připsal další dva zásahy Kris Boyd.

Od začátku se do hry postavil i Nacho Novo a španělský hráč jako první otestoval gólmana Essona, mířil však nad bránu. První střelu na bránu si připsali domácí, brankář McGregor ale Vigursovu hlavičku vyrazil. Domácí tým se překvapivě dostával do šancí a McGregor pořádně vystrašil fanoušky Rangers, když nedokázal udržet Cowieho tvrdou ránu.

Znovu zahrozil i Vigurs, mířil však jen do boční sítě. Ještě větší šanci měl na konci první půle Cowie, když obešel McGregora, mířil ale vedle. Nejvíce konec prvního poločasu uvítali rozladění fanoušci Rangers. Hosté se do druhé půle vrátili jako zcela jiný tým, těžko říci, zda to bylo proslovem kouče Smithe.

Ihned po startu druhého poločasu našel Davis patičkou Mendese, který přesnou střelou do vzdálenějšího horního rohu brány Invernessu zajistil svému týmu vedení 1:0. O pár minut později donutil vlastního gólmana k zákroku Tokely, když špatně zpracoval centr Mendese. Blízko brance byl Davis, ale jeho střela z voleje do brány nezamířila.

Vyrovnat mohl Barrowman, jeho pokus ale vyrazil McGregor. Posledních deset minut zápasu patřilo jen útočníkovi Rangers Boydovi. Nejprve poslal Boydovi přesnou přihrávku Davis a skotský kanonýr nízkou střelou pokořil Essona. V posledních minutách hry se blízko brány Invernessu dostal znovu k míči Boyd a zajistil Rangers výhru 3:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC21163247:2051
2.Rangers FC21144348:1746
3.Dundee United2198430:2235
4.Heart of Midlothian2095620:2132
5.Aberdeen FC2093823:2130
6.Hibernian FC2176826:2827
7.Kilmarnock FC20821021:2626
8.St. Mirren FC21741016:2225
9.Motherwell FC20631120:3121
10.Hamilton Academical21621319:3620
11.Falkirk FC21461122:3118
12.Inverness Caledonian21521420:3717

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (9)

Přidat komentář
jtbs

celtic

Reagovat
smazaný uživatel

To mě spíš překvapilo Dundee

Reagovat
jtbs

to nebolo prekvapenie ale dlhodoby obdiv

Reagovat
smazaný uživatel

No pro mě je překvapení,že Dundee se tak drží.Tak jsem to myslel

Reagovat
smazaný uživatel

Doufal jsem, že Celtic vyhraje. Myslím, že díky tomu se teď Rangers dotáhnou zas o nějaký bodík blíž.

Reagovat
smazaný uživatel

A pokud mám komentovat příští zápas s Aberdeenem, tak to vidim na remízu nebo těsnou výhru jednoho z týmů.

Reagovat
$dolar$

Reagovat
smazaný uživatel

Boyd parada ...

Reagovat
smazaný uživatel

Výborně Boyd.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele