Skotská Premier League - souhrn 17. kola

06.12.2008, 18:14, aktualizováno 07.12.2008, 16:56
Komentáře a souhrny
Rangers si v pohodě zastříleli a českému brankáři v brance Hamiltonu Tomáši Černému nadělili k Mikuláši sedm gólů. Navíc snížili náskok Celtiku, který prohrál na hřišti Hibernian. Falkirk nestačil na St. Mirren a Dundee vyhrálo na půdě Invernessu.

Falkirk FC - St. Mirren FC 1:2

06.12.2008 16:00

Góly: 62. Steve Lovell - 41. Jim Hamilton, 73. Dennis Wyness

St. Mirren zaznamenal na Falkirk Stadium první vítězství po osmi zápasech, když domácí Bairns porazil 2:1. Hosty nejprve poslal do vedení Jim Hamilton, poté vyrovnal Steve Lovell. Poslední slovo měl ale hráč v černobílém dresu Dennis Wyness, který poslal tři body do St. Mirrenu.

Hostující tým začal utkání pěkně zostra a v osmé minutě se do šance probil Andy Dorman, který z úrovně penalty minul Olejnikovu bránu. Saints stále svého soupeře přehrávali, když se po čtvrthodině hry dostal do koncovky opět Dorman, jenž tentokrát bránu trefil, ale brankáře Olejnika nepřekonal.

Ve 24. minutě se mohl radovat ze svého prvního gólu za Falkirk Kevin McBride, v zakončení však bránu soupeře minul. Čtyři minuty před koncem první půle se St. Mirrenu podařilo prolomit smůlu v zakončení a rozjásat hostující fanoušky. Gólman Olejnik ránu Rosse ještě vytěsnil, ovšem s dorážkou Jima Hamiltona si už poradit nedokázal.

Od pětapadesáté minuty musel hrát Falkirk v oslabení, když McNamara viděl po surovém faulu na Jima Hamiltona červenou kartu a musel se poroučet předčasně do sprch. I přesto, že Falkirku chyběl na hrací ploše jeden hráč, dokázal tým Johna Hughese v 62. minutě vyrovnat, když se po přímém kopu O'Briena v koncovce nemýlil Steve Lovell. Gól platil i přes signalizaci postavení mimo hru pomezního rozhodčího.

Čtvrthodiny před koncem zápasu ale strhl Dennis Wyness vedení na stranu St. Mirrenu, hostující záložník po skvělé individuální akci Andyho Dormana rozvlnil zblízka síť Olejnikovy svatyně.

St. Mirren se po týdnu stráveném na dnu tabulky opět dostal na jedenáctou pozici před Hamilton, který si odnesl ostudnou porážku od Rangers 1:7. Falkirk je osmý.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Hamilton Academical 7:1

06.12.2008 16:00

Góly: 11. Kenny Miller, 28. Kris Boyd, 52. Kris Boyd (pen.), 62. Kris Boyd, 80. Kyle Lafferty, 88. Nacho Novo, 90. Steven Davis - 2. James McArthur

Horší zápas ve Scottish Premier League už Hamilton asi nezažije, v zápase se mu od druhé minuty nedařilo vůbec nic, o čemž jasně hovoří i konečný výsledek. Přitom Hamilton v utkání vedl, ve zbytku zápasu však inkasoval rovnou sedmkrát a odjel z Ibrox Parku z výpraskem 1:7.

Rangers si tak po porážce s Hearts z minulého týdne pořádně napravili chuť, týmu také pomohl návrat několika hráčů do sestavy. Miller, Papac, Davis a Beasley nastoupili už od začátku utkání. Hamilton do zápasu vstoupil nejlépe, jak mohl a po dvou minutách hry zmrazil Ibrox svým lobem McArthur. Na druhé straně musel po střele Millera zasahovat český gólman Tomáš Černý, už v 11. minutě ale inkasoval. Whittakerův centr zpracoval Ferguson, posunul míč Millerovi a ten srovnal stav na 1:1.

Ve 28. minutě se Rangers dostali do vedení 2:1. Tentokrát Miller přihrával a na Boydovu střelu do pravého spodního rohu brány Černý nedosáhl. Další velkou šanci dostal po přihrávce Bougherry Ferguson, Černý ale skvěle zasáhl. O pár minut později Boyd trefil tyč, i když se zdálo, že byl v ofsajdu. Na gól ale dlouho nečekal, v 52. minutě byl faulován v pokutovém území Canningem, který obdržel červenou kartu a kopala se penalta. K té se postavil sám Boyd a bez problémů vsítil třetí gól Rangers.

V 62. minutě si Boyd připsal hattrick. Míč letěl po pokusu Fergusona napříč pokutovým územím a Boyd se z malé vzdálenosti nemýlil. Svůj debutový zápas za Rangers odehrál španělský mladík Aaron, který na hřiště nastoupil v 79. minutě. Už o minutu později padl další gól. Lafferty nahradil Boyda, ale kanonáda přesto pokračovala. Díky dobré práci Nova se míč dostal k novému hráči na hřišti a Lafferty zvýšil na 5:1. Dvě minuty před koncem zápasu vstřelil svůj gól i Novo a ještě v posledních vteřinách hry zvýšil na konečných 7:1 přesnou střelou Davis.

Více informací k zápasu

Inverness CT - Dundee United 1:3

06.12.2008 16:00

Góly: 73. Adam Rooney - 51. Jon Daly, 64. Craig Conway, 71. David Robertson

Dundee United prokázalo svoji formu i v Invernessu, nad kterým zvítězilo 3:1. Všechny branky padly až ve druhé půli. Nejprve dostal hosty do vedení Daly a náskok zvýšili ještě Conway a Robertson. Rooneymu se podařilo v 73. minutě už jen snížit stav na konečných 1:3.

Inverness do utkání vstoupil v sestavě s Jamiem Duffem, který nahradil suspendovaného Rosse Tokelyho. Nastoupil také útočník Andy Barrowman a mladík Garry Wood proto začínal zápas na lavičce. Levein postavil do zápasu namísto zraněného Sandazy Conwaye a suspendovaného Flooda nahradil David Robertson.

Po čtyřech minutách hry nebezpečně hlavičkoval Daly, ale míč šel mimo bránu. V 11. minutě měl Virgus příležitost otestovat gólmana Zalusku, ale mladý záložník mířil vedle. Do šance se prosadil i Barrowman, ale trefil pouze boční síť. O pár minut později dostal krásnou přihrávku od Kennetha Daly, avšak přestřelil.

První polovina se blížila ke konci, ani jeden z gólmanů však neměl moc práce. Až pět minut po startu druhé půle se vyrojila první velká šance v zápase a také vedoucí gól Dalyho. Daly nejrychleji reagoval na centr Swansona a prostřelil brankáře Essona. V 63. minutě vystřídal Craig Brewster Imrieho, jehož na trávníku nahradil Rooney.

Hned z další šance však Inverness podruhé inkasoval. Po spolupráci Dalyho s Robertsonem dostal míč Conway a zvýšil vedení United na 2:0. Barrowman měl šanci snížit, bývalý hráč klubu Ross County ale mířil vedle. V 71. minutě zahrál Conway rohový kop a Robertson zvýšil na 3:0. O dvě minuty později se Rooneymu podařilo po přihrávce Cowieho výsledek snížit, to bylo ale od domácích vše. Dundee United si z Invernessu odvezli tři body za výhru 3:1.

Více informací k zápasu

Hibernian FC - Celtic FC 2:0

07.12.2008 15:00

Góly: 55. John Rankin, 69. Colin Nish

Konec jedné dlouhé série se zrodil dnes na Easter Road, kde domácí Hibernian nečekaně zvítězil nad dlouho neporaženým Celticem 2:0. Vítězství Hibs zařídili John Rankin a Colin Nish.

Manažer hostujícího týmu Gordon Strachan všechny fanoušky překvapil, když do základní sestavy nezařadil Shunsuke Nakamuru a Georgia Samarase. Ve středu záložní formace se opět objevil obránce Gary Caldwell.

První příležitost si vypracoval domácí Thicot, který z velké dálky otestoval Artura Boruce, na druhé straně zaměstnal Yvese Ma-Kalambayho ránou z dvaceti metrů Shaun Maloney. V následující čtvrthodině se vůbec hráči Celticu nemohli k zakončení dopracovat, defenzíva domácích si vedla na jedničku.

Ve 29. minutě naopak zahrozil právě Hibernian, když si Steven Fletcher našel prostor pro přihrávku od Johna Rankina, ale při pokusu obstřelit Boruce skotský útočník netrefil bránu. Na konci první půle se pokusil otevřít skóre po centru Marka Wilsona Scott McDonlad, australský reprezentant ale domácího gólmana nepřekonal.

Skóre utkání se poprvé mělnilo v 55. minutě, když John Rankin výborně zakombinoval se Solem Bambou a z poloviny hřiště překonal Boruce.

O chvíli později se pokoušel o vyrovnání Scott McDonald, jenž ale po centru střídajícího Samarase hlavičkoval nad. Dvacet minut před konečným hvizdem pečetili Hibs stav utkání na 2:0, když po centru O'Briena nejprve neuspěl proti Borucovi Rankin, z následné dorážky se ale Colin Nish nemýlil.

I přes porážku stále zůstává Celtic na prvním místě skotské ligy s náskokem čtyř bodů před Rangers. Hibs se posunuli na pátou pozici.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC17141240:1743
2.Rangers FC17123242:1439
3.Dundee United1785425:1829
4.Heart of Midlothian1692519:1929
5.Hibernian FC1765622:2323
6.Aberdeen FC1663717:1821
7.Kilmarnock FC1661914:2219
8.Falkirk FC1745820:2417
9.Inverness Caledonian17521018:2617
10.Motherwell FC1652917:2517
11.St. Mirren FC17431012:2215
12.Hamilton Academical17421115:3314
Zbývající zápasy
06.12. 16:00Motherwell FC - Heart of Midlothian
06.12. 16:00Kilmarnock FC - Aberdeen FC

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

boruc

Reagovat
smazaný uživatel

co udelal?

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

dobrý zoufalec... , Hibs překvapili, doufám, že Rangers, když se už nebudou rozptylovat evropskými poháry, ty zelené irské katolíky nakonec přejedou...

Reagovat
smazaný uživatel

hibs maju na viac nez doposial ukazali, hlavne vpredu maju silu (nish, fletcher, riordan).

ti zeleni strachanopudi nemozu vyhravat stale

este to bude zaujimave, mame teraz -4 body ale boxing-day old firm sa hra na ibrox

hlavne nech walter hra vpredu s millerom a boydom a bude to ok ved podpora od technicky kreativnych zaloznikov fergieho, mendesa, beasleyho a davisa je ohromna.

F.O.L.L.O.W. F.O.L.L.O.W. R.F.C. F.O.R.E.V.E.R. !!!

Reagovat
smazaný uživatel

Hezky Hibs. Že by se blýskalo na lepší časy? Doufám, že jo. Jinak letos Fletcher nic moc. Čekal jsem od něj víc.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele