Skotská Premier League - preview 17. kola

06.12.2008, 08:49, aktualizováno 07.12.2008, 08:59
Previews
Rangers si včera zastříleli proti Hamiltonu, ovšem ligu dál povede Celtic. Obhájce titulu se představí na půdě Hibernians a bude chtít na čele odskočit znovu na sedm bodů. Domácí se zatím drží na konci elitní šestky.
Falkirk FC - St. Mirren FC  (sobota 16:00)
V sobotu odpoledne zavítá na půdu osmého Falkirku poslední tým skotské Premier League St. Mirren, jenž se na dno tabulky propadl minulý týden.

Svěřenci Guse MacPhersona minulý týden podlehli na domácím hřišti 0:2 Dundee United, a protože Hamilton porazil Kilmarnock, propadl se St. Mirren na poslední místo, ze kterého se bude chtít co nejrychleji dostat zpět před Accies na nesestupovou jedenáctou pozici.

Porážka od Terrors byla už pátou v řadě. V táboře St. Mirrenu je v současné době celkem sedm hráčů neschopných hry, přičemž posledním mužem, který přibyl na listinu zraněných, je Will Haining, který kvůli potížím s chodidlem bude mužstvu scházet šest týdnů.

Falkirk tak trochu stále zůstává za očekáváním, které do něj bylo vkládáno před startem nového ročníku Clydesdale Bank Premier League. Tým Johna Hughese je až osmý a pokud dnes zaváhá, může se propadnout až na desátou pozici, protože devátý Inverness a ještě o příčku hůře postavený Motherwell zaostávají za Falkirkem pouze o skóre.

V minulém kole Barins remízovali s Hibernianem 1:1 a do dnešního boje jdou s touhou uhrát lepší výsledek, než v prvním vzájemném utkání této sezony, kdy Falkirk na St. Mirren Stadium pouze remízoval. Do sestavy Falkirku se vrací holandský bek Gerard Aafjes, který se zotavil ze zranění stehna. Nicméně mimo hru stále zůstávají Neil McCann, Tom Scobbie a Carl Finnigan.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.35 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rangers FC - Hamilton Academical  (sobota 16:00)
Rangers v minulém kole nečekaně zaváhali v zápase s Hearts a pokud se chtějí dál udržet na dohled vedoucímu Celticu, nesmí si podobný výsledek dovolit s Hamiltonem. Ten naopak v minulém zápase po dlouhé době zvítězil.

Rangers položily na lopatky dva rychlé góly v první půli a Hearts už neublížil ani vlastní gól Karypidise. Rangers jsou tak momentálně na druhé ligové pozici, ale už se ztrátou sedmi bodů na Celtic. Domácí jsou přes zápasem s Hamiltonem trojnásobně posíleni, po zranění se do hry vrací Kenny Miller a Saša Papac a navíc je k zápasu připraven také Steven Davis.

Brahim Hemdani je stále mimo hru, stejně jako Steven Naismith by se však měl brzy ukázat v tréninku. "Potřebujeme vyhrát. Doma máme dobrou bilanci a ve skutečnosti na vlastním hřišti velice dobře hrajeme, to chceme ukázat i zítra," řekl kouč Rangers Walter Smith.

Hamilton se nacházel ještě před minulým kolem na poslední příčce ligy. V domácím zápase proti Kilmarnocku se však ukázal v dobrém světle a díky výhře 1:0 přeskočil v tabulce i St. Mirren. "Když se podíváte na góly Hearts proti Rangers, byla to paráda. Máme několik nadějných mladíků a musíme toho zkusit využít," řekl den před zápasem trenér Hamiltonu Billy Reid. Hamilton nemá žádné nové problémy se zraněními, Marc Corcoran ale bude ještě několik týdnů mimo hru.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.19 - 6.25 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Inverness Caledonian - Dundee United  (sobota 16:00)
Na Caledonian Stadium zavítá v sobotu odpoledne čtvrtý tým skotské Premier League Dundee United, které bude plnit roli mírného favorita v duelu s domácím Invernessem.

United stále drží kontakt se třetí příčkou, na které se nyní nacházejí Heart of Midlothian. V posledním ligovém střetnutí Dundee ukázalo, že i před blížícím se klíčovým zimním období sezony je plné síly, když s přehledem zvítězilo proti St. Mirrenu 2:0. Hráči Terrors budou chtít určitě navázat na první vzájemné utkání této sezony, ze kterého vzešli svěřenci Craiga Leveina vítězně. Za United nenastoupí Francisco Sandaza, Španěl utrpěl zranění chodidla a svému týmu tak nepomůže.

Inverness minulý týden prokázal hodně kuráže, když na Celtic Parku bral skoro bod, nakonec si však odnesl těsnou porážku 0:1. Tato prohra už byla ale šestou za posledních deset zápasů, pokud se však budou Caley v sobotu snažit stejně jako před týdnem v Parkheadu, určitě alespoň bod vyválčí. V současné době se v týmu velmi řeší, zda se podaří udržet pro příští sezonu tři důležité hráče základní sestavy, kterým na konci tohoto ligového ročníku končí smlouvy. Podle klubového ředitele Graeme Bennetta čeká Don Cowie, jaké nabídky dostane v zimě, Ian Black a Michael Fraser odmítli nabídky nových kontraktů. Nicméně Bennett věří, že celou trojici udrží. Inverness nedávno o tři roky prodloužil smlouvu s kapitánem Grantem Munrem. Craigu Brewsterovi bude scházet pro karetní trest obránce Ross Tokely, dále se bude muset obejít i bez Phila McGuirea, který má potíže s kotníkem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.25 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Motherwell FC - Heart of Midlothian  (sobota 16:00)
Ještě v minulé sezóně by si každý fanoušek tipl na vítězství Motherwellu, v té nynější se však domácím nedaří a větší šanci na výhru mají Hearts. Ti nenašli přemožitele v posledních pěti utkáních a právem jsou tak považováni za jasné favority.

Motherwell nedokázal napodobit skvělé výkony z předchozí sezóny a trápí se až na nelichotivé desáté ligové příčce. Ani v minulém zápase se svěřenci kouče McGheeho nevrátili k formě z minulého roku a podlehli Aberdeenu 0:2.

"Myslím, že něco ze zápasu můžeme dostat a potom bychom stejně mohli přejít i do dalšího utkání. Tak, jak se nám to dařilo minulý rok, kdy jsme skončili třetí," řekl kouč Motherwellu, Mark McGhee. Motherwell nenastoupí v kompletním složení, obránce Paul Quinn je suspendován a Stephen Craigan s Brianem McLeanem jsou zraněni.

Hearts nezaváhali ani v minulém kole a 2:1 dokázali porazit i silné Rangers. Navíc do utkání by mohl vyběhnout Michael Stewart, suspendován je však Lee Wallace. Gólman Janos Balogh je nemocný a do brány by se tak místo něj mohl postavit náhradník Jamie MacDonald. "Každý velmi pozitivně mluví o výhře nad Rangers z minulého týdne, ale nemůžeme brát Motherwell příliš lehce," řekl k zápasu manažer Csaba Laszlo.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.25 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Kilmarnock FC - Aberdeen FC  (sobota 16:00)
Kilmarnock přivítá v sedmnáctém kole na svém hřišti zvedající se Aberdeen. Hostům se start sezóny nevydařil, o to větší formu však mají v posledních týdnech, naopak domácí Kilmarnock je na tom hůře.

Kilmarnock vyhrál je jeden zápas z posledních pěti kol, v ostatních podlehl soupeři, stejně jako v minulém kole nováčku z Hamiltonu. "Nezískali jsme v poslední době moc bodů a poslední dva zápasy byly velkým zklamáním. Zasloužili jsme si z nich přinejmenším bod a doufáme, že tento týden se zvedneme. Aberdeen je momentálně ve formě a bude to těžký zápas," řekl obránce Simon Ford. Kilmarnocku budou v zápase chybět suspendovaný David Fernandez a zraněni jsou Allan Johnston, Martyn Corrigan, David Lilley, i Ryan O'Leary.

Aberdeen se pomalu zvedá po nevydařeném začátku sezóny a v minulém zápase to odnesl Motherwell. Poslední vzájemné měření sil se uskutečnilo na začátku listopadu a Aberdeen nad Kilmarnockem tehdy zvítězil 1:0. "Náš cíl byl vždy skončit třetí, ale často jsme se o to připravili sami. Každý zápas je obtížný a nemáme formu jako Hearts, nebo Dundee United. Doufejme, že náš čas přijde a nebudeme poraženi až do nového roku," prohlásil manažer Jimmy Calderwood.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.25 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hibernian FC - Celtic FC  (neděle 15:00)
Na Easter Road v neděli zavítá vedoucí celek skotské Premier League Celtic, který bude chtít proti domácímu Hibernianu o další zápas prodloužit svou vítěznou sérii.

I přes současnou suverenitu Celtic v minulém ligovém utkání příliš nepřesvědčil, když porazil v Parkheadu Inverness pouze 1:0, vítězství domácímu týmu zajistil po půl hodině hry Shaun Maloney. Pravděpodobně dnes oblékne po více než měsíci zelenobílý dres záložník Aiden McGeady. Irský rychlík scházel svému mužstvu kvůli problémům s kolenem. Mimo hru jsou však stále Massimo Donati, Jan Vennegoor of Hesselink, Marc Crosas a Cillian Sheridan.

V průběhu týdne byl manažer Celticu Gordon Stratchan spojován s anglickým Sunderlandem, odkud odstoupil z pozice manažera Roy Keane. Bývalý lodivod Coventry a Southamptonu však tyto spekulace okamžitě odmítl s tím, že je ve skotském mužstvu naprosto spokojený.

"Je fantastické s tímto klubem spolupracovat, je tu opravdu skvělá parta. Pracovat s těmito hráči je skvělé, všichni jsou velmi vnímaví a chtějí se zlepšovat. Je tu dobré i tréninkové centrum, trénujeme na skvěle připravených trávnících, po kterých můžeme pobíhat i za špatného počasí," sdělil Stratchan.

Hibernian v poslední době moc utkání do vítězného konce nedotáhl. Z posledních deseti zápasů zvítězil pouze dvakrát, naposled remízoval na půdě Falkirku 1:1. V případě výhry nad Celticem by se Hibs mohli ze současného šestého místa posunout pouze o příčku výš před Aberdeen, čtvrtí United už totiž mají na Hibernian náskok šesti bodů.

Manažer Mixu Paatelainen nemá hlášena žádná nová zranění, ze kterých se naopak zotavili Sol Bamba a Dean Shiels. Co se týče vzájemných střetnutí, zde je jasný favorit Celtic, který vyhrál poslední tři duely.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.65 - 3.75 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC16141140:1543
2.Rangers FC16113235:1336
3.Heart of Midlothian1692519:1929
4.Dundee United1675422:1726
5.Aberdeen FC1663717:1821
6.Hibernian FC1655620:2320
7.Kilmarnock FC1661914:2219
8.Falkirk FC1645719:2217
9.Inverness Caledonian1652917:2317
10.Motherwell FC1652917:2517
11.Hamilton Academical16421014:2614
12.St. Mirren FC16331010:2112

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele