Skotská Premier League - souhrn 12. kola

08.11.2008, 18:11, aktualizováno 09.11.2008, 17:15
Komentáře a souhrny
I po dvanáctém kole skotské ligy bude vést Celtic. Obhájce titulu uspěl proti Motherwellu a vede před Rangers, kteří vysoko vyhráli v Kilmarnocku. Na třetí místo se po výhře nad Aberdeenem dostalo Dundee. Hearts uspěli v St. Mirren a Inverness u Hibernians. Hamilton remizoval s Falkirkem.

Hamilton Academical - Falkirk FC 1:1

08.11.2008 16:00

Góly: 36. James McCarthy - 49. Michael Higdon

Smírně se rozešli fotbalisté na New Douglas Parku, kde domácí Hamilton remizoval 1:1 s Falkirkem. Accies poslal do vedení James McCarthy, vyrovnání hostům přinesl Michael Higdon.

V prvních minutách zápasu se do šance dostal mladíček James McCarthy, jenž zpracoval centr Lucase Akinse a pálil mimo bránu. Potom brankář Scott Flinders zlikvidoval šanci právě Akinse.

Do vedení se Hamilton dostal devět minut před poločasovou přestávkou, když se míč po chybě hostující defenzivy dostal až k Jamesu McCarthymu, který dostal balon za Flinderse. V nastaveném čase první půle pálil nad soupeřovu bránu obránce Falkirku Darren Barr.

Čtyři minuty po startu druhého dějství se podařilo Falkirku vyrovnat. Centr O'Briena doputoval přes Scotta Arfielda a Steva Lovella k Michaelu Higdonovi, který v koncovce zanechal chladnou hlavu a skóroval.

Falkirk si po vyrovnání vytvořil další šance, ale O'Brien skvělý průnik zakončil střelou nad, na druhé straně hřiště pokus Marka McLaughlina zastavil gólman Flinders. Poté opět mimo hlavičkoval Barr, který si dobře naběhl na centr Neila McCanna. Poslední šanci zápasu měl záložník Bairns Scott Arfield, na brankáře Černého však nevyzrál.

Po dnešní remíze zůstává Hamilton stále na samotném dnu tabulky skotské ligy. Falkirk si udržel desátou pozici.

Více informací k zápasu

Dundee United - Aberdeen FC 2:1

08.11.2008 16:00

Góly: 8. Francisco Sandaza, 14. Warren Feeney - 66. Darren Mackie

Dundee pokračuje ve své fantastické formě, v dalším střetnutí skotské Premier League porazilo těsně 2:1 Aberdeen. Do dvougólového vedení dostali domácí Sandaza a Feeney, za hosty poté snižoval Mackie.

V prvních minutách zápasu jako by hráči Aberdeenu byli ještě v kabině, Dundee se během patnácti minut dostalo hned do dvoubrankového vedení. V osmé minutě se dostal balon přes Seana Dillona a Morgara Gomise až ke Francisu Sandazovi, jenž rozveselil domácí fanoušky.

O šest minut později utrpěl Aberdeen druhou ránu. Po centru Paula Dixona se zakončení nepovedlo Sandazovi, balon ale doputoval k Warrenu Feeneyho, který se zblízka nemýlil.

Do šance se také dostal Aberdeen, když De Visscher poslal do koncovky Sona Aluka, ten ale namířil svou střelu vedle. V další šanci se ocitl sám De Visscher, brankář Lukasz Zaluska jeho střelu lapil.

Po hodině hry hlavičkoval vedle hostující Darren Mackie, v 66. minutě se už ale aberdeenský forvard nemýlil. Aluko poslal parádní balon na Mackieho, jenž z bezprostřední blízkosti dopravil hlavičkou míč za záda Zalusky.

Aberdeen poté vrhl vše do útoku za účelem vyrovnat, v šanci se ocitli jak Wilkie, tak Miller, ani jeden z nich však vyrovnat už nedokázal.

Dundee se stále drží na třetí pozici a na začátku druhé části skotské ligy pořád může počítat s pohárovou Evropou.

Více informací k zápasu

Hibernian FC - Inverness CT 1:2

08.11.2008 16:00

Góly: 90. Derek Riordan - 30. Don Cowie, 47. Ian Black

Inverness se dokázal zvednout po drtivé prohře s Rangers z minulého kola a dokonale překvapil domácí Hibernian. Díky gólům Cowieho a Blacka vedl už 2:0 a v posledních minutách hry už jen korigoval výsledek zápasu na konečných 1:2 Riordan.

Do brány Invernessu se podle očekávání místo chybujícího Frasera postavil Esson a v zápase si nevedl vůbec špatně. V prvních minutách hry Esson zasahovat nemusel, Riordanova střela šla mimo bránu. Následovala spíše defenzivní hra a další větší šance se diváci dočkali až po půlhodině hry. Van Zanten udělal chybu, míše se zmocnil Don Cowie a tvrdou střelou nedal gólmanovi Ma-Kalambayovi šanci zareagovat.

Inverness se po zbytek poločasu zatáhl do obrany a nedovolil trojici útočníků Hibs žádné ohrožení brány. Hibernian měl k tomu problémy se zraněními. O poločasové přestávce zápas skončil pro Ma-Kalambaye i útočníka Stevena Fletchera. Do druhé půle se do brány postavil McNeal a Fletchera nahradil Pinau.

Hned zpočátku druhého poločasu se do velké šance dostali hráči Hibernianu a Esson musel zasahovat po ráně z kopačky Bamby. Z rohového kopu se Hibernian netrefil, naopak Imrie založil protiútok, přesnou přihrávkou našel Blacka a ten z dálky překonal McNeala. Podruhé se Esson zaskvěl při pokusu Roba Jonese. Až v 90. minutě se zásluhou Riordana podařilo Hibs vsítit gól, který ovšem přišel pro domácí velice pozdě. Inverness si z Hibernianu veze tři body, za výhru 2:1.

Více informací k zápasu

Celtic FC - Motherwell FC 2:0

08.11.2008 16:00

Góly: 45. Paul Hartley, 71. Scott McDonald

Celtic nezaváhal ani v dalším zápase a bez problému si poradil s Motherwellem, který porazil 2:0. Gólově se prosadili Paul Hartley a Scott McDonald.

Celtic vstupoval do utkání s dvoubodovým náskokem na Rangers, kteří v neděli jedou do Kilmarnocku. Do první vážnější šance se ale dostali hosté, po rohu Stephena Hammella se k zakončení prodral John Sutton, jehož pokus ale Shaun Maloney odvrátil do bezpečí.

O chvíli později se na levém křídle uvolnil Scott McDonald, který předložil balon Scottu Brownovi, a ten nastřelil tyč Smithovy brány. V 28. minutě se po přihrávce Hartleyho dostal do šance sám australský kanonýr, i nyní byl ale úspěšnější Greame Smith.

V poslední minutě první půle se síť hostující brány už ale rozvlnila. Centr Cilliana Sheridan sice ještě stačil odvrátit Marc Fitzpatrick, na dorážku Paula Hartleyho už ale byla celá defenziva Well včetně brankáře Smitha krátká.

V druhé půli se ocitl ve stoprocentní příležitosti Chris Porter, pálil ale vedle. V 58. minutě viděl David Clarkson po faulu na domácího Paula Caddise červenou kartu a musel předčasně do sprch.

V jednasedmdesáté minutě Celtic zužitkoval svůj "přesilovkový" tlak, když zpoza velkého vápna napřáhl Scott McDonald a krásnou střelou překonal Greameho Smithe.

Celtic si upevnil vedení ve skotské Premier League a hodil tak rukavici konkurenčním Rangers. Motherwell je šestý.

Více informací k zápasu

St. Mirren FC - Heart of Midlothian 0:1

08.11.2008 16:00

Góly: 79. Eggert Jónsson

Utkání mezi St. Mirren a Hearts bylo od první minuty vyrovnané a bylo jasné, že ho může rozhodnout jediný gól. I když hráli hosté od 42. minuty bez vyloučeného Stewarta, dokázal Jonsson vstřelit vítězný gól Hearts.

Hearts se ihned po startu utkání dostali do útoku, Nade unikl Murraymu, jeho následná dalekonosná rána však nenadělala gólmanovi St. Mirrenu Marku Howardovi žádné potíže. O sedm minut později na druhé straně nebezpečně hlavičkoval Haining, ale nepřesně.

Do velké šance se o pár minut později už dostával Mason, Wallace ale v poslední chvíli před střelou soupeře obral o míč. Ve 28. minutě musel být kvůli zranění kolene vystřídán Mikoliunas, kterého nahradil Neilson. St. Mirren měl další šance, ovšem ani rána Mirandy z okraje pokutového území neskončila gólem.

Ve 41. minutě nastal kontroverzní moment, když Michael Stewart mimo dohled rozhodčího zřejmě úmyslně kopl Murrayho, což ale uviděl čtvrtý rozhodčí Bobby Madden. Ten to oznámil hlavnímu sudímu, jenž poté udělil naštvanému Stewartovu červenou kartu.

Ve 48. minutě poslal Wyness přesnou přihrávku Mehmetovi, na jeho střelu však Balogh dosáhl. V 64. minutě se do šance dostal Palazuelos, mířil ovšem vysoko nad bránu. St. Mirren si nedokázal vypracovat větší příležitosti, za což byl v 79. minutě potrestán. Driver zahrál volný kop a Jonsson nízkou střelou překonal gólmana Howarda.

Více informací k zápasu

Kilmarnock FC - Rangers FC 0:4

09.11.2008 15:00

Góly: 50. David Weir, 54. Kris Boyd, 87. Kenny Miller, 90. Steven Whittaker

Rangers jsou stále ve skvělé formě, po pětigólovém přídělu Invernessu nadělili v tomto kole čtyři branky Kilmarnocku. Ten ovšem dlouho vzdoroval, ve druhé půli ale inkasoval hned čtyři góly.

Rangers se díky tomuto vítězství stále drží o dva body za vedoucím Celticem, zatímco Kilmarnock kvůli již čtvrté prohře v řadě spadl až na šesté místo. Kilmarnock měl už v prvních minutách hry v obraně problémy, Broadfoot ovšem zazmatkoval a netrefil se do brány. V útoku byl Kilmarnock aktivní a nebezpečnou ránu vyslal z okraje pokutového území Gibson. Ve 28. minutě byl v pokutovém území faulován Boyd a sám útočník Rangers se postavil k míči. Combe však směr střely vystihl a míč chytil.

Boyd se nezabýval zmařenou šancí a ve 30. minutě po jeho střele zazvonila tyč Combeho brány. O pár minut později Mendes našel Nova a i on mířil do tyče brány Kilmarnocku. Boyd měl další obrovskou šanci, dostal se do pokutového území, ale místo gólové střely pod tlakem obránců spadl. Pokutového kopu se však tentokrát dožadoval marně.

Až v 50. minutě se po rohovém kopu Rangers dočkali zasloužené branky, kterou vstřelil Weir. O tři minuty později uvolnil Miller Boyda a útočník Rangers zvýšil na 2:0. Kilmarnocku se nedařilo vyvést míč a Combe musel zasahovat po střelách Broadfoota i Boyda. Rangers dostali v posledních deseti minutách hry tvrdou ránu, na nosítkách byl odnesen zraněný Thomson. Přesto v 87. minutě dal třetí gól Rangers po centru Davise Miller a gólovou tečku stanovil v 90. minutě také přesně střílející Whittaker.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC12101131:1331
2.Rangers FC1292130:1029
3.Dundee United1254317:1419
4.Heart of Midlothian1252513:1717
5.Motherwell FC1251616:1816
6.Kilmarnock FC1251611:1616
7.Hibernian FC1243513:1715
8.Aberdeen FC1242611:1414
9.Inverness Caledonian1241714:1913
10.Falkirk FC1233615:1812
11.St. Mirren FC123368:1212
12.Hamilton Academical1231811:2210

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
Tomanatura

jak tak koukám, tak je tabulka od 3. místa dolů opravdu vyrovnaná. Rozdíl posledního a 3. je 9 bodů

Reagovat
smazaný uživatel

skotská liga byla krom celtiku a rangers skoro vzdycky docela vyrovnana

Reagovat
smazaný uživatel

hmmmmmm

Reagovat
smazaný uživatel

Hmm, Hibs jsou totálně z formy. Nechápu, co se tam děje. Snad se ještě zvednou. Kvalitně patří rozhodně nahoru...Aspoň, že Gers vyhrávají. Teď jen se dostat před Iry

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele