Skotská Premier League souhrn - 10. kolo

25.10.2008, 15:28, aktualizováno 25.10.2008, 18:06
Komentáře a souhrny
Rangers dokázali otočit průběh zápasu na hřišti Hamiltonu a nakonec dokázali zvítězit 3:1. Dvě branky svého týmu dal Boyd. Celtic, městský rival Rangers, doma přehrál Hibernian a stále vede o tři body. Kilmarnock přenechal všechny body Falkirku, Motherwell loupil na hřišti Incernessu. Doma vyhrálo Dundee United, duel Hearts s Aberdeenem skončil remízou 1:1...

Hamilton Academical - Rangers FC 1:3

25.10.2008 13:30

Góly: 26. Brian Easton - 42. Kris Boyd (pen.), 50. Kris Boyd, 80. Nacho Novo

Kris Boyd umlčel kritiky, když dvěma góly dopomohl k vítězství Rangers na hřišti Hamiltonu. Ve 26. minutě šli do vedení domácí gólem Eastona, poté ale Boyd dvěma trefami stav otočil a vítězství hostů ještě pojistil Novo.

Silný déšť a vítr nepřidaly dnešnímu zápasu na kráse a Walter Smith může být díky vydřené výhře 3:1 šťastný. Hamilton překvapil, do zápasu vyběhli tři nezkušení hráči, Gibson, Akins a McClenahan. Oba týmy se snažily držet co nejdéle míč na svých kopačkách a postupně se dostávat k bráně soupeře. Ve 26. minutě byli domácí fanoušci u vytržení, k míči se totiž po přímém volném kopu dostal Easton a prostřelil gólmana McGregora.

Rangers se snažili o vyrovnání, často ale neúspěšně. Až ve 42. minutě dostali šanci kopat pokutový kop. Broadfoot našel v pokutovém území Millera a toho fauloval McClenahan. S pokutovým kopem si poradil Kris Boyd a vyrovnal stav na 1:1. Po přestávce se už vedení ujali favorité zápasu a znovu u toho byl Boyd, který dal na 2:1. Tomáš Černý v bráně Hamiltonu neměl žádnou šanci míč chytit. Český gólman se ukázal o chvíli později, kdy parádně chytil nebezpečnou ránu Millera. V 80. minutě už byl výsledek zápasu téměř jistý, Nacho Novo totiž zvýšil na konečných 3:1 pro Rangers.

Více informací k zápasu

Celtic FC - Hibernian FC 4:2

25.10.2008 16:00

Góly: 32. Stephen McManus, 36. Cillian Sheridan, 76. Glenn Loovens, 82. Scott Brown - 41. Colin Nish, 50. Steven Fletcher

Celtic zvládl utkání proti Hibernianu, když edinburghský tým porazil 4:2. Gólově se za domácí mužstvo prosadili Stephen McManus, Cillian Sheridan, Glenn Loovens a Scott Brown.

Do první šance zápasu se dostal domácí Celtic, když Shaun Maloney našel v první minutě před bránou hostí Scotta McDonalda, který ale pálil nad. O chvíli později se na druhé straně hřiště objevil před brankářem Borucem bývalý hráč Hoops Derek Riordan, polský brankáře ze souboje s útočníkem Hibs vyšel však úspěšně. V devatenácté minutě pro změnu vychytal Yves Ma-Kalambay Scotta Browna.

Poprvé se skoré měnilo ve 32. minutě. Shunsuke Nakamura nacentroval míč z rohového kopu přímo na kapitána Celticu Stephena McManuse, jenž se z malého vápna nemýlil. O čtyři minuty později domácí tým své skóre zdvojnásobil, když se prosadil Cillian Sheridan, který po přihrávce McDonalda vstřelil svůj první gól za Celtic.

Do poločasu se ale ještě podařilo Hibernianu snížit na rozdíl jediné branky, když se po střele Stevena Fletchera doputoval míč až ke Colinu Nishovi, který hlavou překonal Boruce. Hibs dřeli dál a výsledkem byl v padesáté minutě vyrovnávací gól, když si útočné duo hostí vyměnilo pozice z první gólové akce, Nish poslal na Fletchera dlouhý balon a ten byl v koncovce neomylný.

Pokud si chtěl ale Celtic udržet vedoucí pozici, musel dnes bezpodmínečně zvítězit, v úvodu druhého dějství se na hřišti objevil obránce Glenn Loovens, jenž byl autorem třetí branky domácích. Maloneyho centr našel právě letní posilu z Cardiffu, která poslala domácí opět do vedení. Tečku za dnešním atraktivním duelem udělal osm minut před koncem Scott Brown, který rozvlnil síť po nádherném centru Aidena McGeadyho.

Celtic stále drží tříbodový odstup od Rangers, ti však mají zápas k dobru. Hibernian se dělí s městskými rivaly z Hearts o pátou příčkou skotské nejvyšší soutěže.

Více informací k zápasu

Kilmarnock FC - Falkirk FC 1:2

25.10.2008 16:00

Góly: 90. Donovan Simmonds - 28. Steve Lovell, 66. Scott Arfield (pen.)

Důležité vítězství si připsal na své konto před tímto kolem poslední Falkirk, který zdolal mírně favorizovaný Kilmarnock.

Do listiny střelců se nejprve zapsali hostující Steve Lovell a Scott Arfield, v poslední minutě utkání snížil kilmarnockský Donovan Simmonds.

Falkirk si v prvních minutách zápasu vytvořil výrazný tlak, ze kterého se mu téměř podařilo skórovat. Nejprve šanci Grahama Berretta zastavil ofsajd, poté pokus Neila McCanna zlikvidoval brankář Alan Combe. Ve dvacáté minutě nemohl úspěch slavit ani Mehdi Taouil. O osm minut později se ale míč po rohovém kopu McCanna dostal až ke Stevu Lovellovi, jenž propálil Combeho a Falkirk vedl 1:0.

V 66. minutě vypadal zápas z pohledu hostujících Bairns ještě optimističtěji, když se z pokutového kopu nemýlil mladík Scott Arfield. Dvacet minut před koncem se ovšem na hřišti udála věc, za kterou manažer hostí John Hughes Lovella příliš nepochválí. Střelec prvního gólu surově zfauloval domácího Hammila a okamžitě obdržel červenou kartu.

Kilmarnock početní výhodě částečně využil, když se mu podařilo v nastaveném čase snížit. Po centru Willieho Gibsona vsítil čestný úspěch domácích Donovan Simmonds.

Falkirk se konečně odlepil od poslední příčky, kde se poprvé v sezoně objevil Hamilton. Kilmarnock i přes porážku zůstal na třetím místě.

Více informací k zápasu

Dundee United - St. Mirren FC 2:0

25.10.2008 16:00

Góly: 85. Roy O'Donovan, 90. Craig Conway

Dlouho to vypadalo, že utkání Dundee – St. Mirren skončí remízou, nakonec ale domácí United v poslední pětiminutovce vstřelili zásluhou Roye O'Donovana a Craiga Conwaye dva góly a získali všechny body.

Dundee začalo utkání daleko aktivněji než jeho soupeř a hned v úvodu se do zakončení dostal Craig Conway i Darren Dods, oba ale vychytal hostující brankář Mark Howard. Po dvaceti minutách se ale obraz hry srovnal a do vedení také mohli jít hosté, centr Dennis Wyness našel Hughe Murrayho, jenž ale Lukazse Zalusku nepřekonal.

Na začátku druhého poločasu se United dožadovali po faulu Johna Pottera pokutového kopu, rozhodčí Brian Winter zůstal ale chladný a naznačil, aby hráči pokračovali ve hře. Dále byla hra z obou stran velmi vyrovnaná a ani jeden tým nemohl prolomit střeleckou smůlu.

Když už to vypadalo, že si každé mužstvo odnese ze zápasu po bodu, United se podařilo pět minut před koncem vstřelit branku a to zásluhou Roye O'Donovana, který obešel hostující obranu a brankáři Howardovi nedal žádnou šanci. V poslední minutě duelu si Dundee své vítězství ještě pojistilo, když se stal úspěšným střelcem Craig Conway.

Dundee United se po vítězství posunulo o dvě příčky nahoru, nyní je čtvrté, St. Mirren se pro změnu propadl o dvě pozice dolu a je devátý.

Více informací k zápasu

Inverness CT - Motherwell FC 1:2

25.10.2008 16:00

Góly: 47. Adam Rooney - 69. Chris Porter, 83. Robert Malcolm

I když se Inverness po přestávce dostal gólem Adama Rooneyho do vedení nad Motherwellem, ani bod nakonec z utkání nezískali. Chris Porter a Robert Malcolm otočili stav zápasu ve výhru hostů.

Motherwell byl už zpočátku hry aktivnější, Stephen Hughes ale přesně nemířil. Na druhé straně nebezpečně střílel Black a Graeme Smith míč chytil až napodruhé. O několik minut později vytvořil Wood velkou šanci pro Cowieho, ten ale zaváhal a z příležitosti nic nebylo. Ve 21. minutě střílel jen nad bránu z volného kopu Imrie. Ještě větší šanci měl Wood, Smith však zakročil a míč vyrazil. Na druhé straně také bezchybně zakročil Fraser a chytil McGarryho střelu.

Zpočátku druhé půle si málem vstřelil vlastní gól Duncan, ve 47. minutě už ovšem domácí vedli. Rooney si vzal míč, obešel dva protihráče a prostřelil Smithe, 1:0. Výstřely McGarryho a Clarksona Inverness neohrozili, ale v 69. minutě bylo vyrovnáno. Porter po spolupráci se Suttonem srovnal na 1:1. V 83. minutě hry se Motherwell ujal vedení. Malcolm zahrával volný kop a nemohl ho kopnout lépe, krásnou střelou zajistil Motherwellu vítězství 2:1.

Více informací k zápasu

Heart of Midlothian - Aberdeen FC 1:1

25.10.2008 16:00

Góly: 21. Lee Wallace - 13. Darren Mackie

Přestože byli Hearts v zápase proti Aberdeenu lepším týmem, nedokázali většinu šancí proměňovat a remizovali 1:1. Góly se o to zasloužili Lee Wallace z Hearts a Darren Mackie z Aberdeenu.

Za Hearts od začátku nastoupili Palazuelos a do zálohy se postavil Mikoliunas. Hosté vstoupili do zápasu v bouřlivých podmínkách lépe, gól ale hlavičkující Diamond po centru Aluka nedal. Přesto to byli hosté, kdo se jako první radoval z branky. Ve 13. minutě udělal velkou chybu obránce Zaliukas, Considine ho obešel, přihrál Mackiemu a ten prostřelil gólmana Balogha. Vedení ale Aberdeen dlouho neudržel, po pouhých sedmi minutách bylo vyrovnáno. Po Nadeovi míč dostal Wallace a přesnou střelou srovnal na 1:1. Pro oba týmy bylo velmi obtížné hrát v dešti a silném větru.

Velmi nebezpečné byly pro hosty centry Aguiara a ve 34. minutě byl právě po jeho přihrávce velmi blízko gólu Mikoliunas, hlavičkou ale přesně nemířil. Hned po poločasové přestávce mířil těsně nad bránu Aberdeenu Nade. Na druhé straně střílel nebezpečně Hodgkiss, ale nepřesně. O několik minut později ukázal rozhodčí po faulu na Stewarta na pokutový kop, po poradě s asistentem ho ale odvolal a do konce zápasu se již nic vážné nestalo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC1081127:1325
2.Rangers FC971118:722
3.Kilmarnock FC1051411:1116
4.Dundee United942312:1014
5.Heart of Midlothian1042412:1514
Hibernian FC1042412:1514
7.Motherwell FC1041514:1613
8.Aberdeen FC103259:1211
9.St. Mirren FC103258:1111
10.Inverness Caledonian1031612:1310
11.Falkirk FC1031614:1710
12.Hamilton Academical1030710:199

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
Xavi8

80 min Celtic FC - Hibernian FC 2:2

Reagovat
Xavi8

tak teda v 76 min 3:2 sakra take nervy kym to aktualizuju na livescore

Reagovat
smazaný uživatel

Hibbs mě zklamali. Doufal jsem, že to zvládnou. Letos jim to prostě až tolik nejde. Ale to se dalo čekat. Škoda, čekal jsem ještě před rokem, že by to mohl být klub, který by se pomalu mohl vyrovnat klubům z Glasgowa. Ale ta cesta bude ještě hodně dlouhá.

Reagovat
smazaný uživatel

R.I.P. Ian McColl

Reagovat
smazaný uživatel

Tento rok je na ty úmrtí fakt strašný.

Výborný hráč a jeden z nejlepších trenérů Skotské reprezentace.

R.I.P. Ian McColl

Hats off gentlemen...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele