Šilhavého úspěšnost určí historie, řekl Fousek. Trenér podle něj u losu být nemusí

21.11.2023, 18:56
Aktuality

Předseda Fotbalové asociace ČR Petr Fousek nepovažuje za nevýhodu, že fotbalová reprezentace ještě nebude mít v době losu mistrovství Evropy na začátku prosince nového trenéra po Jaroslavu Šilhavém. Věří, že pracovní skupina pod jeho vedením vybere kouče národního mužstva dobře.

Na tiskové konferenci uvedl, že konec Šilhavého po pondělním vítězství 3:0 nad Moldavskem a postupu na mistrovství Evropy vzal jako fakt. Až historie podle něj ukáže, jak byl trenér úspěšný.

"Nevnímám to tak, že by to byl handicap, že na losu nebudeme mít trenéra. Losování je technický akt. Bude nás zajímat hlavně to, jaké bude složení naší skupiny, kam budeme nasměrováni v rámci stadionů. Že se tam s trenérem nevyfotíme, s tím asi dokážeme žít," řekl Fousek.

"Mezi 2. prosincem a momentem, kdy bychom chtěli nového trenéra jmenovat, není takový rozestup, abychom ohrozili přípravu na Euro. Navíc dosavadní realizační tým už pochopitelně mnoho věcí zrealizoval, co se týče přípravy, předpřípravy kempů a podobně. Na to pochopitelně budeme navazovat," doplnil šéf FAČR.

Šilhavý se navzdory postupu a splnění cíle kvůli enormnímu tlaku, kterému v poslední době čelil, rozhodl u reprezentace skončit. V ohrožení byl už v říjnu po porážce 0:3 v Albánii, po níž ho výkonný výbor podržel ve funkci. Mírně s ním ale zkrátil smlouvu, kontrakt oficiálně vyprší 30. listopadu. Součástí byla oboustranná opce.

Odstoupení Šilhavého z funkce přímo po zápase se příliš nečekalo. "Zkušenosti nás učí, že ve fotbale je možné úplně všechno. Myslíme si, že ne, ale opak je pravdou. Jardu Šilhavého znám dlouho, za trenéra Karla Brücknera jsme spolu byli u reprezentace. Je to odborník. S námi spolupracoval dva a půl roku. Jsme ve funkcích od června 2021, takže jsme ho převzali od svých předchůdců," řekl Fousek.

"Dívám se na to tak, že historie ukáže jeho statistické parametry. Jak dlouho byl ve funkci, kolik odtrénoval zápasů, jeho statistiku. Na té pětileté trase jsou úspěchy, ale objevují se tam i kritické momenty. Divám se na to jako na fakt. Normálně jsme si to řekli jako trenér s předsedou svazu. Já Jardovi děkuju a přeju mu v jeho nadcházející kariéře i nadále úspěchy. Myslím, že bude na období, kdy trénoval národní mužstvo, rád vzpomínat," doplnil Fousek.

Nechtěl spekulovat o tom, zda tušil, že Šilhavý sám skončí. "U téhle otázky se moc nemusíme zastavovat. Od Eura 2021, kde jsme se dostali do čtvrtfinále, to v dalších kvalifikacích i v Lize národů někdy bylo herně i výsledkově komplikovanější, než bychom si občas přáli. To jsme si řekli jako fakt," poznamenal Fousek.

Šéf FAČR povede pětičlennou skupinu, kterou výkonný výbor pověřil, aby navrhla nového trenéra. "Teď nechci vůbec spekulovat o jménech. Máme svou strategii, co se týká postupu, ale zatím si ji necháme interně. Nejdůležitější je výsledek. Abychom se shodli, vybrali dobře a trenér, který povede reprezentaci, byl úspěšný," konstatoval Fousek.

Postup na Euro považuje za velký úspěch. Reprezentace se kvalifikovala od rozdělení federace na kontinentální šampionát i poosmé. "Je to svého druhu rekord. Sami na sebe vytváříme tlak, protože postup na Euro bývá na jednu stranu považován za něco povinného, automatického. Myslím, že ta ambice je správná, český fotbal se musí vždy chtít kvalifikovat na Euro," řekl Fousek.

"Jsme si vědomi, že do budoucna bude čím dál těžší se na Euro kvalifikovat. Euro se ve své historii rozšířilo několikrát, ale Evropa se čím dál více vyrovnává. Už neexistují trpaslíci. Jakákoliv kvalifikace bude čím dál těžší. Tím spíš to platí o kvalifikaci na mistrovství světa, která nás čeká. I když se klíč pro Evropu rozšířil o tři týmy, bude to nesmírně náročné," dodal Fousek.

Autor: ČTK

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Češi budou při losu Eura ve třetím koši, nenarazí na Slováky či Nizozemce
21.11.2023, 23:50
Reprezentaci by měl převzít zahraniční trenér, myslí si Bittengel
21.11.2023, 23:29
Odchody trenérů od repre: Po večírku i třech červených. Brückner se ctí, Šilhavý s rozpaky
21.11.2023, 21:21
Další omluva: Coufal si návštěvu diskotéky bude do konce života vyčítat
21.11.2023, 19:57
O reprezentačním osudu trojice olomouckých provinilců rozhodne nový trenér
21.11.2023, 17:34
Kouče reprezentace navrhne pracovní skupina, Fousek nechtěl spekulovat o jménech
21.11.2023, 17:19
Brabec i Kuchta se omluvili. Návštěvu diskotéky označili za obrovský zkrat a chybu
21.11.2023, 16:51
Souček: Postup na Euro pro mě znamená hodně, neúspěch bych si vyčítal
21.11.2023, 13:48
Pocity ani nejdou vyjádřit, pronesl Douděra po prvním gólu v reprezentaci
21.11.2023, 11:44
Chorý po reprezentační premiéře: Takhle jsem si to asi představoval
21.11.2023, 10:28
Tu zlobu jsem nechápal. Zůstává za námi kus práce, myslí si Šilhavý
21.11.2023, 09:06
Co znamená postup na Euro a konec kouče Šilhavého, vysvětluje Pavel Horváth
21.11.2023, 08:48
Šilhavý po postupu na Euro končí, rozhodl se neprodloužit smlouvu
20.11.2023, 23:14
Útok Čechů vyléčila přítomnost Chorého. Reprezentace blamáž nepřipustila a Euro ji nemine
20.11.2023, 22:39
Půjdeme si za vítězstvím, vzkazoval Clescenco. V Olomouci bude mít kamarády
19.11.2023, 23:44
Atmosféru narušila aféra: Česko se o postup na EURO 2024 popere s Moldavskem
19.11.2023, 21:28
Souček je po zranění fit. Chce se po incidentu v týmu plně soustředit na zápas
19.11.2023, 20:17

Komentáře (8)

Přidat komentář
Pablos

Alibi na kvaldu na MS máme ... jedeme dál

Reagovat
Pablos

Jinak když už tedy zase nemají nic připraveno, alespoň si mohli připravit za tu dobu nějákou klidně zkratkovitou vizi, co si oni vlastně vůbec očekávají od repre a jaké jsou jejich představy jakožto nejvyššího orgánu ...a.... a ani hovno prostě no

Reagovat
Vrubozubec

Jinak klasický češi. Šilhavýho pomalu lynčovaly a když sám odstoupí, protože tu nenávist už nezvládne, tak najednou pod článkem o jeho konci: borec, bude mi po něm smutno atd. Neskutečný.

Reagovat
smazaný uživatel

V momentě jeho odchodu hodnotíš celou jeho práci za pět let, před rezignací se hodnotila aktuální forma a nedávné události.

Reagovat
Greny

Fousek by se na to měl vysrat taky

Reagovat
smazaný uživatel

To je otázka času, šlo mu hlavně o funkci v UEFA, tu má, tak myslím, že na FAČR bude čím dál víc kašlat, shrábne ještě prémii za Euro příští rok a pak odstoupí.

Reagovat
smazaný uživatel

Už neexistují trpaslíci... trpaslíci jsou tady a budou vždy jako třeba Faerské ostrovy.

Problém je, že i v těch zemích na východ už dnes, třeba zrovna Albánie, se nebojí něco změnit, zkusit něco nového, i s tou mírou rizika, vzít kouče z jiného prostředí než který znají..

My si ale raději budeme zakládat na tom našem srdíčku a specifické české kabině

Teď obecně: ,,Děláme to tady tak pořád, tak proč by jsme to měli dělat jinak?''

To je jak s tím Berbrem, všichni to víme, ale tak nějak nám to vlastně všem vyhovuje, a z debilniho zažitého lampsacaskeho pohledu považujeme za normální, že se místopředseda (generál) sere do všeho možného včetně rozhodčích

Reagovat
smazaný uživatel

To je tak, když fotbalovou repre vedou lidi, co vypadaj jak Zdeněk Izer po keto dietě.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele