Reprezentaci by měl převzít zahraniční trenér, myslí si Bittengel

21.11.2023, 23:29
Aktuality
Radost hráčů Česka (© AFP)

Podle bývalého reprezentanta Güntera Bittengela by měl po rezignaci Jaroslava Šilhavého převzít národní tým zahraniční trenér, z českých kandidátů by preferoval Ivana Haška. Uvedl to v rozhovoru s ČTK. Bittengel zhodnotil pětiletou éru reprezentace pod Šilhavým jako spíš úspěšnou, dvaašedesátiletý kouč podle něj odstoupil v pravý moment.

Šilhavý oznámil rezignaci ihned po pondělním kvalifikačním vítězství 3:0 nad Moldavskem, díky němuž podruhé dovedl tým na evropský šampionát. "Na posledním Euru došel do čtvrtfinále, pod jeho vedením se odehrály i slušné zápasy, zejména v Lize národů, kde nás dovedl do elitní skupiny. Za jeho působení převažovaly úspěchy. Splnil i ten poslední cíl, odešel, dá se říct, na vrcholu," řekl Bittengel.

"Nicméně Jarda Šilhavý byl u národního týmu poměrně dlouho. Je to tak i na klubové úrovni, za určitou dobu se styl každého kouče okouká a není tak efektivní, líbivý. Tým měl poslední dobou výkonnostní křivku směrem dolů a tlak na něj byl stále větší. Bylo to dáno i omezeným výběrem hráčů, máme stále méně fotbalistů v elitních evropských ligách," podotkl sedmapadesátiletý bývalý dlouholetý ligový hráč i trenér a v současnosti manažer mládeže v pražské Dukle.

Šilhavý se navzdory postupu na šampionát rozhodl skončit u mužstva i z toho důvodu, že byl v poslední době pod velkým tlakem veřejnosti. "Myslím si, že si to postupně vyhodnocoval. Jen málo trenérů tohle ustojí, navíc musí mít podporu všech kolem, fanoušků nebo i médií. Bylo cítit, že takovou podporu v poslední době už nemá. Je to slušný člověk, má za sebou výbornou kariéru jako hráč i jako trenér. Učinil chlapské rozhodnutí v pravý čas," ocenil Bittengel.

Podle pětinásobného československého a později českého reprezentanta by se měl národní tým vydat cestou zahraničního kouče. Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR dnes pověřil výběrem Šilhavého nástupce pětičlennou skupinu pod vedením předsedy Petra Fouska.

"Mluví se o hodně jménech: Martin Svědík, Michal Bílek, Ivan Hašek. Osobně bych preferoval zahraničního trenéra, který by přinesl úplně jiný způsob práce i komunikace. Už Karel Jarolím nebo Pavel Vrba si stěžovali na vnější tlaky. Bylo by to pestrou změnou i pro hráče, zahraniční trenér by přišel z jiné kultury, s novými myšlenkami. To občas pomůže vyčistit prostředí, což náš nároďák teď potřebuje nejvíce," myslí si Bittengel navzdory tomu, že Fousek označil příchod kouče ze zahraničí za okrajovou variantu.

"Je to samozřejmě na zvážení výkonného výboru. Nevidím ale problém ani v tom, že by přišel před velkým turnajem, Euro je až v červnu. I zahraniční trenér by se stejně musel odrazit od současné kostry týmu, ale mohl by být odvážnější třeba v nominaci, brát hráče ve formě, nebát se zkoušet. Třeba ve Španělsku také nehrají jen hráči Realu Madrid a Barcelony, ale i Espaňolu, San Sebastianu, Girony... Tohle mi u nás trochu chybělo, často to bylo zakonzervované," uvedl.

Z českých koučů by Bittengel dal přednost bývalému předsedovi svazu Ivanu Haškovi, jenž národní tým v roce 2009 už vedl jako dočasný trenér. "Jindřich Trpišovský nebo Svědík jsou vázaní v klubech, takže bych zkusil oslovit jeho. Pracoval v zahraničí, má respekt, renomé. Je to inteligentní člověk s manažerskými schopnostmi, něco dokázal jako hráč i jako trenér. Pokud by dostal volnou ruku a poskládal si dobrý realizační tým, tak si umím představit, že by to mohla být pro reprezentaci správná volba," dodal Bittengel.

Autor: ČTK

Komentáře (49)

Přidat komentář
Posledni Kovboj

beztak to rika jen protoze ma nemecky jmeno

Reagovat
Han střelil první

Reagovat
risk je zisk

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Fousek: Na zítřejší tiskové konferenci oznámíme jméno nového trenéra, jde o kouče se zkušenostmi s českým fotbalem a zahraničním jménem.

Bittengl: Koupí novej oblek, boty, dá si na něj odznáček vlaječky, oholí se, nachystá si motivační řeč, ráno políbí manželku a dospělé děti na čelo a vyrazí na tiskovou konferenci.

Fousek na tiskové konferenci: Novým trenéřem české fotbalové reprezentace se stává...

Bittengl: Zvedá se ze židle, jde směrem k Fouskovi.

Novináři: Zmateně si šuškají kam ten dlouhán co smrdí kolínskou Adam kráčí.

Fousek ledovým klidem: Przemysl Bitchovsky!

Reagovat
Strakosha

Neskutečný humor

Reagovat
Lemond Laws

Přitom taková blbost

Reagovat
Stannis Baratheon

Hrubý proso...

Reagovat
Heisenberg

Sudetoněmecký trenér.

Reagovat
Kucka

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
kilobyte

Reagovat
krisa

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Tommy the Gunner

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Cotton

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Infeld Prácheňský

Jako faktem je, že třeba Zidane je teď bez práce. Bittengel to takhle nenápadně naznačuje Fouskovi

Reagovat
bobis21

To je i Stramaccioni

Reagovat
Cotton

Ten by tam nešel, do repre nemůže nakoupit 10 hráčů

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Axelrose

Určitě bych vzal Haška.

Vždycky, když někdo zamával bankovkama, všechno zahodil a vyrazil vydělávat.

Takový srdcař by se nám teď hodil.

Reagovat
Infeld Prácheňský

přesně proto by ho měli vyfakovat a ne zvát k repre

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně, zase dokud se něco po dvou měsících neposere a nepřestane ho to bavit. Spasitel my ass.

Reagovat
dave30

Hašek je jasná volba. Dát mu samozřejmě vysokou výkupku. Zacinkají petrodolary a svaz na tom ještě vydělá...

Reagovat
cr7sux

Reagovat
oli9

nechápu, že toho člověka vůbec někdo zminuje...

Reagovat
GjøvikFF

"Pracoval v zahraničí, má renomé". Až na pár zápasů s repre byl 15 let zašitej na Blízkým východě, kam utekl za penězi a před odpovědností, o kterou on sám svojí kandidaturou na předsedu ČMFS usiloval. Vůbec nechápu, o jakém renomé se tady bavíme.

Reagovat
Lemond Laws

Tak je to sice pár let.. Ale kdo může říct, že trénoval dva kluby ve Francii..

Reagovat
Kaspar

Uz se vyjadrila i ta garnitura Frydek, Blazek a spol. s tim, ze to musi byt trener, ktery mel uspechy s prazskymi S a hral s nima pohary?

Reagovat
krisa

Reagovat
Salfovic

Hřebík

Reagovat
kilobyte

Siegl.

Reagovat
wwwx

Horňák. Za postup béčka do FNL a finále poháru s áčkem.

Reagovat
krisa

mohl by se zase ozvat "Houllier"

Reagovat
Antijazvec

Najst správneho zahraničného trénera je ťažké a drahé. Inak 4 europske týmy trénujú Taliani.Na Slovensku bolo štastie že Calzonu mal Hamšík odsledovaného z klubu a sám ho oslovil a priviedol, pretože prezident zvazu vždy urobí všetko čo povie Hamšík.Nehovorí ani po anglicky, ale má štastie že najmenej šest hráčov základnej zostavy hovorí po taliansky.A ešte vačšia pecka je že neznámy taliansky tréner z DAC Dunajská Streda vytiahol Madarsko z 30 ročného dna medzi europsku elitu s velmi priemerným kádrom,kde má tak 2-3 elitných hráčov.

Reagovat
Salfovic

Takže necháme nového trenéra vybrat Barákem.

Reagovat
Antijazvec

Pokial bude mať Barák ochočeného predsedu zvazu tak rozhodne,nakonec aj tak to bude klucový hráč repre

Reagovat
kilobyte

Na co. Jeden Ital už v české lize trénoval a ještě je dokonce volný.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Sforza

Forza Stramaccioni !

Reagovat
Beči

Hašek

Jinak zahraniční trenér by rozhodně nemusel být špatný, ale to bychom museli mít ve svazu rozumné lidi, protože tahle banda by bal s klidem schopná vzít někoho jako Strama a spol.

Reagovat
Beči

*byla

Reagovat
bartes

tvl. Bittengel, nejprve mluví o zahraničním trenérovi, aby nakonec vybral Haška . Svaz sám tvrdí, že má hluboko do kapsy, takže nikoho přeplácet nebude. Prostě si určí budget cca 500k pro hlavního a ber nebo nech být. Už vidím, jak se jim tam hrne někdo z ciziny pro ty prachy.

A jak je tady řečeno, Hašek to vezme jen na tu dobu, dokud nezacinkají min. s mega z Arábie. Pak se po něm slehne zem a Fousek a spol můžou další 2 měsíce vybírat znova.

Reagovat
Puskas

Patrně dostal otázku, koho z českých trenérů, tak řekl jeho jméno.

Reagovat
Neutron

Bude to Gula

Reagovat
cortan

Papszun pls

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele