Odchody trenérů od repre: Po večírku i třech červených. Brückner se ctí, Šilhavý s rozpaky

21.11.2023, 21:21
Aktuality
Jaroslav Šilhavý (© AFP)

Jaroslav Šilhavý (62) dovedl národní tým k postupu na Euro 2024 a bezprostředně po vítězném utkání s Moldavskem (3:0) oznámil, že to byl jeho poslední moment u fotbalové reprezentace. Byla to hořkosladká tečka. Většina trenérů se totiž loučila po vyslovených nezdarech. Jak v minulosti vypadaly odchody šéfů lavičky, kterých mělo reprezentační mužstvo 11 v průběhu 30 let?

Uhrin zůstal v teple

Vůbec prvním koučem samostatné české reprezentace byl Dušan Uhrin. Ten se k národnímu týmu přesunul ze Sparty a díky snové cestě s podceňovaným týmem až do finále mistrovství Evropy 1996 získal mezi fanoušky velkou popularitu. Nakonec však končil neúspěchem, na MS 1998 se Češi přes Španělsko a tehdejší Jugoslávii neprobojovali, osudnou se jim stala prohra na Slovensku. Uhrin svůj poslední zápas odkoučoval v Saúdské Arábii, kde získal s týmem bronz na Poháru FIFA. Ještě v Rijádu na konzulátu oznámil svůj odchod a následně se přesunul do Dubaje do týmu Al Nasr.

Rezignace po třech červených

Josef Chovanec přebíral český tým s vizitkou muže, který se Spartou vyhrál ligu, mise v národním týmu se mu tolik nepodařila. Postoupil sice na Euro 2000, a to s rekordní stoprocentní bilancí v kvalifikaci, na závěrečném turnaji však Češi skončili už ve skupině. Poté nezvládl baráž o MS 2002. V památných dvojzápasech s Belgií viděli červené karty nejdřív Tomáš Řepka a v odvetě i Pavel Nedvěd s Milanem Barošem. Když se spekulovalo o tom, zda by měl Chovanec dostat ještě šanci, šest dnů po trpkém vyřazení sám oznámil tehdejšímu šéfovi svazu Janu Obstovi, že by raději skončil.

Předčasnou rozlučku zařídil Čech

Karel Brückner je dodnes označován za nejlepšího trenéra české reprezentace. Nejenže dovedl tým do semifinále Eura 2004, pod jeho vedením dostala hra jasnou strukturu a systém a hrál se ofenzivní fotbal. Muž, který stvořil útočnou dvojici Baroš -⁠ Koller, byl proslulý nečekanými tahy a jeden takový i ukončil jeho angažmá. Když už měli Češi jasný postup na Euro 2008, překvapil před březnovým zápasem s Dánskem informací, že po závěrečném turnaji přenechá svou pozici mladším.

Stejně prozřetelně, jako si počínal při svém působení na lavičce, nechal fotbalovému svazu prostor najít nového trenéra. Posledním Brücknerovým zápasem byl duel s Tureckem, který národní tým prohrál 2:3 po fatální chybě Petra Čecha. I tak dnes už legendární trenér odešel se ctí.

Večírek po prohře

Petr Rada měl díky remíze 2:2 ve Wembley s Anglií velmi sympatický nástup, jeho angažmá nicméně skončilo trapnou kauzou, kdy si bulvární média pochutnala na večírku po prohrané bitvě se Slovenskem, která notně zkomplikovala boje o postup na MS 2010. Muži, který vždy ctil vojenskou morálku, utekli jeho svěřenci z hotelu, i když on sám tvrdil, že už to bylo po reprezentačním srazu. Týden poté vedení svazu Radu odvolalo a z reprezentace vyřadilo i dalších šest hráčů.

Strakovo zklamání

Spasitelem se na jaře 2009 stal František Straka, který hned na svůj první sraz povolal 11 nováčků a do nové pozice šel bezelstně s vizí nastartovat novou reprezentaci. "Udělám maximum, aby moje angažmá nebylo jen na jeden zápas," hlásil tehdy. Věděl ale, že smlouvu má jen do 30. června. Těsně před skončením úřadu se potkal Straka s čerstvě zvoleným šéfem svazu Ivanem Haškem, který mu sdělil, že spolupráce končí. Hašek měl totiž vizi jmenovat trenérem Karla Jarolíma. Ten však odmítl, a tak se Hašek ujal národního týmu sám.

Trenérem šéf svazu

Ivan Hašek vydržel v pozici jen něco málo přes tři měsíce. Neprohrál ani jeden z pěti zápasů, zpackanou kvalifikaci o MS 2010 ale nezachránil. A v říjnu roli trenéra reprezentace podle plánu předal.

Na Bílkovu chybu se čekalo

Michal Bílek se oblíbencem fanoušků nestal. Praktikoval opatrný styl fotbalu, přesto s národním týmem došel až do čtvrtfinále mistrovství Evropy 2012. Bylo však cítit, že nové svazové vedení čeká na jeho zaváhání. Když se Čechům nepovedlo postoupit na mistrovství světa 2014, po rozhodující prohře s Itálií (1:2) nabídl Bílek rezignaci. Tehdejší šéf svazu Miroslav Pelta ji okamžitě přijal.

Pešice pokračovat nechtěl

Přišlo další provizorní řešení. Tým převzal dosavadní Bílkův asistent Josef Pešice, který vyhrál bez nějakého většího tlaku na svou osobu všechny tři zápasy s Maltou, Bulharskem i Kanadou. Také ale proklamoval, že o prodloužení smlouvy nestojí a dokončí jen období, na které má smlouvu.

Vrbova válka s novináři

Zatímco v Plzni byl Pavel Vrba králem a plácali ho po zádech po vystoupeních v Lize mistrů, u národního týmu si své renomé pokazil. Podařila se mu sice kvalifikace na Euro 2016, na závěrečném turnaji však jeho tým v konkurenci Španělska, Chorvatska a Turecka vůbec nestačil.

Navíc permanentně válčil s novináři. Při otázkách hrozil odchodem z tiskových konferencí a těžko obhajoval nominace Davida Limberského, který měl za sebou havárii v opilosti. Nakonec své angažmá ukončil po příjezdu z mistrovství Evropy, kdy oznámil, že míří do Anži Machačkala, ačkoliv v průběhu turnaje tvrdil, že s ruským týmem nejedná.

Jarolím skončil v letadle

Karla Jarolíma posadil na lavičku národního týmu Miroslav Pelta, jenže mise se příliš nedařila. Zatímco Jarolím nedovedl tým na MS 2018, když se mu osudnými stala zaváhání se Severním Irskem, Peltu mezitím začala vyšetřovat protikorupční policie. Jarolím přesto svůj post uhájil, po sérii nepříjemných proher ale skončil v září 2018. Jeho odvolání, o kterém se dozvěděl ještě na palubě letadla při návratu z přátelského zápasu v Rusku (1:5), předcházela prohra s Ukrajinou (1:2), ale třeba i jarní debakl s Austrálií (0:4). Jeho nástupcem se v září 2018 stal Jaroslav Šilhavý.

Důstojné adieu

Úvod měl bývalý kouč Slavie velmi úspěšný, národní tým dovedl do čtvrtfinále Eura 2020, pak ale šla výkonnost reprezentace dolů. Prvním alarmem byl neúspěch v kvalifikaci na mistrovství světa, po níž následoval boj o evropský šampionát 2024.

Češi sice v nikterak obrovské konkurenci postup do Německa vydřeli, především za nelíbivou hru však vychvalováni nebyli. Šilhavému nepomohlo ani několik kauz, které vyvrcholily den před jeho posledním zápasem ve funkci. Vladimír Coufal, Jakub Brabec a Jan Kuchta vyrazili v Olomouci do nočního klubu, za což byli ze srazu vyřazeni.

Jaroslav Šilhavý i přes absenci opor klíčový duel zvládl, v pozápasovém rozhovoru však oznámil svůj konec. "Tlak i na mou osobu byl enormní. Už od posledního srazu jsem nechápal tu zlost, agresi. Tyhle všechny věci k mému rozhodnutí napomohly," vysvětlil odchod. A zatímco se v zákulisí schylovalo k jeho výměně, Šilhavý si rezignací po svém druhém postupu na Euro zachoval dekorum a respekt.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Rambousek

Komentáře (166)

Přidat komentář
0:1

Nakonec však končil neúspěchem, na MS 1998 se Češi přes Španělsko a tehdejší Jugoslávii neprobojovali, osudnou se jim stala prohra na Slovensku.

Není to pravda, protože už před zápasem na Slovensku jsme byli vyřazeni.

Reagovat
lampas

Reagovat
Puskas

Tam především v Jugoslávii pálil Kuka i nemožné.

Reagovat
jenage

Nejen v Jugoslávii.

Reagovat
j_mrazik

To bylo až nelidský, co dokázal spálit.

Reagovat
mayday

Tam si vzpomínám, že to nedávali snad v TV a bylo to jen v rádiu. Obrázky z toho špilu jsem dodnes neviděl, zkusím se na toho Kuku mrknout

Reagovat
Puskas

je to na youtube; a máš pravdu, nevysílali to.

Reagovat
Lemond Laws

Tuhle kvalifikaci nepamatuju ještě. To bylo pro nás velké zklamání? Byli jsme se Španělskem asi favortiy na postup ne?

Reagovat
Puskas

Vzhledem k předešlému Euru se to tak bralo, ale Jugoši měl obrovskou sílu taky, každopádně to tehdy dost zadrbal Kuka.

Reagovat
0:1

Ta skupina byla hrozně těžká. Herně byli naši nad úrovní takových Skotů nebo Rakušanů, kteří na MS postoupili. Když proti 2. týmu naší skupiny Jugoslávii hráli v baráži Maďaři jako 2. ze skupiny Nosko Maďarsko Finsko Švýcarsko Ázerbajdžán, tak dostali 1:7 a 0:5!

Reagovat
Kucka

Reagovat
lampas

Zklamání to jistě bylo, ale Jugoslávie byla tehdy možná ještě silnější jak Španělsko. Ve Španělsku nás pak docela brutálně vojebal rozhodčí, jestli mě historické povědomí neklame. A Jugoslávii jsme v obou zápasech mačkali, ale Kuka spálil neskutečný šance (taky nejsem ale pamětník, znám jen sestřihy z VHS).

Reagovat
0:1

Ve Španělsku jednak nečekaně nominovaný René Wágner napodobil Kuku a překopnul z pár metrů prázdnou branku a pak jeden Španěl spadl vedle rukavic padajícího Srníčka bez ani náznaku doteku a rozhodčí s klidem foukl penaltu. Ti co nadávají na VAR mají v lecčems pravdu, ale zapomínají jaký prasečiny totálně vymyšlený bez VAR klidně prošly.

Reagovat
vacin

Myslím, že tam spadl Kiko

Reagovat
Puskas

Mijatovič, Stojkovič, Miloševič, Mihajlovič atd. To byla obrovská síla.

Reagovat
ACSeRw!n

Mijatovic !! muj prvni dres

Reagovat
kylo ren

To jsem zvedavej kdo to po něm vezme

Reagovat
Salfovic

A opět rezignace. Jste snad debilní? Smlouva mu skončila.

Reagovat
kattos

Jako jo, ale on měl smlouvu dýl a sám se ji rozhodl změnit... jinak by se mu platila pěkné penále

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Kryptos_

Kdepak. Měl smlouvu do konce listopadu, skutečně rezignoval.

Reagovat
pobody's nerfect

Blbost. Řekl, že smlouvu neprodlouzi. Proč by teď na 10 dnů rezignoval? Vždyť to nedává smysl.

Reagovat
Manik...

Reagovat
PaYaB

Je smutné, že se tu něco takového vůbec musí psát.

Reagovat
lampas

Jako největší ubožák z trenérů vyšel dle článku nakonec Vrba Se nedivím, že je z něj takovej zlej a nerudnej člověk, když mu pořád někdo působení u reprezentace předkládá tímto stylem.

Reagovat
kattos

Reagovat
Salfovic

Mrdky mediální, vůbec se mu nedivím, že je tak nesnášel.

Reagovat
mistr129

Jediný trenér, který nás nedostal mezi 16 nejlepších v Evropě, zasloužený hate.

Reagovat
jenage

A Pochovanec co?

Reagovat
Pablos

Euro mělo 16 týmů

Reagovat
jenage

Reagovat
Kucka

Reagovat
dantetomas

Reagovat
8lampard8

Reagovat
Edgewalker

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Spalovač šancí

Navíc v nejslabší skupině...

Reagovat
kattos

Reagovat
Spalovač šancí

A ne snad?

Reagovat
Moshe Dajan

Reagovat
kattos

Nakonec Šilhavý odešel se ctí

Reagovat
Beči

Přesně tak

Reagovat
San Iker

https://www.youtube.com/watch?v=3M9LqBevzwU

Na základě článku jsem si připomněl tohle trauma... No už jsem zapomněl, že nás docela i rozhodčí řízl Ale i tak jsme si to prohráli sami

Reagovat
Salfovic

Si mohl dát odkaz rovnou na to zaříznutí.

Reagovat
San Iker

No řekl bych, že Turci mohli mít dvě další červené (jednu už nějak hned zkraje) + penalta za ukopnutí hlavy Polákovi za stavu 0:2 pro nás

Reagovat
0:1

Gól Turků na 3:2 evidentní ofsajd.

Reagovat
San Iker

Taky se mi zdálo

Reagovat
kattos

Ty jsi fakt ocas, to pořád bolí

Reagovat
Neon

Turecký špíny. teď jsou tam zas. A jak to bylo krásný, když právě od tohodle eura na žádném dalším nebyli.

Reagovat
ACSeRw!n

otomani

Reagovat
Moshe Dajan

po žádném zápase mi nebylo hůř

Reagovat
krisa

co semi s Řeckem? to byla bezpečně největší tragédie

Reagovat
Moshe Dajan

To je jasné, ale já byl tehdy shodou okolností v Řecku, takže mě to kolektivní šílenství po zápase taky strhlo

Reagovat
Pablos

Seriózně bych aspoň dodal, že Bílkovi kvalifikaci zachránil Rezek

Reagovat
Beči

Tak hlavně Bílek s tím materiálem co měl tehdy k dispozici podle mě dokázal až nemožné. Jasně, hra byla odporná, ale výsledky měl po té "době temna" nakonec velmi dobré.

Reagovat
Pablos

Jaká doba temna proboha ?

Reagovat
Beči

Myslím období po Brücknerovi, kdy končili ti nejlepší hráči a hledal se nový tým.

Reagovat
Pablos

Protože to byl skok v té době… teď zpětně když se podíváš, že měl např. sestavu na prohru doma s Litvou 0:1: Čech- Hubník, Kadlec, Pospěch, Pudil - Hubschman, Plašil, Polák, Rosický - Baroš, Fenin. Náhradníci např. : Holek, Rajnoch, Suchý, Štajner, Necid.

O tom si možná i teď můžem nechat zdát, když to vezmu… mi hlavně nedoceňujeme ty hráče z té doby.

Reagovat
Pablos

*my

Reagovat
bobis21

Já si teda nemyslím, že to je lepší sestava než aktuální.

Z tehdejší sestavy lepší brankář, stopeři (i když Hubník tehdy taky hrál "jen" 2. BL, to se dnes mohli všichni posrat, když byl povolaný Kalas z 2. anglické) a samozřejmě Rosa s Barym (i když ten zrovna během této kvalifikace bojoval s jedním zraněním za druhým).

Jestli hrál v útoku Fenin, který dal v předchozí sezoně 2 góly a v této 1, asi to není úplně ukázka kvality kádru ...

Reagovat
Pablos

No v přímým srovnání úplně né. Ale jako celek ten tým, mi teda příjde fotbalovější, dnes atletičtější. Na to co s tím Bílek hrál za antifotbal si myslím, že to nebylo.

Reagovat
bobis21

Fotbalovější jsou tam tak Plašil, Rosický a Baroš ne? Beky máme fotbalovější dnes, Hubschman s Polákem v záloze taky nebyli úplně prototypy fotbalovosti. Rozhodně bych neřekl, že jsou v tom lepší než Souček nebo Král.

Reagovat
Pablos

Jedinej nefotbalovej je tak Plašil no.

Reagovat
Pablos

Ale ten by se dal srovnat se Součkem aspoň.

Reagovat
Salfovic

Plašila jsem nikdy nemusel, ale tohle si tedy nezaslouží.

Reagovat
Uwe háže buly

To si asi upad ne? Souček je fyzicky lepší, produktivnější, ale fotbalovější ne.

Reagovat
Pablos

Já netvrdím ani že je. Píšu že z toho týmu tenktát mi přišel fotbalovej asi jako teď Souček. Nesrovnávám je mezi sebou.

Reagovat
bobis21

Ten tam je po Rosickém naopak nejfotbalovější

Reagovat
Pablos

Možná co si pod tím představuješ vůbec. Neumět odcentrovat, neumět přihrát konstruktivně, mít na vše milion času, neumět 1na1 …on byl ceněn za jiné věci, ale fakt né za nějákou techniku

Reagovat
bobis21

Nemluvíš o jiném hráči? Protože on je právě úplně typický zatažený tvůrce hry, jehož předností byl právě přehled, přesné přihrávky/centry a rozehrávka pod tlakem.

Reagovat
Pablos

Třeba si ho ,,démonizuji” zpětně… ale přišlo mi, že přesně tohle mu moc nešlo Neztrácel, uměl pod tlakem, vykrýval skvěle prostory, byl aktivní. To jsou moje přednosti jak si ho pamatuji. Přesný centry to mi promiň příjde skoro až na smích

Reagovat
bobis21

Kdekoliv si ho najdeš na zahraničních webech, uvidíš u něj označení "regista".

A ano, jeho démonizace u nás probíhala běžně, právě proto, že od něj lidi čekali něco úplně jiného, než co jeho role byla.

Reagovat
Pablos

Jenze v klubu, v repre tu roli jinou měl

Reagovat
bobis21

No a to byl právě ten problém. V repre od něj čekali, že bude hrát něco úplně jiného a pak byli všichni překvapení, že mu to nejde tak jako jeho primární pozice/role. Neuměli jsme ho využít. V klubu ho využít uměli a je tam za legendu.

Reagovat
Pablos

No vždyť já ho respektuji. Stejně jako respektuji Součka, který má taky jinou funkci v repre, za kterou to občas schytává (jenže Souček je i přesto platnější víc, než býval i přesto Plašil) . Já myslel že se celou dobu bavíme o repre a o Plašilovi v repre… a porad jsme u toho ,,porovnání” týmu. Na tu dobu to žádnej technik nebyl, dnes by ale třeba vynikal. On možná příjde za 20 let nějáký nový bobis, který vytáhne, že Souček byl fotbalovej mág, protože se stal třeba legendou Westhamu… páč si to ten dotyčný vyčte, jinak mu v dnešní době je třeba 5 let

Reagovat
bobis21

Tak mě v té době ale nebylo 5 let, naopak jsem fotbal sledoval mnohem více než dnes, včetně právě té francouzské ligy, kde Plašil hrál.

Když dáš Pirla na křídlo a budeš po něm chtít ať tam hraje jak Gnabry, taky ho v poločase stáhneš a budeš psát že je nekopa. Tak nějak bych popsal problém Plašila v repre.

A z té vypsané sestavy hráči jako Polák nebo Pudil fakt fotbalovější než současná repre nejsou, to si teda hodně zkrášluješ své vzpomínky na mládí zase ty

Reagovat
Pablos

Tvl se mi smazala reakce… a ja to tu tak vypisuju Tak znova… ono to nebyla cílená narážka… ale vyznělo to tak hodně no, to se mi moc nepovedlo, záměr to nebyl Je mi jasný, že ti teď není třeba 16 Jo je možný že zkrášluju …nevylučuji tuhle variantu Ale stejnak trošku mi to nedá u toho Poláka… jo nebyl to žádnej zázrak, nicméně jeho pravidelně velmi dobrou střelu z dálky, jsem od jeho dob už v repre nikdy neviděl např. ( když nebudu počítat haluze).

Reagovat
bobis21

Ano, to bylo jediné co měl. To byl takový Sadílek, který měl tvrdou střelu z dálky. No za technika bych ho teda fakt neoznačil.

A hlavně teda ve srovnání s Plašilem, kde u něj se ohrazuješ že technický nebyl, ale Polák naopak jo? To jsme fakt asi sledovali jiný fotbal

Reagovat
Pablos

Jo technik to nebyl… on ani hubschman ne. Spis jsem myslel i fotbalove citeni celkove… mne to fakt dnes casto prijde o behani a soubojich hlavne. Ale jo s tim Sadilkem asi souhlas… jenze on nema ani tu strelu a to je prave to

Reagovat
Pablos

A že jsem Plašila zhoršil… to beru.

Reagovat
Pablos

Ale celkově když to shrnu, tak mi příjde, že jo, že ho zhoršuji víc než byl asi v tý repre… ty mi zase příjde zkrášluješ vzhledem klubové scéně. Prostě dřív mi ty hráči přišli techničtější (ano ještě tahle i generace po té zlaté) než současně a on tam v tomhle ohledu fakt nevynikal.

Reagovat
kattos

To dělá Rosický...

Reagovat
Kucka

Reagovat
Moshe Dajan

Plašilovy metr vysoké centry jsou legedární.

Reagovat
Salfovic

Tak tohle je druhej extrém.

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
Pablos

Ale třeba ze mě mluví sentiment, jsou to kluci v mým věku vlastně většina z téhle éry.

Reagovat
Kixi Syhimour

Daně, smrt a diskuse o (ne)úspěchu Bílka

Reagovat
0:1

To jsou ti rozporuplní titáni světových dějin, kolem jejichž historického odkazu se vedou neustálé spory: Caesar, Luther, Cromwell, Napoleon, Lenin, Churchill a Míša Bílek.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak i Stalin ne? Spousta rusů to dodnes považuje za zlatý věk, kdy Jozef udělal z tlupy rolníků, velký stát s jaderným arzenálem.

Reagovat
fabec1222

Jarolím měl teda mnohem horší kádr.

Reagovat
Selänne

Pod tím větným spojením: "Bílek s tím materiálem dokázal nemožné" si máme máme jako představit domácí prohry s Litvou, Arménií, debakl s tehdejším průměrným Dánském, popřípadě marnotrapný výkony proti Maltě nebo Lichtenštejnsku? Jestli jo, tak doufám, že si děláš srandu. Reprezentační kariéru mu zachránil Rezek nasimulovanou penaltou proti Skotsku. Bez ní by totiž nedokončil ani samotnou kvalifikaci. Kredit si zaslouží za domácí zápas v baráži proti Černý hoře a za reakci po debaklu od Ruska v prvním zápase na EURU. Ale to je sakra málo za 4 roky ve funkci, nemyslíš?

Schválně si projdi jeho nejlepší zápasy na lavičce nároďáku:

- domácí výhra nad Skotskem, které nastoupilo v legendárním rozestavení 7-3-0

- domácí vysoká výhra nad Ukrajinou v přátelským zápase

- domácí výhra na Černou Horou v baráži

- výhra na EURU ve druhým zápase proti Řecku, který jsme rozhodli v prvních pěti minutách

- výhra nad domácím Polskem na stejným turnaji, kde nás Poláci válcovali po většinu zápasu

- výhra ve venkovním zápase v Arménii (0-3), kde to po prvním poločase mohlo být klidně se

stejným skóre pro domácí, ale Čech chytil snad dva samostatný nájezdy.

- domácí remíza 0-0 s Itálií, pro kterou si Italové přijeli.

Ještě bych rád dodal, že v kvalifikaci na MS 2014 zvládl porazit pouze 3-1 Maltu doma v Plzni a pak s velkou klikou porazit Arménii venku 3-0. Přičemž skóre absolutně neodpovídá průběhu zápasu. Není třeba asi ani dodávat, že kvalifikaci nedokončil a skončil na dlažbě.

Suma sumárum, na tyhle 4 roky není moc na co vzpomínat. Fotbal stál ve většině případů za úplný hovno. A úspěchy? Čtvrtfinále EURA zní samozřejmě moc hezky, obzvláště ve starým formátu. Ale pokud se střízlivýma očima podíváš na cestu, která k tomu vedla - počínaje kvalifikací, baráží, losem skupin, samotným turnajem a v neposlední řadě vesměs příšernou a zbabělou hrou, tak není na co vzpomínat. A rozhodně je bizarní tvrdit, že s tím dokázal maximum.

Reagovat
Beči

Uznávám, že paměť bledne a asi na to vzpomínám s hodně růžovými brýlemi

Reagovat
Selänne

Stejně se bude vzpomínat i na Šilhavýho. Dej tomu čas.

Reagovat
Salfovic

Tak nakonec ze skupiny A Ligy Národů postoupily všichni krom Polska a Walesu, kteří paradoxně spolu hrály v LN.

Reagovat
Beči

Za mě je Bílek třeba velmi podceňovaný. Doslova vyvedl repre z doby temna po Brücknerovi a dokázal nás alespoň trochu někam pozvednout. Po něm to bylo jako na houpačce a po naprosto ostudném vystoupení Jarolíma by Šilhavka jako zjevení. Pod ním jsme první dva roky hráli nejlepší fotbal od doby Brücknera. Ovem nakonec to začalo velmi stagnovat a za mě ukázal velké "koule", že sám skončil po "úspěšné" kvalifikaci a patří mu zasloužený respekt. Musíme jen doufat, že vedení dohodne Svědíka, nebo podobně progresivního trenéra a ne dinosaura typu Hašek a spol.

Reagovat
king23

Reagovat
Moshe Dajan

Reagovat
Selänne

Reagovat
CHONG

OT: Jaký je klíč pro tu baráž? Proč je tam třeba Estonsko a Gruzie?

Reagovat
Salfovic

Ty tam jsou asi ze skupiny D LN,

Reagovat
fabec1222

A jak jsou rozhozené ty dvojice? Coen to pořád nemá určené. Jestli je Ukrajina v té A skupině, tak ta B skupina je dost komedie

Reagovat
Lemond Laws

Je to skrz LN, ale přesný klíč je lepší si dohledat... taky s tím občas bojuju

Reagovat
Witcher

Jako upřímně nechápu jak je Bruckner glorifikovanej.Mel absolutně nejsilnější kádr kterej hrál v pořád ve stejný sestavě všichni hráli skoro pořád v top klubech.V sestavě byl maximálně 1-2 matlaci typu Jiránek, Týce, Šoula, Rozehnal, Polák jinak top hráči.Kdo z dnešních by se tehdá tak prosadil? SchickSoucek dál nevím. Kdyz vynecháme ty klasika top matche tak se taky na něj dost picovalo-nakopavana na Kollera atd a poslední roky byl taky nepříjemný jak Vrba baroko.Dnesni tým má skoro na každej post 4 alternativy vesměs stejný prumeraky a říct dat tam svědíka a ať tam pošle kluci z ligy a vysrat se na ty borce co vysedáváji venku taky moc nejde protože tam tu nadstavbu dělaj cizinci

Reagovat
Salfovic

Já to chápu, semifinále ME a první a poslední postup na MS, to lidem stačí. Že z toho kádru měl vytáhnout mnohem víc už prakticky nikdo neřeší.

Reagovat
Uwe háže buly

Tým pomalu srovnatelný s nedávným týmem Belgie, o kterém se tvrdí že je to promarněná generace.

Reagovat
king23

Tak jsme si zapřeháněli

Měli jsme Nedvěda, co hrál v Juve a Baroše se Šmicerem v Liverpoolu, tím hráči hrající za ty nejvíc TOP kluby končí. Nedávná Belgie je plná hráčů hrajících v PL nebo v Realu Madrid.

Reagovat
Lemond Laws

Myslíš na tom EURU 04?..

Pak ještě Jankul přestoupil, Grygera přestup. Rosa..

Za celý to období to fakt asi TOP tým byl....

Reagovat
Lemond Laws

Koller v Dortumndu v tu dobu TOP byl.. ještě svým stylem. Toho se báli všichni

Reagovat
king23

Ano myslím EURO 2004, nějaké přestupy do lepších jlubů tam pak byly. Relativně TOP tým to byl, to se nehádám, ale rozhodně se co do hvězd nedá srovnávat s nedávnou Belgií s hráči jako Lukaku, Hazard, Curtois, De Bruyne atd. v TOP formě.

Stejně tak na tom EURU byly týmy, které měli daleko hvězdnější sestavy a přitom uhráli prd. Třeba Anglie - Newille, Ferdinand, Terry, A. Cole, Beckham, Lampard, Gerrard, Scholes, Rooney, Owen. Takže já si furt myslím, že to třetí místo je fakt úspěch. Podle sázkových kanceláří jsme určitě favoriti na semifinále nebyli.

Reagovat
Lemond Laws

Jasný, souhlas.

Podle mě my jsme ten tým spíš měli TOP z toho pohledu, jak je poskládaný. Pár hvězd, ale pak hráče typu Galásek, Šmicer, Ujfaluši, kteří prostě byla ta jistota s né tak hvězdným jménem.

Anglie měla all star a hra nic...

Reagovat
Puskas

Přitom Galásek byl kapitán Ajaxu. Poláci o nás tehdy mluvili jako o týmu s nejlepší zálohou na světě s tím, že to je pohled velké části odborníků, zase bych ten náš mančaft nepodceňoval.

Reagovat
bartes

V té době jsme ne náhodou byli 3. na světě a báli se nás všichni. A někteří si tady dovolí říct, že jsme měli průměráky. Vždyť půlka hráčů hrála za top týmy a druhá půlka byla na úrovni dnešního Schicka. A Nedvěd v té době získal zlatý míč, tzn. z dnešního pohledu jako by za nás hrál Ronaldo nebo Messi.

Reagovat
Puskas

Rok předtím jsme porazili Francii se Zidanem a spol. u nich, porazili jsme Italy atd. Jo, byly i horší výsledky, ale ten mančaft byl naprosto vynikající.

Reagovat
king23

Nevidel jsem nikoho, kdo by nás označoval za prumeraky, kde jsi to viděl?

Reagovat
Muffi

Anglie je strasna blbost. Ten tym vubec nefugoval a 04 i 06 byla cela ofenziva zavisla na Waynovi, kteremu bylo na Euru 18 let. A Lampard mel snad oba ty turnaje nejvic strel a ani jeden gol. Hrac jak vino.

Reagovat
Salfovic

Semifinále není třetí místo.

Reagovat
king23

Až na to že je, dávaly se bronzové medaile oběma semifinalistum.

Reagovat
Salfovic

Ne, nedávaly.

Reagovat
Pablos

Medaile mám za to né. Ale umístění oficiální ano, dělené třetí s Holandskem. A i v historii to je jako bronz. Ale fyzicky placku nikdo nemá.

Reagovat
monty25
Reagovat
Moshe Dajan

Reagovat
Salfovic
Reagovat
Pablos

A ? Nevim na co ukazuješ popravdě. Nevidim nikde umisteni, jen dosazene kolo.

Reagovat
Salfovic

No a to oficiální umístění tedy najdu kde.

Reagovat
Pablos

Hele hledám a je fakt, že možná se to vůbec neřeší no u Eura, když se nehraje o třetí… jo asi máš pravdu, je to nejspíš jen výmysl čechů, aby to lépe vyznělo

Reagovat
Pablos

I na wiki se píše… poražení semifinalistě… nikoliv třetí místo. Tak je to jasný, měls pravdu

Reagovat
Pablos

Ale zase na ebayi jsou nějáky bronzový placky toho eura na prodej

Reagovat
Kucka

Reagovat
Uwe háže buly

Myslím za celý to období. Grygera v juve, Jankulovski v acm. Koller v BVB, rosa taky (později Arsenal), Čech v Chelsea a plus další "řadový" hráči hrající v kvalitnich evropských klubech. Možná je potřeba si vzpomenout že ty evropské soutěže byly daleko vyrovnanější. Třeba Ajax nebo Dortmund tady nebyly jenom na výchovu hráčů, a hrát za ne něco znamenalo. Nejlepší soutěž byla série A, kde jsme měli taky spoustu hráčů..

Reagovat
Muffi

On i takovy radek kovac ci jiranek nemeli spatne kariery. Hubschmann ci jarosik byli pomalu radi, kdyz dostali cuchnout.

Reagovat
Uwe háže buly

I třeba Jarolím, Štajner toho tolik neodkopali, Jarošík..

Reagovat
Sosi

Tak Jarolím hrál v klubu nadstandardně, jen v repre nedostal čuchnout... Jarošík půl kariery prosedel na lavce...

Reagovat
Beči

Reagovat
Beči

Koller a Rosa v Dortmundu, Jankulovski v AC, Grygera v Juve, Ujfaluši ve Fiorentině...To je prostě s dneškem nesrovnatelné.

Reagovat
j_mrazik

Přesně. Ten tým byl pořád hodně dobrej.

Reagovat
letitfly

Simič AC, Macek Juve...co víc bys chtěl

Reagovat
Moshe Dajan

Reagovat
81Tomas

Pravda, dneska z Fiorentiny hrace ani nepovolavaji

Reagovat
smazaný uživatel

Po ČR nastoupil k repre Rakouska a rychle tam skončil, u nás jednoduše chytil nadstandardní generaci. Určitě ho beru jako dobrého trenéra, začátek měl skvělý, něco okolo 20 neprohraných utkání v řadě? ale po EURU 2004 to šlo postupně dolů. MS je rozhodně úspěch, ale kádr patřil mezi přední v Evropě a ze skupijy se nepostoupilo. Kvalitou bych naší tehdejší repre přirovnal k současnému Chorvacku, vlasně mi přijdou jak naši přes kopírák. Až na to, že mají dvě medaile z MS.

Reagovat
Puskas

Tehdy nás nechutně zaskočila Ghana a proti Italům se nechal brzy vyloučit Polák.

Reagovat
mayday

S Ghanou to byla síla, vzpomínám si jak před turnajem o nich nikdo vůbec nic nevěděl, nebyly žádný informace a oni nás pak fyzicky úplně zadupali do země Tam nebýt Čecha, tak to skončilo pět šest sedm nula.

Reagovat
Puskas

Totální destrukce.

Reagovat
kattos

A proti Ghaně Ujfaluši

Reagovat
kattos

Musíš ale brát v potaz že to MS bylo ovlivněno:

Zranění Kollera (Lokvenc není fakt náhrada na top výsledek)

Baroš mimo na 2 zápasy a celkem z formy

Poborský byl už starej.

On ten tým na MS zas tak hvězdnej nebyl.

Jako měl na víc možná o jeden zápas, ale prostě dle mého s tým týmem udělal výsledky na úrovni

Reagovat
lampas

Dokázal dobře propojit tehdy velmi silnou mladou generaci, kterou měl pod sebou v U21 a veterány z EURA 96 na vrcholu kariéry. Trenérsky ale žádný zázrak nevymýšlel, vždyť se hrála jen nakopávaná na Kollera. Po MS 2006 měl skončit, ten cyklus s EURO 2008 byl hrozně smutnej a bezradnej.

Reagovat
Greny

Kde jsou ty časy kdy hrál na Euru 04 proti Nizozemsku od nějaký dvacátý minuty pravyho beka Poborský a na defenzivním záložníku mu to dohrával Rosicky

Reagovat
lampas

Šel do rizika, které nakonec shodou náhod vyšlo Mohlo to skončit taky třeba 1:5, sesypaný tým pak rupnout s Němci a místo slavného EURA by šel Bruckner doprdele. Nechci samozřejmě v nejmenším ten krásný zápas shazovat, ale Nizozemsko mělo hlavně v první půli šancí na tři zápasy.

Reagovat
Sosi

Poborsky na Masopusta

Reagovat
kattos

?

Nesundali jsme snad Němce v kvaldě na euro 2008 3:0?

Nehledě na to že Euro 2008 nebylo nic šíleného, tam fakt smůla s Tureckem

Reagovat
lampas

Na EURO 2008 se hrála čistokrevná bezradná sračka, tým byl absolutně vyhořelej v čele s nerudným dědkem. Skupina byla na rozdíl třeba od EURA 2016 mnohem hratelnější, takže si lze po letech dělat statistické iluze o tom, že se vypadlo tak nějak smolně a těsně, ovšem nebylo tomu tak. Osobně považuji EURO 2008 za naše nejhorší v novodobé historii.

Němce jsme tehdy sundali a byl to pěkný výsledek. Mám ale pocit, že už měli postup jistý a podle toho taky k tomu zápasu přistoupili.

Reagovat
Selänne

Musíš na to koukat trochu ze široka. Všechno vlastně začalo kvalifikací o postup na Mistroství světa 2002, při které jsme zahodili postup ostudnými výsledky na Islandu a Maltě. Bouchlo to blamáží v baráži proti tehdejší průměrný Belgii, která nás porazila v obou zápasech. Po téhle ostudně zahozené kvalifikaci skončil Chovanec a repre byla natolik rozhádaná, že reprezentační kariéru ukončil i do té doby jeden z našich nejlepších hráčů - Patrik Berger. V repre zároveň skončil i Řepka, na kterém obrana vesměs stála. A trochu se zapomnělo, že kousek od konce v nároďaku byl i sám Nedvěd, kterého k setrvání přemluvil až nový trenér - Karel Brückner.

Ten reprezentaci postavil na mládí, dravosti a zkušenosti. V základu začal hrát Čech, Rosický, Grygera, Jankulovski, Ujfaluši nebo Baroš. A rozhodně se nedá říct, že by se kdokoliv z nich dal označit za světovou hvězdu. To ze začátku ani zdaleka.

Zajímavý je, že repre pod vedením Karla Brücknera začala šlapat prakticky od prvního zápasu. Vždyť v prvních dvaceti zápasech pod jeho vedením jsme vyhráli nad Francií, Italií nebo remizovali v těžkým kvalifikačním zápase proti domácímu Nizozemsku v bouřlivý atmosféře na De Kuipu. I zápasy proti menším týmům jsme zvládali s grácií - debakly od nás fasovalo Turecko, Rakousko, Moldavsko, Slovensko nebo Kanada. První prohra přišla až před EUREM a to v zápase proti Irsku, kde jsme to dost prostřídali a prohráli smolně golem z 90. minuty. Potom přišlo samotný EURO a fotbal, který musel bavit všechny.

Následná kvalifikace na MS v Německu už tak dominantní nebyla, ale celkově ta skupina ve složení Nizozemska, Rumunska, Finska nebo Makedonie byla zrádná. Herně to někdy drhlo, do toho přišly zranění, ale baráž proti Norsku jsme zvládli skoro s prstem v nose. Samotný MS pak zásadně ovlivnilo zranění Baroše a Šmicera před turnajem, do toho Poborský odjel na turnaj po podzimním vyhazovu ze Sparty, přičemž jaro tak strávil ve 2. lize za Budějovice. Nevětší rána ale přišla dílem zranění Kollera během prvního zápasu proti USA. V ten moment už byl k dispozici pouze zraněný Baroš a Lokvenc, který promarodil celou předchozí sezonu kvůli utrženým vazům v koleni. Já si ale pořád myslím, že kdybychom nedostali gól proti Ghaně hned ve 2. minutě, postup bychom ukopali. Od toho gólu šla jakákoliv taktika stranou a Ghana chodila do jednoho brejku za druhým. Tohle nás stálo spoustu sil, protože se hrálo snad v 35 stupních. V posledním zápase proti Itálii bylo všechno špatně. Počínaje přes neproměněný šance, po Materazziho, který se dostal na hřiště po pár minutách a po pár minutách taky udeřil z rohu, přes Poláka, který se nechal v prvním poločase hloupě vyloučit. Křeč završil Baroš, která hrál pod injekcemi.

Po Mistroství světa nás čekala nejsilnější kvalifikační skupina v novodobý historii - Německo, Irsko, Wales, Slovensko, Kypr a San Marino. V reprezentaci skončil Nedvěd, Poborský a Šmicer.

Je ale třeba říct, že herně to vůbec nebylo. Hlavně výkony doma s Německem (1-2), Kyprem (1-0), Irskem v obou zápasech (1-1 a 1-0) nebo s Walesem (2-1 a 0-0) byly s velkým vykřičníkem. Povedl se hlavně zápas na Slovensku (3-0) a v Allianz aréně proti Německu (3-0), díky čemuž se nám povedlo postoupit z prvního místa. Je třeba ale povědět, že přímo postoupil i druhý celek. Taky by bylo dobrý zmínit, že se během kvalifikace mluvilo docela nahlas o tom, zda by měl být trenér Brückner stále na lavičce reprezentace. Nakonec zůstal a následně sám prohlásil, že ať už případný EURO skončí jakkoliv, na lavičce národního týmu určitě skončí.

Samotný EURO už je kapitola sama o sobě. Nejdříve špatný výkon v zahajovacím zápase proti domácím Švýcarům, ve kterém nás několikrát podržel Petr Čech, jednou i břevno a ke konci možná i rozhodčí, protože Ujfaluši zahrál rukou. Druhý zápas proti Portugalsku byl paradoxně daleko lepší. V tu dobu za ně hrál bez debat nejlepší hráč světa - Cristiano Ronaldo. Brzy jsme prohrávali, přesto jsme vyrovnali na 1-1. Tehdy řádil hlavně výborný Sionko. Pak se hrálo relativně vyrovnaně, přičemž Barošovi chyběl kousíček k tomu, aby nás poslal do vedení 2-1. Bohužel pak řádil Cristiano a Portugalsko hlavně díky němu vyhrálo 3-1. V posledním utkání proti Turecku nastala docela bizarní situace, protože oba týmy měly stejný počet branek a bodů, takže při případný remíze by poprvé v historii rozhodly o vítězi až pokutový kopy. Samotný zápas je pak kapitola sama o sobě. Výborný taktický výkon, vedení 2-0, tyč s následnou dorážkou Poláka, při které se měla kopat penalta. Nekopala. Co se stalo v posledních 30 minutách, na to neznám odpověď ani po 15 letech.

Ve zkratce TL;DR. Ale marodím, je mi blbě, projíždím starý zápasy na VHS po dědovi a do toho si prohlížím starý čísla tehdy úžasného hattricku, abych si trošku osvěžil paměť.

Co chci ale říct. Ano, měli jsme super tým, ale ten super tým z toho udělal až trenér Brückner. Do jeho příchodu jsme totiž neměli ani ten tým.

Reagovat
kattos

Taky mi příjde, že ačkoliv ten tým měl kvalitu, není to tým kterej byl na 6 let top 3... Bruckner s tím udělal kus práce a vlastně nikdy extrémně neselhal.

Reagovat
smazaný uživatel

Milluju ty názory, že by měl Svědík někomu dělat asistenta, třeba Koubkovi. Děláte si ze mě prdel? Proč nemůžeme normálně angažovat mladýho perspektivního trenéra, aniž bysme ho filtrovali přes nějaký zasloužilý kusy? Svědík má 49 let proboha, neřeknu kdyby tam šel Ščasný s Holoubkem třeba... Další věc, jak ti nýmandi z Isportu tlačí toho poláka, ty vole borec vyhrál polskou ligu, je mladší a neokoukanej a hned by to tady dal celý do latě Kozla, kterýho tlačil myslím Vacino ani nebudu rozebírat.

Reagovat
Salfovic

S mladým a perspektivním jdi do prdele.

A to není nic proti Svědíkovi, kterému bude 50.

Reagovat
Greaber

Poslední trenér, o kterém jsem četl že je mladý a perspektivní byl Nagelsmann

Reagovat
Kluivert9

Mladí a perspektivní ať se ukážou v klubu.

Reagovat
Csaplárova past

Dream team, jeden lepší než druhý po Brucknerovi

Reagovat
Salfovic
Reagovat
Puskas

Vypadá na Pudila.

Reagovat
Salfovic

To by mohl být

Reagovat
San Iker

A není to Fenin?

Reagovat
Pablos

Ne, je to Pudil

Reagovat
Moshe Dajan

Fenin je schovaný za Kováčem.

Reagovat
wyqinac

100%

Reagovat
fenixLFC

Uhrin svůj poslední zápas odkoučoval v Saúdské Arábii, kde získal s týmem bronz na Poháru FIFA. Ještě v Rijádu na konzulátu oznámil svůj odchod a následně se přesunul do Dubaje do týmu Al Nasr.

tomu sa fakt nechcelo zbytocne cestovat tam a naspat

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele