Serie A - souhrn 21. kola: Juventus dočasně do čela

20.01., 19:58, aktualizováno 21.01., 22:40
Komentáře a souhrny
Dušan Vlahovič (© AFP)

Daniele De Rossi za sebou má úspěšný debut na lavičce AS Řím, klub z hlavního města doma hostil Hellas Verona a nakonec zvítězil 2:1. Tři body utrhlo i milánské AC. Frosinone v neděli po sérii porážek zvládlo důležitý souboj s Cagliari. Juventus snadno udolal Lecce a dočasně se vecpal před Inter, který má ale jeden zápas k dobru...

US Lecce - Juventus FC 0:3

21.01.2024 20:45

Góly: 59. Dušan Vlahović, 68. Dušan Vlahović, 85. Bremer

Ve formě hrající Juventus zvládl utkání 21. kola Serie A na hřišti Lecce, kde zvítězil 3:0 a minimálně na týden se v tabulce posunul před doposud vedoucí Inter. Staré dámě se sice na jihu Itálie dlouho nedařilo dostat se do optimálního tempa, nakonec jí ale veledůležité tři body zařídil Dušan Vlahovič. Čtvrtý a pátý gól nyní již druhého nejlepšího střelce soutěže z předchozích tří ligových duelů navíc přispěly k nyní už tradiční výhře Bianconeri nad Salentini s čistým kontem. Něco podobného se stalo počtvrté z posledních pěti vzájemných střetnutí.

Lecce, které se značně trápilo, čekal proti Juventusu skoro nadlidský úkol. Stará dáma od počátku prosince v devíti zápasech napříč všemi soutěžemi hned osmkrát vyhrála a na porážku v mistrovském utkání čekala od konce září. Do role hlavního tahouna Juve se v posledních čtyřech bitvách v Serii A pasoval Vlahovič, jenž se přímo podílel hned na šesti gólech svého celku.

První poločas byl ale nečekaně vyrovnaný, když favorit nedokázal svého soupeře výrazně ohrozit. Hra se odvíjela především ve středu hřiště a hosté se marně snažili dobývat obranný blok Lecce. To se pyšnilo velmi zodpovědnou defenzivou a příliš prostoru na tvoření hosté neměli. Jeden z mála momentů, kdy Stará dáma zahrozila, nastal v 11. minutě. Weston McKennie si skvěle našel centr z rohového kopu a balon hlavičkou nasměroval na zadní tyč mimo dosah gólmana. Radost z branky mu ale pohotovým zákrokem sebral Nikola Krstovič.

Herní projev Bianconeri se od počátku druhého dějství výrazně zlepšil. Zvýšená aktivita jim také záhy přinesla vytoužené otevření skóre. V 59. minutě se v dobré pozici uvnitř pokutového území ocitl Vlahovič, který svou skákavou ranou do levého horního růžku nedal domácímu brankáři šanci. Úvodní gól fotbalisty Juventusu viditelně uklidnil a díky tomu mohli začít tvořit hru s větší lehkostí. Skvělou kombinaci viděli diváci v 68. minutě, kdy si nejprve dalekonosnou přihrávku pohotově zpracoval McKennie a jeho následný centr na zadní tyč nekompromisně uklidil do sítě opět Vlahovič. Tečku za parádním druhým poločasem udělal v závěru Bremer, který si nejlépe naskočil na přihrávku po standardní situaci.

Juventus tedy nakonec bez větších problémů potvrdil roli favorita a připsal si tři body. V příštím kole pojede Lecce 28. ledna do Janova, Stará dáma doma o den dříve přivítá Empoli.

Více informací k zápasu

Salernitana Calcio - Janov CFC 1:2

21.01.2024 18:00

Góly: 2. Agustín Martegani - 13. Mateo Retegui, 58. Albert Gudmundsson (pen.)

Fotbalisté Salernitany prohráli ve 21. kole Serie A s Janovem 1:2. Už ve druhé minutě se přitom prosadil domácí Agustín Martegani, příznivci Granaty se však v tu chvíli měli na pozoru, jelikož věděli, že jejich miláčci skórovali jako první i v předchozích třech soutěžních kláních, která nakonec všechna skončila porážkou. Jejich obavy se naplnily i tentokrát, přičemž rozhodující zásah obstaral v 57. minutě z pokutového kopu Albert Gudmundsson, jenž se na aktuální šestizápasové sérii bez prohry podílel již čtvrtým gólem.

Salernitana na úspěšný konec minulého roku nenavázala a po dvou prohrách s Juventusem nestačila ani Neapoli. V dalším utkání ale byly šance na vítězství o něco větší. Na druhou stranu Janov v novém roce dvakrát remizoval, a tak by si rád spravil chuť právě na posledním celku tabulky, kterému mimo jiné chyběl Boulaye Dia kvůli svalovému zranění.

I bez senegalského útočníka se ale Salernitana dostala bleskově do vedení. Už ve druhé minutě se totiž po přízemním pasu Domagoje Bradariče z levé strany prosadil prudkou ranou pod břevno Martegani. Janov na obdrženou branku odpověděl záhy. Krátká přihrávka Milana Badelje doputovala na kopačku Matea Reteguiho, který ve vápně propálil domácího brankáře střelou na bližší tyč. Ve 24. minutě mohl vrátit týmu ze Salerna vedení kapitán Antonio Candreva, jehož dalekonosný pokus jen o kousek minul horní roh brány. Na druhé straně znovu hrozil hlavičkující Retegui, na němž si ale tentokrát smlsl gólman Guillermo Ochoa.

Druhá půle dlouho nenabízela mnoho vzrušujících momentů, chvíli před odehranou hodinou však velmi nešikovně zahrál rukou kousek za hranicí vápna Matteo Lovato, za což šel Janov kopat penaltu. Tu ranou doprostřed proměnil Gudmundsson. V 62. minutě mohl rychle vyrovnat Candreva, jenž zahrával přímý kop z místa jen pár centimetrů za pokutovým územím. Svým projektilem ale pouze orazítkoval břevno. Domácí se navzdory útočným snahám do další výrazné příležitosti kvůli pevné obraně Janova nepropracovali.

Salernitana tak i podruhé v novém roce prohrála. Další zápas ji čeká 29. ledna proti AS Řím. Do rodiště Kryštofa Kolumba přijede o den dřív Lecce.

Více informací k zápasu

Empoli FC - AC Monza Brianza 3:0

21.01.2024 15:00

Góly: 13. Szymon Żurkowski, 38. Szymon Żurkowski, 73. Szymon Żurkowski

Empoli porazilo ve 21. kole Serie A Monzu 3:0 a oslavilo první tříbodový zisk od poloviny listopadu. Výhru domácím zařídil hattrickem host ze Spezie Szymon Žurkowski, jenž tak skvěle navázal na týden starou gólovou premiéru v dresu Azzurri. Sedminásobný polský reprezentant se tedy už po dvou zápasech stal nejlepším střelcem týmu, čímž jistě potěšil i nového trenéra Davideho Nicolu. Ten v minulosti ze zdánlivě bezvýchodné situace uchránil od sestupu už čtyři italské týmy. Nejpůsobivější comebacky předvedl 50letý kouč v roce 2016 s Crotone a před necelými dvěma lety se Salernitanou.

Fotbalisté Empoli se po osmi ligových zápasech bez vítězství v řadě propadli na předposlední příčku pouhý jeden bod od úplného dna. Velkou herní krizi odnesl 70letý trenér Aurelio Andreazzoli, jehož po poslední prohře s Veronou nahradil Nicola. Úkol nového lodivoda byl jasný, udržet Azzurri mezi italskou elitou. První překážkou na této cestě byla Monza, která také neprožívala ideální období, stále se však držela na klidné 11. příčce.

Domácí do utkání vstoupili ofenzivněji než soupeř. Už po 10 minutách hry je mohl poslat do vedení Emmanuel Gyasi, jenž běžel sám na Alessandra Sorrentina, ten však jeho ránu na zadní tyč vyrazil. Záhy už ale mladý brankář vytahoval míč ze své sítě. Skvělým volejem zpoza vápna se totiž prezentoval Žurkowski, jenž usměrnil balon nechytatelně do levého dolního rohu. Monza byla po inkasované brance mírně aktivnější. Do náznaků šancí se propracovali Lorenzo Colombo a Andrea Colpani, gólman Azzurri ale zůstával klidný. Skóre se tak znovu měnilo na druhé straně. Žurkowski se dostal po rychlém brejku nejdříve k odraženému míči a hlavičkou přesně pod břevno znovu rozveselil domácí ochozy.

Se třemi novými hráči usilovala Mozna po změně stran o snížení, důrazní beci Empoli jí však nedávali potřebný klid pro zakončení. Ojedinělou příležitost si hosté vypracovali v 55. minutě, kdy nebezpečně hlavičkoval Dany Mota, před brankovou čarou ale zasáhl gólman Elia Caprile. Životní zápas tak korunoval třetím zásahem Žurkowski. Ten vystihl v 73. minutě špatnou rozehrávku hostů, založil rychlý protiútok a se štěstím se chvíli nato dostal ke gólové dorážce.

Empoli tak premiéru pod novým trenérem zvládlo a doma získalo tři body. V následujícím kole se 27. ledna střetne s Juventusem, Monza změří o den později síly se Sassuolem.

Více informací k zápasu

Frosinone Calcio - Cagliari Calcio 3:1

21.01.2024 12:30

Góly: 64. Luca Mazzitelli, 75. Matías Soulé, 90+5. Kaio Jorge - 26. Ibrahim Sulemana

Hráči Frosinone po více než měsíčním čekání bodovali, když ve 21. kole Serie A porazili Cagliari 3:1. Navzdory probíhajícímu Africkému poháru byli velmi vidět právě hráči z černého kontinentu, ale zatímco šance domácího Walida Cheddiry zůstaly nevyužity, v barvách Rossoblu se ve 26. minutě radoval ze svého vůbec prvního gólu v seniorském fotbale Ghaňan Ibrahim Sulemana. Ve druhé půli však Canarini po hřišti takřka létali a jejich aktivita byla odměněna obratem, který dokonal z přímého kopu Matías Soulé. Jakub Jankto sledoval utkání jen z lavičky.

Frosinone si poprvé v sezoně procházelo velkou herní krizí, kterou paradoxně nastartovala vysoká výhra proti Neapoli v italském poháru. Od té doby Canarini prohráli pětkrát v řadě, přičemž naposledy schytali debakl 0:5 od Atalanty. Mizerné výkony měli šanci odčinit na domácí půdě proti Cagliari, jež po šňůře pěti klání bez vítězství překvapivě vyzrálo na Bolognu.

Na první vážnější situaci si museli diváci počkat do 17. minuty, kdy se tvrdou ranou z pravé strany hřiště prezentoval Cheddira, nicméně hostující brankář Simone Scuffet skvěle zasáhl. Marocký útočník si posléze vytvořil i další šance, rodák z Udine ale držel akcie hráčů ze Sardinie nad vodou. Trest za promarněné možnosti přišel pro domácí ve 26. minutě. Vysoký centr do vápna sklepnul Andrea Petagna po tvrdém souboji přímo na nohu Sulemany, jenž razantní střelou k pravé tyči poslal Cagliari do vedení.

Frosinone si do konce poločasu vytvořilo řadu příležitostí na vyrovnání. Únik Cheddiry ovšem zneškodnil Scuffet a v nastavení zaúřadoval videorozhodčí, jenž dal kvůli faulu pokyn odvolat trefu Enza Barrenechey.

Smůla se hostů držela i po změně stran. Nejprve žádný z hráčů ve žlutých dresech nedokázal usměrnit střílený centr z levé strany mezi tři tyče a následně se vyznamenal Scuffet, který vykopl pokus Francesca Gelliho. V 64. minutě přece jen přišlo zasloužené vyrovnání. O to se postaral kapitán Luca Mazzitelli, jenž hlavičkou do protipohybu brankáře přetavil vzdušnou pobídku Abdou Harrouiho v gólovou asistenci. Čtvrthodinu před koncem domácí dokonali obrat, když Soulé zakroutil míč z přímého kopu mimo dosah Scuffeta.

V závěru mohli svěřenci Claudia Ranieriho srovnat, proti byl ale Stefano Turati, který se hned dvakrát vyznamenal proti hlavičkám z hranice malého vápna. V nastavení pak zpečetil výhru domácích Kaio Jorge.

Frosinone tak prolomilo mizernou sérii proher a získalo tři body. V příštím kole se 28. ledna utká s Veronou, Cagliari změří o dva dny dříve síly s Turínem.

Více informací k zápasu

Udinese Calcio - AC Milán 2:3

20.01.2024 20:45

Góly: 42. Lazar Samardžić, 62. Florian Thauvin - 31. Ruben Loftus-Cheek, 83. Luka Jović, 90+3. Noah Okafor

Hráči AC Milán si ve 21. kole Serie A odvezli ze hřiště Udinese výhru 3:2. Hosty sice poslal po půlhodině hry do vedení Ruben Loftus-Cheek, jenže ve 42. minutě dorovnal stav Lazar Samardžič. Na ránu srbského středopolaře nedosáhl gólman Mike Maignan jen chvíli poté, co se stal terčem rasistických urážek ze strany domácích příznivců, kvůli kterým sudí duel na krátký moment přerušil. V základní hrací době se oba celky prosadily ještě jednou, a o vítězi tak rozhodl až nastavený čas. V něm skóroval Noah Okafor, jenž přiblížil Rossoneri vedoucímu Interu na rozdíl šesti bodů.

V italské nejvyšší soutěži se vyprofilovali dva nejvážnější aspiranti na zisk titulu, ale AC Milán se toužil do boje o Scudetto přidat. Svůj záměr dal najevo proti AS Řím, který zdolal 3:1, čímž zároveň podepsal ortel Josému Mourinhovi. Udinese se na příjezd Rossoneri naladilo poměrně slušně, když na půdě Fiorentiny předvedlo jeden z nejlepších výkonů sezony, byť bylo nakonec odměněno jen bodem.

Zápas hraný ve vysokém tempu zpočátku příliš mnoho šancí nenabízel. Jako první zahrozil v 16. minutě Olivier Giroud, jenž po pravé straně zamířil do vápna a jeho střelu zastavil až gólman Maduka Okoye. Pozornost na sebe následně upoutali domácí příznivci, kteří rasisticky uráželi brankáře Maignana. Úplně ve stínu těchto událostí tak zůstala trefa Loftus-Cheeka, jemuž se podařilo zužitkovat přesný pas z levé strany. Krátce po jeho trefě totiž Maignanovi došla s fanoušky Udinese trpělivost a se spoluhráči se na několik minut odebral do útrob stadionu. Krátká pauza paradoxně pomohla Bianconeri, jelikož se ve 42. minutě prohnal Samardžič na hranici šestnáctky a rozhozený francouzský brankář na jeho přesný pokus ani nereagoval.

Také po změně stran nejdříve zahrozil Giroud, jehož souboj s Okoyem opět vyšel ve prospěch nigerijského gólmana. Po hodině hry se zase rozčílil Maignan, jenže tentokrát z čistě fotbalových důvodů. Theo Hernández si totiž komickým způsobem zamotal balon pod nohama a zaváhání zkušeného beka potrestal tvrdou ranou střídající Florian Thauvin. Družstvo Stefana Pioliho donutilo soupeře aktivní hrou k šesti faulům ohodnocených žlutými kartami a v 83. minutě se dočkalo i vyrovnání, když tečovaný pokus Girouda ještě pojistil na brankové čáře Luka Jovič. Stupňující se tlak nakonec vedl i k obratu, který dokonal po rohovém kopu Okafor.

AC Milán tak teprve podruhé z posledních sedmi vzájemných duelů získal všechny body. V příštím kole přivítá 27. ledna Bolognu, Udinese se tentýž den představí na hřišti Atalanty.

Více informací k zápasu

AS Řím - Hellas Verona 2:1

20.01.2024 18:00

Góly: 19. Romelu Lukaku, 25. Lorenzo Pellegrini - 76. Michael Folorunsho

AS Řím porazil ve 21. kole Serie A na vlastním stadionu Veronu 2:1. Úspěšný vstup do nové éry pod vedením klubové legendy Danieleho De Rossiho, jenž v římských barvách odehrál úctyhodných 616 soutěžních zápasů, se zrodil už v první půli. V 19. minutě se postaral o úvodní gól Romelu Lukaku. Druhý a nakonec také rozhodující zásah domácího celku byl plně v režii bývalých spoluhráčů italského kouče, když skórujícímu Lorenzu Pellegrinimu asistoval Stephan El Shaarawy, který měl stejnou roli i při předešlé brance. Giallorossi se tak v tabulce posunuli na dostřel pohárovým pozicím.

Neuspokojivé výsledky zapříčinily, že vedení AS Řím odvolalo z pozice hlavního trenéra Josého Mourinha. Náhradou se s okamžitou platností stala legenda Římanů De Rossi. Jeho první test v nové funkci připravila Verona, která do Věčného města přijížděla s nadějí, že naváže na předchozí vítězné setkání s Vlky z úvodu sezony. Už se však nemohla spolehnout na nejlepšího střelce Cyrila Ngongeho, jenž se před zápasem stěhoval za 18 milionů eur do Neapole.

Pohádkové přivítání mohl v úvodní desetiminutovce připravit novému kouči Lukaku, jeho razantní střelu mířící k pravé tyči ovšem zblokoval jeden z obránců Verony. O poznání lépe si belgický forvard počínal pár chvil nato, když mu balon předložil El Shaarawy a Lukaku přízemní ranou rozvlnil síť. Ještě veseleji bylo na Stadio Olimpico ve 25. minutě. El Shaarawy totiž dalším přesným přiťuknutím vybídl ke skórování kapitána Římanů Pellegriniho, který dělovkou pod břevno prostřelil bezmocného Lorenza Montipa.

Poločasová přestávka Veroně pomohla a v 56. minutě se jí dokonce podařilo rozvlnit síť. Trefa Michaela Folorunsha však kvůli útočném faulu uznána nebyla. Krátce nato dostali Scaligeri ještě větší možnost ke snížení, když hlavní sudí ve spolupráci s technologií VAR nařídil po ruce Diega Llorenteho pokutový kop. K tomu se postavil bosenský útočník Milan Djurič, který ale trestuhodně selhal, když bránu minul. Korekce skóre nakonec od hostů přišlo zhruba čtvrt hodiny před koncem. Folorunsho si přebral balon na vlastní polovině, sólově se dostal přes několik hráčů až k dalekonosné střele, jež po velké chybě Ruie Patrícia zapadla do sítě. Na vyrovnání už se ale Mastini nezmohli.

De Rossi tak premiéru na lavičce klubu svého srdce zvládl bravurně a dovedl tým k vítězství. Římané v příštím kole zamíří 29. ledna na stadion Salernitany, Verona o den dříve přivítá Frosinone.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Juventus FC
21
16
4
1
35 : 12
52
2
Inter Milán
20
16
3
1
49 : 10
51
3
AC Milán
21
14
3
4
41 : 23
45
4
ACF Fiorentina
20
10
4
6
29 : 21
34
5
Atalanta Bergamo
20
10
3
7
35 : 21
33
6
SS Lazio
20
10
3
7
24 : 20
33
7
AS Řím
21
9
5
7
34 : 25
32
8
Bologna FC
20
8
8
4
23 : 18
32
9
SSC Neapol
20
9
4
7
30 : 25
31
10
Turín FC
20
7
7
6
18 : 18
28
11
Janov CFC
21
6
7
8
22 : 25
25
12
AC Monza Brianza
21
6
7
8
20 : 28
25
13
Frosinone Calcio
21
6
4
11
28 : 40
22
14
US Lecce
21
4
9
8
20 : 29
21
15
US Sassuolo
20
5
4
11
26 : 36
19
16
Udinese Calcio
21
2
12
7
23 : 35
18
17
Cagliari Calcio
21
4
6
11
20 : 36
18
18
Hellas Verona
21
4
5
12
19 : 29
17
19
Empoli FC
21
4
4
13
14 : 35
16
20
Salernitana Calcio
21
2
6
13
18 : 42
12

Zbývající zápasy

14.02. 00:00
Bologna FC - ACF Fiorentina
22.02. 00:00
Turín FC - SS Lazio
28.02. 00:00
Inter Milán - Atalanta Bergamo
28.02. 00:00
US Sassuolo - SSC Neapol

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (15)

Přidat komentář
Largo

Nadhera Dani

Reagovat
1899-1995

Včera udřená výhra, ale důležitá i kvůli Magic Mikeovi. Jović a Okafor Udinese

Reagovat
AngryPrd

Ten gol co dal Thauvin ... Theo a Reijnders tam nezmyselne skolabovali, na facku. Zapas mal slusne tempo aj uroven, skoda toho Mika. Dolezite body su doma, forza Milan !

Reagovat
1899-1995

Celkově se mi Reijnders včera nelíbil, jeden z jeho nejslabších zápasů v AC.

Reagovat
Kaka14

po tom gole som si uz myslel, ze to dopadne ako klasicky zapas proti Udine ....este ze som sa mylil :-) ... este ze rozhodla lavicka, kde Okafor a Jovic su podla mna vo forme .. Leao je uplne bez formy a navyse ked je na ihrisku tak ako keby bral ofenzivny priestor Theo-vi ..... dolezite, ze to otocili

FORZA MILAN

Reagovat
GEGE

Slušná forma teď škoda, že jsme klasicky domrdali copu...

Maignan včera ukázal jak psychicky odolný to je gólman... odejít ze hřiště po tom co na něj zabučí pár gum z kotle...

Reagovat
Kaka14

No neviem ...ten 1. gol co dostal, tak podla mna stal zle, lebo nebol uplne sustredeny, este dobre ze bola potom prestavka a v satni ho urcite upokojili ....

Reagovat
M11

!!! FORZA JUVE !!!

Reagovat
Agnelli

Titul bude

Reagovat
snuff24

Jestliže neuděláte titul tak to bude ostuda..primitivní los do konce ligy+ nehrajete poháry a jediný soupeř v podobě Interu bude již v závěrečné fázi vyšťavený a protože jsme dementi a nedokážeme sehnat ani pořádného útočníka na lavičku s to nás bude nakonec stát titul

Reagovat
Agnelli

Však ano říkám, já osobně nás vidím na 90% jako vítěze. A to i Coppy. Za mě máme lepší obranu jak Inter, k tomu Inter dojede i na únavu. A nám se začíná už probouzet i útok. Vše hraje pro nás, i psychika že většina favorizuje Inter a od nás nikdo nic nečeká a jedeme si to svoje. Jestli ten titul neuděláme jsme hlupáci.

Reagovat
Salfovic

Allegri bude za chvíli rekordmanem v počtu vítězství v Serii A

Reagovat
pistacik11

Pán tréner

Reagovat
1899-1995

Pioli zas hitnul 100 vítězství v lize s AC, za 166 utkání. Ancelotti to hitnul za 165.

Reagovat
Furia Ceca

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele