Ruská Premier Liga souhrn - 19. kolo

23.08.2008, 15:04, aktualizováno 24.08.2008, 20:04
Komentáře a souhrny
Těrek potvrdil, že z Grozného se body nevozí lehce a o všechny obral Lokomotiv. V moskevském derby mezi Spartakem a Dinamem se zrodila remíza, Jaroslavl podlehla Tomsku. Kazaň doma porazila Chimki. V prvním nedělním triumfoval jasným způsobem Zenit Petrohrad na hřišti Samary. Saturn přehrál Vladivostok, CSKA veze z Nalčiku jenom bod...

Rubin Kazaň - FK Chimki 2:0

23.08.2008 13:00

Góly: 52. Fjodor Kudrjašov (vl.), 90. Hasan Kabze

Vedoucí tým ruské ligy Rubin Kazaň díky brankám Noboi a Kabzeho porazil poslední FK Chimki 2:0.

Favoritem utkání byl bezesporu Rubin, ale hosté se s touto rolí nehodlali smířit, což dali jasně najevo v úvodu utkání. V prvních dvou minutách totiž musel brankář Ryžikov zasahovat proti dvěma nebezpečným momentům

Chimki převzaly iniciativu a Kazaň se musela bránit. Po rohovém kopu hlavičkoval zadák Chimek Samusiovas, nevyslal ale dostatečně prudkou hlavičku a Ryžikov neměl problémy. Rubinu se navíc nedařila finální přihrávka a nebezpečný moment u branky Berezovského nevznikl. Po půlhodině Rubin přidal na obrátkách a vytvářel si první šance. Gólman Berezovskij se vytáhl především proti dobře mířené střele krajního beka Ansaldiho.

V druhém dějství už Rubin utkání ovládl. V 53. minutě Noboa zužitkoval centr Karadenize a na jeho hlavičku s pomocí nešťastné teče Kudrjašova byl Berezovskij krátký. Hosté měli minimum šancí a když přišla, tak se Blatnjak zachoval sobecky, když místo přihrávky na zcela osamoceného Slováka Jakubka střílel vedle.

Trenér Chimek Sergej Juran se pokusil oživit ofenzívu nasazením nejlepšího střelce Eidara Nizamutdinova, ale byla to Kazaň, kdo vsítil pojišťující branku. V závěru po krásné přihrávce Karadenize sice nevyzrál na Berezovského Kabze. Ale tentýž hráč v nastaveném čase své předchozí zaváhání napravil a zvýšil na 2:0. Rubinu ani po tomto kole vedení v soutěži žádný tým nevezme.

Více informací k zápasu

Šinnik Jaroslavl - Tom Tomsk 0:1

23.08.2008 15:30

Góly: 83. Hrvoje Vejić (pen.)

Šinnik Jaroslavl na domácí půdě nestačil na Sibiřský Tomsk 0:1 značně si zkomplikoval boj o udržení v ruské Premier Lize.

Šinnik měl skvělou šanci odpoutat se ze sestupových příček. Tom Tomsk hraje venku bídně a v tomto směru patří k nejhorším týmům v soutěži. Navíc měl Šinnik psychickou vzpruhu v podobě vítězství na hřišti favorizovaného Zenitu Petrohrad 3:1.

V prvním dějství se diváci na stadionu v Jaroslavli museli nudit. Celky srážela řada nepřesností a převládaly spíše osobní souboje. Důkazem je statistika pouhých dvou střel za celý poločas.

Zdálo se, že utkání skončil bezbrankovou remízou, což by korespondovalo s děním na hřišti. V 83. minutě ale chyboval obránce Šinniku Vještica a sudí Kajumov bez váhání odpískal pokutový kop. Exekutor Vejič s přehledem překonal Pesjakova a zajistil Tomsku cenné tři body. Šinnik se ve zbývajícím čase sice snažil nepříznivý stav zvrátit, ale marně. Prohrou si výrazně zkomplikoval boj o udržení v soutěži.

Více informací k zápasu

Spartak Moskva - Dinamo Moskva 1:1

23.08.2008 16:00

Góly: 79. Artjom Dzjuba - 23. Aleksandr Keržakov

Moskevské derby mezi Spartakem a Dinamem skončilo remízou 1:1. Hostující Dinamo sice dostal do vedení Alexandr Keržakov, ale Spartak od prohry uchránil v druhém dějství střídající mladík Dzjuba.

V sestavě Dinama nechyběl Portugalec Danny, který se příští týden nejspíš stane hráčem Zenitu Petrohrad. Spartaku chyběl především útočník Roman Pavljučenko, který laboruje se zraněným kotníkem.

Dinamo mělo první šanci zápasu. Po rohovém kopu málem skóroval zadák Granat. Spartak nezůstal pozadu. Povedenou střelu Argentince Maidany vytěsnil brankář Gabulov na roh. Diváci v Lužnikách se nemohli nudit. Ozvala se i tyč branky Spartaku, kterou hájil Pletikosa. Spartak zahrozil opět prostřednictvím Maidany.

Ve 23. minutě přišla první branka. Pletikosa skvěle vyrazil střelu Chochlova, ale pohotový Alexandr Keržakov dopravil míč do sítě. Spartak hrozil především díky Maidanovi, který zaměstnával Gabulova, ale taky přesně přihrával. Jednou skvěle vysunul Baženova, který však v dobré pozici špatně přihrál.

Na začátku druhého poločasu měl Spartak příležitost vyrovnat. Brankář Gabulov ale zázračně zneškodnil hlavičku Bystrova v pádu nohama. V koncovce neuspěl ani útočník červenobílých Baženov, který se pokusil přehodit Gabulova, ale chyběly mu centimetry.

Druhou branku v utkání měl na kopačce Keržakov. Po vysunutí od Chochlova postupoval sám na Pletikosu, kterého obehrál, ale do odkryté branky se netrefil, smolně orazítkoval tyč. Napětí se dalo krájet. Oba týmy hrály ve velkém stylu a shodně toužily po tříbodovém zisku.

Trenér Spartaku Ledchajov dělal vše proto, aby Spartak bodoval. Na hřišti poslal čerstvé hráče Pavlenka a Dzjubu. Spartak začal hazardovat, naproti tomu Dinamo se bránilo v devíti lidech. Jen Genkov, který vystřídal Keržakova, čekal u středového kruhu.

Spartaku se podařilo vyrovnat. Dzjuba poslal míč po standardní situaci zblízka přesně pod břevno. V závěrečných minutách orazítkovaly oba týmy tyčku. Nejprve zadák Dinama Denis Kolodin z přímého kopu. Obrovskou šanci měl při svém debutu v dresu Spartaku střídající Ivan Sajenko. V pokutovém území si zpracoval na prsa míč a pohotově vystřelil, Gabulova zachránila branková konstrukce. Moskevské derby nabídlo vynikající podívanou, ale vítěze nenašlo.

Více informací k zápasu

Těrek Groznyj - Lokomotiv Moskva 2:1

23.08.2008 18:00

Góly: 23. Florentin Petre, 62. Guillermo Pereyra (vl.) - 36. Denis Glušakov

Fotbalisté Těreku Groznyj poprvé v historii dokázali skórovat do sítě Lokomotivu, v utkání 19. kola ruské Premier Ligy se jim to povedlo hned dvakrát. O vítězství domácích rozhodl vlastní brankou Pereyra.

Ještě nedávno se Těrek mohl pochlubit řadou neproher pod novým trenérem Vjačeslavem Grozným. Poslední tři zápasy ale čečenští fotbalisté prohráli a v tabulce klesli. Lokomotiv měl před utkáním problémy se složením ofenzívy. Odemwingie je na olympijských hrách, Minčenkov a Biljaletdinov na lavičce. V útoku tak nastoupil osamocený Syčev, který se po zranění ještě zdaleka nedostal do ideální formy.

Domácí začali aktivně. Petre střílel z dobré pozice a brankář Pelizzoli musel míč vyrazit nohama. Nicméně v následujícím případě už se Rumun mezi střelce zapsal. Pancu mu skvěle posunul míč patou a jeho krajan pálil přesně pod břevno.

Ještě do konce poločasu Lokomotiv dokázal vyrovnat. Glušakov těžil z přesné přihrávky Gurenka a v zakončení se nemýlil.

V druhém dějství měli k brance blíž hosté. Pereyra hlavičkoval těsně nad. Byl to však Těrek, kdo se dostal do vedení 2:1. Pereyra si smolně srazil míč do vlastní branky. Lokomotiv se snažil utkání zvrátit. Aktivní bylo trio Torbinskij, Janbajev a Gurenko. Trenér Rachimov hrál v posledních dvanácti minutách vabank. Smolaře Pereyru nahradil útočník Traoré. Přesto se moskevští gólu nedočkali. Těrek se po třech prohrách dočkal vítězství.

Více informací k zápasu

Křídla Sovětů Samara - Zenit Petrohrad 0:3

24.08.2008 13:00

Góly: 16. Pavel Pogrebnjak, 61. Konstantin Zyrjanov, 75. Pavel Pogrebnjak (pen.)

Zenit nečekaně hladce porazil Křídla Sovětů Samara 3:0. Svůj stý zápas v ruské lize okořenil dvěmi brankami útočník Pavel Pogrebňak.

Samara vstoupila do utkání správnou nohou. Povedený pokus si připsal Oleg Ivanov a jen těsně minul tyč. Aktivní byl Bober, který dělal v pokutovém území Zenitu dusno. Zdálo se, že gól do sítě Zenitu visí na vlásku. Pravda, gól padl, ale za záda chilského brankáře Lobose, který hájí svatyni Samary. V 16. minutě si na první tyč naběhl Pogrebňak a se štěstím otevřel skóre. Ruský útočník, který po zranění nastoupil poprvé v základní sestavě, si tak osladil jubileum v podobě stého zápasu.

Pochopitelně, že branka dodala Zenitu klid. Nicméně časem se ukázalo, že hráč kvalit Aršavina týmu přeci jenom chybí. Dalekonosným pokusem se blýskl kapitán Anatolij Tymoščuk. Samara spoléhala na centry do pokutového území, kde číhal obrovitý Jan Koller.

Blížil se konec poločasu a Jan Koller se mohl zapsat poprvé v ruské lize mezi střelce. Po jednom z mnoha centrů se prosadil přes zadáka Zenitu, ale orazítkoval břevno.

Také do druhého dějství vstoupila Samara aktivně. K blízkosti branky reprezentačního brankáře Malafejeva se však fotbalisté domácích nedostávali. Nezbývalo jim proto nic jiného, než to zkoušet zdálky. Malafejev se zaskočit nenechal.

V 61. minutě své kvality potvrdil Zyrjanov, který vnikl do pokutového území Samary a technickou střelou překonal Lobose. O osudu utkání mohl definitivně rozhodnout Fajzulin, ale v tváří v tvář Lobosovi neuspěl. Jan Kollerovi mimochodem nebyl uznán zcela regulérní gól údajně pro ofsajd. Český útočník si tak na svůj první gólový zápis ještě bude muset počkat.

Domácí měli dvacet minut na vyrovnání, ale místo toho, aby vsítili kontaktní branku, další inkasovali. Obránce Belozerov fauloval v pokutovém území Pogrebňaka a sám postižený penaltu proměnil. Lobos si na míč sáhl, ale to bylo tak vše. Janu Kollerovi mimochodem nebyl uznán zcela regulérní gól údajně pro ofsajd. Český útočník si tak na svůj první gólový zápis ještě bude muset počkat, za protesty si navíc vysloužil žlutou kartu.

Kdo by si pomyslel, že Křídla na své půdě prohrají tříbrankovým rozdílem?

Více informací k zápasu

FK Saturn - Luč-Energija Vladivostok 2:1

24.08.2008 15:30

Góly: 26. Marko Topić, 36. Marko Topić - 66. Vitali Bulyha

Nový trenér Saturnu Jürgen Röber si může mnout ruce. Jeho svěřenci porazili Luč-Energiji Vladivostok 2:1. Hrdinou se stal útočník Marko Topič, který vsítil obě branky domácího mužstva.

Před utkáním generální ředitel Saturnu Boris Žiganov pogratuloval brankáři Antonínu Kinskému k 50. utkání v ruské Premier Lize.

Oba celky začaly v solidním tempu, ale na druhou stranu se dopouštěly řady nepřesností. Marko Topič, kterého zná trenér Röber ze společného působení ve Wolfsburgu, se po přihrávce Ivanova ocitl sám před gólmanem Čechem. Český brankář však svůj tým od inkasované branky neuchránil. Ve 26. minutě si Topič pohrál s Leandrem a pohotově zavěsil.

O deset minut později si Ivanov s Topičem gólovou spolupráci opět zopakovali. Tentokrát Topič poslal míč do prázdné branky. Saturn se dostal do komfortního vedení 2:0. Do konce poločasu se blýskl několika pěknými přihrávkami Leandro, jednu z nich málem zužitkoval Alves, nakonec se k míči nedostal.

Ve druhém poločase byl Vladivostok o poznání aktivnější, ale jako první zahrozil Saturn. Dloubáček Eremenka vytěsnil na roh brankář Marek Čech. Úsilí se hostům vyplatilo. Bulyga obdržel přihrávku od Gvazavy, posunul si míč a gólman Kinský byl proti jeho střele bezmocný. Z hlediště domácího publika se začal ozývat pískot. Saturnu se po inkasované brance nedařilo.

Klinickou smrt prožil Saturn po pokusu Asildarova, který Kinský s námahou vytěsnil. Pro Saturn tak bylo vysvobozením, když sudí Jegorov odpískal konec. Vydřené vítězství 2:1 se však cení.

Více informací k zápasu

Spartak Nalčik - CSKA Moskva 0:0

24.08.2008 16:00

Góly: -

Utkání Spartak Nalčik – CSKA Moskva fanoušky nenadchlo. Zajímavé momenty se daly spočítat na prstech jedné ruky. Bezbranková remíza zcela koresponduje s děním na hřišti.

První šance před poloprázdnými tribunami v Nalčiku přišla až ve 27. minutě. Mašukov se uvolnil v šestnáctce CSKA, ale nemířil přesně. Další momenty, které stály za zmínku, za celý první poločas k vidění nebyly. Bojovalo se uprostřed hřiště.

Diváci se nudili a byli svědky jen několika žlutých karet po ostrých zákrocích hráčů obou celků. Druhý poločas měl v podstatě stejné pozvolené tempo jako ten první. Až v posledních deseti minutách se začalo něco dít. Akinfejev měl co dělat, aby střelu jednoho z hráčů Nalčiku vytěsnil z dolního rohu branky. Tato šance však byla bohapustou výjimkou v tomto duelu. Gólmana CSKA Igora Akinfejeva tak může těšit jenom fakt, že po bezbrankové remíze udržel po šesté v řadě čisté konto.

Více informací k zápasu

FK Moskva - Amkar Perm 0:1

24.08.2008 18:00

Góly: 90. Predrag Sikimić

Amkar Perm brankou Sikimiče v nastavení přerušil šestizápasovou šňůru bez vítězství, domácí FK Moskva porazil nejtěsnějším možným rozdílem 1:0.

FK Moskva začal náporem. Aktivitou hýřilo trio Čížek, Bracamonte a Kuzmin. Bracamonte ve 12. minutě roztleskal domácí publikum, když nůžkami ohrozil branku Amkaru. O něco málo později se Bracamonte blýskl razantní hlavičkou, ale ani v tomto případě se fanoušci na stadionu Eduarda Strelcova neradovali z gólu. Amkar na útok moc nemyslel a spíše se bránil náporu granátově červených. Až ve 27. minutě zkoušel obstřelit Ževnova Dujmovič, ale minul. Do střely Novkoviče se obětavě vrhnuli zadáci FK Moskva. Do konce poločasu zahrozil nejlepší střelec Amkaru Kušev, který se prosadil z rohového kopu. Na druhé straně opět neuspěl aktivní Bracamonte.

Ve druhém dějství uchránil FK Moskva brankář Jurij Ževnov, který prokázal skvělý reflex proti hlavičce Dujmoviče. Fotbalisté FK Moskva zahrozili po střele Čížka, který přestřelil. Amkar v druhém dějství přidal na obrátkách, zatímco výkon FK Moskva měl sestupnou tendenci. V 77. minutě se Ževnov jen díval, jak míč po přímém kopu Drinčiče těsně minul tyč.

Dnes si nezasloužil prohrát ani jeden tým, přesto utkání dělbou bodů neskončilo. V nastaveném čase skóroval z dorážky hlavou Sikimič. Na 1:1 mohl vyrovnat Tomáš Čížek, ale po jeho střele jen zazvonila tyč. Amkar se po šestizápasovém půstu dočkal vítězství.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kazaň19116228:1439
2.Dinamo Moskva19105426:1935
3.Amkar Perm1995520:1332
4.Spartak Moskva1979331:2630
5.CSKA Moskva1978425:1529
6.Zenit Petrohrad1977532:2428
7.Křídla Sovětů Samara1969424:1727
8.Lokomotiv Moskva1867523:1925
9.Spartak Nalčik1974818:2025
10.Těrek Groznyj1973917:2624
11.FK Moskva1957719:2122
12.Tom Tomsk1964917:2422
13.Saturn Moskevská oblast1956817:2121
14.Luč-Energija Vladivostok1938814:2417
15.Šinnik Jaroslavl18351019:2914
16.FK Chimki19271022:4013

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (27)

Přidat komentář
smazaný uživatel

jdou za titulem

Reagovat
smazaný uživatel

Presne tak

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda.

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě je brzo. 4 body jsou nic.

Reagovat
ajurik

Kazaň nebo Dinamo nikdo jiný už nemá šanci

Reagovat
smazaný uživatel

Vždyt je hodně zápasů do konce

Reagovat
ajurik

jo, ale kazaň už ohrožuje jenom Dinamo možná trochu Perm a 11 zápasů na 9 bodů na špici tabulky je hodně

Reagovat
smazaný uživatel

V tom jak je letos Ruska liga vyrovnana to az tolik neni. Jinak Amkar titul podle me neohrozi.... krome Dinama a Rubinu by jeste mohli do titulu promluvit Zenit a mozna CSKA.

Reagovat
smazaný uživatel

Zenitu uz moc neverim aj ked bv som im to prial to co dokazali minulu sezonu bolo uchvatne tak nech si aspon zahraju Pohar UEFA. Podla mna to este da to Dinamo M.

Reagovat
smazaný uživatel

Dinamo byl taky muj velkej favorit, ale ted bez Dannyho na to podle me nemaj a budou ztracet. Zenit kdyz se jeste staci dat dohromady, tak na to ma. Ten bodovej naskok je sice velkej, ale kdyz zabojujou sami se sebou, tak na to porad jeste imho maj. Rubin a Amkar budou urcite jeste ztracet body a Dinamo bez Dannyho podle me ted uz taky.

Reagovat
smazaný uživatel

Spartak - Dinamo skvělý fotbal. Škoda jen, že to Dinamo nedotáhlo do vítězného konce. Remíza je zasloužená vzhledem k průběhu utkání. Tyčky tam budou zvonit ještě dlouho. Například co nedal Keržakov, to bylo neskutečné...

Reagovat
smazaný uživatel

Dinamo melo neskutecnou smulu - pral sem jim vitezstvi

Reagovat
smazaný uživatel

Zároveň i štěstí, třeba Sajenko v závěru, to vyloženě volalo po gólu.

Reagovat
smazaný uživatel

No, byl to tezkej uhel-myslim ze byl rad ze to trefil aspon tak jak to trefil

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby měl trochu štěstí a mířil přesněji, tak se to odrazí od tyčky do branky. Navíc tam měli i další šance. Baženov přehodil Gabulova, jen těsně vedle. Byl to zápas, který mohly vyhrát oba týmy. Já jsem to přál Dinamu.

Reagovat
smazaný uživatel

terek doma zmasti kazdych moskovcanov.maju moje sympatie

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkný dárek si dal Dzjuba k narozeninám.

Reagovat
smazaný uživatel

Je jisté, že Danny odchází do Zenitu? Teď jsem dočetl rozhovor s trenérem Dinama a byl nahněvaný, že se o tom mluví.

Reagovat
smazaný uživatel

Jiste to neni. Pri poslednim jednani mezi kluby si Dinamo reklo o castu 30 milionu euro. Tu ted Zenit akceptoval a pripravil k vyplaceni - k finalnimu jednani teprv ted dojde.

Reagovat
smazaný uživatel

To jsem chtěl slyšet.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak 90% pravděpodobnost.

Reagovat
smazaný uživatel

Super, dneska Zenit bez problemu (pro me dost prekvapive) prejel Samaru .... Puygrennier dneska kvalitni vykon, snad se dal bude rozehravat.

A Koller dneska taky dobrej vykon, ale fakt teda smolar utkani ..v prvnim polocase brevno a na konci utkani neuznanej gol kvuli udajnymu (moc se mi to teda nezdalo) ofsajdu - a jeste za to dostal zlutou.

Reagovat
milan78

vzhledem k tomu, že je zpět pohřebák, tak výsledek dle očekávání pohřebák je mašina na góly, být předním klubem západní evropy nechci aršavina, ale pohřebáka

Reagovat
smazaný uživatel

Letosni Samara a Zenit v soucasny forme? ...to opravdu jasny vitezstvi, nebo dokonce vysledek 0:3 FAKT ocekavanej vysledek nebyl ani nahodou .... a to fandim Zenitu

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem čekal plichtu. Zenit příjemně překvapil. Je to dobře. Chci, aby se minimálně kvalifikovali do Ligy mistrů.

Reagovat
smazaný uživatel

Zenit. Doufám, že v boji o titul ještě výrazně promluví. Za deset kol se dá nahrát (Zenit) a ztratit (Rubin) hodně bodů A s Dannym vše půjde lépe. Smolař Koller, kdy se konečně trefí? Hraje totiž výborně. Dnešní zápas jsem sice neviděl, ale jinak je herně velkým přínosem.

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Amkar ma fakt neskutecny stesti

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele