Ruská Premier Liga preview - 19. kolo

23.08.2008, 09:38, aktualizováno 24.08.2008, 08:26
Previews
Nedělní program ruské ligy má pro české fanoušky jednoznačný tahák. Samara s Janem Kollerem a Jiřím Jarošíkem hostí obhájce titulu z Petrohradu, jehož dres obléká Radek Šírl. Saturn přivítá podobně se trápící Vladivostok, Nalčik vyzve CSKA Moskva a FK Moskva poměří síly s Amkarem Perm.
Rubin Kazaň - FK Chimki  (sobota 13:00)
Vedoucí Rubin hostí FK Chimki. Utkají dva týmy z opačných pólů tabulky. Kazaň do této chvíle uhrála o 23 bodů více než její nadcházející soupeř.

Rubin Kazaň musí řešit jen jednu nepříjemnost. Brankář Kozko má poraněný meniskus a do utkání určitě nezasáhne. Vzhledem k tomu, že zkušený brankář dělá v týmu spíše dvojku, jeho absence Rubin zas tolik mrzet nemusí. Svatyni lídra totiž obstojně hájí Sergej Ryžikov, který patří k nejlépe hodnoceným brankářům v soutěži. Macbeth Sibaya, Gökdeniz Karadeniz a Sergej Semak se vrátili z reprezentačních srazů zdravotně v pořádku.

Jak se zdá, Rubin započal novou sérii výher. Po sedmizápasovém půstu totiž deklasoval mistrovský Zenit Petrohrad 4:1 a poté si odvezl za výhru 2:1 cenné body ze hřiště Tomsku. Kazani na záda netrpělivě dýchá Dinamo s pouhou dvoubodovou ztrátou. Svěřenci Kurbana Berdyjeva si proto zaváhání s trpaslíkem nemůžou dovolit.

Poslední Chimki nejen prohrály s FK Moskva 0:2 a navíc přišly také o zadáka Stepanova, který po faulu na českého záložníka Čížka obdržel druhou žlutou kartu a musel pod sprchy. V sestavě ho nahradí buď Samusiovas, nebo Golovatenco. Vzhledem k postavení obou týmů v ligové tabulce by byl jen zázrak, kdyby Chimki na půdě favorita bodovaly. V první polovině soutěže doma prohrály s Rubinem vysoko 0:4.
Rubin Kazaň - pravděpodobná sestava:
Ryžikov - Ansaldi, Šaronov, Orechov, Kvirkvelija - Rjazancev, Sibaya, Semak, Rebrov - Karadeniz, Bucharov
FK Chimki - pravděpodobná sestava:
Berezovskij - Jovanovič, Golovatenco, Danielson, Kudrjašov - Blatnjak, Čeh, Rebeja, Titov, Soava - Jakubko
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.22 - 5.25 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Šinnik Jaroslavl - Tom Tomsk  (sobota 15:30)
Šinnik Jaroslavl si zvýšil sebedůvěru vítězstvím na půdě favorizovaného Zenitu Petrohrad. Teď ho čeká papírově podstatně lehčí duel. Doma hostí Tom Tomsk.

Nový trenér Šinniku Sergej Pavlov si mohl mnout ruce. Lepší debut ani nemohl čekat. Ze hřiště mistrovského Zenitu si jeho svěřenci odvezli všechny tři body za vítězství 3:1. Hvězdami byli především mladičký brankář Pesjakov a útočník Maxim Buznikin, který jednu branku dal a další zařídil. "Samozřejmě jsem rád, že se nám podařilo vyhrát v Zenitu. Ale jsou to jen tři body. Ještě nejsme zdaleka za vodou a relaxovat po úspěšném utkání nebudeme. Musíme hodně pracovat a v prvé řadě změnit psychologii v týmu a kolem něj. Vidím, že postupně se to mění k lepšímu," řekl po zápase trenér Pavlov. Šinnik je zatím v tabulce předposlední. Z Krasnodaru v týdnu získal Šinnik na hostování do 22. listopadu zadáka Ušenina.

Tom Tomsk by se v případě prohry se Šinnikem nebezpečně blízko přiblížil pásmu sestupu. Zatím na něj má pětibodový náskok. Mimo do konce sezóny zraněného Mladenova a dalšího maroda Mičkova o duel proti Šinniku přijde Roman Koncedalov, který si po utkání s Kazaní stěžoval na silnou bolest v kotníku.

V první polovině soutěže Tom Tomsk porazil Šinnik Jaroslavl 2:1. Byla to třetí výhra Sibiřanů nad Šinnikem v řadě.
Šinnik Jaroslavl - pravděpodobná sestava:
Pesjakov - Ricardo Silva, Djordjevič, Oleksič, Semočko - Burčenko, Laizans, Bočkov, Bojarincev - Buznikin, Monarev
Tom Tomsk - pravděpodobná sestava:
Mandrykin - Catynsus, Kabanov, Jokič, Stoica - Charitonov, Radosavljevič, Tarasov, Skobljakov - Archipov, Maznov
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.10 - 3.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Spartak Moskva - Dinamo Moskva  (sobota 16:00)
Největším tahákem 19. kola ruské ligy bude bezesporu moskevské derby Spartak – Dinamo. Zatímco Dinamo sklízí superlativy ze všech stran, Spartak je v krizi a změny ve vedení týmu očividně ubližují.

Po odvolaném Stanislavu Čerčesovi Spartak dočasně převzal trenér rezervního mužstva Igor Ledjachov. Generální ředitel klubu Valerij Karpin slíbil, že jméno nového kormidelníka oznámí příští týden. Debut na lavičce Spartaku Ledjachovi příliš nevyšel. Spartak byl po slabém výkonu rád za konečnou remízu 1:1 proti Amkaru Perm. V tabulce zůstává na čtvrtém místě.

Spartak se dost možná bude muset obejít bez kanonýra Romana Pavljučenka. Ruský útočník si v reprezentačním utkání proti Holandsku poranil kotník. Červenobílým tak budou chybět dva elitní střelci. Už delší dobu totiž marodí Brazilec Welliton, který za deset zápasů stihl nasázet šest branek. Dobrou zprávou je návrat tvůrce hry Pavlenka a Kovalčuka po zranění. Především Pavlenko by měl hře Spartaku dodat myšlenku, která týmu po jeho zranění a přeřazení Titova do rezervy chyběla. Připravena nastoupit je i posila z Norimberku Ivan Sajenko.

"Dinamo má dobrý tým a není to jenom o Dannym. Ano, hraje dobře, ale mám strach nejen z Portugalce, ale ze všech hráčů v modrobílém dresu," řekl na adresu soupeře záložník Spartaku Vladimir Bystrov.

Zápas proti Spartaku je možná posledním kláním v dresu Dinama pro portugalského záložníka Dannyho. O nejproduktivnějšího hráče ruské ligy stojí Zenit Petrohrad, který se už údajně dohodl s klubem i samotným hráčem. Ofenzíva Dinama by ztrátou Dannyho jistojistě utrpěla, v současné době za ceněného Portugalce nemá plnohodnotnou náhradu. A kdo ví, jestli někdy mít bude. Hráči jeho kvalit se na trhu neobjevují často.

Dinamu Moskva se do kádru vrací útočník Cícero, které byl dlouho na marodce. Ve zdraví se vrátilo i čtrnáct hráčů, kteří v týdnu reprezentovali své země.

V prestižním moskevském derby byl donedávna mnohem úspěšnější Spartak. Až v této sezóně Dinamo zastavilo jeho pětiletou šňůru neproher ve vzájemných duelech. V 5. kole Dinamo v přestřelce udolalo Spartak 4:3.
Spartak Moskva - pravděpodobná sestava:
Pletikosa - Šiškin, Jiránek, Kováč, Fathi - Bystrov, Mozart, Pavlenko, Maidana - Baženov, Sajenko
Dinamo Moskva - pravděpodobná sestava:
Gabulov - Tanasijevič, Fernandéz, Kolodin, Kowalczyk - K.Kombarov, Chochlov, Semšov, Danny, D.Kombarov - Keržakov
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.20 - 3.00 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Těrek Groznyj - Lokomotiv Moskva  (sobota 18:00)
Zajímavé utkání se odehraje v Grozném. Těrek hostí na stadionu Sultana Bilinhamova Lokomotiv Moskva. Domácí už mají skalpy moskevských klubů v podobě domácích výher proti CSKA nebo Spartaku.

Těrek nemůže počítat jen se zraněným rumunským zadákem Dolgovem, který naposledy nastoupil 16. května. Pro Těrek je dostatečným varováním, že v lize už prohrál třikrát v řadě. O to větší bude mít proti Lokomotivu chuť po vítězství.

Lokomotiv nepřicestoval do čečenského města v plné síle. Peter Odemwingie reprezentuje Nigérii na olympijských hrách, ve finále nastoupil proti Argentině. Haminu Dramani odchází na hostování do anglického Stoke City a Dinijar Biljaletdinov je zraněný. Spekuluje se však, že talentovaný záložník nenastoupí kvůli choutkám na přestup jinam. Zda je to pravda uvidíme příští týden, kdy končí přestupní období. Dalšími marody jsou brankář Ivan Levenec a mladý útočník Minčenkov, který po souboji s Jiřím Jarošíkem kvůli zlomenině kotníku vynechá zbývající část soutěže.

Poslední vzájemném měření sil mezi Lokomotivem a Těrekem se odehrálo v 5. kole tohoto ročníku. Lokomotiv měl celý zápas herní převahu a zaslouženě zvítězil 2:0. Trefili se Kocis a Torbinskij.
Těrek Groznyj - pravděpodobná sestava:
Lika - Omeljančuk, Iliev, Romanovič, Zabavník - Petre, Margaritescu, Džabrajlov, Kuzmičev - Kulik, Pancu
Lokomotiv Moskva - pravděpodobná sestava:
Pelizzoli - Janbajev, Rodolfo, Spahič, Kambolov - Fifinho, Glušakov, Gurenko, Torbinskij, Kocis - Syčev
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.95 - 2.90 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Křídla Sovětů Samara - Zenit Petrohrad  (neděle 13:00)
Křídla Sovětů Samara hostí na stadionu Metallurg Zenit Petrohrad. Tento atraktivní duel bude mít i českou stopu. V dresu Samary nebudou chybět útočník Jan Koller a záložník Jiří Jarošík. Hosté nastoupí v základní sestavě s Radkem Šírlem.

Samara v týdnu prodloužila kontrakty s Leiltonem a Lobosem až do konce roku 2010. Janu Kollerovi se narodila dcera. V Samaře se toho tento týden událo dost. Domácí jsou nejčastěji remizujícím týmem v soutěži, nebylo proto divu, že jejich poslední utkání na hřišti Luč-Energije Vladivostok skončilo 0:0. Křídla si drží obdivuhodnou bilanci 388 minut bez inkasované branky. V tabulce je Samara šestá, dva bude před svým následujícím soupeřem z Petrohradu.

Domácí budou postrádat svého nejlepšího střelce Jevgenij Savina, který v minulém kole obdržel čtvrtou žlutou kartu. O to horší je to zpráva z toho důvodu, že uplynulý měsíc měla Samara k dispozici úzký kádr. Na marodce je totiž Kalačev a Skvernjuk. Jana Kollera tak bude v neděli doplňovat buď 19letý Salugin nebo 37letý Tichonov. S druhým jmenovaným by Koller vytvořil duo veteránů, dohromady by měli 72let. Minulé kolo kvůli zranění vynechal Jiří Jarošík, proti Zenitu by ale měl být fit.

V Petrohradu panuje špatná nálada. Po překvapivé prohře na domácí půdě proti podceňovanému Šinniku Jaroslavl svěřenci Dicka Advocaata zůstávají ve středu tabulky a na vedoucí Rubin Kazaň už mají propastnou bodovou ztrátu. Změnit to bude chtít nová posila Danny, který bude v dresu Zenitu oficiálně představen příští týden.

S týmem do Samary nepoletí Andrej Aršavin, rozhodl o tom trenér Dick Advocaat. "Aršavin zůstane v Petrohradu, je zatížen jinými myšlenkami. Zenit potřebuje fotbalisty, kteří budou myslet jen na tento zápas," řekl nizozemský specialista. Na marodce jsou Lombaerts, Aňukov a Tekke. O startu dvou posledně jmenovaných se rozhodne v den zápasu.

V první polovině soutěže Zenit doma remizoval se Samarou 1:1. Za domácí otevřel skóre Aňukov, za hosty srovnal Taranov.
Křídla S. - pravděpodobná sestava:
Lobos - Oh Bum Suk, Booth, Belozerov, Leilton - Bober, Jarošík, Adžindžal, Ivanov - Tichonov - Koller
Zenit Petrohrad - pravděpodobná sestava:
Malafejev - Ricksen (Aňukov), Hubočan, Križanač, Šírl - Tymoščuk, Zyrjanov, Denisov - Fajzulin, Domínguez - Pogrebňak
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.80 - 2.90 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Saturn Moskevská oblast - Luč-Energija Vladivostok  (neděle 15:30)
Německého trenéra Jürgena Röbera čeká debut na lavičce Saturnu. Utkají se dva sestupem ohrožené celky. Třináctý Saturn a čtrnáctá Luč-Energija Vladivostok.

Nástupcem Gadžiho Gadžijeva se stal Němec Jürgen Röber, který se proslavil v minulosti na lavičce Herthy Berlín. "Saturn nehraje podle představ fanoušků a klubového vedení," nechal se slyšet generální ředitel 13. celku ruské ligy Boris Žiganov. Změnit by to měl právě respektovaný kouč. Saturn nezvítězil ve čtyřech posledních ligových duelech. Na marodce ambiciózního klubu je Gerk a Shilla.

Na začátek čeká Röbera sestupem zmítaný Vladivostok. "Vím, že má Saturn nového trenéra a to pro nás není dobré. Jakmile do týmu přijde nový trenér, hráči se v prvním utkání snaží za sebe vydat vše, čeho jsou schopni," řekl trenér hostů Zoran Vulič. Zároveň však dodal, že pro Luč je zápas ohromně důležitý, protože Saturn má na jeho tým náskok pouhého bodu.

V první polovině soutěže se oba týmy rozešly po bezbrankové remíze. V předchozích dvou zápasech zvítězil Vladivostok.
Saturn - pravděpodobná sestava:
Kinský - Angbwa, Zelao, Ďurica, Nachušev - Al.Ivanov, Igonin, Vorobjov, Nemov - Kovel, Topič
Luč-Energ. - pravděpodobná sestava:
M. Cheh - Novkovič, D. N. Smirnov, Kristič, Dacosta - da Silva, Damjanovič, D. A. Smirnov, Gvazava, Dancev - Alves.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.30 - 4.55
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Spartak Nalčik - CSKA Moskva  (neděle 16:00)
Spartak Nalčik v rámci 19. kola hostí CSKA Moskva. Fotbalisté CSKA už pětkrát v řadě neprohráli a ve výsledkovém vzestupu chtějí pokračovat i nadále. Ale dostatečným varováním pro svěřence kouče Gazzajeva je poslední vzájemné měření sil, v Lužnikách senzačně podlehli Nalčiku 0:1.

Trenér Jurij Krasnožan má k dispozici kompletní kádr. V minulém kole nestačil na Dinamo Moskva a v tabulce drží solidní deváté místo. "Myslím, že CSKA nám bude chtít oplatit porážku. Pokud eliminujeme hru Vágnera Loveho, bude to dobré. Je to výzva pro naše obránce," varoval Vladimir Kisenkov před uměním nejlepšího střelce CSKA. Trenér Nalčiku Jurij Krasnožan věří, že se opět neprosadí jeho bývalý svěřenec Ricardo Jesus, který obléká barvy CSKA. "Hrál i v prvním zápase proti nám a střelecky se neprosadil. Doufám, že se mu to nepovede ani teď."

Do utkání proti Nalčiku nezasáhne Luboš Kalouda, který léčí poraněná třísla. Kvůli kartám stojí opora záložní řady Miloš Krasič a otazník visí nad startem talentovaného Erkina, který nemohl kvůli zranění v týdnu nastoupit za turecký národní tým proti Chile.

Brankář CSKA Igor Akinfejev se může pyšnit pětizápasovou šňůrou bez inkasovaného gólu. Ve vynikající formě je mladíček Alan Dzagojev, kterého ovšem minula nominace do národního týmu, což bylo pro veřejnost velkým překvapením. Dzagojev je spolu s Portugalcem Dannym nejlepším nahrávačem v soutěži. "O reprezentaci Ruska je stále ještě brzy myslet. Můj čas přijde," věří Dzagojev. Dá o sobě výrazně vědět také proti Nalčiku?
Spartak Nalčik - pravděpodobná sestava:
Chomič - Kisenkov, Džudovič, Amisulašvili, Jatčenko - Samsonov, Mašukov, Geterjev, Gogua - Siradze, Kalimullin
CSKA Moskva - pravděpodobná sestava:
Akinfejev - V. Berezuckij, Ignaševič, Grigorjev, A. Berezuckij - Odiah, Aldonin, Mamajev, Žirkov - Dzagojev, Vágner Love.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.70 - 2.95 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Moskva - Amkar Perm  (neděle 18:00)
Zajímavé utkání uzavře 19. kolo ruské fotbalové ligy. FK Moskva hostí na stadionu Eduarda Strelcova překvapení tohoto ročníku Amkar Perm.

FK Moskva, který zvítězil v minulém kole na hřišti FK Chimki 2:0, může počítat s obráncem Šešukovem, který byl na marodce dva týdny. Další zadák Okoronkwo stále marodí. Granátově-červené opustil nechtěný muž Pablo Barrientos. S Argentincem po jeho předchozích výstřelcích trenér Oleg Blochin nepočítal, proto odchází na hostování do San Lorenza. V již zmiňovaném utkání v Chimkách zazářil Tomáš Čížek. Český fotbalista se na vítězství podílel jednou přesnou trefou a výrazně si řekl o místo v základní sestavě.

Amkar Perm pomalu ztrácí dech. Na vítězství čeká už šest utkání, navíc se trápí v koncovce. Pokud budou svěřenci Miodraga Božoviče v tomto tempu pokračovat, čeká je propad do středu tabulky. Amkar přiletí do Moskvy v plné síle, na marodce je pouze Miklos Gaál, který se zotavuje s vážného zranění kolenního kloubu. Po zranění se vrací opora záložní řady Vitalij Grišin.

V 5. kole Amkar doma porazil FK Moskva 2:0. O výhru se postarali Kušev a Belorukov. Především první jmenovaný, od kterého se góly čekají, se střelecky trápí. Probudí se právě proti "měšťanům"?
FK Moskva - pravděpodobná sestava:
Ževnov - Kuzmin, Jop, Godunok, Nababkin - Samedov, Epureanu, St.Ivanov, Kalešin, Čížek - Bracamonte.
Amkar Perm - pravděpodobná sestava:
Narubin - Čerenčikov, Belorukov,Popov, Sirakov - Peev, Drinčič, Dujmovič, Grišin - Volkov, Kušev.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 2.90 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kazaň18106226:1436
2.Dinamo Moskva18104425:1834
3.Amkar Perm1885519:1329
4.Spartak Moskva1878330:2529
5.CSKA Moskva1877425:1528
6.Křídla Sovětů Samara1869324:1427
7.Zenit Petrohrad1867529:2425
8.Lokomotiv Moskva1767422:1725
9.Spartak Nalčik1873818:2024
10.FK Moskva1857619:2022
11.Těrek Groznyj1863915:2521
12.Tom Tomsk1854916:2419
13.Saturn Moskevská oblast1846815:2018
14.Luč-Energija Vladivostok1838713:2217
15.Šinnik Jaroslavl1735919:2814
16.FK Chimki1827922:3813

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Už se těším na Saenka.

Reagovat
Kapřík

Ich auch .

Reagovat
smazaný uživatel

Mohl dát gól hned při své debutu. Trefil tyč.

Reagovat
smazaný uživatel

Všechno má svůj čas.

Reagovat
smazaný uživatel

Zenit mal pustit Arshavina do tottenhamu a vsetko by bolo v pohode.....ja si myslim ze nakoniec tak ajtak pojde

Reagovat
smazaný uživatel

Super, dneska Zenit bez problemu (pro me dost prekvapive) prejel Samaru .... Puygrennier dneska kvalitni vykon, snad se dal bude rozehravat.

A Koller dneska taky dobrej vykon, ale fakt teda smolar utkani ..v prvnim polocase brevno a na konci utkani neuznanej gol kvuli udajnymu (moc se mi to teda nezdalo) ofsajdu - a jeste za to dostal zlutou.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele