Šilhavý: Říct si stačí nám s Moldavskem jen remíza, to mi moc nejde z pusy

18.11.2023, 08:50
Rozhovory
Jaroslav Šilhavý (© AFP)

Podle trenéra Jaroslava Šilhavého udělali čeští fotbalisté remízou 1:1 v Polsku v předposledním utkání kvalifikační skupiny velký krok k postupu na mistrovství Evropy. Mužstvo na tiskové konferenci pochválil za zlepšený výkon v druhém poločase a vyzdvihl obránce Davida Douděru, který netradičně nastoupil na levém kraji. Přestože národnímu mužstvu stačí k účasti na šampionátu v příštím roce v Německu v pondělí doma neprohrát s Moldavskem, Šilhavý na remízu rozhodně spoléhat nechce.

"Myslím, že s tak silným soupeřem, jako je Polsko, jsme uhráli dobrý výsledek a předvedli i dobrou hru hlavně v druhém poločase. Myslím, že jsme tady udělali velký krok (k postupu). Věřím, že uděláme poslední krok a dotáhneme to do zdárného konce," řekl Šilhavý.

Jeho svěřenci se před posledním zápasem skupiny udrželi na postupovém druhém místě a v pondělí v Olomouci jim proti čtvrtému Moldavsku stačí bod. "Říct si, že nám stačí jen remíza, to mi moc nejde z pusy. Stejně se to musí odehrát na hřišti a zvládnout to. Moldavsko dělalo dobré výsledky, Polsku vzalo pět bodů. Nesmíme si určitě myslet, že je to bez problémů," varoval Šilhavý před podceněním outsidera.

Jeho tým mohl vybojovat postup už v Polsku, pokud by vyhrál. Na konci měl několik šancí, ale vítězný gól nedal. "Poláci museli za každou cenu vyhrát, aby zůstali ve hře, tak jsme si mysleli, že to v závěru úplně otevřou a my bychom z nějakého brejku mohli rozhodnout. Do šancí jsme se dostali, škoda, že jsme je neproměnili. Už by to bylo lepší," řekl Šilhavý.

"V závěru jsem taky počítal, že remíza nám dává určitou výhodu. Na druhou stranu jsem viděl na hřišti kluky, že chtějí za každou cenu vyhrát. Mísilo se to ve mně. Bylo to by příjemnější, kdyby to bylo už dnes. Ještě s tak silným soupeřem," dodal Šilhavý.

Jeho svěřenci obrali Polsko o pět bodů, v březnu na úvod kvalifikace ho porazili doma v Edenu 3:1. "Dejme tomu, že jsme Polsko vyřadili ze hry. Kdyby nás dnes porazili, ještě by čekali na náš poslední zápas. Je to pro mě překvapení, že nepostoupili (přímo). Byli favorit skupiny. Odstartovali jsme to s nimi doma nejlepším zápasem ve skupině," poznamenal Šilhavý.

Nečekaně na levý kraj obrany nasadil obvykle pravého beka Douděru. "U Davida Juráska to po zranění nebylo ono, ani na posledním srazu. Tak jsme se rozhodli pro Davida Douděru. Byť hrál nezvykle přes nohu, bylo vidět, že mu to nedělalo žádný problém. Naopak patřil mezi nejlepší hráče a dokonce mohl zápas rozhodnout. Takže velká spokojenost," uvedl Šilhavý.

Do základní sestavy zařadil také stopera Davidu Zimu, kterého přitom povolal až dodatečně. "Byť nemá takové herní vytížení v Itálii, patří mezi hráče, kteří vždy přijedou připraveni a zvládnou to. Nevzpomínám si, že by měl nějaký pokažený nebo špatný zápas. Dnes to zase dokázal, je to pro nás platný hráč. V momentě, kdy se rozhodlo, že bude v nominaci, byl vážným adeptem na základní sestavu," řekl Šilhavý.

Česká reprezentace ani v šestém utkání neinkasovala branku od hvězdného polského kanonýra Roberta Lewandowského. "Všichni víme, že je to pořád velká hvězda. Je po zranění, dostává se do formy. Jsem jen rád, že to kluci zvládli a nepustili ho do mnoha šancí. Lewandowskému přeju, ať zase brzo dává góly," dodal Šilhavý.

Autor: ČTK

Komentáře (13)

Přidat komentář
rave

To byla úžasná taktika hrát pořád dokola dlouhé nákopy, když tam útočníci za celý zápas nevyhrajou jediný souboj a navíc ani nejsme schopní sbírat druhé míče. Fakt neskutečný zážitek tohle sledovat 90 minut. Ten postup ať už nějak uhaluzí, ale pak sbohem!

Reagovat
doshcz

Reagovat
Keboto

Reagovat
Sosi

IDNES: To mohl ve velké šanci i Zima, další překvapení sestavy.

"Počítali jsme s ním od začátku, byť třeba v klubu nemá takové vytížení. Patří mezi hráče, který přijede dobře připravený bez ohledu na to, jak nastupuje v klubu."

To je taký chuj... proc ho nepovola rovnou a hraje tady to divadlo? Navic tim priznava, ze podstatne je, kdo jezdi a drzi hubu a krok, nez kdo ma formu...

Reagovat
SpartaOvenka

Ale stejně to hráčům řekneš

Reagovat
0:1

Tak vědět by to měli, aby v případě třeba 0:0 v 95. minutě neběžel na náš roh i gólman a všichni nehráli vabank. Že si to umí fotbalisti sami spočítat, bych raději neriskoval.

Reagovat
zasranej malíř

Takže 0:1 Jardo?

Reagovat
Sosi

To je ale zase nadpis

Reagovat
ACSeRw!n

tahni uz!

Reagovat
Pablos

Reagovat
podnebný

O porážce s Moldavskem zatím nikdo nemluví, ale po výkonu v Polsku, který nebyl o nic lepší než v Albánii, je to docela reálná perspektiva. Šilhavý ven! Už včera bylo pozdě.

Reagovat
Bakary3

Ale že jim dáme trojku, to taky ne

Reagovat
cr7sux

jasně franco

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele