Preview zápasů Ligy národů - sobota 13.10.

13.10.2018, 08:46
Previews
V Lize národů je dnes na programu hned devět utkání a naše pozornost bude směřovat především do Trnavy, kde se proti sobě postaví Slovensko a Česko. V jediném sobotním zápase první ligy budou měřit síly Nizozemsko a Německo, Irové přivítají Dány...
Liga A - skupina 1
Nizozemsko - Německo  (sobota 20:45)
Johan Cruijff Arena se v sobotu večer stane dějištěm duelu dvou slavných týmů. V pokračování dlouholetého boje mezi Nizozemskem a Německem musí domácí doufat v bodový úspěch, protože jejich situace v novém turnaji se nevyvíjí nejlépe.

Oba soupeři potřebují úspěch. Nizozemsko v srpnu minulého roku přišlo definitivně o šanci zúčastnit se obřího svátku v Rusku, když dostalo od Francie čtyři branky. Ani zlepšené výkony do konce kvalifikace mu nestačily na to, aby se nizozemská skvadra podívala do dějiště šampionátu a místo toho sledovala zápasy jen v televizi. Tím vyvrcholila delší dobu znatelná krize Nizozemska, které prochází generační obměnou.

Tu má na starosti trenér Ronald Koeman, který má dostatek zkušeností jako hráč i jako trenér. Nyní nese odpovědnost za nový směr, kterým se Nizozemsko vydává. Ten byl znát už v prvním ostrém utkání. Proti Francii sice Nizozemsko nezískalo ani bod a nakonec těsně prohrálo 2:1, ale herně bylo zlepšení jasně vidět. Mladý a agresivní tým poutal pozornost nejen v útoku, ale byl jistý také v obraně.

Trenér Koeman se mládí nebojí a dává šanci novým hráčům. V jeho současném výběru najdeme čtyři hráče, kteří nemají na kontě ještě ani jeden start za seniorskou reprezentaci, přičemž třem z nich není víc než 21 let. Celkově je v týmu šest hráčů, kterým je maximálně 21. Velkou oporou pro Nizozemce by měl být Memphis Depay, který je díky svému působení v Lyonu v oslnivé formě. Zadní řady zase po boku zkušeného stopera Van Dijka diriguje devatenáctiletá senzace Matthijs de Light.

A trenér Koeman svým hráčům věří. "Máme velmi dobrý kádr, kde má každý své místo. Věřím hráčům, které jsme vybrali. Někteří z nich jsou velmi mladí, ale stejně tak velmi talentovaní. Vybrali jsme hráče, kteří teď mají nejlepší formu a jsou na tom fyzicky dobře. Vím, že Nizozemsko už delší dobu hraje pod své možnosti, ale hodláme to díky tvrdé práci a trpělivosti zlepšit. Tento tým má obrovský potenciál," uvědomuje si trenér Koeman.

Obě země se velmi dobře znají a jejich rivalita je pověstná. Táhne se až ke druhé světové válce a německé okupaci Nizozemska, nešťastnému finále mistrovství světa v roce 1974 (2:1 pro Němce) nebo nechvalně známému incidentu mezi Frankem Rijkaardem a Rudim Völlerem. Za posledních více než 40 let porazili Nizozemci své soupeře jen dvakrát.

Němci sídlí na druhém místě skupiny a na kontě mají jen bod. Ten vybojoval v očekávaném duelu s Francií v prvním utkání a i když se fanoušci nedočkali ani jedné branky, nudit se nemohli. Pak si ještě Němci spravili náladu výhrou nad Peru. Velké potíže mají Němci zatím se střílením branek, což je jejich dlouhodobý problém a jeden z důvodů jejich neúspěchu v Rusku. Po zpackaném mistrovství a konci již ve skupině mají Němci co dokazovat.

Stále je to ale tým světových kvalit. K němu se nově připojil také Leroy Sané, který do Ruska nominován nebyl. Dobrou formu v národním týmu má také další útočník, Timo Werner. V devatenácti dosud odehraných utkáních zaznamenal už osm branek a další jeho výhodou je fakt, že je mu stále teprve 22 let. V týmu jsou ještě další tři stejně mladí hráči, kteří mají pomoci k hladšímu přechodu mezi generacemi.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.24 - 3.64 - 2.27
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Francie21102:14
2.Německo10100:01
3.Nizozemsko10011:20
Liga B - skupina 1
Slovensko - Česko  (sobota 15:00)
České fotbalisty čeká v sobotu premiérový zápas pod novým koučem Jaroslavem Šilhavým, který po dvou zářijových porážkách nahradil Karla Jarolíma. Reprezentanti se po trenérské změně představí v druhém utkání skupiny B1 Ligy národů v prestižním derby bývalých federálních partnerů na Slovensku a po úvodní domácí prohře 1:2 s Ukrajinou potřebují v nové soutěži bodovat.

Slovensko stejně jako český tým v září na úvod Ligy národů prohrálo s Ukrajinou, která s šesti body vede tříčlennou tabulku a nakročila k postupu do elitní Ligy A. Poslední tým skupiny sestoupí do Ligy C.

Nová soutěž do velké míry nahrazuje přípravná utkání a je dodatečnou šancí dostat se na mistrovství Evropy 2020. Čtyři nejlépe umístěné týmy skupin Ligy B, které neprojdou na Euro z klasické kvalifikace, se utkají o jedno místo na šampionátu. Celá základní část Ligy národů se odehraje na podzim, po zápase v Trnavě čeká reprezentaci v úterý duel na Ukrajině a v listopadu pak domácí odveta se Slovenskem.

"Nejsou to jednoduché zápasy. Ale někdy je možná lepší hrát hned takovéhle ostré zápasy. Očekávám, že bude skvělá atmosféra, plný stadion a že tam budeme mít i my své fanoušky, kteří nás poženou za dobrým výkonem a výsledkem," řekl novinářům Šilhavý.

"Je to speciální zápas, derby. Navíc oba týmy na úvod Ligy národů prohrály, takže karty jsou rozdány jasně, je třeba vyhrát. Zápas má sám o sobě náboj, navíc pro vývoj Ligy národů je hrozně důležitý," dodal český brankář Tomáš Vaclík.

Šilhavý po debaklu národního týmu 1:5 v přípravě v Rusku v září vystřídal Jarolíma a s novými svěřenci pracuje od pondělí. Nejprve se zaměřil na zlepšení defenzivy. "První dny byly hodně pozitivní, doufám, že to takhle bude pokračovat i po zápase se Slováky. Zvykáme si na nějaké nové věci, věřím, že si to sedne a ukážeme to v sobotu na hřišti. Minulé zápasy jsme nebyli úplně silní v kombinaci a na balonu, v tomhle by teď mohla být viditelná změna," řekl český útočník Patrik Schick.

Slováci vyhráli jen tři z deseti vzájemných duelů, nyní jsou ale favoritem. Na žebříčku FIFA jim patří 26. místo, zatímco čeští fotbalisté jsou až na 47. pozici. "Před zápasem se namluví všelicos, ale důležité je dění na hřišti. Co se týká klubové úrovně, český fotbal je daleko před slovenským. Když mistr hraje přímo ve skupině Ligy mistrů, to o něčem svědčí. Česká mužstva také hrají dlouhodobě skupinu Evropské ligy. Češi mají i dost hráčů v zahraničí, jejich kvalita je vysoká," řekl slovenský kouč Ján Kozák.

"Slovensko má kvalitní tým, ale to samé je na naší straně. Horší tým nemáme, podle mě máme i širší kádr. Kdy jindy ukázat naši sílu než v tomto zápase? Minulý sraz neodpovídá tomu, jaký máme tým. A věřím, že ukážeme, že na tom tak špatně nejsme," uvedl český záložník Antonín Barák.

V pěti zápasech na Slovensku vyhrál český celek jen jednou, v roce 2006 zvítězil v kvalifikaci 3:0 a Šilhavý tehdy dělal asistenta kouči Karlu Brücknerovi. "Tehdy jsme byli jako outsider. Dali jsme jeden nebo dva góly po signálech ze standardek, tehdy to dopadlo dobře," vzpomínal Šilhavý.

Zápas začne v Trnavě v sobotu netradičně už v 15:00 a bude ho sledovat vyprodaný stadion. Českému celku chybí zraněné opory Vladimír Darida s Markem Suchým. Šilhavý zřejmě vsadí na své tradiční rozestavení 4-2-3-1, složení základní sestavy je však otazníkem.
Slovensko - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Šatka, Škrtel, Škriniar, Hubočan - Kucka, Hamšík - Mak, Duda, Weiss - Nemec.
Česko - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Kadeřábek, Čelůstka, Brabec, Gebre Selassie - Souček, Pavelka - Barák, Dočkal, Jankto - Krmenčík.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.18 - 3.43 - 3.65
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Ukrajina22003:16
2.Česko10011:20
3.Slovensko10010:10
Liga B - skupina 4
Irsko - Dánsko  (sobota 20:45)
Dublin v sobotu večer ožije, neboť na Aviva Stadium se domácí jedenáctka Irů popere s Dány. Irové mají za sebou krutý debakl od Walesu, na který musí reagovat. Dánsko ale nebude snadným soupeřem, což už několikrát ukázalo.

Irsko nemá právě nejlepší výchozí pozici před třetím hracím dnem. V tabulce sídlí až na posledním místě, kam ho odeslalo první utkání proti Walesu. Od blízkého souseda dostalo Irsko hned čtyři branky a v obraně totálně propadlo. Místy působilo jako juniorský tým, který vzadu dělal školácké chyby. A s těmi neměli Velšané slitování.

Před klíčovým duelem má manažer Martin O‘Neill plnou hlavu starostí. Jednak jeho svěřence čeká již brzo další duel s Walesem a jednak má několik důležitých absencí. Zraněný je mladík Declan Rice a mnohem vážnější jsou zranění kapitána a opory týmu Seamuse Colemana. Kromě nich schází také trojice Jonathan Walters (potíže s achillovkou), Robbie Brady a Stephen Ward (oba mají problémy s kolenem).

Do kádru se ale vrací Harry Arter, který byl chvíli mimo reprezentaci po hádce s asistentem Royem Keanem. Vše je prý ale zapomenuto, jak uvádí manažer O‘Neill. "Harry je skvělý kluk a velký profesionál. Nikdy jsem nepochyboval o jeho schopnostech a vím, že pro nás bude důležitý. S Royem si to všechno vyříkali a ani jeden z nich se k tomu nechce vracet. Takové věci se občas stanou, když se týmu nedaří. Důležité je, že je zpátky a že je v týmu zase pohoda," míní O‘Neill.

Z Dánskem se Irové utkali už několikrát, ale že by s ním měli zvlášť dobré zkušenosti, to se říct nedá. Od roku 1956 vyhráli nad severským týmem jen čtyřikrát, z toho jen dvakrát doma. Naposledy v rozhodující baráži o MS dostali Irové od Dánska pět branek, takže mu mají co vracet.

Dánsko má za sebou mnohem úspěšnější první duel, protože si doma poradilo s Walesem a díky dvěma trefám hvězdného záložníka Christiana Eriksena je první v tabulce. Právě Eriksen ale není zdravotně zcela fit a je otázkou, zda-li se stihne uzdravit.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.24 - 2.97 - 2.51
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Dánsko11002:03
2.Wales21014:33
3.Irsko10011:40
Liga C - skupina 3
Norsko - Slovinsko  (sobota 20:45)
Přátelské zápasy Norsku jdou bezvadně, ale s ostrými už je to horší. Špatnou formu se hráči budou snažit vylepšit v duelu se Slovinskem. To má ještě horší formu, protože je až poslední v tabulce.

Norsko se zatím ukazuje jako tým odhodlaný bojovat. Zápasy s ním soupeře hodně bolí a Norové pracují především v obraně velmi svědomitě. Po sérii čtyř přátelských utkání, která Norsko vždy vyhrálo, byla atmosféra v kabině více než příznivá. To se promítlo také do prvního ostrého zápasu v rámci nové Ligy národů.

Norsko v Oslu porazilo Kypr dvěma góly Stefana Johansena a udrželo čisté konto. Zápas ovládalo bez větších potíží a působilo velmi organizovaně. V dalším kole ale už tolik štěstí nemělo, když narazilo na silnější Bulhary. Těm doma stačilo jen jednou skórovat, o což se postaral ve druhé půli úspěšný Radoslav Vasilev. Navíc Norsko muselo za nepříznivého stavu dohrávat utkání bez vyloučeného Håvarda Nordtveita, který tak přirozeně přijde o utkání se Slovinskem.

Norsko bude mít opět výhodu domácího prostředí a rádo by ji využilo. Zatím se totiž usídlilo na druhé příčce a věří, že se špatná forma Slovinska ještě protáhne. Ve velmi vyrovnané skupině totiž Slovincům patří zatím poslední příčka a na kontě má nepříznivé skóre 2:4. Právě Slovinci se postarali o dosud možná největší překvapení skupiny.

V minulém kole totiž jen potvrdili špatnou formu z prvního utkání. Proti Kypru to v začátcích nevypadalo špatně a Slovinci se dokonce dostali do vedení. Jenže domácí outsider utkání dokázal srovnat a v samém závěru díky vlastní brance Stojanoviće se dostal do vedení!

Zkušený obránce Bojan Jokić ale přesto nehází flintu do žita. "Nedá se nic dělat, výsledky minulých zápasů už nezměníme. Musíme ale začít opravdu táhnout za jeden provaz. Hodně nám scházelo štěstí a zvláště v minulém kole jsme měli na dosah tři body. Udělali jsme ale několik chyb a především v závěru přestali dávat pozor. To se nám už nesmí stát," ví Jokić.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.67 - 3.82 - 5.61
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bulharsko - Kypr  (sobota 20:45)
Bulharsku se maximálně povedly první dva duely ve skupině 3 a vede současnou tabulku. Šanci na další tři body bude mít proti Kypru, který je sice na první pohled jasným outsiderem zápasu, ale už dokázal nejednou překvapit.

Kypr není fotbalový velikán a nová Liga národů by mu mohla hodně sedět. Vidět to bylo i v minulém utkání, ve kterém maličká země šokovala. Po porážce od Norů se totiž Kypr nevzdal a v dalším kole zařídil tři body! Ačkoli hostující Slovinci vedli po brance Beriće, Kypřané dokázali srovnat. A když si pak minutu před koncem vstřelil vlastní branku mladý obránce Petar Stojanovič, bylo o vítězi jasno.

Kdepak, Kypr to ještě nevzdává. Zmiňované utkání bylo pro něj první výhrou po osmi utkáních, konkrétně od srpna minulého roku. Proti Bulharsku to ale hostující hráči nebudou mít vůbec jednoduché. Jednak je atmosféra na Nacionalen Stadion Vasil Levski pověstná a jednak je domácí celek ve velmi dobré formě. Kromě pohledné hry navíc mají domácí i výsledky.

Bulharsko vyhrálo první ostrý zápas nad bojujícím Slovinskem díky dvěma trefám agilního Božidara Krajeva a mohlo slavit první tři body. Jejich počet se pak ještě znásobil, když v minulém kole dosáhli Bulhaři na další výhru. Proti Norům jim stačila branka jediná. Postaral se o ni krátce před uplynutím 60. minuty Radoslav Vasilev a rozjásal zaplněný stadion v Sofii. Tentokrát se Bulhaři znovu vrací na důvěrně známý trávník.

Vrací se z pozice prvního týmu tabulky a svůj náskok na druhé Nory chtějí ještě zvýšit. Svědčí o tom slova zkušeného záložníka Martina Rajnova. "Víme, že Kypr minule vyhrál a proti slovinskému týmu ukázal, že umí být velmi nebezpečný. My si proto budeme muset dávat velký pozor, abychom nedělali zbytečné chyby. Čeká nás určitě těžký zápas, ale náš cíl je jasný. Chceme tři body a věříme, že to dokážeme," míní před duelem zkušený záložník.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.61 - 3.61 - 6.91
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Bulharsko22003:16
2.Norsko21012:13
3.Kypr21012:33
4.Slovinsko20022:40
Liga D - skupina 1
Lotyšsko - Kazachstán  (sobota 18:00)
Lotyšsko s Kazachstánem si určitě představovali lepší vstup do nově vytvořené Ligy národů. V úvodních dvou kolech oba celky získaly shodně jen jeden bod, a to přitom proti papírově slabší Andoře. Především musejí napravit své porážky s Gruzií. Právě tenhle vzájemný zápas může hrát v boji o první příčku ve skupině opravdu zásadní roli.

Plichta? To je něco, co oběma celkům nemusí vůbec stačit, obzvláště připomeneme-li ten fakt, že vedoucí Gruzie bude hrát v současně hraném klání doma proti Andoře. Pakliže by nastal tenhle scénář, bylo by pro obě bývalé postsovětské republiky prakticky nemožné předskočit případně devítibodové Gruzínce. Hrát na vítězství, to je hlavní cíl.

Herně však obě mužstva v září vůbec nepřesvědčovala. Lotyšsko doposud ani jednou neskórovalo, Kazachstán naopak již třikrát inkasoval a má nejhorší defenzívu ve čtyřčlenném složení grupy. Hledat favorita v tomhle souboji je nesmírně složitou a obtížnou záležitostí. I vzájemné zápasy v minulosti totiž bývaly velmi, velmi vyrovnané.

Hostující stratég Stanimir Stoilov nemohl do nominace počítat se zraněným Stanislavem Luninem, nevešli se pak do ní Dmitrij Mirošničenko ani Ajbol Abiken. Na poslední chvíli pak z nominace vypadl Jerkebulan Tungyšbajev. "Příprava probíhala v obtížném režimu. Já ale doufám, že můj tým ukáže dobrý fotbal," uvedl kazašský šéf lavičky.

Venku Kazachstán vyhrál v rámci soutěžního měření sil naposledy v říjnu 2015 a soupeřem mu bylo tehdy právě Lotyšsko. Na tenhle duel by kazašští Jestřábi určitě rádi zavzpomínali. "Věřím stejně jako náš protivník, že jsme nezískali ty výsledky, jaké jsme si představovali. Víme, že je důležité, jak nynější zápas dopadne," dodával Stoilov.

Do lotyšské nominace se nevešel velezkušený záložník Aleksejs Višnakovs, je tak pravděpodobné, že kapitánskou pásku si vezme Andris Vanins. Možná že v základu by se mohl objevit Davis Ikaunieks, zástupce české nejvyšší fotbalové soutěže, jenž v Jablonci vykazuje poměrně slušnou formu. Dosud má na kontě 17 reprezentačních startů.

Ofenzíva, to je obecně asi největší problém svěřenců finského trenéra Mixua Paatelainena. Pokud-li do statistik nezahrneme jejich přátelská střetnutí, před vlastními fanoušky nevstřelili celkem pětkrát branku v předchozích sedmi případech. Snad jen Valerijs Šabala drží svůj tým v tomhle ohledu nad vodou, dosud už za nároďák skóroval dvanáctkrát.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.86 - 2.99 - 2.78
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Gruzie - Andorra  (sobota 18:00)
Gruzie má zatím vůbec nejlépe nakročeno k úspěchu v Lize národů ve své skupině. Se šesti získanými body je zatím na prvním místě, přičemž druhá Andorra je jí vzdálena na rozdíl dalších čtyř. Právě tomuhle celku nyní bude čelit před vlastními fanoušky. Další výhra by jí opravdu notně přiblížila celkovému prvenství už po třech odehraných kolech.

Pakliže by se navíc v souběžně hraném klání mezi Lotyšskem a Kazachstánem urodila remíza, bylo by prakticky nemožné pro ostatní soupeře sesadit svěřence Vladimíra Weisse ve druhé polovině základních skupin Ligy národů z čela. "Máme kvalitní hráče. A já věřím, že zvítězíme," burcoval slovenský lodivod ve službách Gruzie.

Tomu v podstatě nechyběl žádný klíčový hráč v jeho nominaci. Nejistý je start akorát u útočníka Nikyho Kačaravy. "Kvalita týmu je ale taková, že jsem si jistý tím, že můžeme vyhrát. Nika každopádně nemá herní praxi, věřím však, že by nakonec mohl nastoupit," vysvětloval Weiss. Celý zápas prý pak nevydrží určitě Jano Ananidze.

Gruzínci mají celkově opravdu velmi dobrou formu, od konce listopadu roku 2017 z osmi utkání prohráli jen v přátelském měření sil na půdě Lucemburska, jinak v šesti případech zvítězili. Velmi důležitou výhru získali v záři nejprve v Kazachstánu, pak nejtěsnějším možným způsobem skolili Lotyše, navíc neinkasovali jedinou branku!

Právě defenzíva, to je ta složka hry, na kterou se prakticky každý zápas vždy urputně zaměřovala Andorra. Držet co nejdéle bezgólový stav, to je v podstatě alfa a omega její strategie. Tentokráte by to ale neměl být souboj dvou solidních obran. Přece jenom to bude zřejmě Gruzie, kdo by měla útočit, tři body pro ní totiž můžou být zcela klíčové.

Jestliže v desetiletích minulých patřil trpaslík z Pyrenejí vždy k velkým outsiderům, v posledních měsících jako by se zdálo, že s papírově stejně silnými protivníky umí v současné chvíli hrát. Pětkrát za sebou už neprohrál! Dokonce je v Lize národů před Kazachstánem i Lotyšskem, s nimiž v září shodně uhrál plichtu.

Oproti poslední nominaci se v andorskému výběru tentokráte neobjevil zkušený čtyřiatřicetiletý útočník Sebas Gómez ani Luigi San Nicolás, jenž je v reprezentaci nováčkem a odehrál dosud jediný zápas. Suma sumárum, ani trenér Koldo Álvarez by v základní sestavě výrazné změny dělat nemusel. Nemá důvod, jeho tým má jednoduše slušné výsledky.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.12 - 8.68 - 25.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Gruzie22003:06
2.Andorra20201:12
3.Lotyšsko20110:11
4.Kazachstán20111:31
Liga D - skupina 4
Arménie - Gibraltar  (sobota 18:00)
Arménci naposledy v klíčovém utkání prohráli na půdě Makedonie a nesmějí si nyní dovolit zaváhat, aby jim jejich asi největší konkurent v Lize národů neunikl ještě více dopředu. Zápas s Gibraltarem je rozhodně dobrou příležitostí, jak se zase dobře navnadit a především uklidnit. Jeho sok totiž dosud nezískal ani bod a dokonce nevstřelil jedinou branku.

Před důležitým soubojem ve Skopji celek ze Zakavkazska prohrál z osmi případů pouze jednou jedinkrát. Makedonie byla ovšem lepším týmem, vstřelila dva góly, připravila Arménii porážku a odpoutala se na čelo tabulky. Dohnat tříbodovou ztrátu pro domácí nebude vůbec jednoduché. Obzvláště za předpokladu, kdyby navíc nyní senzačně neuspěli.

Trenér Armen Gjulbudaghjants ví, že není nic ztraceno. Ale uvědomuje si, že teď v říjnu bude jeho tým potřebovat nutně dvakrát naplno bodovat, aby ještě mohl urvat první příčku. "Už si nemůžeme dovolit ztratit," říkal na tiskové konferenci. "Nechci už mluvit o minulém utkání. Snažím se vždy myslet jen na to, jak porazit dalšího soupeře."

Právě on nahradil po prohře v Makedonii bývalého kouče Vardana Minasjana, jenž na lavičce vydržel pouze čtyři zápasy. Doposud v Arménii vedl jen devatenáctku a jednadvacítku. "Z hlediska psychiky si myslím, že jsme na tom dobře. Už jsme na předchozí selhání zapomněli. Zdá se mi, že nám nemůže nic ublížit," mínil Gjulbudaghjants.

Hosté nebudou mít v Jerevanu vůbec co ztratit. Od doby, co se stali členem UEFA a FIFA, se pořád na mezinárodním poli ještě spíše učí. Nutno však podotknout, že třetí prohra v řadě by je mohla definitivně vyřadit ze hry o cenný úspěch v Lize národů. Od června roku 2014 vyhráli jen jednou z 27 střetnutí, pětadvacetkrát odešli poraženi.

Hrát na protiútoky a spoléhat, že Arménie nebude v ofenzívě výrazně řádit. Asi s takovým cílem pojede Gibraltar do Arménie. "Nebude to pro nás jednoduché. Musíme se soustředit po celých devadesát minut," uvedl arménský stratég. "Na pravou míru uvádím, že změna na pozici kapitána nebude. Henrik Mchitarjan je lídr týmu a zůstane jím i nadále."

Na důležité říjnové období se do arménské nominace po delší době vrátil útočník Jura Movsisjan, otázkou však je, jestli se objeví v základní sestavě. "Je to velmi dobrý hráč, nemusel se nějak integrovat do mužstva," prozrazoval Gjulbudaghjants. "Jsme rádi, že se vrátil. Jsem přesvědčený o tom, že s ním se bude tým cítit silnější."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.05 - 17.40 - 37.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Makedonie - Lichtenštejnsko  (sobota 20:45)
Makedonie je po dvou odehraných zápasech na čele skupiny 4 a teď se v Lize D může výraznou měrou přiblížit k postupu do závěrečného play-off o následující evropský šampionát. O důležité vítězství bude bojovat před vlastními fanoušky ve Skopje s Lichtenštejnskem a určitě je považována za jasného favorita. Hosté jsou prozatím úspěšní na půl a případná porážka by jim výrazně zkomplikovala boj o vedoucí pozici.

Výběr z Balkánského poloostrova nejprve narazil na trpaslíka z Gibraltaru a domů si odvezl vítězství 2:0, o svém úspěchu rozhodl již v prvním poločase. Naposledy sehrál klíčovou bitvu s Arménií a tu také zvládl, díky brankám Ezgjana Alioskiho a legendárního pětatřicetiletého útočníka Goran Pandeva zvítězil ve shodném poměru. Teď tedy bude usilovat o třetí vítězství v řadě, Lichtenštejnsko jim však rozhodě nedá nic zadarmo.

To nejprve prohrálo v Arménii 1:2 i přesto, že dlouho drželo nerozhodný výsledek 1:1. Dokonce přečkalo pokutový kop protivníka, pak ale přišlo o vyloučeného Michela Polverina a zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem inkasovalo rozhodující trefu. Naposledy si poradilo s asi s největším trpaslíkem evropské části z Gibraltaru, který zdolalo 2:0. Co se týče vzájemných zápasů, tak v nich jasně dominují domácí.

V předchozích čtyřech zápasech vždy zvítězili a pouze jednou inkasovali, v uplynulé kvalifikaci o MS 2018 v Rusku jasně přehráli Lichtenštejnsko v obou případech po výsledcích 4:0 a 3:0. "Jsme na dobré cestě a všichni věříme, že slibně rozehranou Ligu národů dotáhneme do úspěšného konce. Výhra nad Arménii byla nesmírně důležitá, ovšem ještě není vyhráno. Myslíme jen na tři body," řekl trenér Igor Angelovski.

Makedonský lodivod bude opět spoléhat na zkušenosti Pandeva, mezi další rozdílové hráče by mohli patřit Aleksandar Trajkovski, Ilija Nestorovski, Eljif Elmas či Enis Bardhi. "Nesmíme nic podcenit, je potřeba se koncentrovat od úvodního hvizdu až do samého závěru. Úloha favoritů nás může lehce svazovat. Proto se potřebujeme soustředit jen na naši hru a všichni doufáme, že v koncovce neselžeme," dodal Angelovski na před zápasové tiskové konferenci.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.08 - 11.80 - 28.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Makedonie22004:06
2.Lichtenštejnsko21013:23
3.Arménie21012:33
4.Gibraltar20020:40

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (28)

Přidat komentář
Mononukleoza

Autor neni patriot SK-ČR 1

Reagovat
PePiG7

Reagovat
smazaný uživatel

Konečně dopřestávkovali

Reagovat
smazaný uživatel

Snad konečně aspoň bod uhrajem

Reagovat
smazaný uživatel

Jo,super,vyhráli jsme

Reagovat
smazaný uživatel

Ach jo,vždy když odejdu,tak padne gól

Reagovat
db18

Neuer - Ginter , J. Boateng , Hummels , J. Hector - Kimmich - Can , T. Kroos - T. Müller , Ti. Werner - Uth

Podle mne by byl lepší Kimmich napravo a Rudy uprostřed...

Reagovat
vladino10

Pche, dnes ti už jeden stopér na krídelnom obrancovi pomohol, dva krát by už bolo moc

Ako to vyzerá?

Reagovat
db18

Šíleně... Neuer zase chyboval... Ginter na RB hraje docela dobře ale...

Reagovat
Kixi Syhimour

Zase?

Reagovat
db18

Podobně jak proti Gladbachu podběhl centr...

Reagovat
Kixi Syhimour

nesleduju Bayern ani moc repre, ale asi není jako před tím zraněním, co?

Reagovat
db18

Až na to vybíhání na centry mi to přijde stejný...

Reagovat
db18

teď to posral Draxler (v pohodě přihrávka od Matse, ale on nezpracoval) a z brejku na 2:0

Reagovat
db18

3:0 a zase Draxler

Reagovat
vladino10

No nič, aspoň budú mať Hummels, Boateng, Muller a Kimmich na čom v Bayerne stavať

Reagovat
db18

Kimmich hrál slušně. Mats teda pak byl většinou mimo pozici při těch gólech, protože rozehrával akce... No... ale až na Kimmicha by to asi chtělo všechny na chvíli posadit.

Reagovat
vladino10

No..Ancelotti to pred rokom proti Parížu skúsil..na druhý deň už nemal robotu

Reagovat
vladino10

..ešte jedna otázka- preniesol si Uth "formu" zo schalke aj do narodaku?

Reagovat
db18

Já nevím, jak hraje za Schalke ale zakončení měl teda špatný... jinak hodně chodil do soubojů a tam to docela šlo.

Reagovat
smazaný uživatel

nastupuje nová star světového formátu. Seznamte se Valeri "Vako" Quazaishvili!

Reagovat
smazaný uživatel

Největší překvapení v historii kopané Arménie-Gibraltar 0:1

Reagovat
fabec1222

Čim víc de Jongů, tím víc Nizozemsko

Reagovat
smazaný uživatel

Nizozemsko

Reagovat
PP

Peckaaaa.. hrají fantasticky, i když jim krapet pomáhají Němci, kteří hrajou špatně.

Reagovat
PP

Ti je úplně roztrhali..

Reagovat
vilp

Wijnaldum na Messiho, parádní golazo.

Reagovat
Hristo Stoichkov

Holandsko se vrací, máme se na co těšit

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele