Preview zápasů Ligy národů - neděle 14.10.

14.10.2018, 08:24, aktualizováno 14.10.2018, 08:24
Previews
Poláci vstoupí do druhé poloviny Ligy národů soubojem s Italy, který je v podstatě přímou bitvou o udržení v elitní Lize A. Oba týmy mají za stoprocentním Portugalskem jediný bod. V Lize B hraje Rusko s Tureckem. V jejich skupině je situace podstatně vyrovnanější. Céčko nabízí celkem tři zápasy. Rumuni hostí Srbsko, Izrael hraje s Albánií a Litva přivítá Černou Horu. V déčku čeká Ázerbájdžán domácí duel s Maltou a Faerské ostrovy hostí Kosovo.
Liga A - skupina 3
Polsko - Itálie  (neděle 20:45)
O druhé místo ve třetí skupině Ligy A se v tuto chvíli přetahují Poláci a Italové. Squadra Azzurra zažívá od neúspěchu v baráži o mistrovství světa vleklou krizi, kterou se zatím nepodařilo zažehnat ani pod vedením Roberta Manciniho. Samotní Italové ale přiznávají, že Liga národů není jejich prioritou a právě toho chce využít domácí Polsko.

Liga národů není pro Italy prioritou. "Našim cílem je být připraveni na EURO 2020, takže není potřeba z toho dělat drama. Moje cesta zde byla zahájena v květnu a cílem bylo vždy připravit tým na kvalifikaci o EURO," nechal se slyšet po domácí remíze 1:1 s Ukrajinou kouč Roberto Mancini. Italové v tomto zápase dorovnali svůj smutný rekord, když doma nevyhráli ani v pátém utkání v řadě.

"Pokud zítra ztratíme, nic se pro nás nezmění. Liga národů byla vytvořena proto, aby se nepodceňovala přátelská utkání, takže nevidím potřebu z toho dělat drama," dodal Mancini. Zápas s Polskem tedy není pro Itálii životně důležitý, nicméně někdejší kouč Lazia, Interu nebo Manchesteru City doufá, že jeho svěřenci konečně zvítězí a protrhnou onu nelichotivou sérii. V podobném duchu jako Mancini hovoří i zkušený stoper Juventusu Giorgio Chiellini: "Není to finále a není to ani play-off. Je to důležité směrem k EURu, ale tam je ještě dlouhá cesta."

Polsko se od nového tisíciletí utkalo s Itálií jen jednou a to v přátelském utkání před sedmi lety, ve kterém byl úspěšnější jižanský celek. Poslední výhra Polska nad Itálií se datuje až do sedmdesátých let na MS v Německu, tehdy "Biale Orly" zvítězili 2:1.

Poláci si v prvním zápase s Itálií připsali cenný bod, ale následně nestačili na Portugalsko. S ním prohrála i Squadra Azzurra, takže vzájemný souboj v Chorzowě bude bitvou o průběžné druhé místo.
Polsko - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Jedrzejczyk, Bednarek, Glik, Kedziora - Kurzawa, Zielinski, Krychowiak, Blaszczykowski - Lewandowski, Piatek
Itálie - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Florenzi, Bonucci, Chiellini, Biraghi - Pellegrini, Jorginho, Verratti - Chiesa, Bernardeschi, Insigne
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.00 - 3.26 - 2.61
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Portugalsko22004:26
2.Polsko20113:41
3.Itálie20111:21
Liga B - skupina 2
Rusko - Turecko  (neděle 18:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.26 - 3.31 - 3.56
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Rusko21102:14
2.Turecko21014:43
3.Švédsko20112:31
Liga C - skupina 1
Izrael - Albánie  (neděle 20:45)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.05 - 3.26 - 4.08
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Skotsko21013:23
2.Izrael21012:23
3.Albánie21011:23
Liga C - skupina 4
Rumunsko - Srbsko  (neděle 15:00)
Srbsko se může přiblížit zisku prvního místa ve své skupině Ligy národů, nečeká ho ovšem vůbec jednoduchá úloha. Poté, co před pár dny uspělo na půdě Černé Hory, se v jiném menším balkánském derby střetne s Rumunskem. To je jen dva body za svým nynějším soupeřem druhé a rozhodně o čelo tabulky bude usilovat také.

Oba celky během úvodních třech kol neutržily v nově vytvořené Lize národů jedinou porážku. Když se v září utkaly naposledy, dopadl jejich vzájemný zápas remízou. Pokud by se podařilo zvítězit hostům, získali by až pětibodový náskok na svého aktuálního protivníka. V opačném případě by domácí poskočili na první příčku.

Srbský trenér Mladen Krstajič ví moc dobře, že v Bukurešti nemusí jeho mužstvo vyloženě tlačit, ale případný zisk tří bodů by mohl hrát klíčovou roli. "Čeká nás takticky vyspělý soupeř. Má extrémně rychlý přechod směrem dopředu, takže se na hřišti cítíte vždy nejistě. Už u nás Rumuni ukázali, že budou vážným konkurentem," říkal.

Protože Srbsku v nominaci chybějí Aleksandar Kolarov i Nemanja Matič, kapitánskou pásku i v Rumunsku ponese Dušan Tadič. "Nezavazuje mě to, není to nic zvláštního. Je to čest a velká zodpovědnost," říkal hostující záložník. "Naše pozice v tabulce je taková, že se můžeme ptát sami sebe na jakékoliv záležitosti."

V Černé Hoře předvedli Srbové kompaktní výkon a asi zaslouženě zvítězili. spolehnout se především mohou na střeleckou formu Aleksandara Mitroviče, který v tuhle chvíli společně s Romeluem Lukakuem patří vůbec nejlepším šutérům Ligy národů. Stejně jako Belgičan dokázal vsítit už čtyři góly.

Historicky se obě mužstva potkávala častokrát, přesněji hovoříme o 45. zápasu. Bilance je více než vyrovnaná, dvacetkrát vyhrálo Srbsko, včetně dob Jugoslávie, devatenáctkrát naopak Rumunsko. Pětkrát se pak urodila mezi oběma národními týmy plichta.

Rumunsko naposledy porazilo venku Litvu a po dvou remízách s Černou Horou a právě v Srbsku notně oživila své naděje na výhru ve skupině. Nynější duel pro něj bude možná vůbec tím nejdůležitějším, právě ve vzájemném zápase totiž může nejsnadněji poskočit do čela. Celkově už neprohrálo sedmkrát za sebou.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.25 - 3.36 - 2.39
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Litva - Černá Hora  (neděle 20:45)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.46 - 3.48 - 1.89
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Srbsko32105:27
2.Rumunsko31204:35
3.Černá Hora31112:24
4.Litva30031:50
Liga D - skupina 3
Faerské ostrovy - Kosovo  (neděle 18:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.30 - 3.49 - 1.92
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Ázerbájdžán - Malta  (neděle 18:00)
Reprezentace Ázerbájdžánu má před sebou jasný úkol a to porazit Maltu, v opačném případě zatím setrvá na nepostupovém místě. Situaci ve skupině Ligy D zamotávají i další účastníci a hodně bude záležet na jejich výsledcích. Ázerbájdžán je v souboji s Maltou papírovým favoritem.

Ázerbájdžán ztrácí na první Kosovo dva body a pokud se chce posunout do čela, potřebuje Maltu porazit. Za sebou bude mít domácí podporu Národního stadionu v Baku, kde se mimo jiné bude hrát utkání evropského šampionátu v roce 2020. Svěřence Gurbana Gurbanova čeká na první pohled povinnost, ale Malťané už dokázali s Ázerbájdžánem uhrát bod a budou minimálně nebezpečným soupeřem. Domácí tým určitě může těšit fakt, že je po třech zápasech dosud neporažen. Po dvou remízách s Kosovem a Maltou vyhrál na půdě Faerských ostrovů 3:0.

Malta si výrazné ambice nedělá, po třech zápasech má na kontě pouze bod, ale shodou okolností právě v zápase s Ázerbájdžánem. Venku se ale ostrovní reprezentaci vůbec nedaří, i když v letošním roce dokázala přivézt bod z Arménie.

Ázerbájdžán doma s Maltou ještě nikdy neztratil ani bod. Oba celky se utkaly za posledních pět let celkem čtyřikrát a dvakrát byl úspěšnější Ázerbájdžán. Malta posbírala veškeré body doma, kde mimochodem s ázerbájdžánskou reprezentací také ani jednou neprohrála.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.29 - 5.37 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Kosovo32105:17
2.Ázerbájdžán31204:15
3.Faerské ostrovy31023:63
4.Malta30123:71

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (11)

Přidat komentář
Acrocephalus

Vyjadreni Manciniho.

Reagovat
valloire

a co? má pravdu

Reagovat
Maverick 65

Pravdu nebo je jen alibista, tuší že sestoupí a tak tím vyjádřením úmyslně zlehčuje situaci?

Reagovat
valloire

sestoupí z Ligy národů no a?

Reagovat
Shevchenko

Na Faery docela solidní kurz.

Reagovat
Coutinho10

teď od 15:00 Rumunsko - Srbsko na Sport 1 a Băluță v základu

https://pbs.twimg.com/media/Dpd1EK_WsAIRuxn.jpg:large

Reagovat
Coutinho10

tak beru zpět

Reagovat
Tigerinho

Reagovat
Coutinho10

Tadic

Reagovat
smazaný uživatel

Italie nadherne se na to dnes diva, ty kombinace.Ale tolik zmarenych tutovek..Polaci vubec nevi ktera bije.

Reagovat
Benfica

minúta..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele