Souhrn zápasů Ligy národů - neděle 14.10.

14.10.2018, 16:58, aktualizováno 14.10.2018, 22:41
Komentáře a souhrny
Itálie pozdním gólem zdolala Polsko, které sestupuje z elitní společnosti. Izrael zdolal Albánii a posunul se do čela skupiny, vyhrála rovněž Černá Hora. Rusko zdolalo Turecko a zůstává po třech kolech bez porážky. Oba dnešní zápasy Ligy D skončily nerozhodně. Srbsko propáslo příležitost, jak se výrazně přiblížit k výhře ve své skupině. V Rumunsku mělo celý druhý poločas k dispozici přesilovku a ve 45. minutě navíc pokutový kop, ten ovšem podobně jako další šance neproměnilo a nakonec jen remizovalo 0:0...
Liga A - skupina 3

Polsko - Itálie 0:1

14.10.2018 20:45

Góly: 90+2. Cristiano Biraghi

V nejvyšším patře Ligy národů je již o jednom sestupujícím rozhodnuto. Skupině 3 totiž stačily právě tři zápasy, aby byl přesun národního týmu Polska o ligu níže definitivně stvrzen. Poslední tečkou byla domácí prohra s Itálií, která pod vedením nového kouče Roberta Manciniho doposud čekala na první vítězství, a i nyní se zdálo, že své výsledkové trápení znovu prodlouží. Až v nastaveném čase nakonec přece jen o triumfu hostí rozhodl Cristiano Biraghi.

Zatímco o třetím místě Poláků už není sporu, otázka vítěze skupiny stále zodpovězena není. V lepší pozici se však nachází Portugalsko, které je po dvou odehraných zápasech stoprocentní a bude tak před Italy hájit dvoubodový náskok, navíc se zápasem k dobru.

Domácí sice oproti nedávné prohře s Portugalci obměnili základní sestavu hned na šesti postech, ovšem ani takto rázné změny jim k lepšímu výkonu nepomohly. Italové od úvodních minut diktovali tempo hry a mohli se také velmi brzy ujmout vedení, kdyby Jorginhova rána neskončila jen na břevně. Další dobré příležitosti připadly Lorenzovi Insignemu, avšak drobný forvard Neapole nejprve poslal jemný oblouček jen na horní síť a následně stejně jako Jorginho orazítkoval brankovou konstrukci poté, co jej do úniku vyslal povedeným pasem Chiesa. Když pak brankář Szczesny vytáhl proti aktivnímu Jorginhovi výtečný zákrok, šlo se do kabin za bezbrankového stavu.

Ani po změně stran se na italské dominanci nic nezměnilo a nadále platilo, že kamenem úrazu Manciniho výběru je jen a pouze zakončení, jak záhy potvrdil Federico Bernardeschi, jenž hlavou nedokázal nasměrovat Chiesův centr mezi tři tyče. Teprve pak se ke slovu dostali i Poláci, když se do zakončení dostal Kamil Grosicki, ovšem brankář Donnarumma v klíčovém okamžiku obstál a dorážející Milik se již netrefil.

Vše tak směřovalo k remíze stejně jako v prvním vzájemném zápase obou celků v Itálii, což by znamenalo jistotu prvního místa pro Portugalce, jenže v druhé minutě nastavení se přece jen hosté dočkali. Rohový kop přizvedl na přední tyči Lasagna a Cristiano Biraghi svým prvním gólem v dresu národního týmu odstartoval bujaré italské oslavy.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Portugalsko22004:26
2.Itálie31112:24
3.Polsko30123:51
Liga B - skupina 2

Rusko - Turecko 2:0

14.10.2018 18:00

Góly: 20. Roman Neustädter, 78. Denis Čeryšev

Rusko si dokázalo poradit s Tureckem a před vlastními fanoušky si připsalo hodně cenné tři body. V první půli se trefil Roman Neustädter, k němuž se ke konci utkání přidal ještě střídající útočník Denis Čeryšev.

Turci byli před utkáním hodně motivovaní, za což mohlo jejich poslední vystoupení a morální vzpruha po těžce vybojovaných třech bodech. Navíc Turci chtěli svému hostiteli oplatit úvodní porážku z předchozího vzájemného duelu. Fanoušci se mohli těšit na ofenzivní představení, protože obě jedenáctky lákaly na ve formě hrající útočníky.

Zajímavý pas od Golovina si málem zpracoval Artjom Dzjuba, kterého musela na poslední chvíli odstavit dvojice Aziz a Söyüncü. Rusové od prvních chvil ukazovali hodně dravý herní projev a zejména duo Golovin - Dzjuba dělalo hostující obraně velké potíže. Na opačné straně se přímou ranou na bránu prezentoval Hakan Çalhanoğlu, jenže pár centimetrů mu scházelo!

V 17. minutě se Turci rychle rozběhli do protiútoku na jediného obránce, kterým byl mladík Giorgij Džikia. Ten nakonec na tři protivníky stačil, protože parádně odhadl nahrávku Çalhanoğlua na nabíhajícího Cenka Tosuna. Ten by zakončoval prakticky do prázdné brány! A Rusové trestali. Po rohovém kopu Golovina míč v pokutovém území doputoval k Džikiovi, který prudkou ránu otřel o obránce Romana Neuestädtera a Rusko vedlo!

O pár minut později mohlo být s Tureckem ještě hůř. Brankář Guilherme našel dlouhým nákopem Kuzjajeva, který vysunul do pokutového území Dzjubu. Jeho nahrávku ale Ionov do sítě nedostal, neb mu chyběl krok. Guilherme měl také obranné povinnosti. Ve 33. minutě se zkoušel individuálně prosadit Cengiz Ünder, který kroucenou ranou pořádně vyplašil zkušeného brankáře.

Poslední akce první půle úspěch neznamenala, protože Golovinovi se nepovedla finální nahrávka na neobsazeného Dzjubu. Přesto mohl být ruský kapitán spokojen. Stejně tak začal druhý poločas, tedy ruskou ofenzivou. Golovinovy kličky motaly tureckým obráncům hlavy a pár minut po změně stran Golovinova rána protáhla brankáře Sinana Bolata.

V 57. minutě mohli Rusové zvýšit, ale chybělo jim víc štěstí. Kuzjajev se totiž dostal k míči ve velmi výhodné pozici, jenže jeho ránu zastavilo břevno! Následně si ve velké šanci Golovin moc předkopl míč a skončil na rychle vyběhnutém Bolatovi. Turecko nebylo zase tak aktivní a delší dobu bez míče se pokusil narušit Cenk Tosun. Jeho přízemní rána ale mnoho škody nenadělala.

Až patnáct minut před koncem se skóre měnilo. A opět ve prospěch Ruska. Dlouhé vyhození brankáře Guilhermeho skončilo u Golovina, který parádním sprintem dostal míč do blízkosti turecké brány. Tam našel střídajícího Denise Čeryševa, který balon tečoval za záda brankáře Bolata a navýšil vedení! Když v nastavení Čeryšev narazil jen na vynikajícího Bolata, bylo rozhodnuto.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Rusko32104:17
2.Turecko31024:63
3.Švédsko20112:31
Liga C - skupina 1

Izrael - Albánie 2:0

14.10.2018 20:45

Góly: 8. Tomer Hemed, 83. Diaa Saba

Po úvodní prohře v Albánii to s národním týmem Izraele vypadalo v Lize národů všelijak, ovšem po tomto reprezentačním bloku je situace o poznání veselejší. Na vydřenou výhru se Skotskem navzdory nepříznivému stavu totiž Izraelci navázali druhým triumfem v řadě, když Albáncům oplatili na domácí půdě zmíněnou prohru a po výsledku 2:0 jsou v čele své skupiny 1. Klíčový gól Hemeda hned na úvod zápasu potvrdil v závěru střídající Saba.

První slibnou šanci si sice vypracovali hosté, jenže po Balajově hlavičce dostali gól takřka hned z protiútoku. Brankář Harush předvedl exkluzivní rozehrávku, když dlouhým pasem přes celé hřiště ideálně našel rozběhnutého Tomera Hemeda, který si v samostatném úniku poradil i s vyběhnuvším Strakošou a míč se tak zdárně dokutálel do prázdné branky.

Inkasovaný gól byl znamením pro Albánii, že musí vrhnout síly dopředu, a podle toho také zbytek první půle vypadal. Hosté sice měli více ze hry, ale do šancí se dostávali málo, a když už se protlačil k zakončení Balaj či Taulant Xhaka, mrštný Harush byl vždy připraven. Do kabin se tak o přestávce odcházelo za těsného vedení Izraele.

Po změně stran pokračovalo přetlačování obou týmů ve středu pole s mírnou územní převahou hostí, ovšem brankové příležitosti stále nepřicházely. Čím více museli Albánci v závěru utkání útočit v honbě za vyrovnáním, tím méně soustředění jim zbylo na defenzivu, a tak se k několika nadějným zakončením dostali hráči Izraele. Dabbur ještě se svými dvěma po sobě jdoucími pokusy neuspěl, zato střídající Die Saba již zvládl hubené vedení zdvojnásobit. Nakrátko rozehraný přímý kop nachytal Albánce nepřipravené, Sabova pohotová rána zpoza šestnáctky proletěla chumlem hráčů a zapadla i s trochou štěstí přesně k tyči. Izrael tak zvítězil 2:0 a v listopadu bude hájit první místo na půdě druhého Skotska. Albánci jsou po dvou prohrách v řadě poslední, ovšem se stejným počtem bodů jako Skotové.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Izrael32014:26
2.Skotsko21013:23
3.Albánie31021:43
Liga C - skupina 4

Litva - Černá Hora 1:4

14.10.2018 20:45

Góly: 88. Rolandas Baravykas - 10. Stefan Mugoša, 35. Boris Kopitović I, 45+1. Stefan Mugoša (pen.), 86. Darko Zorić

Černá Hora dokázala ihned odčinit svou první porážku ve skupině 4, kdy ve čtvrtek doma prohrála se Srbskem 0:2, a tentokráte na půdě Litvy opanovala po výsledku 4:1. Herně sice nebyla o moc lepší, vyprodukovala téměř stejný počet střel na branku jako domácí výběr, ale svého nedělního rivala naprosto zastínila v koncovce. O svém úspěchu rozhodla v úvodním dějství, kdy se prosadila hned třikrát, dostatečný náskok si pak s přehledem pohlídala.

Hosté vstoupili do zápasu velmi aktivně a hned ze své první vážnější příležitosti z 10. minuty skórovali. Po krásné průnikové přihrávce od Vešoviče proběhl až do šestnáctky Litvy důrazný Stefan Mugoša. V osobním souboji přetlačil bránícího Januševskijho a poté z osmi metrů propálil vyběhnutého brankáře Šetkuse, který nedokázal včas zaklapnout nohy. Černohorci se mohli ještě více uklidnit necelých deset minut před přestávkou.

To totiž jejich náskok pojistil Boris Kopitović. Čtyřiadvacetiletý stoper srbského klubu Čukarički si totiž naskočil na nadýchaný pas Šćekiće a u zadní tyče snadno dopravil balón do sítě hlavou, Šetkus byl naprosto bezmocný. Mírný favorit nedělního střetnutí definitivně pojistil svůj náskok v nastavení první půle. Ve vlastním pokutovém území totiž nešťastně zahrál rukou Klimavičius, obdržel žlutou kartu a k tomu byla nařízena penalta.

K té se postavil Mugoša a i v tomto případě měl přesnou mušku, svůj přízemí pokus umístil přímo k pravé konstrukci. Šetkus sice vystihl směr střely, jenže na míč o kousek nedosáhl. Po obrátce bylo znát, že se Černá Hora nikam netlačí a naopak domácí se snaží ještě vrátit do hry. Zhruba dvacet minut před koncem vyhrál Valskis souboj s Kopitovićem a následně chytře vypálil levačkou, s parádním zákrokem se musel vytasit gólman Petkovič.

Svěřenci trenéra Tumbakoviće zakončili své povedené dílo v 86. minutě. Na levé straně odvedl skvělou práci Bećiraj, šajtlí odcentroval do před brankového prostoru a našel rozběhnutého Darka Zoriće, jenž zcela osamocen zamířil zblízka pod horní tyčku - 0:4. Litevci se dočkali alespoň čestného úspěchu za další dvě minuty, kdy po pasu Novikovase akrobaticky korigoval skóre Rolandas Baravykas.

Více informací k zápasu

Rumunsko - Srbsko 0:0

14.10.2018 15:00

Góly: -

Srbsko mělo ideální šanci navýšit své vedení na čele skupiny, protože hrálo více než 50 minut v početní výhodě. Jenže rumunského brankáře Cipriana Tătăruşanua spolu s jeho obránci favorit překonat nedokázal.

Srbové trochu překvapili, neboť nechali jen na lavičce eso záložní řady, Sergeje Milinkoviće-Saviće. Před začátkem utkání byli Srbové jasným favoritem a doposud se jim povedlo ve třech zápasech ztratit jen dva body. Od prvních momentů bylo jasné, že právě Srbové budou tvořit hru a snažit se dostat domácí pod tlak. Staral se o to svými jedovatými centry například Dušan Tadić.

Jeho centry hledaly přirozeně dlouhána v útoku, Aleksandara Mitroviće. Tomu vydatně sekundoval také Nemanja Radonjić, jehož rychlost dělala potíže obráncům Tamaşovi se Săpunarem. Mozkem domácí hry byl Sparťan Stanciu, jehož přihrávky hledaly zejména útočníka Ţucudeana. Do první větší šance utkání se po dvaceti minutách dostal urostlý útočník Aleksandar Mitrović, který si naběhl za obranu a dostal parádní pas. Ve vápně zakončoval, jenže balon poslala pár centimetrů vedle!

O pár chvil se stejný hráč dostal do zakončení podruhé poté, co ve vápně upadl obránce Alin Toşca. Útočník Fulhamu však pálil jen do dobře postaveného brankáře Tătăruşanua. O pár chvil později se ke střele dostal Stanciu, ale opora Sparty pálila vedle. Pět minut před koncem první půle se Srbové dostali do další šance. Radonjić přihrával pod sebe na Gaćinoviće, který zakončoval ve skluzu mimo.

Ve 44. minutě udělal obrovskou chybu domácí veterán Gabriel Tamaş, který při pokusu o bránění kopl pronikajícího Gaćinoviće do hlavy a sudí mu okamžitě udělil červenou kartu! K tomu navíc dostali hosté šance zahrávat penaltu! K ní se postavil Dušan Tadić, jenže naprosto zklamal! Tadić dokonce vůbec netrefil bránu. Rumuny tak čekal hodně nepříjemný druhý poločas.

Převaha Srbů se ale nijak výrazně neprojevovala a to i proto, že si prakticky všichni domácí hráči dokázali plnit obranné povinnosti. Místo Gaćinoviće se na hrací plochu dostal Sergej Milinković-Savić, ale i na něj si obránci Rumunska dávali velmi dobrý pozor. Velkou zásluhu na konečné remíze bez branek má pak brankář Tătăruşanu, který vychytal rovněž samostatný únik Mitroviće!

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Srbsko42205:28
2.Černá Hora42116:37
3.Rumunsko41304:36
4.Litva40042:90
Liga D - skupina 3

Faerské ostrovy - Kosovo 1:1

14.10.2018 18:00

Góly: 50. René Joensen - 9. Milot Rashica

Tým Faerských ostrovů doma dokázal remizovat s o něco favorizovanějším Kosovem 1:1 a zůstává na třetím místě. Naopak balkánský celek udržel vedení ve skupině, byť Ázerbájdžán je vzdálen jen na dva body. Jako první se na stadionu v Tórshavnu prosadili hosté, jmenovitě Rašica, ale za domácí srovnal Joensen.

Utkání zrovna dvakrát atraktivní nebylo, ovšem mělo svou důležitost a podle toho to na hrací ploše vypadalo. Kosovo mělo územní převahu, ale co se například střelby týče, zde byli aktivnější domácí.

Do vedení šli po rychlé brance hosté. Milot Rašica vůbec nic nevymýšlel a po krátké kombinaci zhruba 25 metrů od pokutového území napálil odražený balón směrem na branku Nielsena a ten byl absolutně bez šance! Domácí mohli odpovědět ve 38. minutě, kdy se k hlavičce propracoval Joensen a Ujkani musel skokem vyrazit na rohový kop. Každopádně Faeřané přeci jenom ožili a krátce po změně stran zaslouženě vyrovnali na 1:1. Hansson poslal do šestnáctky lehký centr, který René Joenssen okamžitě z první napálil do sítě.

Čtvrthodinu před koncem lapil do náruče pokus Hanssona pozorný Ujkani a i když byli Fařeané pilnější ve střelbě, více času strávili s balónem kosovští hráči. V 87. minutě byl Ujkani na přední tyči znovu připraven a Olsenovu štiplavou střelu vyrazil. Vítězná branka tedy nepadla, oba celky si tak připisují po bodu.

Více informací k zápasu

Ázerbájdžán - Malta 1:1

14.10.2018 18:00

Góly: 53. Araz Abdullayev - 37. Rowen Muscat

Ázerbájdžán nedokázal navázat na páteční úspěch s Faerskými ostrovy (3:0) a nyní v domácím prostředí pouze remizoval s trpaslíkem z Malty po výsledku 1:1. Nevyužil tak zaváhání Kosova a opět si zkomplikoval cestu za prvním místem ve skupině 3. Momentálně je druhý se šesti body a na svého největšího rivala z Kosova ztrácí body dva. Hosté naopak podruhé s tímto protivníkem uhráli bod a stále mají šanci na solidní třetí místo.

Domácí výběr sice ještě ani jednou neprohrál, na druhou stranu je jediné vítězství hodně málo. V konečném účtování ho mohou mrzet především ztráty s nedělním protivníkem, kdy si představoval zisk minimálně čtyř bodů. Velký favorit držel balón z téměř pětašedesáti procent a vypracoval si i mnohem více střeleckých pokusů, nakonec mu to nebylo nic platné. Do vedení se mohl dostat již po pěti minutách.

K přímému volnému kopu ze střední vzdálenosti se postavil Nazarov a jeho tvrdá rána orazítkovala břevno. Poté hosté pozorně bránili a spoléhali na rychlé protiútoky, ten ojedinělý z 37. minuty jim vyšel. Na pravé straně šestnáctky pálil Corbolan a prudkou střelu vyrazil gólman Ağayev zpět na jeho kopačku. Následná zpětná přihrávka do brankového území přistála na kopačce Rowena Muscata, jenž z první snadno usměrnil míč pod horní tyčku.

Domácí byli po tomto šoku opaření až do konce úvodní části, po obrátce výrazně přidali. Hodně jim pomohla vyrovnávací branka z 53. minuty. Araz Abdullajev si elegantně zpracoval na prsa centr od Madatova a zcela zapomenut vypálil z otočky k pravé tyči, gólman Hogg pouze zůstal stát jako přikovaný před brankovou čarou. Za další tři minuty mohl využít pozitivního rozpoložení Dadasov, jenomže hlavou těsně minul prostor tří tyčí.

Za dalších deset minut byl Dadasov mnohem blíže k otočení stavu, avšak tentokráte opět hlavou nastřelil jen tyč. Hosté z ničeho nic vystrčili růžky v 69. minutě a o ještě větší senzaci se mohl postarat aktivní Corbolan, který z bezprostřední blízkosti trefil bližší konstrukci. Ázerbájdžán spálil svou poslední velkou příležitost v 83. minutě, kdy rozběhnutý Almeida zbrkle napálil balón příliš vysoko a výsledek se tak již nezměnil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Kosovo42206:28
2.Ázerbájdžán41305:26
3.Faerské ostrovy41124:74
4.Malta40224:82

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (11)

Přidat komentář
Coutinho10
Reagovat
PavlíčeQ

Dostává mě, jak tyhle hvězdičky kopou penalty, hlavně když mám teda různě vsazeno na góly Dnes Tadič, minule třeba Mahréz proti Liverpoolu atd.

Reagovat
Coutinho10

jojo moc na frajírka, ale trochu se přepočítal

Reagovat
PavlíčeQ

Kdyby to radši nechal kopat Mitroviče, ten kopal před pár dny v Černý Hoře a nic zbytečně nevymýšlel

Reagovat
Horcmen

Tadič a penaltový puntík, fanta vzpomínky ožívají, ještě že už je pryč

Reagovat
Coutinho10

jojo taky jsem si hned vzpomněl

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Puskas

Ti mladí Taloši vepředu - radost pohledět.

Reagovat
jaris7

Rusko si jde pro postup

Reagovat
REPLIKATOR

Pšonci S tím jejich no name trenérem zase nic neuhrajou.

Reagovat
Puskas

Ono to spíše vypadá, že ti tahouni, kteří představovali největší sílu, pomalu vyklízejí pole, a jejich nástupci zatím ne úplně nahrazují tu kvalitu. A trenéry byl výborný jako hráč, jméno to není neznámé.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele