Preview kvalifikace o postup na MS 2018 - pondělí 4.9.

04.09.2017, 08:02, aktualizováno 04.09.2017, 08:02
Previews
Německo hraje doma s Norskem a může si zajistit postup, k tomu ovšem vedle vlastního úspěchu potřebuje i ztrátu Severního Irska v souboji s Čechy. Důležitý vzájemný zápas čeká na Anglii a Slovensko...
Skupina C
Ázerbájdžán - San Marino  (pondělí 18:00)
Fotbalisté Ázerbájdžánu měli skvělý vstup do tohoto kvalifikačního cyklu a ze tří zápasů získali solidních sedm bodů, ovšem v následujících čtyřech střetnutích prohráli a kvůli tomu přišli o naději alespoň na baráž. Po sobotní porážce v Norsku jsou na páté pozici, teď budou chtít svou nelichotivou šňůru vylepšit proti trpaslíkovi ze San Marina. Hosté jsou na šesté pozici s nulovým bodovým ziskem a se skóre 1:33.

Reprezentační výběr z východu Evropy vyhrál na úvod kvalifikace v San Marinu nejtěsnějším poměrem 1:0, stejným výsledkem zdolal také Norsko. Vzápětí uhrál nerozhodný bezbrankový výsledek na půdě České republiky, jenomže poté to s ním šlo z kopce. Nejprve utrpěl vysokou porážku 0:4 v Severním Irsku, následně neměl šanci proti Německu (1:4). Poté smolně podlehl Severním Irům 0:1 a naposledy neuspěl ani proti zmiňovanému Norsku (0:2).

Domácí výběr v tuto chvíli ztrácí na druhý tým skupiny C devět bodů a vinou horších vzájemných zápasů se nemůže probojovat ani do baráže. Jeden z největších trpaslíků celé evropské zóny doposud nezískal ani bod a nedá se očekávat, že by se něco po pondělím utkání změnilo. San Maríno utrpělo největší debakly s Německem, kterému podlehlo 0:7 a 0:8, doma proti naší reprezentaci obdrželo šest branek.

Naposledy sehrálo celkem vyrovnanou bitvu se Severním Irskem, když až do 70. minuty drželo nerozhodný bezbrankový stav, ale poté během krátké chvíle hned třikrát inkasovalo. Nejnadějnější výsledek uhrálo právě s Ázerbájdžánem, prohra o jednu branku rozhodně stojí za zmínku. Svůj jediný dosavadní gól vsítilo v Norsku, kde také nepředvedlo špatný výkon, avšak po zpackané závěrečné čtvrthodině podlehlo severskému výběru 1:4.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.07 - 11.80 - 48.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Německo - Norsko  (pondělí 20:45)
Poslední přemožitel České republiky uvítá v prostorách stadionu ve Stuttgartu Nory a bude doufat, že nezopakuje svůj výkon z roku 2009. Tehdy se poprvé a zatím naposledy Norsko radovalo z cenného skalpu německého celku. Němci zatím v kvalifikaci vládnou skupině a Norsko se spíše trápí.

Německo je suverénem skupiny C a chce svou pozici potvrdit také v dalším utkání proti Norsku. Už nyní má tým trenéra Joachima Löwa 21 bodů a již nyní si může zajistit výhru ve skupině. Druhé Severní Irsko má nyní na kontě 16 bodů a pokud jej Češi připraví o nějaké body a Němci dokáží vyhrát, stanou se již dvě kola před koncem vítězi skupiny.

Skvělá forma tým trenéra Löwa se projevila také v minulém kole, v němž se hráči Die Mannschaft prosadili dvakrát proti české reprezentaci. Jejich výkon nebyl stoprocentní a utkání mělo negativní dohru v podobě třenic německých fanoušků, ale pro Löwův tým byl úkol splněn. Tři body mu zajistily trefy na začátku a konci utkání, které obstarali Timo Werner a Mats Hummels. Branka Vladimíra Daridy na body pro domácí nakonec nestačila.

Před deuelem s Nory média zpovídala záložníka Samiho Khediru, který v Praze nenastoupil kvůli potížím s kolenem. "Naposledy jsme nepodali úplně optimální výkon, Češi hráli velmi dobře. Získali jsme ale tři body a to je pro nás hlavní cíl. Chceme si co nejdříve zajistit postup na mistrovství a doufám, že uspějeme také v dalším duelu. Ani s Norskem nás nečeká nic snadného, ale věřím, že svou úlohu zvládneme."

Německo úspěšně začalo generační obměnu a trenéru Löwovi se daří zapracovávat do mužstva mladé talenty, kteří postupně sbírají zkušenosti. V týmu již nyní figurují mladíci jako Nicklas Süle, Benjamin Henrichs, Julian Brandt nebo Joshua Kimmich s Timem Wernerem. A každý z nch má týmu co dát, což si třicetiletý zkušený záložník Sami Khedira také uvědomuje.

"Máme tady mnoho mladých a talentovaných hráčů, kteří přispívají k tomu, že se naše reputace neustále obnovuje. Jsou velmi hladoví, ale zároveň ochotní se učit. Trenér vybírá hráče, kteří sem pasují jako kvalitou, tak osobností. Dohromady tvoříme velmi dobrý mix a víme, že trenérova herní idea přetrvává v další generaci. Je důležité neustále předávat své zkušenosti a učit další," míní Khedira.

Němci mají s Nory dobré zkušenosti, pokud jde o oficiální utkání. Za 21 předchozích vzájemných střetů se Němci radovali z výhry čtrnáctkrát a nastříleli svému soupeři už 53 branek. Norsko vyhrálo dvakrát, pětkrát skončilo hledání vítěze neúspěšně. V září minulého roku vyhráli Němci jasně 3:0 po dvou brankách Thomase Müllera a jedné trefě Joshuy Kimmicha.

Norsko na konci minulé sezony remizovalo s českým výběrem a zůstalo na čtvrté příčce. Naposledy si svou reputaci vylepšilo a vrátilo se na vítěznou vlnu. Norsko doma v Oslu hostilo Ázerbájdžán a podařilo se mu vsítit dvě branky a zajistit si tak tři body. Ani ty mu ale nepomohou postoupit. Přesto se Norsko chce proti Němcům vytáhnout.

Švédský trenér Lars Lagerbäck nominoval velmi mladé mužstvo, v němž má jen brankář Jarstein přes 30 let. Právě on před duelem sdělil: "Každý, kdo hraje proti tak skvělému soupeři, se chce ukázat. Máme možná mladý a nezkušený tým, ale o to větší chuť do hry cítíme," dodal brankář.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.12 - 9.80 - 24.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Severní Irsko - Česko  (pondělí 20:45)
Čechy čeká v pondělí zápas o naději. Reprezentanti se v osmém z deseti duelů kvalifikace mistrovství světa představí v Severním Irsku a jedině výhra je ještě před říjnovým vyvrcholením skupiny udrží v boji o druhé místo a účast v baráži o šampionát v roce 2018 v Rusku. Ostrovní soupeř si naopak případným bodovým ziskem v Belfastu může definitivně zajistit druhou příčku.

Český celek po páteční smolné prohře 1:2 s Německem gólem v 88. minutě ztrácí ze třetího místa na Severní Irsko už sedm bodů a k posunu na druhou pozici potřebuje všechny tři zbylé zápasy vyhrát a zároveň doufat, že Ostrované už nezvítězí. Ani to ale nakonec nemusí stačit, protože do baráže projde jen osm nejlepších z devíti týmů na druhých místech a Češi by mohli být tím nejhorším.

Reprezentanti však v postup stále nepřestali věřit. "Kdybychom získali bod s Německem, určitě by ta pozice do zbývajících zápasů byla lepší. Teď nezbývá nic jiného než vyhrát všechna tři utkání a doufat, že Irové něco ztratí," řekl český trenér Karel Jarolím. "Je to zkrátka zápas o šest bodů. Už není jiné cesty, než tohle utkání zvládnout," doplnil kouč.

Jeho svěřenci předvedli proti obhájcům trofeje Němcům výborný výkon, proti Severnímu Irsku je ale čeká naprosto odlišný herní styl. I proto je otázkou, zda Jarolím zůstane u systému s pěti obránci, který se mu v pátek osvědčil, nebo se vrátí k tradičnímu rozestavení se čtyřmi zadáky. V takovém případě by se zpět do základní sestavy mohli posunout záložníci Bořek Dočkal s Ladislavem Krejčím.

"Severní Irsko bude hrát fyzický fotbal. Musíme se jim vyrovnat v agresivitě a v osobních soubojích a věřím, že když k tomu přidáme naši kvalitu, kterou máme na balonu, můžeme vyhrát," řekl obránce Filip Novák.

Zatímco Češi jsou postaveni před nutnost vyhrát, Severnímu Irsku stačí k definitivě druhého místa remíza. Ostrované se v pátek na půdě San Marina dlouho trápili, ale po třech gólech v posledních 20 minutách vyhráli 3:0. "Stačí jim bod, takže s tím do toho možná půjdou. My ale budeme chtít utkání vést a dát co nejdříve gól," prohlásil záložník Tomáš Souček.

"Hrajeme všechny zápasy, abychom vyhráli. Takže s tím umíme pracovat a svázané nohy bychom neměli mít. Ale musíme tam nechat vše a minimálně se domácím vyrovnat v tvrdosti, taky nejít pro ránu daleko," doplnil útočník Michael Krmenčík.

Český celek čeká těžký úkol, protože Severní Irsko vyhrálo poslední čtyři zápasy bez inkasované branky. Na domácí půdě navíc neprohrálo osm soutěžních utkání po sobě a spoléhat může i na hlasitou podporu fanoušků. "Na to se těšíme, to se moc nezažívá," podotkl Novák.

Zápas v Belfastu začne v pondělí ve 20:45.
Severní Irsko - pravděpodobná sestava:
McGovern - C. McLaughlin, Hughes, J. Evans, Brunt - Magennis, Norwood, Davis, Dallas - Washington, K. Lafferty
Česko - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Kadeřábek, Suchý, Kalas, Bořil - Darida, Souček - Krejčí, Dočkal, Jankto - Krmenčík
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.05 - 3.14 - 2.64
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Německo770029:221
2.Severní Irsko751114:216
3.Česko723210:79
4.Norsko72148:107
5.Ázerbájdžán72143:117
6.San Marino70071:330
Skupina E
Arménie - Dánsko  (pondělí 18:00)
Poslední šanci, jak ještě něco s kvalifikací udělat budou mít Arménci, které čeká zápas o všechno s Dánskem. Rovněž pro severskou zemi je zápas v Jerevanu důležitou záležitostí, tři kola před koncem je totiž tým trenéra Ageho Hareida až na třetím místě.

Skupinu E vedou tři kola před koncem cyklu Poláci, a to s tříbodovým náskokem na druhou Černou Horu. Jen o skóre za ní je Dánsko.

Pro družinu Ageho Hareida je to nepříjemná situace, protože Dánové se v této fázi kvalifikace jistě viděli výše. Navíc pozice Dánů je hodně ošemetná, s Černou Horou má jednak horší skóre, jednak zatím i špatnou vzájemnou bilanci. Připomeňme, že první zápas těchto soupeřů skončil v Dánsku vítězstvím balkánského celku 1:0.

Od té doby ale Dánové neprohráli, dvakrát porazili Kazachstán a v pátek se nečekaně blýskli proti Polsku. Vedoucímu mužstvu skupiny nadělili debakl 4:0.

Arménie už příliš šanci na úspěch nemá, ovšem ještě se chce pokusit o zázrak. Arménci nasbírali jen šest bodů a k alespoň teoretické šanci potřebují Dány bezpodmínečně porazit a doufat, že si Černá Hora rozdělí body s Rumunskem. Zkrátka mizivé šance.

Dánové mají s Arménii kladnou vzájemnou bilanci, avšak jeden výsledek je ještě straší ze snů. V kvalifikaci na mistrovství světa v Brazílii utrpěli s Arménií těžký debakl; doma prohráli 0:4!
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.30 - 4.90 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Černá Hora - Rumunsko  (pondělí 20:45)
Rumunsko v Černé Hoře bude hrát o hole přežití. Jestli se mu nepodaří urvat z Podgorice všechny body, může to znamenat definitivní ztrátu nadějí na postup na světový šampionát, pokud navíc Dánsko uspěje v Arménii. Domácí jsou v určitě líbivější pozici než soupeř a kvalifikaci mají rozehranou slušně. Na první příčku ztrácejí jen tři body.

Černohorci disponují zatím nejlepším útokem v celé skupině. V sedmi zápasech dokázali nastřílet úctyhodných sedmnáct branek, přičemž hned šest z nich zaznamenal největší tahoun týmu Stevan Jovetič, jemuž statně sekunduje se čtyřmi přesnými zásahy Fatos Bečiraj. Na druhé barážové příčce jsou nyní díky lepšímu skóre před Dánskem.

Před třemi dny Černá Hora bez problémů uspěla na půdě nevyzpytatelného Kazachstánu, a protože lídr grupy Polsko nečekaně tvrdě podlehlo Dánsku, oživila své choutky dokonce na přímý postup na turnaj v Rusku. "Jsme velmi blízko, ale pořád velmi daleko. Je třeba zahrát v následujících 270 minutách dobře," uvedl kouč Ljubiša Tumbakovič.

V Rumunsku v září minulého roku uhráli Tumbakovičovi svěřenci alespoň bod, přičemž aspoň remízu zachraňovali tři minuty před koncem. "Dívali jsme se na Rumuny na EURO ve Francii. Výsledkově kolísají, ale mají potenciál," myslí si domácí stratég. "Kdybychom vyhráli, dost by nás to podpořilo. I proto jsme chtěli v Kazachstánu tak moc uspět."

I když do konce kvalifikačního cyklu zbývají tři kola a na resumé si počkáme do začátku října, Tumbakovič si nejvíce vyčítá nečekanou porážku v Arménii. Zároveň ale dodal, že to byl také jeden ze zlomových bodů. "Byla to pro nás lekce," povídal. "Teď teprve vidíme, co by pro nás aspoň jeden získaný bod z Jerevanu vlastně znamenal."

Hostům se podařilo naposledy doslova urvat klíčové vítězství nad Arménií v poslední možnou chvíli, přesto se jejich situace k lepšímu neposunula, protože stále ztrácejí na druhou pozici těžko stažitelné čtyři body. Ale skládat zbraně pořád nemusejí. Při troše štěstí mohou ještě o šampionát zabojovat. Nutně ale potřebují v Černé Hoře zvítězit.

Možná že tenhle zápas bude posledním pro německého trenéra ve službách rumunské reprezentace Christopha Dauma, jehož rezignaci si žádají fanoušci či zástupci médii. Výsledky v této kvalifikaci opravdu nejsou uspokojující. "Vždycky jsem se snažil dělat to nejlepší. Jestli máte někoho, kdo to zvládne lépe, odejdu zítra," vzkazoval Daum.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.50 - 3.20 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Polsko - Kazachstán  (pondělí 20:45)
Polsko dál odolává atakům pronásledujících celků Dánska a Černé Hory. Další šanci na zisk tří bodů bude mít ekipa trenéra Nawalky ve Varšavě, kde se utká s posledním Kazachstánem. Šestý celek tabulky se stále trápí a ani proti Polákům se mu dlouhodobě nedaří.

Polsko má za sebou hodně špatné chvíle. Tři body se v minulém kole tak nějak očekávaly, ale to, co se stalo, nečekal nikdo. Polský výběr se postavil domácímu Dánsku a třebaže měl k dispozici své obvyklé hvězdy, na Dány žalostně nestačil. Konto brankáře Fabiaňskiho zatížili Thomas Delaney, Andreas Cornelius, Nicolai Jørgensen a také Christian Eriksen, který před koncem upravil na hrozivých 4:0.

Naprostý výbuch byl pro Polsko šokem, ze kterého se hráči budou možná ještě dlouho vzpamatovávat. Utkání s Dánskem byla hodně špatná vizitka pro obranu, ale také pro útok, který nebyl pro Dány vůbec nebezpečím, třebaže nepostrádal velká jména jako Lewandowski, Zieliński, Milik nebo Grosicki. V následujícím utkání se Poláci musí jednoznačně zlepšit na obou koncích hřiště.

Mladý záložník Neapole Piotr Zieliński před duelem s Kazachstánem zmínil: "Je to pro nás všechny velká ztráta, tohle jsme opravdu nečekali. Nehráli jsme vůbec dobře a nic se nám nedařilo. Těžko se pro to hledají slova. My se ale musíme vzchopit a znovu najít pevnou půdu pod nohama. Jsme stále první, ale teď je potřeba ukázat, že to minule byl jen výpadek. Ani Kazachstán nebude snadným soupeřem," míní mladík.

Poláci mají i navzdory fatální prohře stále ještě tři body náskok a i když se Černá Hora s Dánskem přibližují, stále má tým trenéra Nawalky svůj osud jen a jen ve svých rukou. V sedmi duelech nasbíralo Polsko kromě zmiňované prohry také pět výher a jednu remízu. Právě tu s ním uhrál Kazachstán, který dokázal doma dát Polákům dvě branky za druhý poločas a srovnat.

Když hrál Kazachstán naposledy ve Varšavě, psal se rok 2007 a domácí se tehdy dočkali vysokého vítězství díky hattricku, který měl na svědomí Ebi Smolarek. Kromě remízy s Polskem se Kazachstánu vůbec nedaří a ve zbytku kvalifikačního cyklu se mu povedla už jen jediná remíza proti Rumunsku. Ve dvou posledních případech dostal Kazachstán vždy tři branky, minule z kopaček hráčů Černé Hory.

Georgij Žukov ale doufá, že se jeho spoluhráčům povede Poláky překvapit. "Jsme na posledním místě a nikdo od nás nic nečeká. Už v prvním vzájemném utkání jsme ale ukázali, že umíme být hodně nebezpeční a houževnatí, takže budeme doufat, že něco podobného předvedeme také nyní. Polsko má výjimečně dobrý tým a my se už těšíme, až na jeho hráče narazíme."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.08 - 12.60 - 31.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Polsko751115:1116
2.Černá Hora741217:713
3.Dánsko741214:613
4.Rumunsko72328:79
5.Arménie72057:156
6.Kazachstán70254:192
Skupina F
Anglie - Slovensko  (pondělí 20:45)
Reprezentační výběr Slovenska se může zase o kousek přiblížit světovému šampionátu v Rusku. O průběžné vedení v kvalifikační skupině F si to svěřenci Jána Kozáka rozdají s věhlasným Albionem. Domácí Anglie ještě neprohrála a svoji neporazitelnost chce prodloužit.

Angličané dosud ztratili jen remízami se Slovinskem a Skotskem a na svého přemožitele teprve čekají. Výběr Garetha Southgatea si v pátek bez problému poradil s Maltou (4:0) a upevnil své dvoubodové vedení před svým další soupeřem ze Slovenska.

Hosté rovněž uspěli, v nesmírně důležitém zápase porazili Slovince 1:0 a na druhém místě mají čtyřbodový náskok. "Zo zápasu mám dobrý pocit. Dosiahli sme zaslúžené víťazstvo a sme radi, že sa nám podarilo potvrdiť druhé miesto. Podali sme dobrý výkon. Slovinci hrali dobre v obrane, no my sme si vypracovali viac gólových príležitostí a zaslúžene sme vyhrali," nechal se slyšet záložník Neapole Marek Hamšík.

Hosté přitom nevstoupili do kvalifikačního cyklu ideálně, prohráli jak se Slovinskem, tak i s Anglií. Zápas v Trnavě tehdy skončil pro slovenskou družinu hodně nešťastně, neboť rozhodující trefu zařídil až v páté minutě nastavení Adam Lallana.

Slováky čeká v Anglii pořádná dřina, mladý tým pod Garethem Southgaetem šlape na výbornou a navíc má se Slováky velice kladnou bilanci. Albion totiž Slovensku nikdy nepodlehl. Kdy jindy by však tým trenéra Kozáka mohl uspět než nyní? Slovensko má zkušený tým tvořený hráči z nejlepších evropských klubů a je v jeho silách na Ostrovech uspět.

Domácí budou postrádat náhradního brankáře Pickforda a obránce Trippiera, jinak má Southgate všechny své hvězdy k dispozici. Slovensko je kompletní.
Anglie - pravděpodobná sestava:
Hart - Bertrand, Jones, Cahill, Walker - Henderson, Dier - Rashford, Alli, Lingaard - Kane
Slovensko - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Pekarík, Gyömbér, Škriniar, Hubočan - Lobotka, Kucka - Weiss, Hamšík, Mak - Němec
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.40 - 5.00 - 8.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Skotsko - Malta  (pondělí 20:45)
Maltě se ještě nikdy v historii nepovedlo Skoty obrat o body, ale to neznamená, že tento den nikdy nepřijde. I proto musí domácí Skotsko hrát naplno, neboť na druhé Slováky stále ztrácí ještě čtyři body a kvalifikace leží v nedohlednu.

Čtyři body. Takový rozdíl stále dlí mezí druhými Slováky a třetím Skotskem. Oba celky totiž v minulém kole kvalifikace zabraly a získaly tři body. Skotsku se povedlo porazit Litvu a odvézt si z jejího hřiště tři body. O to se postarali svými góly Stuart Armstrong, Andrew Robertson a James McArthur. Skotsku se tak povedlo napravit svou reputaci po remíze s Anglií a bodové ztrátě.

Proti Maltě se navíc Skotům daří. Ve třech dosud zaznamenaných vzájemných duelech dali Maltě už 10 branek a inkasovali jen jednou. V minulém duelu na Maltě na podzim minulého roku, ale inkasovaná branka jim zase tak vadit nemohla, protože sami se trefili do domácí sítě pětkrát. Hattrickem se o to postaral zkušený záložník Robert Snodgrass.

Skotsko vyhlíží další kolo kvalifikačních bojů také proto, že se jeho hlavní rival v boji o druhou příčku, tedy Slovensko, musí postavit lídrovi. Skotsko by si moc přálo, aby mu jeho soused pomohl k druhému místu a bodová ztráta Slovenska v Anglii vůbec není vyloučena. Skotsko ale musí začít u sebe a to znamená hlavně vylepšit svou obranu. Ta totiž zatím inkasovala už deset branek.

Obránce Christophe Berra doufá, že se Skotům povede lepší výsledek a zároveň varuje: "Maltu nesmíme brát na lehkou váhu. Ať už jsme favoritem nebo ne, každý z nás musí podat maximální výkon. Žádný tým už dneska není úplně snadný soupeř a Malta je toho zářným příkladem. Pokud ze sebe nevydáme maximum, mohli bychom špatně dopadnout. Naším cílem jsou jednoznačně tři body," přidává Berra.

Do konce zbývají tři duely a Skotsko nesmí udělat chybu. "V ideálním případě nesmíme zaváhat ani jednou a pokaždé ve třech zbývajících duelech chceme vyhrát. Zároveň nemáme osud ve svých rukou, což je náročné. Ale pokud bychom se vzdali předčasně, mohlo by nás to mrzet. Budeme až do poslední chvíle doufat," zmínil Berra v rozhovoru s médii.

Malta je beznadějně posledním týmem tabulky skupiny F a ještě se jí nepovedlo získat ani jeden bod. Za sedm utkání zatím její reprezentanti skórovali jen dvakrát a hned 19 branek jim vstřelil soupeř. Naposledy si z Malty odvezla tři body Anglie, která zde vyhrála díky dvěma trefám Harryho Kanea a jednom gólů Dannyho Welbecka s Ryanem Bertrandem. Malta ale opět ukázala, že není radno brát ji na lehkou váhu.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.05 - 17.00 - 52.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovinsko - Litva  (pondělí 20:45)
Slovinsko před třemi dny utrpělo možná klíčovou porážku v celém kvalifikačním cyklu. Podlehlo totiž Slovensku nejtěsnějším možným způsobem a jeho deficit na druhou příčku se navýšil už na čtyři body. Rychle se po tomhle neúspěchu oklepat bude pro domácí to nejdůležitější. Byť nemají nic ve svých rukou, mají proti Litvě o co hrát.

Mužstvo trenéra Srečka Katanece zkrátka musí doufat v zaváhání slovenského celku ve zbytku kvalifikace. Slováci se ještě utkají s Anglií, Skotskem a Maltou, a jestli alespoň ve dvou z nich zvítězí, druhou příčku Slovinci ani v případě vlastních tří výher už teoreticky ani neohrozí. "Není nám do zpěvu. Prostě se musíme připravit na Litvu," říkal domácí kouč.

Slovinsko o částečný bodový zápis v Trnavě přišlo až devět minut před koncem, na Katanecově hodnocení ale neměl pozdní inkasovaný gól žádný vliv a porážku sportovně uznal. "Soupeř si vyhrát zasloužil. Předčil nás v každém aspektu hry, po technické a hlavně fyzické stránce. Zhruba hodinu jsme se dokázali bránit. Pak už to nešlo," smutnil.

Ačkoli byl na aktuální dvojzápas nominovaný Kevin Kampl, v sestavě proti Slovensku se neobjevil. Nikdo úplně nevěděl, proč ho Katanec nevybral. "Po tomhle utkání o tom budu více mluvit. Situace je taková, že by nepomohl nikomu, obzvláště ne proti týmu, jakým je Slovensko. V klubu nehrál a pohádal se tam s trenérem," vysvětloval na okraj.

Litva zatím získala během sedmi utkání pět bodů, porazit dokázala přitom pouze poslední Maltu. Slušně si vedla na začátku celé kvalifikace, po třech kolech byla neporažená, jelikož navíc remizovala se Slovinskem a Skotskem, jenže pak na řadu přišly hned čtyři porážky. Postup na šampionát se jí už v tuhle chvíli samozřejmě netýká.

Naposledy Litva před vlastními fanoušky podlehla o tři branky Skotsku. Bojovat reálně bude o to, aby neskončila poslední a uhájila pátou příčku. "Nebudeme měnit naše zásady, i když nám to v pátek proti Skotsku nevyšlo," hovořil trenér Edgaras Jankauskas. "Možná že jiné týmy praktikují fotbal bez rizika, ale já chci co nejvíce držet míč a kombinovat."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.35 - 5.05 - 11.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Anglie752014:217
2.Slovensko750213:415
3.Skotsko732212:1011
4.Slovinsko73226:411
5.Litva71246:145
6.Malta70072:190

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (326)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele