Preview kvalifikace o ME 2016 - úterý 13.10.

13.10.2015, 08:33
Previews
Česká reprezentace může zakončit kvalifikaci na prvním místě, ke kterému ji bude chtít pomoci Turecko, to přitom stále ještě živí jiskru naděje na přímý postup ze třetího místa. Norové budou hájit své místo na finálovém turnaji v Itálii, kam budou směřovat zraky lačných Chorvatů. Velké drama pak slibuje boj o baráž mezi Bosnou a Hercegovinou, Izraelem a Kyprem...
Skupina A
Lotyšsko - Kazachstán  (úterý 20:45)
Tenhle zápas bude rozhodovat o tom, kdo ve skupině A skončí na předposledním místě. Ne že by pro páté Lotyšsko a Kazachstán znamenal tenhle duel vyloženě klíčovou otázku, ale důležitý bude především pro Turecko. To totiž v případě výhry hostujícího mužstva a zvládnutí svého utkání s Islandem může ještě postoupit přímo.

Jen jeden jediný celek z devíti skupin postoupí ze třetí příčky na evropský šampionát. V současné chvíli je na tom nejlépe Maďarsko. Existují už jen dvě mužstva, které ho mohou předstihnout. Ukrajina by ale doma musela porazit Španělsko a rovněž Turecko nemá nic ve svých rukou. Obě varianty ovšem jsou reálně pravděpodobné.

Turci mají v tabulce pravdy třetích míst aktuálně jen devět bodů, neboť se jim odečítají dvě výhry s dosud posledním Kazachstánem. Kdyby však svěřenci Jurije Krasnožana venku konečně zvítězili, skončilo by v tabulce nakonec poslední Lotyšsko. A situace by se obrátila, protože Turecko s pobaltskou zemí pouze dvakrát remizovalo.

Najednou by tak Ay Yildizlilar měli v otázce přímého postupu ze třetí pozice o čtyři body navíc, konkrétně bodů třináct, a kdyby se jim podařilo skolit Island, předstihli by právě Maďarsko o jeden bod. "Do každého zápasu vstupujeme s jediným cílem, a to vyhrát. S Lotyšskem to nebude jiné," uvedl hostující záložník Kazbek Geterijev.

Kazaši i Lotyši v této kvalifikaci stále čekají na jakýkoli tříbodový výsledek. Oba mají naprosto totožné skóre, ale s tím rozdílem, že domácí mají o tři remízy více. Pokud budou hrát nerozhodně i nyní, udrží si svou pátou pozici. A tím definitivně zmaří Turecku možnost neabsolvovat nepříjemnou baráž.

Hosté naposledy padli s Nizozemskem, ale jen o branku. Až na pár výjimek nikdy v kvalifikaci nepředvedli nijak ostudný výkon. "Pochopitelně že soupeř není tak silný jako Nizozemsko. Ale o nějakém podcenění nemůže být řeč. Chceme-li v Rize uspět, budeme se opět muset hodně snažit," dodával Geterijev.

Kazašského reprezentanta, který se do národního dresu oblékl po delší době, potěšilo, že do ochozů astanského stadionu dorazilo poměrně dost fanoušku, a to i přesto, že už neexistovala šance dostat se na EURO. "V první řadě jsme hráli pro ně, za naši čest a důstojnost. Uděláme vše proto, aby byli po Lotyšsku spokojení," zakončil.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.30 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Nizozemsko - Česko  (úterý 20:45)
Česká reprezentace se úterním zápasem v Nizozemsku rozloučí s úspěšnou kvalifikací mistrovství Evropy. Přestože už v září s předstihem vybojovali postup na šampionát, v Amsterdamu rozhodně nechtějí prohrát. Rádi by napravili sobotní porážku 0:2 s Tureckem, případný úspěch jim může pomoci k lepšímu postavení při prosincovém losu závěrečného turnaje ve Francii a navíc stále na dálku bojují o prvenství ve skupině s Islandem, který má o bod víc.

Nizozemsko naopak hraje o naději na třetí místo znamenající baráž. K němu potřebuje zvítězit a zároveň doufat, že Turecko, které má dva body k dobru, prohraje doma s Islandem.

Český celek si už dvě kola před koncem skupiny zajistil účast ve Francii, oslavy postupu si ale v sobotu před domácími fanoušky pokazil porážkou s Tureckem. "Chceme napravit ten poslední zápas s Tureckem a kvalifikaci zakončit se vztyčenou hlavou," uvedl obránce Michal Kadlec.

"Zápas je pro nás navíc už příprava na Euro, kde ty zápasy budou podobně kvalitní jako teď s Nizozemskem. Musíme do toho dát maximum a pokusit se něco uhrát," doplnil obránce Fenerbahce Istanbul. "My se snažíme vyhrát každé utkání a to platí i proti Nizozemsku," dodal na tiskové konferenci trenér Pavel Vrba.

Už dopředu avizoval, že dá šanci hráčům, kteří v předchozích zápasech tolik nehráli. Jedním z nich by mohl být právě Kadlec, dalšími pak obránce Theodor Gebre Selassie či útočník Tomáš Necid, který vede střeleckou tabulku turecké ligy. Oproti duelu s Tureckem budou chybět dva sparťané - zraněný útočník David Lafata a "vykartovaný" záložník Bořek Dočkal, který je se čtyřmi góly nejlepším českým střelcem kvalifikace. Navíc scházejí někteří marodi v čele s kapitánem Tomášem Rosickým.

"Už tu není pět hráčů, kteří by mohli být, takže změn už je tak dost. Teď je to zápas, ve kterém dostanou šanci další hráči, kteří musí dokázat, že mají na to, aby byli v nominaci. Je pravděpodobné, že hráči jako Theo, Kadlec, Necid dostanou větší prostor a je možné, že nastoupí hned od začátku," uvedl Vrba.

Reprezentanti očekávají úplně jiný zápas než s Tureckem. Nizozemsko se od začátku bude muset tlačit za vítězstvím. "Nizozemci budou chtít hrát, uvidíme, jestli nám to bude sedět víc nebo ne. Rozhodně ale budeme chtít vyhrát," podotkl obránce Marek Suchý.

Nizozemsko je na pokraji vyřazení a k odvrácení blamáže mu nemusí stačit ani výhra, pokud Turecko neprohraje. Třetí celek z loňského mistrovství světa by na evropském šampionátu chyběl poprvé od roku 1984.

"Věřím, že Turecko může prohrát. Jestli je to reálné? Prostě víme, jak jsou rozdané karty. Musíme se soustředit na to, abychom vyhráli svůj zápas, a uvidíme. Existuje jen jeden scénář," řekl trenér Danny Blind, jemuž budou chybět kvůli zranění první dva brankáři Jasper Cillessen a Tim Krul.

Zápas v Amsterdam Areně začne v úterý ve 20:45 a přímý přenos odvysílá ČT sport.
Nizozemsko - pravděpodobná sestava:
Vermeer - Van der Wiel, Bruma, Van Dijk, Riedewald - Wijnaldum, Blind, Sneijder - El Ghazi, Huntelaar, Depay
Česko - pravděpodobná sestava:
Čech - Gebre Selassie, Suchý, M. Kadlec, Frýdek - Darida, Plašil - Petržela, Šural, Skalák - Necid
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.75 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Turecko - Island  (úterý 20:45)
Situace mezi prvním a třetím týmem tabulky skupiny A je jasně daná. Turecko nesmí prohrát, aby se dostalo do play-off, zatímco Island v případě výhry upevní první místo ve skupině před druhou Českou republikou.

Turecko je nyní na třetím místě a má velkou chuť zůstat tam. Sice se na něj nepříjemně dotahuje Nizozemsko a teprve poslední kolo ukáže, kdo bude mít na evropském šampionátu zastoupení, ale větším favoritem jsou právě Turci. Ti mají na Nizozemce dva body k dobru a ještě navíc lepší vzájemnou bilanci, která by je posouvala dál v případě rovnosti bodů. V utkání s Islandem jim tudíž stačí bod, aby se postarali o velké překvapení. Nizozemci by totiž chyběli na turnaji poprvé od roku 1984!

Island už má - stejně jako česká reprezentace - místo na evropském šampionátu zaručené. Na druhé Česko má Island náskok jednoho bodu a rád by zůstal první i po zápase s Tureckem. K tomu ale potřebuje vyhrát. Hostující Island, který bude muset překonat dlouhou vzdálenost, má s Českou republikou shodnou bilanci vzájemných zápasů, ale mnohem lepší skóre. Island nastřílel 17 branek a pět jich dostal, Češi pak skórovali šestnáctkrát a inkasovali dvanáctkrát.

Poslední vzájemný zápas mezi Islandem a Tureckem skončil jednoznačně ve prospěch domácího týmu. V Reykjavíku stříleli jen hráči Islandu a brankář Onur Kivrak nakonec inkasoval tři branky. Nyní chtějí Turci pod vedením charismatického trenéra Fatiha Terima uštědřit hostům ze severu podobnou ránu. Turci naposledy dokázali Island porazit v kvalifikaci na EURO 1996, když vyhráli 3:0. A jejich trenérem nebyl nikdo jiný než Fatih Terim. A sám Terim se do sítě Islandu trefil ještě coby hráč v roce 1980.

Turecko zvládlo také poslední dvě utkání kvalifikace výhrami. Nejprve si poradilo s Nizozemci, následně pak vyloupili Prahu a zvítězili 2:0. Brankáře Vaclíka nejprve z penalty překonal Selçuk Inan a deset minut před koncem se do jeho sítě trefil také zázračný mladík z Leverkusenu Hakan Çalhanoğlu.

V týmu Turecka nejsou žádná čerstvá zranění. Je ale pravda, že u týmu momentálně nejsou hráči jako Gokhan Gonul, Semih Kaya nebo Omer Toprak. Do zápasu zřejmě nenastoupí střelec Burak Yilmaz, který bojuje se svalovým, problémem. Už v zápase proti Čechům na jeho místě působil mladík Cenk Tosun, který by měl dostat prostor také nyní.

Speciální motivaci bude mít Kári Árnason, který bude v den zápasu slavit své 33. narozeniny jistě by jako jeden z darů chtěl výhru či vstřelenou branku. Právě Árnason však trpí se zády a stále není jasné, zda se stihne kompletně uzdravit. Zraněným hráčem je brankář Hannes Halldorsson, na jeho místo byl povolán mladík Robert Orn Oskarsson, který si ještě nepřipsal žádný reprezentační start.

Islandu se poměrně nedaří zvládat poslední zápasy podle očekávání. Po výhře nad Niozozemskem si hráči připsali ve dvou minulých kolech jen dva body. Nejprve se bez branek rozešli s Kazachstánem a v minulém utkání remizovali s Lotyšskem. A to přesto, že po půl hodině vedli o dvě branky! Díky gólům Aleksandrse Cauņy a Valērijse Šabaly Lotyši srovnali. Na konec ještě dodejme, že hlavním rozhodčím duelu bude Ital Gianluca Rocchi, jeho asistenty pánové Elenito Di Liberatore a Mauro Tonolini.
Turecko - pravděpodobná sestava:
Babacan - Ozbayrakli, Aziz, Balta, Caner Erkin - Inan - Calhanoglu, Tufan, Ozyakup, Arda - Tosun
Island - pravděpodobná sestava:
Kristinsson - Saevarsson, Ottesen, R. Sigurdsson, Skúlason - Gudmundsson, G. Sigurdsson, Hallfredsson, Bjarnason - Finnbogasson, Sigthórsson
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.55 - 4.00 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Island962117:520
2.Česko961216:1219
3.Turecko943213:915
4.Nizozemsko941415:1113
5.Lotyšsko90546:185
6.Kazachstán90276:182
Skupina B
Belgie - Izrael  (úterý 20:45)
Závěr skupiny B se zvrhl ve velký souboj o třetí příčku zaručující účast v listopadové baráži. O tu se nyní přou Bosna a Hercegovina, Kypr a Izrael. Ten měl ještě před sobotním zápasem s Kyprem vše ve svých rukou, jenže šokující domácí porážka s outsiderem vše obrátila vzhůru nohama. Nyní musí svěřenci Eliho Guttmana za každou cenu vyhrát na hřišti silné Belgie - a ani to jim nemusí k úspěchu stačit.

Prohra 1:2 s Kyprem zkrátka vyrazila Izraeli veškeré trumfy z rukou. Jeho situace je nyní nesmírně náročná; až se může mnohým zdát jako beznadějná. V Belgii totiž už pět let nikdo nedokázal zvítězit, naposled se to podařilo mistrům světa z Německa. A Izrael teď ukončení třináctizápasové neporazitelnosti Red Devils bere jako nevyhnutelnou podmínku.

Navíc, i když jim skalp jednoho z nejsilnějších celků Evropy podaří získat, nemají vyhráno. Baráž jim totiž může z rukou uzmout Bosna a Hercegovina, která má nyní o bod více než Izrael. A pokud tedy vyhraje v Kypru, jde do baráže bez ohledu na výsledek z Belgie.

Izraeli by mohla alespoň částečně pomoct skutečnost, že Belgičané už mají přímý postup na Euro do Francie jistý, a do dnešního zápasu by tak nemuseli jít se stoprocentním nasazením a motivací. Jakékoli vypuštění však tým Marca Wilmotse jednoznačně odmítá, což potvrzuje i odhodlané vyjádření jeho největší hvězdy Edena Hazarda.

"V úterý proti Izraeli skóruji," dušoval se loňský nejlepší hráč Premier League, jenž se podobně jako zbytek hráčů Chelsea potácí v herní krizi. "Opravdu chceme zápas vyhrát a zakončit skupiny stylově," podotkl čtyřiadvacetiletý křídelník.

Hazard je spolu s Marouanem Fellainim a Kevinem De Bruynem nejlepší kanonýr Belgie v tomto kvalifikačním cyklu, když všichni nastříleli shodně čtyři góly. Dva z nich dal bývalý hráč Lille z pokutového kopu - ten poslední v sobotním zápase s Andorrou, který Belgii definitivně zajistil postup mezi Evropskou elitu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 5.25 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Kypr - Bosna a Hercegovina  (úterý 20:45)
Kvalifikační skupina B se v boji o evropský šampionát ve Francii neuvěřitelně zamotala. Před posledním zápasem totiž na postup pomýšlí pět klubů. Belgie a Wales už mají Euro jisté, ale za nimi se svorně bod po bodu seřadila Bosna a Hercegovina s Izraelem a dokonce i Kyprem. O tom, kdo se nakonec dostane do kýžené baráže a kdo vypadne, se rozhodne dnes od 20:45.

Zřejmě vůbec nejvyhrocenější duel se uskuteční na Kypru, jenž je poměrně blízko naprosto neočekávanému a historickému úspěchu. Až 114. tým žebříčku FIFA, kterému se nikdy nepodařilo dostat byť do baráže kvalifikace o jakýkoli šampionát, nyní nemá úplně beznadějnou pozici, naopak. Pokud v Nikósii porazí Bosnu a Hercegovinu - a zároveň Izrael nezvítězí v Belgii - má účast v listopadové baráži jistou.

Tuhle slušnou výchozí pozici si Kypr vytvořil vlastně díky pouhým dvěma velmi překvapivým výhrám. Vedle povinných šesti bodů s Andorrou totiž ostrované vyplenili právě Bosnu a před třemi dny také Izrael - ve shodném poměru 2:1. Doma se jim však daří o poznání méně, vyhráli jen jediný z osmi posledních klání. A to se zmíněnou Andorrou.

I proto zůstává papírovým favoritem Bosna a Hercegovina. Ta do kvalifikace naprosto otřesně vstoupila, když po prvních čtyřech utkáních měla na kontě pouhé dva body. V dalších pěti duelech však čtyřikrát triumfovala, přičemž porazila i Wales a Izrael. Venku však zdolala pouze Andorru, a tak i před ní stojí poměrně tvrdý oříšek.

Pro účastníka loňského mistrovství světa měla být kvalifikace do Francie povinností, teď však budou Bosňané zatraceně rádi za šanci porvat se o místo na Euru v baráži. Aby uhájili aktuální třetí pozici, nesmí na Kypru za žádnou cenu prohrát. Výhra stačí Džekovi a spol. zcela určitě a za určitých podmínek by mohla být Bosna a Hercegovina třetí i v případě remízy. To když se Izraeli nepodaří odvést z Belgie všechny tři body.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.60 - 3.70 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Wales - Andorra  (úterý 20:45)
Fotbalisté Walesu dosáhli v kvalifikačním cyklu o šampionát ve Francii obrovského úspěchu a postoupili přímo, jejich oslavy po sobotním utkání s Bosnou a Hercegovinou byly přímo velkolepé. Nyní oslaví postup i se svými fanoušky v Cardiffu, kde přivítají trpaslíka z Andorry a dá se očekávat velmi ofenzivní střetnutí. Wales se v tabulce nachází s osmnácti body na druhé pozici a na dálku bude bojovat o první místo s Belgií, na kterou ztrácí body dva.

Domácí celek v úvodních osmi zápasech ani jednou neprohrál, dokázal hned pětkrát zvítězit a před říjnovým cyklem už byl velmi blízko alespoň druhému místu. Naposledy sice vůbec poprvé prohrál na půdě favorizované Bosny 0:2, nicméně díky zaváhání Izraele s Kyprem mohla i tak vypuknout obrovská radost. Wales dokázal ve skupině porazit například i silnou Belgii 1:0 a svůj postup si rozhodně zaslouží.

Andorra hraje tradičně druhé housle, v devíti duelech nezískala jediný bod a krčí se na jasně posledním místě se skóre 4:34. Svou největší porážku utrpěla v Belgii, kde nestačila po výsledku 0:6, velký debakl ji uštědřil také Kypr v poměru 5:0. Oba dva úterní soupeři se spolu utkali hned v prvním duelu kvalifikace a jednalo se zřejmě o nejpovedenější vystoupení fotbalového trpaslíka, ten totiž v domácím prostředí podlehl Walesu pouze o gól v poměru 1:2.

Nyní se dá očekávat mnohem jednoznačnější průběh, Wales se určitě bude chtít fotbalem hlavně bavit. "Porážka s Bosnou nás sice mrzí, avšak předchozí průběh kvalifikace byl fantastický a já jsem rád, že si už můžeme užívat obrovské nadšení. Andorra je jednoznačně nejslabším výběrem skupiny a měli bychom ji porazit, o výsledek však v prvé řadě nepůjde. Našim cílem je zařídit hezký zážitek pro naše fanoušky," uvedl rozzářený trenér Walesu Chris Coleman.

Tomu po úterním utkání končí smlouva, dá se ale očekávat, že bude s tamním fotbalovým svazem záhy prodloužena. "Naši klíčovou postavou byl pochopitelně Gareth Bale, jeho zkušenosti s velkými zápasy i důležité trefy nemůžeme opomenout. Nicméně celou dobu jsme stavěli na týmovým výkonu a jsme moc rádi, že to nakonec vyšlo," dodal pětačtyřicetiletý rodák ze Swansea.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.04 - 19.00 - 67.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Belgie962121:420
2.Wales95319:418
3.Bosna a Hercegovina942314:1014
4.Izrael941415:1113
5.Kypr940514:1412
6.Andorra90094:340
Skupina H
Bulharsko - Ázerbájdžán  (úterý 20:45)
Rychle zakončit zpackaný kvalifikační cyklus a začít pomalu budovat tým na ten další. Jiný cíl ani v Bulharsku mít nemohou; ještě nedávno jeden z černých koňů starého kontinentu je v dlouhé a hluboké krizi, dokonce ani rozšíření Eura na 24 účastníků mu k postupu nepomohlo. Ve skutečnosti hrají Bulhaři doma s Ázerbájdžánem o udržení stávající čtvrté příčky..

Účastník Eura z roku 2004 prohrál pět z dosavadních devíti zápasů a celkově nasbíral pouze osm bodů, což je pouze o dva více než právě Ázerbájdžán. Matematika tedy hovoří jasně: pokud nájezdníci od Kavkazu ve své historické premiéře v Sofii překvapí a zvítězí, posunou se na čestné čtvrté místo oni. S tím sice počítá málokdo, nicméně je faktem, že Bulharsko stále čeká na první domácí kvalifikační výhru - a to už hrálo i s Maltou. Jestli nedokáže triumfovat ani dnes, bude to opravdu monstrózní ostuda.

Rozšířený formát dával Bulharům slabou šanci na baráž ještě před začátkem říjnové reprezentační pauzy, veškeré naděje však rázně uťala jednoznačná sobotní prohra 0:3 v Chorvatsku. Ázerbájdžán také naposledy neuspěl, když podlehl 1:3 Itálii, nicméně může být spokojen minimálně s tím, že dokázal odpovědět na úvodní favoritův gól a celých deset minut držel nadějný stav 1:1. Kvalita Squadry Azzury se sice nakonec projevila, tato kvalifikace však ukázala, že ázerbájdžánský fotbal je přece jen na vzestupu.

Bylo to ostatně vidět i v prvním vzájemném zápase dnešních soupeřů, který Bulhaři v Baku sice ovládli, potřebovali k tomu ale až hlavičku Vencislava Hristova ze samého závěru utkání; do té doby svítilo na tabuli skóre 1:1. Předtím se oba týmy střetly pouze jednou, v přátelském duelu v roce 2004, kdy favorit - tehdy pod vedením slavného Hrista Stoičkova - doklopýtal pouze k bezbrankové remíze. Dnes se pokusí přerušit sérii pěti domácích neúspěchů v řadě; sebevědomí mu dodává fakt, že Ázerbájdžán je na tom venku ještě hůře. Naposledy vyhrál na cestách v roce 2009 v Lichtenštejnsku; od té doby uplynulo čtrnáct zápasů.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.80 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Itálie - Norsko  (úterý 20:45)
Italská reprezentace si chce pojistit první místo ve skupině. Stačí jí k tomu remíza s Norskem, které je na druhém místě tabulky se ztrátou dvou bodů. Italové však doma neprohráli už celých 38 zápasů!

Norsko čeká velká výzva. Tým trenéra Antonia Conteho jej přivítá v Římě a bude doufat v domácí fazonu. V Itálii ještě Squadra Azzurra už 38 soutěžních utkání nenašla přemožitele. A pokud se Norsko chce dostat na první příčku, musí nad Itálií zvítězit. Domácí tým však chce zakončit kvalifikační souboje v pozitivním duchu a navíc je ve formě.

Itálii se povedly tři poslední zápasy na výbornou. Ze všech tří si odnesla tři body a v prvních dvou dokonce neinkasovala. Minulé kolo pro ni také znamenalo pozitivní krok vpřed. Čisté konto sice v duelu s Ázerbájdžánem uhájeno nebylo, ale na druhou stranu vstřelila Itálie tři branky. Vzhledem k tomu, že jsou její útočníci pravidelně kritizováni za malou produktivitu, se jednalo o změnu k lepšímu.

Trefili se Éder, Stephan El Shaarawy a Matteo Darmian, domácí navíc dohrávali bez jednoho muže v poli. Itálie si tím pojistila účast na francouzském mistrovství Evropy a nyní ji čeká poslední utkání. A v duchu hesla "To nejlepší na konec" se utká s druhým celkem tabulky, Norskem. Na tohoto soupeře trenér Antonio Conte velice rád vzpomíná. Právě proti Norsku se postavil poprvé na lavičku národního týmu.

A nevedl si vůbec špatně, protože díky zásahům Simoneho Zazy a obránce Leonarda Bonucciho Conte slavil úspěšnou premiéru. Práce svého trenéra si právě Leonardo Bonucci nesmírně váží. Kritikům systému i předváděné hry oponuje: "Když se týmu nedaří a prochází těžkými momenty, každý moc rád kritizuje. Trenéra, hráče, rozestavení, prostě všechno. Vždycky jsme ale věděli, že se nám pod trenérem Contem bude dařit. A čas ukázal, že to byla pravda."

"Dosáhli jsme kvalifikace kolo před koncem, což považujeme za velký úspěch. Musíte pamatovat na to, v jakém stavu byla Itálie před příchodem Conteho. Tento tým zažil katastrofu na mezinárodní scéně a vstával z popela. Teď máme všechno potřebné k tomu, abychom znovu uspěli. Je tu zdravý mix mládí a zkušeností. Víme, že je v našich silách něco na šampionátu předvést. Bude to náročný turnaj, ale my jsme odhodláni tam uspět," dodal stoper Juventusu Turín Bonucci.

Norský tým je druhý v tabulce a bude chtít navázat na dobré výsledky. Ve čtyřech posledních kvalifikačních utkáních Norové neinkasovali ani jednu branku. Sami pak pět gólů vstřelili a tři poslední duely vyhráli. Doma v Oslu naposledy porazili Maltu, když se mezi úspěšné střelce zapsal Alexander Tettey a ve druhé půli také Alexander Søderlund. Norům se poměrně daří také na půdě soupeřů, kde ze čtyř zápasů vyhráli tři duely.

Ačkoli má Itálie jistou kvalifikaci, Norům nenechá nic zadarmo. To si uvědomuje i norský trenér Per-Mathias Høgmo, který před utkáním prozradil: "Je možné, že Italové budou hrát trochu volněji, když už mají kvalifikaci jistou. Ale jistě nám to nějak neulehčí. Je to zápas, ve kterém se může stát cokoli. Těší mne, že jsme dokázali udržet tolik čistých kont, ale musíme to potvrdit také v Římě. Na tento zápas se hodně těšíme a doufáme, že se kvalifikujeme," dodal nadšený trenér Per-Mathias Høgmo.
Itálie - pravděpodobná sestava:
Sirigu - Florenzi, Bonucci, Barzagli, Santon - Candreva, Verratti, Bertolacci, El Shaarawy - Pellè, Giovinco
Norsko - pravděpodobná sestava:
Nyland - Aleesami, Forren, Hovland, Elabdellaoui - Henriksen, Johansen, Tettey, Skjelbred - Soderlund, Berget
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.50 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Malta - Chorvatsko  (úterý 20:45)
I přes všechny trvající problémy, změnu trenéra, bodový odpočet za rasismus fanoušků a celkově mizernou formu mají Chorvaté stále velice dobrou šanci kvalifikovat se na Euro přímo, coby druhý tým skupiny H. Nejprve ale musí vyhrát na půdě outsidera z Malty..

Pravda, Balkánci nemají vše ve svých rukou. Potřebují totiž, aby v Ta'Qali získali více bodů než Norsko, které má před nimi momentálně dvoudobový náskok. Protože ale severský tým finišuje kvalifikaci v Římě, je chorvatská pozice vlastně poměrně slibná - stačí udolat outsidera, který před vlastními fanoušky nevyhrál ve 23 (!) soutěžních zápasech v řadě, a zároveň držet palce tabulkovému lídrovi z Itálie.

To nejhorší už mají Chorvaté za sebou; sobotní suverénní triumf nad slabým Bulharskem, který svými brankami zajistili Perišić, Rakitić a Kalinić, totiž znamená, že je čeká minimálně baráž. Postupová naděje tak bude žít bez ohledu na dnešní výsledky. Pokud ale na Maltě půjde vše podle plánu, budou Norové pro zachování současné druhé příčky muset v Itálii vyhrát, protože Chorvatsko má lepší vzájemné zápasy.

Naopak Malta už má (očekávaně) po kvalifikaci, i když zisk dvou bodů z devíti zápasů není na její poměry žádnou katastrofou. Každopádně ani dnešní úspěch by reprezentanty malého středomořského ostrova už z poslední příčky nevytáhl. První vzájemný souboj obou týmů v Záhřebu skončil pohodlným triumfem favorita 2:0; Luka Modrić tehdy stylově oslavil své devětadvacáté narozeniny, když se na výhře podílel gólem. To bylo v září 2014. Předtím se celky utkaly šestkrát, jediný bod uhrála Malta doma v kvalifikaci na Mistrovství světa 2006 (1:1).
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 29.00 - 11.00 - 1.11
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Itálie963014:621
2.Norsko961212:819
3.Chorvatsko953119:517
4.Bulharsko92257:128
5.Ázerbájdžán91357:166
6.Malta90273:152
Bodové odečty
Chorvatsko-1za rasistické chování v utkání Chorvatsko - Itálie

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (51)

Přidat komentář
Spalovač šancí

Tak kdo z B do baráže?

Reagovat
bobis21

Bosna židáky tam nechci a Kypru bych to sice přál, ale Bosna mi pro EURO přijde zajímavější

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
OnderCZ

Bosna

Reagovat
smazaný uživatel

Bosna

Reagovat
Znalec

Kypr

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vladis271

prial by som im to. Ale v baráži by leteli, takže asi Bosna.

Reagovat
smazaný uživatel

Má někdo přehled o tom, jak by musely dopadnout výsledky, abychom se dostali do toho lepšího koše při losování skupin?

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím, že je to podle umístění v té skupině, ne? Tzn. pokud vyhrajeme nad Nizozemci a Turci s Islandem budou remizovat nebo Islanďany porazí, tak budeme na prvním místě, tudíž v tom nejlepším koši. Myslím

Reagovat
johnik

lol

Reagovat
Spalovač šancí

Však jinak to ani být nemůže, to dá rozum.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Musíme přeskočit tři soupeře, a budeme ve druhém koši. Jinak zůstaneme ve třetím. Teoreticky můžeme koeficientem přeskočit ještě Švédsko, Chorvatsko a Bosnu. Všechny přeskočíme, když dnes vyhrajeme. Švédové už nehrajou, Chorvatsko a Bosna musí dnes prohrát. Přeskočit můžeme i Ukrajinu, pokud vypadne v baráži. Takže druhý koš moc reálný není. Ještě pro zajímavost, dnes má Belgie o motivaci navíc. I když už má postup v kapse, tak pokud vyhraje bude při losu v prvním koši. Pokud prohraje a vyhrají Italové, budou místo nich v prvním koši.

Reagovat
johnik

Belgie to nepustí....

Reagovat
PP

myslím, že je to úplně jedno.. Pokud můžou postoupit Albánci, Wales či Rakousko, tak nemá smysl řešit coby kdyby. Favoriti jsou tři země - Německo, Španělsko a Francie, černý kůň Belgie, zbytek jedna velká neznámá.. Navíc z baráže postoupí hodně silné týmy typu Chorvatsko či Švédsko..

Reagovat
mayday

Nebo se taky můžou vymlátit mezi sebou. Nevím ted, kdo bude zhruba nasazenej, ale pokud tam budou Švédsko, Dánsko, Turecko, Ukrajina, Norsko/Chorvatsko, Bosna asi, Irsko atd, tak jich dost vypadne v baráži. Když si vemu, že místo takových týmů se budu dívat na Severní Irsko nebo Albánce, tak to je hrůza. Ale holt si to vybojovali no.

Reagovat
PP

při pohledu na týmy v baráži tam budou lepší zápasy než ve skupinách na ME..

Reagovat
mayday

Vypadá to tak. Skoro všechny týmy z baráže bych rád viděl na ME, i ty Slovince radši. Bohužel řada z nich vypadne a my se můžeme těšit na šlágry Rumunsko - Albánie nebo Severní Irsko - Španělsko

Reagovat
Uwe háže buly

Nasazení budou asi Ukrajinci, Bosňané, Švédi a Dáni. Nenasazení Irové, Norové, Turci a Slovinci..

Reagovat
Acrocephalus

já jsem nesmírně zvědavý na výkon Islanďanů proti Turecku. Proti Kazachům a Lotyšcům jakoby už taky vypustili páru, nevím, jestli se na to podobně jako my vykvákli nebo to byla shoda okolností, že v obou zápasech remizovali... Každopádně jak doteď nebyli zápasy až takový šlágry, tak dnes jich bude hned několik: ČR: Holandsko, Island: Turecko, Belgie: Izrael, Kypr: B & H, Itálie: Norsko.....

Reagovat
smazaný uživatel

Vrbo prosím:

Koubek - Gebre, Suchý, Kalas, Kadlec - Darida, Pavelka - Kadeřábek, Šural, Skalák - Necid

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně žádné Procházky a Krejčí, Dočkal byl naposled taky hrozný.

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně proto jsem nikoho z nich do sestavy nezařadil. A navíc si myslím, že Gebre, Kalas a Necid by prostě za své výkony v klubech šanci dostat měli.

Reagovat
smazaný uživatel

Stejně to na vítězství nebude, takže je úplně jedno, jak to postaví.

Reagovat
smazaný uživatel

Nejde o to vyhrát, ale vyzkoušet v ostrém zápasu nějaké hráče. Jak jsem psal výš, hodně bych byl zvědavý na Gebreho, Kalase a Necida. Je pro mě zklamáním, že nedostali šanci proti Turecku.

Reagovat
PP

až na Kadlece dobré! A trochu otázka, jak bude hrát Kadeřábek jinde než na bekovi, ale proč ne..

Reagovat
Znalec

místo kadlece Frýdek...

Reagovat
Znalec

a místo daridy dočkal a pohoda

Reagovat
Spalovač šancí

Proč jsou momentálně Rakušani tak dobří?

Reagovat
smazaný uživatel

Protože jsou dobří.

Reagovat
smazaný uživatel

housky se salámem

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Spalovač šancí

Reagovat
smazaný uživatel

approved by komissar rex.....

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Neví někdo kde by se dal sledovat zápas U21 Faerské ostrovy - Německo? Nějaký stream?

Reagovat
ZB 07

Kypr do baráže, Norsko přímý postup, konec Turecka a jsem stoprocentně spokojenej

Reagovat
Shevchenko

To se bojím, že úroveň tvojí spokojenosti nepřesáhne 10 %

Reagovat
Uwe háže buly

To by byl pěknej hnus..

Reagovat
patas92

Cyprusem bych si nebyl tak jistý

Reagovat
blaugrana

Ani nie som, ale verím "nabudenosti" Bosny.

Reagovat
smazaný uživatel

Dáváš dnes nějaký střelce?

Reagovat
patas92

Seguina a Jardu

Reagovat
smazaný uživatel

Tak na NHL jich mám nasekáno ranec na dnešek, ale myslím teď na fotbal

Reagovat
patas92

Dneska ne, napadá mě jen Lukaku a Bale, ale u jejich zápasu Tipsport kurzy na střelce nevypsal

Reagovat
smazaný uživatel

Fortuna taky ne. Jde dát jen na nás, Turecko a Itali takže nevím.

Reagovat
smazaný uživatel

Italy

Reagovat
Minister

Cyprus

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele