Preview kvalifikace o ME 2016 - sobota 10.10.

10.10.2015, 08:50
Previews
Další várka zápasů evropské kvalifikace má na programu i střetnutí Česka s Tureckem, které na rozdíl od svěřenců Pavla Vrby stále nemá žádnou jistotu. Ještě hůře jsou na tom Nizozemci, kteří potřebují bezpodmínečně vyhrát na půdě Kazachstánu. Bosna a Hercegovina poměří síly s Walesem, zatímco Chorvatsko vyzve Bulhary...
Skupina A
Island - Lotyšsko  (sobota 18:00)
Již jistý účastník evropského šampionátu bude ve zbytku kvalifikace hrát o čest a slávu, ale také o udržení první příčky ve skupině. To je rozhodně skvělá motivace pro jedno z největších překvapení tohoto cyklu. Island nemíní získat v souboji s Lotyšskem nic jiného než vítězství, a to i přesto, že hlavní cíl už má dávno splněný.

Nejde jen o povinně řečené věty ohledně nezklamání svých fanoušků, že zápasy na reprezentační úrovni se nevypouštějí či podobné folklórní proslovy hráčů a trenérů právě před těmito typy duelů. Pro Island můžou být další získané body důležité i pro finální nasazení do košů pro závěrečný turnaj.

Lotyšsko, které se už alespoň na třetí barážovou pozici nemůže ani propracovat a vzhlíží už jen k další kvalifikaci, to bude mít na severu Evropy opravdu těžké. Soupeř před vlastními fanoušky neprohrál už sedmkrát v řadě, naposledy padl v půlce roku 2013. V říjnu loňského roku Lotyši s Islandem prohráli v Rize ostudně 0:3.

Pobaltská země disponuje mizernou útočnou potencí a právě nyní to pro ní může být ještě větší překážka. Island patří se třemi inkasovanými brankami k nejlépe bránícím mužstvům v celé Evropě. V devíti utkáních v řadě už Lotyši neslavili vítězství, pokud-li do statistiky zahrneme i přátelské střetnutí na Ukrajině.

Domácí jsou zkrátka v tomhle duelu favoritem bez ohledu na to, že o výsledek jim vlastně ani tolik nejde. Kouč Lars Lagerbäck nebude mít k dispozici záložníka Gunnarssona, jednu z velkých opor, jinak má ale kádr kompletní. "Když jsem začínal hrát fotbal, nikdy jsem ani nesnil o tom, že by k tomuhle mohlo dojít," uvedl islandský kapitán po postupu.

Malý ostrov historický fotbalový úspěch bere se vší vážností. Dokonce tak došlo ke kuriózní situaci, svatby na Islandu se odkládají na jiné termíny právě kvůli letnímu šampionátu. Zprávu přinesl deník Morgunbladid. "Dostat Švédsko na velký turnaj bylo obrovským úspěchem, ale dovést Island na Euro 2016 je ještě o trochu speciálnější," uvedl bývalý trenér Švédska.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.50 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Kazachstán - Nizozemsko  (sobota 18:00)
Nizozemsko jde do svého závěrečného dvojzápasu kvalifikace na mistrovství Evropy v pozici, kterou nečekal snad nikdo: Oranjes nemají ve svých rukou ani samotný postup do baráže z třetího místa. Nyní je čeká výjezd na půdu Kazachstánu, kde musí nutně zvítězit a zároveň doufat, že Turecko zaváhá na české půdě.

Turci v tuto chvíli drží na čtvrté Nizozemce dvoubodový náskok (a lepší vzájemné zápasy navrch), vedoucí duo Česko - Island již o postup přijít nemůže. Vzhledem k tomu, že turecký národní tým čekají zápasy právě se zmíněnou dvojkou celků s nejlepšími výsledky, mohou Nizozemci i nadále alespoň doufat v malý zázrak. "Už to sice není v našich rukách, ale pořád máme šanci," burcuje Robin van Persie.

"Ještě zbývají dvě kvalifikační utkání a my musíme obě nutně vyhrát," dodává útočník istanbulského Fenerbahce, jenž však sám v reprezentaci ztrácí půdu pod nohama. Nejenže Persie s nástupem nového trenéra Dannyho Blinda přišel o kapitánskou pásku, někdejší výtečný kanonýr Arsenalu či Manchesteru United dokonce ztratil i místo v základní sestavě. Ovšem ani bez něj se Oranjes v předchozích měsících nedařilo - z posledních čtyř kol zvítězili pouze jedinkrát.

"Věřím tomu, že Turecko ve svých zbylých dvou zápasech ještě ztratí body," nevzdává se Persie. "Turečtí hráči ve Fenerbahce jsou sice všichni sebevědomí, že postoupí, ale já nepochybuju o tom, že naopak zaváhají. Bude jen na nás, abychom si připsali tři body v obou našich zbývajících zápasech. Je jedno, jak toho docílíme, hlavní je vyhrát."

Pro Persieho by nástup v Astaně představoval jubilejní stý zápas v reprezentačním dresu, a kdyby skóroval, šlo by o další kulatinu v podobě padesátého přesného zásahu. Kazaši doposud ještě ani jedinkrát nevyhráli (a na vítězství čekají od září 2013), ovšem své soupeře přesto kolo co kolo dokázali slušně potrápit. V prvním zápase s Nizozemci dokonce svěřenci Jurije Krasnožana vedli na půdě soupeře 1:0, ovšem posléze šli do desíti a nakonec favoritovi podlehli v poměru 3:1.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 13.00 - 6.00 - 1.29
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Česko - Turecko  (sobota 20:45)
Čeští reprezentanti v sobotu odehrají předposlední utkání kvalifikace mistrovství Evropy. Na den přesně rok od výhry 2:1 v Istanbulu tentokrát Turecko přivítají doma na Letné, a i když už mají od minulého zářijového duelu v Lotyšsku jistotu postupu, chtějí uspět. Bojují totiž o první místo ve skupině s Islandem a také o co nejlepší nasazení pro los šampionátu ve Francii. Turecko naopak hraje o všechno a soupeří na dálku s Nizozemskem o třetí místo znamenající baráž. Právě na půdě "Oranjes" pak reprezentanti v úterý celou skupinu zakončí.

"Turecko je pojem samo o sobě a má fantastické fotbalisty. No a pak je to Nizozemsko, třetí tým mistrovství světa, takže o motivaci je postaráno," řekl novinářům stoper Václav Procházka.

"Neznám nikoho, kdo by přijel hrát zápas a nechtěl vyhrát. Ale je to o tom vědění, že nemáte nůž na krku, pro spoustu hráčů to může být uvolňující. Ideálně bychom chtěli vyhrát oba zápasy, ale čekají nás dvě těžká utkání se soupeři, kteří hrají o život," dodal brankář Petr Čech.

Jeho celek si zářijovou výhrou 2:1 v Lotyšsku s předstihem zajistil účast na mistrovství a ve zbylých zápasech bude hrát na dálku s Islandem o prvenství ve skupině. Oba týmy mají shodně 19 bodů.

"Překvapili jsme tím, že jsme si zajistili dvě kola před koncem postup. Myslím, že je to pro nás ideální dvojzápas," řekl trenér Pavel Vrba. "Hráčům, co se týká motivace, nemusíme nic říkat. Jak Turci tak Nizozemci patří k nejlepším ve skupině. Hrajete proti mužstvům, kdy se ukáže, jakou mají hráči doopravdy kvalitu. Nebude to obyčejné přípravné utkání," dodal.

Češi potřebují uspět i pro lepší nasazení při losu šampionátu. Ve složitém žebříčku jsou nyní na rozhraní druhého a třetího koše. "Vím, že jsme na rozhraní košů. Bylo by dobré něco uhrát a dostat se do vyššího koše. To by byla výhoda. Ale není to zase něco, co by výrazně pomohlo zvýšit výkon. Je to podobné jako v klubu, kde také hrajeme o koeficient, i když už je rozhodnuto. Je to motivace navíc," mínil Procházka.

Reprezentanti mohou ve svých zápasech také hodně ovlivnit boj o třetí místo ve skupině. Turci mají dvoubodový náskok na Nizozemce. "Osobně si myslím, že ať skončí třetí kdokoliv, stejně postoupí na ME. Volba je hrozně těžká. Spíš si vážím toho, že jsme se dostali před tato dvě mužstva, která podle mě byla favoritem skupiny," řekl Vrba.

Už dopředu avizoval, že obmění sestavu. "Někteří hráči dostanou víc prostoru než v minulých zápasech," podotkl kouč, který v jednom utkání plánuje mezi tyče místo Petra Čecha postavit Tomáše Vaclíka. Kvůli rekonvalescenci stále chybí kapitán Tomáš Rosický a do nominace se po nedávné autonehodě v opilosti nedostal obránce David Limberský.

Český celek v kvalifikaci doma ještě neprohrál, ale Turci cestují do Prahy sebevědomí. Po nepovedeném vstupu do kvalifikace ve skupině šestkrát za sebou neprohráli a po minulé výhře 3:0 nad Nizozemskem mají blíž k baráži než "Oranjes". "Nesmíme se zabývat myšlenkami na Francii. Jediné, co nás musí zajímat, je odehrát soustředěně celých 90 minut a pokud možno zvítězit," řekl trenér Fatih Terim.

Zápas na Letné začne v sobotu ve 20:45 a přímý přenos vysílá ČT Sport. Pokud fanoušci pokoří hladinu zvuku, které dosáhli v minulém domácím utkání v Plzni (106,2 decibelu), dostanou zdarma plechovku nápoje.
Česko - pravděpodobná sestava:
Čech - Gebre Selassie, Suchý, Procházka, Novák - Darida, Pavelka - Skalák, Dočkal, Krejčí - Necid
Turecko - pravděpodobná sestava:
Babacan - Özbayrakli, Aziz, Balta, Erkin - Inan - Calhanoglu, Tufan, Özyakup, Turan - Yilmaz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.70 - 3.30 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Island861115:319
2.Česko861116:1019
3.Turecko833211:912
4.Nizozemsko831413:1010
5.Lotyšsko80444:164
6.Kazachstán80265:162
Skupina B
Andorra - Belgie  (sobota 20:45)
Toto by už pro Belgii měla být skutečně jenom formalita. Největší favorit skupiny B sice ještě stále nemá jistý postup, na druhé příčce však drží náskok čtyř bodů na Izrael, což dvě kola před koncem kvalifikace znamená, že jediná výhra pošle Hazard a spol. rovnou do Francie. A vzhledem k tomu, že Rudé ďábly dnes čeká duel na půdě trpaslíka z Andorry, mohou fanoušci pomalu začít slavit..

Otřepané klišé sice říká, že ve fotbale se může stát všechno, ale to by musel být opravdu neuvěřitelný zázrak, aby Belgie ještě zaváhala. Vždyť Andorra prohrála (jako obvykle) všech osm dosavadních zápasů, má skóre 3:30 a loni v prvním vzájemném utkání dostala v Bruselu napráskáno 0:6. Reprezentanti maličké země mezi Španělskem a Francií dokonce padli i v posledních dvou přátelských utkáních s Indonésií a Rovníkovou Guineou. Takto skutečně nevypadá tým, který by si měl vyšlápnout na čtvrtfinalistu loňského mistrovství světa.

Belgičané tak mohou začít pomalu myslet na závěrečný turnaj, na kterém se budou řadit mezi širší okruh papírových favoritů; pokud ale chtějí skutečně uspět, musí se razantně zlepšit zejména v ofenzivní souhře. Jasně to ukázal poslední, zářijový duel na půdě Kypru. Tam sice Ďáblové nakonec vyválčili klíčový triumf 1:0, žádná krasojízda to z jejich strany ale rozhodně nebyla. "V určitých chvílích musíte i umět hrát špatně a přece získat potřebné body. Takhle jsme v podstatě na Euru a to je dobrá zpráva," podotkl kouč Marc Wilmots.

Hosté tak řeší vlastně jedinou věc: jestli na Euro proklouznou z první nebo druhé příčky. Čelo tabulky momentálně okupuje Wales, který má jednobodový náskok, nyní jej však čeká nesmírně náročný duel na bosenské půdě. Belgie, která ve třech dosavadních střetnutích s Andorrou očekávaně neztratila ani bod a neinkasovala ani gól, může s největší pravděpodobností bez problému počítat s dalším, v této kvalifikaci už šestým triumfem.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 67.00 - 31.00 - 1.02
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bosna a Hercegovina - Wales  (sobota 20:45)
Situace ve skupině B napovídá tomu, že tento duel bude patřit mezi hodně vypjaté zápasy. Wales je blízko senzačnímu postupu na EURO do Francie a rád by si letenky pořídil co možná nejdříve. Proti němu se ale postaví Bosna a Hercegovina, která má rovněž ještě šanci na play-off.

Celý Wales teď žije fotbalem. Konečně se zdá, že se velšská reprezentace objeví na velkém mezinárodním turnaji. To se jí povedlo naposledy v roce 1954, což už je pěkná řádka let! Současná kvalifikace ale Walesu perfektně vychází a celá země doufá, že reprezentaci vyjde i následující utkání. Pojďme si krátce rozklíčovat spletitou matematiku postupu ve skupině B.

Jako první Wales. Aktuální lídr skupiny má na kontě 18 bodů a je na první příčce o bod před druhou Belgií. Právě tyto dva týmy postoupí z prvního a druhého místa. Jediný způsob, jakým by Wales mohl ještě přijít o automatickou kvalifikaci, je porážka v obou jeho duelech a kromě toho ještě tříbodová radost třetího Izraele v obou jeho zápasech. Stručně řečeno, pokud Wales dvakrát prohraje a Izrael dvakrát vyhraje, čekala by Wales baráž.

Pokud by Belgie nevyhrála nad Andorrou, pak by se Belgie mohla kvalifikovat i v případě porážky v Zenici. Wales má totiž lepší vzájemnou bilanci s Belgií a tu navíc čeká v posledním kole právě Izrael. Bosna a Hercegovina má stále šanci kvalifikovat se, protože na v současné chvíli třetí Izrael ztrácí jen jeden bod. Izrael má ale jednu cennou výhodu - lepší vzájemnou bilanci s Bosnou.

Pokud by se Wales dočkal alespoň bodu z tohoto utkání, kvalifikaci má zajištěnou. Když se oba týmy potkaly naposledy v Cardiffu, skončil zápas remízou bez toho, aniž by diváci viděli branku. Od té doby parta kolem fenomenálního Garetha Balea nasbírala čtyři vítězství a dvě remízy. Body si se svým sokem rozdělila také naposledy, když remizovala bez branek s Izraelem. Walesu chybí větší střelecké štěstí, protože tým Chrise Colemana skóroval jen devětkrát! Zároveň však má pozornou defenzívu, která inkasovala jen dvě branky.

Celá země se na utkání s Bosnou a Hercegovinou velmi těší a tíhy odpovědnosti si je vědom také trenér. Chris Coleman v rozhovoru pro Eurosport uvedl: "Pokud jste z Walesu, jste na svou zemi hrdý. A chcete ji vidět hrát na té nejvyšší úrovni ve všech možných sportech. Teď slavíme naše chlapce v rugby, kteří vyhráli nad Anglií. To je něco, co prožívá celá zěmě. Dostalo nás to do skvělé nálady, kterou budeme chtít využít. Teď máme šanci dokázat něco, co nikdo jiný nedokázal. A chceme na šampionát postoupit, ideálně z prvního místa," přeje si Coleman.

Hlavní otázkou je, zda se Coleman rozhodne nasadit Garetha Balea hned od začátku. Podle předzápasových prognóz se hvězdy Realu Madrid dočkáme. Velká absence naopak trápí Bosnu a Hercegovinu. Ve stavu zraněných je totiž hlavní střelec týmu Edin Džeko. Ten si odnesl zdravotní potíže ze zápasu s Carpi a od té doby panuje mezi římským AS a reprezentačním kádrem napětí. Další velkou ztrátou je Muhamed Bešić, který v posledním duelu s Walese osobně bránil Balea.

Wales neprohrál za posledních pět venkovních soutěžních utkání. Bosna na porážku od Belgie naposledy reagovala přesvědčivou výhrou 3:0 nad Andorrou. Bosenský tým se rád vrátí na stadion v Zenici, protože zde tři poslední duely vyhrál. Nyní nutně potřebuje další výhru.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.60 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Izrael - Kypr  (sobota 20:45)
Izraelští hráči jsou už tak trošku smíření s faktem, že se na šampionát do Francie nedostanou přímo a budou se muset prát v baráži. Aby si však situaci výrazně nezkomplikovali před posledním kolem, měli by před vlastními fanoušky skolit Kypr. Ten bojuje pouze o teoretickou naději na postup.

Oba týmy zkrátka mají ještě o co hrát. Pokud Wales neprohraje na půdě Bosny a Hercegoviny a Belgie potvrdí roli jasného favorita v Andoře, bude ve skupině B existovat už jen jedna možnost, jak se dostat na závěrečný šampionát. A to přes třetí příčku a následnou baráž. Matematicky na ní mají nárok pořád ještě tři celky.

V tuhle chvíli je na tom nejlépe Izrael. Pokud vyhraje zbývající dva duely, možnost zahrát si mezi smetánkou Evropy si stoprocentně zajistí. Pouze však v rámci play-off, neboť jediná pozice pro přímého postupujícího ze třetí příčky se už nikoho z této skupiny netýká. "Nejdůležitější bude najít rovnováhu," uvedl domácí trenér Eli Guttman.

Ten širokou veřejnost ujišťoval, že jeho tým je na klíčový zápas připravený. "Měli jsme čtyři tréninky, sledovali jsme video. Pilujeme vše od nejmenších detailů, vše, co se taktiky týče," prozradil. "Cítím, že je čas se semknout. Tohle je naše země, náš tým. Chci, aby stadion byl plný, abychom mohli dosáhnout svého."

Kypr potřebuje nutně dvakrát zvítězit, jinak se na třetí pozici neprocpe. Jen tudy pro něj vede cesta na turnaj. Pokud zaváhá, s jeho šancemi je amen. "Budeme hrát ze všech sil i s vědomím, že nejsme favority," burcoval kouč Pambos Christodoulou. "Izrael má dobré mužstvo, založené hlavně na týmové spolupráci," hodnotil.

Hostující celek čekal od kvalifikace určitě více, než jen dvě výhry nad Andorrou a jednu nad Bosnou a Hercegovinou. I přesto má v závěrečném říjnovém termínu možnost vše napravit. "Bude to těžký zápas, stejně jako každý ve skupině. Musíme hrát naplno, abychom získali výsledek, který nás udrží ve hře," dodával Christodoulou.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 4.33 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Wales85309:218
2.Belgie852117:317
3.Izrael841314:913
4.Bosna a Hercegovina832312:1011
5.Kypr830512:139
6.Andorra80083:300
Skupina H
Ázerbájdžán - Itálie  (sobota 18:00)
Italská reprezentace touží po tom, aby si co nejdříve zajistila definitivní místo mezi nejlepšími. Pokud zvládne porazit domácí Ázerbájdžán, úkol bude splněn. Domácí jsou sice houževnatým sokem, ale o favoritovi nemůže být pochyb.

Tým vedený charismatickým trenérem Antoniem Contem sídlí na první pozici ve skupině H s pohodlnými osmnácti body na kontě. Ázerbájdžán nemá šanci postoupit ani přes baráž, protože je až předposlední a po osmi zápasech nasbíral jen šest bodů. Oba týmy se potkávají v odlišné formě. Zatímco Italové poslední dva duely zvládli na jedničku, tým trenéra Prosineckiho dvakrát remizoval.

Italská reprezentace je poslední dobou kritizována za to, že v jejím kádru není žádný hrotový střelec, který by měl statut hvězdy a mezinárodní renomé. Kde jsou časy, kdy dres Azzurri nosily hvězdy jako Meazza, Piola, Riva, Altobelli, Boninsegna, Graziani, Rossi, Vialli, nebo Vieri. Přesto trenér Conte je se svým týmem spokojen a dokáže z hráčů dostat to nejlepší i bez vyloženého hrota.

Potvrdil to i v posledních dvou duelech. Nejprve Itálie vyhrála nad Maltou a následně se jí povedlo urvat tři body ze zápasu s nebezpečným Bulharskem. Jediným úspěšným střelcem se stal římský záložník Daniele De Rossi. Opět to ale přiživilo kritiku za to, že se Itálii nedostává kvalitních zakončovatelů a jejich roli že musejí přebírat ostatní. Je pravda, že třeba třetí Chorvatsko vstřelilo o pět branek víc než lídr skupiny.

Možná i proto byl povolán hráč, kterému se gólově velmi daří. Věčný talent Sebastian Giovinco dostal chuť vyzkoušet si zámořský fotbal a působí v Kanadě. Zpočátku se bál, že si jej kvůli tomu trenér Conte nevšimne, ale opak je pravdou. V této sezoně nastoupil ke třiceti zápasům a vstřelil v nich v rámci MLS úctyhodných 21 branek! I proto jej trenér Conte povolal na následná utkání kvalifikace.

V rozhovoru pro Rai Sport 164 centimetrů vysoký útočník zmínil: "Jsem moc rád, že jsem zase tady. Je pro mne obrovskou ctí oblékat dres mojí země. Už jen to, že jsem tady, je pro mne vítězství. Vždycky jsem v to doufal a chtěl se opět připojit k týmu. Co mi pomáhá tak dobře hrát? V Torontu je skvělá atmosféra a necítím se po tlakem, jako je tomu v Evropě," ozřejmil hráč s přezdívkou "Formica Atomica".

Italové se budou muset obejít bez Domenica Berardiho, který se zranil. Další hvězda v podobě neapolského prince Lorenza Insigneho je rovněž zraněna. A záložník Daniele De Rossi pyká za červenou kartu. Robert Prosinecki má téměř kompletní kádr, ale pozor na karty si musí dávat Dimitrij Nazarov.

Ázerbájdžán vyhrál za osm odehraných utkání jen jednou. Poslední tři utkání sice neprohrál, ale bral jen bod za remízy. Naposledy remizoval dokonce i s Maltou. Ázerbájdžán se sice dostal do vedení, ale nakonec musel dotahovat. Svou druhou brankou jej zachránil Rahid Ämirquliyev. Na konečných 2:2 přitom srovnával až deset minut před koncem, čímž zkazil Malťanům radost z výhry. Ve dvou předchozích zápasech nedal Prosineckiho tým ani jednu branku.

Itálii za posledních patnáct let ještě domácí Ázerbájdžán neporazil a prohrál s ní také naposledy. V Palermu skóroval třikrát Giorgio Chiellini, dvakrát z toho do té správné sítě. Dočká se fotbalový trpaslík odvety, nebo bude slavit Conteho parta?
Ázerbájdžán - pravděpodobná sestava:
Ağayev - Daşdämirov, Hüseynov, Mirzabekov, Sadigov - Ämirquliyev, Qarayev, Ismailov, Nazarov - Qurbanov, Tağiyev
Itálie - pravděpodobná sestava:
Buffon - Darmian, Bonucci, Chiellini, De Sciglio - Florenzi, Pirlo, Parolo - Candreva, Pelle, El Shaarawy
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 13.00 - 5.00 - 1.33
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Norsko - Malta  (sobota 18:00)
Skupina H měla ještě po své polovině jasné dva adepty na postup z Chorvatska a Itálie, ovšem dvě kola před koncem se o dvě přímá postupová místa ještě strhne obrovský boj. Vše ve svých rukách mají fotbalisté Norska, kteří dokázali v minulém kvalifikačním duelu zdolat doma právě konkurenční Chorvatsko 2:0 a se šestnácti body se nacházejí na druhé pozici o dva body před Chorvatskem a o dva za Itálií. Malta je v tabulce poslední šestá se dvěma body.

Norsko si dokázalo zajistit alespoň jistotu baráže v posledním kvalifikačním cyklu, kdy kromě vítězství nad Chorvatskem uspělo na půdě jiného balkánského výběru z Bulharska v poměru 1:0. Teď potřebuje porazit trpaslíka z Malty a pravděpodobně to zatím vypadá, že k jistému postupu bude potřebovat i závěrečné vítězství v Itálii. Malta se v této kvalifikaci prezentuje dobrými výsledky, nejvýše prohrála právě s Norskem na domácí půdě po výsledku 0:3.

Jinak má na kontě dva remízové výsledky s Bulharskem (1:1) a naposledy s Ázerbájdžánem (2:2), nejtěsnějším rozdílem o jednu trefu prohrála dvakrát s Itálií a jednou s Bulharskem. Norsko má na kontě porážku od Itálie hned ve svém prvním zápase (0:2) a také debakl od Chorvatska (1:5), smírně se překvapivě rozešlo s Ázerbájdžánem v bezbrankovém poměru. V sobotním střetnutí je považováno za jasného favorita.

Domácí výběr nemá žádného vyloženého střelce a spoléhá hlavně na týmový výkon. Dobrou kolektivní práci očekává také teď trenér Per-Mathias "Malta je velmi nevyzpytatelný protivník, který hraje velmi dobře v defenzívě a umí hrozit z rychlých brejků. S vysoce favorizovanou Itálií prohrál dvakrát jen o gól a dokonce remizoval s Bulharskem, v takto důležitou chvíli nemůže být o podcenění ani řeč. Každý hráč musí bojovat za tým a já pevně věřím, že se na evropský šampionát kvalifikujeme přímo ze skupiny."

Hostující celek spoléhá především na hráče působící v domácí soutěži, výraznou osobností určitě bude brankář Andrew Hogg, který má angažmá v řeckém prvoligovém klubu Kalloni. "Chceme od samého začátku vyvíjet tlak na balón, pohybovat se po celé délce hřiště a co nejdříve vsítit uklidňují branku. Čím déle pro nás bude vývoj nepříznivý, tím větší nervozita bude na trávníku panovat. Máme zkušený a cílevědomý kádr, který rozhodně může dosáhnout velkého úspěchu," dodal závěrem velmi odhodlaně pětapadesátiletý norský kouč.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.14 - 8.00 - 19.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chorvatsko - Bulharsko  (sobota 20:45)
Do hluboké deprese se během této kvalifikace propadl chorvatský fotbal. Přetrvávající problémy s rasistickými a násilnickými fanoušky už asi nikoho nepřekvapí, tentokrát ale ke všeobecnému marasmu přispěli i sami fotbalisté, kteří v zářijovém dvojzápase získali jediný bod a nechali se v tabulce předstihnout Norskem..

Právě seveřané tak v tuto chvíli drží strategickou druhou příčku, vedou dvě kola před koncem o dva body a dnes navrch hrají doma s outsiderem z Malty, takže Chorvaté najednou nemají postup ve svých rukou. Málokdo si přitom představoval tento scénář; oba zářijové duely sice byly venkovní, jenže Ázerbájdžán i Norsko jsou týmy, které by výběr země disponující hráči kalibru Modriće nebo Mandžukiće měl bez problémů porážet. Výsledek? Remíza 0:0 v Baku, prohra 0:2 v Oslu a odvolání trenéra Nika Kovaće.

Jeho místo zaujal Ante Čačić, který - aby těch kontroverzí nebylo málo - ihned povolal do zbraně asistenta Josipa Šimuniće, někdejšího reprezentačního obránce, který kvůli fašistickému pozdravu zmeškal loňské rozlučkové mistrovství světa. Mezitím se také stihlo rozhodnout o tom, že bod, o nějž Balkánci přišli administrativně v rámci trestu za fanouškovský rasismus, jim na konto skutečně vrácen nebude. Ne že by na tom tedy záleželo; Čačić musí oba zbývající zápasy zvládnout tak jako tak a navrch doufat, že méně zkušení Norové ještě klopýtnou.

První zkouška přichází proti Bulharsku, které má léta slávy už dávno za sebou; současný výběr je po těch se Stoičkovem nebo Berbatovem pouze stínem. Přesto však mají Bulhaři stále šanci vybojovat alespoň baráž, i když je to už hodně na dlouhé lokte - musí totiž vyhrát oba říjnové duely a Chorvaté už nesmí získat ani bod. Potom by oba celky měly na kontě shodně čtrnáct korálků. Vzájemný zápas však v tuto chvíli mluví pro jejich soupeře, který ještě pod Kovaćem vyhrál loni v Sofii 1:0.

Šlo o třetí vítězství Chorvatska nad Bulharskem z posledních čtyř pokusů a celkové stvrzení jeho dominance v krátké historii společných bitev; pouze úplně poprvé, v říjnu 2002, se z triumfu radovali Bulhaři. A i přes viditelné problémy v domácím táboře asi málokdo počítá s tím, že by se to tentokrát mělo změnit. On je tedy hostující výběr dost nečitelný: dokáže hrát 2:2 s Itálií, málem vyválčit remízu v Oslu, ale také remizovat doma s Maltou (!). Co se ale reálné síly týče, nezbývá než podotknout, že tady jsou karty rozdány opravdu zcela jasně.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.30 - 5.50 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Itálie853011:518
2.Norsko851210:816
3.Chorvatsko843116:514
4.Bulharsko82247:98
5.Ázerbájdžán81346:136
6.Malta80263:132
Bodové odečty
Chorvatsko-1za rasistické chování v utkání Chorvatsko - Itálie

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (26)

Přidat komentář
Carrick

Netherlands XI according to NOS: Cillessen, Tete, Riedewald, Van Dijk, Bruma, Blind, Sneijder, Van Persie, El Ghazi, Memphis, Huntelaar

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyz nastoupime v silnejsi sestave tak Turci nemaji sanci.

Ale jinak jsem rad ze jiz mame po starostech, kdybyychom ten prvni dvouzapas tak nezvladli tak by byli tedka nervi jako svine.

Reagovat
oli9

Turci hrají poslední zápasy výborně navíc oni hrají o všechno .. my už jen o to jestli budeme na konci zápasu chodit v tríčkách "vzhůru do francie" a budeme u toho smát a skákat nebo jenom tleskat

Reagovat
smazaný uživatel

Za mě plichta Neprohrajeme. To by si Vrba za rámeček nedal.

Reagovat
Acrocephalus

podle mě budou Turci přemotivovaní, že budou hrát zbrkle... a ejhle, brejky jsou sviňa

Reagovat
smazaný uživatel

tak určitěěě

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
ZB 07

Na dnešní hrací den se opravdu neskutečně těším, samozřejmě, že hlavní tahák pro mě je naše utkání s Tureckem, ale zápasy Izraelců, Chorvatů a Bosny budou taky hodně zajímavé

Reagovat
smazaný uživatel

Nechápu proč dneska nevysílá Sport 1 nebo 2 Nizozemce. Místo toho tam dají jasně postupující Itálii a Island

Reagovat
ZB 07

No jo, teď to teprve vidím. Ty jejich výběry zápasů jsou někdy poněkud podivný..

Reagovat
smazaný uživatel

Skoro na úrovni Dajta a PD

Reagovat
smazaný uživatel

Na co vysílat také kopyta

Reagovat
smazaný uživatel

No dnes v podstate stojí za to len mač Čechov s Tureckom, pri Bosne s Walesom nečakám neviemakú podívanú...Snáď Bosniaci zvíťazia a pôjdu do baráže.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Holandia kašleme na to?

Reagovat
blaugrana

Island.

Reagovat
smazaný uživatel

Trapáčci, no

Reagovat
smazaný uživatel

Proč? pro nás dobře, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli Češi postoupí, nebo ne, neřeším. Island vede po půli 2:0, může si hrát v klidu, a oni to podělají? Fakt šikovní kluci.

Reagovat
smazaný uživatel

vsazeno?

Reagovat
smazaný uživatel

Ano. Jediný zápas z 8 nevyšel. Ale na to jsem si zvykl. Většinou mi to kazí ty jasné duely, zvlášť výjimeční Němci s Argentinci nebo trapní Kings Těch pár korun mě nezabije, spíš už si říkám, že na koho vsadím, ten to podělá I kdybych ale vsazeno neměl, Islanďané jsou trapáčci. Tohle by nepodělali ani Češi nebo Slováci. Island je zkrátka nevyspělý tým.

Reagovat
blaugrana

Predali to.

Reagovat
smazaný uživatel

Stejně za to může Blatter

Reagovat
blaugrana

A ten gól Kazachov v 96., tam mal tiež niekto over 2.5.

Reagovat
smazaný uživatel

To je dost smutné teda. Mzí mě to.

Reagovat
SunFells

Lotyši překvapí i Island a co víc - vypadají v závěru nebezpečněji.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele