Preview evropské kvalifikace MS 2014 - pátek 11.10.

11.10.2013, 08:44, aktualizováno 11.10.2013, 08:44
Previews
Kvalifikace na světový šampionát finišuje a dnes si místenku mohou definitivně zajistit další čtyři týmy. Němci potřebují doma porazit Iry, Belgičané uspět na horké půdě v Chorvatsku, Švýcaři musejí přivést tři body z Albánie a Rusové vedle skalpu Lucemburska bude sledovat i výsledek Portugalců...
Skupina A
Chorvatsko - Belgie  (pátek 18:00)
Říká se, že poslední krok bývá nejtěžší - a pro Belgičany to nyní platí stoprocentně. Svěřenci Marka Wilmotse si dnes mohou s předstihem zajistit postup na šampionát, potřebují však uspět na horké půdě v Chorvatsku.

Po rozlosování skupiny A se komentátoři shodli prakticky unisono: o první příčku bude bojovat balkánský dvojblok Chorvatsko - Srbsko, avšak nebylo by překvapením, kdyby nakonec uspěla mimořádně talentovaná belgická generace. Způsob, jakým západoevropský celek skupinu opanuje, lze přesto považovat za nečekaný: Rudí ďáblové ztratili v osmi zápasech pouze jednou, a to doma právě s Chorvatskem (1:1), inkasovali všehovšudy dvě branky, a přímý postup mají už prakticky ve svých rukou. Pouze obrovská shoda náhod by je o něj mohla připravit.

Chorvaté se tak už pomalu připravují na baráž, o níž mají jistotu, že jim ji nikdo nevezme. První příčka sice ještě není matematicky zcela ztracena, ale posuďte sami - nyní ztrácejí pět bodů, čili po výhře nad vedoucím celkem skupiny by pak bylo potřeba ještě doufat v to, že Belgie prohraje doma s Walesem, a nadto urvat výhru ve Skotsku. Právě na Skoty však mají červenobílí nepříjemné vzpomínky - jejich šokující červnový triumf v Záhřebu (1:0) efektivně odklidil Belgičanům největšího konkurenta ze hry.

To bylo nicméně poprvé, co tradiční aspirant závěrečných turnajů před vlastními fanoušky zaváhal, a pětatřicetiletý Boško Balaban, bývalý hráč Aston Villy a Brugg, predikuje Belgičanům těžkou zkoušku. "Atmosféra kolem chorvatského národního týmu je velmi špatná," nezastírá Balaban. "Střílí se do vlastních řad, povolání sedmnáctiletého Haliloviće se považuje za pokus zvednout jeho tržní cenu. Pokud se Chorvatům něco na hřišti nepodaří, publikum začne bučet. I přesto si však nemyslím, že by Belgie na Maksimiru vyhrála, to je nemožné. Přestože Chorvaté budou hrát před poloprázdným stadionem, doma prohrávají opravdu málokdy. Hráči jsou si vědomi toho, že ze sebe musí vydat naprosto vše, jinak si na nich fanoušci smlsnou," rozkrývá zkušený útočník.

Domácí tým se tak bude chtít především důstojně rozloučit s vlastními příznivci a následně začít ladit formu na baráž; šance, že by všechny výsledky zapadly do sebe a Chorvatsko urvalo první příčku, je opravdu mizivá. Cílem tedy bude připravit Rudým ďáblům první prohru v kvalifikačním cyklu, a Balaban ví, kdo by v tomto náročném úkolu mohl vést domácí ekipu: "Modrić je lídrem týmu, má vítěznou mentalitu, nenávidí porážky. Vedle něj je naším nejlepším hráčem Kovačić, a také Mandžukić, jeden z nejlepších útočníků světa."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.30 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Wales - Makedonie  (pátek 20:45)
Ještě před posledním kolem může být definitivně rozhodnuto o tom, který tým skupinu A vyhraje, a kdo obsadí druhou příčku. Tento zápas však bude vyprávět úplně jiný příběh. Bez řady klíčových hráčů se bude bojovat pouze o touhu neskončit na místě posledním.

"Cítím se jako vítěz loterie, který si nemůže vzít do ruky peníze," poznamenal Chris Coleman směrem k až děsivě nacpané marodce, i když je zřejmé, že někteří hráči prostě jen nechtějí riskovat svá sotva doléčená poranění. Právě pohled na "padlé vojáky" třímilionové země se tak zdá být tím nejzajímavějším, co tento zápas může přinést.

Nedávno oceněný nejlepší hráč Walesu, Gareth Bale, si nezahraje kvůli zranění stehenního svalu. Z pilířů základní sestavy ho pak na marodce doplní s obdobným problémem laborující Ben Davies a s kotníkem se trápící Ashley Williams. V úterý pak na trénink nedorazil ani Sam Vokes a Aaron Ramsey, který nedohrál poslední ligový zápas Arsenalu, v pátek ale hrát bude.

Nepříjemné vzpomínky na zápas s Motherwellem a tři měsíce bez fotbalu kvůli zlomené klíční kosti, to jsou nešťastné zprávy pro Adama Matthewse. Kapitán Wolverhamptonu, Sam Ricketts, si nezahraje pro zraněné koleno, a stejně tak je na tom Jack Collison.

Danny Gabbidon se na začátku října přidal k hráčům s problémovým stehnem, k jehož vyléčení se blíží Joe Allen. A stejné zranění pak sebralo šanci na první start v seniorské reprezentaci hráči Newcastlu Paulu Dummettovi. Jonathan Williams si zase v září poškodil vazy v kotníku a konečně posledním jistě absentujícím je Joe Ledley, kterého trápí třísla.

Sedmasedmdesátým startem v reprezentačním dresu se naposledy ve své kariéře ukáže před vlastními fanoušky Craig Bellamy. Současný útočník Cardiffu zaznamenal v národním týmu devatenáct gólů, někteří čtenáři si pak budou pamatovat dvě přesné trefy do sítě Slovenska z kvalifikace na EURO 2008.

A snad se bude loučit šťastněji, než to zatím s jeho zemí vypadá. V dosavadním průběhu získal Wales šest bodů za dvě výhry proti Skotsku, hodně bolestné je naopak celkové skóre 1:9 z duelů se Srbskem.

Makedonie s pouhým bodovým náskokem na svého soupeře se zdaleka tak netrápí. Žádný převratný výkon a tuhé boje do posledních zápasů od ní nikdo neočekával. Přitom hned v úvodu dvakrát zle potrápila chorvatské favority, ze Skotska přivezla remízu a doma obrala o všechny body Srbsko. V náročné skupině pak přišly dvě prohry se suverénní Belgií a následně druhé vítězství ve skupině, tentokrát nad Walesem, který se i před měsícem musel obejít bez nejdražšího hráče světa.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.25 - 3.30
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Belgie871015:222
2.Chorvatsko852111:517
3.Srbsko932413:1011
4.Skotsko92256:128
5.Makedonie82156:107
6.Wales82067:196
Skupina B
Arménie - Bulharsko  (pátek 17:00)
Páteční kvalifikační boje odstartuje duel v Arménii, kam si pro vítězství a možnost jistoty druhého místa přijede Bulharsko. Zápas tak má o náboj postaráno a s ohlédnutím za minulým střetnutím těchto celků by se na hřišti mohly dít věci.

Bude tomu přesně rok, kdy se hrálo druhé kolo skupin a do Sofie přijížděla Arménie s důležitou výhrou z Malty. Bulhaři měli za sebou parádní bitvu s Itálií, se kterou si dělili body. Necelých osm tisíc diváků pak sledovalo, jak před koncem první půle skóruje po centru Popova Manolev a posílá domácí do vedení. Tou dobou se do zápisu psaly pouze dvě žluté karty pro balkánský celek a nic nenasvědčovalo tomu, že by se mohla zrodit velká hra v mariáši.

Druhé dějství totiž bylo plné nervů a emocí, které ovládaly hlavně hosty. Od 57. minuty tak stihli za necelé čtyři minuty inkasovat čtyři karetní tresty a předznamenali tak situaci, která málem ukončila zápas dvacet minut před řádnou hrací dobou. Mchitarjan tehdy postrčil Mineva, jenž přepadl přes vlastního brankáře a začala dvouminutová fraška plná šťouchanců a provokací. Sudí Studer tehdy šalamounsky vyloučil po jednom hráči na každé straně, aby o pět minut později poslal Armény do devíti poté, co Ghazarjan nakopl balón do podavače míčů.

Pro svěřence Vardana Minasyana to byla první a poslední ztráta bodů ze hřiště soupeře. Nicméně ani vítězství v Dánsku a v Česku nemohly vynahradit nemohoucnost před domácím publikem, odkud si každý vezl plný košík a dnes je již zřejmé, že i teoreticky utopické druhé místo Arménii do dalších bojů o Brazílii nepustí.

Naopak Bulhaři se zcela jistě budou dívat do Dánska. Při souhře jejich výhry společně s tou italskou, mají stříbrnou pozici stoprocentně zajištěnou, která by naopak baráž o postup na mistrovství světa znamenat měla. Důležité tak bude navázat na předchozí úspěch na Maltě, který byl pro Ljuboslava Peneva prvním vítězstvím na hřišti soupeře v této kvalifikaci.

Ten bude v posledním dvojzápase postrádat Todora Neděleva, 20letý talent, jenž se po operaci kotníku přemístí z Botevu Plovdiv do bundesligové Mohuče. Stálé opory pak hostující trenér postrádat nebude, oproti předešlým srazům se však neukáže Georgi Iliev, Ilijan Micanski a zkušený Valerij Božinov, který se ovšem v soutěžním utkání v dresu národního týmu trefil naposledy v září 2007.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.30 - 3.50 - 2.30
více informací
Malta - Česko  (pátek 19:30)
Šance na postup na mistrovství světa už je sice velmi malá, čeští reprezentanti se však nechtějí vzdát a v pátek budou na Maltě hrát o vítězství, které udrží jejich šanci na zázrak. Sami si však jsou vědomi toho, že na malém ostrově ve Středozemním moři to nebudou mít snadné. Vždyť z dosavadních čtyř zápasů tam český výběr skóroval jen jednou a třikrát si odvezl jen bod za bezbrankovou remízu.

Češi dva zápasy před koncem skupiny mají čtyřbodové manko na druhou příčku, z níž by mohla vést cesta do baráže. Navíc potřebují souhru několika výsledků v dalších skupinách. Přesto stále doufají, že v případě výher nad Maltou a v úterý nad Bulharskem baráž přece jen vybojují.

"Řekl jsem hráčům, že ještě žije teoretická šance na postup. Naším úkolem je zvládnout ty zápasy co nejlépe a pokusit se zažehnout tu jiskřičku, kdyby náhodou soupeři zaváhali. Důležité je, abychom zvládli zápas na Maltě a měli naděje až do posledního zápasu," řekl trenér Josef Pešice, který před měsícem nahradil Michala Bílka a stal se tak osmým trenérem samostatného českého výběru. Nikdo před ním se neujal reprezentace později než on v 63 letech.

Klíčem k úspěchu bude zlepšit efektivitu v útoku, která český výběr v kvalifikaci hodně trápila. "Kdybychom proměňovali šance, tak máme o sedm bodů více a všechno je jinak," řekl brankář Petr Čech.

Proti Maltě se navíc Češi v útoku dlouhodobě trápí. Na její půdě se trefil jen v roce 1997 Radek Bejbl, jinak si fotbalisté vždy odvezli výsledek 0:0. I doma v poslední době vyhrávali jen o gól, až před rokem v Plzni zvítězili 3:1, ale poločas byl rovněž vyrovnaný.

"Když se řekne Malta, tak každý myslí na jasné vítězství. Ale on už to není takový outsider jako dřív. Teď už je každý rád, že tam vyhraje. Bude to těžké, ale jedeme tam vyhrát," prohlásil obránce Michal Kadlec, který na Maltě může nastoupit k 50. utkání za národní tým.

Boj s maltskou obranou bude o to těžší, že se Pešiceho výběr musí obejít bez kapitána a tvůrce hry Tomáše Rosického, který se omluvil na žádost klubu, a útočníka Libora Kozáka. Tomu start znemožnil trest za žluté karty stejně jako pravému obránci Theovi Gebre Selassiemu. Pro zranění chybějí i další opory Vladimír Darida či Matěj Vydra.

"Člověk má určité představy a Tomáš v nich byl. Nemusíme se bavit o tom, jaký je to hráč a jaký má vliv na mužstvo. Ale byl bych nerad, aby to bylo položené na tom, že český národní tým je, nebo není Rosický," uvedl Pešice, který počítá s tím, že na Rosického postu dá šanci Josefu Hušbauerovi ze Sparty. V útoku má nastoupit Václav Kadlec.

Vedle boje o udržení naděje na baráž navíc Češi hrají o vylepšení koeficientu, který bude rozhodovat o nasazení týmů v kvalifikaci ME 2016. Momentálně jsou v žebříčku FIFA mezi evropskými týmy na 21. místě těsně za Rumunskem, Maďarskem, Slovinskem a Černou Horou a pohybují se tak na hranici mezi druhým a třetím výkonnostním košem. Proto by každý bod mohl mít před únorovým losováním důležitou roli.

Páteční utkání na stadionu Ta'Qali vysílá v přímém přenosu ČT Sport. Hlavním sudím je Slovinec Matej Jug, který již rozhodoval například před dvěma roky výhru Plzně v předkole Ligy mistrů na hřišti Rosenborgu či šest let starou remízu české jednadvacítky 1:1 v Arménii. Tehdy u toho byli současní reprezentanti Rajtoral, Mazuch, Suchý, Dočkal a Pekhart, který skóroval.
Malta - pravděpodobná sestava:
Haber - Failla, Dimech, Agius, A. Muscat - Herrera, Sciberras, R. Muscat, Camilleri, Schembri - Mifsud
Česko - pravděpodobná sestava:
Čech - Rajtoral, Sivok, Suchý, M. Kadlec - Hübschman - Plašil, Hušbauer, Jiráček - V. Kadlec, Pekhart
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 13.00 - 7.50 - 1.22
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Dánsko - Itálie  (pátek 20:15)
Největší ofenzivní hvězda italského výběru v Kodani své střelecké rekordy nerozšíří, což mírně favorizuje domácí výběr. Dánové jsou v tabulce skupiny B na třetím místě, na druhé Bulhary ale ztrácí pouhý bod. Squadra Azzurra už má první příčku jistou.

Čtvrteční vydání italského deníku Gazzetta dello Sport uvádí, že Mario Balotelli z důvodů svalového zranění nebude schopen nastoupit a utkání v Kodani bude sledovat pouze v roli diváka. Pro jeho střelecký apetit je však důležité, že do úterního zápasu proti Arménii by již mladý útočník nastoupit měl. A protože před diváky v italské Neapoli by mohl být vítanou oporou pro svůj tým, reprezentační trenér Cesare Prandelli mu nedovolil odcestovat zpět do Milána. Domovskému AC se rozhodnutí Prandelliho sice nezamlouvá, nicméně jej akceptuje.

Rozporuplná postava italské kopané je proslulá svými excesy mimo hřiště, jeho fotbalové kvality ale popřít nelze. A právě jejich absence by mohla domácímu týmu navodit mnohem příjemnější pocity. Alespoň v to doufá obránce Simon Kjaer, který má zkušenosti s Balotellim i celým italským calciem. Na dotaz přítomných novinářů bývalý stoper římského AS uvedl: "Hrál jsem proti Mariovi již několikrát a musím říct, že se za posledních pár let opravdu zlepšil. Bohužel se stále najde mnoho lidí, kteří jej soudí spíše za to, jak se chová mimo hřiště. Ale je jasné, že i v této oblasti se Balotelli hodně zklidnil. Mario je jasným vůdcem každého útoku, což můžete vidět v reprezentaci i AC Milán. Když není na hřišti, jeho tým hraje mnohem hůř," soudí hráč francouzského Lille.

V italském tisku je poslední dobou soustavně vyvíjen tlak na Cesare Prandelliho kvůli povolání veteránů Francesca Tottiho a Antonia Di Nataleho. Oba zkušení útočníci i přes svůj pokročilý věk odvádějí ve svých klubech skvělou práci a dle mínění mnohých by si případnou pozvánku zasloužili. Tento názor sdílí nejen laická veřejnost, ale také mnoho hráčů. Jedním z nich je ikona turínského Juventusu mezi třemi tyčemi.

Na otázku, jak by se díval na návrat svého kamaráda a kolegy Francesca Tottiho, Gianluigi Buffon odpověděl: "Jako hráč je nesmrtelný. V této formě by byl přínosem pro jakýkoli tým, protože stále dokazuje, jak velkým šampionem a symbolem se stal. Teď je na nás, abychom své síly napnuli k posledním dvěma zápasům. Když hrajete špatně, protože máte všechno jisté, nebaví to vás ani diváky. Musíme jít příkladem pro všechny v naší zemi, takže výhra by byla pro celou Itálii velkou událostí," dodává jistota v bráně Azzurri.

Prandelliho tým je na první příčce, poslední dvě utkání vyhrál o jeden gól nad Bulhary a právě českým výběrem. Úplně stejně dopadlo Dánsko, které rovněž o jednu branku zvítězilo nad Maltou a Arménií. Výsledek přihrál Dánům dvanáct bodů a šanci soutěžit s Bulhary o druhé místo.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.50 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Itálie862015:520
2.Bulharsko834113:613
3.Dánsko83329:1012
4.Česko82338:89
5.Arménie83058:109
6.Malta81074:183
Skupina C
Faerské ostrovy - Kazachstán  (pátek 19:00)
Skupina C nabízí před závěrem kvalifikačních bojů ještě několik zajímavých bitev, ovšem utkání na souostroví v Atlantickém oceánu mezi ně patřit nebude. Domácí alespoň touží odčinit dosavadní nulu na bodovém kontě.

Jak už bylo mnohokrát řečeno a napsáno, ostrovní mužstvo patří tradičně mezi to nejslabší, co kvalifikace na evropský nebo světový šampionát nabízejí a jen málokdy dokáže ukořistit nějaký ten bodík, natož pak aby pomýšlelo na výraznější zapojení do postupových tahanicí. Nejinak je tomu i nyní: Faerské ostrovy zůstávají bez bodu přikovány na samém chvostu.

O moc lepší pocity však nepanují ani na druhém konci barikády: Kazaši nevstoupili do probíhajících bojů zrovna nejlépe a na vítězství čekali předlouhých šest utkání, když už se potom konečně dočkali (Kazachstán doma těsně udolal právě Faerské ostrovy), hned záhy přišlo kruté vystřízlivění, když si z Astana Areny odvezlo nesmírně cennou výhru zatím druhé Švédsko.

Vzpomínky na historicky jediný vzájemný duel (2:1) jsou zašlé sotva jeden jediný měsíc a domácí mužstvo tak má tím pádem svému asijskému protivníkovi rozhodně co vracet.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.80 - 3.50 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Německo - Irsko  (pátek 20:45)
Jeden z nejúspěšnějších reprezentačních výběrů posledních let si v této kvalifikaci vede takřka suverénně, přesto ale ještě musí jednou naplno bodovat, aby si definitivně zajistil účast na závěrečném šampionátu. Němci by postup rádi stvrdili už v dnešním utkání s Irskem.

Stejně jako předchozí dvě kvalifikace zatím Nationalelf nepoznala hořkost porážky (na ME dokonce postoupilo Německo bez jedné jediné ztráty!), když doposud ztratila body pouze za divokou domácí remízu se Švédskem (4:4), přičemž tehdy severský celek po obrátce dotáhl čtyřbrankové manko. Tím, kdo mužstvo Joachima Löwa nachytal, se však později stalo USA, které ovládlo červnový přátelský zápas.

Hned poté ambiciózní tým připustil tři góly od Paraguaye, načež reprezentační kouč kritizoval defenzivu a speciálně Matse Hummelse, který vzápětí vypadl ze sestavy, a dortmundská opora poté oplatila stejnou mincí, když obvinila Löwa z upřednostňování jistých hráčů... Obě strany si však mezitím spory vyřešily. "Ohledně toho už bylo napsáno opravdu hodně," uvedl Löw. "Jsem rád, že mám Matse v týmu. On je vynikající obránce, jeden z nejlepších na svém postu, ovšem ještě s námi musí pracovat na určitých detailech," vysvětlil úspěšný kormidelník.

Na opačném konci barikády stojí Irové, kteří se po nadějném vstupu, kdy dlouho měli pod palcem druhé místo zaručující minimálně baráž, odmlčeli a kvůli smolné porážce (1:2) s přímým konkurentem ze Švédska a těsném neúspěchu ve Vídni už mohli své naděje dávno "odpískat". To potom znamenalo definitivní konec pro Giovanni Trapattoniho, jenž na lavičce Irů seděl pět let, kterého dočasně nahradil Noel King.

Přesto přese všechno se ostrovní celek nevzdává a chce Německu alespoň oplatit krutou porážku (1:6) z prvního vzájemného měření sil. Dost možná klíčovou otázkou je Robbie Keane a jeho zdravotní stav, neboť irského ostrostřelce trápí zraněný kotník. "Má problémy s kotníkem," potvrdil Noel King, jenž se však přesto použité svého elitního útočníka nevzdává. "Dnes sice netrénoval, dostal absolutní volno, ale definitivní rozhodnutí přijde až během zítřejšího dopoledne," pronesl den před utkáním na tiskové konferenci nový lodivod irského celku.

Oproti klasické základní sestavě nejsou našemu západnímu sousedovi k dispozici útočníci Miroslav Klose a Mario Gómez, připraven rovněž není ani zraněný Marco Reus.
Německo - pravděpodobná sestava:
Neuer - Lahm, Mertesacker, J. Boateng, Jansen - Schweinsteiger, Khedira - T. Müller, Özil, Draxler - M. Kruse
Irsko - pravděpodobná sestava:
Forde - Coleman, St. Ledger, Clark, M. Wilson - Gibson, McCarthy - McGeady, Doyle, McClean - Keane
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.17 - 8.50 - 19.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Švédsko - Rakousko  (pátek 20:45)
Je tomu přesně šestnáct let, když si Rakousko vítězstvím nad Švédskem zajistilo svoji poslední účast na mistrovství světa a podobný kousek mohou svěřenci Marcela Kollera nyní zopakovat, ovšem severský tým nebude lehké sousto.

Menší krize ze střední části kvalifikace, kde Švédové remizovali s Německem a Irskem, přičemž navrch ještě nestačili na Rakousko, budiž zažehnána a severoevropský tým se sérií tří vyhraných utkání za sebou (Faerské ostrovy, Irsko a Kazachstán) osamostatnil na druhé příčce, kde má tříbodový odstup na druhé Rakousko. Alpský tým má ovšem k dispozici aktivnější skóre.

Také proto už si nechtějí domácí připustit další ztrátu a vzhledem k již zmíněné úvodní porážce mají bez okolků o motivaci postaráno více než slušně. Kdy k tomu ještě připočteme šestnáct let starý příběh, rázem máme před sebou oboustranně napínavý souboj.

Naproti tomu rakouské výkony mají neustále stoupající tendenci a zejména na stadionu Ernsta Happela si Rakušané počínají skvěle: Marcel Koller a jeho svěřenci zde opanovali vyjma otevírací porážky s Německem (1:2) všechny další čtyři zápasy se skóre 13:1.

Výjimečně talentované mužstvo, které je převážně složené z hráčů nastupujících na trávnících německé bundesligy, tak může po letech konečně vystoupit ze svého stínu a zabojovat o účast na světovém mistrovství. "Musíme ukázat stoprocentní odhodlání," nabádá David Alaba. "Všichni víme, že to nebude snadný duel, ale máme na vědomí vzájemný zápas ve Vídni," nepřipouští si neúspěch krajní bek Bayernu Mnichov a velká reprezentační opora. "Tato generace hráčů je velmi talentovaná, ale to je nyní třeba potvrdit," doplnila rakouská legenda Andreas Herzog.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.75 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Německo871028:722
2.Švédsko852114:817
3.Rakousko842216:814
4.Irsko832313:1311
5.Kazachstán81164:174
6.Faerské ostrovy80083:250
Skupina D
Andorra - Rumunsko  (pátek 20:30)
Papírově naprosto jasný zápas by měl být k vidění na Estadi Comunal, kde místní reprezentační výběr Andorry přivítá Rumunsko, které může stále naplno hrát o postup. K tomu potřebují hosté jediné - brát tři body.

Druhým z trojice celků, které doposud nemají na svém kontě ani jeden jediný bod (společně s Faerskými ostrovy a San Marinem), je maličké knížectví na jihozápadě Evropy, které však už dávno není tím outsiderem, kam si většina evropských stálic jezdila vylepšovat skóre (ostatně za osm kvalifikačních mačů dosud skromné družstvo inkasovalo 24 gólů).

Navázat na dřívější úspěšné časy se poslední roky marně pokouší také Rumuni, kterým se pravidelně nevyhne slabší období, díky němuž potom na závěrečném turnaji pravidelně absentují. Stejně tomu bylo i v probíhající kvalifikaci, kde po sérii tří vítězných zápasů dokázala hostující ekipa z nadcházejících pěti duelů brát plný bodový zisk už pouze jednou jedinkrát a spolu s Maďarskem a Tureckem (první jmenovaný má bod k dobru) hraje pouze o druhý flek.

Maličký stát nemá na nadcházejícího soupeře zrovna ty nejpříznivější vzpomínky, oba celky spolu dosud sehrály tři utkání a výsledkem je skóre 1:11 a stoprocentní hostující zápis.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 51.00 - 19.00 - 1.05
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Estonsko - Turecko  (pátek 20:30)
Opanovat poslední dva zápasy a navrch se ještě modlit za zaváhání momentálně druhého Maďarska, přesně takový je program Turků, kteří na začátek cestují do Estonska. Zde by jistě svěřenci Fatiha Terima rádi navázali na poslední úspěchy...

Pobaltská družina zvládla během probíhající kvalifikace vyhrát jen dvě utkání s Andorrou a s celkovými šesti body se logicky výraznějším způsobem do postupových bojů ani zapojit nemohla. Na závěr však stále nepostrádá motivaci, případný bodový zisk proti Turecku by hostům patrně znemožnil nebo alespoň výrazně ztížil cestu k brazilským břehům.

Druhá strana si během kvalifikace prošla trenérskou změnou, když neúspěšného Abdullaha Avciho nahradil starý známý Fatih Terim, který předtím už reprezentaci "půlměsíce" dvakrát trénoval (celkem přes sedm let). Pod jeho vedením dokázal už mnohými odepisovaný tým zvládnout povinné utkání s Andorrou (5:0) a navrch přidal vítězství na rumunské půdě (0:2), čímž turecké naděje na postup rázem naplno ožily a toho by nyní evropsko-asijský stát rád využil.

Hosté mají i k výše zmíněným skutečnostem hodně slušnou defenzivu (jen sedm inkasovaných branek), ovšem k tomu zaznamenali jen čtrnáct přesných zásahů, což je na tým, který chce dlouhodobě usilovat o účast na závěrečném turnaji nepřesvědčivá vizitka.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 9.00 - 4.50 - 1.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Nizozemsko - Maďarsko  (pátek 20:30)
Poprvé od roku 1986 by se na velkém světovém turnaji mohly ukázat dříve pravidelné stálice z Maďarska, které nyní drží klíčovou druhou příčku, ovšem k jejímu udržení potřebují zvládnout utkání na půdě už jistě postupujících Nizozemců.

Neúspěch na evropském šampionátu před rokem přinesl na nizozemské lavičce konec Berta van Marwijka, jehož místo zaujal další ostřílený rutinér Luis van Gaal. Ten víceméně jen plynule navázal na skvělou práci svého předchůdce a s předstihem si zajistil postup na závěrečný turnaj, kde tak poražený finalista z Jihoafrické republiky nebude opakovaně chybět.

Ani přes jistý postup však nehodlá holandská družina nadcházející utkání podcenit, natož pak dokonce soupeři něco usnadnit. "Měli jsme za cíl získat vstupenku do Brazílie, což se nám bez problémů podařilo, nyní tak máme před sebou další testovací zápasy k dobru," prohlásil Luis van Gaal. "Nadále pro nás existuje spousta výzev, díky nimž určitě nebudeme postrádat motivaci," dodal bývalý kontroverzní kouč mnichovského Bayernu nebo Barcelony.

Jak už bylo naznačeno, Maďarsko má po dlouhé odmlce před sebou naprosto reálnou možnost k účasti na mistrovství světa, kde by se tak příští rok ukázalo po astronomických 28 letech! K tomu však potřebuje hostující tým udržet druhou pozici, která by zajišťovala minimálně baráž, ovšem ambice na postup si stále dělají také dotírající Turci a Rumuni (ztrácí pouhý bod).

Do karet nehraje Maďarům ani bilance ze vzájemných zápasů, která hovoří naprosto jednoznačně pro holandský výběr. Od 80. let minulého století spolu oba týmy sehrály celkem osm mačů, přičemž hosté opanovali pouze jediný, poslední dobou se poté většinou jednalo o jasnou záležitost. "Těším se na zápas. Jsme připraveni a dáme do zápasu všechno," řekl Balázs Dzsudzsák, jenž nastupoval tři a půl roku za PSV Eindhoven a mnoho svých protihráčů tak osobně poznal.

Po takřka roční pauze zaviněné poraněním achillovky se do reprezentace vrací Nigel de Jong, ale přesto je domácí marodka znatelně obsazená. Mimo hru jsou van der Wiel, Schaars (oba koleno), de Guzmán (třísla) a zřejmě také kapitán Robin van Persie (palec u nohy).

Ádám Szalai nebude moci nastoupit kvůli chřipce, ovšem do úterního zápasu s Andorrou by se měl stihnout dát do pořádku. Hrát nemohou ani Juhász, Kovács a Gera.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 5.50 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Nizozemsko871024:422
2.Maďarsko842218:1214
3.Turecko841314:713
4.Rumunsko841313:1213
5.Estonsko82156:167
6.Andorra80080:240
Skupina E
Albánie - Švýcarsko  (pátek 20:30)
Hned čtveřice týmů stále může pomýšlet na druhé místo ve skupině E, kde se tak za suverénními Švýcary strhne hotová mela o kýženou postupovou šanci. Jedním z aspirantů jsou Albánci, kteří doma přivítají právě středoevropského lídra.

Jedním z nejméně vyzpytatelných týmů evropské části kvalifikace je právě Albánie, která na domácím kolbišti zvládne celkem pravidelně sbírat body, avšak při výjezdech na hřiště soupeřů jsou svěřenci Giovanni De Biasiho často odevzdaní a na plné zapojení do postupové mlýnice to tak většinou nestačí. Nyní však domácí ekipa dva zápasy před koncem stále cítí šanci...

K jejímu uchování však potřebuje udolat zatím bezchybně se prezentující Švýcarsko, které se dalo dohromady a přesvědčivými výkony si na čele skupiny vytvořilo solidní pětibodový náskok. Těsně před koncem kvalifikace je tak hostující postup brán za jako hotová věc a země helvétského kříže už se tak může pomalu chystat na napravení brzkého vypadnutí na Mistrovství světa v Jihoafrické republice (Švýcarsko skončilo se čtyřmi bodíky hned ve skupině).

Pohled do archivu vzájemných střetnutí je docela bohatý: Albánie sehrála s vnitrozemským týmem ze středu Evropy celkem pět kvalifikačních duelů, přičemž se pokaždé jednalo o kvalifikaci na světový šampionát, načež čtyři z nich ovládli hosté a jedno utkání skončilo remízou (1:1).
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 3.60 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Island - Kypr  (pátek 20:45)
První místo ve vzácně vyrovnané skupině E si už s největší pravděpodobností pohlídá favorizované Švýcarsko, boj o barážovou příčku však stále zuří naplno: dva zápasy před koncem kvalifikace jsou hned čtyři celky vtěsnány do rozmezí pouhých tří bodů. Island je jedním z nich.

Za soupeře má severský tým Kypr, a pohled na tabulku říká, že statisticky by mělo jít o vůbec nejsnadnější utkání. Kyperské týmy sice v posledních letech zaznamenaly určité úspěchy v pohárové Evropě, to byla však spíše zásluha talentovaných legionářů než odraz výrazného vzestupu domácích hráčů; reprezentace středomořského ostrova si asi stěží mohla přát hratelnější skupinu, přesto v osmi zápasech hned šestkrát prohrála a triumfovala pouze jednou - v září 2012 doma právě proti Islandu. Ten si tehdy přijel k tureckým břehům pro nejtěsnější porážku 0:1.

Venku je však forma Kypřanů žalostná, na cestách ještě nezískali ani bod a moc nenasvědčuje tomu, že by se to mělo změnit právě v sychravém počasí říjnového Reykjavíku. Útěchou jim může být fakt, že Island je, jakkoliv se to může zdát na první pohled neuvěřitelné, zatím venku úspěšnější než doma - sedm z celkových třinácti bodů získal mimo vlastní stadion.

Ten poslední si reprezentanti nejzápadnějšího evropského státu připsali 6. září, a šlo o velké překvapení - Švýcaři byli na domácí půdě považováni za jasné favority, avšak v utkání samotném se zrodila divoká remíza 4:4, kterou Islanďané následně zhodnotili domácí výhrou nad Albánií. Dva zápasy před koncem kvalifikace jsou to tedy právě oni, kdo se má s mohutně finišujícím Slovinskem pobít o barážovou příčku - Norové se potýkají s krizí a výměnou trenéra, Albánce zase čeká duel s lídrem tabulky.

Slovinci momentálně drží šňůru tří vítězných zápasů, kterou odpálili výhrou 4:2 právě na Islandu; dnes přivítají Norsko, a jelikož jejich ztráta na ostrovní celek činí pouhý jeden bod, je nasnadě, že boj o druhé místo bude ještě pořádně tuhý.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.75 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovinsko - Norsko  (pátek 20:45)
K hodně napínavému zápasu se schyluje také na mariborské půdě, kde domácí Slovinsko uvítá Nory, přičemž mezi oběma týmy je pouze bodový rozestup! Obě strany tak stále mohou naprosto reálně pomýšlet na brazilskou účast.

Domácí tým byl už před nějakým časem většinou fotbalových odborníků odepisován, ale skvělými výkony a zejména výsledky (tři vítězství z posledních tří mačů!) se Slovinci z ničeho nic opětovně zapojili do boje a před závěrečným finišem by rádi udrželi nastavený trend. Zvýšenou motivaci pak slovinským hráčům udržuje i předchozí porážka na severu Evropy (2:1).

Ambiciózní Norsko se jako už poslední kvalifikace tradičně pohybuje na hraně postupu a nejinak je tomu i při probíhající bitvě o účast na závěrečném šampionátu. Na rozdíl od domácího výběru mají Vikingové situaci ve svých rukou, neboť se kromě Slovinska poměří ještě s momentálně druhým Islandem (bodík k dobru) a při šestibodovém zisku by brali druhou pozici.

Z pohledu již absolvovaných měření sil je potom snadné určit favorita: Norsko ze šesti utkání plně ovládlo hned pětici, avšak poslední dva zápasy až díky brankám z nastavení.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.40 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Švýcarsko853014:518
2.Island841314:1413
3.Slovinsko840411:1012
4.Norsko83239:911
5.Albánie83148:910
6.Kypr81164:134
Skupina F
Ázerbájdžán - Severní Irsko  (pátek 18:00)
Na své první vítězství ve skupině stále čekají fotbalisté Ázerbájdžánu. Ti nemají v této kvalifikaci nijak příšerné výsledky, jenže pět bodů za pět remíz jim stejně určuje poslední příčku. Brousit zuby na první úspěch si tak budou chtít proti Severnímu Irsku, které podobně jako soupeř do Brazílie již postoupit nemůže.

Spodek tabulky skupiny F je celkem slušně nabitý, pravděpodobně největší šanci na to urvat alespoň čtvrtou příčku mají právě Severní Irové, kteří na závěr na rozdíl od Ázerbájdžánu a Lucemburska nehrají ani s jedním z prvních dvou celků. Na druhou stranu domácí zakončují tuto kvalifikaci v domácím prostředí.

Oba týmy se tak plně mohou soustředit na kvalifikaci následující, na EURO 2016 ve Francii se přitom dostane 24 celků, tedy skoro polovina Evropy. "Třetí místo ve skupině vás zřejmě pošle minimálně do baráže. Pokud tak porazíte soupeře okolo vás, máte šanci postoupit," ví moc dobře kouč Michael O'Neill.

I proto chce v Baku vyrukovat se silnou sestavou, aby si tento typ střetnutí, který za dva roky může rozhodovat, tým vyzkoušel. Je pravda, že oznámil změny oproti zářijovému nepovedenému klání v Lucembursku (2:3), takže Carroll, Lafferty či Norwood nemusejí hrát od začátku. Chybět bude určitě Aaron Hughes.

Do obrany se ovšem může vrátit Cathcart a v základní jedenáctce by se mělo objevit i křídlo Niall McGinn. "Měl trochu více modřin na holeni, dostal několik úderů v Lucembursku a v klubu nehrál naplno, avšak je v pořádku," odfrkl si O'Neill. "Musíme být mentálně silní, abychom vyhráli. V těchto zápasech neexperimentujeme."

Hosté zatím patří venku k nejhorším, už několik let spoléhají výhradně na své vlastní publikum, které mu třeba pomohlo k senzačnímu vítězství 1:0 nad Ruskem. Nejkladnějším bodem této kvalifikace jsou pro Ázerbájdžán naopak střetnutí s Izraelem, se kterým ani v jednom případě neprohrál.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.25 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Lucembursko - Rusko  (pátek 20:30)
Lídr skupiny F pod vedením italského stratéga Fabia Capella zavítá na půdu domácího Lucemburska, aby zde potvrdil roli favorita a tři body. Ty jej posunou na závěrečný turnaj a dodají mu náskok před druhým celkem tabulky - na Rusy již dotírají Portugalci, jimž chybí jen jediný bod.

Podceňovanému Lucembursku možná patří až předposlední příčka ve skupině, ale minulé kolo ukázalo, že o body obrat favorizovaného soupeře pořád umí. Severní Irové možná přijížděli na Stade Josy Barthel s vidinou snadného zisku a pojištění čtvrtého místa, nakonec ale na domácí tým nestačili. Díky brance Martina Petersona sice po patnácti minutách vedli, ale góly Bensiho a Jänische vybojovaly Lucembursku první tři body v soutěži. Ty mu sice nepomohou k postupu na vysněný šampionát, ale pro Capellův výběr jsou jistým varováním.

Na druhou stranu, silný celek, jakým Rusko bezpochyby je, si dokázal poradit zatím se všemi překážkami na cestě do Brazílie. Očekávané vítězství proti Lucembursku a v posledním kole proti Ázerbájdžánu Rusům zaručí postup, v což doufá i trenér Capello. Bývalý kormidelník AS Řím, Juventusu nebo AC Milán však dobře ví, jak vrtkavá štěstěna umí být a že jeho hráči nesmí předem nic podcenit.

Na tiskové konferenci před zápasem sdělil přítomným novinářům: "Nenazval bych zápasy proti Lucembursku nebo Ázerbájdžánu snadnými. Musíte respektovat každého soupeře, bez ohledu na jeho postavení v tabulce nebo umístění v žebříčku FIFA. Dobře jsme se na zápas připravovali a snažili se nic neponechat náhodě. Máme skvělou příležitost k tomu, abychom se dostali na světový šampionát. Byli bychom blázny, kdybychom ji promarnili," uzavírá zkušený Ital.

Do nominace zasáhl také mladý ruský brankář Juri Lodikin, který předvádí v dresu Zenitu Petrohrad skvělé výkony. Na doporučení svého kolegy Luciana Spallettiho vzal trenér Capello do závěrečných bojů kvalifikace také mladíka Lodikina, který by mohl nahradit dosavadního vládce mezi třemi tyčemi, jedničku Igora Akinfejeva. Lodikin přestoupil do Zenitu z řeckého Xanthi a má v držení dvojí občanství. Dokonce byl do seniorské řecké reprezentace povolán, ale protože utkání strávil na lavičce a do jeho průběhu fyzicky nezasáhl, může Capello z jeho schopností těžit.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 34.00 - 13.00 - 1.08
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Portugalsko - Izrael  (pátek 21:45)
Naděje žije, ale jaké má opravdu šance? Zatímco Izrael ztrácí dva zápasy před koncem na druhé místo pět bodů, Portugalsku chybí na zlatou příčku jediný bod. Rusko se ovšem vydá k dvěma nejhorším mužstvům skupiny.

Poslední vzájemný zápas přinesl velké drama, přestože se už ve 2. minutě ujal tým kolem Cristiana Ronalda vedení. Sám pak ale musel dvacet minut před koncem dotahovat dvoubrankové manko a jen díky trefě ze třetí nastavené minuty skončilo utkání remízou.

Portugalský přímý postup na mistrovství světa se pohybuje vůči ruským soupeřům pouze v teoretických výšinách, nicméně do zápasu musí vkročit s bezpodmínečnou touhou po vítězství a doufat, že Rusko nepřiveze domů všechny body. Izrael je na tom, ještě o něco hůře. Kromě páteční výhry, musí vyzrát na Severní Irsko a jejich nejbližší soupeř musí naopak zůstat na nule.

Proti tomu se nepostaví zraněný Fabio Coentrao. A Paulo Bento bude postrádat i Miguela Lopese a João Pereiru, obránce Valencie do nominace nepustilo zranění stehna. Z té vypadl i Bruno Alves a na sraz tak může vyjet Henrique Sereno hrající za Kayserispor. K němu se pak přidá na poslední chvíli povolaný Custódio, jenž nahradil čerstvě zraněného Meirelese. Heldera Postigu pak v sestavě nahradí Hugo Almeida nebo Nelson Oliveira.

Izraelský národní tým by se určitě rád inspiroval překvapivou výhrou jednadvacetiletých kolegů, kteří v úterý dvěma góly udolali domácí Itálii. I když základem úspěchu bude bezchybná defenzíva, bude důležité, zda se prosadí čerstvě uzdravený nejlepší střelec Eden Ben Basat. Lodivod Eli Guttman, který v průběhu kvalifikace povolal už přes padesát hráčů, znovu nenašel místo pro veterána Yossiho Benayouna.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.18 - 7.50 - 21.00
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rusko860215:418
2.Portugalsko852116:817
3.Izrael833217:1212
4.Severní Irsko81348:146
5.Lucembursko81347:196
6.Ázerbájdžán80534:105
Skupina G
Litva - Lotyšsko  (pátek 17:30)
Pobaltské státy v posledních deseti letech ukázaly, že umí překvapit - Lotyšové postoupili na Euro 2004, Estonci to loni dotáhli až do baráže. Nadcházející derby mezi Litvou a Lotyšskem však bude pouze bitvou o čtvrtou příčku ve skupině.

Nebýt otloukánka z Lichtejnštenska, vypadala by situace pro oba kohouty ještě o dost hůře; miniaturní alpský stát sice takřka jistě skončí poslední, přesto se však ukázalo, že dokáže zamíchat pořadím na vyšších místech, když ve dvou po sobě jdoucích utkáních dokázal doma remizovat 1:1 postupně s Lotyšskem a Slovenskem. Účastník památného portugalského Eura toho může hořce litovat - nebýt tohoto zaváhání, byl by nyní v tabulce výše než jeho dnešní soupeř. Takto má Litva na kontě osm bodů, Lotyšsko sedm.

Kromě cti a otázky fotbalové nadvlády nad Pobaltím skutečně není příliš o co hrát: třetí Slováci už postoupit nemohou, přesto je však krajně nepravděpodobné, že by s 12 body o svoji příčku ještě přišli. Lotyši se tak budou snažit toliko o přeskočení svého konkurenta; k tomu potřebují získat první venkovní výhru. Děsivou statistiku 16 inkasovaných branek pak trochu zjemňuje fakt, že devět z nich padlo v zápasech s vedoucí Bosnou a Hercegovinou, a také pohled na litevský útok, jehož průměr méně než jednoho vstřeleného gólu na zápas příliš hrůzy skutečně nebudí.

Litevci mají svému sokovi co vracet - v úvodním utkání v Rize padli 1:2, a pokud se jim dnes podaří dokonat pomstu a urvat všechny body, zajistí si tím čtyřbodový, a tedy v posledním kole už nestažitelný náskok. A kdo ví, možná by se v takovém případě mohl podařit i posun na třetí místo - pokud by Slovensko prohrálo v Řecku, budou na ně vyslanci nejjižnějšího pobaltského státu ztrácet už pouhý bod. Díky šňůře čtyř venkovních zápasů mezi loňským zářím a letošním březnem navíc dohrají kvalifikaci doma: po Lotyších se do Vilniusu podívá Bosna.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.40 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bosna a Hercegovina - Lichtenštejnsko  (pátek 20:00)
Duel Davida s Goliášem, prvního týmu s tím posledním. I tak by se dal označit zápas domácí Bosny a Hercegoviny, která na stadionu v Zenici hostí posledního trpaslíka z Lichtenštejnska. Domácí hráči mají ale stále o motivaci postaráno, neboť se na ně bodově dotahují Řekové.

A po dobře rozehrané kvalifikaci, z níž se vymyká snad jen prohra se Slováky, nebudou svěřenci trenéra Safeta Sušiće narušit svoji dobrou bilanci. Navíc, prohra s posledním týmem by byla národním fotbalovým fiaskem. Pod dohledem holandských arbitrů, kterým bude šéfovat zkušený sudí Richard Liesveld, se tak rozhoří plamen naděje na první pozici. Ofenzivně hrající domácí tým má navíc k dispozici vyvážený kádr plný evropských fotbalových hvězd. Namátkou, kolik týmů by ve svém středu chtělo vidět hráče kvalit Miralema Pjaniće, Vedada Ibiševiće nebo střelce Edina Džeka? Ex-teplický kanonýr pravidelně maří čistá konta soupeřových brankářů, ty v průběhu kvalifikace zatížil již desetkrát.

Trenér Safet Sušić pozměnil ambiciozní celek v jednoho z favoritů skupiny, který se prezentuje ofenzivním pojetím hry. Lichtenštejnsko by ostatně mohlo vyprávět, jaké je odcházet ze hřiště s vědomím, že soupeř překonal vaši obranu hned osmkrát. Ani debakl do sítě brankáře Petera Jehleho však Bosnu a Hercegovinu nezbrzdil, naopak se podobné výsledky opakovaly. Lotyšsko obdrželo od štědře rozdávajícího Sušićova týmu pět branek, Litva s Řeckem inkasovali třikrát.

Bývalá hvězda pařížského SG, kterou v roce 2010 prestižní magazín France Football vybral za nejlepšího hráče v historii francouzského klubu, ordinuje svým svěřencům jasné taktické pokyny a sklízí za ně zaslouženou odměnu. Zpět k onomu ocenění, Sušić v anketě předstihl hráče jako jsou Ronaldinho, Carlos Bianchi nebo George Weah. Úvodní zápas proti Slovensku sice Zenice z důvodů porážky slavit nemohla, Slovákům ale hosté v Žilině výsledek oplatili. Po gólu Marka Hamšíka sice Sušićovi svěřenci prohrávali, ale drtivý tlak v posledních dvaceti minutách hry zužitkovali Ermin Bičakčić s Izetem Hajrovićem a Bosna mohla jásat. Podaří se jí pojistit si v utkání s outsiderem první místo před nebezpečnými Řeky?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.03 - 23.00 - 67.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Řecko - Slovensko  (pátek 20:45)
Třetí Slovensko se bude v Řecku chtít poprat o reputaci i přízeň diváků, domácí tým na druhé příčce ohrožuje jen o skóre lepší Bosnu a Hercegovinu. Slovensko sice již svou šanci na závěrečný šampionát ztratilo, nicméně o čest stále ještě svěřenci Jána Kozáka bojovat mohou.

Slováci mají Řekům také co vracet - v novodobé historii se s řeckým národním výběrem střetli dvakrát, ani jednou ale nezvítězili. Motivovaný celek bude ale na své půdě těžkým soupeřem také nyní, když se před ním otevírá možnost kvalifikovat se na MS přímo. Slováci v posledních třech duelech předvádějí solidní výkony, což by mohla potvrdit i Bosna a Hercegovina. Podobný výkon na poli soupeře by nepochybně rádi viděli hosté i v Pireu.

Nový impuls slovenskému národnímu týmu vtiskl především trenér Ján Kozák, který nahradil ve funkci hlavního kormidelníka kritizovanou dvojici pánů Stanislav Griga - Michal Hipp. Od jeho nástupu se Slovensku podařilo remizovat 1:1 s Rumunskem, poté překvapivě sebralo všechny tři body domácímu favoritovi v Zenici. Poslední utkání se stejným týmem v Žilině sice opět vyhrál hostující tým, ale veřejnost si mohla povšimnout zřetelného zlepšení.

O něco podobného by se trenér Kozák rád pokusil i v Řecku. Na tiskové konferenci před zápasem rodák z Matejovic nad Hornádom uvedl: "Především bych chtěl, aby moji hráči zopakovali poctivý výkon s dobrým přístupem, nasazením a chutí do hry. Pak mohou lidé, které potkávám, říct i po prohraném zápase: ano, byl to dobrý fotbal. To je způsob, jak dostat lidi na stranu reprezentace, aby v budoucnu chodili na stadiony ve větším počtu a neopakovala se situace ze Žiliny, kde jsme hráli spíše před publikem hostí. Fanoušky si získáme pouze poctivým přístupem. Když se nám povede hezký zápas, tak budu spokojený," naznačuje Kozák.

Slováci už přišli o šanci zazářit na mezinárodní scéně v závěrečném šampionátu, přesto budou mít dostatek motivace. O první a druhé místo se ve výsledku utkají celky Řecka a Bosny a Hercegoviny. Přesto má Slovensko jasný cíl - uhrát dobrý výsledek a předvést sympatický výkon. Tak to alespoň shrnul jeho kapitán. Obránce Liverpoolu Martin Škrtel prohlásil: "Nemyslím si, že bychom se potřebovali nějak speciálně motivovat. Reprezentujeme naši zemi a nastoupíme proti Řekům, kteří patří do užší evropské špičky. Hrajeme na jeho půdě, takže bude určitě plný stadion a fanoušci se postarají o skvělou atmosféru. Sice už nemáme šanci na postup, ale poslední tři dobře odehrané zápasy v mnohém zlepšily náladu kolem našeho týmu. V tomto trendu chceme pokračovat a pokusit se předvést dobré výkony i ve zbylých dvou zápasech," uzavírá pilíř defenzivní linie.

Zajímavá situace nastala u druhé opory týmu, záložníka Marka Hamšíka. Hvězda italské Neapole požádala o uvolnění z plnění reprezentačních povinností z důvodu zdravotního stavu. Neapol totiž čeká ostře sledovaný zápas s lídrem z Říma, takže Hamšík se chce věnovat návratu do ideální formy. A kdo zaujme Hamšíkovo místo? Trenér Kozák naznačil své úmysly, když řekl: "Chceme dát příležitost co největšímu počtu hráčů, kteří odehráli skvělé zápasy v posledních dvou duelech. Post, na kterém typologicky hraje Marek Hamšík, by mohl sedět Štefánikovi, do úvahy přicházejí i hráči jako je Ďuriš. Možná ale také změny styl hry," odkrývá Kozák. Řecké prostředí dokonale znají reprezentanti Miroslav Stoch s Vladimír Weiss, což by pro Slovensko mohlo být výhodou. Favoritem klání je ale nadále domácí Řecko, dvanáctý to klub žebříčku FIFA.
Slovensko - pravděpodobná sestava:
J. Mucha - Pekarík, Škrtel, J. Ďurica, Hubočan - Pečovský, Kucka - Šesták, Štefánik, Weiss - A. Nemec
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.00 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bosna a Hercegovina861125:519
2.Řecko86119:419
3.Slovensko83329:712
4.Litva82247:108
5.Lotyšsko82158:167
6.Lichtenštejnsko80263:192
Skupina H
Moldavsko - San Marino  (pátek 18:00)
Souboj dvou posledních výběrů skupiny H bude mít jasného favorita, i když ani jeden z nich už nemůže myslet na postup. San Marino ještě může skončit na páté pozici ve skupině, jenže muselo by vyhrát obě zbývající utkání, což se čekat nedá. Moldavsko svou pozici již nemůže vylepšit, s osmi body na kontě ztrácí na čtvrté Polsko nedostižných osm bodů.

Domácí výběr se utkal s fotbalovým trpaslíkem také v minulé kvalifikaci a ve třech zápasech ani jednou neinkasoval. Na jeho půdě vyhrál 2:0 stejně jako v letošním vzájemném zápase a v domácím prostředí ho porazil 4:0. San Marino dokázalo v posledním zápase s Polskem konečně vstřelit branku, jenže prohrálo 1:5 a s celkovým skóre 1:43 je opět suverénně nejhorším výběrem celé kvalifikace.

Moldavsko v osmi zápasech zaznamenalo pouze jedno vítězství právě nad San Marinem, jinak dokázalo obrat o cenný bod Polsko po domácí remíze 1:1 a v úvodu kvalifikace také Ukrajinu po bezbrankovém výsledku. V předchozím utkání bojovalo o cenný úspěch v Anglii, jenže muselo zkousnout porážku 0:4.

Hlavním rozhodčím utkání bude Ignasi Villamayor Rozados z Andorry, asistovat mu budou jeho krajané Laudino Lopes Fidalgo a Miquel Maciel De Queiros. Hlavní pozornost z hostujícího tábora by měla být věnována Andymu Selvaovi, který hraje v prvoligovém italském klubu Hellas Verona.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.06 - 15.00 - 51.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Ukrajina - Polsko  (pátek 20:00)
Domácí Ukrajina bude bojovat o svou šanci na brazilskou slávu proti Polákům. Duel starých známých bude o to atraktivnější, že podívat se na světový šampionát může jen jeden z celků, takže motivace bude na obou stranách.

Mírným favoritem budou Ukrajinci, kteří mají na svém kontě lepší skóre a především dvanáctého člena základní sestavy domácí prostředí. Trenér Michail Fomenko ostatně dobře ví, jak klíčový nadcházející zápas může být, když postoj svého týmu shrnuje do výstižné věty: "Odteď je pro nás každý zápas jako finále." Ukrajinský Charkov původně měl své brány uzavřít coby trest za chování fanoušků, nakonec se ale diváci do ochozů přeci jen dostanou. I na jejich odporu bude zkušený trenér Fomenko hodně sázet.

NA tiskové konferenci před atraktivním a emotivním kláním Fomenko zdůraznil: "Ve hře o postup jsou stále ještě čtyři týmy, které mohou do Brazílie projít buď přímým postupem nebo baráží. Nemůžeme si proto dovolit ztrácet body, naopak potřebujeme vítězství," dodává trenér, který je pod neustálým tlakem. Od března letošního roku se však jeho svěřencům podařilo vykřesat naději na postup, když postupně porazili Polsko, Moldavsko, Černou Horu a San Marino. Klíčový zápas však Ukrajince čeká až nyní.

Poláky čeká podobná budoucnost - pokud chtějí navázat na úspěch z minulého evropského šampionátu, musí nyní zvítězit. Ani tři body by jim ale nemusely v konečném účtování stačit. V tomto kalendářním roce totiž Polsko začalo prohrou právě z rukou Ukrajiny, na kterou navázalo vysokým vítězstvím proti outsiderovi ze San Marina. Pět branek mu nasázeli také na jeho vlastním poli v posledním kole. Na lídra skupiny z Anglie ztrácí Poláci tři body, do hry chce ještě promluvit Černá Hora. Situace je tedy přinejmenším nejistá - jeden špatný krok a nadějím na závěrečný turnaj je konec.

Důležitost souboje si uvědomuje také polský trenér Waldemar Fornalik, který před utkáním řekl: "Páteční klání je naše poslední šance. Když ji nevyužijeme, bojovali jsme zbytečně. Všichni si pamatují prohru s Ukrajinou, kterou musíme odčinit. Je to jasné - buď oni, nebo my. Vítězství je teď pro nás jedinou možností," dodává Fornalik.

Jeho tým se bude muset obejít bez služeb zraněného obránce Lukasze Piszczeka, jehož místo zaujal již 34letý záložník Mariusz Lewandowski. Rodák z Lehnice nyní působí právě na Ukrajině, kde hájí barvy PFK Sevastopol. K nouzové variantě se vyjadřuje i trenér Fornalik, který tento tah odůvodňuje slovy: "Vím, že Mariusz pro nás může hodně udělat. Hraje na Ukrajině, zná prostředí i tamní hráče, což pro nás představuje jistou výhodu."

Na štěstí se ale nemohou Poláci spoléhat, protože i jejich soupeř si je vědom náročného boje, který oba tábor svedou. Ostatně, trenér Fomenko dodává: "Víme, že Poláci budou chtít odčinit porážku a že na nás vyrukují s ofenzivním fotbalem. Náš soupeř bude zoufalý, stejně tak musí hrát my. To moji hráči dobře vědí, takže nepotřebují žádnou motivaci navíc. Bude to pro nás další velmi těžké utkání, které musíme v cestě do Brazílie podstoupit," uzavírá bojovně trenér domácích.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.60 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Anglie - Černá Hora  (pátek 21:00)
Situace ve skupině H je zatím velice zajímavá - o postupujících ještě zdaleka není jasno. První Angličané na své půdě uvítají nebezpečnou Černou Horu, která s patnácti body na kontě stále ještě naději na postup. Do konečného pořadí chce ale promluvit také druhá Ukrajina se stejným počtem bodů.

Někteří lidé možná po poslední bezbrankové remíze Angličanů s Ukrajinou obviňují hráče z nedostatku motivace či psychických sil. To však rezolutně popírá Steven Gerrard. Zkušený hráč a miláček ochozů stadionu Anfield Road by měl v nadcházejících dvou zápasech Albionu sehrát klíčovou roli a jako lídr Hodgsonova výběru také hodlá chránit reputaci svého týmu. Pokud tým trenéra Roye Hodgsona dokáže v obou kláních zvítězit, dostane se mu výjimečné výsady utkat se s nejlepšími v závěrečném turnaji. Reálně mu ale také hrozí opak - v případě prohry se 'Three Lions' do Brazílie vůbec podívat nemusí.

Když se Anglie nekvalifikovala na Euro 2008, mnozí odborníci zpochybňovali loajalitu hráčů i jejich motivaci. Na tehdejší spekulace médií i fanoušků si Steven Gerrard dobře vzpomíná a svůj tým i po letech obhajuje. V rozhovoru pro deník Daily Mirror středopolař Liverpoolu vyznává: "Nic nemůže být dál od pravdy. Přál bych si, aby někdo mohl sesbírat všechnu tu bolest a utrpení, které jsme tehdy cítili, a uzavřít je všechny do jedné nádoby. Tu bych pak otevřel před někým, kdo říká, že jsme nebyli motivovaní a vzdali jsme to. Snažili jsme se, opravdu ze všech sil jsme se snažili. Nikdo se nesnaží víc než hráči, to mi věřte. Chápu, že média a fanoušci mají vysoká očekávání, ale my jdeme na hřiště se snad ještě větší chutí a vášní. Mrzí mě, že fanoušci nemohou zajít do šatny a na vlastní oči vidět tu touhu a snahu nechat na hřišti vše," uvádí 'Stevie' na pravou míru.

Byla by opravdu ostuda, kdyby se země tak populární nemohla účastnit závěrečného turnaje ve sportu, kterému dala určitý rámec. To si uvědomuje i druhá ikona Albionu. Střelec Wayne Rooney musel také projít určitou herní i výsledkovou krizí, v létě se často spekulovalo o jeho chystaném odchodu z týmu Rudých ďáblů. Hvězda Moyesova výběru ale zůstala a svou formu chce přenést také do reprezentace. Rooney by rád konečně dotáhl Anglii k velké trofeji, k čemuž mu má pomoci "skvělá ofenzivní směs".

V rozhovoru pro oficiální stránky FIFA anglický fenomén sdělil: "Myslím, že máme nejlépe poskládaný útok za celou dobu mé přítomnosti. Rickie Lambert střílí mnoho branek za Southampton, daří se mu také v reprezentaci. Jermaine Defoe už je zaběhnutý pojem, stejně tak já jsem tu již déle. A hráči jako Daniel Sturridge nebo Danny Welbeck vnáší do týmu dravost a energii. Je to zkrátka skvěle namíchaná směs," říká Rooney.

Hrdina z Old Trafford sice strávil po boku Daniela Sturridge jen hodinu a půl v utkání proti Irsku, ale věří, že mladší kolega dokáže přenést svou formu z dresu Liverpoolu do reprezentačního výběru. "Daniel má skvělou formu a u Reds se mu daří. Skóroval už mnohokrát a užívá si důvěry trenéra i fanoušků. Manažer jej používá v roli hrotového hráče, ale Danielovou předností je univerzálnost. Jsem si jistý, že pokud dostaneme příležitost hrát spolu, můžeme si navzájem vyhovět. Budeme spolu trénovat, pracovat i střílet branky za naši zemi. Pro Anglii by bylo obrovským zklamáním, kdyby se náš výběr nekvalifikoval. Proto udělám vše, co bude v našich silách, abychom fanoušky potěšili," uzavírá hvězdný kanonýr.

Pod dohledem španělského arbitra Alberta Undiana Mallenca se pokusí překročit svůj stín také Černohorci, kteří stále živí naději na postup. Na Anglii ztrácí pouhý bod, druhá Ukrajina se raduje jen díky lepšímu skóre. Poslední výhra Černé Hory se ale datuje do března tohoto roku, od té doby se ve třech zápasech urodily jen dvě remízy a jedna porážka.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 5.00 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Anglie844025:316
2.Ukrajina843119:415
3.Černá Hora843115:815
4.Polsko834118:913
5.Moldavsko81254:155
6.San Marino80081:430
Skupina I
Španělsko - Bělorusko  (pátek 22:00)
Definitivní rozhodnutí ještě nepadlo, je však jasné, že Španělé jsou v souboji o prvenství ve skupině I o obrovský krok napřed - se 14 body se sice dělí o vedoucí příčku se svým jediným konkurentem, Francií, na kontě však mají o zápas méně.

To znamená, že pokud La Roja získá ze závěrečných dvou domácích klání proti Bělorusku a Gruzii alespoň čtyři body, mohou se svěřenci Didiera Deschampse třeba na hlavu stavět, a přesto jim to nebude nic platné. Zdá se, že tady se už nemůže pokazit vůbec nic - dokud si člověk neuvědomí, že v dosavadních šesti utkáních přidali mistři světa a Evropy ke čtyřem výhrám ještě dvě remízy, tudíž zatímco venku jsou (a až do konce zůstanou) stoprocentní, doma se jim zvítězit ještě nepodařilo. Remíza s Francií možná lehce překvapila, ale rozhodně se nedalo mluvit o nějakém šoku - to až poté, co si do Gijónu pro bod za plichtu 1:1 přijelo Finsko.

Dělat z této statistiky dalekosáhlé závěry by však pochopitelně bylo unáhlené; Finové měli koneckonců velké štěstí, a Francie je tým, disponující kvalitou na úrovni úzké světové špičky. Proti Bělorusku však už výmluvy nepomohou - další nerozhodný výsledek by zaváněl pořádnou blamáží, a je proto jasné, že favorit přistoupí k zápasu nanejvýš obezřetně. A to i přesto, že protivník rozhodně není z nejvěhlasnějších, a s pouhými čtyřmi body, zajištěnými domácí výhrou z Gruzií a remízou s Finskem, uzavírá tabulku celé skupiny.

Více pozornosti než nekonečné debaty o možnostech výsledku tak přitáhla jiná, podstatně závažnější událost: jeden ze tří elektrických generátorů na stadionu Iberostar na Mallorce, kde se má zápas odehrát, vypověděl ve čtvrtek odpoledne službu. "Vážná technická závada" vedla k výbuchu, který zranil tři dělníky (z toho dva vážně), běloruská výprava díky tomu nemohla ve čtvrtek trénovat, a celý den se řešilo, jestli se utkání nakonec nebude odsouvat, či dokonce stěhovat jinam.

"Zápas není v ohrožení," smetl však rychle veškeré úvahy ze stolu mluvčí španělské fotbalové federace Jorge Carretero. "Nepracujeme ani na změně herního data. Jediným problémem je stav zraněných, kterým přejeme co nejrychlejší uzdravení." Možnosti přesunu na Mestallu či Camp Nou, jak spekuloval server Football Espana, tak, zdá se, definitivně padají.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.05 - 19.00 - 51.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Španělsko642010:214
2.Francie742112:614
3.Finsko72325:69
4.Gruzie71243:85
5.Bělorusko71156:144

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (83)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1 pro pro zázračný postup ČESKA!

Reagovat
smazaný uživatel

NE! Nechci ostudu v Brazílii.

Reagovat
madridcan

Takze tam nakoniec necestujes?

Reagovat
smazaný uživatel

fandím od roku 1978 BRAZÍLII !

Reagovat
tweek

Jestli postoupilme, tak je to znamení, že mám požádat galánku o ruku. Anebo taky ne, to se ještě uvidí.

Reagovat
smazaný uživatel

Belgie postup

Reagovat
forma

Reagovat
smazaný uživatel

tak na co dáváte dneska?

Reagovat
smazaný uživatel

Maďaři neprohrají v Holandsku.

Reagovat
smazaný uživatel

taky jsem koukal na tabulku no, ale tohle je na mě asi moc hardcore,už tam mám výhru Kazachů, a remízy v poločase v Chorvatsku, Armenii,Dánsku

Reagovat
smazaný uživatel

No proč by ne? Po přečtení preview..... a dobrý kurz.

Reagovat
smazaný uživatel

nehraje Szalai, Gera...

Reagovat
smazaný uživatel

Víc jich nehraje v Holland. Navíc nemusí......

Reagovat
smazaný uživatel

to jo, ale ty zase hrajou o samotnou nominaci, víš jak...je to těžký

Reagovat
smazaný uživatel

a co 1 na Estonsko?

Reagovat
smazaný uživatel

uff tak to NEE !

Reagovat
Shevchenko

Prohrajou

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

Neprohra Poláků

Reagovat
smazaný uživatel

taky jsem se divil ve vysokej kurz no..

Reagovat
Shevchenko

Evropa mi nikdy nevychází Ale z Ameriky jsem dal Venezuelu a Honduras.

Reagovat
smazaný uživatel

tam to je na guvno.

Reagovat
smazaný uživatel

A nejvíce se mi líbí Řecko-Slovensko výhra domácích a padne 0-3 góly.

Reagovat
smazaný uživatel

Vždycky je nějaký překvapení hele

Reagovat
forma

to asi jo ... v tomhle tiketu se jim chci právě vyhnout

Reagovat
Shevchenko

Dávej favorita dne, tu výhru by ti to zvedlo o 50 kč, sice to není moc, ale nic za to nedáš.

Reagovat
forma

já myslel že se nedá kombinovat favorit dne s 'ostatními' zápasy

Reagovat
smazaný uživatel

když jich máš víc jak 5 tak no problemo

Reagovat
forma

aháá ... díky za radu

Reagovat
smazaný uživatel

na spanelsko s tim pidikurzem ceka pulka sazkarskyho sveta gl

Reagovat
smazaný uživatel

podekuj golmanovi

Reagovat
forma

Reagovat
smazaný uživatel

Lukaku, to je beštia, brla by som ho do LFC ako nepotrebného Studga

Reagovat
M11

Belgie jede

Reagovat
smazaný uživatel

beštiálny Romelu

Reagovat
smazaný uživatel

Lukaku ..borec

Reagovat
cristiano.K.

Belgie a to bych udelal jeste tri zmeny.kevin za kevina, Simona do brany, a Dembeleho na stred. Pekne Romelu vyuzil zranění Bentekeho

Reagovat
fajdax

Reagovat
T44v3tt1

Reagovat
Sosi

Bulhaři prohráli s 2 ČK? Koukám, že Pelta nic nepodcenil

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vanGomm

Když klesne počet hráčů u týmu pod 7 utkání se ukončí.Co nastává potom?

Reagovat
smazaný uživatel

zvycajne kontumacia ..

Reagovat
cristiano.K.

jde se do hospody slavit vítězství 3:0, jak se říká v suchém triku

Reagovat
vanGomm

A když se tak stane u obou týmu najednou.Tj.,že při hře 7 na 7 Po faulu jeden odstoupí pro zranění a ten druhý je vyloučen.Kdo pak vyhrává kontumačně?

Reagovat
smazaný uživatel

nespekuluj taka situacia urcite nikdy nenastane ..

Reagovat
vanGomm

Ano je zřejmé z velké pravděpodobnosti nenastene,ale nastat může.I na takovou variantu musí být v pravidlech pamatováno.Také můžou být při hře 7 na 7 vyloučeni na obou stranách hráči za vzájemnou potyčku.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je jasny, ten co dostl cervenou

Reagovat
smazaný uživatel

ten zranenej by to tam nejak tu chvilku odvalel.

Reagovat
smazaný uživatel

J. Bruma opět v Nizozemské repre v základu . Hráč který se neprosadil ani v Hamburku hraje za repre posledního finalisty MS

Reagovat
Counter

Nicky B.

Reagovat
smazaný uživatel

ale pěkný gól dal, nejdřív se tam celý poločas jen baví s Chiellinim, coby bývalí spoluhráči a pak ho tam v nastavení loupne chladnokrevnou hlavičkou přímo do vinglu.

Reagovat
Counter

jj, pěkná hlavička. Mu se v repre vždycky dařilo, dával i v minulých kvalifikacích hodně důležitých branek.

Reagovat
smazaný uživatel

přesně. Škoda, že v Juve tohle neukázal. Zrovna v době, kdy se žádnému útočníkovi nedařilo se radši pletl pod nohy Pirlovi . ale nejde mu to nepřát.

Reagovat
Counter

Já teda doufám, že se poučil a od letoška svoji kariéru znova nakopne. V létě o něj bude slušný zájem, snad zvolí dobře.

Reagovat
smazaný uživatel

GOOOOOOOOOOOOOOL JARMOLENKOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO !!!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jarmolenko hraje neuveritelne, ten uz mel byt davno v nejakym velkym klubu, do Poolu by sedel jak prdel na hrnec.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Mucha, jak Kozacik

Reagovat
Milan.B

madari to naraz aj neodnesu z holandska, budu musiet na otocku ist

Reagovat
2miguel1

najsmolnejší výber ever vo všetkých športoch? slovensko mucha

Reagovat
smazaný uživatel

Toto je neskutocna nespravodlivost, to snad nie je pravda, zkurvenci grecki kolko maju stastia

Reagovat
smazaný uživatel

Nic proti ale Slovensko ještě pořádně nevystřelilo..Ale že Řekové jsou dětmi štěstěny, je velká pravda..Chtělo by to aby jim někdo dal pořádný náklep..Třeba v baráži někdo..

Reagovat
smazaný uživatel

Ano to mas pravdu, ale Greci okrem tej sance na zaciatku tiez nic nemali a od 30. minuty sme boli my lepsim muzstvom a nakoniec si dame takeho vlastenca...

Reagovat
smazaný uživatel

mucha = kozacik

Reagovat
mithro

Van Persie has his hat-trick and is now the all time top scoring Dutchman

Reagovat
Counter

Nicky Bíííí

Reagovat
smazaný uživatel

za Dány snad nikdy nezklame

Reagovat
smazaný uživatel

Ukrajinaaaaaaaaaaaaaaaa

Reagovat
madridcan

Zadarmo vysoky kurz

Reagovat
smazaný uživatel

Makaróni jste boží díky vám snad je můj tiket ještě ve hře

Reagovat
smazaný uživatel

BERTO AQUILÁNI!!

Reagovat
smazaný uživatel

tlačil jsem tam ten gól očima

Reagovat
Pasha

A vraj Maďarsko X2 .... oooh Robin van Persie

Reagovat
smazaný uživatel

Detroit

Reagovat
Pasha

Reagovat
I am Mancunian

Reagovat
madridcan

neveril som...a uz vobec nie v take vysoke vitazstvo

Reagovat
smazaný uživatel

Hm já taky.... i sem to tu psal a hned se toho blbci chytli.

Reagovat
Melchior

Bendtner

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele