Premier League v kostce (10. kolo)

26.10.2015, 19:31
Názory a komentáře
Jubilejní desáté kolo Premier League nabídlo vedle dalších především derby z Manchesteru, které však skončilo nudnou bezgólovou remízou. Podobným zklamáním bylo pro nezaujaté fanoušky i další vyhrocené derby mezi Sunderlandem a Newcastlem, které negativně ovlivnil Robert Madley. Po desátém kole navíc skončil už třetí manažer, Aston Villa propustila Tima Sherwooda.

Může za to porážka Aston Villy doma se Swansea, která byla pro Villans už šestou v řadě a po níž se celek z Birminghamu propadl na samé dno Premier League. V témže zápase nastoupili proti sobě bratři Ayewové; Jordan za domácí a André za hostující Swans. Postarali se navíc o historickou událost, jelikož v utkání oba skórovali.

Gólově se dařilo i Harrymu Kaneovi, druhý nejlepší střelec minulé sezóny nastřílel Bournemouthu hattrick a největší měrou se podílel na nejatraktivnějším utkání kola. Vedle Tottenhamu vyhrály i Arsenal a West Ham, tyto londýnské celky se seřadily na druhé a třetí příčce za vedoucím Manchesterem City. Pozice zajišťující účast v Lize mistrů uzavírá další tým z Manchesteru, United.

Obhájce titulu a další londýnský tým - Chelsea - naopak dál snáší nejhorší začátek sezóny v historii Premier League. Prohrála s West Hamem, navíc přišla o vyloučeného Matiće. José Mourinho tlak nezvládl a o poločase zkritizoval rozhodčího, za což byl vykázán na tribunu. Nutno přiznat, že vyloučení srbského záložníka i neuznaný gól Fábregase byly hraniční situace a je známo, že podrážděný Portugalec tyto situace snáší velmi zle.

Čím dál hlasitěji se tak mluví o jeho propuštění, což ovšem považuji za nesmysl ze všech potenciálně rozhodujících hledisek. Noví manažeři si v uplynulém kole vedli rozporuplně - zatímco Sam Allardyce na lavičce Sunderlandu poprvé v sezóně vyhrál, Jürgen Klopp už potřetí v soutěžním utkání jenom remizoval; podruhé navíc před domácími fanoušky.

Zápas 10. kola: Bournemouth vs. Tottenham

Neděle, a vlastně i celé kolo, mělo patřit především dvěma derby, obzvláště tomu manchesterskému. Klání dvou gigantů však naprosto svázala taktika a pro oko většinového publika šlo o jednu velkou nudu. Ve stejnou dobu se však na druhém konci Anglie hrál zápas nováčka z Bournemouthu proti Tottenhamu; zápas, který zásluhou naivní obrany Cherries nabídl gólové hody, jež režíroval znovuzrozený střelec Harry Kane.

Domácí šli do vedení už v první minutě, po zaváhání Rose se prosadil Matt Ritchie. Jenže brzké otevření skóre jim spíš ublížilo. Dezorganizovaná defenziva se zapomněla někde v květnu na oslavách mistrovského titulu v Championship a Tottenham většinu gólů nastřílel bez větší práce. Kohoutům to usnadnil především Artur Boruc, jemuž zápas vůbec nesedl a tři z pěti branek nese na bedrech. Tři branky mu vstřelil Kane, o zbylé se postarali Dembélé a Lamela.



Podrobnější sestřih z pořadu Match of the Day 2 z dílny BBC si můžete prohlédnout třeba zde.

Gól 10. kola: Steven Fletcher

Sunderland to měl proti Newcastlu ve druhé půli hodně usnadněné; tím spíš, že se Magpies i v deseti snažili s výsledkem něco udělat. Pár minut před koncem proto mohli Black Cats podniknout bleskový a krásně zakončený brejk. Zahájil ho perfektním předskočením Younes Kaboul, k němuž se míč nakonec dostal i ve finální fázi. Urostlý stoper upekl nečekaně měkoučký bochánek do vápna, a tam už přesným volejem úřadoval Steven Fletcher. Rychlost, přesnost a elegance v jednom dárkovém balení.



Zákrok 10. kola: Artur Boruc

Polský gólman Bournemouthu měl v utkání proti Tottenhamu obrovské množství práce, však na něj hostující celek vyslal hned devět nebezpečných střel. Proti té od N’Jieho také Boruc předvedl perfektní zákrok, při němž prokázal výborný reflex i mrštnost, jež mu jsou tak vlastní. Stejně jako časté minely. Boruc to svým zadákům rozhodně neusnadnil - zbytečným faulem způsobil penaltu a vyrovnání, před třetím gólem neudržel Kaneův běžný centr a "horký brambor" nezachytil ani před pátou brankou Spurs.

Posted by Marek Ustohal on 26. říjen 2015


Hráč 10. kola: Harry Kane

Harry Kane, vedle Wayna Rooneyho patrně nejkritizovanější fotbalista letošní sezóny Premier League, konečně předvedl výkon hodný jeho kvalit z loňské průlomové sezóny. Dvaadvacetiletý útočník se prvních devět kol trápil, vstřelil jen jeden gól a podporoval názory jeho odpůrců, kteří se opírali především o oblíbený "one season player" argument. Ne snad že by byli po včerejšku hned úplně vedle, ale trumfy jim Kane rozhodně vyrazil.

Proti obraně Bournemouthu to příliš obtížné neměl - už v osmé minutě si naběhl na Eriksenův pas a nechal se zfaulovat zbrklým Borucem. Nařízenou penaltu sám proměnil. Prsty měl i v gólu Erika Lamely, zapříčinil se o něj centrem, který polskému gólmanovy vypadl z náruče. Druhá Kaneova trefa už ale splňovala všechny parametry světového gólu. Eriksen narýsoval do vápna dokonalý centr a po o nic horším náběhu "Hurrikane" úřadoval. Hattrick pak zkompletoval po Alderweireldově hlavičce a další chybě Boruce. Server WhoScored.com jeho komplexní výkon ocenil dokonalou známkou 10.00.

Záznam všech Kaneových akcí a gólů si můžete prohlédnout v sestřihu utkání v rubrice Zápas 10. kola.

Břídil 10. kola: Robert Madley

Měl to být ryzí souboj tradičních soupeřů, bitva dvou tápajících týmů, válka o severovýchod Anglie. Na sklonku prvního poločasu se však do osudu zápasu mezi Sunderlandem a Newcastlem vložil muž, o němž by v ideálním případě fanoušci ani odborníci neměli celých devadesát minut vědět. Hlavní sudí zápasu Robert Madley se však skandálním rozhodnutím postaral o zničení zápasu a de facto i hladkou výhru Black Cats 3:0.

V prvním poločase měl Newcastle jasně navrch a v nastaveném čase se možná oprávněně domáhal penalty. Cattermole zahrál ve vápně rukou, tou druhou navíc zastavil pronikajícího Wijnalduma. Madleyho píšťalka však zůstala němá, na rozdíl od incidentu na druhé straně, který se udál hned z protiútoku. Běžný, byť tvrdý, souboj rameno na rameno mezi Coloccinim a Fletcherem, z nějž útočník Mackems odlétl jako vlaštovka, totiž posoudil nejen jako penaltový, ale dokonce i jako faul na červenou kartu.



Polemizovat se dá o správnosti pokutového kopu, jelikož Coloccini byl skutečně až přespříliš důrazný. Absolutně bez debat je však nesmyslnost jeho vyloučení, jelikož nešlo o zmaření stoprocentní gólové šance. Nezkušený rozhodčí navíc ve špatném výkonu pokračoval - hrubý zákrok bez míče, jímž Cattemole zranil Colbacka, ponechal úplně bez karty; minimálně (!) oranžový Cattermole pak vyšel bez napomenutí i z dalšího hraničního zákroku na Wijnalduma, opět bez zjevné naděje na zisk míče.

Robert Madley Newcastle výrazně poškodil a trenér Steve McClaren si právem na nekorektní souzení stěžoval. Dokonce i manažer Sunderlandu Sam Allardyce se nad nesprávnosti dvojího trestu pozastavil. Nebyl to přitom první zápas, ve kterém Madley svoji úlohu vůbec nezvládl. Zápas Southamptonu na hřišti Chelsea "ozvláštnil" dvěma momenty, v nichž odepřel hostům poměrně jasný pokutový kop. Totéž pak jednou zopakoval i na druhé straně.

Sestava 10. kola

obrázek

Za výslednou grafickou úpravu sestavy patří velké díky Lukáši Recovi.
Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


Sunderland v utkání s Newcastlem první půlku zápasu tahal za kratší provaz a ani v přesilové hře se nevyvaroval chybám v obraně. Všechny však uhasil vynikající Costel Pantilimon, který pochytal všech sedm střel hráčů Magpies. Blýskl se i jeho spoluhráč Billy Jones, jenž na levé straně defenzivy působil nezvykle jistým dojmem a činil se i na druhé straně, když gólem na 2:0 uhasil naděje rivala na zvrat v utkání. Na jedničku zahrál i Danny Simpson z Leicesteru, který konečně dodal do obrany Foxes potřebnou defenzivní jistotu.

Gólovou radost si užil i Laurent Koscielny z Arsenalu, který vedle toho rovněž držel většinu zápasu útočníky Evertonu na uzdě. Čisté konto nakonec vinou šťastného Barkleyho gólu neudržel, na rozdíl od jeho kolegy v sestavě kola Nicolase Otamendiho. Zadák Man City se po matných výkonech vybičoval k výbornému představení v ostře sledovaném derby s United, v němž utnul drtivou většinu útoků soupeře - dobrý pozor si proti jeho nekompromisním zákrokům museli dávat i vlastní spoluhráči.

Záložní řadu si podmanili dva fotbalisté ze znepřátelených severolondýnských táborů. Mesut Özil řídil vítězství Arsenalu nad Evertonem (2:1), když u jedné branky asistoval a celkem vytvořil pro spoluhráče pět šancí. Totožnou porci práce odvedl při vítězství Tottenhamu v Bournemouthu (5:1) Christian Eriksen, jenž byl dvorním tvůrcem gólů Harryho Kanea. Mezi nimi si místo v sestavě vysloužil defenzivní záložník West Bromwiche Claudio Yacob, který středu hřiště v utkání s Norwichem (1:0) naprosto kraloval.

Útok si londýnští fotbalisté zabrali pro sebe dokonce komplet. Olivier Giroud chytil šanci v základní sestavě za pačesy, když jedním gólem a výborným výkonem na hrotu útoku Arsenalu výrazně pomohl. Odion Ighalo z Watfrodu zase bojovností a herní inteligencí připravil oba dva góly svého týmu při vítězství na hřišti Stoke City (2:0) a prokázal, že bez jeho přínosu jsou Hornets vyřízení. Králem víkendu se pak stal "hattrick hero" Harry Kane, o jehož výkonu se můžete dočíst výše v rubrice Hráč 10. kola.

Statistické okénko 10. kola

- Sam Allardyce přišel na lavičku Sunderlandu týden před derby s Newcastlem a dokázal ho vyhrát 3:0; stal se tak už čtvrtým manažerem Black Cats v řadě (!), jehož druhým zápasem na lavičce bylo Tyne-wear derby - navíc vždy vítězným (Di Canio, Poyet, Advocaat, Allardyce)

- po první minutě utkání to nevypadalo, že Bournemouth dostane od Tottenhamu takový výprask (1:5); Matt Ritchie otevřel skóre už po 49 vteřinách, a stanovil tak nejrychlejší gól letošní sezóny Premier League

- Vincent Kompany se vrátil do základní sestavy Manchesteru City a pomohl k bezgólové remíze na půdě Man United - mimo jiné tam dokázal, jak je pro svůj tým nepostradatelný; v letošní sezóně odehrál šestkrát celý zápas a Citizens pokaždé udrželi čisté konto - alespoň část zápasu chyběl Komapny osmkrát a v těchto duelech City naopak vždy inkasovalo

- Bratři André a Jordan Ayewovi proti sobě nastoupili v utkání Aston Villy se Swansea a výsledek 1:2 zaštítili každý jedním gólem; zaznamenali tak historicky první zápas Premier League, v němž proti sobě hráli sourozenci a oba dva skórovali

- Manchester United v městském derby se City nebyl schopen celý první poločas ani jednou jedinkrát vystřelit (nejen na bránu); to se mu přihodilo naposled v sezóně 2003/04

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (1653)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele