Premier League - souhrn 30. kola: Šlágr bez branek

30.03., 15:42, aktualizováno 31.03., 19:25
Komentáře a souhrny
Keane Lewis-Potter v souboji s Rasmusem Höjlundem (© AFP)

Liverpool otočil zápas s Brightonem, vyhrál 2:1 a poskočil do čela tabulky. Přispěl k tomu i výsledek šlágru kola, v souboji Manchesteru City s Arsenalem branka nepadla.

Manchester City - Arsenal FC 0:0

31.03.2024 17:30

Góly: -

Fotbalisté Manchesteru City remizovali ve 30. kole Premier League na domácím hřišti s Arsenalem 0:0. Klíčový souboj v boji o titul kontrolovali většinu času Citizens, jenže kompaktní defenziva Gunners je do výraznějších příležitostí nepouštěla. Na druhé straně se neujalo ani žádné ze zakončení bývalého útočníka úřadujícího mistra Gabriela Jesuse, jenž se v základní sestavě objevil poprvé od konce ledna. Nerozhodný výsledek tak ve vyrovnaném závodě o trofej anglické nejvyšší soutěže nejvíce potěšil Liverpool, který se dostal na první místo s dvoubodovým náskokem.

Arsenal hájil první pozici, o kterou měl podle predikcí sázkových kanceláří na hřišti Citizens přijít. Gunners na Etihad Stadium naposledy bodovali před téměř osmi lety, přičemž v minulých pěti případech tam třikrát padli minimálně o tři branky. Světlemodří navíc brali duel velmi vážně, o čemž svědčila i slova Erlinga Haalanda, který na tiskové konferenci norské reprezentace několikrát zmínil jeho důležitost.

O úvodní ohrožení branky se postaral hostující útočník Gabriel Jesus, jenž si nejprve hrudí šikovně zpracoval míč, následná střela však rozvlnila jen boční síť. Daleko větší příležitost diváci viděli v 15. minutě na druhé straně hřiště, když se k hlavičce z bezprostřední blízkosti dostal Nathan Aké, nicméně David Raya byl skvěle postaven a nebezpečný pokus pokryl.

Po změně stran se iniciativy chopili Citizens, které mohl poslat do vedení Mateo Kovačič. Obstřel chorvatského středopolaře na vzdálenější tyč ale o kousek minul brankovou konstrukci. Arsenal mohl poté poslat do varu Gabriel Jesus, prudký pas Bukaya Saky před poloprázdnou branku byl však pro brazilského kanonýra moc dlouhý. Světlemodří začali mít s přibývajícím časem velkou herní převahu. Z té plynuly i příležitosti, jednu takovou měl v 84. minutě po rohovém kopu Haaland, k překvapení všech na stadionu ale norský kanonýr v rozhodující chvíli skákající míč netrefil.

Arsenal tak na stadionu, na němž prohrál předchozích sedm ligových vzájemných střetnutí, získal alespoň bod. V příštím kole se 3. dubna střetne s Lutonem, Citizens ve stejný den vyzvou Aston Villu.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Brighton & Hove Albion 2:1

31.03.2024 15:00

Góly: 27. Luis Díaz, 65. Mohamed Salah - 2. Danny Welbeck

Hráči Liverpoolu zvítězili ve 30. kole Premier League na vlastním hřišti nad Brightonem 2:1. Utkání se sice pro celek z Anfieldu nevyvíjelo dobře, když už ve druhé minutě poslal The Seagulls do vedení Danny Welbeck, ještě do pauzy ale stihl kontrovat Luis Díaz. Masivní ostřelování branky Racků kulminovalo krátce po hodině hry, kdy obrat ve skóre dokonal svou 16. trefou v ročníku Mohamed Salah. Reds tak nakonec na neoblíbeného soupeře, nad nímž nevyhráli ve třech předchozích domácích kláních, vyzráli a vyvinuli tlak na Arsenal, jenž musí k setrvání na čele anglické ligy vyloupit v podvečerním zápase stadion Manchesteru City.

Po reprezentační přestávce čekal Brighton dlouhý výlet až na sever Anglie na Anfield. The Seagulls v nejvyšší soutěži momentálně spíše paběrkovali, protože z posledních pěti utkání pouze dvakrát naplno bodovali. Naopak Reds se pyšnili skvělou formou, když ve stejném počtu duelů ztratili jen dva body s Manchesterem City. Na Brighton ale rozhodně dobré vzpomínky neměli, poněvadž ve třech předchozích domácích vzájemných zápasech nezvítězili.

Na ukončení nelichotivé bilance to ze začátku nevypadalo, jelikož už ve druhé minutě skončila pumelice Welbecka za zády Caoimhina Kellehera. Vyrovnání měl na noze Salah, když svou typickou utaženou střelou mířenou na zadní tyč jen těsně minul. Reds se ovšem během první půle přece jen dokázali prosadit. Nepovedený odkop Joela Veltmana vyslal do přímého souboje s brankářem Díaze, jenž dělovkou nedal mladému Nizozemci mezi třemi tyčemi šanci. Otočku mohl dokonat ještě před odchodem do kabin Darwin Núňez, jeho přízemní pokus však parádně zlikvidoval jistý Bart Verbruggen.

Po změně stran se mohl trefit bývalý hráč hostí Alexis Mac Allister, který si našel centr mířený na úroveň penalty, jenže mistr světa bránu netrefil. Drtivý tlak vyústil v druhý gól Reds krátce po hodině hry. Aktivní zakončovatel Salah byl za svou trpělivost odměněn a po přesné přihrávce Mac Allistera se ve stoprocentní šanci zase trochu přiblížil koruně pro krále střelců. Egyptský křídelník mohl přidat další přesný zásah, jenže jeho rána po protiútoku mířila pouze doprostřed brány, kde byl připravený Verbruggen. I přes nemálo šancí v závěru duelu však Racci vyrovnat nedokázali, a jejich třízápasová série bez prohry na Anfieldu tak skončila.

Liverpool potvrdil roli favorita a získal všechny body. Navázat na dobrý výkon se pokusí 4. dubna proti Sheffieldu, Brighton vyzve o den dříve v Londýně Brentford.

Více informací k zápasu

Brentford FC - Manchester United 1:1

30.03.2024 21:00

Góly: 90+9. Kristoffer Ajer - 90+6. Mason Mount

Manchester United ve 30. kole Premier League remizoval s Brentfordem 1:1. Navzdory papírovým předpokladům mrzel nerozhodný výsledek jednoznačně domácí Včely, které byly po celé utkání lepším týmem. Jasnou střeleckou převahu však několikrát nedokázali využít i proto, že za Andrém Onanou hned čtyřikrát zazvonila branková konstrukce, přičemž navíc trefu Ivana Toneyho zneplatnil těsný ofsajd. Góly tak přinesl až šílený závěr, v němž na premiérový zásah Masona Mounta v dresu Rudých ďáblů z šesté minuty nastavení ještě stihl reagovat Kristoffer Ajer.

Včely naplno bodovaly pouze dvakrát z předchozích 15 ligových duelů a pochmurnou náladu jim v minulém kole nezlepšila ani porážka s Burnley. Naopak hosté předvedli před reprezentační pauzou jeden z nejlepších výkonů sezony, když ve strhujícím duelu čtvrtfinále FA Cupu porazili Liverpool 4:3 po prodloužení. Na poslední představení na hřišti Brentfordu však Red Devils tak dobré vzpomínky rozhodně neměli, jelikož zde předloni padli rozdílem čtyř gólů.

Ani do sobotního utkání nevstoupili United vůbec dobře, neboť je v úvodní půli domácí jasně přestříleli. První velkou příležitost měl v červeno-bílém dresu ve 24. minutě Toney, který utekl obráncům soupeře, avšak na konci akce jen orazítkoval levou tyč. Obrovské štěstí měli hosté i o pár chvil později, když Zanka hlavičkoval do břevna. Ve 35. minutě se tragický výkon Manchesteru pokusil opět potrestat Toney, z hranice pokutového území ale pálil vysoko nad. Jako jediný tak těsně před pauzou zaměstnal Onanu hlavičkující Keane Lewis-Potter, ani on se ovšem na střeleckou listinu nezapsal.

V 54. minutě se po přihrávce Bruna Fernandese zjevil v ojedinělé šanci Red Devils Rasmus Höjlund, na připraveného Marka Flekkena však nevyzrál. Krátce nato musel své schopnosti prokázat rovněž Onana. Kamerunec nejprve zneškodnil střelu Jegora Jarmoljuka a následně si poradil i s dorážkou Lewise-Pottera. V 58. minutě zazněla za hostujícím gólmanem potřetí branková konstrukce, do níž z voleje pálil Yoane Wissa. Když už o chvíli později dostal míč do sítě Toney, neplatil jeho zásah vinou těsného ofsajdu. Neskutečně smolný večer Bees pak dokonal Bryan Mbeumo, jenž také pálil do břevna. To nejhorší nicméně přišlo pro Brentford až v 96. minutě, kdy se střelou k pravé tyči prosadil Mount. Poté se ale konečně usmálo štěstí i na domácí, když Toneyho pas před bránu zužitkoval Ajer.

Brentford tedy na domácí půdě United opět obral o body a s favoritem remizoval. V příštím kole se už 3. dubna střetne s Brightonem, tým z Manchesteru změří o den později síly s Chelsea.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Wolverhampton Wanderers 2:0

30.03.2024 18:30

Góly: 36. Moussa Diaby, 65. Ezri Konsa

Aston Villa po dvou zaváháních zvládla 30. kolo Premier League, ve kterém porazila Wolves na vlastní půdě 2:0. Hlavní postavou zápasu se stal Moussa Diaby, jenž nejprve ve 36. minutě vsítil vítězný gól, na což navázal po změně stran i asistencí. Villans tak odčinili poslední ligový výprask na domácím stadionu od Tottenhamu, který zároveň přeskočili v tabulce na čtvrtém místě. Vlci se naopak museli po ostudném vypadnutí z FA Cupu smířit s další porážkou.

Když se Aston Villa v lize představila před svými fanoušky naposledy, byla z toho nejtěžší domácí prohra v trenérské kariéře Unaie Emeryho. Z demolice 0:4 se však jeho svěřenci poučili a o několik dní později zničili v Konferenční lize Ajax. Proti Wolves mohli mít o poznání těžší práci. The Wanderers totiž zdobila velmi slušná forma a ve Villa Parku neprohráli v rámci Premier League sedmkrát za sebou.

První pozdvižení přišlo v deváté minutě, kdy si Ollie Watkins naběhl za obranu, trefil brankáře Vlků a Douglas Luiz dorazil míč do brány. Radost Villans sebral pomezní, který správně odmával ofsajd Watkinse. Pár chvil nato Mohli skórovat hosté, když se po centru zprava objevil ve vápně volný Rayan Aït-Nouri, ale z bezprostřední blízkosti nedokázal překonat Emiliana Martíneze. Ve 28. minutě vybídl skvělou kolmicí Youri Tielemans Watkinse, který tak běžel sám na bránu, ale síť rozvlnil pouze z boku. Nedlouho poté umisťoval hlavou centr z pravé strany Pau Torres, ale José Sá si poradil. Aston Villa nešetřila střeleckými pokusy a jeden z nich skončil v síti, když se míč po rozehraném přímém kopu odrazil k Diabymu, jenž ranou z hranice pokutového území propálil vše, co mu stálo v cestě.

Do druhé půle vstoupily oba týmy aktivně a hra se přelévala ze strany na stranu. První větší šanci měli Wolves v 52. minutě, kdy rozehrávali volný přímý kop z nebezpečné pozice pro zakončení, ale Pablo Sarabia bránu přestřelil. V 65. minutě domácí navýšili vedení, když se Ezrimu Konsovi centr zprava tak moc nepovedl, že skončil až v síti. Pro anglického obránce to byl první gól od 5. prosince 2021. Ihned poté mohl po chybě The Wanderers skórovat Nicoló Zaniolo, ale Sá dokázal jeho střelu se štěstím nadvakrát chytit. Lvi si svůj náskok už sebrat nenechali a Martínez si připsal šesté čisté konto v letošní ligové sezoně.

Villans tak porazili neoblíbeného soka a přiblížili se k vysněné účasti v Lize mistrů. V příštím kole je čeká těžká zkouška na hřišti Manchesteru City, kde se představí 3. dubna. Wolves budou hrát o den dříve v Burnley.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Luton Town 2:1

30.03.2024 16:00

Góly: 51. Issa Kaboré (vl.), 83. Heung-min Son - 3. Tahith Chong

Fotbalisté Tottenhamu zvítězili ve 30. kole Premier League nad Lutonem 2:1. Domácího favorita, který navíc brzy prohrával, v průběhu celého duelu provázela místy až nevídaná smůla ve finální fázi. V průběhu první půle Heung-Min Son při zakončení do odkryté brány trefil nejprve první tyč, od které se míč podél brankové čáry odrazil k druhé. Po střele Brennana Johnsona pak zůstal míč jen několik centimetrů před brankovou čárou. Kromě této situace ale střídající Velšan stihl zařídit přesným centrem i vyrovnání a v závěru přihrál svému kapitánovi na vítězný gól.

Kohouti před odjezdem na reprezentační přestávku zažili horskou dráhu emocí, když nejprve v přímém souboji o top čtyřku znemožnili Aston Villu na jejím hřišti čtyřmi góly, aby následně fatálně selhali na Fulhamu, kterému podlehli 0:3. Nyní je čekal další soupeř ze druhé poloviny tabulky Luton, jenž sice poutal pozornost slibnými výkony, zároveň ale nevyhrál už osm duelů v řadě.

A skvěle začal pro hosty i souboj s Kohouty. Už ve třetí minutě našel při rychlém protiútoku Ross Barkley přihrávkou skrze vápno naprosto nehlídaného Tahitha Chonga, jenž měl dostatek času si míč zpracovat a krásně vypálit na vzdálenější tyč. S odpovědí mohl přispěchat v sedmé minutě Dejan Kuluševski, průnikovou přihrávku od Tima Wernera mu ale s nasazením vlastního zdraví odebral od nohou gólman Thomas Kaminski. Krátce nato mohl zužitkovat dlouhý pas za obranu sám německý útočník, pálil ovšem těsně vedle brankové konstrukce. Největší šanci domácích v první půli si připsal Son, který sice překonal Kaminskiho, jeho střela se však pouze odrazila od jedné tyče do druhé a následně do bezpečí.

Srovnání ovšem přišlo až po změně stran. V 51. minutě hledal Johnson přihrávkou skrze vápno Wernera, než k němu ale míč doputoval, tak si ho srazil do vlastní sítě Issa Kaboré. Werner se dral do zakončení v předbrankovém prostoru i v 62. minutě, tentokrát však nezamířil přesně. Centimetr dělil Kohouty od obratu po ráně Johnsona. Balon totiž po zákroku Kaminskiho stále směřovala za brankovou čáru, na poslední chvíli ho ale odkopl jeden z obránců. Vítěznou branku si tak vzal na starosti kapitán Son, jenž v 86. minutě zakončoval protiútok, který sám na vlastní polovině nastartoval.

Spurs tedy nakonec odčinili výbuch na hřiště Fulhamu a dál atakují nejlepší čtyřku. Nyní je bude čekat městské derby s West Hamem, na jehož trávník zavítají 2. dubna. Luton o den později vyzve venku Arsenal.

Více informací k zápasu

Sheffield United - Fulham FC 3:3

30.03.2024 16:00

Góly: 58. Ben Brereton, 68. Oliver McBurnie, 69. Ben Brereton - 62. João Palhinha, 85. Andreas Pereira, 90+3. Rodrigo Muniz

Sheffield ve 30. kole anglické Premier League na domácím hřišti jen remizoval 3:3 s Fulhamem. Domácí tým v utkání dlouho držel dvougólový náskok, na němž měl velký podíl Ben Brereton Díaz, který k úspěšným trefám přidal i asistenci. V 81. minutě se dokonce The Blades radovali ze čtvrté vstřelené branky, tu ovšem zrušil videorozhodčí kvůli ofsajdu. V závěru navíc na Bramall Lane přišlo ještě větší zklamání, když Fulham v nastaveném čase vyrovnal.

Sheffield musel během třítýdenní pauzy od posledního duelu najít síly na mohutný ligový finiš. Jen ten ho totiž mohl přivést k záchraně, se kterou už jako by nepočítal výkonný ředitel klubu Stephen Bettis, o čemž svědčila jeho nedávná slova v rozsáhlém interview pro jednu z rozhlasových stanic. Fulham dosud sbíral body zejména doma, nicméně kousat dokázal i na hřištích soupeřů, když na konci února vyhrál na Old Trafford.

Favorit však měl na hřišti Sheffieldu nečekané problémy. Žiletky se zdály být na svého soupeře dobře připraveny a spoustě šancí soupeře zamezily už v zárodku. Jedinou povedenou příležitostí hostů v první půli se tak stal pokus Rodriga Munize ze 38. minuty zápasu. Ten se po individuální akci pokusil zavěsit míč do levé horní části branky, nastřelil ale pouze její konstrukci. I domácí mohli jít těsně před odchodem do kabin do vedení. Už v nastaveném čase zkusil svoje štěstí Gustavo Hamer, jeho pokus ale skončil těsně vedle pravé tyče.

Krátce po změně stran se o slovo opět přihlásil Rodrigo Muniz. Ve 48. minutě hlavičkou zakončoval centr svého spoluhráče, jeho pokus ale orazítkoval pouze brankovou konstrukci. Nováček soutěže se ale nevzdával a poháněn domácím publikem šel vstříc první trefě v utkání. Tu obstaral v 58. minutě Oliver McBurnie, jenž našel duchapřítomně přihrávkou Bena Breretona Díaze a ten se v zakončení nemýlil. The Whites ale nepotřebovali na odpověď mnoho času. O čtyři minuty později se totiž prosadil Joao Palhinha, který si naskočil na centr po rohovém kopu a perfektně umístěnou hlavičkou mimo dosah brankáře Iva Grbiče srovnal.

Namlsaný McBurnie si následně vyměnil role s Breretonem Díazem a po jeho přihrávce se stal sám exekutorem. Druhý jmenovaný hráč si vzápětí k překvapení všech na stadionu připsal ještě další trefu, ačkoliv ta byla ještě předmětem zkoumání videorozhodčího. V 85. minutě snížil nepříznivý stav na rozdíl jedné branky jamajský středopolař Bobby De Cordova-Reid. Na už tak bohatou gólovou smršť stihl ještě v nastaveném čase navázat ukázkovou ranou z voleje Rodrigo Muniz.

Poslední celek tabulky tak získal jen bod a jeho šance na záchranu se žádným závratným způsobem nezvýšila. V příštím kole ho navíc čeká 4. dubna těžký souboj na hřišti Liverpoolu, Fulham se představí o dva dny dříve v Nottinghamu.

Více informací k zápasu

Nottingham Forest - Crystal Palace 1:1

30.03.2024 16:00

Góly: 61. Chris Wood - 11. Jean-Philippe Mateta

Nottingham remizoval ve 30. kole Premier League s Crystal Palace 1:1. Eagles se dostali do vedení krátce po zahájení utkání, když Jean-Philippe Mateta střelou zpoza vápna rozjásal hostující sektor. Po změně stran ale skóre srovnal australský obr Chris Wood, když z těžké pozice hlavičkou překonal brankáře, a podruhé za sebou tak přispěl k bodovému zápisu domácích. The Tricky Trees ovšem remíza na vyšplhání tabulkou mimo sestupové příčky nestačila.

Domácí zastihla během reprezentační pauzy nepříjemná zpráva, neboť se stali po Evertonu druhým týmem, jemuž byly v souvislosti s porušením finančních pravidel soutěže odečteny body. Ačkoliv se proti tomuto rozhodnutí před pár dny odvolali, toto kolo oficiálně začínali na sestupových příčkách. Z nich je mohla vysvobodit případná výhra nad Crystal Palace.

Nálada v domácím táboře se nemohla zlepšit ani v 11. minutě, když The Eagles poslal do vedení bývalý útočník Mohuče Mateta po zpětné přihrávce od Eberechiho Ezeho. Mírně aktivnější ovšem byli domácí, nicméně žádná velká šance dlouho nepřišla. Další nebezpečí ale přišlo opět ze strany hostí, když se tentokrát v roli zakončovatele ocitl Eze, který jen přestřelil bránu.

Krátce po příchodu kmenového hráče BVB Giovanniho Reyny na plac Forest srovnal. Nelehkou úlohu splnil na výbornou Wood, když zády k brance hlavičkou překonal brankáře Palace. Aktivněji působili ve druhé půli spíše domácí, avšak na gól Australana Wooda nikdo navázat nedokázal. Ani svěřenci Olivera Glasnera nedokázali podruhé rozjásat své fanoušky, i když daleko k tomu neměl krajní bek Daniel Muňoz, jenž napálil brankovou konstrukci.

Nottingham tedy na bodový odpočet reagoval remízovým výsledkem. Další těžká zkouška jej bude čekat 2. dubna proti Fulhamu. Crystal Palace se ve stejný den představí v Bournemouthu.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Burnley FC 2:2

30.03.2024 16:00

Góly: 44. Cole Palmer (pen.), 78. Cole Palmer - 47. Josh Cullen, 81. Dara O'Shea

Chelsea ve 30. kole Premier League nepotvrdila stabilitu domácích výsledků, když jen remizovala s oslabeným Burnley 2:2. The Blues poslala do vedení v závěru první půle z pokutového kopu po vzoru Antonína Panenky hvězda Londýňanů Cole Palmer a za penaltový faul navíc viděl druhou žlutou kartu Lorenz Assignon. Ačkoliv si pak modří po překvapivém srovnání soupeře znovu vypracovali náskok, poslední slovo měl hostující Dara O’Shea, jehož přesná hlavička rozhodla o dělbě bodů.

Ačkoliv se výkony domácího celku na Stamford Bridge daly málokdy označit za přesvědčivé, Chelsea na vlastním trávníku z posledních 12 soutěžních duelů prohrála jediný a hned 10krát se radovala z vítězství. Tuto bilanci chtěli Blues potvrdit také proti nováčkovi soutěže, kterému se s týmem z hlavního města příliš nedařilo. Burnley jej nedokázalo porazit už v 10 zápasech v řadě.

Jako první v 10. minutě zahrozil londýnský celek, když tečovaný pokus Enza Fernándeze mířící do šibenice vytěsnil Arijanet Murič na břevno. Neméně skvělý zákrok musel o chvíli později předvést na druhé straně i Djordje Petrovič proti obstřelu Wilsona Odoberta. V 19. minutě se ve vápně Burnley krásně uvolnil Nicolas Jackson, tváří v tvář Muričovi ale selhal.

Po následné sérii rohových kopů už se nicméně domácí radovali, když milimetrový centr Mychajla Mudryka uklidil do brány Axel Disasi. Po zásahu videa ovšem sudí kvůli ruce zakončujícího stopera trefu neuznal. Skóre se proto měnilo až ve 44. minutě, kdy Palmer suverénně proměnil penaltu poté, co Assignon viděl druhou žlutou kartu za jemné přidržení unikajícího Mudryka.

Navzdory početní nevýhodě ovšem The Clarets krátce po změně stran vyrovnali. Poskakující míč si kousek za šestnáctkou našel Josh Cullen a bez váhání zamířil nechytatelně k pravé tyči. Nejistě působící defenziva modrých před hodinou zápasu málem kapitulovala podruhé, s razantní hlavičkou Lyla Fostera si však poradil Petrovič.

Po několika zahozených šancích Chelsea překonal Muriče opět až Palmer, jenž po chytré patičce Raheema Sterlinga vymetl dolní roh brány. Euforii v západním Londýně ale bleskově učinil přítrž po rohovém kopu přesně hlavičkující O'Shea. Ze stejné standardní situace v 89. minutě málem dokonal obrat outsidera Jay Rodríguez, rozezvonil však jen horní tyč.

Chelsea tedy před vlastními fanoušky v lize nečekaně ztratila. Na Stamford Bridge se znovu představí už 4. dubna, kdy hostí Manchester United. Burnley se o dva dny dříve střetne s Wolves.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Everton FC 2:1

30.03.2024 16:00

Góly: 64. Dominic Solanke, 90+1. Séamus Coleman (vl.) - 87. Beto

Bournemouth zvítězil ve 30. kole Premier League v domácím prostředí nad Evertonem 2:1. Diváci čekali na přesný zásah až do 64. minuty, kdy se hlavičkující Dominic Solanke trefil přesně pod břevno, a zapsal tak již 16. gól v sezoně. Karamelky kontrovaly až v 87. minutě, kdy se po nejistém zákroku brankáře Neta prosadil z dorážky Beto. Velkou ostudu si v nastaveném čase přivodil Seamus Coleman, jenž z naprosto bezpečné pozice ve vápně sklepl balon do vlastní sítě. Třešně tak zakončily březen bez jediné porážky.

Bodové odpočty dál míchaly tabulkou Premier League a ten nejčerstvější pro Nottingham udělal radost mimo jiné Evertonu. Ten byl dříve rovněž potrestán a i kvůli tomu se nacházel těsně nad sestupovým pásmem, ještě vážnějším důvodem nicméně byla série 11 ligových duelů v řadě bez výhry. Bournemouth byl v o poznání větším klidu, k čemuž mu pomohl i úchvatný obrat ze stavu 0:3 proti Lutonu.

V úvodu utkání přežil Everton tutovou šanci domácích. Nejprve Jordan Pickford vyrazil dalekonosnou střelu Antoineho Semenya, načež dorážel Lewis Cook, který z v jasné gólovce vysoko přestřelil bránu. Na druhé straně se k nadějnému zakončení propracoval Dominic Calvert-Lewin, jehož pohotové zakončení k pravé tyči vytěsnil obětavým skokem Neto. Krátce před odchodem do kabin zahrozil Semenyo, jehož skrytá trefa orazítkovala tyč.

Třešně šly do vedení po hodině hry, kdy se na konci pohledného přechodu z obranného rozestavení pověsil do vzduchu Solanke a hlavou nechytatelně zakončil pod břevno. Everton působil i přes gólový deficit bezradně a příliš starostí domácímu celku nedělal. I přesto se v 87. minutě dočkal vyrovnávací trefy. Neto předvedl hrubku při rutinním zákroku, čehož využil Beto a s klidem poslal míč do prázdné brány. V nastaveném čase přišla ještě větší minela na druhé straně, když osamocený obránce Coleman z naprosto bezpečné pozice nasměroval balon po centru soupeře do vlastní sítě.

Everton tak na dvě po sobě jdoucí výhry ve vzájemných duelech nenavázal a nezapsal tentokrát ani bod. V příštím kole se představí 2. dubna v Newcastlu, Bournemouth přivítá tentýž den Crystal Palace.

Více informací k zápasu

Newcastle United - West Ham United 4:3

30.03.2024 13:30

Góly: 6. Alexander Isak (pen.), 77. Alexander Isak (pen.), 83. Harvey Barnes, 90. Harvey Barnes - 21. Michail Antonio, 45+10. Mohammed Kudus, 48. Jarrod Bowen

Fotbalisté Newcastlu nakonec ovládli duel 30. kola Premier League proti West Hamu, nad nímž po divokém průběhu zvítězili 4:3. Duel odstartovala chyba Vladimíra Coufala, po jehož faulu domácí proměnili penaltu a otevřeli skóre. Pak se sice Kladiváři do zápasu rychle vrátili a vypracovali si dvoubrankový náskok, ten jim však kvůli fantastickému střídání Strak nevydržel. V 67. minutě totiž na hřiště nastoupil Harvey Barnes, jenž zkraje závěrečné desetiminutovky srovnal a v nastaveném čase rozpoutal v St James’ Parku nádherným obstřelem nefalšovanou euforii. Smutný závěr klání na vlastní kůži prožil také Tomáš Souček, který stejně jako jeho český spoluhráč nastoupil v základní sestavě.

V dresu The Hammers se před reprezentační pauzou opět předvedl Coufal, jenž se díky další přesné přihrávce zařadil mezi nejproduktivnější beky soutěže. Ani jeho příspěvek ovšem nezabránil druhé po sobě jdoucí ztrátě West Hamu, který tak místo nejlepší čtyřky zůstal blíže právě Strakám. Ty naposledy srdnatě bojovaly na hřišti Chelsea, porážku se jim ale odvrátit nepodařilo.

Hned ve třetí minutě dostal Newcastle hosty pod tlak, z nějž vyústil nešikovný zákrok Coufala, jenž ve vápně zezadu srazil Anthonyho Gordona, a zavinil tak pokutový kop. Ten s přehledem po zemi proměnil Alexander Isak. S odpovědí přispěchal ve 21. minutě Michail Antonio, kterého do samostatného úniku vyslal milimetrovým centrem Lucas Paquetá. Straky si mohly vzít vedení zpět ve 36. minutě, kdy razantní hlavička Gordona proplula kousek vedle pravé tyče. Ještě blíže k přesnému zásahu měl Bruno Guimaraes, jeho technický obstřel z hranice vápna však rozezvučel břevno. O to větším šokem byla pro domácí příznivce trefa Mohammeda Kuduse z 10. minuty nastavení, které předcházela kontroverzní rychlá rozehrávka stadardky.

Kladiváři si přenesli gólový apetit i do druhého dějství. Obranná hlavička Součka po rohovém kopu nastartovala rychlý brejk West Hamu, na jehož konci stál osamocený Jarrod Bowen, jenž uklidil míč k levé tyči. Aktivním Strakám následně bránila v korekci skóre vlastní nemohoucnost. Po nedostoupení Coufala při obranném zákroku se k balonu dostal Barnes, Lukasz Fabiaňski si ovšem jeho střelu z ostrého úhlu pohlídal. V 77. minutě byl už polský gólman krátký na druhou penaltu Isaka v utkání. Chvíli nato si šikovně naběhl do uličky Barnes a přízemním pokusem mezi nohama Fabiaňského dorovnal stav duelu. Anglický šikula poslal fanoušky na stadionu St. James' Park do extáze v rané fázi nastavení, kdy si 16 metrů od cíle odstavil obránce a poslal míč nechytatelně k pravé tyči. The Irons sice po vyloučení Gordona dohrávali v početní přesile, vyrovnávací zásah už však nepředvedli.

Newcastle tedy díky fantastickému závěru po téměř třech letech doma vyzrál na Kladiváře. V dalším kole jej čeká už 2. dubna Everton, West Ham změří v tentýž den v městském derby síly s Tottenhamem.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Liverpool FC
29
20
7
2
67 : 27
67
2
Arsenal FC
29
20
5
4
70 : 24
65
3
Manchester City
29
19
7
3
63 : 28
64
4
Aston Villa
30
18
5
7
62 : 42
59
5
Tottenham Hotspur
29
17
5
7
61 : 43
56
6
Manchester United
29
15
3
11
40 : 40
48
7
West Ham United
30
12
8
10
49 : 54
44
8
Newcastle United
29
13
4
12
63 : 51
43
9
Brighton & Hove Albion
29
11
9
9
51 : 46
42
10
Wolverhampton Wanderers
29
12
5
12
42 : 46
41
11
Chelsea FC
28
11
7
10
49 : 47
40
12
Fulham FC
30
11
6
13
46 : 47
39
13
AFC Bournemouth
29
10
8
11
43 : 53
38
14
Crystal Palace
29
7
9
13
34 : 49
30
15
Brentford FC
30
7
6
17
42 : 55
27
16
Everton FC
29
8
7
14
30 : 41
25
17
Nottingham Forest
30
6
8
16
36 : 52
22
18
Luton Town
30
5
7
18
43 : 62
22
19
Burnley FC
30
4
6
20
31 : 65
18
20
Sheffield United
29
3
6
20
27 : 77
15

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (416)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele