Představení měst MS 2018 - Soči

06.06.2018, 17:41
Profily, historie
Zaujalo nás
Nejjižněji položené město, kde se budou hrát zápasy MS 2018, je přímořské Soči. V roce 2014 se zde konaly Zimní olympijské hry. Lázně na pobřeží Černého moře, blízko úpatí Kavkazu. Do Moskvy je to "pouze" 1700 km, žije zde 411.524 obyvatel, na délku má město 147 km a proto ho můžeme klidně označit jako nejdelší v Evropě.

Historie

Jistý Ibn Darwish Mehmed Zilli, známý jako Evliyá Celebi, spisovatel a cestovatel, procestoval celou Osmánskou říši a široké okolí. Roku 1641 navštívil rovněž oblast, kde se dnes nachází Soči. A byl to právě on, kdo dal světu na vědomí, že zde žije etnická skupina stejným jménem. A bylo to...

Byly zde nalezeny pazourkové zbraně a z toho se dá vyvodit jeden závěr: první lidé se zde objevili před 400 - 350 tisíci lety, v období raného acheuléenu, a přišli přes Kolchidu z Malé Asie. Nejznámějším osídlením doby kamenné v Soči je Achštyrská jeskyně, osídlená před 250 tisíci lety. Ve stejné době zde žily kmeny Majkopské kultury.

V 8. - 7. století před naším letopočtem tu žili Kimmeriové, v 6. - 5. století zase Achájové a Heinochové, začínala řecká kolonizace. Zajímavostí je, že podle geografa Strabóna Heinochové byli piráti a Aristoteles je označil za lidojedy. Řeky vytlačili Římané, ti kolonizovali černomořské pobřeží Kavkazu v 1. - 5. století, již našeho letopočtu.

Ve středověku se zde vládcové střídali jako na kolotoči. Nejprve to bylo království Lazika, vystřídalo ho Abchazské království, vliv zde měla Byzantská říše. Stavěly se desítky křesťanských chrámů. V sočské oblasti Loo se zachovala severní zeď byzantské baziliky z 11. století.

Od 14. do 19. století zde vládlo Čerkesko, autonomní část Osmanské říše. Sunnitský islám získával na síle...

Rusko - turecká válka v letech 1828 - 1829 byla součástí Kavkazské války, a jejím následkem bylo přiřazení celé oblasti pod Ruské impérium. Místní muslimové se s tím ovšem nikdy nesmířili a za pomoci dodávek zbraní z Británie, Francie a od polských emigrantů bojovali proti carskému Rusku a chtěli návrat zpět pod Osmanskou říši. Rusové ale byli nekompromisní, brutálně potlačili veškerou opozici a donutili tisíce lidí k emigraci zejména do Osmanské říše. Ve vysídlené oblasti se začali usazovat kubáňští kozáci. Také proto je dnes převážná většina obyvatel ruské národnosti.

Lázně Kavkazská riviéra, © Granbergs Konstindustri Aktiebolags Förlag [Public domain nebo Public domain], prostřednictvím Wikimedia Commons

Město Soči bylo založeno 21. dubna 1838 jako pevnost Alexandrija v ústí řeky stejného jména. Součástí města jsou rovněž někdejší pevnosti Svatého Ducha, základ dnešního Adleru, Lazarevská a Golovinská. Tyto pevnosti ve své době měly zamezit obchodu s otroky a distribuci zbraní povstalcům.

V roce 1839 přejmenovali pevnost Alexandrija na Navaginské opevnění na počest Navaginského pluku, který se vyznamenal v Kavkazské válce. Dalším opevněním bylo Dachovské, 1874, v tom samém roce začala výstavba Katedrály svatého Michaela archanděla. V roce 1896 osada získala konečně jméno Soči, podle místní řeky, od roku 1917 se stává oficiálně městem. Na počátku 20. století se začala proměna v lázně, první vodoléčebný objekt byl vybudován v roce 1902, lázně Kavkazská riviéra existují od roku 1909.

Éra Sovětského svazu

Občanská válka tragicky zasáhla také tuto oblast, urputné boje trvaly několik měsíců. Město bylo po určitou dobu v rukou Gruzínské demokratické republiky a Rudá armáda ho ovládla až v dubnu 1920.

Rekonstrukce a generální přestavba začala v roce 1934, vznikl hlavní prospekt Stalina, dnes se jmenuje Lázeňský, začala se stavět nová sanatoria, divadla, Vysoká škola lázeňství, turistická infrastruktura. Soči se proměnilo ve výstavní rekreační středisko, samotný Stalin si zde nechal postavit letní sídlo jménem Bočarov ručej. Na počátku 2. světové války zde fungovalo 61 sanatorií, které se později proměnily ve vojenské nemocnice.

Pohled na město od moře, © RIA Novosti archive, image #166989 / Andrey Babushkin / CC-BY-SA 3.0 [CC BY-SA 3.0], prostřednictvím Wikimedia Commons

Ruská federace

Rezidence Bočarov lučej je dnes k dispozici ruským prezidentům, Vladimir Putin se zde sešel například s Angelou Merkel, Recepcem Tayyipem Erdoganem, Benjaminem Natanjahu, Bašárem al-Asadem nebo Milošem Zemanem.

Roku 2007 bylo Soči vybráno jako místo pořádání XXII. zimních olympijských her. Celá řada sportovišť slouží vrcholným akcím, ale také veřejnosti. Jezdí se zde Gran Prix Ruska F1, budou se zde hrát některá utkání MS 2018 ve fotbale.

Poloha a podnebí

Město leží na 43. rovnoběžce, přibližně na úrovni Nice, Toronta, Almaty, Vladivostoku. Teplé subtropické klima, moře, minerální prameny, blízkost nádherného pohoří a rozvinutá turistická infrastruktura, to jsou hlavni atrakce pro návštěvníky této oblasti. Ale jsou zde nádherné Panenské kolchidké lesy Západního Kavkazu, světové dědictví UNESCO. Zajímavostí je také zjištění, že městská zástavba zaujímá pouze 8.1% celkové rozlohy Soči.

Průměrná teplota v době konání MS 2018 by se měla pohybovat od 20.2 do 23.2 °C. Ale pozor: již zde také bylo pořádné horko. V červenci dokonce 39.4 °C. Může také zapršet. Normálně v červnu se jedná o 14 dní, v červenci o 3 dny méně.

Obyvatelstvo

V roce 1897 zde žilo tisíc osob, přes 100 tisíc se počet vyšplhal v roce 1962, další stotisícový stupeň byl překonán o osm let později, 1986 zaznamenalo nárůst na 300 tisíc a dnes je to již dříve zmíněných 411 tisíc. Národnostní složení se v průběhu let měnilo. Zatímco roku 1897 zde žilo nejvíce Řeků, 25.7%, Rusů 24.2%, Čerkesů 13.8% a dokonce 11.3% Estonců, dnes je to úplně jinak. Rusové Soči ovládli a jej jich zde 69.92%, Arménů 20.09%. Ukrajinci, Gruzíni, Čerkesové a Řekové jsou menšinou, Estonci zmizeli.

Ekonomika

Hlavním zdrojem příjmů je samozřejmě turistika, cestovní ruch. Většina návštěvníků přijíždí z Ruska. Balneologické lázně, naleziště sirovodíkového pramenu Macesty, Sočský národní park, Kavkazská chráněná krajinná oblast, hotely a penziony, sanatoria, ubytovny. Kavárny, bary, zábavní centra, aquaparky, přístaviště... To vše patří mezi atraktivity Soči.

Potravinářský a zpracovatelský průmysl, zemědělství, sadařství, přinášejí nejen zisk do pokladny, ale také tisíce pracovních míst.

Kostel Svatého Vladimíra, postavený v letech 2005-2011. © Зеленер Сергей Михайлович, [CC BY-SA 3.0], z Wikimedia Commons

Doprava

Mezinárodní letiště Soči, sedm železničních nádraží, celá řada zastávek, dva přístavy. Vzhledem k již dříve zmíněné délce města, 147 km, je zde nejdůležitějším městským dopravním prostředkem vlak. Doplňují jej autobusy, taxi a populární maršutky, což je vlastně kolektivní taxi, tak známé v Latinské Americe. Za vlády jedné strany dokonce z letiště do centra města zajišťovaly dopravu vrtulníky. Na rozdíl od mnoha měst v Rusku zde nejsou trolejbusové linky. Lanovky, dvě pozemní a tři visuté, jsou spíše vyhlídkového charakteru a slouží zejména turistům.

Kultura a umění

Několik každoročních festivalů, filmový, pěvecký, jazzový, módní přehlídka Sametové sezony, celá řada divadelních a koncertních sálů, muzea a zvěřince, Oceanárium, Delfinárium, to vše je součástí nabídky jak pro domácí, tak zejména pro návštěvníky Soči.

Sport a Olympijské hry

Famózní tenisová škola, která vychovala hvězdy tohoto sportu Marii Šarapovovou a Jevgenije Kafelnikova, hokejový klub HK Soči, hrající od sezony 2014-2015 KHL, fotbal zastupuje FK Soči. Jezdí se zde také jeden ze závodů F1.

Soči kandidovala na uspořádání ZOH již dříve, ale ty roku 2002 byly přiděleny Salt Lake City. V roce 2005 byla oznámena nová kandidatura pro ZOH 2014, podporu měla jak od ústřední vlády, tak od samotného prezidenta Ruské federace Vladimira Putina. A 5. července 2007 MOV rozhodl a tuto vrcholnou sportovní akci Soči přidělil.

Stadión Fišt © Oleg Bkhambri (Voltmetro) [CC0], z Wikimedia Commons

Významné osobnosti

Slava Metreveli - fotbalista
Boris Němcov - politik
Nikolaj Ostrovskij - spisovatel, v jeho domě je dnes muzeum
Vitalij Sevasťjanov - kosmonaut a konstruktér
Igor Ledjakov - fotbalista
Jelena Vesnina - tenistka

Stadion

Stadium Fisht, znamená Bílá hlava, je umístěn v Olympijském parku a byl postaven u příležitosti ZOH 2014. Byl místem jak zahajovacího, tak závěrečného ceremoniálu této vrcholné sportovní události. I když se jedná o nové a moderní zařízení, došlo k jeho rekonstrukci pro MS 2018. V roce 2017 se zde hrála 4 utkání Poháru konfederací FIFA, včetně jednoho semifinále.

Silueta stadionu, který je dílem britských architektů, připomíná špici blízkého horského masivu pokrytého sněhem. Proto také jméno Fisht - Bílá hlava...

Na stadionu může utkání sledovat 48 tisíc diváků, nachází se v blízkosti okruhu F1.

Stadión Fišt © Oleg Bkhambri (Voltmetro) [CC BY-SA 4.0], z Wikimedia Commons

Zápasy

Hned první zápas musí být fotbalovou lahůdkou. Portugalsko - Španělsko. CR7 proti těm, kteří ho mnohokrát v LaLize marně nahánějí, ale také těch, kteří mu v dresu Realu Madrid co nejvíce pomáhají. Hraje se v pátek 15. června od 20:00 našeho času.

Druhé utkání nebude až tak atraktivní, všichni zde čekají jasný průběh, ale jeden nikdy neví: Belgie - Panama, pondělí 18. června, 17:00.

Následovat bude souboj dvou evropských zemí, Německo - Švédsko. Vím, co se říká, že fotbal se hraje míčem číslo 5, 11 proti 11 a vždy vyhrají Němci. Ale jednou na ně přeci musí dojít. Sobota 23. června, 20:00.

Snad ten čtvrtý souboj nebude jen pro naplnění statistik. Austrálie - Peru, oba celky se na MS 2018 probojovaly z baráže a v žádném případě nepatří mezi favority. Snad ani na postup ze své skupiny, kde budou bojovat ještě s Francií a Dánskem. Hraje se v úterý 26. června od 16:00.

Do Soči se znovu vrátíme v sobotu 30. června, kdy se na místním stadionu odehraje osmifinále vítěze skupiny A a druhého ze skupiny B. Bude to domácí Rusko nebo silná a nevyzpytatelná Uruguay? A kdo se postaví na druhé straně hřiště? Španělsko nebo Portugalsko? V každém případě to bude bitva a pěkná podívaná.

Ale tím na Stadium Fisht nekončíme. V sobotu 7. července se zde bude hrát jedno ze čtvrtfinálových utkání, začátek je ve 20:00.

Pro dnešek vše, je za námi návštěva druhého města MS 2018. A stále platí, že fotbal je nejkrásnější hrou na světě...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (84)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tolik prázdných klišé, kolik jich je v části článku Zápasy, snad nemá ve svých písničkách ani kapela Kryštof... Opravdu je nutné za každou cenu něco psát, když nic nevím? Prostá tabulka zápasů by vystačila.

Reagovat
mayday

Že mají lidi furt potřebu něco kritizovat. Já si představení měst rád přečtu i se seznamem zápasů. Když se mi něco občas nelíbí, tak nad tím mávnu rukou a seru na to. Tvoje problémy bych teda asi chtěl mít.

Reagovat
smazaný uživatel

Mávnu rukou a seru na to... Czech style

Reagovat
mayday

Jakej Czech style? Nemávnu rukou a neseru na věci, který jsou důležitý, ne abych kritizoval za každou cenu články na eurofotbalu.

Reagovat
smazaný uživatel

Czech style je kritizovat všechno. I to co ke kritice není.

Reagovat
Stannis Baratheon

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
Y.N.W.A

Reagovat
Stannis Baratheon

Má jít na Václavak, protože v článku je něco navíc?

Reagovat
Pablos
Reagovat
smazaný uživatel

to je on ?

Reagovat
Pablos

Ne jen jsem chtěl ten obrázek... a už nebyl čas ho vytáhnout... tak jsem dal celej odkaz no

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Y.N.W.A

ne, czech style je vysrat se na podstatný věci... tohle fakt důležitý není, je o jen o názoru, mně to třeba tak špatný nepřijde, není to žádnej román, autor se snaží bejt stručný, za mě ok...

Reagovat
dinss

Reagovat
Stannis Baratheon

Opravdu je nutné komentovat, když nevíš co do komentáře napsat?

Reagovat
Rišan

Nevím proč tento vůl je zrovna na čelném místě. Článek je stejně jako profily týmů velmi důkladný a zajímavý a my za něj můžeme jen poděkovat! Ledaže zdejším zblblým rusofobům nejde pod fousy. Protože v našich médiích už léta nečtou nic pozitivního nebo dokonce obdivného o Rusku ačkoli by se tam jistě něco našlo. Teď byla v ČRo reportáž o novém mostě na Krym, o němž velmi potěšeně a dojemně promluvila nějaká ruská babička, hned za ní dal ovšem autor promluvu nějakého stavbaře, jak nedostával zas práci na mostě mzdu(!), že nátěr je odfláknutý takže již před otevřením rezne(!!) atd. Přesně tomu se říká hezky česky fejkňús.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
didosh

Jdi do prdele hlupáku.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
didosh

Reagovat
raduinho

Naopak, je to zajímavější a poutavější než jen prostý výpis zápasů. Navíc je to obohacené o pohled autora, který by zasloužil mnohem většího respektu.

Reagovat
Kepy_FCB

147km město

Reagovat
pospec7

Taky jsem to měl vsugerovaný jako větší Vary a ono tohle

Reagovat
Adyss

?

Reagovat
smazaný uživatel

Opravdu je to pro nás neuvěřitelné. To je jako z Hradce do Rakovníka například. U nás už se dálka považuje 100 km a tam je 150 km dlouhé jen město.

Reagovat
Pablos

Reagovat
Kepy_FCB

Koukal jsem na satelitni snímky - prostě jen zastastavěné pobřeží, něco podobného jako třeba franc. riviera a mnoho dalších jen tam to není administrativně jedno město

Reagovat
smazaný uživatel

Však jasný, že to je natáhnuté podél moře a je to taková nudle, ale stejně je pro nás fascinující.

Reagovat
smazaný uživatel

marne si snazim predstavit tu dopravu tam...

Reagovat
smazaný uživatel

kryvij roh na ukrajine je tiez nieco podobne. na dlzke asi 100 km sa striedaju bane, sidliska, oceliarne.... vcelku hnusne mesto ked som tam bol.

Reagovat
dinss

Stadion mají teda krásnej.

Reagovat
Pablos

Nšoči a jeho stadion bílá hlava

Reagovat
didosh

Reagovat
smazaný uživatel

Mimochodem, zimní olympiáda pro mně jako pro diváka byla zatím nejhezčí a nejvíce plná zážitků ze všech jaké jsem měl možnost sledovat...Podle většiny byly nejhezčí hry Lillehamer 94, ale to já pamatovat nemohu. Takže pro mně Soči vedou ať už nad Pchjongčchangem, Vancouverem nebo Turínem.

Reagovat
Kepy_FCB

Lillehamer na ten jsem se hodil marod na zš

Reagovat
smazaný uživatel

Sapporoˇ72 nezabudnuteľné!

Reagovat
Spalovač šancí

GaPa ještě lepší

Reagovat
smazaný uživatel

to si fakt někdo pamatuje kolik toho dávali v televizi?

Reagovat
smazaný uživatel

Celkom dosť, samozrejme na tú dobu.Vtedy ešte bolo "in" aj rádio.

Sledovali sme Nepelu, hokejistov. Spomínam si že Švédov viedol Kanaďan, 3 zlaté Ard Schenka,Fortunu...ako ten čas letí

A pred ZOH pokrytecké , farizejské vylúčenie Schranza.

Reagovat
smazaný uživatel

pěkný mít takové srovnání já si ZOH pamatuju detailně až od Nagana, Lillehamer jen velmi matně.

Reagovat
smazaný uživatel

Sapporo bola prvá veľká športová udalosť, čo som sledoval a prežíval.

Inak ten rok bol fakt pamätný. Videl som ešte finále ME´72 GER-ZSSR 3-0; potom prišli LOH v Mníchove a v septembri nezabudnuteľná superséria Kanada vs ZSSR.

Reagovat
smazaný uživatel

No a v spomienkovom optimizme som pozabudol na hokejové MS v Prahe...ozaj výnimočný rok.

Reagovat
alegre

U radia poprve MS 1962 - Chile. ZOH v televizi 1964, Insbruck, LOH 1968 Mexico. Prvni prenosy ktere jsem si opravdu vychutnal byly ty z MS 1966 - Anglie. To je hruza jak jeden rychle zestarne...

Reagovat
didosh

palce pro oba dva...

Reagovat
smazaný uživatel

Soči A z LOH jednoznačně Londýn

Reagovat
smazaný uživatel

Londýn podle mě přeceňovaný. Peking byl top. Sydney také lepší.

Reagovat
smazaný uživatel

Mám to tak stejně.

Reagovat
Spasitel

Reagovat
oli9

Jen těch vrácených medailí

Reagovat
kattos

Ten první odstavec je jak začátek referátu žáka základní školy

Reagovat
kattos

Jinak ale díky za tento článek

Reagovat
oli9

na délku má město 147 km to fakt ? jinak článek super jako vždy a stadion krásný, už se moc těšim na ty ms

Reagovat
Anacron

Ne asi to je jak z Prahy do ČB

Reagovat
janinho

tesim sa na clanok o Yekaterinburgu... to co tam postavili sa da tazko opisat slovami. ten architekt musel vyslopat hrozne vela vodky ked sedel nad tym navrhom

Reagovat
smazaný uživatel

Je to provizorni tribuna, ktera bude po MS odstranena.

Reagovat
janinho

no keby nepovies tak neviem

Reagovat
didosh

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
janinho

no coze sa ti nepaci? sak to vyzera jak nepodareny vtip!!! ci to, ze kapacita bude pre potreby MS asi malo si uvedomili az ked tie MS dostali? kks, sediet na hentakom leseni musi byt fakt zazitok!

http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-4947998/World-Cup-venue-Ekaterinburg-Arena-odd-new-stands.html

Reagovat
Anacron

Hlavně v poslední řadě Tam bych seděl jak zařezanej a ani bych se nehnul asi

Reagovat
janinho

asi tak hlavne som zvedavy ci tam posadia fanusikov uruguaja, egypta, peru, senegalu alebo mexika. ti si celkom radi zaskacu na zapasoch

Reagovat
Shevchenko

Vždyť je to naopak logické, po MS nepotřebují tak velkou kapacitu, tak jednoduše rozmontují ty provizorní tribuny. Že to vypadá kokotsky je věc druhá.

Reagovat
janinho

zopar velkych stadionov som uz navstivil a poviem ti, ze na hentej tribune by som si teda futbal velmi nevychutnal. nehovoriac o tom ze to ako sam priznavas vyzera kokotsky ale ze na Ntu!

pozeram ze tam hraju zapasy 2x o 20:00, 1x o 19:00 a 1x o 17:00... dufam, ze to aspon otocili tak aby si divaci na tej kktine pre 12000 ludi nevychutnavali miesto futbalu zapad slnka alebo nejaku romanticku letnu burku

skoda ze taketo salamunske riesenie nenapadlo este nikoho ineho mimo Ruska (aspon som takyto hybrid zatial nikde nevidel)... v KE mohli potiahnut v steel arene 1 tribunu aspon o 100 metrov aby sa tam zmestilo zo 20 tisic divakov.

pri tych prejebanych desiatkach a stovkach milionov by som uz asi radsej zvysil kapacitu stadiona natrvalo nez sa prezentovat pred celym svetom tymto tu.

Reagovat
Shevchenko

Podobné to měli například před 4 lety v Sao Paolu stadion Corinthians. I když tam to tak debilně nevypadalo.

https://files1.structurae.de/files/photos/1/arena_corinthians_sc.jpg

Reagovat
janinho

to som ani nevedel, dikes ked to zakryli plachtou tak to ozaj az tak nekricalo, ale to v jekaterinburgu mi pripada o dost vacsie. co som cital tak to na tom leseni by malo pridat kapacite 12000 divakov, co je riadne cislo.

Reagovat
didosh

Reagovat
didosh

Reagovat
smazaný uživatel

To je úplne irelevantné ako to vyzerá. Svoj účel to splní. Nie je to robené na efekt, pretože by to bolo iracionálne.

Reagovat
smazaný uživatel

co? samozrejme jsou ty stadiony stavene i na efekt. asi nebudou cilene stavet ohyzdnou stavbu, to by bylo iracionalni

Reagovat
smazaný uživatel

Bavíme sa o jednom konkrétnom, tak nezovseobecnuj prosím ťa.

Reagovat
smazaný uživatel

bavime se o tom, ze podle tebe je iracionalni hledet na to, jak bude ten stadion vypadat.. coz je samozrjme blbost, asi nikomu na svete by nebylo jedno, jak vypada obrovska stavba za nevim kolik milionu

Reagovat
smazaný uživatel

Ty si nejaký zadubeny alebo čo... Proste tá prídavná tribúna nie je robená na efekt, ale na jeden konkrétny účel a to je zvýšiť kapacitu na čas trvania MS. JE ÚPLNE JEDNO AKO TO VYZERÁ PO ESTETICKEJ STRÁNKE, PRETOŽE TIETO KONKRÉTNE TRIBÚNY SA PO MS ZRUŠIA.

Reagovat
smazaný uživatel

neni to jedno, protoze to vypada blbe a resime i na blbem ef, jak blbe to vypada. navic, po MS uz ten stadion, v nadsazce receno, nikoho ani nebude zajimat

Reagovat
smazaný uživatel

Ok

Reagovat
smazaný uživatel

tak to je fakt desne kdyz si vzpomenu, jak resili snizeni/zvyseni kapacity v londyne na zoh, tak je to jak nebe a dudy...

Reagovat
didosh

Děkuji za článek...co víc si přát zeměpis a fotbal...milujiiiii...

Reagovat
ZB 07

Reagovat
raduinho

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele