Představení měst MS 2018 - Samara

09.06.2018, 01:37
Profily, historie
Zaujalo nás
Samara se jmenovala Kujbyšev, ale to tak nějak nezapadalo do strategických změn po pádu SSSR, rozpadu této říše a vzniku Ruské federace. On totiž ten Kujbyšev byl docela prominentní politik za éry Stalina. Dnes má město 1,1 milionu obyvatel, je na šestém místě v Rusku, co se velikosti týče, rozkládá se na březích řeky Volhy a blízko pohoří Žiguli. A tady našinec již tuší kde to je a o co se jedná...

Historie

Osídlení, jako takové, bylo založeno v roce 1568 dekretem cara Fjodora, jednalo se o pevnost, která měla odolávat nájezdům Tatarů. Městem se stalo v roce 1688 a roku 1858 bylo prohlášeno za sídlo gubernie. V druhé polovině 19. století zde byla zprovozněna železnice a to přineslo rychlý nárůst počtu obyvatel. Mezi roky 1866 a 1897 přibylo 30 tisíc osob.

Postupně se Samara rozrostla a stala se obchodním střediskem s obilovinami pro velkou oblast řeky Volhy. V době Ruské občanské války, která vypukla bezprostředně po Říjnové revoluci, se změnila v sídlo protibolševických sil.

Roku 1935 dostala jméno Kujbyšev, na památku velkého ruského revolucionáře a později také prominentního sovětského politika. V té době se město stalo průmyslovým centrem letectví a vojenského a zbrojního, průmyslu. Na podzim roku 1941, kdy se fašistická vojska dostala do bezprostřední blízkosti Moskvy, byl Kujbyšev jmenován jakýmsi náhradním hlavním městem, zejména pro svou strategickou pozici na dopravní křižovatce. Kremelští byrokraté zde našli útočiště, ale také sem přestěhovali 22 velvyslanectví do té doby působících v Moskvě. Dnes zde převážně žijí Rusové, 83.6%, zbylých 16,4% je rozděleno mezi více než 100 národností.


Průmysl

Válka skončila, ale Samara se postavila na nohy až po skončení takzvané Studené války. Dnes je mezinárodním centrem vědecké komunikace, kultury a obchodu. Zároveň se stala průmyslovým a dopravním střediskem evropské části Ruska.

Existuje zde konstrukční kancelář a výrobní závod CSKB - Progress, výrobce mezikontinentálních balistických raket první generace R-7 a R-7A. To bylo v letech padesátých a šedesátých, dnes se zde vyrábějí nosné rakety Sojuz a Molnija. Především z tohoto důvodu byla Samara v době studené války uzavřeným městem, kam se cizinci neměli možnost dostat. Strach ze špionů byl všudypřítomný.

Zpracovatelský průmysl je soustředěn zejména v městské a příměstské oblasti, známé jako Samara - Togliatti - Syzran, kde žije více než 3 milionů obyvatel. Zde také sídlí závod AVTO-VAZ, jinak známý jako Žiguli nebo LADA. Ten ovšem bojuje o přežití, hospodářská situace po pádu SSSR mu příliš nenahrává. To samé se dá říci o strojírenských závodech ALCOA a o nedávno zkrachovalém JUKOSu, zaměřeným na chemický průmysl. Jsou zde ještě další výrobní závody, například Rosneft, Nestlé.

V Samaře se rovněž nachází nejdelší říční nábřeží v Rusku, jeho délka dosahuje 5 km. Kuriozitou je také nejvyšší železniční stanice v Evropě. A aby těm "nej" nebyl konec, mluvíme přeci o Rusku, tak Samara má rovněž největší náměstí z celé Evropy. Jeho velikost je 17.4 hektarů...

Náměstí slávy, © taburent.ru

Vzdělání, kultura, architektura, náboženství

Desítky univerzit, včetně Univerzity Samara, divadla, muzea. Ale to není vše. Město je známo jako intelektuální centrum Ruska.

Muzea patří mezi hlavní zajímavosti města. Možnost dozvědět se co nejvíce o Samaře nabízí Muzeum etnografie a historie. Další muzeum je zaměřeno na poznání historie vesmírného dobývání a nachází se v těsné blízkosti rakety Sojuz.

Více než 37 metrů pod povrchem země na vás čeká Stalinův bunkr. Přísně tajná stavba z doby 2. světové války je absolutně jedinečnou na celém světě. Dalším místem vašeho pobytu v Samaře může být Umělecké muzeum, věnované především malbě.

Samara samozřejmě není historicky městem typu Říma, Paříže nebo Prahy. Ale v jejím centru najdete celou řadu budov z XIX. století, které si zachovávají atmosféru oné doby. Katolický chrám v gotickém stylu, luteránský kostel, Divadlo opery a baletu, kde roku 1942 poprvé zazněly tony famózní 7. symfonie Dimitrije Šostakoviče, věnované těžce zkoušenému Leningradu, Kurlinské panství, architektura domů Kujbyševa, Památník slávy, Čapajevův, Puškinův nebo Leninův památník, mnohé sochy, to vše stojí za pozornost. O oblibě hovoří tisíce fotografií, které se objevuji na sociálních sítích. Zoologická zahrada, tradiční cirkus, desítky možností...

Náboženství je zde převážně zastoupeno pravoslavným křesťanstvím. Po pádu SSSR se postavila celá řada kostelů této církve. Mezi nejhezčí patří Chrám Sv. Jiří, zpřístupněný v roce 2000. V Samaře však najdeme i chrámy luteránské, protestantské, katolické, nebo baptistické, nechybí ani rozlehlá synagoga, která v roce 2008 oslavila své sté narozeniny.

Díky těsnému sousedství s Tatarstánem je zde zastoupen také islám. V roce 1999 byla slavnostně otevřena relativně velká samarská mešita, s 60 m vysokým minaretem, rozlohou 1200 m². Pojme až 1000 věřících.

Budova hlavního nádraží, © GoodKir
[Public domain], z Wikimedia Commons
Chrám Svatého Jiří, © Fedor [Public
domain], z Wikimedia Commons

Doprava

Mezinárodní letiště Kurumoč, kam mimo jiné létají také CSA Czech Airlines, je zcela jistě největší a nejperspektivnější letiště v celé oblasti Volhy. Patří do desítky nejvytíženějších letišť v Rusku. Vzdálenost od Samary je 40 km, do Togliatti je to o 16 km dál.

Železniční dopravě vévodí Stanice Samara, která má všechny předpoklady stát se největší v celé Evropě. Velikost 32 tisíc m2, výška prosklené budovy 101 metrů, 11 800 cestujících, 2 700 míst v čekárnách.

Metro Samara má v současnosti omezenou kapacitu a pouze deset stanic. Ale jsou zde linky tramvají, autobusů a trolejbusů, nezapomenutelné maršutky, tedy kolektivní taxíky. Pro ty, kteří nevědí, o co se jedná, krátké vysvětlení: auto má pět sedadel, jedno je pro řidiče. O další se podělí čtyři cestující. Většinou se jede z bodu A do bodu B, něco jako linka autobusu. Ale v některých městech se jede cik a cak, tedy kam je to po trase nejblíž pro toho kterého zákazníka. Kdysi dávno, před 20 lety, byl v Hondurasu povolen pátý cestující. Ten vlastně seděl na řadicí páce a velice rád se svezl na vedlejší sedadlo. Zejména když tam seděla nějaká ta pěkná kočka...

Podnebí

Rozdíl mezi teplotou v zimě a v létě dělá v průměru 31 °C. V létě, kdy se bude hrát, fouká severák. Červen v průměru 19.7 °C, v červenci 21.5 °C. Ovšem pozor, polovina dní v těchto měsících proprší. Ale jinak nás čeká to pravé fotbalové počasí. Musí, jinak...

Samara Arena, © stadiumdb.com

Sport

Fotbal ve městě reprezentují především Křídla sovětů, tým, který si drží starý dobrý název. V uplynulé sezóně bojoval ve druhé lize a vysloužil si postup, na podzim se tedy opět, po roční odmlce, představí v Premier lize.

Ale kdysi se činily také samarské dámy, v basketbalu byly nejlepším týmem na světě. Má to ovšem jeden háček: v roce 2007 bylo VBM-SGAU prodáno a přestěhovalo se do Moskvy. Dnes hraje pod hlavičkou CSKA...

Slavní rodáci

Maxim Šabalin - krasobruslař
Dmitrij Ustinov - maršál Sovětského svazu
Arťjom Vesjolyj - sovětský spisovatel
Vladimír Železný - český podnikatel a politik

Stadion

Stojí ve čtvrti Radiocentrum, uprostřed rezidenční části města a urbanizace vysoké kvality. Stavba byla zahájena 21. července 2014.

Cesty do vesmíru jsou hlavním tématem konceptu designu stadionu. Je to hold historii dobývání vesmíru, pevně spjaté s tímto městem. Skleněná kopule je formou tohoto stánku, základní ocelová konstrukce, na pohled velice lehká, vysoká technologie, která dovolí nést celou hmotnost stavby. To vše se tyčí nad tribunami až do výšky 60 metrů. Noční osvětlení zvýrazní expresionistický výraz celého stadionu. A to vše si bude užívat 45 tisíc diváků.


Zápasy

Vše na tomto stadionu vypukne v neděli 17. června. Příjemné překvapení posledního MS 2014, Kostarika, se postaví proti nevyzpytatelnému týmu Srbska. Utkání začíná ve 14:00 českého času.

Ve čtvrtek 21. června od 14:00 si to rozdají jedenáctky Dánska a Austrálie. Nic moc atraktivního, i když klokani umí zamotat hlavu dokonce také Itálii.

A pak přijde boj na život a na smrt, Rusko - Uruguay, možná půjde o všechno. Pondělí 25. června, 16:00.

Skupinové zápasy uzavře utkání Senegal - Kolumbie, hraje se ve čtvrtek 28. června a výkop je 16:00.

Osmifinále a Samara? Samozřejmě, budou hrát proti sobě ti, kteří skončí na prvním místě ve skupině E a na druhém ve skupině F. Kdo to bude, kdo má největší šance? Podle mého názoru Brazílie - Švédsko. A "Mejicanos" si mě teď asi najdou...

Nevadí, Mexičan sem, Mexičan tam. Fotbal i tak zůstává tou nejkrásnější hrou na světě!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (64)

Přidat komentář
celeb

Super clanok! Vdaka.

Reagovat
smazaný uživatel

"intelektuální centrum Ruska" to bude asi tá lepšia časť Ruska.

Reagovat
smazaný uživatel

ale i ta horší bude lepší než kdekoliv na Slovensku

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlepsi je, ze se zaregistroval, jen aby napsal tuhle sracku. (Datum registrace: 8.6.2018)

Reagovat
smazaný uživatel

Ty budeš ten čo všetko vie

Reagovat
smazaný uživatel

A ty budes ten co ma orgazmus ked vidi Steva Hriba.

Reagovat
smazaný uživatel

Netrep hlúposti, prosím ťa. Zbytočné aj reagovať na takýchto vševedov.

Reagovat
smazaný uživatel

Súhlasím, ide to u nás dole vodou, u vás je to ako?

Reagovat
smazaný uživatel

může být lépe, ale vcelku prosperujeme. koneckonců zástupy Slováků, kteří u nás hledají práci něco vypovídá.

Reagovat
smazaný uživatel

Keď im vyhovuje pracovať u vás, tak nech pracujú, nevidím v tom nič zlé. Mimochodom ja osobne nemám nič proti Čechom, ale ty budeš asi z iného súdka. To len taký zabrzdený ľudia ako ty, radi berú Slovenskú republiku do úst bez toho, aby zažili Československo.

Reagovat
smazaný uživatel

aha a ty jsi předvedl v prvním příspěvku co, pokrytče? zabrzdený tady bude někdo jiný

Reagovat
smazaný uživatel

Nechám to tak. Svoje som si napísal a dohadovať sa o tom kto je aký, nemá zmysel.

Reagovat
smazaný uživatel

A zástupy českých dôchodcov napr. len takej Podhájskej, svedčia o opaku tvojho tvrdenia o Slovensku.

Reagovat
Stannis Baratheon

To je trochu něco jinýho, ne? Někdo tam ty prachy utrácet musí.

Reagovat
smazaný uživatel

V čom je to iné?

Vlákno začalo tvrdením, že i v tej horšej časti Ruska je lepšie ako "kdekoliv" na Slovensku. Toto tvrdenie ja považujem za hlúpoť a kopec českých turistov, čo u nás stretávam od Dunaja až po Tatry je toho dôkazom.

Reagovat
Stannis Baratheon

Sorry, po sobotní noci mi to nerotuje tak rychle, myslel jsem že porovnáváš to, že Slováci jezdí za prací do Česka s tím, že důchodci z ČR jezdí do termálu na Slovač.

Samozřejmě, že to co psal, je hloupost.

Reagovat
smazaný uživatel

Tomu ani sám neveríš, čo si napísal

Reagovat
smazaný uživatel

"Dnes zde převážně žijí Rusové, 83.6%, zbylých 16,4% je rozděleno mezi více než 100 národností."

Ten pocit, když se xenofobové snaží vyvrátit přínos multikulturní společnosti, zatímco jejich chlebodárce je v tom odjakživa. #pokrytectvilevel100

Reagovat
smazaný uživatel

Kvuli takovydlemu shitu ses registroval?

Reagovat
Trapný diskutér

co to kecáš? punka tu vídám od hladomoru v bangladéži, zato ty seš tu podeřele neznámej

Reagovat
celeb

mas problemy si pozriet info k uctu? Datum registracie a pod?

Od Punku tu citam len same kktiny za tych par dni, co tu je. Asi niekto dostal ban a tak sa ventiluje cez 2. account.

Reagovat
Trapný diskutér

tyjo, to jde? já tyhle vychytávky ještě nezkoušel, jsem tu celkem novej.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
celeb

no nejak som nepochopil tvoj brilantny prispevok prispevok nahore, ak to malo ladit s tvojim nickom, tak sorry, nepochopil som na 1. krat.

Reagovat
sosna

Reagovat
smazaný uživatel

Prínos multi-kulti? Žiadny nepozorujem, iba zglajchšaltovanie.

Konkrétne vo futbale,keďže EF sa venuje hlavne tomuto fenoménu. Vytráca, resp. už sa vytratila osobitosť. Ak má byť obohatený, že Bayern hral ako Barcelona, že City hrá ako Barcelona... no neviem, pre mňa je to ochudobnenie a nie obohatenie.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Stannis Baratheon

Reagovat
JuveGrandeAmore <3

#Punk&LobotomosRadPiseKktiny

Reagovat
dinss

A facku si dáš sám nebo ti jí mam dát já?

Reagovat
smazaný uživatel

je zajimave ze tak multikulturni stat, jakym rusko je, je jejich vzorem

Reagovat
smazaný uživatel

Nene, Zaza se tu narodil jo, to sem nevedel, ze pochazi z Ruska

Reagovat
Kang & Kodos

kdo by to řekl, že koláče sledovanosti maj původ v Samaře

Reagovat
forma

Reagovat
Kepy_FCB

Čím vším si na tom stadionu musí divák projít od vstupu než uvidí trávník

Reagovat
smazaný uživatel

Očistcom

Reagovat
smazaný uživatel

Štadión prekrásny... bez debaty.

Reagovat
smazaný uživatel

Vladimír Železný

Reagovat
mayday

Tak každej se někde narodil

Reagovat
Liquid

o tom Železným jsem to nevěděl tím pádem, by měl mít i ruské občanství že?

Reagovat
smazaný uživatel

Rozhodne se tim moc nechlubi

Reagovat
smazaný uživatel

Vilém Hodr je borec

Reagovat
alegre

Az takovy borec nejsem, ale bavi me to. Jiz malokdo na EF vi, ze jsem zacal psat v roce 2004 a jednou z prvnich akci bylo EURO v Portugalsku. Od te doby jsem nevynachal zadne MS, zadne EURO. Nevim jak dlouho mi to jeste vydrzi, je mi skoro 67 let, ale budu se snazit. Zdravim!

Reagovat
Houska

nic proti,ale ty ten honduras musis nacpat do kazdeho clanku

Reagovat
smazaný uživatel

dobré poledne a dobrou chuť pokud právě obědváte...

Reagovat
smazaný uživatel

aj tebe

Reagovat
smazaný uživatel

"V Samaře však najdeme i chrámy luteránské, protestantské, katolické, nebo baptistické."

Do tohto sa moc nerozumiem ale nie je luteránske a protestantské to isté - evanjelické?

Reagovat
Stannis Baratheon

Luteránská církev je jedna z protestantských, takže to to stejné není, ale to vyjádření v článku moc smysl nedává.

Reagovat
alegre

Stannis Baratheon: v Samare jsem nikdy nebyl a odbornik na cirkev opravdu nejsem. Abych mohl psat podobne clanky, jiz od roku 2004, cerpam z cele rady zdroju. Hledam stranky v cestine, spanelstine, nemcine, anglictine, v tomto pripade take rustine. Sedim nad tim okolo sesti hodin a samozrejme, ze se muzu splest, zmylit. Jsem clovek otevreny a velice rad se poucim! Diky za jakekolv vysvetleni, opravu toho co jsem napsal! Zdravim!

Reagovat
Stannis Baratheon

Já taky nejsem odborník na náboženství a nechci to ani po vás v redakci. Já bych si toho možná nevsiml, kdyby to někdo nademnou nenapsal. Takže to neber tak, že chci prudit, to ne.

Reagovat
alegre

Ale o to vubec nejde! Je dobre vymenit si nazory a hledat pravdu, jak se veci opravdu maji. Ja jsem vlastne externi prispovevatel, dopisovtel, dnes pisu jen jednou za dva roky tento druh clanku. A muzu potvrdit, ze je opravdu tezke vyhovet vsem. Driv jsem psal komentare a kolikrat to byl boj na ostri noze!!!

Reagovat
alegre

Zajimavy dotaz. V zadnem pripade nejsem expert na veci cirkevni a tak pouze jeden odkaz...

Protestantismus je jeden z hlavních směrů křesťanství, vycházející z náboženských reformních hnutí západní Evropy pozdního středověku a raného novověku, především z reformace, zahájené vystoupením Martina Luthera proti prodeji odpustků roku 1517. Označení protestanti bylo původně politické a vztahovalo se na luteránská knížata a města, která na říšském sněmu ve Špýru roku 1529 protestovala proti zákazu reformace ve Svaté říši římské. Počínaje vestfálským mírem r. 1648[1] se označení rozšířilo na všechny křesťany vyznávající reformační a podobné nauky. Jiné označení pro protestanty je evangelíci, což odkazuje k jejich důrazu na bibli, evangelium.

Reagovat
smazaný uživatel

Asi takto. Množina je protestanské.

Podmnožiny sú : luteránska, baptistická a mnoho, mnoho ďalších denominácií.

Reagovat
alegre

Abner: souhasim a dodam: vsichni jsme fanousci fotbalu jako mnoziny. Nekdo fandi Slavii, jiny Sparte, Arsenalu, Barce, Realu, atd., v tom pripade se jedna o podmoziny.

Reagovat
smazaný uživatel

Veľmi správne.

Zároveń priznávam, že nie je sranda v dnešnej dobe niečo napísať, lebo čitateľ môže ihneď gúgliť a overiť si to.Ak autor niečo prehliadol, veľmi ľahko sa stane terčom ironických poznámiok.

U mňa z množín a podmnožín za jedna a postup do ďalšieho ročníka

Reagovat
alegre

Ja jsem to jiz psal jinde: napsat tento clanek jsou minimalne 4 hodiny prace, otevrene stranky ve trech, ctyrech jazycich a... nakonec te zjebou za luterany Ale za kazdou kritiku jsem vdecny, a za tech 14 let co tyto clanky pisu jsem se toho opravdu silene moc naucil!

Reagovat
smazaný uživatel

Bohužiaľ, je taká doba, že vďaka internetu a Wiki, je dnes múdry každý, čo má v zadku dieru.

Reagovat
alegre

Abner, ale to je dobre. Ti co maji v zadku diru minimalne hledaji nove informace a napisi svuj nazor. Mnohem lepsi nez tadz co ziji, kde nikdo nic nehleda a v nejlepsim pripade napise: Pan Buh to tak chtel, je to jeho vule a diky jemu...

Reagovat
smazaný uživatel

Dik za objasnenie. Neber to ako zjebanie alebo čo, len som sa normálne opýtal lebo sa fakt do tohto moc nerozumiem. Inak článok super, prečítal som ho celý čo nie je u mňa úplne bežné pri tak dlhých článkoch.

Reagovat
smazaný uživatel

ne

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle představování měst i týmů mě hrozně baví Skvělá práce

Reagovat
alegre

Diky!!! Za vsechny z redakce!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele