Portugalské okénko (6.) - souhrn

28.09.2013, 00:52, aktualizováno 29.09.2013, 01:32
Komentáře a souhrny
Sobotní šlágr mezi Bragou a Sportingem vyústil v těsný triumf hostujícího celku z hlavního města. Ten se takto osamostatnil na druhé příčce za vedoucím Portem, které v pátek oslavilo hubenou výhru nad Guimarãesem. Benfica má za sebou další hloupou ztrátu, tentokrát remizovala s Belenenses...

SC Braga - Sporting CP 1:2

28.09.2013 21:15

Góly: 28. Alan - 5. Fredy Montero, 86. Cédric Soares

Sporting dnes vesměs ospravedlnil své týden staré klopýtnutí s Rio Ave - na půdě Bragy totiž i díky brzkému vyloučení Aderlana dokázal bodovat naplno a vzhledem k příznivým výsledkům se po šesti kolech osamostatňuje na druhé příčce...

Sporting na půdě ambiciózního soka odstartoval pěkně zhurta: již v páté minutě se hlavou po rohovém kopu Jeffersona prosadil kanonýr na slovo vzatý, Fredy Montero. Ani domácí se ale nenechali zahanbit a hned si na náhle ospalém soupeři vynutili přinejmenším řadu rohových kopů. Sníženou koncentraci hostů pak krásně deklarovala situace z 18. minuty, kdy Carrillo vpravdě kuriózním způsobem ohrozil vlastní branku. Z jeho snahy osvobodit Lvy se tehdy stal jedovatý lob, který zahučel na "střechu" Patríciovy klece.

Jako varovný signál však úplně nezafungoval, a tak došlo na očekávané. Ve 27. minutě to byl pro změnu brankář Rui Patrício, kdo nebyl zcela stoprocentní, a bylo srovnáno. Za reprezentační jedničku si našla cestu nevýrazná a ne zcela dobře umístěná kroucená rána z 20 metrů, která se zřejmě načas schovala za jednoho z poklekávajících obránců Sportingu.

Radost domácích ale netrvala dlouho, přičemž hnedka v 31. minutě byla zkalena opravdu hodně razantním, leč spravedlivým způsobem. Rozhodčí Batista totiž vážně neměl moc na výběr, když si Fredy Montero šikovně píchl míč mezi dva obránce Bragy a Aderlan jej coby poslední muž zpříma podkosil nejviditelněji, jak to šlo.

Pro Arsenalistas se zatím nic moc nedělo, co se prvního poločasu týče - to už jen Diogo Salomão po účelné technické finese Adriena Silvy střílel v pádu přímo do Eduarda. Jenže po přestávce už začal slušný rej nabuzených hostů.

Okamžitě po prvních pár sekundách druhé části to byl Montero, kdo mohl Sportingu vrátit vedení. To by však kolumbijský forvard nesměl podcenit na zadku sedícího obránce Herberta, který mu u levé tyčky přeci jen zvládl vložit podrážku do jasně gólové střely. Příklad Montera posléze následoval ještě Carrillo, aby pro změnu ztroskotal na hrudi jednoho ze členů nevědomky blokující hradby před odkrytou brankou Bragy.

Přehlídka marné snahy hostů o zúročení přesily pokračovala 66. minutou. Tehdy se neujal dalekonosný pokus Adriena Silvy. A za dalších pár sekund pro změnu Wilson Eduardo akorát neškodně potěšil náruč svého skorojmenovce v brance Bragy. Sporting se tedy konečně dočkal až po 86 minutách; zrovna tehdy, když to nikdo nečekal. Obránce Cédric Soares totiž napřáhl z více než 30 metrů a Eduarda senzačně nachytal hrubě nepřipraveného.

Braga tedy shodou okolností inkasovala osudovou ránu prakticky totožným způsobem, jakým před týdnem popravila Aroucu. A co je ještě zajímavější: autorem oné jediné branky zpřed osmi dnů byl Aderlan Santos, dnes pro změnu smutný hrdina mnohem sledovanějšího duelu.

Více informací k zápasu

SL Benfica - CF Os Belenenses 1:1

28.09.2013 19:30

Góly: 18. Óscar Cardozo - 31. Mourtala Diakité

Benfica má za sebou další zbytečnou ztrátu, tentokrát rovnou před domácím publikem, a na vedoucí Porto již ztrácí nepříjemných pět bodů. Lisabonští přitom duel načali ve stylu zcela dominantní strany, pak je ale více, než by bývalo zdrávo, zaskočila nečekaná odpověď posledního týmu tabulky...

Orli do utkání vstupovali se třemi po sobě jdoucími výhrami v zádech a podle toho to také vypadalo. Benfica v úvodních pasážích působila nesmírně sebevědomě i svěže, což platilo zejména pro neúnavně pendlujícího Enza Péreze. Právě argentinský záložník byl nakonec asistentem u branky Cardoza, jenž o chvíli předtím málem zaskočil Jonese svou tečovanou střelou. Ve 20. minutě už ale brankář Belenenses na jeho hlavičku po Pérezově centru zkrátka nestačil.

Od té doby se mělo dál hrát podle diktátu favorita, jenže tak se nedělo - a ovlivnilo to veškerý zbytek utkání. Lisabonští totiž byli brzkým vyrovnáním Diakitého po rohovém kopu evidentně velmi zaskočeni. A takový dojem pak akorát posilovala touha hostů hrát pěkný kombinační fotbal namísto betonu, který se tak nějak sám nabízel.

Jorge Jesus si také o přestávce sám příliš nepomohl, když se odhodlal k nahrazení dynamického Markoviće spíše statickým Sulejmanim. Benfice se pak ve druhé 45minutovce sice dařilo ukázkově stupňovat tlak, jenže kromě dvou nepřesných pokusů Cardoza se Orli při téhle optické převaze de facto k ničemu nedostali. Na konto si tak připsali již třetí ztrátu v tomto ligovém ročníku.

Více informací k zápasu

FC Porto - Vitória SC Guimarães 1:0

27.09.2013 21:00

Góly: 51. Josué (pen.)

Že bude Vitória Guimaraes nepříjemným protivníkem, to se vědělo od začátku, ale v Portu asi přece jen doufali ve výraznější výsledek než jen hubenou výhru 1:0. Důležité jsou však tři body, které zajišťují, že Dragoes zůstanou na čele tabulky i po 6. kole; Vitória je desátá.

Ne snad že by se domácí na hřišti jen tak poflakovali - alespoň prvních 50 minut, než jim dal Josué z penalty kýžené vedení, nevěděla hostující obrana, kde jí hlava stojí. Už po pěti minutách se po Mangalově pasu málem prosadil Jackson, který obehrál dva obránce a nastřelil pravou tyč Douglasovy brány. O osm minut později byl blízko Jacksonův krajan Quintero, jenž využil chyby bránícího hráče a vypálil, bohužel pro domácí příliš vysoko.

Velkou šanci mělo Porto v 16. minutě, kdy se dvakrát vytáhl gólman Douglas - nejprve famózním zákrokem zlikvidoval Otamendiho ránu po Jacksonově pasu, poté si poradil i s Luchovou dorážkou. A útoky se na brazilského brankáře valily i nadále: po rychlé týmové akci se míč dostal od Quintera k Jacksonovi, ale výsledná střela byla příliš slabá a Douglase příliš neohrozila.

Ještě před uplynutím půlhodiny hry se blízko vedoucímu gólu ocitli Lucho, který po Jacksonově pasu opět ztroskotal na výtečném Douglasovi, a také sám Jackson; na strážce svatyně Vitórie si však nepřišel ani on, ani dorážející Licá. Jestliže to v tento okamžik vypadalo, že branka je jen otázkou času, byli natěšení diváci brzo zklamáni - Porto ubralo nohu z plynu a zbytek první půle proběhl v relativním klidu.

A až do závěrečného hvizdu už tempo hry jen upadalo. Jakýs takýs tlak ve druhé půli ukončil sudí Proenca, který nařídil penaltu za faul Luíse Rochy na Quintera; k té se postavil Josué a s přehledem proměnil, letos už potřetí (a opět na začátku druhého poločasu). Když Porto konečně vedlo a vidělo, že Vitória se k ničemu nemá, upadl fotbal na úroveň "pouťáku" bez patřičného nasazení, vzrušení či gólových šancí.

Až v 88. minutě to poprvé zahučelo i před Héltonem, ale zkušený gólman Dragoes Maazouovu ránu kontroloval, takže by zřejmě gólem neskončila, ani kdyby mířila mezi tři tyče; nadějnější byla rána Josuého ze samého závěru, kterou Douglas vyrážel na roh. Porto tedy příliš neoslnilo, ale důležité body získalo a částečně tak napravilo poslední remízové zaváhání s Estorilem.

Více informací k zápasu

Další výsledky

28.09. 19:15
SC Olhanense
1:2
Estoril
Góly: 23. Federico Dionisi - 3. João Pedro, 63. Ruben
28.09. 17:15
CS Marítimo
3:4
Ferreira
Góly: 5. Derley, 50. Derley, 62. Igor - 49. Caetano, 52. Bebé, 69. Manuel José, 89. Igor (vl.)
28.09. 17:00
Rio Ave FC
0:3
CD Nacional
Góly: 35. Claudemir, 75. Mário Rondón, 83. Joăo Aurélio
28.09. 17:00
Académica
0:0
FC Arouca
Góly: -
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Porto651012:316
2.Sporting CP642015:414
3.SC Braga64029:612
4.Estoril Praia632112:911
5.SL Benfica63219:611
6.CD Nacional63129:710
7.Rio Ave FC62136:67
8.Gil Vicente FC52125:57
9.CS Marítimo621310:127
10.Vitória SC Guimarães62135:77
11.FC Arouca62134:87
12.SC Olhanense61234:85
13.Académica Coimbra61233:95
14.Vitória FC Setúbal51138:114
15.CF Os Belenenses61146:114
 Paços Ferreira61146:114
Zbývající zápasy
30.09. 21:15Vitória FC Setúbal - Gil Vicente FC

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (22)

Přidat komentář
FC Porto FC

Body jsou doma ale výkon není dobrý. Co tam stím Fonseca dělá?

Reagovat
Hector17

Kdyby za ty prachy od Monaka koupili pořádné hráče tak by byly body i dobrý výkon

Reagovat
FC Porto FC

to není tím

Reagovat
Hector17

A proč ty hráče nekoupí když mají prachy?

Reagovat
FC Porto FC

koupili

Reagovat
Hector17

Ale ti hráči nedosahují rodrigezovych ani moutinhovych kvalit.

Za 70 mil eur se dají koupit lepší hráči (jsem fanoušek porta)

Reagovat
FC Porto FC

Licá a Defour hře nějak extra navíc nepřidávají a v tom to je.

Reagovat
Hector17

Za 70 mil eur se dají koupit lepší hráči a v tom to je. Navíc Porto dluhy nemá takže by si třeba takového Bernarda dovolit mohlo

Reagovat
FC Porto FC

Proč Bernarda? Quintero je dost dobrej hráč a až se na plno prosadí tak uvidíš

Reagovat
Hector17

co uvidím?

Reagovat
Hector17

Doufám že uvidím 3 body s Madridem

Reagovat
FC Porto FC

uvidíš jaká je to dobrá posila

Reagovat
Hector17

Radši bych takových posil viděl víc

Reagovat
smazaný uživatel

To jsou žebráci

Reagovat
FC Porto FC

Benfica hraje 1:1 ale čekám jejich gol v 90. minutě.. :D

Reagovat
FC Porto FC

Benfica remíza s poledníma to se mi líbí

Reagovat
Benfica

Belenenses dali gól možno s 5 metrového offsaidu + neodpýskaná penalta po faule na Cardoza.. to sa nám strany pekne vymenili

Reagovat
FC Porto FC

5 metrů offside? Tak na to se podívám

Reagovat
Benfica
Reagovat
Benfica

tak možno som to o 2-3 metre prehnal ale offsiad to bol http://www.youtube.com/watch?v=jOubSCSBITQ

Reagovat
fantomas

http://livetv.ru/en/showvideo/154406_braga_sporting/

Sněhulák Eduardo ale jinak Sporting

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to už je špatný

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele