Portugalské okénko (6.) - preview

27.09.2013, 13:19, aktualizováno 28.09.2013, 00:53
Previews
Šlágrem šestého kola portugalské Primeiry Ligy je bezesporu večerní klání Bragy se Sportingem. Oba celky se jistě chtějí udržet v těsném kontaktu s Portem a zároveň pokud možno i před Benfikou, jež počítá se snadnými třemi body z domácího duelu s Belenenses...
SL Benfica - CF Os Belenenses  (sobota 19:30)
Jednoznačného favorita má sobotní zápas Benfiky s Belenenses - domácí potřebují body, aby se dotáhli na čelo tabulky, hosté naopak patří ke kandidátům na sestup.

Orlům ještě chvíli potrvá, než vyrovnají ne zrovna optimální vstup do sezony - jestliže v jiných, vyrovnanějších ligách by zisk tří výher a jedné remízy z 5 zápasů znamenal výborné skóre, v Primeiře ztrácí čtvrtá Benfica na vedoucí Porto už šest bodů (ačkoliv Draci mají na kontě o zápas více). Belenenses zatím vyhrálo všehovšudy jednou a se třemi body je patnácté; hůře je na tom pouze vyčichlý celek Pacos Ferreira.

Sportovní problémy jsou však momentálně to poslední, co se v táboře nováčka řeší - Mitchell van der Gaag, dnes už bývalý trenér klubu, totiž zkolaboval minulý víkend při utkání s Marítimem, a lékařské vyšetření ukázalo, že mu jeho déletrvající problémy se srdcem nedovolí nadále vykonávat náročnou funkci. Nizozemského kouče tak tento čtvrtek oficiálně vystřídal dosavadní trenér juniorky Marco Paulo.

Nemá to však být napořád - alespoň tak se na tiskové konferenci vyjádřil Rui Pedro Soares, majoritní vlastník klubu. "Nerad používám termín dočasný trenér, je ale jasné, že trenérský tým příchodem Marca Paula posílil. Už dříve dokázal náš klub dovést k velkým úspěchům. Nejde však o náhradu za Mitchella, ten je nenahraditelný. Očekáváme, přejeme mu a doufáme, aby se k nám mohl co nejrychleji vrátit," nechal se slyšet Soares.

Také kouč lisabonského velkoklubu Jorge Jesús, vedle jiných, vyjádřil hluboké politování nad van der Gaagovým odchodem a připojil přání brzkého uzdravení. Co se zápasu týče, čekají domácí tým podle všeho zásahy do osvědčené sestavy - v Benfice už totiž myslí na středeční Ligy mistrů, kde zavítají na horkou půdu PSG v zápase, který má sehrát důležitou roli v boji o prvenství ve skupině.

Hosté budou postrádat Miguela Rosu - opora záložní řady si poranila koleno a je mimo hru, stejně jako Fernando Ferreira. Do týmu se naopak vrací Kay se Sturgeonem.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.13 - 8.50 - 17.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Braga - Sporting CP  (sobota 21:15)
Přestože nejde o tradiční derby, je sobotní souboj Bragy se Sportingem jednoznačným šlágrem šestého kola - utkávají se totiž druhý tým se třetím, a případný vítěz tak bude mít v těžkém boji o nejvyšší příčky velkou výhodu.

Domácí Braga je na tom lépe - ve třetím kole sice prohrála na hřišti Gil Vicente, jinak se ale na jejím kontě skví čtyři výhry (z toho tři o jedinou branku) a se dvanácti body okupuje druhou příčku, čtyři body za vedoucím Portem, které má zápas k dobru. V posledním kole triumfovali Arsenalistas na půdě Arouky nejtěsnějším skóre 1:0, i to je však lepší výsledek než remíza 1:1, kterou na půdě Sportingu uhrálo Rio Ave. Lvi tak zůstávají (na rozdíl od dnešního soupeře) stále neporaženi, ale dvě plichty znamenají 11 bodů a třetí místo.

Sporting už jedno těžké utkání letos zvládl - v derby s Benficou remizoval 1:1, a nyní by se mu podobný výsledek také hodil. Samozřejmě ještě lepší by bylo vyhrát a soupeře v tabulce přeskočit; nakolik je to však reálné, toť otázka. Všeobecně se očekává hodně vyrovnaný zápas, v němž budou mít hosté nevýhodu v podobně absence čerstvě zraněného Diega Capela.

Pokud by se to hostům povedlo, zařadí se mezi vážné kandidáty na titul - alespoň podle slov kmenového hráče týmu Valentína Violy, který momentálně hostuje doma v Argentině v barvách Racingu de Avellaneda. "Braga je vždy těžkým protivníkem, ale Sporting zvítězí, protože hraje nejlepší fotbal v celém Portugalsku," je přesvědčen dvaadvacetiletý křídelník. "Právě v těchto velkých zápasech se ukazuje jeho síla."

"Dění ve Sportingu samozřejmě pečlivě sleduji, dívám se na zápasy i na internet, povídám si s Marcosem Rojem nebo jinými hráči. Jsem velmi šťastný, když vidím, jak se mému klubu daří, že hraje dobrý fotbal a má výsledky," pochvaluje si Viola a dodává, že jeho důvěra ve schopnosti tradičního klubu neutrpěla ani nedávnými problémy. "Vždy jsem věřil, že Sporting půjde nahoru. Hráči získali sebevědomí, mají teď nového trenéra, pod jehož vedením můžou bojovat o nejvyšší příčky. Bylo to vidět už proti Benfice," prorokuje.

Domácí trenér Jesualdo Ferreira také hlásí zraněné - konkrétně jde o Joaozinha a Nuna Andrého Coelha. Do kádru se naopak vrátil nigerijský levý bek Elderson Echiejile.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.40 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FC Porto - Vitória SC Guimarães  (pátek 21:00)
Obhájce titulu z Porta se před týdnem docela zbytečně připravil o stoprocentní bilanci, a tak dnes mají proti Guimarãesi co napravovat. Vitória SC přitom v nedávné době patří k těm oblíbenějším sokům draků - loni dvě výhry při skóre 8:0, letos hladce zvládnutý superpohár (3:0).

Onen duel Super Taça mimochodem pojal za své docela výmluvné střelce. Nejprve Licá, který se nakonec v základu usadil zřejmě nejpevněji ze všech letních akvizic. Dále Lucha, jenž naopak díky jednomu velkému odchodu (Moutinho) přebral ve středu pole více odpovědnosti. A mezi nimi vtěsnaný Jackson Martinez, který je postavou vůbec nejzajímavější. Letos se mu totiž nevyhýbá kritika některých jedinců, kteří by si od něj představovali větší procento vstřelených branek; ovšem čísla tak jako tak mluví ve prospěch kolumbijského šutéra.

Ten letos od nadílky ušetřil pouze Austrii Vídeň (!) a teoreticky by již mohl pomýšlet alespoň na vyrovnání nejdelší šňůry po sobě jdoucích ligových utkání, v nichž se hráči Porta povedlo skórovat. Dosavadní maximum stanovil v sezoně 2000/01 Pena s devíti zápasy; Martinez teď bez vynechání pálil ostrými v předešlých šesti kolech. A na Guimarães má z loňska spadeno, ne že ne. Doma se ještě ve druhém kole rozehřál akorát penaltou, venku už ale soky ze sousedního distriktu nekompromisně sestřelil čistým hattrickem.

Letošní Guimarães je paradoxně silnější venku než doma, kde dvakrát prohrál (nakonec to jsou tři body ku čtyřem), a zároveň je třeba mít na paměti, že posledně nepěkně potrápil dalšího žhavého adepta na titul, Benfiku. Nicméně draci se těžko budou chtít na soupeře ohlížet, tím spíš když jsou nyní povzbuzeni návraty marodů Jorgeho Fucileho s Carlosem Eduardem a netrpělivě čekají pouze na stopera Maicona, jenž dál laboruje s bolavým kotníkem.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.17 - 7.00 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Porto541011:313
2.SC Braga54018:412
3.Sporting CP532013:311
4.SL Benfica53118:510
5.Estoril Praia522110:88
6.Rio Ave FC52126:37
7.Gil Vicente FC52125:57
8.CS Marítimo52127:87
9.CD Nacional52126:77
10.Vitória SC Guimarães52125:67
11.FC Arouca52034:86
12.SC Olhanense51223:65
13.Vitória FC Setúbal51138:114
14.Académica Coimbra51133:94
15.CF Os Belenenses51045:103
16.Paços Ferreira50142:81
Ostatní zápasy
28.09. 17:00Rio Ave FC - CD Nacional
28.09. 17:00Académica Coimbra - FC Arouca
28.09. 17:15CS Marítimo - Paços Ferreira
28.09. 19:15SC Olhanense - Estoril Praia
30.09. 21:15Vitória FC Setúbal - Gil Vicente FC

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (11)

Přidat komentář
smazaný uživatel

PORTO DO TOHO VSADIL SEM NA VAS

Reagovat
smazaný uživatel

PORTO

Reagovat
smazaný uživatel

Věříme Guimaraesi!

Reagovat
Benfica

Reagovat
Benfica

Pre zmenu teraz Porto kopalo vymyslenú penaltu a že pre koho sa píska FC PORTO

Reagovat
Benfica

A Porto tou vymyslenou penaltou vyhralo zápas

Reagovat
FC Porto FC

ježiš co na to bylo vymyšlený?

Reagovat
Benfica

faul

Reagovat
FC Porto FC

Quintero si balon šíkovně píchl těsně před obráncovím zákrokem to bylo hlavní

Reagovat
Benfica

žiadny faul

Reagovat
smazaný uživatel

Braga se Sprotingem plichta

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele