Portugalské okénko (6.) - preview

14.12.2012, 04:44, aktualizováno 16.12.2012, 05:39
Previews
V neděli si EuroFotbal bere na paškál pouze jedno klání nejvyšší portugalské soutěže, půjde však o poměrně pikantní souboj. Braga se pomalu hrabe na výsluní, zatímco nováček z Praie tam už nějakou dobu je. Jako totální outsider sedí na šesté příčce a věří si i na favorita z třetího místa...
SC Braga - Estoril Praia  (neděle 19:00)
Po dvou porážkách v řadě už asi Braga úplně nebojuje o titul (ačkoliv takový Rúben Micael předčasné skládání zbraní vylučuje), nicméně debaklem poměrně silné Coimbry dala v minulém kole jednoznačně najevo, že do té nejsilnější trojky neoddiskutovatelně patří. Podle Josého Peseira dokonce Académica měla dostat ještě hutnější příděl - jak si tedy povede nejpříjemnější překvapení letošního ročníku?

Estoril Praia zatím bez debat vypaluje rybník všem expertům-prognostikům. Tři výhry v posledních čtyřech kolech jsou na nováčka nebývalým úspěchem, o prozatímním šestém místě ani nemluvě. Mladý a talentovaný kouč Marco Silva takhle mohl po předešlém víkendu hovořit vlastně ve stejném stylu jako jeho známější protějšek - "zápas se celou dobu odehrával pod naší taktovkou", nechal se slyšet. Řeč je přitom o zuřivé porážce Setúbalu v poměru 3:0.

Braga každopádně vyhrála rovněž o tři branky a mohla by se vrátit na optimistickou vlnu, odkud spadla vinou těžkého losu v lize a pár selháním v Evropě. Posledně už doopravdy připomínala onen obávaný stroj z dřívějška a konkrétně Rúben Micael s Douglãem se dokonce rozhodli předat trochu pozitivní energie dětem do základní školy.

O ideálním rozpoložení uvnitř severozápadního mančaftu svědčí také skutečnost, že José Peseira vůbec nesahal do 18členné nominace, která před týdnem tak sedřela Académiku. Právě jmenovaný Rúben Micael tedy dále schází, zatímco pokračuje v rehabilitaci levého kolene. Dalšími dvěma rekonvalescenty jsou Michel a Haas.

Tým z Kapverdských ostrovů se sluníčkem ve znaku před pár dny ulovil exotickou a zároveň velmi zajímavou posilu: ze Singapuru přichází 24letý francouzský útočník Mendy, který v nepříliš fotbalové krajině během tří sezon nastřílel obdivuhodných 62 branek. Ačkoliv Mendy už s týmem podepsal na dva a půl roku a v pondělí podstoupil první tréninkovou jednotku s novými spoluhráči, dnes ještě přirozeně Marcovi Silvovi nebude po ruce.

Estoril tedy zřejmě opětovně nastoupí na hrotu s Luísem Lealem a dvěma křídelními podporovateli. V nominaci nechybí ani forvard Carlitos, přestože v nedávných dnech zlehka marodil.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.00 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CD Nacional - Sporting CP  (sobota 19:00)
Sobotní program Primeiry nabídne také souboj tabulkových sousedů - devátý Sporting zajíždí na půdu o příčku níže usazeného Nacionalu. Oba týmy mají na svém kontě shodně po jedenácti bodech ze stejného počtu zápasů.

Že se lisabonskému klubu letos nedaří, to je už ohraná písnička. Chabé výsledky se odrazily i v ekonomické rovině a trenér Franky Vercauteren přiznává, že klub bude v zimě dost možná donucen prodávat. Jedním z hráčů, kteří by mohli metropoli opustit, je ruský záložník Marat Izmajlov, na kterého se údajně vyptávali v Portu.

"Jsme připravení na to, že můžeme ztratit některé hráče," je Vercauteren smířený se situací. "Ve fotbale se lidé mění, hráči i trenéři. Dnes pracuji s tímhle týmem, zítra může být trochu jiný," přiznává a zároveň doplňuje: "Někdy můžete získat dobré hráče, aniž byste museli utratit hodně peněz."

Belgický lodivod však v tomto ohledu není příznivcem přílišné benevolence. "Hráči jsou profesionálové a měli by respektovat své kontrakty," podotýká. "Prioritou fotbalisty je hrát fotbal. O ostatní věci se mu starají jiní lidé, aby mohl být stoprocentně soustředěný na svou práci a nerozptyloval se dalšími záležitostmi."

Co se nadcházejícího utkání týče, je Vercauteren opatrný, ale dobře ví, že se od jeho týmu čeká vítězství. "Bude to těžký zápas jednak díky kvalitně protivníka, jednak vlivem počasí," přemítá. "Soupeři se chtějí vždy vytáhnout proti velkým týmům, jako je Sporting, Benfica a další. Každý počítá s tím, že vyhrajeme, ale abychom to dokázali, budeme muset podat výborný výkon. Můžeme být favority na papíře, ale bez respektu k protivníkovi neuspějeme," uzavírá hostující kouč.

Sporting má zkrátka stále obrovské jméno, což potvrzuje i Mateus, angolský útočník ve službách Nacionalu. "Pokud si budeme myslet, že nás čeká snadný zápas, prohrajeme," varuje. "Viděl jsem utkání proti Benfice a Sporting hrál v první půli velmi dobře."

"Vždy budou jedním z největších klubů v Portugalsku a zaslouží si velký respekt," pokračuje Mateus. "Uděláme vše pro to, abychom vyhráli, ale lidé si musí uvědomit, že kvalita a hodnota Sportingu je mnohem vyšší, než říká jeho tabulkové postavení."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.70 - 3.20 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
SL Benfica - CS Marítimo  (sobota 21:30)
Benfica má jedinečnou příležitost osamostatnit se na čele tabulky - Orlové mají sice stejně bodů jako Porto, ale jejich konkurent včera svůj zápas kvůli hustému dešti neodehrál. Stačí jediné - porazit doma Marítimo.

To by koneckonců neměl být až takový problém. Marítimo sice nehraje špatně a drží se ve vrchní polovině tabulky, ale zejména jeho útočná impotence je zarážející - klub z Madeiry vstřelil v jedenácti utkáních všehovšudy devět gólů, což je nejméně ze všech. Benfica se naopak s osmadvaceti zásahy drží na opačném pólu této tabulky.

Domácí mají tedy velkou šanci upláchnout svému portskému sokovi a oslavit titul podzimního mistra, trenér Jorge Jesús nicméně nechodí kolem horké kaše a dává jasně najevo, že jeho cílem je udržet první příčku i v konečném zúčtování. "Být první je vždycky hezké, ale důležitější je konečné pořadí v květnu, ne v prosinci," říká. "Budeme hrát na vítězství, to je náš styl. Nezáleží na tom, jak hrají naši rivalové."

Jesús už zřejmě bude moct počítat se službami Enza Peréze, který chyběl v zápasech proti Barceloně a Sportingu. Jiní absentéři, konkrétně Pablo Aimar a Luisao, však podle slov trenéra "témeř jistě" připraveni nebudou.

Na co by si měli hosté dát velký pozor, je útočná vozba lisabonského velkoklubu, a trenér Pedro Martins to dobře ví. "Benfica je excelentní tým se skvělými hráči jako jsou Lima, Ola John nebo Salvio," chválí. "Lima má obrovskou kvalitu, Salvio si konečně užívá prostor, který potřebuje a který nedostal v Atléticu, a John? To je nevybroušený diamant," rozplývá se Martins, ale zároveň dodává: "Víme o jejich síle, ale také o jejich slabinách."

Na zápas se těší také David Simao, který je na Madeiře na hostování právě z Benfiky. "Jsem si jistý, že to bude dobrý zápas," tvrdí. "Benfica je velmi silná a navíc hraje doma, což pro nás věci jen komplikuje. My však máme také své zbraně a rozhodně je nečeká nic jednoduchého," varuje. "V posledních zápasech jsme se zlepšili, daří se nám a jsme sebevědomí a motivovaní."

Marítimo bude zřejmě moci využít záložníka Rafaela Mirandu, který je v nominaci, ačkoliv si v týdnu stěžoval na bolesti. Kdo však určitě bude chybět, je gólmanská jednička Romain Salin; kádr tak musel doplnit z béčka povolaný José Sá, zatímco mezi tři tyče se postaví Ricardo.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.20 - 6.00 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Vitória FC Setúbal - FC Porto  (pátek 21:15)
Velký večer čeká fotbalisty Vitórie Setúbal, kteří na svém hřišti přivítají FC Porto. Hosté jsou jasným favoritem utkání - Setúbal od sestupových příček dělí pouhé dva body.

A v jejich prospěch příliš nemluví ani statistiky - ve vzájemné konfrontaci obou týmů padli Dragoes naposledy 6. března 1983. Málokdo čeká, že téměř třicetileté čekání na opětovný úspěch skončí právě dnes, ale trenér José Mota rozhodně nehází flintu do žita.

Domácí lodivod začal tiskovou konferenci obligátní pochvalou soupeře, který letos válcuje ligu způsobem, jemuž může konkurovat (a víc než zdatně konkuruje) pouze Benfica. "Očekávám těžký zápas. Známe kvality svého protivníka, ale pokud zůstaneme při zemi, ukážeme charakter a pomůže nám trocha štěstí, může se stát cokoliv," tvrdí. "Musíme být agresivní, dobře odhadnout své možnosti, a pokusit se udělat přednosti z našich dosavadních slabin."

Mota také připomněl, že Porto není prvním velkým klubem, se kterým se Setúbal v sezoně utká. "Několik měsíců jsme pracovali a teď není čas něco měnit jen proto, že proti nám stojí Porto. Známe svoji sílu, máme v zásobě zbraně, s jejichž pomocí jsme už porazili Sporting," dodává, načež objasňuje svůj postoj k trápícímu se lisabonskému gigantovi: "Bez ohledu na výsledky je to pořád skvělý tým plný kvalitních hráčů."

Bude to ale stačit i na Porto? Brazilský záložník Bruno Gallo si myslí, že by mohlo. "Máme za sebou dva neúspěšné výsledky a chceme to odčinit. Víme, co proti nám stojí za protivníka, ale hrajeme doma a je naší povinností pokusit se vyhrát," burcuje. "Porto je skvělý tým, ale i skvělé týmy mají své slabiny, které se dají využít."

Domácí však budou mít ztíženou úlohu, neboť k utkání nejsou připraveni zkušení Ricardo Silva a José Pedro. Chybět bude také polská gólmanská jednička Pawel Kieszek, která shodou okolností v Portu nedávno působila.

Na druhé straně se do nominace nakonec dostal Fernando, nad nímž dlouho visel otazník; naskočit do zápasu může i Lucho González. A také mladý ghanský křídelník Christian Atsu, který je podle všeho na odchodu, ale i přesto pro něj události uplynulých dní mohou být pozitivní - dostal se totiž do širšího kádru ghanské reprezentace pro lednový Pohár národů.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 15.00 - 6.00 - 1.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.SL Benfica1192028:729
2.FC Porto1192027:629
3.SC Braga1162324:1520
4.Rio Ave FC1153315:1318
5.Paços Ferreira1137113:916
6.Estoril Praia1143418:1415
7.Vitória SC Guimarães1143412:1815
8.CS Marítimo113449:1613
9.Sporting CP1125410:1411
10.CD Nacional1132615:2211
11.Vitória FC Setúbal1125411:2011
12.SC Olhanense1124513:1810
13.Gil Vicente FC1124510:1610
14.SC Beira Mar1124515:2210
15.Académica Coimbra1116413:189
16.Moreirense FC1114612:177
Ostatní zápasy
15.12. 17:00SC Beira Mar - Rio Ave FC
15.12. 17:00SC Olhanense - Gil Vicente FC
16.12. 17:00Moreirense FC - Académica Coimbra
16.12. 21:15Paços Ferreira - Vitória SC Guimarães

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (23)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Hodně nepříjemnej soupeř.. Porto snad ztratí

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
FC Porto FC

škoda chtěl sme vidět toho Kieszeka v akci

Reagovat
FC Porto FC

Porto se prý zajímá o záléžníka Sportingu Marata Izmailova

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Taky jsem to cetl. Ale prijde mi to jako nesmysl. Je mu uz 30, takze velka perspektiva tam neni, navic je porad zraneny. Kolik toho odehral za posledni tri sezony, by se dalo spocitat hodne rychle. I ted zustal v Lisabonu a vubec neni ze zdravotnich duvodu nominovan na zitrejsi zapas s Nacionalem...

Neupiram mu jeho fotbalove kvality, ale zapadnout do muzstva jako je FC Porto by mu (i pokud bude zdrav) asi delalo problemy. Ze on by mel o dres Porta zajem, to nepochybuji, ale skutecne nechapu ten zajem Porta...

Reagovat
FC Porto FC

taky nechápu proč zrovna jeho...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak dohoda je uz pry na stole... Trener Vítor Pereira si udajne od prichodu Izmajlova slibuje vic hernich variant ve stredu pole. Jo, a z Porta by mel do Sportingu jako vymena jit Miguel Lopes http://www.zerozero.pt/jogador.php?id=37051

Tak uvidime, jak se to vyvrbi...

Reagovat
FC Porto FC

tak to jo. Izmailov je docela kreativní ale jeho zdraví se mi moc nelíbí. Taky sem te četl že by součastí dohody mohl bejt Miguel Lopes ale toho bych já ''neodkládal'' něco sem četl že by v tom mohl bejt třeba Kléber nebo Rolando

Reagovat
fantomas

Tak nic, a to sem byl připravenej se koukat..

Reagovat
FC Porto FC

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda, chtěl jsem se dívat..

No ale zejtra to bude důležitější zápas.. VAMOS SLB!!

Reagovat
smazaný uživatel

08:17 Cardozo stovkařem

Ve velkém stylu překlenul Óscar Cardozo hranici jedné stovky gólů v portugalské nejvyšší soutěži. Paraguayský střelec, který na Apeninský poloostrov zavítal roku 2007 z argentinského Newell's Old Boys, totiž Marítimo zničil rovnou hattrickem. Samotnou jubilejní branku vstřelil při své parádní disciplíně - z penalty.

Ta posledni veta je sakra horka, kdyz si vzpomenu na Spanelsko - Paraguay..

Reagovat
FC Porto FC

to nic nemění na tom že v penaltách má velkou úspěšnost. Navíc i přímáky mu jdou

Reagovat
smazaný uživatel

V penaltach naopak povazuji Cardoza za jednoho z nejhorsich exekutoru. Kolik bodu benfice ztratil kvuli zahozenym penaltam napr. na zacatku lonske sezony, nebo i v jinych sezonach? Nezlob se, ale s vetou, ze "Cardozo má v penaltách velkou úspěšnost" musim nesouhlasit, a to zasadne...

Otazka na Admina - proc se v zapasovych preview venujete jen tem velkym klubum? Proc tam chybi napr. zapas Paços de Ferreira, kteri v teto sezona hraji skvely fotbal a naopak se porad pise o Sportingu (kteremu mimochodem fandim a preji mu vse dobre), ktery se v teto sezone nemuze chytit...?

Reagovat
FC Porto FC

ale i tak řeknu že Cardozo je v penaltách dobrej. Už jen to že je stále kope v Benfice několik let za sebou. Jinak píše se o Sportingu i když hraje mizerně protože je to Sporting. Už se psalo že se bude spát jen o velké čtyřce protože by asi ostatní týmy lidi v ČR nezaujali

Reagovat
fantomas

Jedna by to lidi tolik nezajímalo, jedna na to nejsou anglický zdroje, a i když z portugalských přesto čerpáme, je s tim dvakrát víc práce - a to ne (navíc já ještě píšu Anglii, domingo Francii, takhle nám to vyhovuje)..

Reagovat
fantomas

*jednak, jednak

Reagovat
fantomas

Na klubový úrovni se jeho úspěšnost musí blížit 100 %, takže jo, je to jeho parádní disciplína.

Reagovat
smazaný uživatel

To je mozny, kazdopadne proti tomu nic nemam, jen jsem si vzpomnel na bolestnou udalost, kdy i nejlepsi exekutor penalt ji nedal a diky tomu postoupili uspavaci.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak s tim Cardozem mame proste kazdej jinej nazor, no... (btw. par penalt v Benfice letos uz kopal i Lima, pokud se nepletu).

Za to vysvetleni dekuji, ale presto si myslim, ze je skoda, ze se nepredstavi tym jako je Paços de Ferreira. Paulo Fonseca tam dela skvelou praci a jejich fotbal je fakt HODNE kvalitni...

Reagovat
FC Porto FC

Tak to Braga zvládla

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele